Sant Martí

Totes les notícies

ERC assoleix un acord en ordenances posposant el debat sobre les àrees verda i blava

Es rebaixa un terç l’increment a la taxa de terrasses proposat pel govern, es permet el fraccionament del seu pagament i es descarta la nova taxa de recollida de residus tal i com està actualment plantejada El grup d’Esquerra Republicana ha anunciat avui que ha arribat un acord amb el govern municipal per tal d’aprovar el conjunt d’ordenances fiscals que meriten el proper 1 de gener del 2020, entre les quals s’inclouen l’IBI, l’IAE, la taxa de clavegueram, la del servei de grua i la taxa de terrasses, entre d'altres. En el cas d’aquesta darrera, els republicans han assolit una reducció d’un terç en l’augment de la taxa respecte la proposta inicial del govern. “Hem arribat a un acord perquè siguin unes ordenances més justes, redistributives i que sobretot responguin a un objectiu polític i social, no com un instrument únicament de recaptació”, ha declarat el portaveu d’ERC, Jordi Coronas.  L’acord no contempla un pacte en les noves zones d’àrea blava i verda i, per tant, no es votaran en el proper ple del divendres. “Posposem el debat”, ha apuntat Coronas, que ha explicat aquesta avinentesa en el fet que “en el moment en què la ZBE entra en funcionament hem de replantejar com entenem l’aparcament a Barcelona”. En aquest sentit, el republicà ha insistit en què el seu grup treballarà per “polir la proposta” en les properes setmanes. Taxa de terrasses: un terç de reducció i pagament fraccionat El regidor d’ERC Jordi Castellana, també present a la roda de premsa on s’han explicat el pacte, s’ha mostrat satisfet per l’acord relatiu a la taxa de terrasses, que “modera l’augment de l’increment de la taxa en un terç”. “Estem contents perquè creiem que en l’ús de l'espai públic en una ciutat tant densa com Barcelona s’ha de gravar el cost d’oportunitat de l’ús de l’espai públic”. Una altra de les propostes d’ERC que ha estat inclosa en la taxa de terrasses és la possibilitat que els restauradors puguin fraccionar el seu pagament.

26.716 vegades gràcies

La repetició de les eleccions al Congrés i Senat han deixat als barris de Sant Martí uns molt bons resultats  per a Esquerra Republicana de Catalunya. La formació republicana va obtenir un total de 26.716 vots que en percentatge de vots vàlids és un 22% del total.  Destaca especialment la primera posició d’ERC al Districte de Sant Martí, que relega al segon lloc al PSC.   Poblenou-Besòs   Si ens fixem en els resultats de Poblenou-Besòs, el total de vots va ser de 12.756 vots, sent en percentatge un 22,7% al conjunt dels sis barris. Aquests resultats situen a ERC com a primera força, superant al PSC en més de 900 vots. Els sufragis rebuts situen el territori de la Secció Local de Poblenou-Besòs per sobre del resultat d’ERC al conjunt de la ciutat de Barcelona (20,9%).   Fent el desglossament per barris trobem que ERC ha estat primera força a quatre dels barris. El Poblenou amb un 27,8%, 4.712 vots ha esdevingut el barri més votat de la ciutat; al Parc i la Llacuna hem obtingut 1.754 dels sufragis; Diagonal Mar i el Front Marítim amb 1.491 vots; i en darrer lloc la Vila Olímpica amb 1.029 vots.   Esquerra Republicana també ha estat segona força a Provençals del Poblenou amb 2.381 vots (on el PSC ha estat primera força per 133 vots). Finalment els resultats al Besòs i Maresme amb 1.389 vots.   Clot-Verneda Pel que fa als resultats obtinguts a Clot-Verneda, el total de vots obtinguts per ERC van ser 13.960, que en percentatge suposa un 21,4% del total de vots vàlids. Aquest resultat situa a ERC en segona posició, darrera del PSC que va obtenir un total de 14.659 vots, 22,4%, és a dir, 699 vots més. Si ens fixem en els resultats per barris, a Camp de l'Arpa del Clot és on més vots a obtingut la formació republicana amb un total de 5.277 vots, seguit del Clot on el total de sufragis va ser de 3.384 vots, per sobre del PSC en 362 vots. A Sant Martí de Provençals, segona força amb 2.970 vots. Quant al barri de la Verneda i la Pau el total de vots va ser de 2.

