Sant Martí

Totes les notícies

27èCongrés de la Federació de Districte d’Esquerra Sant Martí

Benvolgut, benvolguda, Ens plau convocar-te al 27èCongrés de la Federació de Districte d’Esquerra Sant Martí,  que celebrarem el proper dilluns 16de desembre de 2019, a les 19:30 hores a la sala d’actes de l’Associació de Veïns de Sant Martí de Provençals al Carrer Andrade, 176 A Local 3. Proposta de l’ordre del dia del Congrés: 1. Aprovació de l’ordre del dia. 2. Aprovació de l’acta anterior (29.06.2019). 3. Informe de la presidència comarcal de Sant Martí. 4. Informe econòmic 2019, pressupost 2020 i votació. 5. Informe de les presidències locals i Jovent Republicà.  6. Informe del grup municipal de districte de Sant Martí. 7. Incorporacions a l’executiva comarcal de Sant Martí. 8. Presentació de candidatures a conseller de districte de Sant Martí.   9. Votacions dels punts 7 i 8. 10. Torn de paraula. Us recordem que per poder participar amb dret a votal 27è congrés de la Federació de Districte d’Esquerra Sant Martí, cal que els i les militants gaudeixin d’una antiguitat mínima de tres mesos abans del congrés, així com estar al corrent de pagament una setmana abans de la data de celebració, en aquest cas el 9 de desembre de 2019i així ha de constar a la llista que la Secretaria Nacional d’Organització posi a disposició de la comissió organitzadora de la jornada. Així mateix per inscriure’s al congrés i exercir el dret a vot, totes les persones interessades hauran de presentar el corresponent carnet d’Esquerra o DNI. Els simpatitzants i amics d’ERC Sant Martí, podran participar amb veu però sense vot, així com els i les militants que no compleixin les condicions descrites anteriorment.  Procediment per a la presentació de candidatures a l’elecció de conseller/a de districte de Sant Martí: Les persones que vulguin optar a ser candidates hauran de presentar una carta manifestant la seva voluntat a ser conseller o consellera de Districte, el certificat de compliment de la Carta Financera i, a instàncies de l’Executiva Regional de Barcelona, la signatura d’un document de compromís amb les tasques i responsabilitats derivades del càrrec de conseller o consellera de Districte.

Propostes d'ERC al Plenari del Districte de Sant Martí (05/12/19)

El proper dijous 5 de desembre tindrà lloc el Consell Plenari al Districte de Sant Martí. Com a cada plenari, des d’ERC i per via dels seus representants, defensaran diverses propostes, preguntes i precs per a millorar els nostres barris i la vida dels seus veïns.   En aquesta ocasió s’ha presentat una proposició sobre la necessitat de millorar la transparència i la participació ciutadana al Districte. També s’han fet dos precs; Un per a impulsar la instal·lació d’un nou Punt Verd al Camp de l’Arpa. I el segon per millorar la il·luminació de la plaça Theolongo Bacchio al barri del Besòs.   Exposem a continuació les propostes realitzades i un breu explicació de les mateixes.   Proposició: Des d’ERC hem fet la següent proposició, atesa la importància de la participació ciutadana i la transparència en els diferents òrgans del districte i la implicació dels nostres veïns i veïnes en les problemàtiques dels nostres barris: “Instar al Regidor del Districte de Sant Martí a prendre les mesures suficients i necessàries per tal que els òrgans de participació ciutadana del districte siguin retransmesos en directe de manera a assolir la possible participació d’un major nombre de veïns i veïnes del nostre districte. - Garantir que com a mínim seran retransmesos tots aquells que tinguin lloc a la sala de plens del districte (consell plenari, audiència pública, consells sectorials, etc.). - Garantir que tots aquells òrgans que no puguin ser retransmesos en directe siguin gravats i publicats al web del districte en un període no superior a 48 hores. - Garantir que les retransmissions es posin a disposició de la ciutadania amb mitjans i formats accessibles.” Prec sobre el Punt Verd de Camp de l’Arpa: “Que el Regidor del Districte de Sant Martí dugui a terme les accions suficients i necessàries per tal d’instal·lar un Punt Verd fixe de barri al Camp de l’Arpa del Clot, amb una població de 38.176 veïns i veïnes, la més alta del nostre districte, com a mesura adient i necessària per millorar la gestió de residus i garantir la preservació del medi ambient.

