Santa Margarida i els Monjos

Totes les notícies

Lluita contra la contaminació, policia de proximitat, fiscalitat progressiva. Eixos d’Esquerra per Santa Margarida i els Monjos

Fa uns dies hi ha hagut unes eleccions generals. A Esquerra estem contents pels resultats obtinguts arreu de Catalunya. Esquerra ha guanyat, anava de llibertat. A Santa Margarida i els Monjos hem doblat el nombre de vots i tècnicament hem empatat amb l’altra llista més votada. Aquets resultats ens empenyen, una mica més si cap, per seguir treballant i millorar  els resultats a les eleccions municipals per portar l’ aire fresc que necessita l’ajuntament.   Després de 40 anys del mateix govern municipal, d’una mateixa manera de fer, és el moment del canvi. És el moment per un altra manera de gestionar l’ajuntament. un altra manera de fer. Cal portar la democràcia i la transparència a la casa de la vila, per escoltar i per parlar amb tots els veïns i veïnes. Hem d’administrar l’ajuntament amb voluntat de servei i respecte a tothom, et votin o no et votin. On la Casa de la Vila sigui de tothom i no d’uns pocs. Voldria recordar que durant la legislatura passada, els de la majoria s’han negat a donar copies de les claus de la Casa de tothom als regidors de l’oposició. Cosa inaudita i antidemocràtica que no conec a cap altra poble que hagi passat. Aquí tan sols ells es consideraven els amos.   Soc conscient que democratitzar l’ajuntament no serà senzill, i que haurem de començar per fer d’una manera immediata  una auditoria per tal de conèixer la realitat econòmica i administrativa. Auditoria  imprescindible després de 40 anys del mateix govern, de la seva tradicional falta de transparència i de les inhabilitacions de l’anterior alcalde i de la secretaria. Paral·lelament haurem d’emprendre mesures contra la greu contaminació atmosfèrica, la contaminació de les aigües subterrànies i les del Foix, i la contaminació acústica. Tenim molta feina a fer però una de les primeres serà modernitzar el cos de policia municipal per tal que esdevingui una policia de proximitat al servei del ciutadà, que l’allunyi de l’actual imatge de policia sancionadora.

Intervenció d'ERC al darrer ple de Santa Margarida i els Monjos

Ha estat un plaer aquesta legislatura. Sempre és una decisió transcendent posar-se al servei dels veïns i veïnes del municipi. Servir als veïns, i com a conseqüència a la nostra nació, es el més gran orgull que pot tenir un demòcrata. Durant aquests quatre anys a nosaltres com a persones i com a representants d’Esquerra hem aprés moltes coses, entre d’altres com no volem que es gestioni aquest ajuntament. Es evident que al llarg de 40 anys al municipi vostès han fet coses (PSC), que quan nosaltres gestionem la Casa de la Vila evidentment respectarem, però hi ha actituds i actuacions que no  mereixen altre cosa que la nostra repulsa i denuncia. Hi ha concepte que s’ha posat de moda actualment, el populisme.  El populisme és un terme polític que es destaca per la seva constant apel·lació al «poble» com a font del poder i un vague «sentit comú» com criteri superior. El hi sona allò de “fets i no paraules”, els hi sona “nosaltres complim”, dues expressions populistes que emmarquen la seva trajectòria de gestió al llarg d’aquesta legislatura. La seva consideració de la Casa de la Vila com a finca privada, negant-se a compartir les claus de l’ajuntament amb la resta d’elegits del municipi. La seva aversió a la democràcia, rebutjant que els veïns i les veïnes poguessin votar lliurament en un local municipal al referèndum de l’1 d’Octubre, son manifestacions populistes.  Han passat anys amb una falta de criteri democràtic que els ha impedit que fins aquesta legislatura no s’hagin deixat participar directament els veïns i les veïnes en els pressuposts, que no s’hagi impulsat uns pressupostos participatius, i quan s’ha fet ha estat gracies a les propostes de l’oposició. La seva falta de voluntat de servei als veïns i de democràcia en la gestió no ha permès als veïns i regidors conèixer despeses. Despeses que masses vegades s’han dut a terme mitjançant modificacions repetides del pressupost. Obscurantisme informatiu que ha tingut la seva màxima expressió en la publicació local “Nosaltres”.

