Salt

Totes les notícies

Salt abandona les fumigacions per lluitar contra les plagues d'insectes

L'Ajuntament de Salt ha abandonat aquest any els mètodes de fumigació amb productes químics per lluitar contra les plagues. Per combatre els insectes es fan servir habitualment només substàncies naturals o depredadors d'insectes, segons ha informat el consistori en un comunicat. Els mètodes químics es reserven, a partir d'ara, només per actuacions molt puntuals, quan siguin la millor opció, i es fan per endoteràpia. Injectant les substàncies a les plantes afectades en lloc de fumigant. Des de 2014 que es van fer els primers passos en el control de plagues mitjançant mètodes biològics a les zones verdes de Salt cada any s'ha incrementat el nombre de tractaments i la superfície coberta, per aquest sistema. Els tècnics de medi ambient consideren que els tractaments amb depredadors naturals han donat uns resultats molt bons i que es podrà lluitar en prop d'un 100% dels casos amb aquest sistema en les plagues que afecten les zones verdes del terme municipal de Salt. Els mètodes químics es reservarien només per casos en què no hi ha una bona opció biològica, com és el cas de les afectacions als vegetals per mitjà de fongs. El control biològic de plagues no només és una alternativa a la reducció d'ús de fitosanitaris, que tenen limitat el seu ús en zones exposades al públic, sinó que suposa un avantatge en els casos que les plagues han desenvolupat resistència als productes químics. No utilitzar els productes químics permet que els enemics naturals de les plagues s'estableixin als arbres, encara que sigui en nivells insuficients per arribar a controlar-les. Per aquesta raó cal alliberar depredadors de forma periòdica per augmentar la seva població. Font: http://www.diaridegirona.cat/

Acord de Govern

Acord de Govern per a la construcció de l'escola Gegant del Rec

En els acords de Govern d'ahir dimarts 6 de juny de 2017, s'anuncia que el Govern invertirà 99 milions d’euros en obres en centres educatius, que inclouen ampliacions, reformes i noves construccions tant d’escoles com d’instituts. Entre el llistat d'aquests centres, hi ha la construcció de l'escola Gegant del Rec de Salt, i permetrà dur a terme la seva execució un cop estigui a punt el projecte. D'aquesta forma, gràcies al govern municipal d'Esquerra Republicana de Salt, tirarà endavant un projecte després d'anys d'estar encallat, fent realitat una demanda existent en el municipi des de fa temps. Seguim avançant!!

Aula pionera en una escola bressol per a nens amb altes discapacitats, a Salt

Arrencarà al setembre a El Carrilet, gestionada per la Fundació Ramon Noguera, i és la primera a la demarcació que cobreix aquesta necessitat social La primera aula inclusiva per a infants de zero a tres anys amb altes discapacitats de les comarques gironines s’estrenarà el 4 de setembre a l’escola bressol municipal El Carrilet de Salt. Aquest projecte pilot serà gestionat per la Fundació Montilivi, de la Fundació Ramon Noguera, i neix gràcies a un conveni entre aquesta fundació, l’Ajuntament de Salt i el Consorci de Benestar Social-Salt Gironès del Consell Comarcal del Gironès. De moment funcionarà només en horari de matí (de 9 a 13 h) i hi haurà cinc places, que ja s’han cobert, però la intenció és ampliar l’horari a tot el dia i que hi hagi fins a vuit places, segons es va explicar ahir en la presentació. Des de la Fundació Montilivi, Pepita Perich va justificar la necessitat de l’aula afirmant que, tot i tractar-se d’una part de població petita –només un 0,8% dels nens que atenen a la seva aula d’atenció precoç són d’altes discapacitats–, tenen unes necessitats socials clares que fins ara estaven descobertes en aquesta franja d’edat en què els nens encara no poden anar a les escoles d’educació especial. “No hi ha recursos d’atenció directes a aquests infants i les seves famílies”, va explicar Perich, que va dir que tenien els nens “molt identificats” i que amb les places obertes s’havien pogut “cobrir” els casos detectats. Va voler agrair el suport de l’Ajuntament de Salt en la cessió de l’espai i el seu manteniment, i va explicar que el pressupost inicial per al funcionament del primer curs del projecte és de 55.000 euros, que en principi assumeix la fundació, tot i que s’està en converses amb la Diputació per buscar ajuts. De fet, el projecte té el suport també de la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament de Girona. Aquest projecte permetrà que els infants disposin d’atenció terapèutica, específica i individualitzada, i també s’oferirà atenció, orientació, suport i assessorament a les famílies.