Sopar de Nadal de Sant Martí

El dilluns 16 de desembre a les 21:30h en acabar el 27è congrés de la Federació de Districte d’Esquerra Sant Martí, organitzarem conjuntament, la comarcal de Sant Martí, Clot-Verneda, Poblenou-Besòs i el Jovent Republicà de Sant Martí, un piscolabis obert a tota la militància, amics i simpatitzants d’ERC Sant Martí. Donada la proximitat de les dates nadalenques, aprofitarem per celebrar-ho tots junts. També aprofitarem l’ocasió per agrair la feina de totes i tots els voluntaris, apoderats, etc. Amb l’esforç de tots i totes, hem aconseguit, per primer cop, ser primera força política al districte de Sant Martí. En nom de totes les persones que formem part d’ERC Sant Martí, Gràcies per fer-ho possible.   Reserves sopar del Nadal: https://forms.gle/NHxc6SZRPcvff4k59   Adreça: Associació de Veïns de Sant Martí de Provençals, carrer Andrade, 176 A Local 3.   Preu: 5€ (jovent, aturats, 4€).  

Visitem el centre d’Art Santa Mònica

El dissabte 14 de desembre a les 12 hores, organitzem una visita guiada al centre d’Art Santa Mònica, per visitar dues exposicions, Lluís Llach “Com un arbre nu” i Vicenç Altaió “els ulls fèrtils”.   Cal fer prèviament la inscripció a l’enllaç: https://forms.gle/xAZUGcSpf2Vcx8kW9   Informació de les exposicions:   Lluís Llach, “Com un arbre nu”, és un viatge multi sensorial a través de les cançons de Lluís Llach. Una mirada artística i personal pels territoris per on ha transitat la seva obra.  Dividida en diferents àmbits, l'exposició no pretén ser un recorregut cronològic a través dels discos i concerts del cantant sinó que ens proposa una experiència íntima a través dels paisatges simbòlics que han conformat l'imaginari del cantant empordanès; ens convida a un joc de descoberta que dona forma física a les seves paraules i a la seva música. Vicenç Altaió, “els ulls fèrtils”, al llarg de la seva prolífica trajectòria, Vicenç Altaió ha impulsat el reconeixement als nostres poetes avantguardistes mitjançant exposicions, publicacions i homenatges com un deure generacional amb els pares de la modernitat artística catalana. Ara correspon als seus contemporanis reconèixer i celebrar la seva aportació a l’agermanament de la poesia i les arts visuals. El nostre propòsit és donar compte dels llibres d’edició limitada que aquest traficant d’idees ha dut a terme de la mà dels artistes que estima i valora.  

ERC demanarà el pagament fraccionat de la T-Jove

Els republicans han presentat una proposició a la pròxima comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat per anar un pas més enllà en la proposta tarifària que ha anunciat el govern municipal   El Grup Municipal d'Esquerra vol que el govern municipal inclogui en les millores tarifàries al transport públic presentades aquest matí dues propostes dirigides a millorar la mobilitat dels joves a la ciutat. Per això, el dimecres en comissió demanarà que l’Ajuntament de Barcelona treballi amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) la possibilitat de garantir el pagament mensual fraccionat de la T-Jove, així com també l’emissió de duplicats d’aquests títols en cas de pèrdua o trencament.  Es tracta d’una demanda històrica del moviment associatiu juvenil, inclosa dins de les 249 propostes per Barcelona del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) que Esquerra vol afegir a les modificacions tarifàries: “Creiem que és necessari que el consistori faci el possible per facilitar el pagament d'aquest títol de transport, un títol que tot i rebaixar-se 20€ amb les noves tarifes, suposa un veritable esforç econòmic per un sector de la població que pateix una situació de precarietat econòmica”, ha apuntat el regidor de mobilitat Max Zañartu. El pagament fraccionat de la T-Jove es podria fer a través de l'aplicació de TMB per a mòbils i tauletes, que ja permet adquirir els bitllets de transport per metro i bus online.   

