Sant Adrià de Besòs

Totes les notícies


Moció per fer una auditoria sobre el servei de neteja

ERC Sant Adrià aprova una moció per fer una auditoria externa del servei de neteja

El ple municipal de Sant Adrià ha aprovat per una àmplia majoria la moció d’Esquerra Republicana que reclama una auditoria del servei de neteja. L’actual contracta finalitza aquest any i hi ha l’opció de prorrogar-la dos anys més. ERC ha aprovat aquest dilluns una moció que reclama una auditoria externa del servei de neteja. Pels republicans és el primer pas necessari abans de decidir si es prorroga l’actual contracte o s’obre un nou concurs. La moció ha estat aprovada per la majoria de grups, malgrat C’s ha votat en contra del punt que demanava una auditoría externa. Per la seva banda el PSC s’hi ha abstingut i Moviment d’Esquerres ha votat en contra. La moció aprovada reclama efectuar una “auditoria externa” sobre la contracta de neteja actual, avaluant la prestació del servei i la seva eficàcia. Per a Rubèn Arenas, portaveu del Grup republicà, “aquesta auditoria ens permetrà plantejar les millores necessàries d’aquest servei i pot servir de base per plantejar la propera licitació”. El text aprovat també reclama crear una comissió permanent de compliment del servei de neteja fins que finalitzi la contracta actual, així com la realització periòdica de controls de qualitat del servei. La moció també contempla analitzar el compliment de criteris de sostenibilitat mediambientals i estudiar millores per fer el sistema  de neteja sigui més sostenible. 10% del pressupost Esquerra Republicana ha denunciat les recurrents queixes sobre l’estat de la neteja de la ciutat. Al mateix temps des del partit republicà denuncien l’existència de denúncies d’assetjament i altres condicions laborals irregulars que cal que l’empresa aclareixi. Per Esquerra, aquesta situació fa necessari prendre mesures de control exhaustives i independents que avaluïn la correcta prestació del servei. Els republicans han destacat que el cost de la concessió anual és de 3 milions d’euros, aproximadament un 10% del pressupost municipal.

ERC Sant Adrià demana exempcions per a famílies vulnerables en la Zona de Baixes Emissions

El grup municipal d’Esquerra Republicana ha presentat al·legacions a la restricció de vehicles en la Zona de Baixes Emissions (ZBE), ja que considera que aquesta ordenança té mancances, és poc ambiciosa, és insuficient per tal de poder reduir les emissions de manera efectiva i pot afectar les famílies més vulnerables. Un cop més, l'ajuntament ha desaprofitat una nova oportunitat per lluitar de forma real contra la contaminació a Sant Adrià, una necessitat de primer ordre i una demanda social reiterada.   De fet, el grup republicà ha fet un esforç ingent per intentar recompondre una ordenança que perdia tot el seu sentit inicial, malgrat que hauria de ser l’equip de govern i no l’oposició qui realment portés la iniciativa en la lluita contra la contaminació. També lamenten la tendència de l’equip de govern socialista a copiar les recomanacions de l’AMB sense tenir en compte les especificitats de Sant Adrià ni buscar, en cap cas, l'excel·lència. Defensa de famílies amb pocs ingressos Esquerra sosté que l’actual ordenança és poc sensible amb les famílies amb pocs ingressos que no tenen alternativa al cotxe per als seus desplaçaments, i proposa introduir una esmena amb l’objectiu de reduir l’impacte socioeconòmic d’aquesta mesura sobre la ciutadania més vulnerable, unes famílies que tindrien dret a una exempció de dos anys. Alhora, i en el context de donar solució a les especificitats de la ciutat, proposen una exempció horària els dimarts al migdia, per facilitar que els marxants del mercat d’encants puguin entrar i sortir del municipi per a la realització de la seva activitat. Manca d’indicadors ambientals Entre les al·legacions presentades els republicans també reclamen incloure indicadors ambientals per tal d’avaluar l’eficàcia de la mesura. En l’actual projecte no hi ha cap memòria d’avaluació de l’impacte ambiental, ni objectius a curt i mitjà termini, així com tampoc cap càlcul de la reducció de la mobilitat en vehicles privats per complir els valors recomanats per l’Organització Mundial de la Salut.

