Roda de Ter i el Cabrerès

Totes les notícies

La Revolució d'Octubre

Cent anys després de la revolució russa de 1917, un poble oprimit i empobrit per una monarquia corrupta i per un estat incompetent va decidir alliberar-se. L’1 d’octubre de 2017 el  poble català va decidir en referèndum alliberar-se d’una monarquia innecessària i dels hereus d’una dictadura assassina. Els que vam tenir la sort de viure aquell dia davant dels col·legis electorals, per defensar les urnes o, el que és igual, per defensar els nostres drets democràtics amb el neguit de saber que en qualsevol moment podien venir a apallissar-nos com ja havíem vist que passava en altres llocs, no oblidarem mai la força i la determinació de tot el poble. Només els més grans recorden les càrregues de la policia franquista contra ciutadans i ciutadanes indefensos i ara tots hem vist tancar a la presó homes plens de raó. Quan escrivim aquest article, el govern espanyol ja ha posat en marxa els tràmits per a l’aplicació de l’article 155 de la seva constitució. Pretenen intervenir totes les institucions catalanes, la nostra economia, els nostres mitjans de comunicació, la nostra policia... I també les nostres escoles i instituts per poder, com ja va pronosticar aquell infame ministre d’educació, alliçonar-nos sobre l’amor a Espanya. Res de tot això és nou: el franquisme ja ho va intentar amb tota la seva repressió, però no se’n va sortir. El dissabte 21 una multitud de catalans ens vam manifestar per la llibertat dels Jordis i per mostrar la nostra força al govern espanyol i als partits que li donen suport en aquest retorn a la dictadura. Vam tornar a ser gent de procedències ideològiques ben diverses, perquè aquesta revolució social ja ultrapassa el reclam de la independència i s’ha transformat en una lluita pels drets humans bàsics d’una societat del segle XXI. Des d’ERC,  però, mantenim que per a aconseguir el manteniment i l’augment d’aquests drets continua essent necessària la independència. La República no és només una opció, és una necessitat de supervivència.

LLISTAT DE TOTS ELS RODENCS I RODENQUES JUTJATS IL·LEGALMENT EN CONSELLS DE GUERRA FRANQUISTES

La llei, que van presentar conjuntament JxSí, CSQP i la CUP, té com a objectius clars declarar il·legals "els tribunals de l'Auditoria de Guerra de l'Exèrcit d'Ocupació, anomenada posteriorment Auditoria de la IV Regió Militar, que van actuar a Catalunya a partir de l'abril de 1938 fins al desembre de 1978, perquè són contraris a la llei i vulneren les més elementals exigències del dret a un judici just. I, en conseqüència, es dedueix la nul·litat de ple dret, originària o sobrevinguda, de totes les sentències i resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra dictades per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista". El text aprovat també autoritzava l'Arxiu Nacional de Catalunya perquè elaborés i fes pública una llista dels processos instruïts pel règim franquista, les sentències adoptades, les persones encausades i les condemnes imposades. Aquestes llistes han estat publicades per Arxiu Nacional de Catalunya el passat 7 de juliol i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya 4 dies més tard. Trobareu el llistat de tots els rodencs i rodenques jutjats il·legalment en consells de guerra franquistes AQUÍ

Moció de suport a la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que declara nuls els judicis i els consells de guerra dictats per causes polítiques a Catalunya per la dictadura franquista.

El ple de Juliol presentem una moció de suport a la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que declara nuls els judicis i els consells de guerra dictats per causes polítiques a Catalunya per la dictadura franquista. Amb la Moció volem que l’Ajuntament de Roda de Ter: - Mostrar la nostra satisfacció per l'aprovació de la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme aprovada pel Parlament de Catalunya el passat 29 de juny. - Fer un reconeixement, avui en aquest ple, a tots aquells rodencs i rodenques que foren jutjats il·legalment en consells de guerra franquistes. Trobareu la moció AQUÍ

Regidors Roda de Ter

La política i els polítics serveixen per a res?

