Sant Martí

Totes les notícies

Ernest Maragall: “La ciutadania ha parlat amb potència i claredat, ara ens toca a nosaltres recollir aquest missatge i actuar”

El republicà critica el tancament dels webs del Tsunami Democràtic: “el que no pot fer l’Estat és seguir entestat en el vici de la repressió”   El president del grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha elogiat aquesta tarda les mobilitzacions de les marxes per la llibertat i el dia de vaga general d’aquest divendres, qualificant la jornada com “una magnífica lliçó del que vol dir fermesa, convicció i rebuig a una sentència injusta”. Maragall, que al matí ha rebut a la Gran Via una de les marxes que han arribat al migdia a Barcelona, ha manifestat que la ciutadania s’ha expressat “amb potència i màxima claredat”, i que en aquest moment “ens toca a nosaltres recollir aquest missatge i actuar”. Actuar, segons Maragall, “per construir la suma intel·ligent de recursos, forces i de connexió entre ciutadania, entitats, partits i institucions”. Pel republicà, l’èxit de les marxes per la llibertat significa “un missatge per a nosaltres mateixos, però també un missatge a l’Estat, que ens voldria violents”. “El que no pot fer l’Estat és seguir entestat en el vici de la repressió, que acabem de veure amb la clausura de les webs del tsunami democràtic”, ha criticat Maragall. El regidor ha assegurat que les mobilitzacions pacífiques d’avui mostren que “el dia ha vençut a la nit i la no violència ha vençut la violència”, i ha qualificat les marxes com un “esclat” de “llibertat, pau i voluntat democràtica”. És per això que Maragall ha felicitat l’Assemblea Nacional Catalana per la seva organització, així com ha lloat la jornada de vaga general “en solidaritat amb els presos, amb exigència de llibertat, d’amnistia i de construcció del país lliure que tots volem”.   

Esquerra Republicana defensa el dret a la mobilització i exigeix responsabilitats per les actuacions policials injustificades

Davant de les mobilitzacions d’aquests dies i en relació a les actuacions policials, Esquerra Republicana es referma en la més absoluta defensa del dret a la mobilització i a la protesta per part de la ciutadania i reitera el caràcter pacífic i cívic del moviment independentista. En l’escenari polític i social actual, des d’Esquerra Republicana entenem que l’objectiu prioritari del cos de Mossos d’Esquadra ha de ser preservar l’exercici dels drets civils i polítics del conjunt de la ciutadania. En aquesta línia, Esquerra Republicana - exigeix que es portin a terme les investigacions pertinents de totes les actuacions injustificades i que, arribat el cas, se’n depurin les responsabilitats i se n’informi la ciutadania amb total transparència; - exigeix el compliment escrupolós per part dels Mossos d’Esquadra de les conclusions aprovades pel Parlament que no només prohibeixen les bales de goma, sinó que aposten per la mediació, la proporcionalitat i estableixen les mesures necessàries per garantir el servei públic i el prestigi del cos de Mossos d'Esquadra; - i mostra la seva solidaritat amb les persones ferides com a conseqüència d’aquestes actuacions. Des d’Esquerra Republicana entenem que a la immensa majoria dels efectius del Cos els guia la vocació de servei i els valors democràtics, però precisament per aquest motiu és encara més incomprensible que alguns elements puguin portar a terme accions que, de manera sistemàtica, contradiuen aquests principis. És la lleialtat institucional la que ens mou a exigir al Govern al qual donem suport parlamentari que prengui mesures efectives per revertir de manera immediata aquesta situació. Els Mossos d’Esquadra han de seguir sent una policia democràtica de la qual el conjunt de la ciutadania se’n senti orgullosa i ser percebuda com a garant dels nostres drets i llibertats. Per últim, convidem al conjunt de la ciutadania a prendre part, seguint els principis de mobilització pacífica i no violenta, en totes aquelles mobilitzacions que legítimament protesten contra una sentència judicial arbitrària i injusta.

