Roses

Totes les notícies

ERC continua les seves visites barri a barri amb el Mas Mates

La Secció Local d'ERC Roses ha continuat aquesta setmana les seves visites als diferents barris de Roses amb el Mas Mates. El Mas Mates és una de les urbanitzacions més poblades de Roses, amb uns 1.400 habitants, i és una de les poques que ha mantingut un creixement sostingut durant els últims anys (ha crescut en total un 35% en 10 anys).  ERC ha realitzat un inventari de totes les queixes i reclamacions que ha anat rebent d'aquesta zona al llarg dels últims tres anys, ha fet una documentació in situ de tots els punts problemàtics i ha contrastat la situació amb diferents veïns. Aquestes problemàtiques s'han centrar especialment en:  - Necessitat de millorar les connexions peatonals i en bicicleta, especialment per la zona oest de la urbanització, des d'on és molt complicat poder entrar i sortir si no és en vehicle. - Controlar la neteja de diverses parcel·les que han generat importants problemes de salubritat en els últims anys, provocant important molèsties als veïns de les cases dels voltants. En aquest sentit és especialment rellevant l'estat del passeig que ressegueix el límit sud de la urbanització. - Dignificar les voreres de la urbanització, acabant de construir-les on encara no estan fetes, eixamplant les que tenen dimensions desmesuradament estretes i controlant millor l'estacionament descontrolat de vehicles.  - Realitzar important inversions, reformes i millores a la plaça de l'Alegria, que té forats en diferents punts del paviment, bancs de pedra trencats, alguns dels jocs infantils en mal estat i no té cap punt d'aigua. - Revisar la ubicació i el compliment de la normativa de les esquenes d'ase, ja que la circulació i el foment de la correcta mobilitat per dins de la urbanització podrien aconsellar traslladar o canviar alguns dels ja existents des de fa molts anys. "L'estat de certes parts de la urbanització és impropi d'un barri tan poblat i tan gran com aquest. Cal un seguiment més minuciós de l'estat i l'evolució d'aquesta zona per evitar que certs problemes es vagin degradant fins a aquests punts", ha declarat Joan Plana, portaveu del Grup Municipal d'ERC, en acabar la visita.

ERC visita el barri del Mas Boscà i es reuneix amb veïns de la urbanització

Aquesta setmana la Secció Local d'ERC ha visitat el barri del Mas Boscà de Roses, on viuen uns 400 habitants i que està situat als afores el municipi i separat de la trama urbana del centre de la vila. Amb aquesta vista, els republicans han volgut contrastar i registrar sobre el terreny problemàtiques concretes que els han fet arribar diferents habitants de la urbanització al llarg dels últims mesos, i també s'han reunit in situ amb alguns veïns. Els principals problemes que el grup d'ERC ha recollit a través de diferents contactes de la zona han estat, per una banda, la neteja de la zona de l'entrada de la urbanització, on hi ha contenidors i que acostuma a patir una acumulació de deixalles i restes vegetals de la neteja de jardins privats. També l'estat de manteniment de diferents parcel·les municipals de la mateixa zona de l'entrada han estat motiu de queixa, ja que l'acumulació de vegetació salvatge provoca una imatge degradada i també genera diferents problemes als veïns. En una d'aquestes parcel·les, s'hi troben també l'abeurador i el pou l'antiga masia del Mas Boscà (que dóna nom al barri), que necessita tasques de conservació, senyalització i manteniment de l'entorn. Per altra banda, també la necessitat de soterrar el cablejat de telèfon i electricitat de la urbanització ha centrat gran part de les demandes veïnals. El Portaveu del Grup Municipal Republicà, Joan Plana, ha declarat després de la visita que "l'ajuntament sempre té risc de perdre de vista les urbanitzacions separades de la trama urbana del centre, com és el cas de Mas Boscà. És important mantenir el contacte constant amb el terreny i amb la gent que hi viu. Per aquest motiu hem fet una tasca important durant els últims temps de recopilar queixes i demandes de zones com aquesta i ara ho hem volgut complementar amb una visita sobre el terreny acompanyats de veïns del barri". En aquest sentit, Plana també ha apuntat que "aquest tipus de visites són molt útils per poder veure els barris a través dels ulls dels seus veïns.

