Sant Adrià de Besòs

Totes les notícies


Moment de la presentació

Un monument amb gairebé 1.700 tubs de ferro recordarà les persones afusellades al Camp de la Bota

El Departament de Justícia, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, hi destina uns 500.000 euros. La instal·lació estarà ubicada a la zona central del futur parc Campus Diagonal-Besòs.   El Bosc d'empremtes, de l'artista Francesc Abad, estarà format per 1.686 tubs de ferro que estaran disposats en 36 fileres. Cada tub tindrà 6 metres d'alçada i 50 mil·límetres de diàmetre. Estaran situats sobre una empremta digital de 12 metres d'allargada i gairebé 8 metres d'amplada. L'empremta i els tubs representaran la singularitat de c adascuna de les 1.686 persones que van ser afusellades pel franquisme al Camp de la Bota entre els anys 1939 i 1952. L'obra evoca un raspall disposat cap per amunt sobre una empremta dactilar. És una imatge inspirada en la cita “cal passar el raspall a contrapèl per la història”, del filòsof Walter Benjamin.   Parc memorial amb itineraris El Bosc d'empremtes serà especialment visible des de la Ronda Litoral. Estarà ubicat en una zona central del futur parc Campus Diagonal-Besòs, que el Consorci del Besòs està construint en uns terrenys ubicats entre el Fòrum i el barri de la Mina. Una part d'aquest espai formava part de l'antic Camp de la Bota.   El projecte artístic preveu convertir el lloc en un parc memorial, amb la creació d'itineraris que recorrin els projectes memorials realitzats anteriorment a la zona. En aquest sentit, un mur situat a uns metres del Bosc d'empremtes explicarà la història del Camp de la Bota durant el franquisme i la postguerra. Uns bancs amb forma de fletxa senyalitzaran un recorregut pels altres espais de memòria que ja estan ubicats en llocs pròxims: Fraternitat (1992), placa d'homenatge als veïns del Camp de la Bota (2015) i Parapet de les executades i els executats (2019), obra també de Francesc Abad.   La Direcció General de Memòria Democràtica, organisme que depèn del Departament de Justícia, finançarà el Bosc d'empremtes, el mur explicatiu i les senyalitzacions de l'itinerari.

Artur Junqueras i Sergi Sol inauguren el cicle d’activitats del Centre Republicà Adrianenc

El local del carrer Andreu Vidal 15 ha estat l’escenari de la presentació dels llibres “Contes des de la presó” i “Fins que siguem lliures”  Artur Junqueras, pare d’Oriol Junqueras, i Sergi Sol, periodista, han presentat davant una cinquantena de persones els llibres sobre l’Oriol Junqueras. L’acte ha estat protagonitzat per les anècdotes personals i l’emotivitat. Esquerra Republicana de Catalunya ha inaugurat el cicle de tertúlies al seu local adrianenc amb un cartell de primer nivell. Artur Junqueras, pare del vicepresident empresonat Oriol Junqueras, i Sergi Sol, cap de comunicació durant la seva època al capdavant del departament d'Economia, han presentat dos llibres sobre l’Oriol Junqueras. “Contes des de la presó” és un llibre de contes escrit per l’Oriol Junqueras als seus fills Lluc i Joana, des de la presó. D’altra banda “Fins que siguem lliures” analitza i contextualitza el rerefons que va determinar les dures decisions de la tardor catalana. L’Oriol més personal La figura d’Oriol Junqueras ha estat present en tot moment en el vessant més humà. El Vicent i el Domingo, dos dels impulsors de la plataforma Free Junqueras, han explicat com l’Oriol historiador va esdevenir alcalde de Sant Vicenç dels Horts gràcies al seu vessant més humà.  Vivències del seu entorn més personal, des de les visites a les associacions de veïns i entitats mentre feien campanya per les municipals, fins al dia previ al seu empresonament, en què els va encarregar de cuidar la seva família. Republicanisme Sergi Sol, qui va ser un dels col·laboradors de Junqueras en la seva etapa al capdavant de vicepresidència, també s’ha fixat en la família de l’exconseller, i ha explicat com van ser aquelles primeres trobades a la presó d’Estremera.  Sol ha explicat com la Neus Bramona, el Lluc i la Joana mantenen fermes les conviccions de l’Oriol dins els murs de la presó. Sol ha reconegut el paper de les dones, la duresa de la solitud que viuen la Carme i la Dolors, i la fortalesa de les dones de la resta de presos.

