Salt

Totes les notícies

Foto: GLÒRIA SÁNCHEZ / ICONNA.

L'adjudicació del nou edifici d'El Gegant del Rec, a punt

Una llarga reivindicació que finalment comença a veure la llum. L'empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya ja ha posat punt final al concurs per al projecte bàsic, l'executiu i la direcció d'obra del nou edifici de l'escola El Gegant del Rec, de Salt. El projecte l'ha guanyat la unió temporal d'empreses (UTE) que formen els despatxos d'Espinet-Ubach Arquitectes Associats i SIO2 Arch. L'oferta econòmica que van presentar puja a 220.000 euros abans d'aplicar-hi l'IVA –es va posar a licitació per un import de 262.860 euros– i el termini de redacció dels projectes i estudis és de sis mesos. En aquests moments el concurs entre les empreses que hi aspiraven ha acabat, però encara hi ha pendents tràmits administratius que han de concloure amb la signatura de l'adjudicació. Criteris de sostenibilitat Segons han explicat a aquest diari representants d'una de les empreses que aspiraven al concurs, les bases per accedir-hi incloïen de manera especialment remarcada criteris de sostenibilitat i de biohabitabilitat. Les mateixes fonts expliquen que aquesta mena de criteris són cada cop més habituals en edificis públics, però que en el cas de l'obra d'El Gegant del Rec es remarcaven especialment. Aquest requeriment lliga amb el que sempre havia reclamat la comunitat educativa d'El Gegant del Rec. Un projecte propi L'AMPA del centre fins i tot va intentar tirar endavant un projecte d'autoconstrucció que feia molta incidència en els materials de construcció, que havien de ser “propers, ecològics i saludables”, per fer edificis “especialment eficients, utilitzant energies renovables...” a fi que tingués un baix cost de manteniment i “condicions saludables” per als alumnes. A més, es preveia que el projecte es dugués a terme amb la contractació de mares i pares en atur del mateix centre i d'altres persones aturades, amb l'objectiu de convertir-lo també en un projecte d'inserció sociolaboral. La mà d'obra, doncs, havia de provenir de programes d'ocupació, escola d'oficis, programes d'integració, alumnat del centre i de la Universitat de Girona i professionals contractats.

A Salt, el govern engega els grans temes de ciutat

La consulta pel sector sud i la solució al polèmic bloc de la Sareb marquen els primers dos anys Millor ambient en el ple, cada cop més atomitzat Després d'uns primers mesos d'adaptació, l'equip de govern de Salt, format per ERC i IpS-CUP, ha engegat motors i ha posat fil a l'agulla en alguns dels grans temes de la vila. Els primers dos anys han estat marcats per la resolució de problemes que havien caldejat molt l'ambient durant el mandat anterior com ara el polèmic bloc de la Sareb ocupat per membres de la PAH Girona-Salt –els pisos s'han acabat atorgant a famílies en règim de lloguer social– i la gestió de l'Ateneu Popular Coma Cros –assignada finalment a l'associació d'una vintena d'entitats del municipi–. Sobretot, però, s'ha engegat el que ha de ser el gran projecte de Salt de cara als pròxims anys: el desenvolupament del sector sud, on es preveu que s'instal·li Ikea, i s'ha ofert un espai a Salut per ubicar-hi el nou Trueta. La consulta ciutadana del 24 de setembre passat per decidir si es volia tirar endavant va ser un gran exemple de participació en aquesta mena de votacions populars –hi van votar un 21,5% dels ciutadans– i es va obtenir un resultat incontestable –el 87,6% dels vots van ser a favor–, que va servir perquè l'equip de govern tingués un mandat clar –i ja s'han fet els primers passos urbanístics, amb la idea que hi hagi màquines treballant-hi a finals del 2018–, ja que els dos grups que l'integren defensaven posicions contràries. Ha estat de les poques discrepàncies visibles i notòries entre ERC i IpS-CUP, tot i els intents de l'oposició –sobretot CiU– per mostrar “contradiccions”. L'ambient en el ple, però, és molt més calmat que llavors. I, a partir d'ara, en la segona part del mandat, el govern encara ho tindrà més fàcil, perquè el principal grup de l'oposició, CiU –que va ser el més votat i tenia sis regidors–, s'acaba de partir per la meitat. Els tres regidors del PDeCAT n'han sortit i, sent ara regidors no adscrits, funcionen de facto com un vuitè grup del ple, per tal de marcar perfil propi de cara a les eleccions del 2019.

