Roda de Berà

Totes les notícies

S'aproven mesures per lluitar contra els efectes negatius de la Covid-19

El passat divendres 29 de maig, es va celebrar un ple extraordinari de manera telemàtica, on entre altres temes es va aprovar: Modificació del pressupost: Degut a la situació inesperada de la Covid-19, s’han hagut de modificar algunes partides pressupostàries, del pressupost 2019, que ja estava prorrogat per decret d’alcaldia, per poder dotar de pressupost les partides socials com la nova subvenció adreçada als autònoms i pimes, les destinades a ajudes a les persones, a les entitats dels poble, a la formació, a la promoció del teixit comercial local... És necessari per donar resposta a les mesures que posar en marxa per pal·liar els efectes negatius que pateixen els empresaris de Roda de Berà, així com també les famílies. La nostra regidora ha aprovat aquesta modificació de pressupost tot demanant que es posi en marxa un mecanisme per becar els llibres i/o el material escolar pel curs vinent, de manera que la seva compra es faci dins el teixit comercial local; també ha exigit que el mes d’octubre es comenci a treballar en el pressupost de l’any 2021, per tal que sigui aprovat el mes de desembre de 2020 o, si més no, el mes de gener de 2021. I ha fet una “tirada d’orelles” a l’alcalde, perquè el nostre grup municipal no ha rebut cap invitació a col·laborar en l’elaboració de les modificacions pressupostàries pertinents. Pel que sembla, només ha comptat amb els grups de PP i C’s. Bases per la subvenció adreçada a autònoms i pimes de Roda de Berà. Aquestes han estat treballades al llarg de 30 dies per tots els grups municipals del consistori que hem fet revisions i hem presentat esmenes, malgrat la nota de premsa publicada per l’Ajuntament el dia 27 de maig només agraeixi el treball fet per PP i C’s. Aquests dos grups ahir en el ple es vanagloriaven d’haver proposat diferents quanties a la subvenció. Podem dir, que el nostre grup municipal va ser qui va fer posar els peus a terra a l’alcalde; no es podien proposar quanties màximes si encara no es tenia un estudi previ de quantes empreses sol·licitaran la subvenció ni tampoc coneixíem el romanent de l’exercici anterior i quines partides es poden retallar per poder dotar de partida pressupostària la subvenció en qüestió.

Volem analitzar els efectes de la COVID-19 a Roda de Berà i fer-ne propostes proactives.

Reclamem la creació d'una comissió especial no permanent per estudiar els efectes de la COVID-19 i establir una sèrie de mesures socioeconòmiques on puguin participar tots els gups municipals del consistori. Des del primer moment de la crisi de la COVID-19 els grups municipals de Roda de Berà a l’oposició ens vam posar a disposició de l’alcalde el Sr. Pere Virgili i el seu equip de govern local per tal d’ajudar a gestionar aquesta crisi de la qual no en tenim precedents, tot i que en un primer moment el Sr. Virgili no va comptar amb cap dels portaveus dels grups a l’oposició pel gabinet de crisi que es va constituir. El dia 29 d’abril el Sr. Alcalde va enviar per correu electrònic a tots els regidors del consistori, la primera proposta de les bases reguladores de subvencions a autònoms i pimes de Roda de Berà per fer front a l’impacte econòmic causat per la COVID-19. Hem estat un mes revisant el seu contingut i presentant esmenes. L’equip de govern s’ha centrat únicament en la redacció d’aquestes bases. Un mes perdut amb conseqüències directes pels nostres veïns i veïnes, on es podrien haver posat en marxa altres mesures més immediates, com si s’ha fet en altres municipis. En aquest sentit els grups municipals PSC-CP, Esquerra Republicana i Junts per Roda de Berà vam presentar una sèrie de propostes complementàries a la subvenció d’ajut a autònoms i pimes proposada per l’equip de govern local, de les quals no van mostrar gens d’interès i encara avui esperem resposta. Els regidors i les regidores a l’oposició ens vam assabentar de la possible celebració d’un ple la setmana del 25 al 29 de maig a través d’una entrevista que van fer al Sr. Pere Virgili, alcalde del nostre municipi, a Roda de Berà Ràdio el dia 19 de maig, abans que ens ho comuniquessin per via oficial. En la mateixa entrevista ens vam assabentar que l’alcalde estava pactant amb els grups a l’oposició una modificació pressupostària per dotar de diners la subvenció fruit de les bases reguladores que abans hem esmentat.

TENIM EL MILLOR MODEL DE GESTIÓ DE BROSSES QUE NECESSITEM?