Santa Margarida i els Monjos, l’excepció comarcal

És conegut que a Santa Margarida i els Monjos caminem amb el pas canviat de la resta de la comarca. A les eleccions del 21D va ser l’únic municipi on va guanyar Ciudadanos. A les passades eleccions va ser l’únic municipi on va guanyar el partit socialista, malgrat fos per un escàs marge de vots. L’evolució dels resultats electorals al municipi ha anat paral·lela a un creixement poblacional desaforat i a una certa connivència amb les empreses immobiliàries. En el moment més àlgid del creixement, el PSC  va obtenir els seus millors resultats. Entre l’any 2000 i l’any 2008 SMiMonjos va passar de 4.600 habitants a 6.760, el PSC va obtenir a les eleccions generals de 2008 el 54,42% dels vots, Esquerra obtenia el 6,55%. Amb la crisi econòmica es va alentir el creixement municipal i a les eleccions generals de 2011 el PSC va rebre el 34,08€ dels vots, vint punts menys que l’any 2008. A les eleccions del 2015 el PSC va obtenir el 22,15% dels vots i ERC el 14,71%. A les eleccions del 2016 el PSC manté la tendència descendent i obté el 21,85%. ERC segueix amb el seu increment de votants i obté el 17,06%. Aquesta marcada tendència electoral i una important crisi econòmica que comportava un percentatge d’atur municipal superior al de la comarca, van empènyer al PSC a una política populista buscant ocupar l’espai electoral tradicional de la dreta. Com a conseqüència es van oposar activament al referèndum, van incrementar el control sobre els mitjans d’informació  municipal, es van negar a fer un cens d’habitatges desocupats en mans dels grans tenidors, a aplicar el topònims que proposa l’Institut d’Estudis Catalans pel municipi, etc... Aquesta deriva electoralista de la política municipal va culminar quan l’actual alcaldessa, a la presentació de la candidatura municipal socialista, va felicitar i agrair públicament a l’anterior alcalde la tasca realitzada. Alcalde, que juntament amb la secretaria, va ser inhabilitat pels tribunals.

Homenatge a la persones que van portar la República a Santa Margarida i els Monjos

Moltes emocions contingudes a l'acte Milicians que es va fer al Moli del Foix de SMiMonjos. Homenatge a totes les persones que van portar la República al municipi, des de l'alcalde Vidal a aquells que van defensar el govern legal representat per en Jaume Bertran, els militants d'Esquerra i la junta de la Societat Coral Republicana de la Margaridoia. Amb la participació de Toni Bou de Memòria Democràtica, que va entregar les anulacions dels judicis militars a les persones jutjades pels tribunals militars o als seus descendents de Santa Margarida i els Monjos. Recuperant la memòria històrica del municipi.