27èCongrés de la Federació de Districte d’Esquerra Sant Martí

Benvolgut, benvolguda, Ens plau convocar-te al 27èCongrés de la Federació de Districte d’Esquerra Sant Martí,  que celebrarem el proper dilluns 16de desembre de 2019, a les 19:30 hores a la sala d’actes de l’Associació de Veïns de Sant Martí de Provençals al Carrer Andrade, 176 A Local 3. Proposta de l’ordre del dia del Congrés: 1. Aprovació de l’ordre del dia. 2. Aprovació de l’acta anterior (29.06.2019). 3. Informe de la presidència comarcal de Sant Martí. 4. Informe econòmic 2019, pressupost 2020 i votació. 5. Informe de les presidències locals i Jovent Republicà.  6. Informe del grup municipal de districte de Sant Martí. 7. Incorporacions a l’executiva comarcal de Sant Martí. 8. Presentació de candidatures a conseller de districte de Sant Martí.   9. Votacions dels punts 7 i 8. 10. Torn de paraula. Us recordem que per poder participar amb dret a votal 27è congrés de la Federació de Districte d’Esquerra Sant Martí, cal que els i les militants gaudeixin d’una antiguitat mínima de tres mesos abans del congrés, així com estar al corrent de pagament una setmana abans de la data de celebració, en aquest cas el 9 de desembre de 2019i així ha de constar a la llista que la Secretaria Nacional d’Organització posi a disposició de la comissió organitzadora de la jornada. Així mateix per inscriure’s al congrés i exercir el dret a vot, totes les persones interessades hauran de presentar el corresponent carnet d’Esquerra o DNI. Els simpatitzants i amics d’ERC Sant Martí, podran participar amb veu però sense vot, així com els i les militants que no compleixin les condicions descrites anteriorment.  Procediment per a la presentació de candidatures a l’elecció de conseller/a de districte de Sant Martí: Les persones que vulguin optar a ser candidates hauran de presentar una carta manifestant la seva voluntat a ser conseller o consellera de Districte, el certificat de compliment de la Carta Financera i, a instàncies de l’Executiva Regional de Barcelona, la signatura d’un document de compromís amb les tasques i responsabilitats derivades del càrrec de conseller o consellera de Districte.

Propostes d'ERC al Plenari del Districte de Sant Martí (05/12/19)

El proper dijous 5 de desembre tindrà lloc el Consell Plenari al Districte de Sant Martí. Com a cada plenari, des d’ERC i per via dels seus representants, defensaran diverses propostes, preguntes i precs per a millorar els nostres barris i la vida dels seus veïns.   En aquesta ocasió s’ha presentat una proposició sobre la necessitat de millorar la transparència i la participació ciutadana al Districte. També s’han fet dos precs; Un per a impulsar la instal·lació d’un nou Punt Verd al Camp de l’Arpa. I el segon per millorar la il·luminació de la plaça Theolongo Bacchio al barri del Besòs.   Exposem a continuació les propostes realitzades i un breu explicació de les mateixes.   Proposició: Des d’ERC hem fet la següent proposició, atesa la importància de la participació ciutadana i la transparència en els diferents òrgans del districte i la implicació dels nostres veïns i veïnes en les problemàtiques dels nostres barris: “Instar al Regidor del Districte de Sant Martí a prendre les mesures suficients i necessàries per tal que els òrgans de participació ciutadana del districte siguin retransmesos en directe de manera a assolir la possible participació d’un major nombre de veïns i veïnes del nostre districte. - Garantir que com a mínim seran retransmesos tots aquells que tinguin lloc a la sala de plens del districte (consell plenari, audiència pública, consells sectorials, etc.). - Garantir que tots aquells òrgans que no puguin ser retransmesos en directe siguin gravats i publicats al web del districte en un període no superior a 48 hores. - Garantir que les retransmissions es posin a disposició de la ciutadania amb mitjans i formats accessibles.” Prec sobre el Punt Verd de Camp de l’Arpa: “Que el Regidor del Districte de Sant Martí dugui a terme les accions suficients i necessàries per tal d’instal·lar un Punt Verd fixe de barri al Camp de l’Arpa del Clot, amb una població de 38.176 veïns i veïnes, la més alta del nostre districte, com a mesura adient i necessària per millorar la gestió de residus i garantir la preservació del medi ambient.

