Santa Margarida i els Monjos

Notícia

Santa Margarida i els Monjos, l’excepció comarcal

És conegut que a Santa Margarida i els Monjos caminem amb el pas canviat de la resta de la comarca. A les eleccions del 21D va ser l’únic municipi on va guanyar Ciudadanos. A les passades eleccions va ser l’únic municipi on va guanyar el partit socialista, malgrat fos per un escàs marge de vots.
L’evolució dels resultats electorals al municipi ha anat paral·lela a un creixement poblacional desaforat i a una certa connivència amb les empreses immobiliàries. En el moment més àlgid del creixement, el PSC  va obtenir els seus millors resultats. Entre l’any 2000 i l’any 2008 SMiMonjos va passar de 4.600 habitants a 6.760, el PSC va obtenir a les eleccions generals de 2008 el 54,42% dels vots, Esquerra obtenia el 6,55%.
Amb la crisi econòmica es va alentir el creixement municipal i a les eleccions generals de 2011 el PSC va rebre el 34,08€ dels vots, vint punts menys que l’any 2008. A les eleccions del 2015 el PSC va obtenir el 22,15% dels vots i ERC el 14,71%. A les eleccions del 2016 el PSC manté la tendència descendent i obté el 21,85%. ERC segueix amb el seu increment de votants i obté el 17,06%.
Aquesta marcada tendència electoral i una important crisi econòmica que comportava un percentatge d’atur municipal superior al de la comarca, van empènyer al PSC a una política populista buscant ocupar l’espai electoral tradicional de la dreta. Com a conseqüència es van oposar activament al referèndum, van incrementar el control sobre els mitjans d’informació  municipal, es van negar a fer un cens d’habitatges desocupats en mans dels grans tenidors, a aplicar el topònims que proposa l’Institut d’Estudis Catalans pel municipi, etc...
Aquesta deriva electoralista de la política municipal va culminar quan l’actual alcaldessa, a la presentació de la candidatura municipal socialista, va felicitar i agrair públicament a l’anterior alcalde la tasca realitzada. Alcalde, que juntament amb la secretaria, va ser inhabilitat pels tribunals.
La “dretització” va comportar que a les eleccions al Parlament de Catalunya del 21D -en un desplaçament electoral coherent-  es preferís votar l’original que a la copia, i fos l’únic municipi de la comarca on va guanyar Ciudadanos, malgrat que el conjunt de l’independentisme superes el nombre de vots els partidaris del 155.
A les eleccions al Congrés del passat 28 d’abril el PSC -que manté la seva tendència a la baixa- va guanyar per pocs vots de diferencia amb ERC. Els dos partits van obtenir el 20% dels vots. Amb aquest empat tècnic, les eleccions al Congrés van esdevenir la primera volta de les municipals. Eleccions municipals que, si els votants volen, poden trencar els 40 anys de govern monocolor i recuperar SMiMonjos electoralment i socialment.