Salt

Totes les notícies

Jordi Viñas: "El conveni per situar el nou Hospital Josep Trueta i el Campus de Salut al sector Sud de Salt, i al seu voltant, és històric".

L’alcalde de Salt ha signat el protocol per desencallar el projecte amb representants de Salut i l’alcaldessa de Girona   L’auditori Josep Irla de Girona ha estat la seu aquest divendres 16 de juliol de la presentació de l’acord segons el qual el Sector Sud de Salt, i el seu voltant, el nou Hospital Josep Trueta i el Campus de Salut de la regió sanitària. A l’acte de signatura hi han assistit l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella.               Viñas qualifica la signatura d’històrica “per fer realitat el projecte més important per a la demarcació gironina en un horitzó a 50 anys, un projecte que farà justícia a la reivindicació històrica, i absolutament necessària, per a la regió: la construcció d’un nou Hospital Josep Trueta.    Durant la seva intervenció, l’alcalde de Salt ha explicat que “des de l’Ajuntament de Salt sempre hem entès que la decisió de la ubicació del centre i del campus de Salut havia d’obeir a criteris tècnics i que havia de permetre treballar amb sòl suficient per preveure futurs creixements”.   “Tot va començar ara ja fa gairebé 4 anys, el setembre del 2016. Aleshores vam impulsar a Salt una consulta popular on vam rebre un aval contundent per impulsar una gran zona d’equipaments sociosanitaris al sector sud, davant de l’Hospital Santa Caterina. A partir d’aquí s’ha modificat el planejament urbanístic de la zona i s’ha aprovat un avanç de pla parcial. Tot plegat per posar a disposició de Salut de tots els requeriments necessaris pel projecte de Campus de Salut i el nou Hospital Josep Trueta”, ha recordat Viñas.   L’alcalde saltenc també ha fet menció al protocol que s’ha signat afirmant que “el document, davant les altres possibles ubicacions que s’havien plantejat, estableix l’àrea a l’entorn del Sector Sud de Salt, al límit del terme amb Girona, com la que ofereix les alternatives que s’adapten al conjunt de característiques requerides”.

Salt i els municipis de l'entorn demanen més agents per a la comissaria de Mossos d'Esquadra de la vila

La xifra òptima d’agents que es reclama és de 60 per cobrir una població que supera els 43.000 habitants   En una carta adreçada a representants de la conselleria d’Interior i dels Mossos, els representants de Salt, Aiguaviva, Bescanó, Fornells de la Selva i Vilablareix també proposen que la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC) esdevingui una ABP i no una comissaria de districte   “Dimensionar correctament les necessitats d’una població de més de 43.000 habitants que sumem entre Salt, Aiguaviva, Bescanó, Fornells de la Selva i Vilablareix”. Aquesta és la reivindicació que han acordat després de reunir-se els alcaldes i alcaldesses dels cinc municipis afectats (Jordi Viñas, Salt; Josep Pinsach, Aiguaviva; Xavier Vinyoles, Bescanó; Sònia Gràcia, Fornells de la Selva i David Mascort Vilablareix) i que han fet arribar als representants de la conselleria d’Interior i dels Mossos d’Esquadra a través d’una carta signada per tots ells i elles.   Concretament, reclamen que la Unitat de Seguretat Ciutadana dels Mossos d’Esquadra de Salt esdevingui una ABP i no una comissaria de districte i que, al mateix, s’augmenti el nombre d’agents fins als 60. A hores d’ara n’hi ha 41, una xifra que es considera del tot “insuficient”.   Els afectats recorden que durant els darrers anys ja han alertat en diverses ocasions de “l’alarmant manca d’efectius”que pateix la USC saltenca, una problemàtica que no s’ha resolt.   L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, insisteix en el fet que “els agents dels Mossos no només donen cobertura a Salt sinó que també ho fan a quatre municipis més de l’entorn: Aiguaviva, Bescanó, Fornells de la Selva i Vilablareix. En total som més de 43.000 habitants”. En aquest sentit, els alcaldes i alcaldesses recorden que, per exemple, l’ABP de la comarca del Pla de l’Estany està dotada de més efectius dels que actualment hi ha a Salt.   Situació complexa A la carta enviada al conseller d’Interior, Miquel Buch, al secretari general d’Interior, Brauli Duart i al director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, també es recorda que “el volum de requeriments, rebuts i atesos a Salt i als municipis del seu entorn, és molt important i fa anys que denunciem la carència de la USC de Salt però mai ha estat resolta”.

