Sant Adrià de Besòs

Totes les notícies


Un moment de l'acte

Joan Tardà “Hem de fer el camí més ample”

L’exdiputat d’ERC al Congreso reivindica el camí recorregut els darrers anys i crida a crear complicitats per poder culminar el procés.  L’històric dirigent republicà ha presentat aquest dilluns el llibre “Entre Ítaca i Icària” escrit a sis mans entre Xavier Domènech, Àngels Barceló i el mateix Joan Tardà. Fruit d’hores de converses de tres persones amb visions polítiques diverses. Des de l’independentisme de Joan Tardà, fins al catalanisme d’Àngels Barceló, passant per l’autodeterminisme de Xavier Domènech, el volum busca punts en comú de tres personalitats que analitzen el procés viscut a Catalunya els darrers deu anys. Tardà ha destacat com ha crescut l’independentisme en els darrers deu anys “De vegades la història s’accelera. Fa uns anys érem el 14% i ara sumem el 48%”. I ha afirmat “qui digui que fa deu anys ja sabia que seríem on som o menteix o no diu la veritat”. Tardà ha afirmat que per fer el cim hem de fer el camí més ample, per tal que hi càpiga tothom, i ha defensat que l’eina que permet eixamplar aquest camí és el dret d’autodeterminació que ha de culminar en un referèndum. El republicà ha posat èmfasi en el lligam que hi ha entre els drets nacionals i socials, i ha opinat que el republicanisme ha de fer la tasca d’aplanar aquest camí. En un moment en què la tensió política se centra en l’aritmètica parlamentària a Madrid, Tardà, que hi ha sigut diputat molts anys, ha defensat que s’ha d’establir un diàleg en què es pugui parlar de tot. “Si el diàleg té com a límit la constitució espanyola, llavors els autonomistes estan imposant el seu model”. Respecte a l’augment de l’extrema dreta el passat 10N, Tardà ha destacat els materials “d’enderroc” amb què es va construir la democràcia espanyola. “Mentre a Europa les democràcies es van construir amb els materials més nobles, provinents de la derrota del nazisme, a Espanya: Franco va morir al llit” i ha denunciat com la constitució espanyola es va escriure pactant amb els hereus del dictador.

Chakir El Homrani durant la seva intervenció

Esquerra Sant Adrià demana el vot com la millor resposta a la sentència amb el conseller Chakir El Homrani

Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha visitat Sant Adrià en el marc de la campanya electoral i ha celebrat un acte al Centre Republicà Adrianenc, on ha demanat màxima mobilització el proper 10N per fer que l’independentisme guanyi les eleccions.    Aquest proppassat dimecres, Esquerra Sant Adrià ha dut a terme el seu acte central de campanya al recentment inaugurat Centre Republicà Adrianenc on s’hi han aplegat més d’una cinquantena de persones.  L’acte va començar amb una intervenció del president de la Secció Local, David Oliver, recordant a les persones preses i exiliades, i explicant que la sentència més que una sentència és una venjança contra l’independentisme i va posar en relleu una solució per canalitzar la indignació envers la injustícia: “Contra la sentència del catorze d’octubre, la nostra victòria el deu de novembre.” Seguidament va agafar la paraula, el conseller Chakir El Homrani que va començar recordant dues de les notícies del dia: “Avui hem vist perplexos com Pedro Sánchez es vantava de la manca de separació de poders i també com el Regne Unit ha desqualificat l’euroordre contra Clara Ponsatí per desproporcionada.” Fent incís en què la pèrdua de drets i llibertats a l’estat espanyol és molt preocupant i que no només afecta l’independentisme, sinó que amb la sentència s’obre la porta a qualificar de sedició altres reivindicacions socials. En paraules del Conseller: “Ara aturar un desnonament per la PAH, també serà sedició?” Va parlar sobre la importància de cuidar al gairebé 50% de la ciutadania que comparteix l’objectiu de fer una República independent però també d’interpel·lar als espais que ocupen el 70 o el 80% de la població: espais com el que la solució al conflicte ha de passar per les urnes, com el rebuig a la sentència i que aquest percentatge volen una República.  Finalment, va animar als assistents a mobilitzar-se com una resposta més a la sentència, perquè la millor resposta és una victòria de l’independentisme el proper 10N.

