Sant Adrià de Besòs

Totes les notícies

Registre entrat a l’ajuntament

ERC Sant Adrià força un ple extraordinari per reprovar l'equip govern pel caos judicial a la ciutat

El grup d’Esquerra Republicana ha registrat aquest matí la petició per forçar un ple extraordinari. La petició ha estat signada per la majoria dels regidors de l’oposició. A partir d’ara l’alcalde té 15 dies per convocar el ple o aquest quedarà convocat de manera automàtica.     El regidors d’Esquerra Republicana a Sant Adrià, Rubèn Arenas i Antoni Vélez, han formalitzat aquest matí el registre de la petició d’un ple extraordinari per tractar les investigacions a membres de govern i quin són els projectes de l’equip de govern per als propers dos anys.   Aquest ple es el resultat de la manca de transparència per part del govern municipal. Els republicans creuen que no és suficient donar explicacions ambigües en reunions a porta tancada. El compromís amb la transparència és donar compte a la ciutadania en tot moment, i per això, els republicans creuen que el lloc on cal donar aquestes explicacions és el ple, on resideix la sobirania municipal.   Durant el ple sol·licitat per l'oposició es pretén esclarir l'efecte que els fets dels darrers mesos està causant en l'acció de l'ajuntament, conèixer de primera mà la situació actual del municipi i reprovar la tasca dels dos regidors del PSC que estan sent investigats actualment pel poder judicial, un dels quals és el propi alcalde.   La petició ha estat signada la majoria dels regidors de l’oposició. Un cop formalitzat el registre, s’obre un període de 15 dies en els quals l’alcalde pot convocar el ple extraordinari o si no ho fa, aquest quedarà convocat automàticament per al desè dia hàbil següent.   L’ordre del dia registrat és el que segueix:   Informe de la situació processal de l’alcalde, de Ricardo Silvestre, així com la responsabilitat subsidiària que pugui recaure en l’Ajuntament.   Informe de les ocupacions massives ocorregudes a la Mina així com la situació processal del regidor Juan Carlos Ramos i el gerent del Consorci, Juan Luis Rosique.

Rubèn Arenas i Antoni Vélez en el moment de presentar la instància

Esquerra Republicana de Sant Adrià torna a demanar a l'alcalde la convocatòria d'un ple extraordinari

El grup municipal d’Esquerra Republicana a Sant Adrià de Besòs ha registrat aquest matí una instància en la qual demanen a l’alcalde que convoqui un ple extraordinari. La instància ha estat presentada després que l’alcalde no hagi donat cap resposta a la petició que en aquest sentit Esquerra va realitzar en el passat ple del 26 de juny. En el seu escrit els republicans remarquen el fet que el passat dilluns el regidor Juan Carlos Ramos va declarar davant del jutge i aquest no ha modificat la situació processal del regidor investigat. Davant la “rumorologia i el safareig” a la ciutat per “manca de transparència i d’informació”, els  republicans han registrat la petició “atès el compromís d’ERC amb la transparència, bon govern i l’empoderament de la ciutadania en allò públic”. Els republicans deixen ben clara la presumpció d’innocència dels regidors investigats, i no volen en cap cas establir-ne un judici paral·lel. L’objectiu del ple extraodinari és donar l’oportunitat a l’equip de govern que expliqui de forma clara els efectes polítics de les investigacions, i les afectacions que puguin tenir en el dia a dia de la gestió de la ciutat, així com, el projecte de ciutat que plantegen fins a les properes eleccions.

Esquerra Sant Adrià demana la convocatòria d’un ple extraordinari i la dimissió o cessament del regidor imputat

Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Adrià demana que el regidor d’esports, Juan Carlos Ramos, expliqui de manera pública davant la ciutadania perquè encara no ha dimitit després de les recents investigacions de la justícia.     La detenció el passat dilluns del regidor i 3r tinent d'alcalde, Juan Carlos Ramos per un suposat cas de desviament de fons públics, posen sota sospita la capacitat de l'actual equip de govern per gestionar l'Ajuntament, per la qual cosa des d'Esquerra Republicana a Sant Adrià de Besòs els demanem la convocatòria immediata d'un Ple extraordinari. "Des d'ERC demanem parets de vidre i per això volem que l'alcalde doni explicacions més enllà de les comissions i de manera pública, i el ple de l'Ajuntament és el millor lloc per fer-ho", ha asseverat el portaveu del grup municipal Rubèn Arenas.     La situació que es va produir a principi d’aquesta setmana se suma a la situació anòmala produïda per tenir a l'alcalde investigat per delictes de prevaricació pel cas de les carpes de les piscines de Marina-Besòs.     En aquest sentit, els casos oberts que afecten l'alcalde, el tercer tinent d'alcalde, però també un alt càrrec de l'empresa pública EUSAB, així com el secretari de l'ajuntament, altres tècnics de l'ajuntament i l'exalcalde  Sito Canga fa que s'hagin obert un munt d'interrogants i cal que l'equip de govern doni explicacions davant del Ple i de la ciutadania.     Cal posar en relleu que aquesta investigació no es fa sobre les institucions que componen el Consorci del barri de la Mina, sinó sobre les persones que presumptament tenien relació amb els detinguts en l'operació.     La Generalitat ens ha assegurat que tots els contractes a partir de l'entrada del nou executiu, al febrer, s'han fet pulcrament i complint escrupolosament amb tots els requisits legals necessaris per ser adjudicats.   Reobertura de la comissió d’investigació Paral·lelament, en el ple de juny previst per al proper dilluns 26, Esquerra Republicana demanarà la reobertura de la comissió d’investigació especial referent al procediment de les piscines Marina-Besòs.

Bernat Picornell visita el Camp de la Bota

ERC Sant Adrià demana 2 milions d’euros per al Camp de la Bota en una esmena als pressupostos de l’Estat

El senador Bernat Picornell ha visitat Sant Adrià per conèixer l’espai. Amb aquesta esmena els republicans pretenen que es recuperi la memòria i es dignifiqui l’espai on durant el franquisme es van afusellar més de 1.700 persones. El grup municipal d’Esquerra Republicana a Sant Adrià ha presentat una esmena als pressupostos generals de l’estat, a través del grup d’Esquerra a les corts, en què reclama una inversió de dos milions d’euros per a la dignificació del Camp de la Bota.    El passat divendres el senador Bernat Picornell va visitar la zona del Camp de la Bota per conèixer de primera mà l’estat lamentable de conservació de l’espai on des del 1937 i fins al 1952 van ser assassinades pel franquisme més de 1.700 persones. En la seva visita el senador ha dedicat uns minuts a visitar l’arxiu històric del Camp de la Bota i la Mina, per conèixer la realitat del barri i com va desenvolupar-se la repressió franquista.   Aquesta esmena està dins de les accions que els republicans estan duent a terme en el darrer any, amb l’objectiu de centrar l’atenció de la ciutadania en aquest espai. El portaveu municipal Rubèn Arenas, va comentar al respecte que “aquesta esmena no és una flor en un desert, és part d’una feina silenciosa de formiguetes que estem duent a terme el republicans per tal d’aconseguir que aquest espai no passi a l’oblit. Si bé la moció que vam presentar al ple i es va aprovar fou el punt fort, no volem que aquesta quedi en l’oblit, continuarem batallant fins que aquest espai sigui un digne testimoni del que va passar”.   Un cop davant la placa del Memorial Democràtic que recorda els fets, els dos regidors d’ERC a Sant Adrià i el senador han reclamat la recuperació de l’espai com a via per rescabalar la memòria de les víctimes. “No es tracta només de recuperar un espai totalment abandonat, que també, sinó que volem que amb l’espai és faci un esforç de rememoració i explicació de les execucions, per tal que els ciutadans de Sant Adrià tinguin consciència que es troben davant d’un espai de primer nivell en la pàgina més fosca de la nostra història recent” ha dit el regidor republicà Antoni Vélez.

El Vicepresident de la Generalitat amb els dos regidors d'ERC Sant Adrià Rubèn Arenas i Antoni Vélez

Oriol Junqueras visita l'ajuntament de Sant Adrià de Besòs per conèixer els principals reptes de la ciutat