Un moment de l'acte

Jordi Albert nega que la futura Llei de Contractes de Serveis a les Persones obri les portes a les privatitzacions

El diputat i ponent de la llei ha desmuntat la campanya creada en contra d’aquesta llei.  Albert ha estat crític amb el comportament d’alguns partits que no han volgut participar del debat al Parlament.  El diputat republicà Jordi Albert ha explicat aquest dilluns els detalls de la mal anomenada “Llei Aragonés”, també en com afectaria en casos concrets de ciutats com Sant Adrià. La llei busca crear una regulació pròpia que primi la qualitat del servei per damunt el preu. La llei ha estat el tema de la tertúlia organitzada per Esquerra Republicana al Centre Republicà Adrianenc. El diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya Jordi Albert, ha detallat els aspectes més polèmics de la Llei de Contractes de Serveis a les Persones, en tràmit parlamentari. Albert ha destacat l’esperit de la llei, que va impulsar el conseller Romeva. Actualment, la llei estatal vigent reforça una pràctica històrica per la qual prima el preu a la qualitat a l’hora d’assignar un contracte. Amb aquesta nova llei catalana es vol donar preeminencia a la qualitat del servei que serà determinant a l’hora d’adjudicar el guanyador d’un concurs. Amb aquest canvi d’enfocament vol evitar-se que grans empreses multiservei guanyin els concursos amb ofertes econòmiques que rebaixen la qualitat i tanquen la porta a empreses cooperatives i de proximitat. També donar eines a les administracions per supervisar la qualitat durant la duració de tot el període del contracte. Cas Clece Amb les eines que incorpora la llei podrien evitar-se casos com el de Clece a Sant Adrià. Albert ha analitzat aquest concret de Sant Adrià i com afectaria si la llei fos vigent. En aquest servei d’atenció domiciliària no es va poder rescindir el contracte malgrat l’incompliment flagrant de les condicions establertes per l’administració. La nova llei vol establir mesures de control objectiu de la qualitat. En aquest sentit Albert ha explicat que aquesta llei dóna seguretat a l’administració pública a l’hora d’exigir criteris de responsabilitat social en les clàusules dels contractes.

Moment de la presentació

Un monument amb gairebé 1.700 tubs de ferro recordarà les persones afusellades al Camp de la Bota

El Departament de Justícia, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, hi destina uns 500.000 euros. La instal·lació estarà ubicada a la zona central del futur parc Campus Diagonal-Besòs.   El Bosc d'empremtes, de l'artista Francesc Abad, estarà format per 1.686 tubs de ferro que estaran disposats en 36 fileres. Cada tub tindrà 6 metres d'alçada i 50 mil·límetres de diàmetre. Estaran situats sobre una empremta digital de 12 metres d'allargada i gairebé 8 metres d'amplada. L'empremta i els tubs representaran la singularitat de c adascuna de les 1.686 persones que van ser afusellades pel franquisme al Camp de la Bota entre els anys 1939 i 1952. L'obra evoca un raspall disposat cap per amunt sobre una empremta dactilar. És una imatge inspirada en la cita “cal passar el raspall a contrapèl per la història”, del filòsof Walter Benjamin.   Parc memorial amb itineraris El Bosc d'empremtes serà especialment visible des de la Ronda Litoral. Estarà ubicat en una zona central del futur parc Campus Diagonal-Besòs, que el Consorci del Besòs està construint en uns terrenys ubicats entre el Fòrum i el barri de la Mina. Una part d'aquest espai formava part de l'antic Camp de la Bota.   El projecte artístic preveu convertir el lloc en un parc memorial, amb la creació d'itineraris que recorrin els projectes memorials realitzats anteriorment a la zona. En aquest sentit, un mur situat a uns metres del Bosc d'empremtes explicarà la història del Camp de la Bota durant el franquisme i la postguerra. Uns bancs amb forma de fletxa senyalitzaran un recorregut pels altres espais de memòria que ja estan ubicats en llocs pròxims: Fraternitat (1992), placa d'homenatge als veïns del Camp de la Bota (2015) i Parapet de les executades i els executats (2019), obra també de Francesc Abad.   La Direcció General de Memòria Democràtica, organisme que depèn del Departament de Justícia, finançarà el Bosc d'empremtes, el mur explicatiu i les senyalitzacions de l'itinerari.

Artur Junqueras i Sergi Sol inauguren el cicle d’activitats del Centre Republicà Adrianenc

