Roda de Ter i el Cabrerès

Totes les notícies

RODENCS I RODENQUES, LA PASSERA DELS MOLINS JA ESTÀ OBERTA

Fa unes setmanes que la passera dels Molins està oberta i sembla estrany que l’actual equip de govern, tan addicte a sortir a totes les fotografies possibles, no n'hagi dit gairebé res. Aquesta manera de fer diu molt del tarannà i de la manca de projecte d'un govern municipal que encara no ha explicat quins són els termes del pacte IPR-CIU. Que el grup municipal amb menys representació -i en clara decadència- sigui qui condicioni allò que vol la majoria no ho mereixen ni els votants d'ERC ni els d'IPR. El grup d’ERC sempre ha tingut clar que cal invertir en tot allò que beneficiï Roda, sigui al propi municipi, a Masies o on calgui. Històricament Roda ha invertit molts recursos a l’Esquerda tot i que estigui dins el terme de Masies, perquè sempre s'ha considerat que el benefici públic és prioritari. La reconstrucció de la passera dels Molins es va decidir després de constatar el suport dels veïns, d’aconseguir una subvenció de 100.000 €, de preveure un cost assumible gràcies a l’estalvi de la passada legislatura, i després de signar l'acord amb l'ajuntament de Masies. Un acord, per cert, que s'ha incomplert i pel qual l'equip de govern no ha fet prou per defensar-lo davant de CIU de Masies. En l’article que va publicar CIU-Roda al darrer RDT es barreja el comentari del projecte de la passera amb altres qüestions urbanístiques i per això volem recordar que quan varen governar ells (2007-11) van fer el nyap del carrer Bac... Quan diuen malintencionadament que per al projecte de la passera "no venia d'un pam", convé tenir en compte que la despesa desmesurada del govern IPR-CIU va provocar que el juny de 2011 totes les factures de més de 150 € feia mig any que no es pagaven... Intuïm, doncs, que si ells haguessin estat al govern no s’hauria fet la passera. I és lògic: per a ERC aquesta obra és part d'un projecte molt més gran de promoció i que l'actual govern ni s'ha plantejat. Per cert, quan van fer la "gran obra" de l'ascensor del pont vell, llavors no venia d'un pam?  Pregunteu-vos sincerament: si encara es pogués triar, que faríeu la passera o l’ascensor? Roda i els refugiats Tots els grups municipals de Roda vam signar una moció de suport a l'acollida de refugiats.

Resum del ple del passat 27 d'octubre

El passat 27 d'octubre es va celebrar el ple ordinari de Roda de Ter. Durant el ple es van tractar diferents temes.   El primer, l'aprovació provisional de la modificació de les ordenances fiscals pel 2016. El Grup Municipal d'Esquerra es va abstenir, ja que com va dir en Roger Corominas, portaveu del grup, "No hi ha hagut voluntat política per part de l’equip de govern de consensuar-ho. Se’ns va explicar a la comissió informativa i prou. Malgrat que es toca l’IBI, que és significatiu, entenem que se’ns hauria de deixar participar. Només volem fer una reflexió en veu alta: la baixada impostos suposarà una reducció d'ingressos i estarem amatents perquè els serveis que reben els veïns i veïnes del poble no es vegin retallats" En el punt sobre l'aprovació inicial de la modificació de crèdit per a la realització d’inversions de finançament sostenible i altres, Corominas va explicar "que tampoc hi ha hagut voluntat de consensuar res" però que ens abstindrem, ja que compartim les partides de serveis socials, però no s’ha parlat de veure com queden les partides de les obres" Pel què fa al reintegrament de la liquidació negativa de l’exercici 2013 el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya, es van abstenir, ja que el fraccionament del reintegrament del saldo es vol fer en un període de 10 anys, afectant a 3 legislatures. Corominas va deixar clar que en l'anterior legislatura s'havien retornat amb 5 anys. El Grup Municipal va entrar 3 preguntes. La primera, per conèixer l'estat del conveni entre la Diputació de Barcelona i la Fundació Miquel Martí i Pol que es va deixar enllestit a l final de la legislatura passada, que segons sembla es signarà a inicis de l'any que vé.   La segona pregunta va ser sobre el pavelló. Després que aquestes últimes setmanes hem rebut queixes d'alguns usuaris del pavelló en relació a la consergeria i obertura del servei de bar, referent al conveni que es va signar la la passada legislatura entre l’Ajuntament i el Club Patí Roda on se’ls feia la concessió del Bar del pavelló amb la condició que s’havien de fer càrrec de la neteja dels vestuaris i realitzar tasques de consergeria.

