Sant Martí

Totes les notícies

ERC reclama el tancament immediat dels locals d’oci nocturn del Port Olímpic

El portaveu del Grup Municipal d’Esquerra Republicana a Barcelona, Jordi Coronas, ha anunciat que el seu grup reclamarà el tancament “immediat” dels locals d’oci nocturn del Port Olímpic a la proposició que faran a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat d’aquesta setmana. Coronas considera un “disbarat” que els locals continuïn operant malgrat que la concessió va caducar el passat maig, i ha apuntat que, si encara ho fan, podria ser per un “defecte de forma” de l’Ajuntament a l’hora de comunicar-ho. La mateixa proposició incorpora també la petició de resoldre la concessió de la C-1004 (que va des de l’Institut de Recerca Biomèdica fins l’espigó de Bac de Roda), vençuda el passat juny, per tal que l’Ajuntament pugui gestionar la totalitat de les llicències i estudiar el canvi d’usos. “Tenim el risc de menjar-nos una concentració de locals d’oci nocturn”, ha alertat el portaveu d’ERC, a més de reclamar al govern municipal que “es posi les piles”. “Sempre posaven l’excusa de l’absència d’interlocutor a l’Estat però ara ja no la poden tornar a fer servir”, ha justificat Coronas, que també ha recordat que els executius de Barcelona i d’Espanya comparteixen el mateix color polític.  

Maragall presenta les principals mesures d’ERC per reactivar Barcelona a través del pla ‘Impulsem l’endemà’

ERC insisteix al govern municipal que no retalli el pressupost per  i que explori vies per utilitzar els romanens, reclamar inversions directes de l'Estat o endeutar-se El president del Grup Municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha presentat aquest dijous els principals eixos d’actuació del programa ‘Impulsem l’endemà’, que ERC ha estat preparant des de que es va declarar l’estat d’alarma, perquè Barcelona pugui sortir de la millor manera de la crisi per la Covid-19 i reactivar la ciutat. Maragall ha defensat que, amb aquest document, ERC deixa clar que l’Ajuntament no s’ha de “limitar” a gestionar la crisi i les seves conseqüències, sinó que “també ha d’impulsar, construir i mirar lluny”, a més de ser “ambiciosos i responsables” amb els reptes que la situació planteja. El document, que ha estat treballat i consensuat pels regidors i consellers de districte d’ERC amb els sectors econòmics i socials, presenta 10 reptes bàsics que el grup municipal ja ha traslladat a la Taula de Ciutat i a les respectives taules sectorials. Entre els eixos, Maragall ha destacat la “reactivació de l’economia” per fer que la ciutat “torni a créixer” a través de diversos mecanismes com ara el canvi del model productiu o la reindustrialització. El mateix text també demana la creació d’un salari mínim de ciutat o la constitució d’un Pacte per l’Equitat a Barcelona per acordar un Nou Contracte Social que doni garanties per a un nou model de sostenibilitat social. Un altre de les principals vies de treblall és la “transformació” de la ciutat, ja que segons ERC no només cal “mantenir” o “recuperar” el que teníem sinó que cal “transformar”, com per exemple en el camp de l’emergència climàtica o l'ampliació d'un 25% de l'espai per al vianant que es va aprovar en el darrer plenari i que s'està treballant amb el tècnics. En aquest sentit, Maragall també ha defensat que cal “canviar les regles” per aconseguir que els Ajuntaments “aspirin a estar en la mitjana europea” pel que fa a l’assumpció de responsabilitats.

Manifest d'Esquerra Republicana en motiu del 17 de maig, dia internacional contra la LGTBIfòbia

