Salt

Notícia

Jordi Viñas: “Una ciutat amb més educació i culta és una ciutat més justa i amb més igualtat d’oportunitats”

Entrevista de Dídac Moreno al nostre candidat.


El 2014 Esquerra Republicana no tenia representació a la població de Salt, a les eleccions de 2015 la candidatura republicana va obtenir 5 regidors, fet que els va permetre tenir l’alcaldia. Durant aquest període Viñas ha governat pensant en el bé de Salt i els seus ciutadans


(P) Recordes quan vas començar la vinculació amb l’àmbit polític?

(R) Va ser durant els meus anys universitaris, al voltant de 1992. A través de les JERC col·laborava amb l’organització de les barraques i qualsevol altre esdeveniment que impulséssim. A partir d’aquí, la meva vinculació ja ha estat constant.


(P) Cap de llista a les eleccions del 2015, com recordes aquells dies abans de ser escollit alcaldable?

(R) El 2014 Esquerra teníem 0 regidors a Salt i vam decidir estructurar i dinamitzar la secció local. Amb un equip inicial vam començar a treballar per vestir-ho tot plegat i va arribar un moment que se’m va demanar d’encapçalar la llista. Després del lògic període de reflexió vaig acceptar i ens vam posar a treballar configurant l’equip de treball, preparant la candidatura i el programa. En definitiva, posant en marxa noves dinàmiques per fer creïble que la candidatura Esquerra Republicana de Salt era la necessària per transformar el municipi.


(P) Quina va ser la clau d’èxit a les eleccions del 2015?

(R) En primer lloc cal dir que aleshores la marca d’Esquerra estava consolidada i, aquesta dinàmica nacional, hi vam afegir una candidatura renovada i una clara voluntat de canvi. En aquest sentit, veníem d’un ajuntament i d’un alcalde amb una situació judicial complicada, el PSC repetia candidata... Estava clar que el canvi érem nosaltres gràcies a una candidatura transversal, formada per gent que venia de diferents àmbits i sectors del municipi. Un exemple és qui va tancar la llista, l’exalcalde socialista Salvador Sunyer i Aimeric.


(P) Esperàveu passar de zero a cinc regidors?

(R) Com sempre passa en campanya tothom fa números. Ara, sí que teníem clar que la sensació era bona i durant la campanya anàvem percebent que molta gent confiava en nosaltres perquè vam demostrar que representàvem el canvi.


 Jordi Viñas, actual alcalde de Salt, repeteix com a candidat a l'alcaldia / ERC Salt
Jordi Viñas acompanyat de Teresa Jordà, consellera d'Agricultura, i Joan Olòriz, diputat al Congrés per Girona / ACN


(P) Com es va gestar el pacte per accedir a l’alcaldia i governar?

(R) Com ja he comentat, teníem clar que érem l’alternativa del canvi i, per tant, no podíem mantenir acord amb qui havia estat governant al consistori, CiU. A partir d’aquí ben aviat els companys de la CUP ens van mostrar la seva predisposició a l’hora de donar suport al candidat d’Esquerra i quedava arribar a un acord amb el PSC i Canviem Salt. En vam parlar i vam arribar a un acord de governabilitat amb els tres grups.


(P) Quina valoració en fas d’aquests tres anys?

(R) N’estem molt satisfets, els resultats són positius, però no ha estat fàcil perquè tenim l’alcaldia amb cinc regidors i amb acords de governabilitat amb tres grups més. Cal destacar que tots plegats hem posat per davant el municipi a les sigles i hem estat capaços d’aprovar tres pressupostos. A partir d’aquí tenim un munt d’exemples com l’acord amb la Sareb per un bloc habitatges ocupats i que ara estan destinats a 30 famílies en base a polítiques habitatge social o l’obertura de dos locals de barri a salt. També hem desencallat el desenvolupament sector sud, una peça clau per transformar la realitat del municipi, i si parlem de mobilitat hem donat sortida a una llarga reivindicació com que la línia 9 de bus connecti el municipi amb la UdG, amb Montilivi.


(P) Com reacciones quan es parla de Salt com un referent a l’hora de parlar d’un municipi on s’està treballant en la bona línia en l’àmbit de la convivència i la integració?

(R) Sense cap mena de dubte és un orgull i, de bon principi, vam tenir clar que el nostre projecte estava adreçat a tota la ciutadania de Salt. Als saltencs de sempre i als nouvinguts. Entre d’altres iniciatives tenim en marxa el Juguem de places i patis per donar cobertura a mainada i joves quan finalitza el seu horari escolar. Està adreçat a un perfil de població que necessita un acompanyament de cinc a vuit del vespre, un tècnic que els doni suport en activitats lúdiques i de reforç acadèmic. D’altra banda, també estem tancant un pla educatiu que ens ha de servir de full de ruta per als propers 10-15 anys. En definitiva, apostem per educar a tot hora perquè estem convençuts que una ciutat amb més educació i culte és una ciutat més justa i amb igualtat d’oportunitats.
 
"Tornarem a fer una candidatura el més oberta possible amb gent preparada i capacitada per governar un ajuntament".
 Jordi Viñas, Candidat a l'alcaldia de Salt

(P) Tenies clar que et tornaves a presentar?

(R) El 2015 em vaig presentar per ajudar a transformar Salt. Ara, ho hem reflexionat amb tot l’equip, i tots plegats coincidim amb la voluntat de continuar quatre anys més. A partir d’aquí, tinc clar que els mandats han de tenir un límit perquè el servei a la ciutadania necessita canvis i renovacions.


(P) En quina línia esteu treballant la candidatura?

(R) Tornarem a fer una candidatura el més oberta possible amb gent preparada i capacitada per governar un ajuntament. Mantindrem l’estructura de l’equip que vam començar incorporant nova gent amb noves idees.


(P)Com visualitzes el Salt del futur?

(R) En primer lloc, hem deixat les bases perquè el sector sud agafi volada. Estem convençuts que ha de ser clau a nivell industrial, comercials i de serveis. Per poder-ho afrontar encara amb més garanties hem anat rebaixant el deute del consistori que el 2015 estava al 105% i acabarem el mandat, el 2019, al 55%. I amb la liquidació dels crèdits podrem fer un salt pressupostari important que ens ha de permetre revertir-ho a les places i carrers del municipi. Tampoc em voldria oblidar que aquest mandat hem renovat el contracte d’escombraries, agrupant en una empresa la recollida selectiva i la de residus. Aquest fet ens permet ser més eficients i amb la renovació aquesta propera tardor de tots els contenidors de Salt encara ho serem més.


(P) Sents algun tipus de pressió al tornar a ser candidat?

(R) Pressió en té qui es dedica professionalment, per exemple, al futbol. Jordi Viñas es dedica temporalment a fer d’alcalde, no ho sóc. Simplement ens presentem amb un programa, una tasca de govern i unes idees. I a partir d’aquí, l’objectiu passa per assolir el millor resultat possible i continuar aplicant el projecte que tenim per a Salt.