Una mirada a l’inici de legislatura

Ara que ja han passat més de quatre mesos de les eleccions toca fer un primer balanç de l’acció de govern i exposar públicament quin és el nostre punt de vista. Volem recordar que ERC va guanyar les eleccions i que un pacte —encara no explicat— va donar l’alcaldia a IPR. L’únic representant de CIU al consistori es va convertir, paradoxalment, en l’aliat imprescindible per al grup d’IPR. Des d’Esquerra s’ha demanat que es facin públics els eixos de l’acció de govern compartida, però els rodencs i rodenques encara no hem rebut resposta. Constatem que la manca d’un programa de govern ben definit i la no voluntat de demanar ajuda a l’equip anterior està provocant en algunes regidories una incapacitat real a l’hora de resoldre problemes i un desconeixement inexplicable de l’àrea que es dirigeix. Això sí, detectem una tendència a allò que popularment en diem “voler sortir a la foto”. Si algú vol recuperar la nostra explicació sobre les negociacions postelectorals la pot consultar a: http://locals.esquerra.cat/rodater/article/27487/nou-butlleti-del-grup-municipal Complex de Can Planoles Un exemple de l’actitud autosuficent d’IPR és la manera com s’ha resolt la instal·lació de les calderes del complex de Can Planoles, Casal, Porxada i Residència. En la passada legislatura es va aconseguir una subvenció de 60.000 € de la Diputació per instal·lar una caldera de biomassa que hauria subministrat calefacció i aigua sanitària als quatre edificis, hauria permès la substitució de les calderes de gasoil obsoletes, hauria reduït les emissions de CO2, i que hauria suposat un important estalvi econòmic. En pocs mesos, l’actual govern ha passat de dir-nos que mantindria el projecte que havíem deixat enllestit a executar-lo de manera parcial. L’alcalde no va traslladar clarament al patronat de Can Planoles les xifres econòmiques del finançament que nosaltres li havíem facilitat abans de les eleccions, i això va generar dubtes sobre la viabilitat d’un projecte estudiat, avalat i subvencionat.

Ple ordinari de setembre a l'Ajuntament de Roda

El passat 15 de setembres es va celebrar el ple ordinari del mes de setembre a Roda de Ter. Durant el ple es va presentar una moció consensuada per tots els grups, a proposta d'Esquerra, per refermar el caràcter plebiscitari de les eleccions del proper 27 de setembre. A la moció també es feia  una  crida a tots els rodencs i rodenques amb dret a vot per tal de convertir les eleccions del proper 27 de setembre en una jornada històrica. També es va aprovar per unanimitat una moció de suport a l'acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats de la Mediterrània. Amb aquesta moció s'insta els governs de l'Estat Espanyol i de la Generalitat de Catalunya, entre altres compromisos, a augmentar la dotació econòmica d'ajuda als refugiats i a oferir ajuda als anomenats "països d'asil" mitjançant la cooperació internacional. Així mateix, l'ajuntament de Roda es va declarar municipi acollidor i tots els membres del consistori van acordar de revisar i actualitzar el Pla de Recepció i Acollida Municipal existent per adaptar-lo a les noves necessitat de les persones en situació de risc del nostre poble. En la intervenció anterior a l'aprovació de la moció, des d'Esquerra es va recordar la recomanació de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat en què es demana de no fer diferències entre refugiats polítics, refugitas de guerra, per qüestió de gènere, refugiats econòmics, etc., alguns dels quals ja viuen avui a la nostra població.