El PSC tomba a Sant Adrià la moció d’ERC, SAeC i MES de rebuig a la sentència i en favor de l’amnistia

Els grups sobiranistes han denunciant l’intent de l’alcalde de diluir el ple extraordinari que havien solicitat programant-lo per dimecres al matí El Ple de Sant Adrià ha rebutjat aquest dilluns per 13 vots contraris (PSC, Cs i Movem Sant Adrià) una moció presentada per Esquerra Republicana de Catalunya, Sant Adrià en Comú i Moviment d’Esquerres (i amb el suport extern de JuntsxCatalunya) en resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar l’amnistia per a les persones preses i exiliades. El regidor republicà Antoni Vélez, en nom de tots els proposants, ha defensat una solució política i dialogada, i ha defensat l’amnistia, el diàleg i la negociació: “Hem intentat fins al darrer moment, de fet fins avui mateix, què el PSC s’assegués a negociar la moció, però la resposta ha estat que no, que no pensaven entrar ni tan sols a negociar-la”.  Vélez ha destacat que “rebutgem la sentència perquè fer un referèndum, propiciar debats al Parlament, o convocar i desconvocar manifestacions pacífiques no pot suposar 100 anys de presó. No és propi d’un estat de dret, no és propi d’un país que aspira a ser d’alta qualitat democràtica”. Els signats de la moció han fet una defensa ferma de la mateixa i han destacat que “Ens diuen que hem de respectar l’estat de dret, però fa temps que aquest estat de dret no respecta els ciutadans” i han posat com a exemple les detencions arbitràries, la tipificació de delictes que no estan al codi penal, violències inexistents, jutges decidits per interessos polítics, entre d’altres. També s’ha destacat que tota la causa s’ha muntat entorn de les acusacions realitzades per la fiscalia a finals d’octubre, i ha alertat que “si situem l’independentisme fora dels límits de la democràcia, no és possible promoure qualsevol acostament dialogat i consensuat”.

Moment del ple d'octubre

Esquerra Republicana Sant Adrià impulsa la creació d’un pla local LGTBIQ+

El ple municipal també ha rebutjat una moció de Cs que pretenia equiparar l’independentisme amb terrorisme.  La moció per la creació d’un pla local LGTBIQ+, presentada per ERC Sant Adrià amb l’adhesió de MES i MSA, ha estat aprovada per unanimitat de tots els grups del consistori. Sant Adrià s’inscriurà d’aquesta manera a la xarxa de municipis LGTBI. El regidor d’Esquerra Pol Carrión ha destacat que l’Ajuntament de Sant Adrià no disposa de “totes les eines” per fer efectiva la llei 11/2014. Aquesta llei, aprovada fa cinc anys, garanteix els drets de lesbianies, gais, bisexuals, transexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la lesfòbia, la bifòbia i la transfòbia. La llei obliga també als ens locals del territori a promoure les condicions per fer-la plenament efectiva  en l’àmbit de les seves competències. La moció aprovada aquest dilluns proposa la creació d’una comissió transversal que vetlli per la implementació del pla local, així com la seva avaluació i millora. També s’haurà de posar en marxa un servei d’atenció integral a la diversitat afectiva, sexual i de gènere. La moció preveu que per tal que aquest pla arribi a la població adrianenca s’hi haurà de fer una presentació a la societat civil i la ciutadania. També s’haurà de crear un fons documental a totes les biblioteques del municipi sobre la diversitat afectiva, sexual i de gènere. Rebuig a la moció de CS Més polèmica ha estat la moció presentada per Cs que sota la “condemna a la violència” ha volgut criminalitzar el moviment independentista equiparant-lo al terrorisme. Tots els grups, amb més o menys efusivitat, han rebutjat aquest intent de criminalització i han afirmat que el moviment independentista no té cap relació amb el terrorisme. El portaveu d’ERC Sant Adrià, Rubèn Arenas, ha alertat que “El que volen és un titular per il·legalitzar-nos, però no ens fa por”. Arenas també ha recordat que “existia un acord no escrit pel qual mai no s’usaria el terrorisme ni la violència com a mitjà per a fer política” i ha denunciat que Cs n’ha fet d’aquest tema una joguina electoral.

