Sant Adrià de Besòs

Notícia

ERC Sant Adrià demana aturar la tala dels arbres de la Rambleta fins a conèixer el seu estat real

Temes de ciutat
Moment de la manifestació
Moment de la manifestació
El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Adrià de Besòs ha presentat aquest divendres una instància en què sol·licita l’elaboració d’un informe preliminar sobre l’estat dels arbres de la Rambleta. 
 
Davant la sorpresa que no s’ha elaborat un informe integral sobre l’arbrat actual i futur de la Rambleta, Esquerra ha sol·licitat aquest divendres que es dugui a terme un informe de tot l’arbrat, el seu estat i el seu destí previst. Reclamen que aquest informe s’enviï per escrit i sigui presentat en comissió informativa a la resta de partits.
 
Mentrestant, els republicans reclamen que s’aturi qualsevol actuació envers l’arbrat de la Rambleta fins que s’hagi elaborat l’esmentat informe. Igualment exigeixen que es mantingui el reg i les cures bàsiques de l’arbrat per evitar la seva mort.
 
Els republicans prenen la iniciativa després de no rebre resposta per part de l’equip de govern d’una instància anterior presentada el 13 de juny, en què donen veu a la preocupació veïnal, i en què ja demanaven els informes tècnics que justifiquin la mesura radical de la tala. També han denunciat que no s’estan regant els arbres. 
 
En la instància presentada al·leguen que també han sol·licitat a l’AMB l’existència d’algun informe acurat sobre l’arbrat i que la resposta de l’ens ha estat negativa. L'únic informe existent és el mateix projecte d’execució de la Rambleta, on hi ha un apartat de jardineria.
 
Una oportunitat de millora ambiental
La posició d’Esquerra respecte a l’arbrat no és només la conservació. Existeixen motius tècnics i ambientals que poden recomanar la tala d’arbres, per exemple quan els arbres estan morts o quan el seu creixement és molt deficient.
 
En aquests casos, es recomana la seva substitució per espècies autòctones i més integrades en l’ecosistema de ribera aprofitant el parc fluvial que tenim al costat i que pot servir de suport pel niament d’aus també autòctones i pròpies del riu Besòs. Un exemple seria substituir les espècies tropicals per freixers, oms i verns.
 
Tanmateix, els republicans entenen que es poden fer actuacions sense produir les morts dels arbres, com per exemple, el trasplantament. 
 
Els republicans pensen que tota obra pot comportar una oportunitat per adaptar espècies i entorn de les condicions del riu, per ajudar que l’ecosistema funcioni millor i a garantir la pervivència de la biodiversitat, invertint per ajudar que es recuperi la imatge i funcionament  dels ecosistemes mediterranis i fluvials i per tant una millora del medi ambient de la nostra ciutat.
 
Els republicans prenen aquesta posició després d’haver consultat amb el guardonat Premi Ciutat de Sant Adrià, biòleg i ornitòleg de la ciutat, Xavier Larruy. Conclouen que és un debat que han de dur a terme els experts.
Compromís durant la manifestació
Aquesta instància respon al compromís que el cap de l’oposició va fer durant la manifestació en defensa de l’arbrat de la rambleta, el passat dissabte 29 de juny.
 
Rubèn Arenas ha afirmat que no poden prometre res inassumible, però que “treballarem per evitar la tala d’aquest arbrat, a l’espera que els experts emetin una opinió sobre la situació real i les alternatives que existeixen”.

Instància presentada
Mots clau
: arbrat rambleta