Roda de Ter i el Cabrerès

Totes les notícies

Temps de desitjos i projectes

Sempre cal trobar el moment per superar, ni que sigui uns instants, el dia a dia i repensar els objectius i les idees que ens van dur a plantejar-los i proposar-nos-els. Potser al capdavall de l’any, amb el fervor consumista que ens envaeix, però també amb els valors humans, ètics i cristians que lluiten, de vegades amb poc èxit, per retornar el sentit de fons d’aquestes festes, és un bon moment per fer-ho. Evidentment, ara i aquí, parlarem de política municipal i de país, com s’escau en un article escrit pel grup municipal d’ERC per a la revista Roda de Ter. Ara, en llegir la paraula política, potser algun lector ja haurà passat full però nosaltres pensem que tota actuació pública és política; quan es pren una decisió i no la contraria, es fa per alguna cosa, no per atzar. Nosaltres creiem en la política i en la seva capacitat transformadora. Quan un grup polític pren una decisió entre moltes altres possibles, aleshores està fent política i aplicant la seva ideologia. És per això que ens revoltem quan hom diu: “tots els polítics són iguals” o “nosaltres no som ni de dretes ni d’esquerres”. Fals, completament fals. Amb una mirada sincera podem veure mil exemples d’aquesta falsedat. Pensem en els fets: ningú fa propostes dient que perjudicaran a la gent, sinó que les planteja a fi de bé; alguns perquè sincerament ho creuen així, altres per aprofitar i aprofitar-se de la decepció o el malestar que es pot estar vivint. Per tant, els fets ens diran la veritat. Essent com és d’important el dia a dia del nostre poble —entengueu neteja, aigua, enllumenat, recollida de residus i escombraries, etc.—, hi ha decisions que determinen el futur a mig i llarg termini, principalment en dos àmbits, el social i el de les infraestructures. En el terreny social ja vàrem proposar, en el nostre programa electoral, treballar per canviar el concepte que malauradament encara es té de l’acció social. Hem de deixar de parlar de “despesa social” per parlar “d’inversió social”, o no és una molt bona idea invertir en les persones? Hem d’anar deixant enrere les polítiques assistencialistes per fomentar el desenvolupament personal dels ciutadans i ciutadanes i per potenciar les pròpies capacitats i l’autonomia.

Tarjetó assemblea pública 2016 Roda de Ter

1 de DESEMBRE: Assemblea Pública

El dijous 1 de desembre es farà l'assemblea pública anual. Durant assemblea, els membres del Grup Municipal explicaran la feina feta durant aquest any. També escoltaran les vostres propostes i opinions. ASSEMBLEA PÚBLICA DIA: 1 de Desembre HORA: 20.15 LLOC: Sala Polivalent de la Biblioteca ( carrer Bac, 1 bis)  

eleccions2015 foto rodadeter

ERC renova la seva il·lusió i el seu compromís

Vagi per endavant el nostre agraïment a tots els rodencs i rodenques que ens han fet arribar el seu condol per la mort de la nostra companya Petra Martín-Pero. Aquesta pèrdua comporta que haguem de nomenar un regidor per al nostre grup i, seguint l’ordre de la llista electoral, correspon a la Roser Montané assumir el càrrec. Esquerra ha cregut convenient que aquest relleu es produeixi després de la renúncia de Xavier Montané, motiu pel qual en Pol Soriano, el nº 8, també prendrà possessió del càrrec. A tres anys vista de les properes eleccions municipals, creiem que aquesta renovació pot ser molt positiva perquè permetrà als nous regidors conèixer millor el funcionament de l’ajuntament i estar més ben preparats per assumir les tasques de govern que confiem poder dur a terme la propera legislatura. Els nous regidors prendran possessió del càrrec en el ple de novembre. El nou curs polític ha començat amb els temes habituals d’aquesta època: l’aprovació de les ordenances fiscals (taxes i impostos) i, ben aviat, el pressupost per al 2017. L’equip de govern s’ha limitat a comunicar-nos el que han decidit sense donar-nos la possibilitat de col·laborar amb ells. La majoria amb què compten (IPR-CIU) no fa necessari el nostre vot per tirar endavant les seves decisions, però, com ja hem dit moltes vegades, creiem que les nostres propostes constructives podrien ser útils. L’actual govern proposa mantenir les taxes i els impostos actuals per al 2017. Sempre fa de bon explicar que no s’apugen els impostos, però el que no es diu és que per mantenir els serveis bàsics (neteja, recollida de residus, serveis socials, llar d’infants, escola de música, etc.) cal que l’ajuntament estigui suficientment finançat. L’estat espanyol escanya els ajuntaments i la Generalitat, i amb aquest escenari és agosarat limitar els únics ingressos que controla l’ajuntament. La rebaixa de l’IBI que van fer el 2016 va reduir en 100.000 € la recaptació municipal i, com ja vam explicar, aquesta baixada ha tingut efectes en la capacitat de despesa i de prestació de serveis als ciutadans.