Nota de premsa

L’oposició se salta l’intent del govern del PSC d’enterrar el debat respecte a l’amnistia

L’equip de govern ha intentat calendaritzar el ple extraordinari que havien demanat tres formacions per a dimecres 30 al matí Esquerra Republicana de Catalunya Sant Adrià de Besòs, Sant Adrià en Comú i Moviment d’Esquerres han decidit portar al ple ordinari d’octubre la moció de rebuig a la condemna. El moviment es produeix després que l’alcalde ha convocat el ple que havien demanat les tres formacions per dimecres 30 al matí, i no pel dijous 24 a la tarda, com s’havia sol·licitat, abans del Ple ordinari.   Els tres partits municipals havien demanat el passat 17 d’octubre la convocatòria d’un ple extraordinari, en horari de tarda, amb un únic punt del dia: una moció on es manifesti el rebuig a la sentència i es demana un posicionament del consistori a favor de l’amnistia dels presos polítics.  Amb la convocatòria de ple extraordinari, que ha estat sol·licitada a molts altres municipis, els partits sobiranistes volen forçar el consistori adrianenc a què faci un debat respecte a la sentència als presos polítics catalans dictada dilluns 14. L’equip de govern ha trencat amb les condicions que li havien demanat i havien acordat les tres forces contràries a la sentència amb el mateix PSC, i ha escollit dimecres 30 d’octubre al matí com a data per a la celebració del ple extraordinari. Els tres partits consideren molt greu que el PSC, també a nivell municipal, hagi abandonat el diàleg i intenti evitar el debat d’una qüestió que ha impactat tan fortament en la societat. Esquerra, SAeC i MES han denunciat que l’elecció d’aquesta data per part de l’alcalde és un intent de diluir el ple, celebrant-ho en un horari que la majoria de la ciutadania no pot assistir. Davant aquest exercici que han titllat de “filibusterisme”, han acordat presentar la moció de resposta dins el ple ordinari que s’ha de celebrar dilluns vinent xafant així l’intent socialista d’amagar una discussió que ara mateix existeix i està candent dins la societat catalana i adrianenca.

Moment del registre de la petició de ple extraordinari

Esquerra Republicana de Sant Adrià, SAeC i MES expressen el seu ferm rebuig a la sentència dictada pel Tribunal Suprem als presos polítics

Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Adrià de Besòs, Sant Adrià en Comú i Moviment d’Esquerres expressen la seva indignació per la sentència dictada pel Tribunal Suprem en què han condemnat els membres del Govern de la Generalitat durant l’1 d’octubre i els líders de les principals entitats sobiranistes. El tres grups municipals anuncien que presentarán una moció de rebuig i en reclamaran l’amnistia.   Els tres partits municipals han anunciat que presentaran una moció per mostrar el seu rebuig a les condemnes i demanar l’amnistia.  Resposta institucional: ple extraordinari La resposta institucional a nivell local no s’ha fet esperar. Els tres partits han acordat demanar la convocatòria d’un ple extraordinari en les properes 72h, amb un únic punt a l’ordre del dia del ple: una moció on es manifestarà el rebuig a la sentència i es demanarà un posicionament del consistori a favor de l’amnistia dels presos polítics. La moció pretén buscar les complicitats de tots els partits del consistori per a poder articular una resposta a la sentència on la majoria de partits se sentin representats i, per tant, que gaudeix d’una força política més gran. No seria la primera vegada que els partits adrianencs, amb un esforç de totes les parts, arriben a acords i punts en comú que ajuden a impulsar mocions relacionades amb el “procés”. Aquesta és, de nou, la voluntat dels impulsors d’aquesta moció. Una sentència demolidora que interpel·la tothom Els partits han qualificat de “demolidora” la sentència anunciada aquest dilluns i han afirmat que esperen que el consistori aprovi la moció en favor de l’amnistia com ja va fer el mes de març passat amb la moció per l’alliberament dels presos polítics. Han recordat que en el ple d’aquell mes tant el PSC com ICV-EUiA van donar suport al seu alliberament. “Demanem al PSC que sigui valent i que, si aposta pel diàleg i la convivència, se sumi a la nostra moció. Perquè fer un referèndum no pot ser mai un delicte”.

ERC Sant Adrià demana al Ple que es regulin amb urgència els patinets elèctrics

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Adrià de Besòs ha presentat aquest dilluns tres mocions al Ple: per regular els vehicles de mobilitat personal (VMP); per fer front al deute de les famílies vulnerables amb Endesa, conjuntament amb PSC, SAeC i MES; i per donar suport a les ONG’s que rescaten al Mediterrani, també amb SAeC i MES. Les tres han estat aprovades per una àmplia majoria del consistori. El Ple de Sant Adrià ha aprovat aquest dilluns per unanimitat una moció presentada per Esquerra Republicana de Catalunya que demana regular i reglamentar la circulació dels vehicles de mobilitat personal. Aquesta petició inclou tant els patinets i bicicletes elèctriques com d’altres ginys, elèctrics o de tracció manual. La moció pretén forçar el govern a fer una regulació d’ús d’aquests vehicles cada cop més freqüents a la nostra ciutat. Per als republicans Sant Adrià és una ciutat ideal per aquelles persones que trien opcions de mobilitat alternatives al cotxe i més sostenibles, i s’ha de regular com cal per evitar accidents i millorar la convivència.  La regidora Mercè Curto ha destacat que “Estem davant d’un fenomen que no és passatger i que ha vingut a quedar-se. Hem de veure’l com una gran oportunitat”. Suport a les famílies vulnerables amb Endesa El ple també ha aprovat per 16 vots a favor i 4 abstencions (de Ciutadans), una moció d’Esquerra juntament amb PSC, SAeC i MES, per fer front al deute pels impagaments de famílies en situació de vulnerabilitat. La moció, defensada per una adrianenca afectada per les amenaces d’Endesa, reclama entre d’altres, la condonació del deute per part d’Endesa, i que es retiri l’amenaça de tallar el subministrament.  Tanmateix la moció reclama a les diferents administracions competents que desenvolupin allò que els pertoca per tal de protegir i defensar les famílies en situació de vulnerabilitat davant les empreses subministradores. Suport a les ONG de rescat al Mediterrani La tercera moció, presentada per ERC, SAeC i MES, ha demanat el suport a les ONG que treballen en el rescat de vides al Mediterrani.