Salt inicia un projecte de cooperativisme en jardineria

L'Espai Municipal d'Ocupació de Salt acaba de llançar el projecte d'autoocupació associada Fes el Salt a l'ocupació. Forma't i crea cooperativa, que incentiva la creació de cooperatives fomentant l'economia social i solidària.  En la primera edició, que començarà al juny i que durarà dos mesos, es tractarà d'un projecte de formació activa i professionalitzadora en el sector de la jardineria i forestal.  En acabar la formació, els participants rebran acompanyament per elaborar un pla d'empresa. Font: www.elpuntavui.cat

Recol·locaran jocs infantils i bancs a la plaça dels Colors de Salt

L'Ajuntament de Salt ha decidit, a partir de les demandes dels veïns, recol·locar els espais infantils i bona part dels bancs del passatge Elisenda de Montcada en una única zona de la plaça dels Colors, que és a pocs metres i que ara té poc mobiliari urbà. El projecte de l'Ajuntament, que es farà “amb la major immediatesa possible” per tenir-ho llest abans de l'estiu, inclou també dotar aquesta plaça del sector centre de més arbrat que “doni color i vida” i millorar el que hi ha al passatge per adequar-lo als bancs que hi quedin. L'Ajuntament explica que la plaça dels Colors s'havia convertit “en un espai poc valorat pels veïns, que han vist com de mica en mica la plaça s'ha anat deteriorant” i que al mateix temps el passatge Elisenda de Montcada patia una “sobreocupació”, amb una desena de bancs, dos miniparcs infantils i alguns arbres grans en un petit passatge amb poc més de 600 metres quadrats. El projecte, que es va presentar als veïns dijous passat, és fruit de les converses dutes a terme del gener a l'abril amb veïns, tècnics d'integració, de territori, de serveis públics i tècnics del Consorci de Benestar Social. Font: http://www.elpuntavui.cat/

A l'esquerra, Gabriel Rufian a Salt. A la dreta, presents a la manifestació unitària de l'1 de Maig

Un cap de setmana llarg, de lluita i reivindicació

Aquest passat cap de setmana ha estat més llarg que de costum. Però tot i que oficialment el dia 1 de Maig es considera festiu, no l'hem d'entendre com a tal, ja que l'1 de Maig és un dia per sortir al carrer a reivindicar els nostres drets com a treballadors. És per això que els companys d'ERC Salt, hem estats presents a la manifestació unitària que es realitza a Girona sota el lema de #RepúblicaDigna per defensar una República Catalana amb un treball digne pels seus ciutadans. A més, durant aquest cap de setmana també hem gaudit de la presència del diputat d'Esquerra Republicana Gabriel Rufián. Ha estat un acte diferent, pensat per a les persones que normalment no tenen la possibilitat de ser a prop seu, ja que vam estar al bar "El Raïm", al Carrer Doctor Ferran de Salt i, mentre fèiem un vermut amb tapes, els presents vam poder conversar amb ell de forma distesa i, entre olives i patates, li vam poder preguntar el que vam voler sobre la seva feina a Madrid, així com els dubtes i idees o aportacions que cadascú té per a La República que Farem.

Fermí (Min) Cunill, nou regidor d'Esquerra a l'Ajuntament de Salt

En el ple municipal d'ahir, nostre company Fermí (Min) Cunill va prendre possessió del càrrec de Regidor de l'Ajuntament de Salt, assumint les àrees d'Educació i Joventut, cobrint la vacant que va deixar la nostra companya Núria Tió.    Des de la Secció Local d'ERC Salt, i de part de tots els teus companys i companyes, et volem felicitar per aquest nou càrrec com a Regidor, al servei del teu poble, i et volem desitjar el millor!

