Roses

Totes les notícies

ERC presenta a Joan Plana com a alcaldable a Roses amb la mirada fixada en l'alcaldia de la ciutat

Unes 300 persones van assistir a la presentació de l'alcaldable d'ERC a Roses que va comptar amb Montse Franch com a presentadora i amb la participació del diputat del grup Republicà al Parlament i impulsor de la plataforma "Casa nostra, casa vostra" Ruben Wagensber. L'acte va començar amb la lectura per part de Miquel Gómez, Safaa El Hamdoui, Eva Bueno i Glòria Roura del Manifest Ara Roses. Un manifest que aposta per la creació d'una candidatura amb vocació municipalista i que aglutini persones i sensibilitats diverses, amb capacitat de proposar a la ciutadania un projecte integral de vila republicana. Una Roses republicana: socialment cohesionada, humanament diversa, econòmicament competitiva, fermament empordanesa i sentimentalment orgullosa. El manifest demana treballar per una Roses amb una relació responsable i respectuosa amb el territori i la capacitat de guanyar-se a vida de les generacions futures. Que cuidi el patrimoni, els paisatges i l'entorn natural han de ser la punta de llança de l'oferta turística. Que lluiti incansablement per la justícia social i on tothom tingui accés a les eines que li permetin desenvolupar una vida digna. Per una ciutat inclusiva, acollidora i solidària, que garanteixi els drets de ciutadania dels seus vilatans, lliure d'opressions, d'explotació i violències masclistes, i amb un ferm compromís republicà de respecte als drets civils i polítics i de conquesta de les eines que permetin construir un nou país i millorar les condicions de vida de la seva gent. El diputat Ruben Wagensberg va destacar la força, l'energia i el compromís de Joan Plana amb els rosincs i entre altres temes va apostar pel compromís des del Parlament i des del grup d'ERC a afrontar un tema tan complicat com la venda ambulant il·legal sense caure en demagògies ni simplificacions. Segons Wagensberg "Hi haurà candidatures que faran servir mentides i discursos racistes, amb el risc que això té de trencar la societat, per guanyar quatre vots.

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Roses, Joan Plana, Muncipals 2019, Eleccions Municipals, República, Ara Roses

Manifest Ara Roses!

Els impulsors d'aquest manifest apostem per la creació d'una candidatura amb vocació municipalista a Roses que aglutini persones i sensibilitats diverses, amb capacitat de proposar a la ciutadania un projecte integral de vila republicana: socialment cohesionada, humanament diversa, economicament competitiva, fermament empordanesa i sentimentalment orgullosa. Així com també un equip humà amb capacitat per a liderar aquest canvi des de les institucions municipals. En els darrers anys hem observat com Roses ha anat patint una pèrdua d'ambició per part de l'administració local, una desacceleració econòmica i una desafecció creixent entre la ciutadania. Tot això, en mig d'un context social dur, que ha produït el creixement de les desigualtats i les injustícies socials a les nostres viles i barris. Volem recuperar l'orgull d'ésser rosinc, i volem fer-ho de manera col·lectiva, que els ciutadans i ciutadanes tinguin un paper protagonista en el disseny de les polítiques públiques i que paraules com participació o transparència no sonin buides de contingut. Volem un consistori que governi al servei de tots els ciutadans i ciutadanes. Per aquest motiu, estem fermament convençuts de la necessitat d'articular una candidatura amb vocació majoritària, capaç de liderar un nou govern local, que situï al centre de la política municipal la lluita pel progrés social, el desenvolupament econòmic, la sostenibilitat i la preservació del territori, la transparència en la governabilitat i l'empoderament ciutadà. Un projecte i una candidatura que la gent d'Esquerra Republicana ofereix al poble de Roses.  Ara, una ciutat que tots els rosincs i rosinques se sentin seva i de la que puguin ser protagonistes. Una Roses construïda i pensada per als prop de 20.000 ciutadans i amb els mecanismes necessaris perquè tothom pugui influir en l'orientació i les prioritats de la gestió dels recursos públics. Ara, pensar la vila des de tots els seus barris i no només des del centre.