L'Ajuntament de Salt incrementa un 4,36% el pressupost municipal 2020.

La xifra puja fins als 29.160.751 € i preveu inversions properes a 1,5 milions d’euros.   Habitatge, seguretat, neteja i educació, eixos principals dels comptes saltencs.   L’Ajuntament de Salt ha aprovat aquest dijous 23 gener el pressupost municipal 2020 que, enguany, puja fins als 29.160.751 euros. Aquesta xifra suposa un increment del 4,36% respecte a l’exercici 2019 i els comptes del consistori saltenc s’han aprovat amb els 11 vots favorables de l’equip de govern (ERC i JxSalt), l’abstenció del PSC (5) i el vots en contra de VOX (3) i IpsSalt (2).   L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, valora molt positivament l’increment pressupostari per “poder desenvolupar al nostre municipi les polítiques socials, econòmiques i urbanístiques que ens permetin consolidar la transformació a la vila iniciada durant el darrer mandat”.                                                              Als comptes aprovats per aquest any 2020 hi ha quatre grans àrees estratègiques que concentren les millores més rellevants a nivell pressupostari: habitatge, seguretat ciutadana, neteja i educació.   En aquest sentit, pel que fa a habitatge, destaca l’impuls que rep l’Oficina d’Habitatge i la Gestora Urbanística Nou Salt SL, una iniciativa que permetrà donar més suport a les comunitats més vulnerables al mateix temps que es potencia, encara més, les polítiques municipals d’habitatge de la vila.    Unes polítiques municipals d’habitatge que inclouen el Pla d’Actuació Municipal 2020-2023 presentat recentment i que compta amb l’objectiu de crear una borsa de fins a 300 pisos per a destinar a col·lectius com joves, gent gran o estudiants universitaris.   Pel que a seguretat ciutadana, es continuen incrementant els recursos per a la Policia Local de Salt, no només amb més efectius policials (s’han previst cinc noves places per a aquest 2020), sinó també amb més i millors recursos materials per poder portar a terme correctament la seva tasca policial.

L'Ajuntament de Salt signa la compra dels primers 33 pisos del lot de 83 que va adquirir el darrer trimestre de l'any 2019

Tècnics municipals han iniciat la catalogació dels habitatges al mateix temps que s’estan elaborant els criteris d’adjudicació.    Estudiants universitaris, parelles joves amb fills escolaritzats a la vila i gent gran, són alguns dels col·lectius que podran accedir a la borsa de pisos.   L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha signat la compra dels primers 33 pisos del lot de 83 que l’Ajuntament va adquirir per tanteig i retracte durant el darrer estiu i pel qual el mes d’octubre del 2019 es va aprovar un crèdit de 3,3 milions d’euros. Tècnics municipals en coordinació amb la Gestora Urbanística Nou Salt SL ja han iniciat la catalogació de tots els habitatges que estan situats a diversos punts  la vila, al mateix temps que s’estan acabant d’acordar els criteris d’adjudicació que s’utilitzaran a l’hora d’obrir el procés per accedir a la borsa de pisos i, posteriorment, optar a l’assignació dels pisos.   Pel que fa a la resta dels 50 pisos del lot de 83 que el consistori ha adquirit, la seva compra s’anirà executant durant els primers mesos d’aquest any 2020 i el termini per sol·licitar l’accés a la borsa i poder accedir als habitatges s’obrirà aquest primer semestre. Un cop es posi en marxa la borsa i es disposi de la demanda real de cada col·lectiu, l’especificitat i el percentatge de cada lot s’adaptarà a les necessitats que es derivin de les xifres de sol·licitants amb les quals es compti.    A l’hora d’establir els criteris d’adjudicació sobre els que s’està acabant de treballar, ja hi ha tota una sèrie de col·lectius que han estat inclosos com, per exemple: estudiants universitaris, joves que accedeixin al seu primer habitatge, parelles joves amb criatures escolaritzades a Salt, gent gran, emergència social i masoveria urbana.    Viñas explica que “la signatura de la compra d’aquests primers 33 pisos és la primera concreció de la línia de treball sobre la qual fa molt de temps que estem treballant i que ara comença a donar els seus primers fruits.