La precarització laboral i econòmica a Santa Margarida i els Monjos

Les xifres d’atur a SMiMonjos són cada mes més preocupants. Per moltes raons SMiMonjos ha viscut molt malament la crisi passada i no es prepara per a la crisi que estem entrant. El mes desembre de 2018 al municipi hi havia l’11,76% d’atur, el gener de 2019, 11,86% i el febrer el 12,69%. Allunyats dels percentatges de Sant Sadurní 7,89% el desembre, o el 8,49% els mesos de gener i febrer. Segons les ultimes dades publicades, la renda familiar disponible a Santa Margarida i els Monjos és de 15,5 milers d’euros per habitant, per sota d’altres municipis; a Sant Sadurní d’Anoia, era de 17,3, o a Gelida de 16,1. La pensió contributiva mitjana de SMiMonjos és de 834,39€, ben per sota de Sant Sadurní, 1.079,1€, o de Gelida, on era de 1.021,75€. A SMiMonjos les famílies tenen un poder econòmic més baix que el altres municipis, i paral·lelament , hi ha un atur alt que s’incrementa. La precarietat laboral ha fet sorgir la figura del treballador pobre, que segons organismes com l’OCDE o l’Airef arriba a prop de 400.000 empleats, un 17% més que anteriorment. Actualment un de cada deu treballadors és pobre. Treballadors amb uns salaris insuficients per sortir de la situació de pobresa. Són treballs a temps parcial i precaris, que acostumen a ser primeres feines per els més joves o per persones grans que s’han quedat a l’atur i es tornen a incorporar al món laboral. Situació a la qual cal afegir l’augment de les subcontractacions, fent que el salari s’aprimi perquè l’empresa intermediària es queda una part dels beneficis. En aquest context falten polítiques municipals d’ocupació i d’empresa per assegurar que totes les persones puguin exercir el seu dret a un treball digne i de qualitat. Cal treballar la formació “a mida” per a les empreses del municipi. Crear plans d’ocupació propis i ajudes a la contractació. Fomentar la creació d’empreses públiques per gestionar de forma directa els serveis municipals, l’emprenedoria i el treball cooperatiu.

Es constitueix l'assemblea d'alcaldes i alcaldesses del Penedès

El dijous 14 de març a la casa de Pau Casals a Sant Salvador, alcaldes i alcaldesses de tot el Penedès i de tots els partits -socialistes, d'Esquerra, del PDCAT, populars- es van reunir amb el president Torra defensant el territori.  Els de Ciudadanos no respecten la distribució territorial de Catalunya ni al President Torra, i  no hi van assistir. Curiosament tampoc hi va anar l'alcaldessa, ni cap representant de l'ajuntament de SMiMonjos. Cada vegada es fa més present el rumor que parla de l'aliança socialistes i ciudadanos a l'ajuntament de SMiMonjos. 

SMiMonjos, del gris al negre

SMiMonjos té un govern municipal que, com a mínim, es pot qualificar de peculiar. Quan l’any 2015 Esquerra Republicana va accedir a l’Ajuntament, no hi havia ningú que ocupes un càrrec tan important a l’organigrama municipal com l’interventor, incomplint la legislació i la lògica administrativa. L’interventor és la persona a qui correspon el control i la fiscalització interna de la gestió economicofinancera i pressupostària d’un ajuntament. Es a dir, l’ús correcte dels diners del poble. Aquesta alarmant irregularitat va comportar que, fa quatre anys, ERC exigís l’immediat nomenament d’un interventor i s’acabés amb l’incompliment legislatiu. En aquells moments ja feia uns anys que s’havia iniciat el procediment jurídic que va acabar amb la inhabilitació de l’alcalde i de la secretaria. Curiosament era la secretaria qui feia les funcions d’interventora. Degut a la gravetat de la situació, en pocs mesos, tal com consta al web municipal, una persona va accedir a la plaça d’interventor i es va regularitzar la situació. Ser interventor en el sector públic exigeix l'exercici d'unes habilitats molt poc habituals. Per si fos poca tasca dominar tota la normativa financera o de contractació, l'Interventor ha d'estar disposat a afrontar pressions i  conflictes per part de les autoritats responsables de l'execució de la despesa pública. En alguns casos, l'enfrontament pot cobrar una virulència extraordinària. Què fer llavors? Molts funcionaris fan les maletes i canvien de destinació. L’any 2018 ha acabat a l’ajuntament de SMiMonjos sense interventor. Els regidors de l’oposició ho hem conegut casualment. La majoria, que governa el municipi des de fa quaranta anys, gestiona el municipi com si fos la seva finca privada, sense transparència, sense informar als altres regidors, ni als veïns, al mig d’una gran boira, d’amagat. Cap partit de l’oposició coneixia un canvi tant important, ni encara avui les causes que  han provocat que l’interventor així deixat el càrrec i/o hagi estat substituït després de presentar els pressupostos del 2019.