Avui, 17 de maig, es celebra el Dia Mundial del Reciclatge. Un dia per recordar les estratègies basades en les tres “R”: Reduir, Reutilitzar i Reciclar. També ha de servir per reflexionar sobre el comportament de la població envers la generació dels residus a la nostra llar, i què hem fem desprès. També hauria de fer reflexionar les administracions públiques, co-responsables amb la població d’assolir els objectius  marcats per Brussel·les. La quota de recollida selectiva a Roda de Berà al final de l’any 2018 va ser de 30.63% (Agencia Catalana de Residus). Mentre que a l’any 2017 va ser de 29,56 %, ha suposat només un increment de 1.07 punts percentuals. La quota màxima de recollida selectiva del Tarragonès correspon al municipi de Vespella de Gaià, que va arribar al 53.85 %. És evident que ens queda molta feina a fer, sobretot si hem d’assolir l’objectiu marcat Brussel·les per l’any 2020 d’arribar a la quota mínima de recollida selectiva del 50 %. El passat 15 de setembre el Consell Comarcal del Tarragonès va signar el contracte de recollida de brosses amb l’empresa FCC Medioambiente, que donarà servei a 16 municipis de la comarca, entre ells Roda de Berà, durant els propers 10 anys. Aquest conveni s’està posant en funcionament durant aquests dies. De fet, avui, 17 de maig, haurien d’estar instal·lats tots els nous contenidors a Roda de Berà. I ja comencem amb incompliments, el nostre ajuntament ja ha informat via Telegram que no estaran tots instal·lats fins el dia 1 de juny, 15 dies més tard del que es va acordar amb el Consell Comarcal del Tarragonès. Roda de Berà rebrà aquest servei que va ser delegat en el Consell Comarcal del Tarragonès per acord de ple del mes de juliol de 2017, en el qual ERC encara no hi tenia representació. A l’hora de valorar quin model de gestió implantar a Roda de Berà durant la pròrroga del conveni des de 2015, i que encara avui funciona, no es van explorar altres alternatives, com el sistema porta a porta (PaP).

REACTIVACIÓ PROACTIVA DEL COMERÇ A RODA DE BERÀ

Ja portem més de 50 dies d’estat d’alarma a causa de la COVID-19, durant els quals molts negocis han mantingut la “persiana baixada”. I això està passant factura als comerços, pymes i autònoms de Roda de Berà, com a qualsevol poble de Catalunya. En aquesta ocasió aplaudim les iniciatives que sorgeixen dels mateixos comerciants de Roda de Berà, amb l’ajuda desinteressada d’un veí, o més. Tot i que creiem que aquestes haurien d’anar estretament lligades i coordinades amb la regidoria de comerç i l’Associació de Comerciants i Restauradors de Roda de Berà. L’ajuntament ha de buscar eines i mesures per tal de reduir al màxim els efectes negatius de la pandèmia sobre l’economia familiar i local. Esquerra Republicana està treballant amb l’equip de govern local i la resta de grups municipals a l’oposició per establir unes bases que han de regularitzar una subvenció que ajudi a pal·liar els efectes econòmics negatius que l’estat d’alarma ha causat en el teixit comerç i industrial de Roda de Berà. Nosaltres som del parer que ara és el moment d’un municipalisme valent i actiu prenent decisions colze a colze amb els afectats. Ara és el moment de reinventar-se. I creiem que un Pla de Reactivació Econòmica Municipal basat en aquesta subvenció és insuficient. És per això que la regidora d’Esquerra Republicana Roda de Berà va presentar a l’equip de govern, el dia 2 de maig, una sèrie de propostes proactives per reactivar l’activitat comercial de Roda de Berà, a curt i mig termini. El silenci ha estat la seva resposta. Aquestes són les propostes que vàrem presentar al Sr. Alcalde: 1.- Mantenir en línia el web de l’Associació de Comerciants i Restauradors de Roda de Berà, actualment tancada. www.acrrb.com 2.- Assessorar i acompanyar l’Associació de Comerciants i Restauradors de Roda de Berà perquè sumi els comerços associats al projecte català de promoció comercial slowshopping.cat És un directori de comerços que vol difondre els valors del comerç de proximitat, permetent la seva venda online.