L'Ajuntament de Salt presenta el Pla d'Actuació Municipal 2020-2023

-> ‘Vila d’oportunitats, educadora, amable i sostenible’. Són els quatre grans eixos en què es basa el pla d’actuació municipal (PAM) de Salt 2020-2023. -> Inclou fins a 91 accions que són la base sobre les quals es desenvoluparan les polítiques municipals d’aquest mandat. -> “Impulsem una serie d’accions per continuar construint una vila on sigui possible desenvolupar qualsevol projecte de vida familiar i/o professional”. (Jordi Viñas) El document inclou 91 accions que són la base sobre la qual es desenvoluparan les polítiques municipals durant el mandat   L’alcalde de la vila, Jordi Viñas, destaca que “totes les propostes van dirigides a millorar el benestar dels saltencs i saltenques i augmentant la seva qualitat de vida”   L’equip de govern de l’Ajuntament Salt ha presentat el Pla d’Actuació Municipal que inclou 91 accions que seran la base sobre la qual “es desenvoluparan totes les polítiques municipals durant tot el mandat”. El document està dividit en quatre àmbits diferents (Vila d’oportunitats, educadora, amable i sostenible) i en cadascun d’ells s’inclouen algunes de les inversions més importants ja previstes durant els quatre propers exercicis.   La presentació s’ha fet al Museu de l’Aigua situat a la Factoria Cultural Coma Cros i l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha explicat que “el document és fruit d’un treball conjunt entre els dos socis de govern durant aquests primers mesos de pacte i hereu de la feina que el darrer mandat ja es va dur a terme”.   Viñas ha afegit que “presentem el PAM de Salt a inicis d’aquest any 2020 perquè volem, des d’un primer moment i durant els propers quatre anys, lligar totes les línies de treball als pressupostos municipals. En aquesta línia, el Pla ja es començarà a veure reflectit, amb mesures concretes, al pressupost que aprovarem durant els propers dies”.     Objectiu: el benestar dels saltencs i saltenques “El PAM de Salt ha estat treballat i dissenyat per tal de reforçar el benestar dels saltencs i saltenques, fent un pas endavant en la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes”, argumenta l’alcalde de la vila.

Desplegament de 48 accions del pla educatiu de Salt

Salt té en marxa el desplegament del Pla Educatiu Local. De les 76 iniciatives previstes, se n’han iniciat 48. S’ha elaborat una guia amb orientacions i consells per triar escola  S’està treballant en un projecte de mentoria en el qual hi hagi estudiants que facin acompanyament i n’ajudin d’altres de cursos inferiors També hi ha el propòsit de dinamitzar algunes AMPA i AFA Salt té en marxa el desplegament del pla educatiu local: un document elaborat de manera participativa i que va ser aprovat per ple el desembre del 2018. És una eina que, en síntesi, marca les línies estratègiques de la política educativa municipal. El seu procés d’implantació s’ha començat a fer d’acord amb el pla d’acció 2019/2020, el qual preveu 76 iniciatives. Fins ara se n’han iniciat 48 i, a través d’un grup motor, se’n du a terme un seguiment. Aquest grup ja s’ha reunit en dues ocasions –al maig i a l’octubre– i, a finals d’any, s’elaborarà un informe sobre com està anant el desenvolupament del pla. El regidor Fermí Cunill i la tècnica Clara Serdà detallen diverses de les novetats. Aquest any es va dotar de més pressupost l’àrea d’Educació per tal que l’Ajuntament pugui donar més suport als projectes artístics de les escoles públiques d’infantil i primària. Afegeixen que “un altre projecte potent” és la dinamització de les AMPA i AFA. Es va fer una diagnosi als centres educatius, ja que n’hi ha alguns en què aquestes associacions no estan creades. D’altres, en canvi, són molt actives. Per això s’incidirà primer en les més debilitades per activar-les i així implicar més les famílies i, de retruc, reforçar la comunitat educativa. Un altre repte clau és combatre la segregació. S’ha creat una guia per a l’escolarització amb vuit orientacions a l’hora de triar centre. S’hi explica com obtenir informació, s’aconsella visitar els equipaments i mirar els seus espais web, i també es recorda la importància de deixar de banda els prejudicis.