ERC demana al regidor de festes que faci autocrítca pels problemes sorgits a la festa major d'enguany

En el ple municipal del mes d'agost, el Grup Municipal Republicà a l'Ajuntament de Roses ha reprovat la gestió que l'equip de govern, i especialment la regidoria de festes (en mans de GdP), ha fet de la festa major d'enguany. Els republicans han destacat especialment la valoració dels concerts i barraques, ja que els diferents mitjans de comunicació han publicat queixes importants i preocupants per part de les colles de carnaval referent al desenvolupament dels dies de concerts. Algunes de les valoracions que han traslladat membres de les colles als mitjans han estat tan dures com: "Fluix. Horrible, el pitjor cartell de concerts des que faig Barraques, i estic des del primer any. De pena. No ha estat a l'alçada d'altres anys. Les pitjors Barraques dels darrers anys" o bé "Ja portem alguns anys que pequem del mateix, a mi, Celtas Cortos i Seguridad Social m'encanten, però necessitem alguna cosa més actual i de prestigi nacional".  La regidora republicana Vero Medina ha manifestat al ple que "la festa major és un dels nostres principals atractius del mes d'agost per a la gent de la comarca, i un símbol molt nostrat del nostre municipi. No ens podem permetre donar mala imatge i que les nostres pròpies colles de carnaval, que organitzen les barraques, es quedin decebudes. Per no parlar del tema dels problemes amb el sopar de les colles geganteres. El resultat de la festa major d'aquest any és preocupant i cal fer autocrítica per evitar que els errors es tornin a repetir". ERC també ha destacat els problemes sorgits durant el sopar de les colles geganteres, que van provocar que la colla local s'hagués de fer càrrec de la feina de servei del sopar, que no els pertocava, i el sopar no es va servir fins una hora més tard del que estava previst, amb les molèsties que això suposa pels membres d'altres colles que vénen de lluny i han de marxar cap a casa després del sopar. El regidor de festes i portaveu de GdP ha defensat el bon desenvolupament de la festa, ha declarat que el mateix mitjà que publica les crítiques de les colles havia publicat anteriorment articles amb valoracions positives i ha assenyalat a l'entitat AROFES com a responsable dels problemes del sopar de les colles geganteres.

ERC proposa crear una comissió municipal del nomenclàtor dels espais públics de Roses

ERC Roses ha presentat una moció pel ple municipal d'agost en la qual setmana la creació d'aquest òrgan del qual ja disposen altres municipis i que permet coordinar el desenvolupament de la competència de les corporacions locals en ordre a l'establiment de la denominació dels vials, espais i equipaments públics. El nomenclàtor, com a conjunt de noms d'una població, constitueix una riquesa patrimonial que posa en contacte la llengua i la cultura amb el seu territori i, per tant, forma part de la història del municipi. Una història viva en què els noms de lloc estan en constant evolució. Aquest nomenclàtor, a més necessita ser revisat i actualitzat de forma sostinguda en el temps per tal de solucionar possibles disfuncions que puguin sorgir, un procediment que és bo que es realitzi de forma el màxim de consensuada possible i de manera que es corregeixin possibles mancances que es puguin detectar. Per aquest motiu, ERC proposa la creació d'una comissió específica per a tractar els temes que fan referència a les denominacions dels espais públics de la vila. Un òrgan que s'encarregaria, per una banda, de vetllar pel manteniment de les denominacions d'espais públics que tinguin una especial significació per la seva història, el seu arrelament social o pel manteniment de la tradició oral de la Vila. Per l'altra, també faria la tasca de mantenir un seguiment i anàlisi de l'actual denominació del conjunt d'espais públics per tal de detectar problemes generats per la denominació d'alguns espais, com per exemple coincidències amb el nom que puguin provocar confusions recurrents, casos que en què la denominació d'un espai pugui entrar en contradicció amb els valors de tolerància, convivència, democràcia o memòria històrica o mancances d'algunes figures importants a les quals la vila no els ha dedicat cap espai públic. "En aquest sentit, el cas més clar pot ser l'absència d'alguna persona que hagi tingut especial significació al nostre municipi o bé l'escassíssima presència de dones en les denominacions.