“Per què hem d'aplicar la reforma horària?" divendres 28 d'octubre amb en Fabian Mohedano

Aquest divendres 28 d'octubre, Esquerra-Roda de Ter organitzarà un acte dins la campanya "La República que farem". L'acte comptarà amb la presència del Fabian Mohedano que ens explicarà “Per què hem d'aplicar la reforma horària?" . En Fabian Mohedano és promotor de la Iniciativa per la Reforma Horària a Catalunya i diputat de Junts pel Sí al Parlament de Catalunya. ACTE: “Per què hem d'aplicar la reforma horària? DIA: Divendres 28 d'octubre LLOC: Sala Polivalent de la Biblioteca. Bac de Roda, 1 HORA: 19h  

Canvis al Grup Municipal

A tres anys vista de les properes eleccions municipals, dos nous regidors entraran al grup municipal d’ERC a Roda de Ter: la Roser Montané (número 7 de la llista), que substituirà la Petra Martín-Pero, que malauradament va morir l'agost passat, i en Pol Soriano (número 8 de la llista), que substituirà en Xavier Montané, el qual deixarà l'acta de regidor al ple municipal d'octubre. La Roser és tècnica en comunicació i membre de la comissió organitzadora de la Fira de la Llavor i en Pol actualment està acabant la carrera de Ciències Polítiques i és monitor del Casalot. Des del Grup Municipal creiem que aquesta renovació serà molt positiva ja que permetrà als nous regidors conèixer millor el funcionament de l'ajuntament i així estar preparats per assumir tasques de govern en la propera legislatura. Els nous regidors prendran possessió de l’acta al ple de novembre.

Si no fos que... Bona Festa Major!

Aquest ha estat un any difícil per a la gent d’Esquerra de Roda, per als integrants del grup municipal i per als amics que sempre ens han donat suport. En aquests moments volem mirar amb perspectiva i valorar la feina que hem fet des que ERC va tornar a tenir representació a l’Ajuntament del nostre poble. Els anys passen i les persones marxen: ara ens venen al cap el “tio” de Can Clavell que, després de rondinar una estona i de dir-nos com ho fèiem de malament, acabava per fer-nos entendre que teníem tot el seu suport. També pensem en en Dot, sempre amb el somriure al llavis i amb aquella aparent feblesa darrere la qual es podia trobar un dels homes que va ajudar a mantenir la flama d’un futur lliure per al nostre país i que va treballar durant molts anys perquè Esquerra Republicana de Catalunya no desaparegués de Roda. Aquest objectiu també va ser compartit per d’altres amics, com la Sílvia i la Petra. Amb tots ells hem compartit idees, hem fet un treball constant i constructiu, hem fet descobertes personals que ens han fet admirar-los. La darrera que ens ha deixat ha estat la Petra, que mai es planyia, que no parlava massa d’ella mateixa, però que amb una mirada, un petó i una abraçada ens ho deia tot. Com afirmàvem al principi, aquests darrers temps han estat molt durs per tots els comiats que hem hagut de viure, però també han estat d’aprenentatge constant. Ens entristeix haver de començar l’article de Festa Major amb el record de tots aquests comiats, i també ens sap greu no poder continuar-lo amb la referència a qüestions pròpies de la política local que ens comportin alguna satisfacció. Sense anar més lluny, no podem parlar, encara, de quin és l’acord de governabilitat entre IPR i CIU, ja que després de més d’un any de govern, encara no s’ha explicat als rodencs i rodenques quins són els acords i el projecte de poble que fonamenten aquest pacte. Si no fos l’article de Festa Major ens podríem lamentar de tots els projectes que ha aturat l’actual equip de govern, i podríem explicar que la majoria d’iniciatives exitoses d’aquest darrer any són fruit de la feina feta per ERC la darrera legislatura: la construcció de la palanca, l’inici de la construcció de l’escola Emili Teixidor, el conveni amb la Diputació de Barcelona per al finançament de la Fundació Martí i Pol, etc.

Gràcies, Petra. Gràcies per compartir-ho amb nosaltres

El text que en Roger Corominas va llegir ahir a la cerimònia de comiat de la Petra en nom de tots els companys i amics d'Esquerra Roda. Estimada Petra, Els teus companys i amics d’Esquerra t’hem preparat un breu escrit, unes línies que ens han costat molt d’escriure. Podríem haver-hi posat moltes coses més, però aquestes són les que ens han sortit en aquests moments difícils. Durant 5 anys hem tingut la sort de compartir un projecte polític amb tu, com a regidora de l’Ajuntament de Roda. El 2011 ho vam tenir molt clar: qui millor que una apassionada del teatre, de la música, de la cultura i professora de l’institut de Roda per entomar les regidories de cultura i d’educació? Evidentment no ens vam equivocar i ho prova el gran treball de servei a Roda que vas fer, de manera especial durant la passada legislatura. Durant aquests anys, però, hem teixit molt més que la voluntat de treballar pel nostre poble. Hem pogut compartir molts bons moments. Malgrat les llargues reunions no han faltat mai les rialles ni el bon humor. Sempre ho hem dit: “Tot i que la majoria de la gent del grup no ens coneixíem abans de formar-ne part, i que tots lògicament teníem caràcters diferents, ha nascut una complicitat i una amistat molt grans”. Aquests bons moments i aquesta amistat són, sens dubte, els que ens endurem de l’etapa com a regidors del nostre poble, al teu costat. Durant tots aquests anys, Petra, has encarat les dificultats que t’has anat trobant amb una dignitat i exemplaritat que ara ja podem dir obertament que admirem. Mai et deixaves plànyer, mai una queixa. Cada cop que t’arribava, tu l’encaraves un nou repte. Mai cap excusa, sempre eres a tot arreu. I nosaltres, per ajudar-te, només podíem seguir treballant per estar a la teva alçada. Ara fa més d’un any ens vas tornar a donar un exemple de vida. S’acostaven unes noves eleccions i estàvem configurant les llistes. Quan vam parlar amb tu per si tenies ganes de seguir ens vas contestar amb una seguretat i una fermesa que mai oblidarem.