*Article publicat al RDT d'aquest mes La política és útil, no en tenim cap dubte. Serveix tant si es fa des dels partits com si es fa des de les entitats, les cooperatives, els clubs esportius... Fer política és actuar organitzadament en benefici de tota la col·lectivitat, però especialment, segons els pressupòsits de l’esquerra, de la gent més necessitada. Cada manera de fer política porta implícits uns mecanismes de funcionament. En el cas de la política de partits els plens municipals permeten exposar, debatre, acordar o rebutjar les propostes que presenten els representants públics. Aquestes propostes s’anomenen “mocions” i són deliberades en els plens. Les mocions es poden presentar des de l'equip de govern o des de l'oposició. En el cas de les presentades pels governs amb majoria, per mostrar públicament quina és la seva orientació, la seva ideologia i per arribar a acords i consensuar-les amb l'oposició. Però quan un grup està a l'oposició, quan presenta mocions, a banda de definir també la seva ideologia i de buscar el consens, intenta portar a la pràctica algunes de les propostes del seu programa que es creu que són beneficioses per al municipi i que, d'altra manera, no podrien ser executades. En el ple municipal de maig, el grup d’ERC-AM de Roda de Ter va presentar una moció amb un clar component social i d'esquerres que proposava debatre, consensuar i aplicar la progressivitat de les taxes municipals (escombraries, IBI, llar d’infant, escola de música, casals, etc.). La moció pretén que les famílies amb menys recursos hagin de pagar menys per aquests serveis i  que l’Ajuntament contribueixi a pal·liar la desigualtat i l’exclusió. L'equip de govern format per IPR i PdCat va votar-hi en contra. Els arguments van ser diversos, però l’aiguabarreig de justificacions va crear confusió sobre el seu posicionament. Per una banda van dir que estaven d'acord amb la idea de fons de la proposta d’ERC, però per l'altra van manifestar que no acceptaven la moció perquè comportava compromisos que calia estudiar, perquè no quedaven clars els criteris de la progressivitat proposada, perquè la legalitat de la proposta era dubtosa i perquè “inventar una comissió” no tenia en compte que el tema de les taxes es podia tractar en el Consell de poble.

MOCIÓ PERQUÈ L’AJUNTAMENT RETRANSMETI ELS PLENS MUNICIPALS EN DIRECT

El ple del nostre ajuntament és, sens dubte, un espai plural de debat i presa de decisions molt rellevants per l’interès públic dels ciutadans del municipi, i per tant és de vital importància que totes aquelles persones que no pugui assistir presencialment en els plens puguin, almenys, seguir-ne el seu desenvolupament a distància a través de la retransmissió audiovisual per internet i ràdio.Precisament l’aparició de les noves tecnologies i les TIC posa en el nostre abast moltes eines que ens serveixen per facilitar aquesta transparència i participació ciutadana i a més a més amb un cost molt baix. Per això al ple de juny vam proposar que  l’Ajuntament retransmeti endirecta  totes les sessions dels plens d’aquest municipi, tant ordinàries com extraordinàries, per tal que els ciutadans puguin fer-ne el seguiment a distància, tant en directe com en diferit, a través d’internet.  

Ni els acords de mínims es compleixen.

Com ja vam explicar dimecres a les xarxes socials, dimarts passat l’equip de govern d’IPR-PDeCAT ens va convocar al grup d’Esquerra i a l’ANC de Roda per parlar de com calia actuar davant de la sentència que obliga a penjar la bandera espanyola a la façana de l'Ajuntament. El grup d'ERC, com ja vam explicar, som partidaris de desobeir, però pel bé de la unitat vam creure que l’acord de mínims al qual s’havia arribat era bo, ja que era la manera que totes les formacions i sobretot el càrrec electe afectat (l'alcalde) s’hi sentíssin còmodes. L'acord consistia a penjar la bandera espanyola tot mantenint l’estelada i posant un rètol en el qual s’informés a la ciutadania que, per imperatiu legal, es penjava la bandera. L'endemà mateix de la reunió ja onejava una gran bandera espanyola, sense el cartell i sense l’estelada que tots havíem acordat mantenir. Tampoc es va donar cap informació per part de l’Ajuntament, per la qual cosa, davant de la desinformació per part de l'equip de govern i davant de la sorpresa dels rodencs vam decidir informar del que havia succeït. El que es comenta ara des de l’equip de govern sobre els serveis jurídics ja va ser tractat dimarts i es va dir que, sí o sí, l’estelada seguiria al balcó de l’Ajuntament. L'excés de zel i les justificacions no poden amagar, una vegada més, l'incomliment dels acords presos per part dels regidors i l'alcalde d'IPR i PDCat.

