Roda de Ter i el Cabrerès

Totes les notícies

RodadeTer RodaRepublicana

Discurs d'investidura d'en Roger Corominas

Moltes gràcies a tots i a totes per la vostra confiança. Els regidors i regidores del nou equip de govern treballarem incansablement en benefici de tots i cadascun dels rodencs i rodenques per contribuir a la millora de la seva vida en el nostre poble, especialment la d’aquells que pateixen més dificultats. Els canvis, tot i que de vegades poden ser traumàtics, són una oportunitat per renovar esforços i il·lusions, per portar a la pràctica noves maneres de fer, nous objectius, noves idees. Els canvis també serveixen perquè els desanimats o els decebuts tornin a implicar-se i per reforçar el treball dels compromesos. Els nous membres de l’equip de govern hem promogut el canvi que avui es materialitza molt conscients de les dificultats que haurem d’entomar des del primer dia. Per això la nostra implicació serà total i demanarem que ens ajudeu a fer que aquest ajuntament sigui útil per la ciutadania i a fer realitat les il·lusions i les esperances que compartim. El lideratge polític s’ha de fonamentar en un programa, en un projecte, en uns objectius clars, en un equip de treball i en una metodologia de treball. Ningú és capaç de governar a gust de tothom, però un govern és bo si pensa i governa per a tothom. El nostre poble, com tots els pobles, és divers i el formem més de sis mil persones amb idees diferents, amb realitats diferents, i amb necessitats diferents; veïns i veïnes, en definitiva, que pensen i voten, o no voten, diferent. L’objectiu d’aquest nou equip de govern és governar els propers tres anys per a tothom. Es responsabilitat de tots i totes treballar per una administració pública al servei dels ciutadans, especialment dels que la necessiten per afrontar el seu dia a dia en condicions d’igualtat. Ens posarem davant de tots els reptes, juntament amb el personal de l’Ajuntament i amb l’impuls de la ciutadania; encararem els problemes amb serenitat, amb coherència i amb seguretat; i defensarem i explicarem les decisions que prendrem.

Esquerra - Roda Republicana i Junts per Roda signen un acord per formar govern a Roda de Ter

Aquest dimarts al matí s’ha entrat al registre de l’ajuntament de Roda de Ter una moció de censura. El Ple extraordinari se celebrarà deu dies hàbils després. Aquest matí, els regidors i regidores d’Esquerra - Roda Republicana - AM, i el regidor i la regidora del grup municipal JxR-Junts per Roda hem entrat al registre de l’ajuntament de Roda de Ter una moció de censura a l’alcalde actual, Albert Serra. D’aquí a 10 dies hàbils es celebrarà un ple extraordinari on es durà a terme aquesta moció. Aquest acord entre Esquerra – Roda Republicana i el grup municipal Junts per Roda va acompanyat d’un pacte de govern inicial que adjuntem i que s’ampliarà en el termini màxim de 3 mesos amb la publicació del Pla d’Acció Municipal (PAM).  Com ja és sabut, el passat 11 de maig l’actual alcalde Albert Serra, via Decret d’Alcaldia, va fer fora de l’equip de govern  un regidor de Junts per Roda. Dos dies després una altra regidora de Junts per Roda en sortia de forma voluntària, en desacord amb l’alcalde i la decisó presa. Aquesta situació, inèdita a Roda de Ter, va ser el resultat de deu mesos de tensions en el si de l’equip de govern i d’una mala gestió de l’actual alcalde, Albert Serra.  El lideratge de l’equip de govern s’ha caracteritzat per manca de coordinació, per la falta d’iniciativa, per un comportament erràtic i per una irresponsabilitat reiterada en la gestió del govern municipal, motius que han comportat problemes i conseqüències greus per a la ciutadania. A tall d’exemple es poden esmentar la nefasta gestió de la problemàtica del polígon del Puig Vell, la pèrdua del finançament provinent del Pla de Barris per invertir  entre d’altres projectes tan necessaris pel nostre poble com el C/ Verge del Sòl del Pont, l’engany sobre l’enderroc de les naus de Puigneró o els diversos conflictes amb el personal de l’Ajuntament. Des de l'equip de govern no s'ha treballat per aconseguir consensos de forma continuada,  ni amb el propi equip ni amb l’oposició.