L'Ajuntament de Salt augmenta la plantilla de la Policia Local

Amb la modificació prevista, es preveu un primer augment de cinc efectius (tres agents, un caporal i un sergent)   A banda de l’ampliació de la plantilla, també es preveu l’arribada de forma immediata de quatre agents interins per cobrir les vacants que hi ha a hores d’ara.   L’Ajuntament de Salt augmenta la plantilla de la Policia Local amb la creació de tres noves places d’agent, una de caporal i una de sergent. Està previst iniciar els tràmits per tal que la seva incorporació es faci efectiva tan aviat com es pugui i, d’aquesta manera, ampliar la plantilla fins als 57 efectius. Actualment està formada per 42 agents, sis caporals, dos sergents, un sotsinspector i un inspector (52 efectius en total).   A banda d’aquesta ampliació, a principis del proper mes s’incorporaran quatre agents interins per cobrir les vacants que hi ha en aquests moments a la policia saltenca.   En aquest sentit, el regidor de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Salt, Toni Vidal, explica que “per una banda accelerem la incorporació d’agents interins per cobrir les vacants que tenim a hores d’ara a la plantilla i, per una altra, accelerem els processos selectius per augmentar i consolidar els membres del cos”.    “En un primer pas ho fem amb tres agents, un caporal i un sergent i, a mitjà termini, volem que siguin dos agents més. En total, arribaríem a un augment de cinc agents, un caporal i un sergent, un pas important i necessari per dimensionar la plantilla i adaptar-la a les necessitats de Salt”, afegeix Vidal.   Per la seva banda, l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, explica que “fins ara hem treballat per millorar i dotar de les eines necessàries als agents del cos. I ara, després de mesos treballant-hi, ampliem el nombre d’efectius de la Policia Local”.   L’augment de la plantilla i de la Policia Local s’ha aprovat durant el plenari que s’ha celebrat aquest dilluns 21 d’octubre. Font: infosalt.cat

Salt comença a redactar el Pla Local de Joventut 2020-2030

Uns 335 joves ja han fet arribar les seves propostes sobre els equipaments i les activitats que es fan a la vila L'Ajuntament de Salt ja ha posat fil a l'agulla per redactar el nou Pla Local de Joventut (PLJ) 2020-2023 i un dels primers passos que s'ha fet és l'elaboració de l'enquesta El jovent parla per tal de poder recollir les aportacions i propostes dels saltencs. Segons exposa el consistori, 335 joves ja han donat la seva opinió.  El qüestionari consta de quatre apartats que són: situació de la població jove de Salt, valoració dels equipaments i les actuacions, propostes i contextualització. Els joves poden donar la seva opinió fins al diumenge 13 d'octubre.   Un cop finalitzat el termini, s'extraurà la informació i serà una de les bases sobre la qual treballarà el grup motor que pilotarà tot el procés. Aquest equip estarà format per representants de l'Ajuntament i de la comunitat educativa de la vila.  A banda de l'enquesta també s'han organitzat tallers participatius als instituts on els joves tenen un altre canal per poder fer arribar les seves propostes. D'altra banda, també ja hi ha agendada una jornada participativa presencial que, en aquest cas, se celebrarà el dissabte 16 de novembre a l'Auditori de la Factoria Cultural Coma Cros. DdeG.