L’abstenció dels Comuns i els vots en contra de PSC, Cs, PP i BpC eviten que Barcelona es personi com acusació popular en casos de violència policial

“Davant de vulneracions de drets i llibertats l’Ajuntament, tal com va fer a l’octubre del 2017, hauria de situar-se al costat de la gent”, afirma la regidora Elisenda Alamany   L’abstenció de Barcelona en Comú i els vots en contra del PSC, Cs, PP i BpC han tombat la proposició d’Esquerra Republicana perquè l’Ajuntament es personés com acusació popular davant casos de violència policial, establís un servei permanent d’atenció a les persones víctimes d’agressions policials i elaborés un protocol d’actuació per garantir els drets civils i llibertats públiques en l’ús de l’espai públic. D’aquesta manera, la proposició presentada avui a la comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció només ha comptat amb els vots favorables de Junts per Catalunya, a banda dels del grup republicà. “Ens trobem davant una escalada repressiva greu, davant de situacions que són una vulneració de drets i llibertats, situacions en que l’Ajuntament de BCN, tal com va fer l’octubre del 2017, hauria de prendre una decisió i situar-se al costat del a gent”, ha defensat la regidora Elisenda Alamany. “Des de la sentència del 14 d’octubre, les protestes a Barcelona han estat un continu”, ha continuat Alamany, que ha apuntat que, “per desgràcia”, en algunes manifestacions “hem vist actuacions policials per part de la Policia Espanyola i Mossos d’Esquadra que podrien haver estat desproporcionades, irregulars, i en molts casos amb una clara vulneració dels drets humans”. La regidora republicana ha recordat que l’octubre del 2017, l’Ajuntament ja es va personar contra les actuacions policials en la jornada de l’1-O: “em sento molt orgullosa d’aquella actuació perquè es va demostrar que Barcelona és i ha de ser un baluard de drets i de llibertats”. El text també preveia oferir orientació legal i assistència social i psicològica gratuïta a totes aquelles persones que manifestin haver estat víctimes d’agressions durant alguna actuació policial d’ordre públic, i l’elaboració d’informes de totes aquelles actuacions policials que puguin comportar una vulneració dels drets humans, ja fossin càrregues policials amb ciutadania agredida o detencions irregulars per part dels cossos policials.

L’Ajuntament aprova la proposta d’ERC de reconvertir la comissaria de Via Laietana en un espai de memòria de la repressió franquista

La proposició pretén crear un centre memorial i documental “dedicat a difondre el reconeixement i l’homenatge a les persones que van posar en perill la seva vida lluitant contra el feixisme" Esquerra Republicana ha aconseguit l’acord de l’Ajuntament de Barcelona per exigir al govern espanyol l’aplicació “immediata” de la proposició presentada per ERC al Congrés i aprovada el 2017 per tal de traslladar a un altre indret la Prefectura Superior de Policia de la Policia Nacional a Barcelona, situada al número 43 de Via Laietana, i convertir l’edifici “en un centre memorial i documental de la repressió franquista a Catalunya i la lluita per les llibertats democràtiques”. Així ho ha acordat la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports del consistori aprovant una proposició del grup municipal republicà, que ha rebut els suports de Barcelona en Comú, PSC i Junts per Catalunya. “Aquest espai es va convertir en símbol d’horrors i tortures per part la policia franquista, utilitzant mètodes habituals als pitjors règims dictatorials”, ha recordat la regidora Gemma Sendra, que ha destacat que des de fa dècades “entitats memorialistes, associacions de drets humans, sindicats, partits polítics i altres col·lectius reclamen que aquest espai sigui dignificat i reconvertit”. Un centre que, tal i com ha explicat la regidora, estaria dedicat “a difondre el coneixement i, sobre tot, el reconeixement i homenatge als milers de ciutadans que van posar en perill la seva vida en la lluita contra el feixisme”. Sendra ha apuntat que a les manifestacions de les darreres setmanes “hem tornat a veure que aquest espai encara està present a la memòria ciutadana”, i ha insistit en què “associacions de comerciants, veïns i culturals com Òmnium demanen el trasllat de l’ús que l’edifici té actualment a la ciutat”. Aquest és un dels punts del text aprovat, que apunta que a banda de posar en marxa l’elaboració el pla d’usos de l’edifici i la seva declaració com a bé cultural d’interès local, també es faciliti el trasllat i la ubicació dels efectius policials per garantir el desenvolupament del seu servei.