Poliesportiu Ricart

S’aprova per unanimitat una moció d’ERC Sant Adrià per a la reobertura del pavelló Ricart

El ple municipal també ha aprovat una moció dels republicans per incorporar la perspectiva de gènere en l’urbanisme de la ciutat.  Tots els grups del ple de Sant Adrià han votat favorablement a la moció d’Esquerra Republicana que aposta per la reobertura i gestió municipal del pavelló Ricart. Només hi ha hagut l’abstenció de Ciutadans en el punt en què es demanava la gestió pública del mateix. ERC ha aconseguit aprovar aquest dilluns, per pràctica unanimitat del Ple, una moció que reclama tornar a obrir el pavelló Ricart, tancat a l’ús públic des del 2015. El tancament afecta principalment la piscina i la sala de fitness. Les pistes poliesportives tenen un ús puntual per a entitats i esdeveniments. La moció reclama un pla de reobertura rigorós i amb terminis temporals. Els republicans destaquen que el Pla Director d’Esports, presentat per l’equip de govern, ja planteja aquesta reobertura, i per tant es tractaria de donar compliment a allò que el propi govern municipal va aconsellar. En el text aprovat s’aposta per garantir una gestió municipalitzada de les instal·lacions, i reclama un estudi de les vies legals per assegurar-ne la gestió directa. Ha estat en aquest acord de la moció en què Ciutadans ha demanat el vot per punts per abstenir-se. Tot i així el punt s’ha aprovat amb 15 vots favorables i quatre abstencions. Per dur a terme la seva reobertura total, el text aprovat reclama un compromís per destinar una partida econòmica que faci possible afrontar les reformes ineludibles. Finalment reclama que els plans i estudis duts a terme es facin públics al web de l’ajuntament, per facilitar la consulta per part de la ciutadania, de manera que es millori la transparència. Més de 10 anys de problemes Les instal·lacions del pavelló Ricart arrosseguen problemes des que el 2008 es van realitzar reformes a l’antiga piscina i l’edifici annex. Problemes derivats d’aquesta reforma porten a una segona reforma el 2014, en què es detecten noves deficiències que augmentarien el cost de les reparacions dels 120.

Un moment de l'acte

Joan Tardà “Hem de fer el camí més ample”

L’exdiputat d’ERC al Congreso reivindica el camí recorregut els darrers anys i crida a crear complicitats per poder culminar el procés.  L’històric dirigent republicà ha presentat aquest dilluns el llibre “Entre Ítaca i Icària” escrit a sis mans entre Xavier Domènech, Àngels Barceló i el mateix Joan Tardà. Fruit d’hores de converses de tres persones amb visions polítiques diverses. Des de l’independentisme de Joan Tardà, fins al catalanisme d’Àngels Barceló, passant per l’autodeterminisme de Xavier Domènech, el volum busca punts en comú de tres personalitats que analitzen el procés viscut a Catalunya els darrers deu anys. Tardà ha destacat com ha crescut l’independentisme en els darrers deu anys “De vegades la història s’accelera. Fa uns anys érem el 14% i ara sumem el 48%”. I ha afirmat “qui digui que fa deu anys ja sabia que seríem on som o menteix o no diu la veritat”. Tardà ha afirmat que per fer el cim hem de fer el camí més ample, per tal que hi càpiga tothom, i ha defensat que l’eina que permet eixamplar aquest camí és el dret d’autodeterminació que ha de culminar en un referèndum. El republicà ha posat èmfasi en el lligam que hi ha entre els drets nacionals i socials, i ha opinat que el republicanisme ha de fer la tasca d’aplanar aquest camí. En un moment en què la tensió política se centra en l’aritmètica parlamentària a Madrid, Tardà, que hi ha sigut diputat molts anys, ha defensat que s’ha d’establir un diàleg en què es pugui parlar de tot. “Si el diàleg té com a límit la constitució espanyola, llavors els autonomistes estan imposant el seu model”. Respecte a l’augment de l’extrema dreta el passat 10N, Tardà ha destacat els materials “d’enderroc” amb què es va construir la democràcia espanyola. “Mentre a Europa les democràcies es van construir amb els materials més nobles, provinents de la derrota del nazisme, a Espanya: Franco va morir al llit” i ha denunciat com la constitució espanyola es va escriure pactant amb els hereus del dictador.

Chakir El Homrani durant la seva intervenció

Esquerra Sant Adrià demana el vot com la millor resposta a la sentència amb el conseller Chakir El Homrani

Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha visitat Sant Adrià en el marc de la campanya electoral i ha celebrat un acte al Centre Republicà Adrianenc, on ha demanat màxima mobilització el proper 10N per fer que l’independentisme guanyi les eleccions.    Aquest proppassat dimecres, Esquerra Sant Adrià ha dut a terme el seu acte central de campanya al recentment inaugurat Centre Republicà Adrianenc on s’hi han aplegat més d’una cinquantena de persones.  L’acte va començar amb una intervenció del president de la Secció Local, David Oliver, recordant a les persones preses i exiliades, i explicant que la sentència més que una sentència és una venjança contra l’independentisme i va posar en relleu una solució per canalitzar la indignació envers la injustícia: “Contra la sentència del catorze d’octubre, la nostra victòria el deu de novembre.” Seguidament va agafar la paraula, el conseller Chakir El Homrani que va començar recordant dues de les notícies del dia: “Avui hem vist perplexos com Pedro Sánchez es vantava de la manca de separació de poders i també com el Regne Unit ha desqualificat l’euroordre contra Clara Ponsatí per desproporcionada.” Fent incís en què la pèrdua de drets i llibertats a l’estat espanyol és molt preocupant i que no només afecta l’independentisme, sinó que amb la sentència s’obre la porta a qualificar de sedició altres reivindicacions socials. En paraules del Conseller: “Ara aturar un desnonament per la PAH, també serà sedició?” Va parlar sobre la importància de cuidar al gairebé 50% de la ciutadania que comparteix l’objectiu de fer una República independent però també d’interpel·lar als espais que ocupen el 70 o el 80% de la població: espais com el que la solució al conflicte ha de passar per les urnes, com el rebuig a la sentència i que aquest percentatge volen una República.  Finalment, va animar als assistents a mobilitzar-se com una resposta més a la sentència, perquè la millor resposta és una victòria de l’independentisme el proper 10N.

El PSC tomba a Sant Adrià la moció d’ERC, SAeC i MES de rebuig a la sentència i en favor de l’amnistia

Els grups sobiranistes han denunciant l’intent de l’alcalde de diluir el ple extraordinari que havien solicitat programant-lo per dimecres al matí El Ple de Sant Adrià ha rebutjat aquest dilluns per 13 vots contraris (PSC, Cs i Movem Sant Adrià) una moció presentada per Esquerra Republicana de Catalunya, Sant Adrià en Comú i Moviment d’Esquerres (i amb el suport extern de JuntsxCatalunya) en resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar l’amnistia per a les persones preses i exiliades. El regidor republicà Antoni Vélez, en nom de tots els proposants, ha defensat una solució política i dialogada, i ha defensat l’amnistia, el diàleg i la negociació: “Hem intentat fins al darrer moment, de fet fins avui mateix, què el PSC s’assegués a negociar la moció, però la resposta ha estat que no, que no pensaven entrar ni tan sols a negociar-la”.  Vélez ha destacat que “rebutgem la sentència perquè fer un referèndum, propiciar debats al Parlament, o convocar i desconvocar manifestacions pacífiques no pot suposar 100 anys de presó. No és propi d’un estat de dret, no és propi d’un país que aspira a ser d’alta qualitat democràtica”. Els signats de la moció han fet una defensa ferma de la mateixa i han destacat que “Ens diuen que hem de respectar l’estat de dret, però fa temps que aquest estat de dret no respecta els ciutadans” i han posat com a exemple les detencions arbitràries, la tipificació de delictes que no estan al codi penal, violències inexistents, jutges decidits per interessos polítics, entre d’altres. També s’ha destacat que tota la causa s’ha muntat entorn de les acusacions realitzades per la fiscalia a finals d’octubre, i ha alertat que “si situem l’independentisme fora dels límits de la democràcia, no és possible promoure qualsevol acostament dialogat i consensuat”.

Moment del ple d'octubre

Esquerra Republicana Sant Adrià impulsa la creació d’un pla local LGTBIQ+

El ple municipal també ha rebutjat una moció de Cs que pretenia equiparar l’independentisme amb terrorisme.  La moció per la creació d’un pla local LGTBIQ+, presentada per ERC Sant Adrià amb l’adhesió de MES i MSA, ha estat aprovada per unanimitat de tots els grups del consistori. Sant Adrià s’inscriurà d’aquesta manera a la xarxa de municipis LGTBI. El regidor d’Esquerra Pol Carrión ha destacat que l’Ajuntament de Sant Adrià no disposa de “totes les eines” per fer efectiva la llei 11/2014. Aquesta llei, aprovada fa cinc anys, garanteix els drets de lesbianies, gais, bisexuals, transexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la lesfòbia, la bifòbia i la transfòbia. La llei obliga també als ens locals del territori a promoure les condicions per fer-la plenament efectiva  en l’àmbit de les seves competències. La moció aprovada aquest dilluns proposa la creació d’una comissió transversal que vetlli per la implementació del pla local, així com la seva avaluació i millora. També s’haurà de posar en marxa un servei d’atenció integral a la diversitat afectiva, sexual i de gènere. La moció preveu que per tal que aquest pla arribi a la població adrianenca s’hi haurà de fer una presentació a la societat civil i la ciutadania. També s’haurà de crear un fons documental a totes les biblioteques del municipi sobre la diversitat afectiva, sexual i de gènere. Rebuig a la moció de CS Més polèmica ha estat la moció presentada per Cs que sota la “condemna a la violència” ha volgut criminalitzar el moviment independentista equiparant-lo al terrorisme. Tots els grups, amb més o menys efusivitat, han rebutjat aquest intent de criminalització i han afirmat que el moviment independentista no té cap relació amb el terrorisme. El portaveu d’ERC Sant Adrià, Rubèn Arenas, ha alertat que “El que volen és un titular per il·legalitzar-nos, però no ens fa por”. Arenas també ha recordat que “existia un acord no escrit pel qual mai no s’usaria el terrorisme ni la violència com a mitjà per a fer política” i ha denunciat que Cs n’ha fet d’aquest tema una joguina electoral.