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Roses, Joan Plana, Muncipals 2019, Eleccions Municipals, República,

ERC presenta Joan Plana com a candidat a l'alcaldia de Roses acompanyat de Ruben Wagensberg

El proper divendres 11 de gener a les 20h la Secció Local d'ERC Roses presentarà Joan Plana com a l'alcaldia de la Vila en un acte públic al Teatre Municipal. A l'acte també està previst que es llegeixi un manifest amb les idees troncals sobre les quals s'organitzarà la candidatura, fruit de diferents reunions de les diverses àrees de treball obertes a la ciutadania que els republicans varen articular ara fa un any. En aquestes reunions, s'ha debatut sobre els principals reptes i les principals problemàtiques de la vila, així com quins són els camins a seguir de cara als propers anys per poder-los afrontar. La lectura d'aquest manifest anirà a càrrec de diferents persones que han participat en les àrees de treball. Com a convidat a l'acte, també hi intervindrà el Diputat al Parlament de Catalunya i impulsar de la Plataforma "Cada nostra casa vostra", Ruben Wagensberg. Els republicans rosincs fan una crida a tota la ciutadania a assistir a aquest acte per encarar el camí cap a les eleccions municipals del mes de maig.

ERC celebra la seva última informativa pública del mandat amb la mirada posada al 2019

Un dels compromisos que la candidatura d'Esquerra Republicana de Roses va contreure amb la ciutadania a les darreres eleccions municipals era crear espais de retiment comptes on explicar públicament la feina que fèiem a l’Ajuntament i atendre les preguntes, comentaris o reclamacions de la ciutadania. Fidels a aquest compromís, durant tot el mandat els quatre regidors electes han anat celebrant regularment aquestes sessions informatives per traslladar als ciutadans les tasca institucional que feien. Aquesta setmana ha celebrat la seva vuitena informativa pública, on concretament ha explicat la feina feta entre el març i el desembre del 2018. En l'acte, s'han repassat propostes traslladades a ple durant aquests mesos com l'impuls de campanyes antirrumors per prevenir la xenofòbia, la conscienciació sobre la fibromiàlgia i altres síndromes de sensibilització central, la creació de la Comissió Municipal del Nomenclàtor, Reforma de l’ordenança de tinença d’animals o la moció contra les llicències per pescar corall vermell a la Costa Brava. També s'han recordat accions com les visites territorials als barris i les valoracions crítiques d'algunes actuacions de l'equip de govern, com ara la programació i la coordinació de la festa major del 2018, que va motivar que s'exigís autocrítica al govern i al regidor de festes. Per cloure l'acte, el candidat a l'alcaldia, Joan Plana, va repassar l'estat de les feines de preparació de la candidatura municipal. Va informar que l'executiva local està en converses amb diferents independents per a incorporar-los a la candidatura, i que el seu nom es podria fer públic durant els pròxims dos mesos. Pel que fa a les tasques de redacció del programa, els cinc grups de treball sectorial que es varen constituir el gener d'aquest any ja tenen preparats els principals punts sobre els quals pivotarà el programa. També va explicar que la campanya està ja dissenyada en línies generals i que la precampanya començarà el proper mes de gener amb un acte de presentació del candidat.

Unes 50 persones assisteixen a la presentació del llibre "Vam fer un referèndum" a Roses