Resum del consell plenari de districte de Sant Martí (10/10/19).

Dijous 10 d’octubre va tenir lloc la sessió plenària del consell de districte de Sant Martí. En el transcurs del mateix vam aprovar les següents iniciatives.   - Instar els estaments municipals per tal que les actuacions de ciutat, com ara les que afecten la plaça de les Glòries Catalanes, no s’imputin com a inversions directes als barris, presentada pel grup municipal d’ERC al districte de SM i aprovada per unanimitat.   - La creació d’un memorial a l’activista Berta Cáceres, defensora dels drets de les dones i els col·lectius indígenes, que fou assassinada pels poders polítics i econòmics d’Hondures.   - Instar la Ponència de Nomenclàtor a atorgar el nom de José Garrido, bomber que va perdre la vida en acte de servei a la Verneda.   - Impuls d’un Pla Integral per la zona del fòrum.   Així mateix vam presentar dues preguntes al govern durant el transcurs del plenari (sobre el manteniment de Gran Via i els resultats d’un sonòmetre ubicat al carrer Independència).  

Propostes d'ERC al Plenari del Districte de Sant Martí (10/10/19)

Avui dijous 10 d’octubre és dia de Plenari al Districte de Sant Martí, com a cada plenari, des d’ERC i per boca dels seus representants, tres dels quals s’estrenen avui en un ple ordinari, presentaran i defensaran diverses propostes, preguntes i precs per a millorar els nostres barris i la vida dels seus veïns. En aquesta ocasió s’ha presentat una proposició sobre la necessitat de deslligar la inversió a Glòries del còmput d’inversió al Districte. També s’han fet dues preguntes; Una per a saber quins plans de manteniment hi ha per a la Gran Via i quan se’n convocarà la comissió corresponent. I la segona per a conèixer, a petició dels veïns, els resultats d’un sonòmetre instal·lat al carrer Independència. Finalment hem proposat també una Declaració Institucional, a proposta del Jovent Republicà, per a abordar l’emergència climàtica, que no ha comptat amb el suport suficient en rebutjar el govern municipal el signar-la. Exposem a continuació les propostes realitzades i un breu explicació de les mateixes.   Proposició: Des d’ERC hem fet la següent proposició, en la línia de garantir que la inversió a Glòries no emmascari la inversió als barris del Districte. “Que el Consell Municipal del Districte de Sant Martí acordi: Instar el Regidor del Districte de Sant Martí a que reclami a la tinència d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, i la regidoria d’Economia i Pressupostos així com a l’Alcaldia, que en els propers pressupostos i plans d’inversió de l’ajuntament de Barcelona els projectes de ciutat no siguin ni imputats ni publicats com a pressupost d’inversió del districte de Sant Martí, com és el cas de les obres de la plaça de les Glòries actualment o en un futur podria ser la remodelació prevista al Port Olímpic; que la xifra que imputada i publicada sigui realment la que rebin els nostres barris, veïns i veïnes; fer arribar aquest acord, en el termini màxim de quinze dies, a totes les tinències d’alcaldia i a totes les presidències dels Grups Municipals del Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona.

Posicionament del Grup Municipal d’Esquerra Republicana al Districte de Sant Martí sobre el cartipàs 2019-2023.

