Santa Margarida i els Monjos

Documents

SM i Monjos es declara municipi republicà
Descarrega en PDF Atès que el 14 de abril, després d’haver guanyat unes eleccions municipals el 12 de abril de 1931, es va proclamar la II República Espanyola a les places de tots els pobles i ciutats, en un clima d’optimisme i eufòria popular perquè  havia arribat un règim democràtic en el qual confiar. 
 
Atès que la República Catalana -que ha estat proclamada, almenys, en cinc ocasions-  al segle XX  ho va ser per Francesc Macià el 14 d’abril de l'any 1931. 
 
Atès que aquest any 2016 es celebra el 85è aniversari de la proclamació de la República per part de Francesc Macià a Barcelona i de Niceto Alcalá-Zamora a Madrid .
 
Atès que la Constitució de 1978 va instaurar una monarquia constitucional com forma d’Estat amb un rei imposat pel dictador i no sotmès a cap referèndum ciutadà; amb la pressió de l’exercit espanyol sorgit del cop d’estat de 1936 contra la República.
 
Atès que aquest Consistori defensa la igualtat entre tots els ciutadans i que la monarquia  sempre es basa en una desigualtat hereditària, i considera normal i legítim que l’exercici de les funcions de Cap d’ Estat s’heretin igual com pot heretar-se una finca de pares a fills.
 
Atès que  com a poble tenim dret a escollir els nostres representants.
 
Atès que la monarquia representa, com institució, uns valors arcaics, clarament antidemocràtics i allunyats dels principis d’igualtat, solidaritat i llibertat que sempre ha defensat aquest Consistori. L’article 56, apartat 3, de la Constitució Espanyola estableix que “la persona del Rey es inviolable y no está sujeta a responsabilidad”..
 
Atesa la manca de neutralitat manifestada en el tema plantejat pel govern català sobre el seu dret d’autodeterminació,  a diferencia com va fer la monarquia anglesa amb el mateix supòsit a Escòcia.
 
Atès els esdeveniments de presumpte corrupció que actualment envolten  la casa reial, que posen en entredit el bon fer de la institució monàrquica.
 
Atès que la República és un patrimoni popular i cultural, és una educació ciutadana, pertany a totes les sensibilitats, és una urgent necessitat de regeneració democràtica, i és  el millor llegat de futur que podem oferir. El plenari de l’ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, manifesta:
 
a) El  rebuig a la institució  de  la Monarquia Espanyola.
b) Declarar el municipi de Santa Margarida i els Monjos, Municipi  Republicà.
c) Demanar que  es celebri una consulta vinculant on puguem escollir  el regim polític del nostre país.
d) No participar com Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos en qualsevol acció que suposi un reconeixement de la monarquia .
e) Comunicar els acords adoptats en aquesta sessió plenària a la Casa Reial
 
 
 
A Santa Margarida i els Monjos a 14 de març de 2016