Sant Adrià de Besòs

Totes les notícies


republiquemSAB, Municipals 2019

ERC Sant Adrià llança un web per recollir propostes per a la ciutat

La secció local d’Esquerra Republicana a Sant Adrià ha posat a l’abast dels ciutadans una eina participativa destinada a recollir propostes de la ciutadania que ajudin a millorar la ciutat. Aquestes idees seran debatudes en una conferència municipal i serviran per confeccionar el programa republicà a les pròximes eleccions municipals del maig, convertint aquest programa en un programa participatiu. Sota el domini http://www.republiquemSAB.cat Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Adrià de Besòs ha construït un web en què es recullen idees de cara a fer un programa municipal participat per la ciutadania. Amb aquesta iniciativa els republicans volen posar la ciutadania en la base de la construcció del Sant Adrià del futur. En paraules el seu candidat, Rubèn Arenas, “volem donar la volta a aquesta ciutat, no només necessitem que sigui capdavantera en drets socials i nacionals, també hem de millorar el dia a dia, l’espai públic, allò més proper. En definitiva: l’hem de republicar”. En la plana web, a banda d’enviar propostes i informació respecte a la conferència municipal, els ciutadans poden veure un recull de la feina feta pels dos regidors republicans durant aquesta darrera legislatura, la primera amb representació a l’ajuntament. Noves tecnologies a l’abast de la ciutadania Amb aquest web, ERC Sant Adrià posa al servei dels habitants un servei més, que se suma a d’altres ja en funcionament. Actualment Esquerra ja disposa d’un número de telèfon des del qual els ciutadans poden rebre avisos de whatsApp i interactuar. Qui ho desitgi pot donar-se d’alta enviant “Sí” al 673 00 73 82.  També poden seguir l’actualitat amb el canal Telegram “Sant Adrià Republicana”, amb l’usuari @ercsab. Aquestes dues eines se sumen a les xarxes socials habituals: twitter (@SAB_ERC), facebook (esquerra.santadria) i instagram (esquerra_santadria).   

ERC Sant Adrià impulsa una moció unànime per refermar el compromís amb l’enderroc de Venus

En el mateix ple també ha presentat una moció per denunciar les detencions arbitràries contra independentistes El ple de Sant Adrià ha aprovat per unanimitat una moció d’Esquerra Republicana en què es referma el compromís del consistori amb el Pla Especial de Reordenació i l’enderroc de l’edifici Venus. Tots els grups s’han adherit a la mateixa.  La moció impulsada pel grup d’Esquerra Republicana de Catalunya ni tan sols ha estat debatuda al ple, ja que tots els grups s’hi han adherit. Tot i això el seu portaveu, Rubèn Arenas, ha volgut agrair el suport rebut: “vull agrair a tots els grups que no hagin fet partidisme i s’hagin sumat a aquesta moció, convertint-la en una moció autènticament de ciutat”. El text referma el compromís de l’Ajuntament de Sant Adrià amb l’execució del Pla Especial de Reordenació i Millora del Barri de La Mina pel que fa a l’enderroc de l’edifici Venus. També insta els òrgans de govern del Consorci del Barri de La Mina a presentar un pla de treball en el termini més proper possible, per evitar la postergació del projecte. El text aprovat proposa “crear una mesa de seguiment del procés donada la complexitat del mateix, integrada per tot el Consistori, on es puguin anar abordant les respostes concretes a les problemàtiques que puguin sorgir en el devenir de l’execució del projecte”. També insta totes les administracions que integren el Consorci del Barri de la Mina a implicar-s’hi activament. També reclama als grups parlamentaris del Parlament que facin allò que estigui en llurs competències per aplicar-ho. Per a Rubèn Arenas, “hem d’entomar l’enderroc de Venus amb valentia i posar fil a l’agulla perquè no s’allargui més en el temps. Portem vora quinze anys des que es va aprovar el seu enderrocament i encara no s’ha dut a terme. Els veïns i veïnes viuen en una constant agonia i unes condicions inhumanes”.  Contra les detencions arbitràries El ple ha rebutjat, per contra, l’altra moció dels republicans, en què es rebutjaven les detencions arbitràries a independentistes, arran de les detencions del proppassat 16 de gener.

