Sant Adrià de Besòs

Totes les notícies

Camp de la Bota

Posicionament sobre el futur del Camp de la Bota

Arran de les darreres informacions aparegudes sobre la construcció d’un hotel a l’espai a on ara hi ha la placa en record dels afusellaments del Camp de la Bota, des d’Esquerra Republicana - Sant Adrià de Besòs volem manifestar que debat de l’hotel no ens farà oblidar el que és més important per nosaltres que es la creació d’un espai de memòria de primer ordre que dignifiqui les 1.700 víctimes 8 demandes clau respecte el Camp de la Bota 1. L’actual espai que ocupa aquest recordatori, i l’estat lamentable de conservació del mateix, no són dignes d’un espai a on van ser represaliades més de 1.700 persones. 2. La construcció d’un hotel en la zona que ocupa actualment el Camp de la Bota és el resultat del pla urbanístic de la zona i de no tenir la propietat del terreny, existeixen interessos privatius que són posats per davant de la memòria. Un pla que, per no ser presents al consistori en legislatures anteriors, Esquerra no va poder votar. 3. En els plans inicials hi havia un petit espai reservat per allotjar la placa i el panell informatiu actual. Ens mostrem totalment contraris a aquest plantejament, ja que significaria arraconar la memòria dels represaliats. 4. Davant dels dubtes que en els darrers mesos han sorgit sobre l’emplaçament concret del denominat “parapeto” (espai on es realitzaven els afusellaments), demanem que el Memorial Democràtic determini el punt concret on es van dur a terme els afusellaments. 5. Demanem, així mateix, que en el punt exacte que es determini s’instal·li una placa commemorativa com s’està fent arreu d’Europa a l’estil de les llambordes Stolpersteine, i si es possible per les limitacions de l'espai, es construeixi l'espai memorialistic que reclamem. 6. La dignificació del Camp de la Bota passa per la creació d’un espai de memòria de primer ordre, no només l’adequació de l’espai actual. S’ha de traspassar l’àmbit municipal i convertir el Camp de la Bota en un lloc de referència a nivell nacional, un espai de país.

Posicionament respecte a la unió per la Diagonal de les dues xarxes de tramvia existent

Els grups municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya de Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern expressen el següent posicionament respecte a la unió per la Diagonal de les dues xarxes de tramvia existent. Els municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona han patit en els darrers anys una manca d’inversió en matèria de transport públic col·lectiu d’alta capacitat. La conseqüència és que, encara avui, l’ús del vehicle privat resulta necessari per a moltes persones que han de desplaçar-se entre aquests municipis. Això implica que el nivell estructural la contaminació a l’AMB és molt elevada i té efectes directes sobre la salut de les persones. Les inversions en transport públic col·lectiu són determinants per afavorir el dret a la mobilitat, del dret a l’accessibilitat i del dret a la salut. Hi ha diverses infraestructures projectades i no completades que permetrien incrementar els trajectes i la demanda de transport públic col·lectiu; i totes elles poden afavorir un important descens de l’ús del vehicle privat: Millores en la xarxa i el servei de Rodalies, l’ampliació de la L1 entre Santa Coloma i Badalona, l’ampliació de la L2 fins al parc logístic del Baix Llobregat i la connexió amb l’aeroport, l’ampliació de la L3 fins a Trinitat Vella i fins a Sant Feliu de Llobregat, l’enllaç de la L4 entre La Pau i La Sagrera, el perllongament de la línia Llobregat-Anoia FGC entre Pl. Espanya i Gràcia, la finalització de les línies L9 i L10 en el seu tram central o la unió de les xarxes de tramvia per la Diagonal, entre d’altres. Totes elles són necessàries i garantirien una millor intermodalitat de manera que l’oferta i els temps de trajecte serien molt més competitius i eficaços, essent la connexió del tramvia per la Diagonal una de les inversions més econòmiques en relació al retorn social.