Ernest Maragall: “La ciutadania ha parlat amb potència i claredat, ara ens toca a nosaltres recollir aquest missatge i actuar”

El republicà critica el tancament dels webs del Tsunami Democràtic: “el que no pot fer l’Estat és seguir entestat en el vici de la repressió”   El president del grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha elogiat aquesta tarda les mobilitzacions de les marxes per la llibertat i el dia de vaga general d’aquest divendres, qualificant la jornada com “una magnífica lliçó del que vol dir fermesa, convicció i rebuig a una sentència injusta”. Maragall, que al matí ha rebut a la Gran Via una de les marxes que han arribat al migdia a Barcelona, ha manifestat que la ciutadania s’ha expressat “amb potència i màxima claredat”, i que en aquest moment “ens toca a nosaltres recollir aquest missatge i actuar”. Actuar, segons Maragall, “per construir la suma intel·ligent de recursos, forces i de connexió entre ciutadania, entitats, partits i institucions”. Pel republicà, l’èxit de les marxes per la llibertat significa “un missatge per a nosaltres mateixos, però també un missatge a l’Estat, que ens voldria violents”. “El que no pot fer l’Estat és seguir entestat en el vici de la repressió, que acabem de veure amb la clausura de les webs del tsunami democràtic”, ha criticat Maragall. El regidor ha assegurat que les mobilitzacions pacífiques d’avui mostren que “el dia ha vençut a la nit i la no violència ha vençut la violència”, i ha qualificat les marxes com un “esclat” de “llibertat, pau i voluntat democràtica”. És per això que Maragall ha felicitat l’Assemblea Nacional Catalana per la seva organització, així com ha lloat la jornada de vaga general “en solidaritat amb els presos, amb exigència de llibertat, d’amnistia i de construcció del país lliure que tots volem”.   

Esquerra Republicana defensa el dret a la mobilització i exigeix responsabilitats per les actuacions policials injustificades

Davant de les mobilitzacions d’aquests dies i en relació a les actuacions policials, Esquerra Republicana es referma en la més absoluta defensa del dret a la mobilització i a la protesta per part de la ciutadania i reitera el caràcter pacífic i cívic del moviment independentista. En l’escenari polític i social actual, des d’Esquerra Republicana entenem que l’objectiu prioritari del cos de Mossos d’Esquadra ha de ser preservar l’exercici dels drets civils i polítics del conjunt de la ciutadania. En aquesta línia, Esquerra Republicana - exigeix que es portin a terme les investigacions pertinents de totes les actuacions injustificades i que, arribat el cas, se’n depurin les responsabilitats i se n’informi la ciutadania amb total transparència; - exigeix el compliment escrupolós per part dels Mossos d’Esquadra de les conclusions aprovades pel Parlament que no només prohibeixen les bales de goma, sinó que aposten per la mediació, la proporcionalitat i estableixen les mesures necessàries per garantir el servei públic i el prestigi del cos de Mossos d'Esquadra; - i mostra la seva solidaritat amb les persones ferides com a conseqüència d’aquestes actuacions. Des d’Esquerra Republicana entenem que a la immensa majoria dels efectius del Cos els guia la vocació de servei i els valors democràtics, però precisament per aquest motiu és encara més incomprensible que alguns elements puguin portar a terme accions que, de manera sistemàtica, contradiuen aquests principis. És la lleialtat institucional la que ens mou a exigir al Govern al qual donem suport parlamentari que prengui mesures efectives per revertir de manera immediata aquesta situació. Els Mossos d’Esquadra han de seguir sent una policia democràtica de la qual el conjunt de la ciutadania se’n senti orgullosa i ser percebuda com a garant dels nostres drets i llibertats. Per últim, convidem al conjunt de la ciutadania a prendre part, seguint els principis de mobilització pacífica i no violenta, en totes aquelles mobilitzacions que legítimament protesten contra una sentència judicial arbitrària i injusta.

Resum del consell plenari de districte de Sant Martí (10/10/19).