El passat 30 de setembre ERC va votar en contra del Cartipàs del Districte de Sant Martí. Des del Grup Municipal es va fer la proposta de creació del Consell d’Habitatge, per donar veu i respostes a totes les persones que pateixen dificultats per a accés i manteniment d’un habitatge digne. Aquesta proposta va ser desatesa per part del Govern Municipal tot i haver mostrat inicialment la intenció de crear aquest Consell. Segons el baròmetre municipal del passat mes de juny de 2019, l’accés a l’habitatge és la segona preocupació dels barcelonins i les barcelonines i actualment, només el 1,7% del parc d’habitatge està destinat a habitatge social. Se sap que més del 40% de la població de Barcelona destina més del 40% del seu salari a pagar la seva llar i les despeses que se’n deriven. Aquestes dades mostren que persones i entitats pateixen les conseqüències de la important pujada dels preus del lloguer dels darrers anys, que, junt amb la poca oferta d’habitatge social, comporten situacions de desnonaments, pobresa energètica, o haver de marxar de la ciutat, o quedar en situació d’exclusió social. Aquesta emergència social és el motiu pel qual es proposava la creació del Consell de l’Habitatge com a espai d’abordatge de la problemàtica habitacional, amb més motiu en un districte on destaquen projectes urbanístics com el 22@. La negativa a incorporar aquest Consell i el bloqueig que des dels partits del Govern Municipal, PSC i BeC, es realitza a les propostes i representativitat d’ERC arreu de la ciutat han motivat el vot en contra del cartipàs. Esperem que la dinàmica propositiva i constructiva per la que apostem des d’Esquerra Republicana es vegi millor corresposta en un futur.   

Cartipàs d’ERC al districte de Sant Martí.

El passat dilluns, 30 de setembre, es va establir el cartipàs del districte de Sant Martí. El cartipàs és el sistema pel qual s’organitza l’activitat política del districte, tant del govern com de l’oposició. Aquest document estableix la distribució dels consellers i consellers tant pel que fa a barris com a àrees sectorials.   Pel que fa a la distribució del nostre Grup Municipal de Districte, ens hem organitzat de la següent manera:   Lourdes Arrando ( larrando@bcn.cat ), en tant que consellera portaveu participarà de totes les àrees sectorials, conjuntament amb el conseller o consellera designat al cartipàs de les mateixes,  i és la consellera designada als barris de Poblenou i Clot.   Joan Carles Canela ( jcanela@bcn.cat ): àrees de Mobilitat, Accessibilitat, Diversitat Funcional, Emergència Climàtica - Transició Ecològica; barris de la Verneda i la Pau, i Provençals de Poblenou.   Núria Mateo ( nmateo@bcn.cat ): àrees de Gent Gran, Salut, Comerç; barris de la Vila Olímpica, i Diagonal i Front Marítim.   Oriol Puig ( opuig@bcn.cat ): àrees de Prevenció - Seguretat - Convivència, Memòria Democràtica - Patrimoni Industrial, Esports i Economia Social; barris de El Parc i la Llacuna, i Sant Martí de Provençals.   Jordi Rallo ( jrallo@bcn.cat ): àrees d’Educació, Dones – LGTBI, Cultura; barris de El Besòs i el Maresme, i el Camp de l’Arpa del Clot.   Us convidem a posar-vos en contacte amb els consellers o conselleres corresponents per qualsevol dubte, aportació, suggeriment que pugueu tenir. Tanmateix, cada setmana algun conseller o consellera assistirà a les reunions dels casals per informar i poder parlar amb vosaltres de l’actualitat del districte pel que fa a la política municipal.   Aprofito per informar-vos que el proper dijous 10 d’octubre, a les 19 hores, a la Seu del Districte (plaça Valentí Almirall, 1), tindrà lloc el primer Consell Ordinari de Districte del mandat, i en nom dels conseller i conselleres del nostre grup us animem a assistir-hi.

Visita al Palau de la Generalitat

Un grup de més de cent militants i amics d’ERC Sant Martí vam visitar dissabte 28 de setembre el Palau de la Generalitat.  En arribar a l’auditori del Palau, ens donà la benvinguda el l’Honorable, Sr. Alfred Bosch i Pascual, conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Vam poder compartir una bona estona coneixent la història del Palau de la Generalitat, anècdotes i altres aspectes del la vida de la Generalitat en l’actualitat. Posteriorment, vam fer un recorregut pels llocs més emblemàtics: la capella, el pati dels tarongers i la sala de govern. Un dels moments més especials va ser poder sortir al balcó que uneix el Palau amb la Casa dels Canonges i gaudir de les vistes del carrer del Bisbe. En resum, vam gaudir d’un matí cultural molt ben aprofitat.  