El públic va mostrar cartells demanant la llibertat dels presos polítics

L’Ajuntament de Sant Adrià aprova la moció d’ERC, SAeC, MES i PDeCat per l’alliberament dels presos polítics amb el vot favorable del PSC, EUiA-ICV i No Adscrita

La moció ha prosperat amb el vot favorable de 15 regidors i cinc vots en contra. En el primer punt la moció qualifica de “desproporcionada” la mesura de mantenir en presó els càrrecs electes i líders d’entitats sobiranistes i demana la seva “excarceració”.   Tarda de missatges i trucades per acabar de polir un text que aconseguís sumar el màxim de suports, més enllà dels previsibles vots del “bloc sobiranista”. Al final s’ha arribat a un acord i PSC i EUiA-ICV han donat llum verda a un text que demana l’alliberament dels presos polítics en presó preventiva. En el text l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs “expressa el seu desacord per desproporcionada la decisió de mantenir en presó preventiva a càrrecs electes i representants d’Ómnium i ANC, tot demanant la seva excarceració.”  Aquesta excarceració ha de servir, diu la moció, “com a pas necessari per evitar agreujar la divisió entre la ciutadania de Catalunya i per afavorir el diàleg”.  El text també fa referència a les darreres ordres de presó per Romeva, Forcadell, Rull, Turull i Bassa, i “mentre aquesta excarceració no es produeixi” l’acord inclou “exigir l’immediat trasllat” “a centres penitenciaris catalans i cessar aquest càstig social afegit que significa l’allunyament penitenciari i que vulnera drets reconeguts pel Dret internacional”. La moció també té un record per als familiars dels empresonats, amb qui “expressa la seva solidaritat”.  Per als regidors d’Esquerra la moció ha estat una gran tasca conjunta de tots els grups que hi han votat a favor, que han fet aportacions i concessions, per arribar al consens necessari per aconseguir la seva aprovació.  

Assemblea local per escollir la nova executiva

Pol Carrión elegit nou president d’Esquerra Republicana a Sant Adrià

La nova executiva d’Esquerra Republicana a Sant Adrià manté la majoria dels càrrecs existents i incorpora noves cares i eixos d’actuació.   Pol Carrión, fins ara secretari de política municipal d’ERC Sant Adrià, ha estat nomenat aquest divendres president de la Secció Local dels republicans. David Oliver serà la persona que ocuparà el càrrec de la secretaria de Política Municipal a partir d’ara. La nova executiva crea la secretaria de nova ciutadania que estarà a càrrec de Maria Lladó. L’executiva manté la figura de la vicepresidència en Antoni Vélez, finances amb Rubèn Arenas i la secretaria d’organització i comunicació amb Jordi Borràs. La fins ara presidenta Gemma Pla serà la secretària d’Imatge. L’executiva formada per sis homes i cinc dones tindrà en Marta Giralt la secretària de Feminisme i LGTBIQ+. Les joventuts d’Esquerra estaran representades per Cristina Meseguer. Mercè Curto ocuparà una vocalia. Objectiu: municipals 2019 L’executiva inicia la seva singladura amb la vista posada a les eleccions municipals. Pel nou president Pol Carrión, “malgrat estiguem en una situació complexa a nivell Nacional no hem de distreure la feina a la ciutat. Esquerra és un partit municipalista i seguirem treballant com ara per fer una Sant Adrià millor.”  