ERC Sant Adrià mostra la lluita històrica del poble mapuche

La secció local de Sant Adrià de Besòs d'Esquerra Republicana ha organitzat un acte divendres 1 de febrer a la biblioteca de Sant Adrià (Plaça Guillermo Vidaña i Haro s/n) a les 19 hores. L'acte comptarà amb la participació d'Ana Surra, diputada al Congreso i Claudi Villagra, secretari de nova ciutadania d'Esquerra Sant Adrià. La presentació i cloenda correrà a càrrec del regidor Antoni Vélez i el canidat a l'alcaldia Rubèn Arenas. Es finalitzarà amb una actuació musical. En el mateix conèixerem la lluita històrica del poble mapuche i els seus paral·lelismes amb la lluita del poble català. Veure acte »

Antoni Vélez, Rubèn Arenas, Ernest Maragall, Lourdes Arrando i Trini Capdevila

Esquerra Republicana presenta el seu pla per als barris de l’Eix Besòs

Els candidats d’ERC a Sant Adrià, Rubèn Arenas, i a Barcelona, Ernest Maragall, han presentat aquest diumenge un pla d’acció per a l’anomenat Eix Besòs, un espai entre les dues ciutats que, segons els republicans, s’han de construir “amb òptica republicana”. Aquest pla ha de fructificar en un ‘compromís pel Besòs’ signat a banda i banda del riu per les dues ciutats. En el seu primer acte com a candidat a l’alcaldia de Sant Adrià de Besòs, el republicà Rubèn Arenas ha defensat “un projecte que s’ha d’articular des dels barris, amb visió de ciutat metropolitana, però que també és un projecte pel país: un projecte que es diu República”. Per a Arenas “República vol dir igualtat, que els veïns de les dues ribes del Besòs, sigui quina sigui la ciutat a què pertanyen, siguin ciutadans de primera” i per aconseguir-ho el candidat d’ERC ha insistit a “recuperar drets perduts de la classe treballadora, conquerir drets nous, lluitar en favor dels drets civils i democràtics de tots els ciutadans, pensin com pensin, o lluitar contra el canvi climàtic”. Arenas ha cridat a fer República des dels barris: “la suma dels barris republicans ens donaran ciutats republicanes, i quan tinguem ciutats republicanes, la República serà imparable”. Rubèn Arenas ha defensat que Esquerra Republicana de Catalunya és el garant d’aquest canvi: “La República vol dir construir-ho tot de nou i Sant Adrià ha de tenir un paper cabdal en aquest canvi de 180 graus, que passa indefectiblement per un canvi a la nostra pròpia ciutat”. Punt de trobada El candidat d’ERC per Barcelona, Ernest Maragall, ha trencat el mite de la frontera; “no venim al punt de frontera de dos barris, venim al punt de trobada”. I per fer-ho ha fet una crida a “arremangar-nos” per sentir-nos orgullosos i treballar per les nostres ciutats i la seva gent. “Els nivells de desigualtat són inadmissibles i ho hem de començar a canviar des dels ajuntaments.

ERC Sant Adrià presenta una moció per l’abolició de la monarquia que PSC, PP i Cs tomben

El ple de Sant Adrià ha rebutjat, una moció d’Esquerra Republicana en que demanava garantir la convivència, la llibertat d’expressió i l’abolició de la monarquia. El PSC s’ha posat al costat del PP i Cs per fer valer la majoria monàrquica del consistori.  Per 10 vots favorables i 11 contraris el ple de Sant Adrià ha rebutjat una moció dels republicans que qüestionava el paper de la monarquia en el conflicte català. La mateixa moció també demanava “Refermar el compromís amb els valors republicans i apostar per l’abolició d’una institució antidemocràtica com la monarquia”. Altres punts de la moció condemnaven la repressió dels drets fonamentals i reprovar les amenaces d’aplicació de l’article 155, d’il·legalització dels partits polítics catalans i la judicialització de la política. La moció ha comptat amb el vot favorable de tots els grups tret del PP, Cs i PSC que han fet valer la seva majoria per evitar que prosperés. Els republicans han criticat la falta de coherència dels socialistes, que cada 14 d’abril hisen la bandera republicana a l’ajuntament però voten contra l’abolició de la monarquia. El candidat d’Esquerra a Sant Adrià, Rubèn Arenas, ha criticat l’existència de la monarquia: “es tracta d’una institució de naturalesa antidemocràtica, a la qual s’hi accedeix per dret de sang i no per dret de sufragi passiu de la ciutadania en igualtat de condicions”; i ha lamentat el paper del monarca: “el proppassat dia 3 d’octubre del 2017, el rei Felip VI va ignorar el seu paper d’àrbitre dins del sistema i es va alinear amb aquells que van colpejar i reprimir la ciutadania durant l’1 d’octubre del 2017”.  Arenas també ha lamentat “la incapacitat de les institucions de l’Estat per donar una sortida política a les demandes de la majoria del poble català, no complint d’aquesta manera amb la subjecció d’aquestes institucions a la voluntat democràtica de la ciutadania i posant en perill la convivència i la pau socials”.