ERC visita Santa Margarida per conèixer de primera mà les demandes de l'Associació de Comeciants

ERC Roses s'ha reunit aquesta setmana amb el president de l'Associació de Comerciants de Santa Margarida per conèixer sobre el terreny les principals demandes i reclamacions d'aquesta entitat de la zona més turística i hotelera de la vila.  Els principals temes tractats han girat al voltant dels greus problemes de mobilitat a la urbanització, així com també la reivindicació de realitzar més activitats a la zona interior per tal que els comerços es puguin beneficiar més de l'important flux turístic del passeig marítim. També s'ha tractat amb especial èmfasi de la històrica problemàtica dels Top-Manta, que afecta especialment aquella zona i que és una de les principals reclamacions de botiguers i propietaris d'apartaments. El portaveu d'ERC, Joan Plana, ha declarat després de la visita que "és important poder conèixer les queixes de les entitats de primera mà. El contacte amb les associacions és imprescindible per poder mantenir una visió global i més completa del municipi". En aquest sentit, ha agraït especialment a Ricardo Moraes, President de l'Associació de Comerciants que els hagi atès i traslladat el missatge de l'entitat que representa. "El cas de Santa Margarida és important perquè estem parlant d'un dels principals motors econòmics de la nostra vila. Hem de mantenir comunicació fluida amb tots els actors que hi intervenen per fer que funcioni com hauria de funcionar", ha conclòs Plana. Els republicans s'han compromès a treballar i fer el seguiment de les diferents problemàtiques exposades, així com també mantenir reunions periòdiques amb l'entitat.

Jordà i Casamitjana reivindiquen el projecte republicà a Roses

La Consellera Teresa Jordà i la diputada Magda Casamitjana han participat avui, 11 d'agost, en un vermut popular a Roses, on han aprofitat els parlaments per reivindicar el projecte republicà. Ha presentat l'acte el regidor i candidat a l'alcaldia del municipi empordanès, Joan Plana, que ha donat la benvinguda als assistents i ha remarcat la idoneïtat de fer un acte en unes dates tan assenyalades, quan el municipi celebra la seva festa major. També ha recordat que "ara fa just un any, celebràvem un acte semblant en aquest mateix emplaçament. Llavors ens acompanyava també la Consellera d'Agricultura, que en aquell moment era la Meritxell Serret. Avui, la Meritxell no pot ser aquí, i per això crec que hem de començar amb un record per a tots els presos i exiliats que pateixen la repressió antidemocràtica al nostre país." Casamitjana, per la seva banda, ha defensat la necessitat de construir República amb els municipis com a base, com a institució més pròxima als ciutadans i com eina indispensable per poder actuar de forma directa sobre la societat. "Els municipis hem estat sempre la primera línia de batalla contra les injustícies que vivim. I han de seguir sent el baluard i l'exemple de la nostra lluita". Per últim, la Consellera Teresa Jordà ha fet un recorregut històric per tota l'evolució del catalanisme i el republicanisme al nostre país, enllaçant la situació del moment actual amb les lluites que han tingut lloc en el darrer segle per tal de conquerir drets i socials i també drets nacionals. "Venim de l'esquerra que va fer caure la monarquia el 1931, de la reivindicació pel vot femení, de la lluita pels drets laborals, de l'oposició al feixisme, de l'activisme per una educació pública, laica i moderna, i també de tota la transformació de la centralitat política d'aquest país cap a l'independentisme", ha declarat. Ha tingut també un record per tots els presos i exiliats, i ha acabat citant unes paraules d'Oriol Junqueras, tot afirmant que "els catalans pot ser som el fruit de moltes derrotes, però també som la llavor de totes les victòries".