Nota de premsa

L’oposició se salta l’intent del govern del PSC d’enterrar el debat respecte a l’amnistia

L’equip de govern ha intentat calendaritzar el ple extraordinari que havien demanat tres formacions per a dimecres 30 al matí Esquerra Republicana de Catalunya Sant Adrià de Besòs, Sant Adrià en Comú i Moviment d’Esquerres han decidit portar al ple ordinari d’octubre la moció de rebuig a la condemna. El moviment es produeix després que l’alcalde ha convocat el ple que havien demanat les tres formacions per dimecres 30 al matí, i no pel dijous 24 a la tarda, com s’havia sol·licitat, abans del Ple ordinari.   Els tres partits municipals havien demanat el passat 17 d’octubre la convocatòria d’un ple extraordinari, en horari de tarda, amb un únic punt del dia: una moció on es manifesti el rebuig a la sentència i es demana un posicionament del consistori a favor de l’amnistia dels presos polítics.  Amb la convocatòria de ple extraordinari, que ha estat sol·licitada a molts altres municipis, els partits sobiranistes volen forçar el consistori adrianenc a què faci un debat respecte a la sentència als presos polítics catalans dictada dilluns 14. L’equip de govern ha trencat amb les condicions que li havien demanat i havien acordat les tres forces contràries a la sentència amb el mateix PSC, i ha escollit dimecres 30 d’octubre al matí com a data per a la celebració del ple extraordinari. Els tres partits consideren molt greu que el PSC, també a nivell municipal, hagi abandonat el diàleg i intenti evitar el debat d’una qüestió que ha impactat tan fortament en la societat. Esquerra, SAeC i MES han denunciat que l’elecció d’aquesta data per part de l’alcalde és un intent de diluir el ple, celebrant-ho en un horari que la majoria de la ciutadania no pot assistir. Davant aquest exercici que han titllat de “filibusterisme”, han acordat presentar la moció de resposta dins el ple ordinari que s’ha de celebrar dilluns vinent xafant així l’intent socialista d’amagar una discussió que ara mateix existeix i està candent dins la societat catalana i adrianenca.

Moment del registre de la petició de ple extraordinari

Esquerra Republicana de Sant Adrià, SAeC i MES expressen el seu ferm rebuig a la sentència dictada pel Tribunal Suprem als presos polítics

Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Adrià de Besòs, Sant Adrià en Comú i Moviment d’Esquerres expressen la seva indignació per la sentència dictada pel Tribunal Suprem en què han condemnat els membres del Govern de la Generalitat durant l’1 d’octubre i els líders de les principals entitats sobiranistes. El tres grups municipals anuncien que presentarán una moció de rebuig i en reclamaran l’amnistia.   Els tres partits municipals han anunciat que presentaran una moció per mostrar el seu rebuig a les condemnes i demanar l’amnistia.  Resposta institucional: ple extraordinari La resposta institucional a nivell local no s’ha fet esperar. Els tres partits han acordat demanar la convocatòria d’un ple extraordinari en les properes 72h, amb un únic punt a l’ordre del dia del ple: una moció on es manifestarà el rebuig a la sentència i es demanarà un posicionament del consistori a favor de l’amnistia dels presos polítics. La moció pretén buscar les complicitats de tots els partits del consistori per a poder articular una resposta a la sentència on la majoria de partits se sentin representats i, per tant, que gaudeix d’una força política més gran. No seria la primera vegada que els partits adrianencs, amb un esforç de totes les parts, arriben a acords i punts en comú que ajuden a impulsar mocions relacionades amb el “procés”. Aquesta és, de nou, la voluntat dels impulsors d’aquesta moció. Una sentència demolidora que interpel·la tothom Els partits han qualificat de “demolidora” la sentència anunciada aquest dilluns i han afirmat que esperen que el consistori aprovi la moció en favor de l’amnistia com ja va fer el mes de març passat amb la moció per l’alliberament dels presos polítics. Han recordat que en el ple d’aquell mes tant el PSC com ICV-EUiA van donar suport al seu alliberament. “Demanem al PSC que sigui valent i que, si aposta pel diàleg i la convivència, se sumi a la nostra moció. Perquè fer un referèndum no pot ser mai un delicte”.