Sant Martí

Totes les notícies

Barcelona assessorarà legalment els afectats per pisos turístics il·legals a proposta d’ERC

La proposició dels republicans és aprovada al plenari poques setmanes després que un jove fos agredit físicament i hagués d’abandonar el seu pis per culpa d’un allotjament turístic il·legal El plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui una proposició d’Esquerra Republicana per tal que el consistori estableixi un servei d’assistència legal als propietaris i veïns afectats per activitats turístiques il·legals i que es personaria als locals amb policia per garantir el restabliment dels drets dels veïns i veïnes. Miquel Puig, regidor d’ERC, ha assegurat que l’Ajuntament “com a mínim els ha de dir que els proporcionarà suport jurídic, perquè els afectats es troben indefensos i no saben què fer”. Fa unes setmanes es va conèixer el cas de dos joves que van haver d’abandonar el seu pis per culpa del pis turístic il·legal que tenen a la porta del davant, rebent un d’ells una pallissa per part d’una de les persones que el gestiona. “No és un fet aïllat, és una manifestació més d’una cosa que està passant en aquesta ciutat per part d’organitzacions cada vegada més portent i que actuen cada vegada de manera més arrogant”, ha insistit Puig. La iniciativa també pretén blindar la continuïtat del servei de vigilància que actualment presten els visualitzadors, actualment amenaçada per una possible externalització que encara no s’ha posat en marxa. Per últim, el text aprovat també contempla que l’Ajuntament posi en marxa una campanya publicitària internacional que adverteixi als potencials turistes de les conseqüències negatives que poden experimentar si es lloga un pis turístic il·legal.

ERC incorpora més de 60 inversions concretes al pressupost municipal

Ernest Maragall: “Aquest és un pressupost de la ciutat, més que d’un govern, d’uns partits o simplement d’una majoria” L’acord de pressupostos per a la ciutat de Barcelona presentat aquest matí a l’Ajuntament comptarà amb la inclusió de més de 60 mesures d’inversió concretes exigides per Esquerra Republicana en la negociació dels comptes. Unes actuacions dividides en dues grans inversions de 50 milions d’euros cadascuna en els àmbits de les polítiques d’habitatge i el xoc climàtic, dos plans estratègics per al foment de l’ocupació i l’educació 0-3, 30 mesures concretes territorialitzades per districtes i 26 projectes de millora de serveis municipals. “Aquest és un pressupost de la ciutat, més que d’un govern, d’uns partits o simplement d’una majoria”, ha destacat Ernest Maragall en la presentació pública dels comptes, advertint que l’acord suma 33 dels 41 regidors del consistori, el que representa el 80% del total dels regidors i regidores. El líder republicà al consistori ha assegurat que amb l’aprovació dels pressupostos “s’han acabat les excuses i ara toca governar, perquè la ciutat demana governació”. “Nosaltres no hi serem només per vigilar sinó per afegir, impulsar i convertir aquesta previsió en la millor liquidació”, ha continuat Maragall, avisant que el pressupost que valdrà “serà el del 31 de desembre”. Amb les aportacions d’ERC al pressupost, aquest supera per primer cop la xifra dels 3.000 milions d’euros en el total. A més, amb la inclusió dels 100 milions extra per a inversions, aquest capítol del pressupost passa del 14% al 18% del total del pressupost. “És també un indicador de voluntat, especialment si tenint en compte que a més integren una voluntat explicita de multiplicació”, ha declarat Maragall, en referència a la intenció d’aquests mecanismes d’inversió d’atraure, també, inversions del sector privat. Maragall ha volgut apuntar que actualment existeix “una qüestió de drets i llibertats plantejada”, recordant l’absència del regidor Quim Forn: “avui no hi és i hi hauria de ser”.