rodadeter mocio fiscalitat

Moció per la progressivitat econòmica de les ordenances fiscals

Ahir vam presentar al ple una moció per treballar, entre tots, una proposta d'ordenances fiscals progressives i més justes en funció de la renda familiar. L'equip de govern d'IPR i PDECAT hi va votar en contra. Nosaltres continuarem treballant per tal que sigui possible. MOCIÓ PER LA PROGRESSIVITAT ECONÒMICA DE LES ORDENANCES FISCALS Atès que les ordenances fiscals del nostre municipi, a excepció d’alguna bonificació per a jubilats o famílies nombroses, no tenen en compte la capacitat econòmica de les persones ni de les rendes familiars a l’hora d’establir els impostos, taxes i preus públics. Atès que creiem que els impostos, taxes i preus públics municipals haurien de tenir en compte el principi de progressivitat fiscal que comportés el pagament proporcional en funció de la capacitat econòmica. I sobretot perquè les persones amb dificultats econòmiques puguin accedir als serveis públics i puguin fer front a les seves obligacions fiscals. Atès que cada cop són més els ajuntaments que han establert ajuts per fer front al pagament d’impostos municipals i que han avançat en direcció al pagament de serveis públics municipals  en funció de la renda econòmica. Atès que ja hi ha moltes experiències en ajuts econòmics a persones gravades per l’impost de bens immobles, preus públics de serveis educatius en funció de la renda familiar i taxes d’escombraries establertes en funció del valor cadastral de l’habitatge o del nombre de residents. Per tot això, des del Grup Municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya-AM proposem que el ple de l'Ajuntament adopti els següents acords: Primer.- Establir un sistema d’ajuts econòmics a persones amb poca capacitat econòmica que estiguin gravades per l’impost de bens immobles. Segon.- Modificar l’ordenança fiscal núm. 30 de serveis educatius per tal que els preus de la llar d’infants, escola de música, casals d’estiu i activitats esportives siguin establerts en funció de la renda familiar.

Ginesta Roda de Ter

Ginesta parla sobre el autònoms a Roda dins la campanya "La República que farem"

El passat 21 d'abril, Josep Ginesta, Secretari General del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat va ser a Roda de Ter convidat per la secció local d'Esquerra. Ginesta va fer una xerrada/conferència en el marc de la campanya "La República que farem" per parlar sobre el futur de la nova República i, més concretament, sobre el col·lectiu de treballadors autònoms. L'acte va ser presentat per la regidora Roser Montané que va explicar que durant els dies previs des d'Esquerra-Roda de Ter s'havia parlat amb alguns autònoms i petits empresaris del poble per conèixer la realitat i els problemes que afecten el col·lectiu. Ginesta va escoltar i contestar les reflexions i propostes dels autònoms i, un cop finalitzada a la seva exposició, va respondre les preguntes dels assistents.

Regidors Roda de Ter

Per a què es fa servir una majoria absoluta?

* Article publicat a la Revista RDT Els governs amb majoria absoluta executen els seus projectes de manera ràpida i efectiva, ens agradin o no. Però a Roda tenim l’excepció: ni es tenen els projectes clars, ni s’expliquen bé, ni s’executen de forma efectiva. El POUM, un roc sobre la pròpia teulada. En el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal es defineix  com serà l’urbanisme durant els propers vint anys: models de creixement, alçada de les noves edificacions, etc. En el POUM que l’equip de govern ha aprovat calia definir, entre altres coses, el futur de can Puigneró com a zona residencial i de serveis, amb els seus espais verds, i canviar els usos de la Blava. Comprar la Blava (ERC-IPR/PSC) va ser una decisió estratègica perquè hauria de suposar el desenvolupament de la zona més desatesa de Roda: M. D. Sòl del Pont i el Serrat.. Després de la compra l’Agència Catalana de l’Aigua va desaconsellar el seu ús residencial, però el treball polític i tècnic va obrir la possibilitat de canviar l’ús exclusivament industrial pel de residencial i de serveis, amb condicionants  Però aquest treball polític se n’ha anat en orris ara que PDCAT i IPR han aprovat el nou POUM. L’equip de govern ha acceptat el nou informe de l’ACA, igual de restrictiu que el primer, i es condemna la Blava i els seus veïns, a més anys d’abandonament. En el POUM que han aprovat la Blava continua com a zona industrial i, a més, s’hi diu que “la totalitat és parcel·la mínima”, és a dir que no es podrà dividir per a donar-li diferents usos. Ens fem dues preguntes: quantes fàbriques de les lleres del Ter i el Llobregat s’han reconvertit? Per què la Blava ha de ser l’única en què no s’hi pot fer res? Dos projectes urbanístics: un aprovat i abandonat, i l’altre un nyap previsible: la remodelació del C/ Pere Almeda i la Pl. Major (420.000 €) i la segona planta de l’aparcament de l’ajuntament (450.000 €). Aquests dos projectes, a banda d’oblidar la necessitat d’actuar a l’“altra banda” s’han explicat sempre com una unitat: PDCAT i IPR volien ampliar l’aparcament per absorbir les places que se suprimirien a la Pl.