Com cada 17 de maig commemorem el Dia Internacional contra la LGTBfòbia, coincidint amb la data en què fa 30 anys l'OMS va retirar l'homosexualitat de la llista de malalties mentals. Una data en què l'orientació sexual de les persones va deixar d'estar patologitzada, tot i que encara no s'ha aconseguit una despatologització absoluta per les persones trans. Durant aquests trenta anys hem aconseguit avenços i èxits significatius. Tanmateix, encara avui hem de fer front a situacions de discriminació, assetjament o humiliació per raó de la nostra orientació i identitat sexual i de gènere. No podem ni volem oblidar que l'homosexualitat segueix sent encara perseguida legalment en una vuitantena de països del món, en alguns casos fins i tot amb la mort, i en molts d'altres s'encobreix, legalment o tàcitament, la LGTBfòbia. Però no cal anar tan lluny. Aquí, a casa nostra, l'homofòbia, la lesbofòbia, la transfòbia i la bifòbia segueixen sent una realitat molt arrelada a la nostra societat. Ens ho trobem a les aules, amb el bullying homòfob i transfob que pateixen molts menors; als centres de treball, on es fa especialment evident la discriminació que pateix el col·lectiu trans; en l'àmbit esportiu; en les dificultats a l'hora d'accedir a l'habitatge; a l'espai públic, en el dia a dia... Discriminacions que no sempre són explícites, a vegades són també omissions i silencis còmplices que agreugen aquestes situacions. No és un tema menor: la LGTBfòbia mata. Queda molt camí a recórrer en diferents àmbits com el de l’educació (per tal de fer dels centres educatius espais segurs i respectuosos amb la diversitat i prevenir l’assetjament escolar per orientació sexual o identitat de gènere) o el de l'esport, així com en els col·lectius més vulnerables davant la discriminació com les persones amb discapacitat funcional, els i les joves, la gent gran o les persones trans. Enguany, a més, vivim aquest 17 de maig en una situació excepcional i anòmala, amb les mesures decretades per lluitar contra la Covid-19, que ha afectat de manera molt dura i directa la nostra societat.

Resum del Plenari del Districte de Sant Martí (07/05/20)

El passat dijous 7 de maig va ser dia de Plenari al Districte de Sant Martí, com a cada plenari, des d’ERC i per boca dels seus representants es van presentar i defensar diverses propostes, preguntes i precs per a millorar els nostres barris i la vida dels seus veïns. En aquesta ocasió el plenari va ser virtual degut a la COVID-19.   En aquesta ocasió es va presentar una proposició sobre la necessitat d’ajudar el comerç del Districte. També es van fer un prec i una pregunta. El prec orientat a la necessitat d’informar a tota la ciutadania sobre els Serveis Socials disponibles a la ciutat. La pregunta va ser orientada a saber quins contractes es van suspendre a la ciutat, el motiu, i els efectes de la mesura. Podeu trobar el text íntegre de les propostes a: http://locals.esquerra.cat/sant-marti/article/102658/plenari-07052020-covid-19   Exposem a continuació les propostes aprovades:   Proposició sobre comerç: Des d’ERC hem fet la següent proposició: “Promoure la identificació dels comerços en perill de supervivència per tal d’establir les línies d’actuació adequades” Aquesta proposició va ser aprovada amb 19 vots favorables i l’abstenció de Ciutadans.   Prec sobre Serveis Social:  “Fer arribar a la ciutadania informació obre els serveis de que disposen” Aquest prec va ser estimat pel govern municipal, tot i esmenar-ne una part, en no garantir aquest l’enviament d’informació a domicili amb l’argument que els serveis disponibles són en procés de canvi o ampliació.   Podeu trobar altres detalls del Plenari a: https://ajuntament.barcelona.cat/santmarti/ca/noticia/el-consell-de-districte-proposa-pere-guarro-i-lasme-per-ser-distingits-amb-la-medalla-dhonor-de-barcelona-3-2_947035 Aprofitem per recordar-vos que l’assistència al plenari (ara de forma virtual via Youtube sols) és oberta per tothom que hi vulgui assistir i, que qualsevol proposta, dubte o suggeriment que tingueu ens ho podeu fer arribar als consellers i conselleres d’ERC per correu electrònic santmarti@esquerra.

Plenari 07/05/2020 (Covid-19)