Salt estrena el seu primer local veïnal al barri Centre

El primer local de barri de Salt ja és una realitat. L’Ajuntament va acabar fa unes setmanes les obres per adequar un local al carrer Àngel Guimerà –on hi havia hagut una oficina de Caixa Girona– perquè sigui un local veïnal per al barri Centre, i ja ha posat l’espai a disposició dels veïns, que han de decidir les activitats i les hores al dia que en faran ús. De fet, mentre es decideix la programació, ja hi ha un grup que hi està fent reunions per a un projecte amb vista a la festa major. La decisió d’obrir un local de barri al barri Centre de Salt, segons el consistori, és fruit d’una petició veïnal per disposar d’un espai per fer reunions de l’associació de veïns i també altres activitats. El local no serà un centre cívic pròpiament dit, però sí que tindrà algunes de les mateixes funcions. La idea de l’Ajuntament és que sigui “d’ús compartit amb preferència per als veïns”. Així, un cop els veïns hagin triat horari, el consistori podrà obrir-lo a altres entitats i usos. El local consta de dos sales tancades i d’un espai més gran, polivalent. En total, uns 150 m². L’oficina de promoció, al juny L’Ajuntament de Salt té previst obrir al juny el nou local al passeig Ciutat de Girona –en l’antiga oficina de Caixa de Girona entre els carres Pius XII i Manuel de Falla– en què s’ajuntarà l’oficina de promoció de la ciutat i l’Espai Municipal d’Ocupació (EMO), dos serveis que des del consistori s’assenyala que estan “molt vinculats” i que fins ara estan en una situació precària, amb una falta d’espai a les instal·lacions que ocupen. “El local del passeig els donarà més visibilitat i millorarà les condicions de treball i atenció”, va explicar fa uns mesos el regidor d’Urbanisme, Àlex Barceló. També va concretar que pel lloguer d’aquest local es pagaran 1.400 euros mensuals, i en principi l’acord amb el propietari, La Caixa, és per cinc anys. Concretament, el consistori calcula que d’aquí a dos o tres setmanes es farà el trasllat.

Salt tanca un taller de desballestament de vehicles il·legal

El negoci s'ubicava en uns terrenys rústics inclosos dins del Pla especial de les Deveses-Parc de les Terres i Aigües del Ter L'Ajuntament de Salt ha tancat un taller de desballestament de vehicles que funcionava il·legalment a l'entorn de les deveses del municipi. La investigació es va iniciar arran de la troballa de diversos cotxes abandonats en parcel·les ubicades al polígon 2. A partir d'aleshores, la Policia Local i tècnics de les àrees de Medi Ambient i Activitats de l'Ajuntament van iniciar les indagacions que van culminar amb la confirmació de l'existència del negoci, que actuava en uns terrenys qualificats com a rústics i protegits pel Pla especial de les Deveses- de les Terres i Aigües del Ter. El cessament de l'activitat es va ordenar el passat 5 d'abril i a principis de maig (després de diverses inspeccions de control) es va comprovar que s'havia netejat tota la zona. Des que es va iniciar aquest 2017, l'Ajuntament de Salt –en col·laboració amb la Comunitat de Regant i l'Associació d'Hortelans Salt-Girona- realitza contrls diaris d'accés a les Deveses i hi ha intensificat la presència policial. Fruit d'aquestes actuacions, a finals de març es van detectar diversos vehicles abandonats a diferents parcel·les del polígon 2. Aleshores, policia i tècnics municipals van iniciar una investigació que va confirmar l'existència d'una activitat de desballestament il·legal que "no constava a cap registre d'activitats". Les parcel·les on s'ubicava el negoci estan classificades com a terreny rústic amb ús principalment agrari i, a més, estan protegides pel Pla especial de les Deveses- Parc de les Terres i Aigües del Ter amb un pla de protecció especial que en limita els usos. A la zona, s'hi van localitzar cotxes, motocicletes, garrafes d'oli, pneumàtics, mobiliari urbà, ferralla i diverses peces de vehicles desballestats. L'Ajuntament va ordenar el 5 d'abril del cessament de l'activitat i es va obrir un expedient de clausura. Les inspeccions de control que s'han realitzat durant les darreres setmanes han comprovat que s'han netejat els terrenys i que l'activitat s'ha aturat definitivament.

Foto: GLÒRIA SÁNCHEZ / ICONNA.

L'adjudicació del nou edifici d'El Gegant del Rec, a punt

Una llarga reivindicació que finalment comença a veure la llum. L'empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya ja ha posat punt final al concurs per al projecte bàsic, l'executiu i la direcció d'obra del nou edifici de l'escola El Gegant del Rec, de Salt. El projecte l'ha guanyat la unió temporal d'empreses (UTE) que formen els despatxos d'Espinet-Ubach Arquitectes Associats i SIO2 Arch. L'oferta econòmica que van presentar puja a 220.000 euros abans d'aplicar-hi l'IVA –es va posar a licitació per un import de 262.860 euros– i el termini de redacció dels projectes i estudis és de sis mesos. En aquests moments el concurs entre les empreses que hi aspiraven ha acabat, però encara hi ha pendents tràmits administratius que han de concloure amb la signatura de l'adjudicació. Criteris de sostenibilitat Segons han explicat a aquest diari representants d'una de les empreses que aspiraven al concurs, les bases per accedir-hi incloïen de manera especialment remarcada criteris de sostenibilitat i de biohabitabilitat. Les mateixes fonts expliquen que aquesta mena de criteris són cada cop més habituals en edificis públics, però que en el cas de l'obra d'El Gegant del Rec es remarcaven especialment. Aquest requeriment lliga amb el que sempre havia reclamat la comunitat educativa d'El Gegant del Rec. Un projecte propi L'AMPA del centre fins i tot va intentar tirar endavant un projecte d'autoconstrucció que feia molta incidència en els materials de construcció, que havien de ser “propers, ecològics i saludables”, per fer edificis “especialment eficients, utilitzant energies renovables...” a fi que tingués un baix cost de manteniment i “condicions saludables” per als alumnes. A més, es preveia que el projecte es dugués a terme amb la contractació de mares i pares en atur del mateix centre i d'altres persones aturades, amb l'objectiu de convertir-lo també en un projecte d'inserció sociolaboral. La mà d'obra, doncs, havia de provenir de programes d'ocupació, escola d'oficis, programes d'integració, alumnat del centre i de la Universitat de Girona i professionals contractats.