El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha visitat aquest matí Sant Adrià de Besòs i s'ha reunit amb l'equip de govern per constatar de primera mà els principals problemes de la ciutat que en els darrers mesos li han fet arribar els regidors republicans del consistori. Al Vicepresident de la Generalitat també l'han acompanyat el Secretari d'Economia, Pere Aragonès, i el Secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, per tal d'abordar les principals problemàtiques de la ciutat en aquests dos àmbits, així com copsar de primera ma les impressions i les necessitats de l'equip de govern municipal. En la reunió, que ha durat prop d'una hora, s'ha parlat dels reptes adrianencs en sanitat, ensenyament, així com els serveis socials o el front marítim. A la sortida de la reunió Oriol Junqueras ha destacat el compromís del govern per treballar al servei de Sant Adrià i dels seus habitants. Rubèn Arenas, regidor portaveu del Grup municipal d'Esquerra a Sant Adrià, s'ha mostrat satisfet amb la visita i ha declarat que “és la continuació del treball que com a interlocutors de la Generalitat al territori realitzem habitualment”. Per la seva part, Antoni Vélez, regidor d'ERC Sant Adrià, ha remarcat que “el projecte de les tres xemeneies és quelcom que va més enllà de la nostra ciutat. Es tracta d'un gran projecte metropolità que hem d'entomar en els propers anys, i la Generalitat ha de tenir i tindrà un paper en el seu futur”. Tot seguit el conseller d'Economia i Hisenda ha visitat l'antiga central tèrmica del Besòs. L'espai, del que només resten les tres xemeneies i la sala de turbines, ha esdevingut el major terreny urbanitzable a primera línia de mar de la costa central catalana. Els ciutadans de Sant Adrià van expressar en una consulta popular la seva voluntat de mantenir les xemeneies, i ara s'està cercant un projecte que dinamitzi la zona i mantingui la voluntat popular.

ERC Sant Adrià proposa, conjuntament amb MES, la creació d’un pre-consell de barri per a Sant Adrià Nord

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Adrià, juntament amb Moviment d’Esquerres, han aconseguit aquest mes l’aprovació d’una moció en què demanaven la creació d’un pre-consell de barri per a Sant Adrià Nord, així com l’impuls i dinamització dels consell de barri existents. El ple de l’ajuntament del passat mes de març ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups, tret de les abstencions de PP i C’s, la creació d’un pre-consell de barri per a Sant Adrià Nord. El pre-consell de barri, que s’haurà de constituir en un període no superior a sis mesos, és el primer pas per a la creació d’un consell de barri per al marge dret del riu, entre el pont de l’autopista i el límit nord, a tocar de Santa Coloma i Badalona. La moció, que inclou un total de nou acords, busca també potenciar i revifar els consells de barri existents a Sant Joan i el Besòs. Entre els acords, es demana una major publicitat de la tasca dels consells de barri i una major informació sobre el seu funcionament i les tasques desenvolupades a les comissions permanents. Per al regidor i portaveu d’ERC – Avancem, Rubèn Arenas, “el consell de barri és una eina important per afavorir la participació de la ciutadania en els afers que l’afecten més de prop”. Segons els republicans, “necessitem un ajuntament amb parets de vidre i que puguem decidir entre tots, per això hem volgut crear aquest consell de barri”.  

Antoni Vélez

ERC Sant Adrià reclama dignitat al Camp de la Bota

Esquerra Republicana de Sant Adrià ha organitzat aquest dissabte un gran acte per reclamar la dignificació del Camp de la Bota i que s’hi crei un projecte memorialístic. La jornada ha comptat amb convidats de primer nivell com els diputats Joan Tarda i Ana Surra, o el creador de l’Arxiu històric de la Mina i Camp de la Bota, Josep Ma Monferrer. El regidor de Sant Adrià Antoni Vélez ha estat l’encarregat de fer les reclamacions locals per aquest espai que actualment és l’aparcament d’un espai comercial i no té cap indicació per arribar-hi. Vélez ha demanat que “es consolidi un projecte memorialístic que vagi més enllà d’un panell informatiu guixat i ple de pixums de gos”. El regidor ha parlat de l’orgull de sentir-se adrianenc, i que aquest orgull s’ha de defensar en petits detalls, com que s’escrigui bé el nom de la ciutat, o el manteniment d’espais com el Camp de la Bota. Vélez ha destacat la “manca de dignitat i l’oblit al qual està sotmès aquest espai on es van escriure alguns dels capítols més foscos de la repressió franquista al nostre país” i ha cridat a oblidar els partidismes i fer-ho des de la transversalitat de totes les forces democràtiques. “No volem utilitzar la memòria històrica com arma de confrontació política, sinó com el que hauria de ser: un acte de respecte pels represaliats i les seves famílies, i un recordatori per nosaltres mateixos i les generacions del futur d’allò que va passar, i no pot tornar a passar” ha sentenciat. I ha afegit “no volem que el Camp de la Bota desaparegui un dia com si res, sota un pàrquing com aquest, o sota una carretera més”. Una llei de memòria històrica descafeïnada El diputat al Congrés Joan Tardà, ha estat l’encarregat de desmuntar el fals mite de la transició modèlica, ja que amb ella es va enterrar la recuperació de la memòria, i la reparació de les víctimes “un tema transcendental per la qualitat democràtica”. Per a Tardà, la llei de Memòria històrica espanyola és posada d’exemple a tot el món com allò que no s’ha de fer, perquè no repara les víctimes del franquisme.