El proper dijous 7 de Maig és dia de Plenari al Districte de Sant Martí. Aquest cop, degut a la COVID-19 el Ple no serà presencial sinó per via telemàtica. No obstant això, com a cada plenari des d’ERC i per boca dels seus representants, presentem i defensem diverses propostes, preguntes i precs per a millorar els nostres barris i la vida dels seus veïns. En aquesta ocasió presentem una proposició per a donar suport al comerç de proximitat, també un prec per a fer arribar els Serveis Socials a totes les llars. També preguntem per la suspensió de contractes amb empreses realitzada per l’Ajuntament i els seus efectes. Exposem a continuació les propostes realitzades i un breu explicació de les mateixes. Proposició per a donar suport al comerç de proximitat: El comerç de proximitat és una de les pedres angulars dels barris de la nostra ciutat, i l’emergència sanitària causada per la Covid19 ha posat de manifest el seu paper clau. Alhora aquesta situació ha suposat que molts comerços haguessin d’aturar sobtadament l’activitat i que la seva viabilitat estigui ara en qüestió. D'acord amb el RD 15/2020 de 21 d'abril, s'han de prendre mesures per mantenir el teixit productiu i els llocs de treball i reprendre progressivament l'activitat econòmica amb la finalitat d'anar recuperant la normalitat quan se superi la crisi sanitària. I tot això en un moment en que també s’ha posat en relleu que el comerç electrònic és una opció que cada cop contemplen més persones. Amb aquestes consideracions i fets, des d’ERC Sant Martí proposem el següent:   - “Instar al regidor del Districte de Sant Martí per tal que dugui a terme les accions suficients i necessàries per a que el govern del districte conjuntament amb les regidories competents: 1. Identifiquin i avaluïn, juntament amb les associacions de comerciants, els establiments comercials del districte que veuen amenaçada la seva supervivència per la crisi socioeconòmica derivada de la Covid19.

ERC demana més ambició i garantir la salut de la ciutadania en les mesures de mobilitat del govern municipal

Proposen a través d'un prec a l'ajuntament de Barcelona, habilitar els carrers de menys de 12 metres només per a vianants, baixar a la calçada contenidors i motos i establir vies úniques per a vianants i bicicletes  Després de l'experiència del cap de setmana i vista la bateria d'actuacions del govern municipal per donar més espai públic al vianant i la bicicleta, anunciades aquest matí, Esquerra ha decidit entrar un prec per demanar al Govern municipal ser molt més ambiciós i garantir la salut de la ciutadania, facilitar la distància de seguretat i caminar cap a un canvi en el model de mobilitat. Les propostes són: 1. Que els carrers amb secció inferior a 12 m siguin prioritat del vianant, com per exemple el c. Ballester, Mare de Deu de la Salut o carrers del Putxet 2. Que tots els elements que ocupen espai a les voreres i dificulten el pas del vianant baixin a la calçada (motos, contenidors... ) En vies com l'Av. Diagonal, Via Augusta o Av. Madrid (aquestes dues últimes on ja hem demanat també ampliació de voreres i de carril bici) 3. Que s'habilitin carrers sencers a prioritat de la bicicleta i vehicles de mobilitat personal com al C/ Llull que permetria connectar Barcelona amb el Baix Besòs.

Barcelona reforça els Serveis Socials de la ciutat, a petició d’ERC

El plenari telemàtic de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat per unanimitat la proposició d’Esquerra Republicana per reforçar els Serveis Socials de la ciutat, incrementant les 43 d’oficines actuals als districtes més grans i amb més afluència de persones usuàries, ampliant del servei d'atenció telefònica i fent-lo gratuït, i dotant-lo de més personal de nova contractació, per tal de fer front a l'emergència de la COVID-19 i als efectes que aquesta pandèmia pugui generar en un futur immediat a la ciutat de Barcelona. “Si volem evitar que els més vulnerables quedin desatesos, cal tenir uns Serveis Socials de Barcelona més propers, accessibles i operatius”, ha afirmat la regidora Montse Benedí, que ha reclamat posar-los en valor, així com “fer una aposta valenta i compromesa per dotar-los de més recursos, econòmics i humans”. Per Benedí és important estar a l'altura de la ciutat i la seva gent i ha demanat deixar de banda els dubtes i les excuses: “És moment d'actuar de forma decidida i endreçada, amb l’impuls i el lideratge que s'espera del govern municipal d’una capital de primer ordre com és Barcelona” La regidora ha recordat que la pandèmia afecta ja a més de tretze mil persones a la ciutat amb derivades socials i econòmiques molt complicades: “Això ha provocat un increment considerable de l’afluència d’usuaris als Centres de Serveis Socials oberts que tenen una capacitat insuficient per a donar resposta a l’augment de la demanda.” Amb aquesta mesura la feina dels treballadors i treballadores dels Serveis Socials arribarà a més veïnes i veïns de la ciutat, tasca que la regidora ha volgut reconèixer especialment: “També cal reconèixer la feina ingent de les treballadores d’aquest àmbit que ara, amb la malaurada crisi de la Coronavirus, s’ha evidenciat, encara més, com a primordial per a la nostra societat”  

ERC llança la campanya 'Impulsem l'endemà' i porta a votació una Taula de ciutat per a la reactivació de Barcelona