Visita del Grup Municipal d'ERC als casals d'estiu municipals

Un dels serveis importantíssims que presta l’Ajuntament durant aquesta època són els casals d’estiu, en els que participen centenars de nens i joves. Un any més, els regidors d'ERC han visitat les instal·lacions on es desevolupen i han pogut conèixer de la mà de les directores el seu funcionament i la seva evolució. Una gran feina i un gran projecte educatiu de la direcció i de l’equip de monitors.   

ERC presentarà una moció per a demanar la derogació la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL)

El Grup Municipal Republicà de Roses presentarà una moció al proper ple ordinari per a que el nou govern de l'Estat derogui la llei LRSAL, que limita la capacitat dels ajuntaments per a poder gestionar lliurement els seus propis recursos.   Segons el Portaveu del Grup Municipal, Joan Plana, la llei, aprovada l'any 2013 perjudica els municipis, especialment, per dos motius. El primer, segons Plana, és que "impedeix que els Ajuntaments puguin invertir els seus propis diners en aquells projectes o en aquells serveis que consideri oportuns, cosa que dificulta la capacitat de poder donar resposta a les necessitats dels ciutadans". També ha afirmat que aquesta legislació "és especialment injusta amb Ajuntaments com el de Roses, que té una situació pressupostaria molt positiva i que sense aquesta cotilla podria tenir molt més marge per a poder tirar endavant molts més projectes". A més, ha recordat que en el cas de Roses "ens trobem amb la perversa paradoxa que tenim un Ajuntament potent a nivell de recursos i, per altra banda, una realitat social molt dura per part de moltes famílies de la nostra ciutat. Davant de situacions com aquesta, no donar totes les eines a Ajuntaments com el nostre per a poder fer front a aquesta realitat amb tota l'eficiència és injust i, fins i tot, cruel."   El segon gran perjudici que provoca aquesta llei és que provoca una privatització dels serveis públics oferts pels Ens Locals, externalitzant la seva prestació, amb el consegüent cost que això sovint això suposa per a la ciutadania i que en molts casos produeix un clar minvament de la qualitat d'alguns dels serveis prestats. Segons Plana "amb l'excusa d'una gestió ineficient i de corregir les mancances de les Administracions locals a l'hora d'utilitzar els recursos propis per prestar els seus serveis, s'amaga realment la intenció de mercantilitzar els serveis públics amb les conseqüències nefastes que això té per als ciutadans, en comptes d'abordar els problemes organitzatius, de recursos humans, procedimentals o de transparència, entre d'altres, que han abundat en les empreses municipals.

Roses vila lliure de prejudicis, estereotips i rumors falsos sobre la diversitat cultural

ERC vol que roses sigui una vila lliure de prejudicis, estereotips i rumors falsos sobre la diversitat cultural

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Roses presentarà una moció al Ple de juny per millorar la gestió de la diversitat a la vila. En aquest sentit, Gerard Teixidó, regidor del grup, ha explicat que un 32% dels rosincs són nascuts a l’estranger, però ha lamentat que “moltes vegades el desconeixement mutu alça barreres entre les diferents comunitats i impedeix l’assoliment de majors cotes de cohesió social”. Malgrat reconèixer que a Roses no hi ha greus problemes de convivència, Teixidó ha assenyalat que cal “promoure la relació, comunicació i interacció entre tots els ciutadans, sigui quin sigui el seu origen, així com també combatre els rumors i els estereotips falsos que contribueixen a distanciar la ciutadania" . Per assolir aquests objectius, els republicans han proposat una sèrie de mesures concretes. En aquest sentit, el regidor també ha explicat que “volem que Roses visibilitzi i normalitzi la diversitat cultural present a la ciutat a través de mesures com ara campanyes de sensibilització, tallers antirumors o experiències de diàleg intercultural”. La moció proposa també altres mesures com elaborar materials divulgatius com fulletons, còmics o xapes; accions als espais web i en les xarxes socials o activitats de reflexió intercultural per tal d’afavorir la coneixença de les persones immigrants, millorar la cohesió social i la convivència. Per últim, ERC ha demanat que “es doni comptes en el ple per part de la regidoria de Benestar Social per exposar les accions empreses en referència als acords de la moció i fer-ne una valoració en el termini de 6 mesos després de l’aprovació".