Esquerra Sant Adrià vota favorablement les taxes a canvi d’un compromís per fer-les redistributives

Els republicans també presenten i aproven una moció de transparència on demanen fer públiques les agendes de l’Alcalde, regidors i càrrecs de confiança, així com un altra moció conjunta amb altres partits per convertir l’antic CAP de la Mina en una residència de gent gran i centre de dia. El ple d’octubre ha estat protagonitzat per la presentació de les taxes, el projecte econòmic -juntament amb els pressupostos- més important de cada exercici i que representa el capítol d’ingressos. ERC-Sant Adrià les ha validat després d’aconseguir que el govern municipal es comprometés a fer-les redistributives. Vot republicà condicionat a una moció per a unes taxes redistributives El ple ha començat el capítol de taxes amb la presentació per part d’ERC d’una moció que comprometia el govern a seguir en la línia de fer tot el que la legislació li permeti per tal d’adequar els impostos i taxes als diferents nivells de renda dels ciutadans de Sant Adrià. Minuts després, el partit republicà ha aprovat les taxes a conseqüència d’haver pactat aquesta moció amb el PSC, ja que creia indispensable un compromís ferm de cara al futur on s’explicités la ferma voluntat de redistribuir les càrregues fiscals. En paraules del regidor Antoni Vélez: “Hem de propiciar que els que tenen més facin un esforç extra per suplir els que tenen menys i exportar aquest model a tota la fiscalitat, sempre que la legislació ens ho permeti.”   A més a més d’aquesta qüestió, els republicans també han valorat molt positivament el sentit social i continuista dels tributs, així com la incorporació d’una taxa específica per als pisos turístics i una bonificació de l’ICIO per a les obres que introdueixin punts de càrrega per a vehicles elèctrics. Transparència L’altre moció que han presentat els republicans  adrianencs, conjuntament amb MES, ha versat sobre un tema recurrent per als republicans: la transparència com a eix fonamental del bon govern.

El delegat de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernàndez, visita Sant Adrià

El delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernàndez, ha fet una visita institucional a l’ajuntament de Sant Adrià de Besòs amb el propòsit de conèixer de primera mà quines són les necessitats de la ciutat i de quina manera el Govern de la Generalitat pot ajudar a desencallar temes pendents i desenvolupar accions que millorin la vida dels adrianencs i les adrianenques.   El delegat de la Generalitat ha pogut copsar les necessitats del municipi en una llarga reunió amb l’alcalde de la ciutat, on han posat sobre la taula temes com ara la cohesió social, la seguretat, els reptes complexos del barri de la Mina o el futur d’un equipament amb ambició metropolitana i de país, com és l’espai de les 3 xemeneies.     A la tarda, reunió amb diferents entitats i el grup municipal d’ERC   Després de la visita institucional, i acompanyat pels dos regidors republicans a la ciutat, Rubèn Arenas i Antoni Vélez, ha visitat els estudis de Ràdio La Mina, l’Arxiu Històric de la Mina i el Camp de la Bota, així com l’edifici Polidor, on ha mantingut una reunió amb la Plataforma per a la Conservació de les 3 Xemeneies.   A la ràdio ha comprovat com avancen les obres del estudi principal, ha pogut conversar amb els seus impulsors i ha enregistrat una entrevista en directe on ha explicat el contingut de la reunió amb l’alcalde, així com de quina manera pot ajudar a desbloquejar aquells reptes de futur de la ciutat en els quals Govern de la Generalitat té incidència.   Juli Fernàndez ha volgut remarcar el seu compromís i el del Govern de la Generalitat amb Sant Adrià, en paraules seves: “Si sóc aquí és per ajudar a resoldre els problemes on la Generalitat pot actuar.”   En la visita a l’Arxiu, a més del seu impulsor Josep Maria Monferrer, ha pogut compartir també reunió amb la Paqui Jiménez i el Paco Hernández, membres de l’Associació de Veïns de la Mina i activistes per l’enderrocament de l’edifici Venus.