Com ja va anunciar Ernest Maragall al darrer ple extraordinari, Esquerra Republicana promourà la creació d'una Taula de ciutat que fixi l'agenda de reactivació social, cultural i econòmica de Barcelona. Aquesta proposició, que els republicans porten a votació a la propera comissió conjunta que se celebrarà dimecres de forma telemàtica, hauria de comptar amb representants de l'administració, empresaris, treballadors i agents socials en peu d'igualtat encarregats de dibuixar l'estratègia d'avenç cap a la nova economia post COVID. A més, la iniciativa demana revisar la Carta Municipal per reforçar i ampliar les competències del consistori i acordar una Carta de Ciutadania que determini els drets i deures dels barcelonins i barcelonines i ajusti el model de ciutat a la nova realitat.   Campanya 'Impulsem l'endemà' Aquest dimarts el Govern d'Impuls, liderat per Ernest Maragall, llança la campanya 'Impulsem l'Endemà' amb un vídeo de tots els regidors i regidores del Grup Municipal. Es tracta d'un espai de reflexió que busca depassar les solucions polítiques, econòmiques i socials clàssiques, per definir propostes clares i valentes que ja s'estan configurant tant en l'àmbit sectorial com territorial. El projecte recull una suma de propostes i plantejaments per a la Barcelona del demà que compten amb tot el coneixement possible, tant pel que fa a iniciatives d'altres ciutats com d'entre els experts del nostre entorn. Des de l'inici de la pandèmia, el grup d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Barcelona ha estat treballant per trobar solucions a les afectacions del virus i alhora estudiant diferents escenaris de futur. Regidors, consellers i equip tècnic han estat en contacte amb actors socials i econòmics de la ciutat que han permès configurar la creació d'una Taula de Ciutat que aquest dimecres Esquerra Republicana portarà a votació a la Comissió conjunta i que té per voluntat dibuixar escenaris de futur plausibles. Al vídeo, els regidors marquen com a reptes prioritaris per afrontar la crisi sanitària, buscar respostes més ambicioses, lluitar contra les desigualtats, garantir el dret a l'habitatge, enfortir el sistema sanitari, donar suport als joves, als treballadors i als petits empresaris, pensar en els infants i aprofitar el moment per redefinir el model turístic, no tornar als nivells de contaminació que teníem o sumar esforços entre educació i cultura.

Barcelona necessita una taula de ciutat, oberta a la ciutadania, per fer front a la Covid-19

Esquerra Republicana de Barcelona demana superar les taules de partit i establir amb urgència un espai fixe, amb contingut i detall, per escoltar els actors socials i econòmics, veïns i veïnes, entitats de tot tipus. El president del Grup Municipal ha agraït el paper de la ciutadania i ha mostrat el seu suport al govern municipal per superar la situació, però també ha criticat la unilateralitat i la falta de lideratge Aquest matí, a la celebració del ple telemàtic de l'Ajuntament de Barcelona sobre la Covid-19 , Ernest Maragall ha demanat al Govern municipal la posada en marxa, de forma immediata, d'una Taula de ciutat “que sigui gran, oberta i no només de partits. Amb una agenda eficient i concreta, que sigui per parlar i decidir". Maragall ha apuntat alguns dels temes a tractar en aquesta agenda de la taula de ciutat com són l'economia o la fiscalitat del model productiu, l'equilibri social i les desigualtats, la democràcia, la ciutat metropolitana o el canvi climàtic.  Esquerra Barcelona creu que és important que l'Ajuntament escolti la ciutat, als actors socials i econòmics, als veïns i veïnes i a les entitats de tot tipus amb ambició i no només retòrica. Per això Maragall ha volgut remarcar que "no es tracta d'un pacte polític sinó de ciutat amb la representació més àmplia possible. No una taula petita de partits com la que ens proposen. No una reedició en miniatura, barcelonina, dels pactes de la Moncloa madrilenys, que estan a punt de néixer morts. No és això del que es tracta”, ha afirmat.  El president del Grup Municipal d'Esquerra a l'Ajuntament també ha lamentat que el govern hagi actuat de manera unilateral durant les darreres setmanes: "No hi hagut lideratge de ciutat ni respecte pel funcionament democràtic, només actuació unilateral i protagonisme personal, a més de molta gesticulació i una crítica cega als errors del govern de Catalunya", ha defensat.  "Això no és una guerra com diuen alguns, però estem perdent el repte que tenim plantejat.