Sant Martí

Totes les notícies

Les desigualtats s’instal·len en els barris històricament més desafavorits.

De nou les desigualtats s’instal·len en els barris històricament més desafavorits. De nou els veïns i veïnes del barri del Besòs-Maresme denuncien que pateixen un procés de degradació semblant al que es va viure durant els anys 80.   Des d’Esquerra Republicana de Catalunya hem demanat durant tot aquest mandat al govern d’Ada Colau un seguit de mesures per tal de resoldre les necessitats urgents però també de futur. Des d’Esquerra Republicana apostem per mesures a llarg termini. No serveix fer el que tots els governs municipals han fet fins ara, no serveix invertir en el que és immediat per tal de tapar la situació oblidant el futur.  

Això no és justícia. “Altsasuko aske”

  Minuts després de les cinc del matí del diumenge 24 de març, una petita però no menys important representació del Casal  d’Esquerra del Poblenou-Besòs, sortiren de Barcelona rumb a Altsasu, un petit poble de la Navarra “Euskaldun” –la de parla en eusquera-, tristament famós pel cas de vuit nois  coneguts com els “Nois d’Altsasu”, empresonats entre 2 i 13 anys, per una baralla de bar amb dos membres de la Guàrdia Civil i les seves respectives parelles la matinada del 15 d'octubre del 2016, estant aquests membres fora de servei i vestir de paisà.    L’arribada, poc abans d’iniciar-se la manifestació ja feia preveure que seria un total èxit de convocatòria. Els accessos a la localitat navarresa, de poc més de 7.500 habitants, quedaren absolutament col·lapsats un parell de quilòmetres abans d’accedir al municipi. Un cop allà, els carrers eren la imatge de la solidaritat, la indignació i la lluita d’un poble que no es resigna a deixar a l’oblit un cas tant indignant i un abús sense precedents de la utilització del delicte d’odi en contra d’unes persones.    Milers de persones, 60.000 segons càlcul de l’organització van manifestar-se a la petita localitat per denunciar la sentència. La manifestació, sortia passades les 12 del migdia i va recórrer els carrers de la localitat sota el lema "Això no és justícia!" Altsasuko aske (llibertat pels d’Altsasu). Darrera de la pancarta, que portaven familiars i amics dels encausats, destacaven les fotografies dels vuit nois i la paraula “Justizia” en eusquera i en lletres individuals de gran format.   La manifestació estava convocada per la plataforma Altsasuko Gurasoak  (Els pares d’Altsasu) i havia rebut el suport de diverses formacions polítiques d’arreu de tot l’estat. Esquerra Republicana de Catalunya va estar representada pel diputat al congrés espanyol Gabriel Rufián, així com altres militants que van desplaçar-se per donar-hi suport de forma anònima.

Espai Memorial al Camp de la Bota

Una amplia representació de la comarcal de Sant Martí i de la secció local de Poblenou-Besòs, acompanyats dels regidors d’ERC Gemma Sendra i Ruben Arenas, van estar presents diumenge 24 de febrer a l’acte d’inauguració de l’Espai Memorial d’un parapet amb els noms de les persones que van ser afusellades al Camp de la Bota, situat en el límit de Barcelona i Sant Adrià de Besòs. El parapet servirà per conservar present el record de les 1.706 persones, vinculades amb la llibertat i defensa dels ideals de la república i que van ser afusellades després de judicis sumaríssims, entre els anys 1939 i 1952, en plena repressió exercida pel règim del general Franco.  Aquest espai ha estat impulsat  pel Comissionat de Programes de Memòria de l’ajuntament de Barcelona.   A l’acte van assistir un miler de ciutadans i ciutadanes, entre els quals es trobaven familiars dels represaliats. El parapet amb els noms de totes les persones afusellades, serà complementari a la inauguració, ja prevista a la plaça del Fòrum, d’una obra de l’artista Francesc Abad. L’acte va estar amenitzat per les actuacions d’Andrea Motis, Rusó Sala, el grup de rumba catalana Sabor de Gràcia i Brodas Bros.   

Preparats pel 28 d’Abril!