Els FREE JUNQUERAS a Roda de Berà

Els membres de la plataforma FREE JUNQUERAS són una colla de veïns de Sant Vicenç dels Horts i amics del nostre Oriol Junqueras. Juntament amb en Sergi Sol, era cap de gabinet de comunicació del vicepresident Junqueras, i en Pep Picas, trobador i cantautor, ja han visitat en 1 any 181 municipis amb l'excusa de presentar el llibre de Contes des de la presó d'Oriol Junqueras i el llibre Oriol Junqueras, Fins que siguem lliures, de Sergi Sol. Ahir, 16 de novembre van ser al Casal Municipal Les Monges de Roda de Berà. Durant la vetllada els membres de FREE JUNQUERAS ens van descobrir, a través de les seves anècdotes personals, la part més familiar i més íntima de l'Oriol, tant abans com després de la seva entrada a la presó d'Estremera el novembre de 2017. En Sergi Sol ens va parlar de la part política de l'Oriol, començant amb els inicis gens fàcils d'ERC a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, i com l'Oriol va saber aglutinar persones d'orígens diversos, i idees diverses fins assolir l'alcaldia. En Pep Picas va entretenir recitant poemes de Salvador Espriu i Joana Raspall, i amb cançons pròpies, de caire patriòtic català; fins i tot, el que ell anomena la rumba republicana, que enalteix el paper d'Esquerra Republicana per l'assoliment de la República Catalana. Amb la cançó de l'Estaca de Lluís Llach, en Pep va fer aixecar de les cadires a part del públic assistent. Com sempre fem a ERC Roda de Berà, la vetllada va finalitzar amb una copa de cava per brindar per la llibertat de les persones preses i per la República Catalana. Totes les imatges aquí –> Galeria d'imatges  

El ple rebutja la sentència del Tribunal Suprem

El dimecres 30 d’octubre el nostre grup municipal conjuntament amb el grup de Junts per Roda de Berà va presentar una moció de resposta a la sentència del tribunal suprem i per demanar l’amnistia per a les persones preses polítiques catalanes, en la que es rebutja la sentència condemnatòria que representa una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya.   També es rebutja la violència exercida pels cossos i forces de seguretat de l’Estat Espanyol envers els manifestants pacífics del passat dilluns 14 d’octubre arreu de Catalunya, i els dies successius.   Reclama la llibertat immediata de totes les persones preses polítiques i exigir l’amnistia de totes elles, i de les persones exiliades, com a reconeixement de l’absència de cap delicte vinculat a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre.   La nostra regidora, la Sra. Eva M. Giménez va dir als companys de consistori "No venim aquí a convèncer a ningú, però sí que m'agradaria que deixessin de banda les directrius que marquen els partits polítics i parlin amb el cor".   La moció fou aprovada amb el vot de qualitat de l’alcalde, el Sr. Pere Virgili, després de l’empat ocasionat per 6 vots a favor, 6 vots en contra i 1 abstenció.   D’aquesta manera, Roda de Berà se suma als més de 814 municipis (85% del total) de Catalunya que han aprovat mocions similars.   Ens alegrem que els diferents grups municipals permetessin debatre aquesta moció, cosa que demostra la bona convivència que hi ha al nostre municipi.        

SÍ VOLEM NOU INSTITUT A RODA DE BERÀ

Ahir en el plenari es va debatre una moció que instava a l'ajuntament a reclamar la construcció del nou institut de Roda de Berà, i exigir al Govern de la Generalitat i al Gobierno del Estado Español la dotació pressupostària per fer-la realitat. La nostra regidora va comunicar que estem completament d'acord amb aquestes exigències, però no estem d'acord en l'exposició de fets que precedeix la proposta d'acords, perquè culpava el "procès independentista" de no disposar de la partida pressupostària corresponent; alhora que es posava en dubte la legitimitat de la consulta pel canvi d'ubicació de l'institut que es va fer el novembre de 2014 a les famílies que en aquell moment estaven a les dues escoles i a l'institut (ja inaugurat malauradament en mòduls). Actualment hi ha alumnes a l'institut que en el 2014 estaven a  l'escola i les seves famílies van participar de la consulta, en la qual es va decidir per majoria el canvi d'ubicació. Vam fer exercici de memòria: al 2010 es va aprovar l construcció del nou institut al Francaset, en 2 anys estaria ja construït. A finals de 2014, encara no estav construït, de fet vn instl·lar uns mòduls vora l'escola Salvador Espriu i el CAP. És llavors quan es va consultar a les famílies quina seria la ubicació més desitjada. Per majoria de les famílies que van participar, es va escollir canviar la ubicació a l'emplaçament on actualment està instal·lat l'institut. Donat  que quan es vota una moció en el ple es vota la totalitat del text, el nostre grup municipal va optar per abstenir-se, perquè, tot i que estem d'acord en tornar a reclamar la construcció del nou institut, no podem acceptar l'exposició de fets. De fet, ha estat el Sr. Jean-Marc Segarra, director territorial d'ensenyament a Tarragona (d'ERC) qui va desenpolvar el projecte i ha seguit les passes fins a l'aprovació del mateix tenint en compte les esmenes de l'ajuntament i la direcció de l'institut.