L’abstenció dels Comuns i els vots en contra de PSC, Cs, PP i BpC eviten que Barcelona es personi com acusació popular en casos de violència policial

“Davant de vulneracions de drets i llibertats l’Ajuntament, tal com va fer a l’octubre del 2017, hauria de situar-se al costat de la gent”, afirma la regidora Elisenda Alamany   L’abstenció de Barcelona en Comú i els vots en contra del PSC, Cs, PP i BpC han tombat la proposició d’Esquerra Republicana perquè l’Ajuntament es personés com acusació popular davant casos de violència policial, establís un servei permanent d’atenció a les persones víctimes d’agressions policials i elaborés un protocol d’actuació per garantir els drets civils i llibertats públiques en l’ús de l’espai públic. D’aquesta manera, la proposició presentada avui a la comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció només ha comptat amb els vots favorables de Junts per Catalunya, a banda dels del grup republicà. “Ens trobem davant una escalada repressiva greu, davant de situacions que són una vulneració de drets i llibertats, situacions en que l’Ajuntament de BCN, tal com va fer l’octubre del 2017, hauria de prendre una decisió i situar-se al costat del a gent”, ha defensat la regidora Elisenda Alamany. “Des de la sentència del 14 d’octubre, les protestes a Barcelona han estat un continu”, ha continuat Alamany, que ha apuntat que, “per desgràcia”, en algunes manifestacions “hem vist actuacions policials per part de la Policia Espanyola i Mossos d’Esquadra que podrien haver estat desproporcionades, irregulars, i en molts casos amb una clara vulneració dels drets humans”. La regidora republicana ha recordat que l’octubre del 2017, l’Ajuntament ja es va personar contra les actuacions policials en la jornada de l’1-O: “em sento molt orgullosa d’aquella actuació perquè es va demostrar que Barcelona és i ha de ser un baluard de drets i de llibertats”. El text també preveia oferir orientació legal i assistència social i psicològica gratuïta a totes aquelles persones que manifestin haver estat víctimes d’agressions durant alguna actuació policial d’ordre públic, i l’elaboració d’informes de totes aquelles actuacions policials que puguin comportar una vulneració dels drets humans, ja fossin càrregues policials amb ciutadania agredida o detencions irregulars per part dels cossos policials.

L’Ajuntament aprova la proposta d’ERC de reconvertir la comissaria de Via Laietana en un espai de memòria de la repressió franquista

La proposició pretén crear un centre memorial i documental “dedicat a difondre el reconeixement i l’homenatge a les persones que van posar en perill la seva vida lluitant contra el feixisme" Esquerra Republicana ha aconseguit l’acord de l’Ajuntament de Barcelona per exigir al govern espanyol l’aplicació “immediata” de la proposició presentada per ERC al Congrés i aprovada el 2017 per tal de traslladar a un altre indret la Prefectura Superior de Policia de la Policia Nacional a Barcelona, situada al número 43 de Via Laietana, i convertir l’edifici “en un centre memorial i documental de la repressió franquista a Catalunya i la lluita per les llibertats democràtiques”. Així ho ha acordat la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports del consistori aprovant una proposició del grup municipal republicà, que ha rebut els suports de Barcelona en Comú, PSC i Junts per Catalunya. “Aquest espai es va convertir en símbol d’horrors i tortures per part la policia franquista, utilitzant mètodes habituals als pitjors règims dictatorials”, ha recordat la regidora Gemma Sendra, que ha destacat que des de fa dècades “entitats memorialistes, associacions de drets humans, sindicats, partits polítics i altres col·lectius reclamen que aquest espai sigui dignificat i reconvertit”. Un centre que, tal i com ha explicat la regidora, estaria dedicat “a difondre el coneixement i, sobre tot, el reconeixement i homenatge als milers de ciutadans que van posar en perill la seva vida en la lluita contra el feixisme”. Sendra ha apuntat que a les manifestacions de les darreres setmanes “hem tornat a veure que aquest espai encara està present a la memòria ciutadana”, i ha insistit en què “associacions de comerciants, veïns i culturals com Òmnium demanen el trasllat de l’ús que l’edifici té actualment a la ciutat”. Aquest és un dels punts del text aprovat, que apunta que a banda de posar en marxa l’elaboració el pla d’usos de l’edifici i la seva declaració com a bé cultural d’interès local, també es faciliti el trasllat i la ubicació dels efectius policials per garantir el desenvolupament del seu servei.