Intervenció ERC- Roda Republicana Ple Municipal – 19 de maig de 2020

El grup municipal d’Esquerra-Roda Republicana votarà que no al punt que fa referència al nomenament de representants,  així com els que es deriven d’aquesta reorganització del govern municipal pels motius que exposarem a continuació: Des de la setmana passada el nostre poble es veu afectat per un fet insòlit, que no havia succeït mai des del restabliment de la democràcia. Ens referim al trencament de l’acord de governabilitat, iniciada ja la legislatura, entre dues formacions polítiques; en aquest cas IPR i Junts x Catalunya - Roda. Només cal repassar les actes dels plens o l’hemeroteca per veure com de crítics ens vam mostrar nosaltres amb aquest pacte. Per molts motius, però fonamentalment perquè vam considerar que era un acord basat en el repartiment de carteres i de retribucions, i no un acord de governança construït per a assolir uns objectius clars i beneficiosos per al poble. Qui ha pagat aquesta mala entesa entre ambdues formacions i les desavinences personals entre regidors han estat els rodencs i rodenques; perquè el resultat de tot plegat ha estat la seva inacció política. Estem, però, assistint a una pinça perfecta entre IPR i la formació de Junts per Catalunya a nivell comarcal per tal d’imposar el seu relat i per carregar tota la responsabilitat del desgovern a les espatlles del regidor expulsat, el Sr. Joan Moreno. Sigui dit de passada que fent fora el Sr. Moreno, indirectament provocaven, sense haver de donar explicacions, la marxa de la Sra. Marina Quintana.  En aquest relat que han fet públic, en les declaracions i notes de premsa, trobem a faltar que l’actual alcalde, el Sr. Albert Serra, com a màxim responsable del govern i principal artífex del pacte, no hagi fet ni una sola autocrítica de les decisions preses per la seva formació ni del seu posicionament o la seva actitud personal en tot aquest desgavell. Considerem que és molt greu que no s’hagi adreçat a la ciutadania per demanar disculpes amb un discurs clar.

ple febrer 2020 (autora Montse Verdaguer)

Comunicat d'Esquerra-Roda Republicana en relació amb el trencament del pacte de Govern entre IPR i Junts x Cat

Aquesta setmana els rodencs i rodenques hem pogut viure uns esdeveniments sense precedents al nostre municipi. A través d’un decret d’alcaldia hem sabut que l’actual alcalde de Roda de Ter, Albert Serra, ha retirat les funcions i ha expulsat del govern el seu soci, i fins ara portaveu de JuntsXRoda, Joan Moreno. Durant els dos darrers dies, els fets s’han anat desencadenant i també hem sabut, per un comunicat signat per JuntsXRoda, que la regidora Marina Quintana abandonava voluntàriament el govern.  Davant d’aquests fets, el nostre grup vol fer públiques les següents reflexions: Des de final de maig i fins a juliol de 2019 el grup d’Esquerra-Roda Republicana es va reunir en diferents ocasions amb IPR i amb JuntsXRoda amb l’objectiu d’assolir un acord de govern estable, que prioritzés en tots els casos els següents dos punts: Construir un Pla d’Acció Municipal tot aproximant els programes i els projectes que els diferents partits havíem pensat per al poble. Crear un organigrama de treball compartit entre socis de govern, organitzat per àrees de treball i regidories, que potenciés i reforcés la cohesió i l’eficiència de l’Ajuntament. Ni IPR ni JuntsXRoda compartien aquestes prioritats que vam proposar, i la clara evidència ha estat que el pacte al qual van arribar i que han trencat aquesta setmana es basava només en el repartiment del poder, de les regidories, i de les retribucions econòmiques. En el Ple Municipal on es va fer públic l’acord de govern, Esquerra-Roda Republicana ja va posar de manifest que els acords fonamentats en interessos personals, més enllà dels interessos del poble, estaven condemnats al fracàs.  Avui ens trobem amb un trencament que s’ha anat fent visible durant 9 mesos i que evidencia el desgovern que hem denunciat a cada Ple des de setembre de 2019. Durant tot aquest temps la ciutadania ha estat víctima de la no-gestió municipal; una prova n’és el fet que no hagin estat capaços de redactar un PAM (Pla d’Actuació Municipal) que expliqués les prioritats, els objectius i l’organització de l’Ajuntament.

Variant

La carretera “variant”: pensar globalment, actuar localment?