El Congrés d’ERC Barcelona del passat dijous 25 de febrer va escollir els candidats i candidates que representaran la ciutat per a les eleccions generals del proper 28 d’abril. Gerard Gómez del Moral, com a primer candidat, i Pilar Vallugera, Gerard Álvarez, Isaac Garcia, Beatriu Acin, Merce Garrigosa, Maria Àngels Pi i Xavier Martínez-Gil van ser les persones escollides per conformar la llista de la demarcació barcelonina.   Un cop confirmada la coalició electoral amb Sobiranistes i aprovades les llistes definitives pel Consell Nacional d’Esquerra Republicana, finalment ens representarà com a suplent 4rt l’Isaac Garcia, militant de Sant Martí.   Celebrem que els republicans d’esquerres s’aglutinin amb ERC mitjançant aquesta coalició, molt representativa de l’esperit del 3 d’octubre i dels principis i valors republicans i d’esquerra que defensem.   D’acord amb el diputat Gabriel Rufián, candidat d’ERC pel 28 d’abril, en aquestes eleccions “sortim a guanyar” i “ens enfrontem al cicle electoral més important de la nostra història recent. És molt més que una cita amb les urnes, és una cita amb la història i Esquerra serà un mur contra el feixisme. I és que Esquerra som l’únic obstacle a dos fronts: PP, Vox i Ciutadans i el front low cost que són PSOE i Ciutadans”.  

L’eix cultural de Sant Martí

Després de sis anys d’espera, per fi han començat les obres de la Biblioteca Gabriel Garcia Márquez, un equipament molt esperat al barri. Més enllà de la necessària ampliació de l’actual biblioteca, aquest nou edifici és una victòria veïnal més per trencar l’oblit i la deixadesa que els consistoris municipals han tingut des de fa anys pels barris de Sant Martí de Provençals i la Verneda i la Pau.   Per què ho diem? Aquesta biblioteca és el primer edifici municipal de nova construcció que es fa en aquests barris. Uns barris que nosaltres volem i treballem perquè siguin protagonistes. Volem posar-los al centre de la ciutat. Aquest nou edifici s’afegirà en un nou eix cultural, conformat per l’Auditori de Sant Martí, el Centre Cívic Sant Martí i la que serà l’escola de música Pere Calafell. Cal que el plantejament d’aquest eix cultural tingui una visió global de l’espai, treballant conjuntament en un pla cultural, pensant en programacions que tinguin continuïtat entre elles. També cal que l’urbanisme que envolta aquests equipaments tingui una connexió. S’ha de treballar per què les persones usuàries d’un equipament participin en els altres. Cal, per tant, convertir el barri de Sant Martí de Provençals en un hub cultural.   Aquest eix cultural serà, per tant, una de les prioritats del pròxim mandat, gràcies a la compra de la Pere Calafell que es va produir en aquest actual mandat gràcies a la negociació pressupostària que vam fer des d'ERC amb el govern actual.  

La autodeterminació no és delicte

El cap de setmana del 16 de març els casals ERC de Sant Martí vam anar a Madrid a reivindicar la llibertat de presos i exiliats, especialment dels empresonats, ara sotmesos a judici per complir amb el mandat de les urnes i convocar un referèndum l'1 d'octubre. Tant la secció local d’ERC Poblenou-Besòs com la de Clot-Verneda vam compartir amb companys d’altres districtes viatge i experiència (Nou Barris, Sant Andreu, Horta-Guinardó...). Vam sortir el matí del dissabte per tornar el matí del diumenge 17. Cansats però contents alhora del que havíem fet. La manifestació va començar a les 6 de tarda sota el lema “La autodeterminació no és delicte”, sent el punt de trobada la Font de Neptú. Avançant pel Passeig del Prado va finalitzar a Cibeles. Lloc emblemàtic. Aquesta manifestació era una defensa de la democràcia i denúncia de la farsa de judici que s’està celebrant on poden demanar penes de fins a 25 anys de presó per acusacions de les quals no existeixen proves. Persones vingudes d’altres comunitats es van afegir en aquesta denúncia; Euskadi, Galícia, Aragó o Andalusia entre d'altres. Sempre hem sigut un poble cívic i determinat, per això, continuarem treballant per la defensa dels nostres drets on calgui i sempre que sigui necessari. Ho estem demostrant des de fa temps. Igual que hem treballat per demanar la llibertat dels presos i preses polítiques i tornada de tots els exiliats, continuarem lluitant per demanar la llibertat i la democràcia.  

Candidats i candidates d'ERC Sant Martí a les properes eleccions municipals de Barcelona.

El passat diumenge 17 de febrer vam escollir, al local de l'Associació de Veïns de Sant Martí de Provençals, els nostres candidats i candidates a regidor per a les properes eleccions municipals. La jornada va arrencar amb una presentació de les persones candidates a les 11:00h. Els candidats Jose Luis Delgado, Mercè Ayora, Carlos Ayala, Pati Sarrias i Àngel Ruiz es van presentar breument i explicar la seva trajectòria i objectius. Després d'un torn de preguntes van obrir-se les urnes i va començar la votació. Hi van poder votar Amics, Militants i Simpatitzants d'ERC Sant Martí, i els membres del Jovent Republicà, fins a les 18h.   Ja a les 18h es va iniciar puntualment el Congrés de Sant Martí per a la proclamació de les persones candidates escollides. Des d'aquí volem felicitar a l'Àngel Ruiz i Díez per la seva elecció com a cap de llista en representació del Districte de Sant Martí. A la resta de la llista per a regidors han estat escollides la Pati Sarrias, Mercè Ayora, Carlos Ayala i Jose Luis Delgado, a qui també donem l'enhorabona.   El congrés va acabar amb una copa de cava i la constatació que comença una campanya intensa i il·lusionant.  