El local del carrer Andreu Vidal 15 ha estat l’escenari de la presentació dels llibres “Contes des de la presó” i “Fins que siguem lliures”  Artur Junqueras, pare d’Oriol Junqueras, i Sergi Sol, periodista, han presentat davant una cinquantena de persones els llibres sobre l’Oriol Junqueras. L’acte ha estat protagonitzat per les anècdotes personals i l’emotivitat. Esquerra Republicana de Catalunya ha inaugurat el cicle de tertúlies al seu local adrianenc amb un cartell de primer nivell. Artur Junqueras, pare del vicepresident empresonat Oriol Junqueras, i Sergi Sol, cap de comunicació durant la seva època al capdavant del departament d'Economia, han presentat dos llibres sobre l’Oriol Junqueras. “Contes des de la presó” és un llibre de contes escrit per l’Oriol Junqueras als seus fills Lluc i Joana, des de la presó. D’altra banda “Fins que siguem lliures” analitza i contextualitza el rerefons que va determinar les dures decisions de la tardor catalana. L’Oriol més personal La figura d’Oriol Junqueras ha estat present en tot moment en el vessant més humà. El Vicent i el Domingo, dos dels impulsors de la plataforma Free Junqueras, han explicat com l’Oriol historiador va esdevenir alcalde de Sant Vicenç dels Horts gràcies al seu vessant més humà.  Vivències del seu entorn més personal, des de les visites a les associacions de veïns i entitats mentre feien campanya per les municipals, fins al dia previ al seu empresonament, en què els va encarregar de cuidar la seva família. Republicanisme Sergi Sol, qui va ser un dels col·laboradors de Junqueras en la seva etapa al capdavant de vicepresidència, també s’ha fixat en la família de l’exconseller, i ha explicat com van ser aquelles primeres trobades a la presó d’Estremera.  Sol ha explicat com la Neus Bramona, el Lluc i la Joana mantenen fermes les conviccions de l’Oriol dins els murs de la presó. Sol ha reconegut el paper de les dones, la duresa de la solitud que viuen la Carme i la Dolors, i la fortalesa de les dones de la resta de presos.

Poliesportiu Ricart

S’aprova per unanimitat una moció d’ERC Sant Adrià per a la reobertura del pavelló Ricart

El ple municipal també ha aprovat una moció dels republicans per incorporar la perspectiva de gènere en l’urbanisme de la ciutat.  Tots els grups del ple de Sant Adrià han votat favorablement a la moció d’Esquerra Republicana que aposta per la reobertura i gestió municipal del pavelló Ricart. Només hi ha hagut l’abstenció de Ciutadans en el punt en què es demanava la gestió pública del mateix. ERC ha aconseguit aprovar aquest dilluns, per pràctica unanimitat del Ple, una moció que reclama tornar a obrir el pavelló Ricart, tancat a l’ús públic des del 2015. El tancament afecta principalment la piscina i la sala de fitness. Les pistes poliesportives tenen un ús puntual per a entitats i esdeveniments. La moció reclama un pla de reobertura rigorós i amb terminis temporals. Els republicans destaquen que el Pla Director d’Esports, presentat per l’equip de govern, ja planteja aquesta reobertura, i per tant es tractaria de donar compliment a allò que el propi govern municipal va aconsellar. En el text aprovat s’aposta per garantir una gestió municipalitzada de les instal·lacions, i reclama un estudi de les vies legals per assegurar-ne la gestió directa. Ha estat en aquest acord de la moció en què Ciutadans ha demanat el vot per punts per abstenir-se. Tot i així el punt s’ha aprovat amb 15 vots favorables i quatre abstencions. Per dur a terme la seva reobertura total, el text aprovat reclama un compromís per destinar una partida econòmica que faci possible afrontar les reformes ineludibles. Finalment reclama que els plans i estudis duts a terme es facin públics al web de l’ajuntament, per facilitar la consulta per part de la ciutadania, de manera que es millori la transparència. Més de 10 anys de problemes Les instal·lacions del pavelló Ricart arrosseguen problemes des que el 2008 es van realitzar reformes a l’antiga piscina i l’edifici annex. Problemes derivats d’aquesta reforma porten a una segona reforma el 2014, en què es detecten noves deficiències que augmentarien el cost de les reparacions dels 120.

Un moment de l'acte

Joan Tardà “Hem de fer el camí més ample”

L’exdiputat d’ERC al Congreso reivindica el camí recorregut els darrers anys i crida a crear complicitats per poder culminar el procés.  L’històric dirigent republicà ha presentat aquest dilluns el llibre “Entre Ítaca i Icària” escrit a sis mans entre Xavier Domènech, Àngels Barceló i el mateix Joan Tardà. Fruit d’hores de converses de tres persones amb visions polítiques diverses. Des de l’independentisme de Joan Tardà, fins al catalanisme d’Àngels Barceló, passant per l’autodeterminisme de Xavier Domènech, el volum busca punts en comú de tres personalitats que analitzen el procés viscut a Catalunya els darrers deu anys. Tardà ha destacat com ha crescut l’independentisme en els darrers deu anys “De vegades la història s’accelera. Fa uns anys érem el 14% i ara sumem el 48%”. I ha afirmat “qui digui que fa deu anys ja sabia que seríem on som o menteix o no diu la veritat”. Tardà ha afirmat que per fer el cim hem de fer el camí més ample, per tal que hi càpiga tothom, i ha defensat que l’eina que permet eixamplar aquest camí és el dret d’autodeterminació que ha de culminar en un referèndum. El republicà ha posat èmfasi en el lligam que hi ha entre els drets nacionals i socials, i ha opinat que el republicanisme ha de fer la tasca d’aplanar aquest camí. En un moment en què la tensió política se centra en l’aritmètica parlamentària a Madrid, Tardà, que hi ha sigut diputat molts anys, ha defensat que s’ha d’establir un diàleg en què es pugui parlar de tot. “Si el diàleg té com a límit la constitució espanyola, llavors els autonomistes estan imposant el seu model”. Respecte a l’augment de l’extrema dreta el passat 10N, Tardà ha destacat els materials “d’enderroc” amb què es va construir la democràcia espanyola. “Mentre a Europa les democràcies es van construir amb els materials més nobles, provinents de la derrota del nazisme, a Espanya: Franco va morir al llit” i ha denunciat com la constitució espanyola es va escriure pactant amb els hereus del dictador.