(Article publicat a la Revista Roda de Ter del mes de MARÇ) Les darreres setmanes segurament heu pogut escoltar o  llegir als mitjans que l’equip de govern de Roda de Ter està fent passos per impulsar una nova carretera que voregi una part del nostre poble. Aquesta variant aniria des de l’entrada a Roda des de Vic (fàbrica d’IQAP), passaria per Gurb, i  pel cantó esquerre de Roda (Masies de Roda), tot vorejant les cases i l’escola Mare de Déu del Sol del Pont, continuaria per un gran pont que creuaria el riu i acabaria en una rotonda a la carretera de Manlleu, a l’alçada de l’establiment El jardinet del Ter. Tothom sap que cal reduir el trànsit rodat de dins de Roda, ja que per la carretera cada dia passen gairebé 15 mil vehicles. D’aquests, uns 3500 són camions, dels quals la major part són de petites dimensions. Els més grans van cap a la planta de tractament de purins i a  Can Patel. A banda d’això, en hores punta també es formen cues importants i el trànsit per la carretera és constant al llarg del dia. Essent, doncs, conscients del problema, i veient la proposta que l’equip de govern ha sol·licitat a la  Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat, creiem oportú fer les aportacions següents:   Absència d’informació. Creiem que ja va sent hora que l’equip de govern  d’IPR-JxRoda faci una comunicació oficial de les seves intencions respecte a aquest projecte, i si el volen portar a terme cal que l’incorporin al Pla d’Acció Municipal. Els rodencs i rodenques i els municipis veïns afectats per la variant tenen dret a tenir informació de primera mà, abans que els arribi per altres vies.   Absència de consens. Com ja hem comentat, aquest projecte va molt més enllà del nostre municipi perquè passa pels pobles veïns de Gurb i les Masies (que s’hi han manifestat contraris) i té un impacte més enllà d’aquests. Creiem que com a infraestructura supramunicipal, cal que es generi una solució consensuada entre els municipis.

EL BÉ COMÚ, DE TOTES I TOTS (article revista Roda de Ter desembre 2019)

Us volem convidar a fer un esforç d’imaginació durant la lectura d’aquest article. Ens agradaria que us imaginéssiu un poble, ni massa petit ni massa gran, amb el seu propi caràcter, amb un entorn privilegiat i amb poetes i patrimoni d’un valor incalculable. No us equivoqueu si ja us heu imaginat que estem parlant de Roda de Ter, aquest poble del qual ens sentim orgullosos i orgulloses. Imagineu-vos també que en aquest nostre poble els petits gestos de les persones que hi viuen, també els gestos del seu govern, facilitessin la vida de la gent que hi viu. Imagineu-vos, encara, que tothom treballés i fes aquests petits gestos quotidians allunyant-se de la teatralitat i del protagonisme, simplement amb la voluntat de posar al seu lloc totes les peces necessàries per construir un poble millor per a tots i totes. Des d’ERC-Roda Republicana volem imaginar una realitat així. És per això que el passat 19 de novembre, en la celebració del ple municipal vam voler posar de manifest la necessitat que el govern de Roda de Ter comenci a fer gestos i accions que s’allunyin de titulars i de declaracions d’intencions i que s’arribi a resultats. En el ple esmentat vam demanar com és que el 87% de les despeses de treballs de pintura dels últims quatre anys s’han fet en una sola empresa de Roda. No hi ha més pintors? També vam demanar per què hi ha persones que acaparen els plans d’ocupació a Roda i obtenen més contractes del que és desitjable. No hi ha més gent a l’atur que se’n pugui beneficiar? I per què les despeses per llibres de la biblioteca s’han de fer fora de Roda? Quins són els criteris per triar qui subministra serveis i productes a l’Ajuntament? Necessitem ordre, necessitem que es millori la transparència i cal pensar més en el bé comú. Al ple de novembre també vam presentar una moció per a la conservació de l’arborètum de Roda. L’arborètum és un projecte nascut en la legislatura 2003-2007  per iniciativa del Consell Escolar Municipal on hi són representats tots els centres educatius i la comunitat educativa.

El joc, els infants i els parcs infantils ( article per la revista RDT octubre 2019)

La majoria de rodencs i rodenques coincidirem en el fet que el joc és molt important per als infants. Els pedagogs, els psicòlegs, els educadors i educadores més reconeguts del segle XX i XXI no s’han cansat de recordar que els aprenentatges més importants de la vida es fan jugant, especialment dels 0 als 6 anys. És per això que permetre i fomentar el joc, l’experimentació, la llibertat de la descoberta, és fonamental per ajudar a créixer més sans i més feliços els nostres fills i filles, nets i netes. Francesco Tonucci, un dels pedagogs més reconeguts dels nostres temps, ha treballat per una educació en la qual el joc té un paper central. Tonucci diu que el joc ha de permetre manipular i experimentar per a poder crear mons imaginaris; recorda que cal oferir als nens i nenes varietat de jocs i joguines que, sense ser res concret, puguin arribar a ser-ho tot amb enginy i amb imaginació; i defensa que els infants no juguen per a divertir-se, com els adults, sinó que simplement juguen per a jugar, de tal manera que no podem avaluar amb precisió quant és el que han après o han “guanyat”. Tot això ens pot semblar una reflexió ben normal, però el cert és que fins al 20 de novembre de 1989 no es va aprovar la Convenció sobre els Drets dels Infants per part de l’ONU, i encara avui en dia en molts llocs del món els drets dels nens i especialment de les nenes són vulnerats. Només cal pensar en els infants explotats laboralment, venuts, torturats... A casa nostra, per sort, el respecte per la infància ha evolucionat moltíssim però cal no abaixar la guàrdia i seguir treballant per a la plena participació dels nens i les nenes en les decisions que es prenen des dels municipis. Promoure la participació dels infants des de les administracions no ha de reduir-se, però, a garantir uns drets, sinó que ha d’aspirar a acompanyar-los, juntament amb totes les persones implicades en la seva educació. Això vol dir: a) tenir uns objectius educatius clars, b) pensar prèviament què volem canviar mitjançant l’educació (d’infants i també d’adults), c) acceptar que la democràcia està al centre de tot desenvolupament personal i social, i d) definir quines són les eines que fem sevir i que promovem per a facilitar aquesta participació educativa.