Propostes d'ERC al Plenari del Districte de Sant Martí (06/03/19)

  Avui dimecres 6 de març és dia de Plenari al Districte de Sant Martí, com a cada plenari, des d’ERC i per boca dels seus representants, presentem i defensem diverses propostes, preguntes i precs per a millorar els nostres barris i la vida dels seus veïns. En aquesta ocasió presentem una proposició sobre la defensa per part de l’Ajuntament i els actors polítics dels drets socials i fonamentals. També fem un prec per a que les necessàries obres de reurbanització del carrer Paraguai es facin coordinadament i en conjunt amb les de Pere IV actualment en marxa, i una pregunta per  a saber  què fa el govern municipal enfront actual excés de trànsit rodat al carrer Rogent degut a les obres del barri del Clot i Camp de l’Arpa. Finalment proposem també una Declaració Institucional en pro del Sàhara Occidental. Exposem a continuació les propostes realitzades i un breu explicació de les mateixes.   Proposició: “Que el Consell Municipal del Districte de Sant Martí acordi:   Que el districte de Sant Martí i els seus representants polítics es comprometin de manera ferma i efectiva a combatre, dins i fora de les institucions, tots aquells plantejaments, propostes polítiques i actituds autoritàries que atemptin contra els valors democràtics, de cohesió i convivència de què ens hem dotat, denunciant, si s’escau, a tots aquells que les fomentin i/o hi actuïn amb connivència.   Que el districte de Sant Martí, i els seus representants polítics es comprometin de manera ferma i efectiva amb els drets socials i fonamentals dels seus ciutadans, els individuals i els col·lectius.   Que el districte de Sant Martí, i els seus representants polítics es comprometin de manera ferma i efectiva a afrontar de manera compartida els reptes de l’agenda de ciutat tot respectant i defensant els principis esmentats.”    Prec sobre el carrer Paraguai: “Que el govern del Districte de Sant Martí, dugui a terme les accions suficients i necessàries per tal de garantir que la reforma del carrer Paraguai i el seu entorn es faci al mateix temps que s’està fent la reforma del carrer Pere IV.

Jornada electoral de candidats a les eleccions municipals i posterior Congrés Comarcal de Sant Martí.

Benvolgut, benvolguda, Ens plau convocar-te a la Jornada Electoral d’elecció de la persona cap de llista i de la resta de la llista d’ERC Sant Martí per a les eleccions municipals 2019 a Barcelona. La Jornada i el posterior Congrés es celebraran el proper diumenge 17 de febrer de 2019 en horari ininterromput de 11 a 18 hores a l’Associació de Veïns de Sant Martí de Provençals, carrer d'Andrade, 176. Diumenge 17 de febrer de 2019 Lloc: Associació de Veïns de Sant Martí de Provençals.Adreça: Carrer d'Andrade, 176. Horari Jornada: 11:00 a 18:00h Benvinguda.Presentació dels candidats i candidates. Jornada electoral: La votació se celebrarà ininterrompudament de 11.30 a 18:00 hores. Horari Congrés: 18:15 a 18:30 hores. 25è Congrés de la Federació de Districte d’Esquerra Sant Martí - Proclamació de la persona cap de llista i de la resta de la llista d’ERC Sant Martí.   El cos electoral estarà format per les persones que ostentin la condició de militants o simpatitzants d’ERC o la de militants del Jovent Republicà majors de 16 anys, adscrits a les seccions locals de Sant Martí que s’hagin donat d’alta amb anterioritat (3 mesos abans de la Jornada), i també als amics i amigues d’ERC adscrits al Districte que s’hagin donat d’alta amb anterioritat (6 mesos abans de la Jornada).   Els i les militants i simpatitzants d’ERC, així com els i les militants del Jovent Republicà hauran d’estar al corrent de pagament com a molt tard diumenge 10 de febrer, i així ha de constar a la llista que la Secretaria Nacional d’Organització posi a disposició de la comissió organitzadora de la jornada. Així mateix per exercir el dret a vot, totes les persones interessades hauran de presentar el corresponent carnet d’Esquerra o DNI.     Procediment per la presentació de candidatures: En aquesta Jornada es votaran 5 persones candidates, la primera de les quals serà cap de llista d’Esquerra Sant Martí.   Per presentar-se a cap de llista cal recollir 9 signatures de persones militants, corresponents al 5% de la militància del Districte, cada persona militant només podrà avalar una precandidatura.