Regidors Roda de Ter

VIA LLIURE A LA REPÚBLICA CATALANA

Quan escrivim aquest article falten unes setmanes per dues cites molt importants per al nostre país i que s’esdevindran en dates properes a la Festa Major del nostre poble. La primera és la diada nacional de l’11 de setembre. No tenim cap dubte que en llegir aquestes ratlles milers de catalans i catalanes hauran posat de manifest, una vegada més, la voluntat d’esdevenir un nou estat d’Europa gràcies a una mobilització massiva i cívica. La segona, i més important, són les eleccions plebiscitàries del proper 27 de setembre en les quals estem convençuts que el poble català donarà un suport majoritari a l'independentisme És vital que els propers dies, tal i com hem fet els darrers anys, ens mobilitzem massivament i ajudem a convèncer indecisos per tal d’acumular forces al voltant de la llista transversal i plural de Junts pel Sí de la qual forma part ERC. Si ho fem s’obtindrà la majoria absoluta que permetrà endegar el procés definitiu que portarà el nostre país a convertir-se en un estat independent. Des d’ERC hem treballat sempre al servei de la construcció de la República Catalana, i la passada legislatura ho vam posar de manifest en l’àmbit local amb decisions municipals que van permetre que Roda aportés el seu gra de sorra al procés independentista. Durant aquests dies de campanya sentirem cants de sirena dels dirigents espanyols que intentaran, per un cantó, atemorir-nos amb les conseqüències de la independència i, per l’altre, intentant convèncer-nos que Espanya canviarà en un futur proper. Espanya no canviarà, ho sabem perquè ni al llarg de la història passada ni en els darrers 4 anys —en els quals el procés sobiranista ha agafat major embranzida— s’ha fet cap gest envers el nostre país. Contràriament, el que s’ha produït són retrocessos en tots els àmbits. El futur tampoc és esperançador per als pocs defensors que queden de la tercera via ja que, com indiquen les enquestes, no es preveu cap canvi en les eleccions espanyoles previstes per la tardor: el bipartidisme espanyol del PP i el PSOE seguirà tenint majoria, i tampoc podem esperar res de les noves forces com Podemos i, molt menys encara, de Ciudadanos.

Nou butlletí del grup municipal

Abans d'acabar el curs polític hem volgut fer arribar a totes les cases del poble la valoració dels resultats de les eleccions municipals del passat 24 de maig i de les posteriors negociacions per conformar govern. També volem aprofitar aquest butlletí per fer un resum, no exhaustiu, de les actuacions i els projectes duts a terme la passada legislatura per l'equip de govern. El reconeixement per part del poble a la feina ben feta ens ha conduït a guanyar les eleccions, a ser la força més votada i a quedar-nos tan sols a 24 vots de la majoria absoluta. Som la força majoritària a Roda i, com a tal, ens oferim de nou a tots els veïns i veïnes per continuar la feina començada fa quatre anys i que no volem que quedi aturada. Finalment, volem dir-vos que les dones i els homes que formem el grup municipal d’Esquerra continuarem treballant pel nostre poble i el nostre país amb la mateixa determinació i tarannà que sempre ens ha caracteritzat. Molt bon estiu!

Ple ordinari de juliol a l'Ajuntament de Roda

Aquest dimarts es va celebrar el ple ordinari del mes de juliol en el qual hi havia una modificació de crèdit, una moció a favor de l'AMI i una a favor del Correllengua. Pel què fa a la modificació de crèdit, si bé el grup municipal d’ERC hi va votar a favor, es va denunciar que respecte a la Comissió Informativa precedent s’havia tret la partida destinada a finançar la caldera de biomassa. Quant a la moció de suport al Correllengua, Roger Corominas va agrair la feina feta pel Casal Independentista Bac de Roda que va iniciar el Correllengua ara fa més de 10 anys i a Roda Decideix que ha continuat aquesta tasca. Corominas va recordar el compromís d'Esquerra amb el Correllengua des d'un inici, ja que la regidoria de Cultura que en aquell moment estava en mans d'Esquerra li va donar plenament suport i se li ha continuat donant. Pel què fa a la part de control, es va preguntar al equip de govern "quan pensen explicar a l'oposició i al poble els termes del pacte entre IPR i CIU? Quins són els seus objectius i les seves prioritats?" Esperem que, tal com ens van dir, aviat facin públic els termes del pacte, perquè de moment la manca de transparència és absoluta. També es va preguntar a l‘alcalde per algunes de les promeses que va fer durant la campanya electoral, i que ens han arribat per persones afectades directament. Com per exemple, la promesa feta a les persones contractades en plans d’ocupació, a les quals els va dir que si el votaven, en el cas que ell fos alcalde, els contractaria d’una manera estable. Se li va demanar com ho faria, sabent que amb les actuals restriccions estatals la contractació està molt limitada i que el pressupost municipal dóna pel que dóna, i si pensava complir la promesa. L'alcalde va negar que fes aquestes promeses i les va atribuir a un malentès. Des d’ERC esperem que el temps el posi en evidència. Al regidor de Medi Ambient, se li va demanar per la retirada de la modificació de crèdit de la partida per a finançar la caldera de biomassa del complex de Can Planoles (ja que inicialment a la reunió informativa del ple hi figurava) Per què si saben de la viabilitat tècnica i econòmica del projecte? Són conscients que si no s’inicien diversos tràmits abans de les vacances, a la pràctica pot voler dir que es perdrà la subvenció de 60.