L’Ajuntament investigarà, a proposta d’ERC, si el repartiment de 90 milions de dividends per la concessionària del tramvia va ser legal

La proposició dels republicans insta el govern a “reclamar explicacions i la documentació necessària” per aclarir si el repartiment s’ajusta a les condicions del contracte i, en cas de ser indegut, exigir el seu retorn L’Ajuntament de Barcelona “reclamarà les explicacions i la documentació necessària” per tal d’aclarir si el repartiment de 90 milions d’euros de dividends per part de l’empresa concessionària del Tramvia als seus accionistes es va ajustar “a les condicions del contracte de concessió i la legislació vigent en aquesta matèria”. Així ho estipula la proposició d’Esquerra Republicana aprovada avui a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat del consistori.   La iniciativa d’ERC també explicita que en cas que els beneficis s’haguessin repartit “indegudament”, l’Ajuntament, a través del Consell d’Administració de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), “exigirà” el seu retorn, a banda, a més, “adequar els paràmetres d’equilibri financer del contracte de concessió al passatge real i les expectatives anuals”, ja que els republicans consideren que els “beneficis anormalment elevats evidencien una desviació a l’alça en les expectatives de passatge”.   “Clarament és una operació de mirada tauró financer”, ha declarat la regidora Maria Buhigas. “Sembla que quan la concessió d’un servei públic entre administració i un privat, quan la concessió no és l’adequada pel privat, se li exigeix sempre la compensació a l’administració”, ha continuat la regidora, i ha qualificat de “poc ètic” que quan l’empresa té beneficis “no els reinverteixi en millorar el servei”.   La proposició es va registrar després que el Diari Ara publiqués que el grup empresarial privat que gestiona el Tramvia havia decidit duplicar el seu deute i dedicar-lo a pagar dividends entre els seus accionistes. D’aquesta manera es va cancel·lar un deute de 87 milions a través de la signatura d’un nou préstec de 164 milions, dedicant-ne 90 al repartiment de beneficis entre els socis.

ERC assoleix 100 milions d’inversió extra al pressupost, que superaria per primer cop els 3.000 milions

Maragall aconsegueix el compromís de Colau d’incloure dues partides de 50 milions per a lluitar contra l’emergència habitacional i el xoc climàtic i programes estratègics per a l’educació 0-3 i el foment de l’ocupabilitat   Els comptes, en cas de ser aprovats, superarien per primer cop la barrera dels 3.000 milions   Esquerra Republicana ha assolit avui diversos compromisos de l’alcaldessa Ada Colau per tal d’incloure les principals exigències dels republicans als pressupostos municipals. Així ho ha anunciat el president del grup, Ernest Maragall, després de trobar-se amb Colau aquest matí a l’Ajuntament. ERC ha aconseguit la inclusió de 100 milions d’euros extra en el capítol d’inversions, una de les prioritats expressades en les darreres setmanes pels republicans. Aquests recursos es traduiran en 50 milions més d’inversió per reduir la llista d’espera en l’habitatge social i 50 milions per crear un fons d’inversió per la transició energètica a través de la rehabilitació d’edificis, sota el nom ‘Barcelona posa’t sostenible’.   “Estem a prop. Avui hem acabat d’arrodonir el concepte dels pressupostos i ara queda una feina de concreció i confirmar que efectivament els nostres criteris i per tant una base d’acord suficient amb el govern estan recollits degudament en la que acabarà sent la proposta d’acord definitiu a la comissió d’economia la setmana vinent i en el plenari de gener”, ha declarat Maragall. “Afegim 100 milions d’euros per invertir en dos àmbits clars: habitatge des d’una perspectiva social, i en la lluita contra el xoc climàtic”, ha continuat el regidor, que ha detallat que amb aquest compromís el capítol d’inversions passa del 14% al 18% del total del pressupost”.   Al preacord assolit avui entre Maragall i Colau també figura la inclusió d’una altra de les prioritats d’ERC en la negociació dels comptes: l’aposta decidida per l’educació com a eina de transformació social, especialment en l’etapa 0-3 anys, i en el foment de l’ocupabilitat a través, sobre tot, de la formació professional.