L’Ajuntament de Barcelona demana formalment a Endesa condonar el deute a famílies vulnerables

El plenari aprova una declaració institucional d’ERC impulsada per l’Aliança Contra la Pobresa Energètica que també insta a totes les administracions a sancionar “de manera contundent” les empreses que realitzin talls no permesos a la llei 24/15 El plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui una declaració institucional en suport a la llei 24/2015 de pobresa energètica i contra el tall de subministrament a les famílies en deute. Una iniciativa impulsada per l’Aliança Contra la Pobresa Energètica i presentada al consistori per la regidora republicana Montse Benedí, que ha comptat amb el suport de tots els grups municipals excepte Ciutadans i que demana formalment la condonació del deute, per part d’Endesa i les empreses subministradores, acumulat per les persones protegides per la llei.   El President del grup d’ERC al consistori, Ernest Maragall, ha afirmat que els republicans estan “disposats a sostenir el pols que convingui amb una gran empresa que defensa els seus interessos”, en referència a Endesa, en el que Maragall ha definit com un pols entre “el poder democràtic i el poder econòmic”.    La declaració institucional també recull altres acords com la defensa “ferma” de la llei contra la pobresa energètica aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya l’any 2015, així com una instància a totes les administracions amb competències a “utilitzar les vies sancionadores de manera contundent en cas que les subministradores elèctriques realitzin talls a llars” que no estiguin permesos per la llei.   “Exigirem aquesta solidaritat, comprensió i aquest compromís real amb l’interès general dels ciutadans”, ha continuat Maragall, que ha mostrat el “ple compromís” d’ERC amb les famílies vulnerables afectades pel deute acumulat. “La feina no s’acaba aquí”, ha refermat Maragall, “sinó que cal treballar per construir un marc de respecte dels drets que doni estabilitat i seguretat a tota la ciutadania”.

L’Ajuntament aprova la proposta d’ERC d’aplicar un recàrrec de fins a 4 euros a l’impost turístic

El plenari dona llum verda a la proposició, que contempla que el 100% de la recaptació sigui gestionada pel consistori per lluitar contra els pisos turístics il·legals, la massificació i per afavorir la descentralització turística   El plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui la proposició d’Esquerra Republicana de Catalunya d’aplicar un recàrrec a la ciutat de Barcelona a l’impost d’estades turístiques de fins a 4 euros per pernoctació i desembarcament de creuer. El text, aprovat amb els vots de Bcomú, PSC i JxCat a banda del grup republicà, contempla que el 100% de la recaptació d’aquest recàrrec sigui gestionat pel consistori. “No volem menys turisme, ni volem més turisme; volem millor turisme, que contribueixi més a pagar les despeses que suposen a la ciutat a la que venen a gaudir”, ha explicat el regidor Miquel Puig, encarregat de defensar la proposta al plenari. Puig ha recordat que fa 7 anys, quan es va posar en marxa l’impost d’estades turístiques, “es va dir que l’impost tindria un gran impacte sobre el turisme, i no n’ha tingut gens, sinó que de fet el turisme ha seguit creixent i de forma més ràpida que abans”. El total recaptat, tal i com apunta la proposició, serà destinat, en primer lloc, a “millorar el control sobre els habitatges que cedeixen habitacions per a usos turístics”. En segon lloc, a la millora de la “qualitat de vida” dels veïns i veïnes dels barris més afectats per la “pressió turística”. En darrer lloc, els recursos es destinaran a “la creació de nous continguts que es puguin desenvolupar en escenaris que permetin la desconcentració turística”. “El turisme té impacte sobre l’accés a l’habitatge”, ha continuat Puig, recordant que el nombre de pernoctacions ha arribat als 30 milions anuals, així com també té impacte, segons el regidor, en el “deteriorament de l’espai públic” a causa de la “massificació”, i també sobre l’economia, advertint que existeix “una alta correlació entre intensitat turística i pobresa”.