RodadeTer Roda de Ter Ple llibertat amnistia

Intervenció del grup d’ERC-Roda Republicana en el ple extraordinari de l’Ajuntament de Roda de Ter en què s’ha votat la moció de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional contra els líders independentistes

Amb els companys i companyes d’Esquerra i d’aquest moviment de poble que s’ha volgut anomenar Roda Republicana comentàvem, en preparar el ple extraordinari d’avui, que mai hauríem desitjat haver de votar una moció com la que avui hem acordat d’aprovar tots els grups polítics de l’Ajuntament de Roda. Avui, 15 d’octubre, fa 79 anys de l’afusellament del President Lluís Companys i Jover, l’únic president elegit democràticament que ha estat afusellat a Europa. Aquell feixisme desbocat del segle passat, per desgràcia, s’ha mantingut de manera dissimulada, en un feixisme de “baixa intensitat”, en un anticatalanisme propi d’altres temps i en un sistema polític corrupte, en un sistema judicial tendenciós i injust, i en un sistema social que ha privilegiat uns pocs poderosos i ha sotmès un poble mesell que no ha volgut veure, a voltes, la realitat. Però la majoria de catalans i catalanes hem dit prou. I que quedi clar i que ho senti tothom, també aquells veïns i veïnes que no són independentistes: ara ja no es tracta només d’assolir la llibertat política de Catalunya sinó que es tracta, a més, de mantenir les llibertats i els drets democràtics per a tothom i per als quals molta gent ha treballat abans que nosaltres. La sentència del tribunal suprem condemna injustament gent pacífica que ha reclamat el diàleg de manera continuada. Davant d’aquest atac a la democràcia i a la llibertat no podem quedar callats i per això, com a representants dels rodencs i les rodenques, avui votem aquesta moció de resposta a una sentència vergonyosa. Sembla que tornem a reviure el que altres generacions van haver de passar. Alfons Comín i Ros, sociòleg, periodista, pensador i polític —i pare del conseller legítim de sanitat Toni Comín— va ser un dels represaliats i també empresonats pel règim franquista i en un escrit del 1976 recorda algunes coses que malauradament avui ens hem de repetir, i que cal que tots els que estem avui en aquests escons tinguem clares: «La democràcia no s’hereta beatíficament, no és un bé que ens cau del cel.

IPR perdrà els diners per urbanitzar i remodelar el carrer Verge del Sòl del Pont, el carrer Pere Almeda i la Plaça Major

El mes de gener de 2019 IPR i PDCat van aprovar al Ple Municipal inversions per 1.114.556 euros del Pla de Barris per urbanitzar, en paraules textuals de l’alcalde Albert Serra: els carrers del centre històric, el carrer Pere Almeda, la Plaça Major, el carrer Joan Baucells, el Ferran Alsina, el carrer Verge del Sòl del Pont i els jardins de les cases de la Fundació Miquel Martí i Pol, Can Planoles i la millora de l’accessibilitat dels carrers del nucli antic. El 75% de la inversió realitzada és finançada per la Generalitat de Catalunya però cal FINALITZAR LES OBRES abans del 31 de desembre de 2019. Cal dir que aquest termini es coneixia des de mitjans del 2018, per la qual cosa es comptava amb un any i mig per planificar bé l’execució dels projectes. En resum, dels 1.114.556 euros pressupostats no s’executaran 841.856 euros i conseqüetment no es rebran 631.392 euros que havia d’aportar la Generalitat de Catalunya. Observem com únicament es va buscar el titular en any electoral per poder dir que el pressupost pujava un 21% respecte el 2018 i més enllà d’això no hi havia una voluntat de portar a terme les inversions. En aquest document hi trobareu tota la informació.