Mil espelmes per recordar l’1-O

El proppassat ú d’octubre d’enguany, la secció local d’ERC va organitzar un acte unitari amb la participació de les entitats i partits sobiranistes per commemorar el primer d’octubre català. L’acte va comptar amb el suport de l’Assemblea Nacional de Catalunya, Òmnium Cultural, Súmate, Sant Adrià en Comú, Iniciativa per Catalunya, Esquerra Unida i Alternativa, Moviment d’Esquerres i el propi partit que l’organitzava, Esquerra Republicana de Catalunya.  L’acte va començar amb l’encesa de mil espelmes a la plaça de la Vila de la ciutat, davant del consistori. Un dels moments més emotius de l’acte va ser, quan ja cremaven les espelmes, la posada en escena d’una urna del referèndum que es va realitzar l’any passat. Seguidament, van prendre la paraula totes i cadascuna de les entitats que van llegir un manifest consensuat per tots els actors titulat “Un Sant Adrià compromès amb les llibertats i la democràcia”. La seva lectura va tenir un punt àlgid quan es van recordar un a un els noms dels presos polítics i exiliats. Un Sant Adrià compromès amb les llibertats i la democràcia El manifest va posar en valor l’esforç col·lectiu de l’1 d’octubre de l’any passat, quan institucions, entitats i ciutadania van aconseguir, gràcies a un treball conjunt, que es posessin les urnes i que es dugués a terme un referèndum. També va incloure una clara repulsa a la situació dels presos polítics, exiliats i represaliats per haver fet aquest referèndum i, va lamentar que l’Estat espanyol hagi optat per la repressió en lloc de pel diàleg per solucionar un problema polític com és el català.  El text també va remarcar la República com a objectiu per garantir unes condicions de vida millors per a la ciutadania i una reivindicació del dret inalienable de Catalunya a l’autoderminació com a solució política al conflicte, sense abandonar cap via que pugui dur el país, tant aviat com sigui possible, a la consecució de la República per fer efectives aquestes millores que necessita.

Marta Vilalta reivindica el paper que ha de jugar Sant Adrià en la República durant el dinar de germanor d'ERC Sant Adrià

El dinar de germanor que celebren els republicans durant la festa major de Sant Adrià ha arribat a la seva tercera edició amb un centenar d’assistents. Enguany el focus ha estat posat en la repressió de l’estat espanyol i la tasca que han fet durant aquesta primera legislatura dins del consistori.   “La República s’ha de guanyar a Sant Adrià perquè sense Sant Adrià no hi haurà República”. Amb aquestes paraules cloïa el seu discurs el regidor Antoni Vélez, paraules que posteriorment feia seves la portaveu nacional d’Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Vilalta. Vélez havia començat la seva intervenció amb un record per a aquells que no havien pogut celebrar la jornada, els presos i exiliats, i També amb un record especial per a l’històric militant Miguel Blanca, traspassat recentment. Acte seguit agafava el micro en Rubèn Arenas, que ha reivindicat la feina feta des de l’oposició en els darrers tres anys. Arenas ha denunciat la manca d’iniciativa política del govern actual: “Necessitem un govern que governi, que posi l’ajuntament al servei dels ciutadans i ciutadanes, i aquest projecte és el republicà”. Arenas ha posat com a exemple algunes mocions aprovades en el ple a iniciativa d’ERC, i que després el govern no ha complert, o que ho ha fet “per marcar la casella de fet, però sense cap visió de ciutat”. El portaveu d’ERC ha afirmat que el govern de Joan Callau viu instal·lat en la màxima de “qui dia passa, legislatura empeny”.  El paper de Sant Adrià en la República L’acte ha finalitzat amb les paraules de la Marta Vilalta, portaveu d’Esquerra Republicana, que ha reivindicat el paper de ciutats com Sant Adrià en el moment històric que vivim.  Vilalta ha destacat que en alguns barris com La Catalana, el Besòs o La Mina, on històricament l’independentisme era inexistent, ara ERC sigui tercera força i fins i tot segona en algunes meses. Vilalta ha recordat que sense aquesta capacitat de sumar dels republicans no seríem on som ara, i ha animat els presents a seguir treballant per sumar, ja que serà a ciutats com Sant Adrià o Santa Coloma on naixerà la República.