S'aprova per unanimitat la nostra primera moció

El passat 24 d’octubre de 2018, el Parlament Europeu va aprovar una proposta de llei per prohibir els plàstics d’un sol ús a partir de l’any 2021. És evident que cal reduir la generació de residus, i alhora incrementar els percentatges de recollida selectiva del nostre municipi (segons IDESCAT, el 2016 Roda de Berà tenia una taxa de recollida selectiva de 30,2%, mentre la mitjana del Tarragonès era de 33,8%. El 2017 a Roda de Berà va baixar al 29,6%, mentre el Tarragonès augmentava al 34,4%. Roda de Berà generava el 2017 3,50 kg/hab/dia, mentre al Tarragonès era d’1,64 kg/hab/dia). Són dades que evidencien la ineficàcia del model de gestió de les brosses que hem tingut fins ara, moment en què endega un nou conveni amb el CCT, qui ha renovat contracte per a la gestió de les brosses amb FCC. Desitgem que aporti millores considerables respecte a l’anterior gestió. Mentrestant, el grup municipal d'ERC Roda de Berà va presentar una moció per a la reducció dels residus de vaixelles de plàstic d'un sol ús a les festes del poble, que serà un primer pas per conscienciar la població de la necessitat de canvis en els nostres hàbits diaris. Tenim clar que el canvi l'ha de liderar el consistori. És per això que vàrem proposar les següents línies d’actuació: A.- PROHIBIR L’ÚS DE VAIXELLES DE PLÀSTIC D’UN SOL ÚS A LES FESTES MAJORS I ALTRES ESDEVENIMENTS ORGANITZATS PER L’AJUNTAMENT. Cal que sigui requisit indispensable per obtenir permís per poder operar a la zona de bars de la Festa Major la utilització de vaixella reutilitzable, o compostable. Com també separar-ne les deixalles per fraccions. Les guinguetes de la zona de bars de la festa major poden vendre el got de la festa major. Els usuaris poden usar aquest got a totes les guinguetes. Eliminar els residus de vaixelles de plàstic d’un sol ús en tots els esdeveniments organitzats per l’Ajuntament. Per exemple en la paella popular de la festa major petita posar a la venda a preu de cost un joc complet de vaixella reutilitzable compost per got, plat i coberts, de manera que el podran tornar a utilitzar en altres dinars i/o sopars populars.

Primer ple ordinari de la legislatura. NO adhesió de Roda de Berà a l'AMI

Ahir es va celebrar el primer ple ordinari de la nova legislatura. El grup municipal d'ERC Roda de Berà va votar a favor del nomenament dels regidors que participaran en altres entitats com el Consorci d'Aigües, el Consorci de Turisme del Baix Gaià i els consells escolars. També vam veure favorable la creació (o millor dit continuació) de la Comissió informativa especial redactora legislativa , per actualitzar les normatives municipals; com també la Comissió informativa especial de l'aigua, sobre la gestió de l'abastiment públic de l'aigua a Roda de Berà. Vam votar a favor de la moció presentada pel grup municipal Junts per Roda de Berà que proposava l'adhesió del nostre ajuntament a l'Associació de Municipis per a la Independència, a la que hi ha aproximadament 786 municipis adherits. I vam votar a favor sobretot perquè la convivència passa pel diàleg, i a Roda de Berà 1105 persones van votar SÍ al referèndum de l'1 d'Octubre. A la moció del grup municipal Junts per Roda de Berà que proposava crear un protocol contra la violència vers la gent gran, vam votar en contra perquè el Consell Comarcal del Tarragonès ja té un protocol en aquest sentit. I tal com va informar l'equip de govern, al nostre municipi només s'ha detectat un cas de maltractament vers una persona d'avançada edat en els darrers 4 anys. Per tant, sembla que no hi ha mancança en aquest sentit. Però sí que li vam proposar que la prevenció del maltractament tingués prou pes en la comissió informativa de serveis socials. Vam preguntar sobre QUI i COM es fa el seguiment de la tasca de manteniment que realita l'empresa URBASER al FRANCASET i al MASROIG. Doncs diferents veïns ens van fer arribar fotografies de l'estat de deixadesa de les zones verdes. La reposta la rebrem durant el pròxim ple al mes de setembre.