Dijous 10 d’octubre va tenir lloc la sessió plenària del consell de districte de Sant Martí. En el transcurs del mateix vam aprovar les següents iniciatives.   - Instar els estaments municipals per tal que les actuacions de ciutat, com ara les que afecten la plaça de les Glòries Catalanes, no s’imputin com a inversions directes als barris, presentada pel grup municipal d’ERC al districte de SM i aprovada per unanimitat.   - La creació d’un memorial a l’activista Berta Cáceres, defensora dels drets de les dones i els col·lectius indígenes, que fou assassinada pels poders polítics i econòmics d’Hondures.   - Instar la Ponència de Nomenclàtor a atorgar el nom de José Garrido, bomber que va perdre la vida en acte de servei a la Verneda.   - Impuls d’un Pla Integral per la zona del fòrum.   Així mateix vam presentar dues preguntes al govern durant el transcurs del plenari (sobre el manteniment de Gran Via i els resultats d’un sonòmetre ubicat al carrer Independència).  

Propostes d'ERC al Plenari del Districte de Sant Martí (10/10/19)

Avui dijous 10 d’octubre és dia de Plenari al Districte de Sant Martí, com a cada plenari, des d’ERC i per boca dels seus representants, tres dels quals s’estrenen avui en un ple ordinari, presentaran i defensaran diverses propostes, preguntes i precs per a millorar els nostres barris i la vida dels seus veïns. En aquesta ocasió s’ha presentat una proposició sobre la necessitat de deslligar la inversió a Glòries del còmput d’inversió al Districte. També s’han fet dues preguntes; Una per a saber quins plans de manteniment hi ha per a la Gran Via i quan se’n convocarà la comissió corresponent. I la segona per a conèixer, a petició dels veïns, els resultats d’un sonòmetre instal·lat al carrer Independència. Finalment hem proposat també una Declaració Institucional, a proposta del Jovent Republicà, per a abordar l’emergència climàtica, que no ha comptat amb el suport suficient en rebutjar el govern municipal el signar-la. Exposem a continuació les propostes realitzades i un breu explicació de les mateixes.   Proposició: Des d’ERC hem fet la següent proposició, en la línia de garantir que la inversió a Glòries no emmascari la inversió als barris del Districte. “Que el Consell Municipal del Districte de Sant Martí acordi: Instar el Regidor del Districte de Sant Martí a que reclami a la tinència d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, i la regidoria d’Economia i Pressupostos així com a l’Alcaldia, que en els propers pressupostos i plans d’inversió de l’ajuntament de Barcelona els projectes de ciutat no siguin ni imputats ni publicats com a pressupost d’inversió del districte de Sant Martí, com és el cas de les obres de la plaça de les Glòries actualment o en un futur podria ser la remodelació prevista al Port Olímpic; que la xifra que imputada i publicada sigui realment la que rebin els nostres barris, veïns i veïnes; fer arribar aquest acord, en el termini màxim de quinze dies, a totes les tinències d’alcaldia i a totes les presidències dels Grups Municipals del Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona.

Posicionament del Grup Municipal d’Esquerra Republicana al Districte de Sant Martí sobre el cartipàs 2019-2023.

El passat 30 de setembre ERC va votar en contra del Cartipàs del Districte de Sant Martí. Des del Grup Municipal es va fer la proposta de creació del Consell d’Habitatge, per donar veu i respostes a totes les persones que pateixen dificultats per a accés i manteniment d’un habitatge digne. Aquesta proposta va ser desatesa per part del Govern Municipal tot i haver mostrat inicialment la intenció de crear aquest Consell. Segons el baròmetre municipal del passat mes de juny de 2019, l’accés a l’habitatge és la segona preocupació dels barcelonins i les barcelonines i actualment, només el 1,7% del parc d’habitatge està destinat a habitatge social. Se sap que més del 40% de la població de Barcelona destina més del 40% del seu salari a pagar la seva llar i les despeses que se’n deriven. Aquestes dades mostren que persones i entitats pateixen les conseqüències de la important pujada dels preus del lloguer dels darrers anys, que, junt amb la poca oferta d’habitatge social, comporten situacions de desnonaments, pobresa energètica, o haver de marxar de la ciutat, o quedar en situació d’exclusió social. Aquesta emergència social és el motiu pel qual es proposava la creació del Consell de l’Habitatge com a espai d’abordatge de la problemàtica habitacional, amb més motiu en un districte on destaquen projectes urbanístics com el 22@. La negativa a incorporar aquest Consell i el bloqueig que des dels partits del Govern Municipal, PSC i BeC, es realitza a les propostes i representativitat d’ERC arreu de la ciutat han motivat el vot en contra del cartipàs. Esperem que la dinàmica propositiva i constructiva per la que apostem des d’Esquerra Republicana es vegi millor corresposta en un futur.