Esquerra demana explicacions al govern de l’Estat sobre la repressió post-sentència amb més de 200 preguntes escrites

Els grups parlamentaris al Congrés i al Senat reclamen al govern de Sánchez que reti comptes de la repressió viscuda a Catalunya després de la sentència del Suprem contra els presos i preses polítiques Els grups parlamentaris d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats i al Senat han registrat una bateria de més de 200 preguntes dirigides al govern de l’estat sobre la repressió viscuda a Catalunya des de la sentència del Tribunal Suprem del passat 14 d’octubre contra els presos i preses polítiques. D’aquesta manera, Esquerra Republicana demana explicacions al govern sobre aquest episodi repressiu que va comportar càrregues policials desproporcionades i noves amenaces als drets d’expressió i manifestació. Són més de dos centenars de preguntes, que esperen resposta escrita per part de l’Executiu, i que fan referència a aspectes tan diversos com el desplegament de reforços de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya per la sentència, les possibles infiltracions de policies de paisà a les manifestacions, la composició i els objectius del denominat ‘Comitè de Coordinació sobre la situació a Catalunya’ creat pel govern espanyol, o les detencions de diversos joves que van participar a les protestes. També assenyala altres temes, com l’incendiari discurs del general de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, el 9 d’octubre a Barcelona o el tancament de la pàgina del Tsunami Democràtic. “L’objectiu és demanar explicacions al govern espanyol sobre la via repressiva, englobant moltes de les coses que han passat des de la sentència del 14 d’octubre fins avui, amb actuacions de la policia, de l’advocacia de l’estat, etc.”, explica el senador i portaveu adjunt d’Esquerra Republicana-EH Bildu, Bernat Picornell, que juntament amb les diputades al Congrés Marta Rosique i Montse Bassa han coordinat l’elaboració i presentació de les preguntes escrites, una tasca en què també han comptat amb la col·laboració de diverses sectorials del partit.

Nit de Reis

La vigília de Reis d’enguany les nenes i nens de Sant Martí van poder gaudir de la tradicional cavalcada dels Reis d’Orient. Melcior, Gaspar i Baltasar es van passejar pels carrers dels nostres barris, i ajudats pels seus patges i patgesses, van llençar caramels a tots els presents. Ja fos al barri del Parc i la Llacuna, al Poblenou i Front Marítim, al Besòs-Maresme, la Verneda i la Pau i Sant Martí o al Clot i Camp de l’Arpa, l’equip de consellers municipals del Districte de Sant Martí va ser present en totes les cavalcades, així com la militància i amics que van participar d’una o altra manera. Malgrat ser republicans, per un dia ens permetem el luxe de tornar a gaudir amb la màgia de la Nit de Reis!  

Resum del consell plenari de districte de Sant Martí (05/12/19).

El dijous 5 de desembre va tenir lloc la darrera sessió de l’any del Consell de Districte. En la part d’impuls i control, els grups del plenari del Consell del Districte van debatre les següents proposicions i precs presentats per ERC: Des d’Esquerra Republicana vam instar el govern a prendre les mesures suficients per retransmetre en directe els òrgans de participació i de govern a través de la tècnica de l’streaming per tal d’afavorir la participació ciutadana. Aquesta proposició, presentada per la consellera Lourdes Arrando, va ser aprovada per unanimitat. Pel que fa als precs que vam fer des d’ERC, el govern del Districte va acceptar de millorar la il·luminació de la pl. Theolongo Bacchio, al barri del Besòs i el Maresme, i també va acceptar d’instal·lar un punt verd fixe al Camp de l’Arpa del Clot. Podeu trobar més informació a: https://ajuntament.barcelona.cat/santmarti/ca/noticia/els-pressupostos-i-els-preus-publics-per-al-2020-protagonistes-del-darrer-consell-de-districte-de-lany_892527  

Barcelona exigeix a l’Estat i al Suprem la nul·litat del judici de l’1-O i l’alliberament de Junqueras

