Roses

Notícia

El Ple de Roses aprova la moció d'ERC per aturar les llicències per pescar corall vermell

ERC, Esquerra Republicana de Catalunya, Ple Municipal, Roses, Alt Empordà,
Imatge del Ple Municipal de Roses
El ple municipal de Roses va aprovar la moció del grup republicà a l'Ajuntament de Roses  per aturar les dotze llicències que ha concedit el Ministeri d'Agricultura per pescar corall vermell a la Costa Brava.
 
Per Esquerra Republicana aquesta mesura topa frontalment amb la moratòria de deu anys decretada per la Generalitat on ja s'alertava sobre el mal estat del corall vermell al litoral català, i és una interpretació deliberadament restrictiva de la normativa estatal i va contra les mesures adoptades per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació) l'any passat.
 
Segons el portaveu republicà a l'Ajuntament rosinc Joan Plana "Tot i que aquesta mesura no afecta directament a la costa de Roses, la protecció dels tresors naturals de la Costa Brava és un assumpte que interessa de forma directa a tots els municipis que la conformen" i ha afegit que "La decisió, pot esdevenir un perillós precedent que pugui obrir la porta a què iniciatives futures semblants puguin afectar també directament a l'ecosistema marí o al litoral de la nostra vila".
 
La moció demanava:
- Instar al Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient a revocar l'adjudicació de les llicències d'autoritzacions d'extracció i venda de corall vermell en aigües exteriors al litoral català.
- Instar el Govern de l'Estat i a la Generalitat de Catalunya a reforçar el control de la pesca furtiva amb l'objectiu d'eliminar les conseqüències ambientals negatives d'aquesta pràctica i a erradicar la sensació d'invulnerabilitat dels furtius.
- Instar la Generalitat de Catalunya a utilitzar aquesta parada biològica del corall per potenciar les campanyes de sensibilització que es duen a terme sobre l'elevat valor ambiental del corall i el risc de la seva explotació extractiva i l'alternativa d'explotar turísticament la presència de corall al fons marí de la zona en concret.
- Col•laborar amb les escoles i els centres educatius del municipi per a la sensibilització i la conscienciació del valor ecològic del medi subaquàtic com a patrimoni natural que cal preservar.
 
Aquesta moció s'emmarca dins la campanya que des del Congrés, el Senat i diferents ajuntaments i consells comarcals ha engegat Esquerra Republicana per tal d'aturar les dotze llicències atorgades per l'estat per extreure corall vermell de la Costa Brava, des de Begur fins a Arenys de Mar.