A Salt, el govern engega els grans temes de ciutat

La consulta pel sector sud i la solució al polèmic bloc de la Sareb marquen els primers dos anys Millor ambient en el ple, cada cop més atomitzat Després d'uns primers mesos d'adaptació, l'equip de govern de Salt, format per ERC i IpS-CUP, ha engegat motors i ha posat fil a l'agulla en alguns dels grans temes de la vila. Els primers dos anys han estat marcats per la resolució de problemes que havien caldejat molt l'ambient durant el mandat anterior com ara el polèmic bloc de la Sareb ocupat per membres de la PAH Girona-Salt –els pisos s'han acabat atorgant a famílies en règim de lloguer social– i la gestió de l'Ateneu Popular Coma Cros –assignada finalment a l'associació d'una vintena d'entitats del municipi–. Sobretot, però, s'ha engegat el que ha de ser el gran projecte de Salt de cara als pròxims anys: el desenvolupament del sector sud, on es preveu que s'instal·li Ikea, i s'ha ofert un espai a Salut per ubicar-hi el nou Trueta. La consulta ciutadana del 24 de setembre passat per decidir si es volia tirar endavant va ser un gran exemple de participació en aquesta mena de votacions populars –hi van votar un 21,5% dels ciutadans– i es va obtenir un resultat incontestable –el 87,6% dels vots van ser a favor–, que va servir perquè l'equip de govern tingués un mandat clar –i ja s'han fet els primers passos urbanístics, amb la idea que hi hagi màquines treballant-hi a finals del 2018–, ja que els dos grups que l'integren defensaven posicions contràries. Ha estat de les poques discrepàncies visibles i notòries entre ERC i IpS-CUP, tot i els intents de l'oposició –sobretot CiU– per mostrar “contradiccions”. L'ambient en el ple, però, és molt més calmat que llavors. I, a partir d'ara, en la segona part del mandat, el govern encara ho tindrà més fàcil, perquè el principal grup de l'oposició, CiU –que va ser el més votat i tenia sis regidors–, s'acaba de partir per la meitat. Els tres regidors del PDeCAT n'han sortit i, sent ara regidors no adscrits, funcionen de facto com un vuitè grup del ple, per tal de marcar perfil propi de cara a les eleccions del 2019.

Salt inicia un projecte de cooperativisme en jardineria

L'Espai Municipal d'Ocupació de Salt acaba de llançar el projecte d'autoocupació associada Fes el Salt a l'ocupació. Forma't i crea cooperativa, que incentiva la creació de cooperatives fomentant l'economia social i solidària.  En la primera edició, que començarà al juny i que durarà dos mesos, es tractarà d'un projecte de formació activa i professionalitzadora en el sector de la jardineria i forestal.  En acabar la formació, els participants rebran acompanyament per elaborar un pla d'empresa. Font: www.elpuntavui.cat

Recol·locaran jocs infantils i bancs a la plaça dels Colors de Salt

L'Ajuntament de Salt ha decidit, a partir de les demandes dels veïns, recol·locar els espais infantils i bona part dels bancs del passatge Elisenda de Montcada en una única zona de la plaça dels Colors, que és a pocs metres i que ara té poc mobiliari urbà. El projecte de l'Ajuntament, que es farà “amb la major immediatesa possible” per tenir-ho llest abans de l'estiu, inclou també dotar aquesta plaça del sector centre de més arbrat que “doni color i vida” i millorar el que hi ha al passatge per adequar-lo als bancs que hi quedin. L'Ajuntament explica que la plaça dels Colors s'havia convertit “en un espai poc valorat pels veïns, que han vist com de mica en mica la plaça s'ha anat deteriorant” i que al mateix temps el passatge Elisenda de Montcada patia una “sobreocupació”, amb una desena de bancs, dos miniparcs infantils i alguns arbres grans en un petit passatge amb poc més de 600 metres quadrats. El projecte, que es va presentar als veïns dijous passat, és fruit de les converses dutes a terme del gener a l'abril amb veïns, tècnics d'integració, de territori, de serveis públics i tècnics del Consorci de Benestar Social. Font: http://www.elpuntavui.cat/