Pintades a la seu del Centre Republicà Adrianenc

Davant les pintades a la nostra seu, arguments i idees

Dijous al matí ens vam aixecar amb pintades el Centre Republicà Adrianenc en contra d'una llei que busca limitar les grans empreses en els serveis públics, per tal que aquestes deixin de prioritzar el benefici econòmic en lloc de la qualitat en els serveis assistencials, un fet que afecta el dia a dia de molts ciutadans. Les pintades no han estat signades, cosa que demostra la covardia dels seus autors. Però com nosaltres som dels que construïm, en comptes de destruir, i som dels que sempre busquen el debat seré i la millora constant, ho denunciem fent el que millor sabem: exposant idees. Per això us hem preparat una serie de preguntes i respostes sobre la Llei Anti-Florentino (mal anomenada “Llei Aragonès”, nom que rep només per ser utilitzada com a arma política i que demostra el poc interés real pels serveis públics dels que així l’anomenen). FAQs de la Llei Anti-Florentino L’error d’anomenar-la “Llei Aragonès” El Projecte de Llei de Contractes de Serveis d’Atenció a les Persones, que s’està tramitant actualment al Parlament de Catalunya, va ser impulsat pel conseller Raül Romeva l’any 2016 arran d’una reivindicació llargament realitzada per les entitats no lucratives –associacions, cooperatives d’iniciativa social i fundacions– que presten serveis d’atenció a les persones al nostre país. Per què cal aquesta llei? Actualment no existeix un marc normatiu català que reguli com han de ser els contractes que la Generalitat i les administracions locals del país realitzen amb altres entitats perquè gestionin aquests serveis d’atenció a les persones.  Mentre no existeixi aquest marc normatiu, impera la llei espanyola (Ley de Contratración del Sector Público), que afavoreix les grans empreses a l’hora d’obtenir aquests contractes en detriment de les entitats del Tercer Sector, que no poden competir-hi en condicions d’igualtat.  A tall d’exemple, l’empresa Clece, propietat de Florentino Pérez, és una de les que més contractes té amb les administracions públiques (més d’un miler), un empresari que s’ha adjudicat serveis tan sensibles com el d’algunes residències de la ciutat de Barcelona.

Joan Tardà, Centre Republicà Adrianenc

ERC Sant Adrià inaugura el Centre Republicà Adrianenc per impulsar els valors republicans

La inauguració ha comptat amb la presència de la diputada al Congrés Carolina Telechea, i l’exdiputat Joan Tardà, que han destacat la tasca feta a ciutats com Sant Adrià per impulsar el republicanisme i l’independentisme a l’Àrea metropolitana.  Un centenar de persones van assistir a l'obertura del local, situat al carrer d’Andreu Vidal 15, molt a prop de l’Ateneu, que vol ser més que una seu del partit per convertir-se en un espai que fomenti els valors republicans de la llibertat, la igualtat i la fraternitat.   L’exdiputat al Congrés espanyol, Joan Tardà, ha reclamat aquest diumenge “ser-ne més” per poder dur a terme el projecte de la República Catalana, que s’ha de bastir en tres eixos: la llibertat, la igualtat i la solidaritat entre els pobles. El líder republicà ho ha reclamat en el marc de la inauguració del Centre Republicà Adrianenc, la nova seu que Esquerra Republicana de Catalunya ha inaugurat a Sant Adrià de Besòs. Per a Tardà, la república ha de servir per millorar la vida de tots els ciutadans, “pensin el que pensin, encara que les seves idees polítiques siguin molt diferents de les nostres”. Tardà ha recordat que la igualtat només s’aconseguirà si tots els ciutadans tenen les mateixes oportunitats, i que aquesta s’assolirà amb una distribució de la riquesa diferent de l’actual. Per la seva banda, la diputada al Congrés, Carolina Telechea ha recordat que tot i la repressió s’ha de tenir “mirada llarga” i ha defensat el diàleg sense límits com a punt de partida per trobar un desllorigador a la situació política actual. Telechea ha fet seu el símil de Raül Romeva i el GPS, en què els catalans tenim un destí i una ruta per assolir-lo, i d’igual manera que els GPS, de vegades un camí està tallat i s’ha de buscar una ruta alternativa, i d’altres hi ha retencions i s’hi va més lent, però seguim tenint el mateix objectiu. Recuperació del Centre Republicà Per la seva banda, el president d’ERC Sant Adrià, David Oliver, ha volgut destacar “l’honor de presidir aquesta inauguració” amb la qual es vol recuperar l’esperit del Centre Republicà Adrianenc durant la II República.