El passat 28 de novembre va tenir lloc a Roses al Teatre Municipal de Roses la presentació del llibre d'Andreu Pujol (historiador i col·laborador habitual de TVC i Catalunya Ràdio) "Vam fer un referèndum". L'acte, organitzat per la Secció Local d'ERC Roses, va comptar amb la intervenció de l'autor del llibre, el President dels republicans rosincs, Joan Plana i també de l'actual coordinadora local de l'ANC, Imma Carrion.  Plana va explicar que des d'Esquerra Republicana s'havia optat per organitzar l'acte per tal de donar als ciutadans de Roses la possibilitat de conèixer un dels millors treballs periodístics sobre com es va arribar al referèndum de l'1 d'octubre del 2017, una data assenyalada de la nostra història recent que pel context en el qual es va desenvolupar encara ara té molts episodis desconeguts per la majoria de la ciutadania i que no varen ser recollits pels mitjans de comunicació ordinaris. Carrión va presentar el perfil professional i acadèmic de l'autor, i va fer un resum dels principals temes tractats en el llibre. També va apuntar la necessitat de mantenir sempre present els fets que s'hi relaten, en primer lloc, perquè amb el pas dels temps no oblidem les importants vulneracions de drets que varen tenir lloc per intentar impedir el referèndum, i en segon lloc, per aprendre de les lliçons i no repetir alguns dels errors que vàrem cometre des del sobiranisme.  Andreu Pujol va explicar que el llibre va ser elaborat basant-se en diferents entrevistes a diferents protagonistes polítics de primera línia, que varen donar la seva versió dels fets amb el compromís que el seu nom no seria revelat. Gràcies a això, la publicació ressegueix els entramats polítics del Parlament i del Govern de Catalunya entre el debat sobre les eleccions del 27 de setembre del 2015 fins a la celebració del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. L'acte va acabar amb un torn obert als assistents per debatre els diferents temes que els ponents varen posar sobre la taula.

Presentació del llibre "Vam fer un refrèndum" a Roses

Demà, presentem el llibre “Vam fer un referèndum” a Roses!  - Dimecres 28 de novembre - Teatre Municipal de Roses - 20:00h - Amb l’autor del llibre i presentació a càrrec d’Imma Carrion - pica-pica final!  Andreu Pujol Mas explica com es va preparar i organitzar l’1-O, i fa un interessant repàs cronològic. El camí polític fins a l’1 d’octubre va estar ple de sobresalts, que no sempre van recollir els mitjans de comunicació. Tot a partir de desenes d’entrevistes a actors de primer nivell que han tingut un paper clau en la vida política més recent.

ERC presenta una moció sobre el pagament de l'impost de les hipoteques

El 16 d’octubre del 2018 la Secció Segona de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem va emetre una sentència que determinava l’obligació dels bancs d’abonar l’Impost sobre Actes Jurídics Documentats, conegut com l’impost de les hipoteques. Aquesta sentència, feta pública el 18 d’octubre, posava fi a un llarg conflicte entre bancs i persones consumidores, donant la raó a aquestes últimes i obligant als bancs a assumir l’import de l’impost, obrint també la via a reclamacions judicials per als exercicis prescrits tributàriament. No obstant, poc després, el 6 de novembre, el Ple de la Sala del Contenciós-Administratiu decidia amb 15 vots favorables i 13 vots contraris tornar a la doctrina anterior, és a dir, que l’Impost de les hipoteques el continuïn pagant els clients i clientes i no els bancs, i a l’espera de conèixer el detall dels fonaments jurídics, ho justifica per l’enorme repercussió econòmica que suposaria per als bancs retornar l’impost a milions de famílies. Aquesta correcció inesperada i la polèmica per la implicació que hi hagi pogut tenir la intervenció del President del Tribuna Suprem i la influeència que hagin pogut exercir les entitats bancàries sobre el poder judicial han generat una important alarma social a la ciutadania i han generat una nova crisi de confiança en la independència judicial a l'Estat. Arran d'aquesta situació, Esquerra Republicana de Roses presenta una moció a l'Ajuntament de la localitat per a manifestar el desacord d’aquest Plenari municipal amb la resolució del Tribunal Suprem de deixar sense efecte la Sentència que situava els bancs com a subjecte passiu de l’impost de les hipoteques. També proposa donar suport des de la institució a aquelles iniciatives que pretenguin aclarir la normativa de l’impost en el sentit que va establir la sentència de la Secció Segona de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem, que donava la raó als clients, així com reconèixer el caràcter retroactiu de la mesura.