Esquerra Sant Adrià vota No al pressupost municipal del PSC

El model de gestió dels poliesportius i la manca de compliment de bona part de les mocions aprovades al ple han fet que Esquerra perdi la confiança en el govern del PSC. Des de la formació independentista lamenten que el PSC no tingui un projecte clar per a la ciutat.   Vot de càstig. Després d’un primer any de confiança amb un vot positiu, un segon any d’escepticisme amb una abstenció, aquest any Esquerra Republicana de Catalunya ha decidit votar ‘No’ al pressupost presentat pel PSC per a la seva aprovació. Finalment els socialistes han tirat endavant el pressupost amb el vot favorable d’ICV, la regidora no adscrita Fina Navarrete i el PDeCAT. El no dels republicans es basa en dos raons, l’alineació del PSC amb el bloc del 155 i la pèrdua de confiança en les paraules de l’actual equip de govern. “un dels motius principals del nostre vot en contra del pressupost, és i serà la manca d’efectivitat de les mocions que s’aproven al ple” ha afirmat Antoni Vélez, regidor d’Esquerra a Sant Adrià. “Sense anar més lluny els Pressupostos participatius, que els realitzats el primer any no es van executar i els que s’havien de fer aquest any ni s’han plantejat”. No comparteixen la visió de ciutat Des d’Esquerra Republicana Sant Adrià han afirmat que “no compartim la visió de ciutat que se’ns proposa”, i posen com exemple el model de gestió del Marina-Besòs, la manca de solució per la piscina del poliesportiu Ricart o la desaparició dels pressupostos participatius. Per Rubèn Arenas, portaveu del grup municipal “cal ser més valents amb alguns problemes de la ciutat i amb projectes que vagin més enllà”. Manca d’efectivitat de les mocions aprovades El principal motiu, argumenten els republicans, és que la majoria de mocions aprovades, en les que s’hi ha treballat en la cerca de consensos i per tal que puguin dur-se endavant, acaben en un calaix sense ser aprovades, o si ho fan, ho fan a mitges. Entre d’altres n’han citat la que cercava la modificació del Reglament orgànic municipal, la conservació i rehabilitació dels panots de l'antic mercat d'encants, l’adopció del domini .

Convocatòria Assemblea Local

Convocada assemblea per renovar l'executiva local

D’acord amb els Estatuts, el Reglament de Règim  Intern, la Carta Financera i el reglament intern de les eleccions municipals 2019, convoquem l’Assemblea Local d’ERC - Sant Adrià de Besòs que celebrarem el divendres 23 del març de 2018 a les 19.30 h al Casal de Cultura de Sant Adrià de Besòs. (Carrer del Carme, 22) A la mateixa escollirem la Presidència i Executiva local i la Comissió Electoral Local que ha de confeccionar la llista per concòrrer a les eleccions municipals de 2019.

Sant Adrià rebutja el nomenament de María Elósegui per al TEDH a instàncies d’ERC

Les declaracions de caràcter LGTBIfòbic, o l’opinió que les persones transsexuals  haurien de sotmetre's a teràpies psicològiques i psiquiàtriques en comptes de la cirurgia, són incompatibles amb formar part del Tribunal Europeu dels Drets Humans segons els republicans.   Amb el vot favorable de tots els grups menys el vot contrari del Partit Popular i l’abstenció de Ciutadans, el ple de Sant Adrià va aprovar aquest dilluns una moció que expressa el malestar del consistori pel nomenament de María Elósegui al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH).   Pel portaveu republicà Rubèn Arenas “Una persona que està aspirant a arribar al Tribunal Europeu dels Drets Humans, i que està negant un dret tan bàsic com és el dret a la llibertat sexual, pensem que no té cabuda”.   Per aquesta raó Esquerra Republicana de Sant Adrià ha impulsat una moció que demana la rectificació i revocació del nomenament com a jutgessa del TEDH de María Elósegui a causa de les seves declaracions clarament homòfobes.   Per als republicans aquest nomenament “pot suposar un perill per als drets de les persones LGTBI de la Unió Europea”, denuncia Arenas, raó per la qual el text de la moció insta el mateix TEDH a prendre totes les mesures necessàries per tal que aquest nomenament no afecti els drets dels ciutadans LGTBI europeus.  