Chakir El Homrani durant la seva intervenció

Esquerra Sant Adrià demana el vot com la millor resposta a la sentència amb el conseller Chakir El Homrani

Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha visitat Sant Adrià en el marc de la campanya electoral i ha celebrat un acte al Centre Republicà Adrianenc, on ha demanat màxima mobilització el proper 10N per fer que l’independentisme guanyi les eleccions.    Aquest proppassat dimecres, Esquerra Sant Adrià ha dut a terme el seu acte central de campanya al recentment inaugurat Centre Republicà Adrianenc on s’hi han aplegat més d’una cinquantena de persones.  L’acte va començar amb una intervenció del president de la Secció Local, David Oliver, recordant a les persones preses i exiliades, i explicant que la sentència més que una sentència és una venjança contra l’independentisme i va posar en relleu una solució per canalitzar la indignació envers la injustícia: “Contra la sentència del catorze d’octubre, la nostra victòria el deu de novembre.” Seguidament va agafar la paraula, el conseller Chakir El Homrani que va començar recordant dues de les notícies del dia: “Avui hem vist perplexos com Pedro Sánchez es vantava de la manca de separació de poders i també com el Regne Unit ha desqualificat l’euroordre contra Clara Ponsatí per desproporcionada.” Fent incís en què la pèrdua de drets i llibertats a l’estat espanyol és molt preocupant i que no només afecta l’independentisme, sinó que amb la sentència s’obre la porta a qualificar de sedició altres reivindicacions socials. En paraules del Conseller: “Ara aturar un desnonament per la PAH, també serà sedició?” Va parlar sobre la importància de cuidar al gairebé 50% de la ciutadania que comparteix l’objectiu de fer una República independent però també d’interpel·lar als espais que ocupen el 70 o el 80% de la població: espais com el que la solució al conflicte ha de passar per les urnes, com el rebuig a la sentència i que aquest percentatge volen una República.  Finalment, va animar als assistents a mobilitzar-se com una resposta més a la sentència, perquè la millor resposta és una victòria de l’independentisme el proper 10N.

El PSC tomba a Sant Adrià la moció d’ERC, SAeC i MES de rebuig a la sentència i en favor de l’amnistia

Els grups sobiranistes han denunciant l’intent de l’alcalde de diluir el ple extraordinari que havien solicitat programant-lo per dimecres al matí El Ple de Sant Adrià ha rebutjat aquest dilluns per 13 vots contraris (PSC, Cs i Movem Sant Adrià) una moció presentada per Esquerra Republicana de Catalunya, Sant Adrià en Comú i Moviment d’Esquerres (i amb el suport extern de JuntsxCatalunya) en resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar l’amnistia per a les persones preses i exiliades. El regidor republicà Antoni Vélez, en nom de tots els proposants, ha defensat una solució política i dialogada, i ha defensat l’amnistia, el diàleg i la negociació: “Hem intentat fins al darrer moment, de fet fins avui mateix, què el PSC s’assegués a negociar la moció, però la resposta ha estat que no, que no pensaven entrar ni tan sols a negociar-la”.  Vélez ha destacat que “rebutgem la sentència perquè fer un referèndum, propiciar debats al Parlament, o convocar i desconvocar manifestacions pacífiques no pot suposar 100 anys de presó. No és propi d’un estat de dret, no és propi d’un país que aspira a ser d’alta qualitat democràtica”. Els signats de la moció han fet una defensa ferma de la mateixa i han destacat que “Ens diuen que hem de respectar l’estat de dret, però fa temps que aquest estat de dret no respecta els ciutadans” i han posat com a exemple les detencions arbitràries, la tipificació de delictes que no estan al codi penal, violències inexistents, jutges decidits per interessos polítics, entre d’altres. També s’ha destacat que tota la causa s’ha muntat entorn de les acusacions realitzades per la fiscalia a finals d’octubre, i ha alertat que “si situem l’independentisme fora dels límits de la democràcia, no és possible promoure qualsevol acostament dialogat i consensuat”.