ERC presenta les seves demandes per a facilitar els pressupostos municipals del 2019 a Roses

ERC Roses ha fet públiques avui les demandes que ha traslladat a l'equip de govern municipal per tal de facilitar l'aprovació dels pressupostos del 2019. Tal com han fet en els anys anteriors, els republicans centren les seves peticions en aquelles propostes que han traslladat al plenari municipal al llarg de l'any en curs i que han rebut l'aval de la majoria de regidors. En aquest sentit, gràcies a l'acord de pressupostos entre els republicans i el govern (format per PDeCAT i GdP) l'any passat en va tirar endavant la subvenció de l'IBI per a famílies monoparentals, es varen impulsar programes per a fomentar l'aprofitament alimentari i es varen obrir els plens a la participació de ciutadans i entitats. ERC valora positivament el resultat dels acords d'ara fa un any, i per això obre la porta a arribar a nous acords de cara al 2019. Enguany el grup republicà demana, per una banda, que s'enllesteixi i s'aprovi l'ordenança de civisme i convivència abans d'acabar l'any en curs. Per l'altra, demana que durant els cinc primers mesos del 2019 (els últims de l'actual mandat), s'enllesteixi la restauració i exposició pública del patrimoni etnològic de l'antiga cooperativa agrícola (que actualment s'està fent malbé en un descampat municipal), que es modifiqui l'ordenança de tinença d'animals per tal de fomentar el cens i el xipatge d'animals, la creació de la Comissió Municipal del Nomenclàtor dels Espais Públics i també programes i xerrades per combatre l'estigmatització social de la fibromiàlgia i altres malalties de sensibilització central. Per últim, els republicans també demanen una partida per poder realitzar el projecte per a la restauració i senyalització del jaciment geològic de la carretera del far, de gran valor científic i turístic. El portaveu del Grup Municipal, Joan Plana, ha manifestat que "d'entrada, hem rebut bona disposició per part de l'equip de govern per tal de negociar aquests projectes. Això no obstant, esperem algun gest concret a curt termini, més enllà de les promeses del que es farà en els mesos vinents.

ERC reclama avenços en la redacció de l'ordenança de civisme a Roses

La Secció Local d'ERC Roses reclama al govern municipal de Roses, format pel PDeCAT i GDP, que acceleri els tràmits de redacció de l'ordenança de civisme. Ja fa més d'un any i mig que el ple municipal va aprovar una moció presentada per ERC on es demanava que es redactés aquesta ordenança, a dia d'avui inexistent al municipi, on es contemplés de forma especial una regulació inclusiva de l'espai públic. Pocs mesos després, durant la negociació dels pressupostos municipals, el govern es va comprometre a enllestir el text abans del juny de l'any 2018. Ara com ara, a mitjans d'octubre del 2018, encara no s'han enllestit els treballs per a redactar i aprovar aquesta ordenança, i la comissió encarregada de la seva negociació fa mesos que no es reuneix. Això ha provocat que el Grup Municipal d'ERC mostri el seu malestar amb aquest tema, i reclami al govern celeritat en aquest tema. En aquest sentit, el regidor republicà Gerard Teixidó ha declarat que "ja fa 18 mesos que el ple va aprovar la moció, i no pot ser que el tema es dilati tant. Volem acabar el mandat deixant una bona regulació inclusiva i democràtica dels espais públics, que doni eines a l'Ajuntament per garantir els drets de tots els grups que hi interactuen". Els republicans volen que la nova ordenança reculli iniciatives com diferents vies que millorin la participació ciutadana en la gestió municipal, alternatives a les sancions pecuniàries en forma de treballs comunitaris i prestacions socials o eines que fomentin el debat i a la resolució democràtica dels conflictes ciutadans. També demanen l'elaboració d'un inventari dels espais on actualment trobem els cartells de "prohibit jugar a pilota" i una anàlisi de cada un d'ells per a determinar quins compleixen les condicions mínimes de seguretat i convivència amb la resta d'usos per a replantejar aquesta prohibició, això com una regulació per a aquests usos. Teixidó creu que "amb aquesta ordenança, tothom hi sortirà guanyant, ja que els veïns, comerços, policia i Ajuntament tindran eines normatives per a fer efectiva la prohibició en aquells espais que siguin necessaris i els joves i infants tindran delimitats una sèrie d'espais on poden jugar amb tranquil·litat i seguretat.