Atenció canvi d'hora

Camp de la Bota: Dignitat i memòria

Sota el títol "Camp de la Bota: Dignitat i memòria" la secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Adrià de Besòs durà a terme el proper dissabte 25 de febrer a les 11.30 h. un acte reivindicatiu al Camp de la Bota de Sant Adrià. Després de la derrota republicana a la guerra civil espanyola, i ja abans, a les acaballes de la mateixa guerra civil, les tropes franquistes van elegir el Camp de la Bota a Sant Adrià com a espai per a practicar les execucions d'aquelles persones que havien estat condemnades a mort per part d'uns tribunals sense cap garantia democràtica. Un autèntic règim de terror i barbàrie que va durar fins ben entrats els anys 50, i van deixar rere seu més de 1.700 persones afusellades. D'aquesta manera els habitants de Sant Adrià es despertaven de bon matí amb el so de la mort acompanyant l'albada, i la nostra ciutat forma part d'una de les pàgines més negres de la història del país. Actualment, i degut a les reformes realitzades en el litoral barceloní, i sobretot arran de la celebració del Fòrum de les Cultures, l'espai ha quedat reduït a un solitari plafó en mig d'un aparcament d'un espai comercial. Un plafó grafitejat i ple de brutícia i pixades de gos. Des d'Esquerra creiem que el Camp de la Bota mereix una major atenció i cura per part de l'ajuntament, així com d'una dignificació i adequació per a convertir-se en el que hauria de ser, un espai de record i memòria per a les més de 1700 víctimes i les seves famílies. Per tot això el proper dissabte 25 farem un acte reivindicatiu per presentar la moció que hem registrat a l'ajuntament demanant un replantejament de l'espai del Camp de la Bota que el dignifiqui com cal i que també serà l'ocasió per presentar en societat la sectorial de memòria històrica d'Esquerra Republicana. L'acte, que serà conduït pel regidor-portaveu d'ERC Sant Adrià, Rubèn Arenas, comptarà amb la presència dels diputats al Congreso Joan Tardà i Ana Surra, del regidor Antoni Vélez i dels membres de la sectorial de memòria històrica d'ERC Toni Bou i Mati Duque.

ERC Sant Adrià impulsa la declaració de ‘Zona humida’ de la desembocadura del Besòs a les portes del dia mundial de les zones humides

En el ple de gener els republicans també van aprovar una moció per denunciar els continuats retards a Rodalies - RENFE al seu pas pel nostre municipi, així com la manca d’inversió de l’estat espanyol en la xarxa ferroviària catalana. El 2 de febrer se celebrarà el dia mundial de les zones humides. L’efemèride (que commemora la signatura del Conveni Ramsar el 1971) vol posar en relleu la importància d’aquest tipus d’espais naturals, així com la conservació i l'ús racional dels aiguamolls. La secció local d’Esquerra Sant Adrià de Besòs vol que la desembocadura del riu Besòs se sumi a les 2.977 zones humides existents actualment a Catalunya, donant-li d’aquesta manera una cura especial a la zona final del riu Besòs. En aquest sentit, en el passat ple de gener del 2017 ERC va aprovar per unanimitat una moció en què demana a l’ajuntament i al consorci del Besòs que iniciïn els tràmits necessaris per demanar al departament de Medi Ambient de la Generalitat la catalogació de la desembocadura del riu Besòs com a zona humida. També es demana que la ciutat se sumi a la iniciativa del Dia Mundial de les Zones Humides per reivindicar la protecció del delta del Besòs i la seva desembocadura. Els republicans volen forçar, mitjançant la declaració de zona humida, una protecció extra de la desembocadura del riu Besòs i el seu delta. La moció va prosperar amb el vot favorable de tots els grups municipals. Denunciar els retards continuats de Rodalies - RENFE En el mateix ple, celebrat el 30 de gener, el grup d’Esquerra Republicana de Catalunya va aprovar per àmplia majoria una moció que denuncia els retards continuats que pateix la xarxa de rodalies i la desídia d’ADIF a l’estació de Sant Adrià, a on hi ha greus deficiències de personal que atengui els usuaris. La moció exigeix a ADIF, i en conseqüència a l’Estat espanyol, que executi les mesures i la inversió necessàries per dur a terme un pla de millora i manteniment, tant de la xarxa ferroviària com de l’estació de Sant Adrià.