Sant Jordi 2017

Des de la Secció Local d'Esquerra Republicana de Salt, volem donar les gràcies a tota la gent que es va acostar a la nostra parada de Sant Jordi, tant per comprar la seva rosa com per tenir un intercanvi d'opinions amb els nostres amics, Alcalde o Regidors que hi van estar presents al llarg del dia.  De la mateixa forma, també volem agrair als nostres companys i companyes que, es van passar en algun moment del dia per donar un cop de mà perquè la jornada d'ahir fos esplèndida.    Finalment també volem donar les gràcies a tota la gent que, mitjançant la seva signatura, va donar suport al Pacte Nacional per al Referèndum, amb el desig que el proper Sant Jordi el puguem gaudir ja com a una República Catalana independent.

La Núria Tió avui deixa la regidoria, gràcies per la feina feta

Avui dilluns, en el ple de l'Ajuntament, la nostra companya i Regidora Núria Tió, ha informat al Ple que, per motius personals i familiars, ha de deixar de ser regidora. Ha agraït a tots els seus companys del govern municipal tot l'ajut i la companyonia durant aquests gairebé 2 anys a l'Ajuntament. Així mateix ha agraït a la resta de regidors que formen tot el ple, el tracte cordial que ha rebut per part seva. Des d'aquesta Secció Local, et volem agrair tota la dedicació i compromís amb les regidories que has encapçalat. Sabem que des de fora de l'ajuntament podrem seguir comptant amb tu. Gràcies per tot Núria, com tu has dit "no és un adéu, és un a reveure". D'altra banda, el nostre company Fermi "Min" Conill, número 6 a la llista d'Esquerra Republicana, prendrà el relleu en el lloc de la Núria.

El Ple de l'Ajuntament de Salt aprova els pressupostos per al 2017.

El ple de Salt va aprovar ahir el pressupost per al 2017 amb els vots dels grups de govern (ERC, amb cinc regidors, i Independents per Salt, IpS-CUP, amb tres) i els tres regidors del PSC. CiU va votar-hi en contra i PxC, C's i Canviem Salt es van abstenir. El vot a favor del PSC es basa en un acord de deu punts. Destaca el desenvolupament d'un pla estratègic per a la lluita contra l'atur –s'hi dedicaran 500.000 euros–, la creació d'una taula de mobilitat que estudiarà l'aplicació de les zones blaves i verdes d'aparcament entre d'altres aspectes i l'obertura d'un espai per presentar denúncies a l'edifici de l'ajuntament. La portaveu del PSC, Iolanda Pineda, va destacar que els tres mesos de negociacions “han servit per reconstruir la confiança” amb el govern. El regidor d'Hisenda, Toni Vidal, va assenyalar alguns dels aspectes més remarcables de la previsió de comptes per a l'any vinent. Va assegurar que es tracta d'un “pressupost de caire social i que dona resposta a les necessitats del municipi”. El pressupost de la corporació per a aquest 2017 és de 24.806.207,85 euros, un 1,9% més que el de l'exercici anterior. La despesa financera es continua reduint aquest any, en la línia dels darrers. En concret, el 2017 es preveu que sigui de 447.313,13. Aquesta xifra és un 16,7% menor que la del 2016. Pel que fa a les inversions, pujaran 228.702,38 euros. Són una vintena d'inversions, la més gran de les quals és de 85.110,83 euros per a la instal·lació de serveis al terreny de l'escola Gegant del Rec. La segueixen una de 35.000 euros en equips informàtics, 27.500 euros per a seguretat i 25.211,17 euros per a inversió en locals, en l'àrea de comerç, entre d'altres de menor import. Del total d'inversions, la Diputació n'aportarà més de la meitat, 119.422 euros. Jordi Nadal-Salt