Foto del ple d'investidura

Posicionament d'Esquerra després del Ple extraodinari d'aprovació del cartipàs municipal

Aquest dimarts es va celebrar el ple d'aprovació de cartipàs. El Grup Municipal d'Esquerra vam mostrar el desacord amb la informació rebuda aquests dies ja que fins el dimecres de la setmana passada no se’ns va trucar. Se’ns va convocar amb pressa i corrents per l'endemà a la tarda ja que el divendres volien fer la convocatòria formal del ple del dimarts. Des de la constitució del nou consistori, no s'ens va donar informació sobre el cartipàs ni sobre el dia que es faria el ple, tot i que ho vam veure publicat a un mitjà comarcal que probablement el ple se celebraria el dia 7. Volem pensar que aquest no serà el seu tarannà durant tota la legislatura, ells que parlaven d’una altra manera de fer Aquesta falta d’informació per part de l’Equip de govern va impossibilitar l’assistència de 2 dels regidors d’Esquerra al Ple. Pel què fa al punt on s'aprovaven els representants de l’Ajuntament als organismes dels quals forma part, Corominas va posar de manifest el vot favorable d'Esquerra però va recordar que fa 4 anys el grup municipal de IPR va votar en contra pel fet que un dels representats nomenats a les Fundacions per Esquerra i CIU no era regidor. "Enguany a proposta de CIU s'enviarà a dues fundacions dues persones que no són regidores i veiem que IPR ara sí que ha canviat d’opinió. Fa 4 anys ens deien que votaven en contra per ser “coherents amb el que van dir que havien de ser regidors”. Des d'Esquerra, celebrem que aquella “coherència” que no tenia cap sentit ara hagi canviat. Posem de manifest una vegada més que a l'oposició diuen i fan una cosa i al govern una altra. Des del grup municipal d’Esquerra sempre hem entès que la política i el treball municipal a banda dels regidors també el fan la resta de persones que formen els grups municipals per això hem defensat i defensarem que persones que no siguin regidores puguin treballar en diverses àrees.   Pel que fa al punt d'establiment del règim retributiu i dedicació dels membres de la corporació i de les indemnitzacions per assistències, Esquerra va votar en contra per diferents motius:   - No hi ha hagut cap voluntat política per part de l’Equip de govern de consensuar una proposta al voltant d’aquest tema.

Discurs d'en Roger Corominas al ple d'investidura

Des del grup municipal d’Esquerra Republicana de Roda volem, en primer lloc, donar les gràcies als 1.059 rodencs i rodenques que el passat 24 de maig, avalant la feina feta aquesta darrers quatre anys, ens van tornar a fer confiança i ens van portar a guanyar una vegada més les eleccions municipals del nostre poble. Aquesta legislatura hi haurà 6 regidors d’Esquerra al consistori de Roda, a tan sols 24 vots d’assolir el setè regidor i, per tant, la majoria absoluta. També volem felicitar a tothom pel fet que en aquest consistori ja no hi hagi lloc pels partits xenòfobs que volen trencar la cohesió social del nostre poble i que els darrers 8 anys havien estat representats amb un regidor. Volem reiterar el nostre compromís inequívoc, com hem demostrat durant tota la legislatura, amb el procés d’independència endegat pel nostre país tot comprometem-nos una vegada més en aquest plenari llegint el compromís que aquests dies ens ha fet arribar l’Associació de Municipis per la Independència: Per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, els regidors d’Esquerra anunciem que restem a disposició del nou Parlament, del President i del Govern de la Generalitat de Catalunya que sorgeixin de les eleccions del 27 de setembre de 2015, per exercir l’autodeterminació del nostre poble i proclamar, juntament amb totes les nostres institucions, L’ESTAT CATALÀ, LLIURE I SOBIRÀ Avui, la majoria absoluta d’aquest plenari, formada pels dos grups que han perdut les eleccions ha decidit que l’alcaldia recaigui en el grup municipal d’IPR. Això és la democràcia i com a demòcrates ho acceptem. Nosaltres no farem el discurs de l’odi i la rancúnia que vam haver de sentir en aquest mateix acte avui fa quatre anys. No ho farem perquè el nostre compromís amb Roda i els rodencs va molt més enllà de les circumstàncies polítiques de cada moment. Sabem que les majories s’assoleixen compartint idees i projectes, treballant programes electorals i de govern, i consensuant objectius, i això és el que hem intentat fer des del dia després de les eleccions.