EL DARRER PREC AL PLE MUNICIPAL

Com a article per al Roda de Ter del mes de juliol, el components del grup municipal d’Esquerra creiem que és oportú fer públic, per a tots els rodencs i rodenques, el prec que vam presentar en el darrer ple municipal del mes de juny: El ple és la màxima representació de la democràcia en el nostre poble i hi som presents tots els partits que vam obtenir representació després de les darreres eleccions. En el cas de Roda, tres grups que representem la pluralitat i la diversitat ideològica del nostre municipi vam rebre la confiança dels veïns i veïnes. El grup d’Esquerra representa un gruix molt important dels rodencs i rodenques. Som l’únic grup a l’oposició i, per tant, tenim el dret però sobretot l’obligació de vetllar per la correcta actuació de l’equip de govern, l’obligació de fer públic el nostre desacord en totes aquelles decisions que pensem que no són les més adequades per al nostre poble i, és clar, també tenim l’obligació de fer propostes, tal com fem habitualment amb les mocions que presentem, per al bon govern del municipi. Aquests són els principis del funcionament democràtic de les nostres institucions i són els que intentem posar en pràctica en cada ple, tot fent preguntes, demanant aclariments i, com ja s’ha dit, presentant mocions de manera constructiva. Durant aquesta legislatura hem votat a favor, en contra o ens hem abstingut sobre les diverses decisions preses per l’actual equip de govern, d’acord amb els nostres principis i també per coherència amb el programa i el projecte de govern que vam presentar en la darrera campanya electoral. Cal dir, però, que en decisions tan rellevants com són les ordenances fiscals, el pressupost, etc., la possibilitat de participació ha quedat relegada, únicament, a poder expressar-nos en la sala de plens, atès que no se’ns ha permès contribuir, amb el nostre treball i les nostres aportacions, a la millora de la proposta que ha presentat l’equip de govern.

Emili Teixidor

El ple de l’Ajuntament de Roda de Ter aprova la moció presentada pel Grup Municipal d’ERC relativa al fons documental i bibliogràfic d’Emili Teixidor

El grup municipal d’ERC-Roda de Ter ha presentat una moció relativa al fons Emili Teixidor que va ser aprovada per unanimitat en el ple ordinari del mes de maig. En la moció es posa de manifest com seria d’important poder tenir i gestionar el fons documental i bibliogràfic d’Emili Teixidor, es demana que l’Ajuntament de Roda de Ter faci tots els esforços i gestions convenients per aconseguir el dipòsit d’aquest fons en el nostre poble, que potenciï el record de l’escriptor, que en promogui l’estudi, i que reprengui les converses amb l’hereu i marmessor, i amb altres institucions, ja iniciades en la legislatura passada. Roger Canadell, va ser el regidor que va defensar la moció tot exposant els motius “de justícia”, d’”oportunitat” i de “possibilitat” que han motivat la seva presentació. Reclamar que es vetlli per aquest fons tan important és de justícia perquè cal considerar l’obra i el llegat de tots els escriptors i artistes del poble de Roda com a importants i cabdals. Així, de la mateixa manera que es conserva, es difon i s’estudia el fons de Miquel Martí i Pol, també es pot intentar de fer el mateix amb el d’Emili Teixidor. Ara és el moment oportú per fer aquesta actuació perquè el fons està en mans de l’hereu i, tard o d’hora, acabarà cedint-se a alguna institució. Cal, doncs, estar amatents i estudiar la possibilitat i la viabilitat de la proposta de cessió/donació/dipòsit... per evitar que més endavant sigui massa tard per poder tenir a Roda aquest fons. I finalment, treballar per obtenir el fons Emili Teixidor permetria fer un pas més cap al projecte cultural de poble que situaria Roda de Ter com a capital literària d’Osona. A partir dels diversos fons que ja es té actualment, sumats als de Miquel Martí i Pol, al d’Emili Teixidor, i al d’altres possibles escriptors de la comarca, Roda de Ter podria esdevenir un focus d’atracció cultural important que permetria una major dinamització de l’activitat del poble.