Gemma Pla, presidenta de la Secció Local de Sant Adrià fent l’ofrena al Camp de la Bota

Esquerra Sant Adrià reclama la dignificació del Camp de la Bota

Més de 150 persones van voler retre homenatge ahir als més de 1.700 afusellats al Camp de la Bota durant el franquisme. L’acte ha estat organitzat per la secció local de Sant Adrià i la sectorial de Memòria i Reparació d’Esquerra Republicana.   Ester Capella, diputada al Congreso de los Diputados de Madrid per ERC, ha reclamat aquest dissabte la dignificació del Camp de la Bota en el marc de l’acte que ha organitzat Esquerra aquest dissabte. “Segueix sent un espai indigne i no s’ha valorat prou el que representa per a la memòria col·lectiva” ha dit. Capella ha recordat la feina feta pels consellers Carles Mundó i Raül Romeva per avançar en la recuperació de la memòria dels afusellats, amb lleis com la d’anul·lació dels judicis franquistes. Una reivindicació local El regidor de Sant Adrià Antoni Vélez ha recordat que l’any passat ja es va aprovar una moció a l’ajuntament de Sant Adrià per dignificar l’espai, però que no s’ha avançat gaire. Vélez ha afirmat que des d’Esquerra no s’aturaran fins a aconseguir-ho, i que hi tornaran cada any. En aquest sentit ha instat els presents a reservar-se la data per l’any vinent: “vindrem aquí amb una opció binaria, o bé a celebrar la dignificació de l’espai, o a tornar-la a reclamar”.  Una reivindicació de gènere L’acte també ha posat l’accent en la repressió patida per les dones. La secretària de dones de la sectorial de Memòria i Reparació, Meritxell Benedí, ha posat l’accent no només en les dotze dones afusellades en aquest indret. Benedí ha posat llum sobre la resta de repressions que van haver de patir totes aquelles dones que s’havien significat durant la República. “Moltes dones van patir la repressió franquista per haver treballat durant la segona república, o per haver-se divorciat, i van ser víctimes de les denúncies de la família de la seva ex parella, o no van poder tornar a la feina que havien desenvolupat mai més”. Ofrenes dels familiars i propparents L’acte ha conclòs amb una ofrena floral per part d’una representació de les seccions locals d’aquelles ciutats en les quals alguns dels seus militants o representants polítics van ser afusellats al camp de la Bota, així com descendents directes de persones assassinades en aquest espai.

Resum ple desembre 2017

Sant Adrià aprova una moció d’ERC per la creació d’una Oficina Local de Turisme

En el ple del mes de desembre es va aprovar amb el vot favorable de PSC, SAeC, ICV i MES, la moció presentada per Esquerra Republicana per la creació d’una Oficina Local de Turisme a Sant Adrià.   Desembre ha deixat un ple tranquil i no gaire llarg, on només es va presentar una moció, a proposta d’Esquerra Republicana de Catalunya, que acorda la creació d’una Oficina Local de Turisme per la ciutat. La proposta ha tingut el vistiplau de 14 dels 21 regidors del consistori en el seu conjunt i una votació separada en el punt 3 que reclama planificar l’oferta cultural per fer-ne itineraris.   La regidora no adscrita Fina Navarrete, el Partit Popular i CiU van abstenir-se; tot i que el convergent Xavier Soley va votar a favor el punt tercer. Ciutadans va votar-hi en contra.   El text neix de la necessitat de regular el turisme a la ciutat, on actualment no hi ha cap reglamentació que el reguli. La proximitat amb la ciutat de Barcelona ha fet que comencin a aparèixer pisos turístics a Sant Adrià sota el paraigua de la marca Barcelona. Pels republicans això suposa un repte que cal entomar. Segons el portaveu Rubèn Arenas, “Necessitem posar en valor la qualitat i sostenibilitat del servei que volem oferir, evitant dinàmiques de depredació i explotació” però alhora reclamen “aprofitar la nostra riquesa cultural i natural com a base per generar turisme de qualitat”.   “La moratòria hotelera de la capital catalana ha suposat un increment de la pressió turística a Sant Adrià”, denuncia Antoni Vélez, “però també pot suposar una oportunitat per crear nous llocs de treball i dinamitzar l’economia local”.   Per tot això Esquerra ha impulsat amb aquesta moció la creació d’una Oficina Local de Turisme que contribueixi a ordenar i planificar el tipus de turisme que voldrà Sant Adrià. A la vegada s’aprova establir eines d’anàlisi  sobre la tendència de pisos turístics a la ciutat per plantejar un planejament específic que ho reguli.