La proposta d’ERC i JxCat també rebutja la via penal i la sentència de desobediència al President de la Generalitat, Quim Torra La moció d’urgència ha rebut els suports dels grups proposants i de Barcelona en Comú, amb la resta de l’oposició i el PSC en contra   El plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui una proposició d’ERC, presentada conjuntament i en tràmit d’urgència amb Junts per Catalunya, que demana a l’Estat Espanyol i al Tribunal Suprem “que apliqui la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea” i, en conseqüència, “exigir la nul·litat de la sentència del judici de l’1 d’octubre i reclamar la llibertat immediata d’Oriol Junqueras”. “Junqueras hauria de ser ja lliure avui, ara, hauria d’estar al carrer”, ha assegurat el president del grup municipal republicà, Ernest Maragall. La proposició també es refereix a la decisió del TSJC coneguda d’ahir d’inhabilitar el President de la Generalitat, Quim Torra, per haver penjat una pancarta al Palau de la Generalitat. Es rebutja “la via penal i la sentència de desobediència al MHP Quim Torra”, a més de “constatar que cal tornar el conflicte entre Catalunya i Espanya al terreny de la política i el diàleg, fugint d’una judicialització que s’ha demostrat inútil per resoldre’l”. El text ha estat aprovat amb els vots dels grups proposants i els de Barcelona en Comú, i amb PSC, Cs, BpC i el PP en contra. “El ple municipal ha de tornar a prendre posició en qüestions essencials que ens afecten com a ciutadans, com a barcelonins, i perquè estem convençuts que Barcelona és i vol seguir sent capital dels drets i les llibertats”, ha insistit Maragall en la seva intervenció. La moció també s’adreça directament al President del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per demanar “la seva actuació immediata amb l’objectiu de garantir el compliment de la sentència del TJUE”. Segons contempla el text aprovat, l’Ajuntament també remetrà un comunicat de reconeixement dels drets polítics dels eurodiputats electes Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín a tots els organismes internacionals dels que participa.

Visitem el Centre d’Art Santa Mònica!

Un grup de militants i amics d’Esquerra Sant Martí vam tenir l’oportunitat, gràcies a la iniciativa de la Comarcal, de reunir-nos i visitar, dissabte 14 de desembre, les dues exposicions que es celebren al centre d’Arts Santa Mònica, dedicades a la difusió de les obres de dos grans artistes catalans contemporanis. Ambdues exposicions “Com un arbre nu” dedicada a Lluís Llach i, “Els ulls fèrtils” a Vicenç Altaió, van tenir una primera part guiada on vàrem poder recórrer la obra de tots dos artistes en les seves diferents etapes de producció artística al llarg de les seves extenses carreres. D’en Vicenç Altaió, van poder conèixer la seva prolífica obra, la poètica i la de escriptor i col·laborador incansable en múltiples revistes i publicacions. Altaió és un productor de cultura a través de les seves nombroses expressions artístiques, recollides en diferents productes editorials presents a l’exposició. La seva obra es també fruit de les seves relacions i col·laboracions amb molts altres artistes i intel·lectuals contemporanis. Publicacions on l’artista va deixar la seva empremta personal d’agitador i provocador social. La mostra dedicada a Lluís Llach commemora els seus cinquanta anys de cançons. És planteja com una passejada pel seu món interior a través de la seva obra musical, acompanyada de diferents percepcions sensorials que ens traslladen a la vida i obra del músic empordanès. Accedim la exposició a través de la sala d’audició, on podem escoltar la seva famosa cançó “L’Estaca”, en múltiples idiomes i versions. Imprescindible el pavelló de fusta a la sala central, on emociona escoltar les cançons més valorades amb l’acompanyament d’imatges i particularment emotiva, la de la seva fidel guitarrista la Laura Almerich, desapareguda recentment. També penetrem al bar Antic, per sentir el seu amor per la poesia. En acabar, també es pot fer un passeig virtual gràcies a la tecnologia 3D. En definitiva, un matí ple de cultura i companyonia entre els nostres amics i militants de Sant Martí.