Sant Andreu de la Barca

Notícia

4 grups de l'oposició presenten una moció al plenari demanant la readmissió d’una treballadora de l’ajuntament que va ser acomiadada de forma improcedent i guanyen la votació contra la voluntat de l’equip de govern del PSC

Infogràfic moció acomiadament improcedent
Infogràfic de la votació de la moció d'acomiadament improcedent d'una treballadora municipal.

Els grups municipals de SÍ ES POT Sant Andreu, Esquerra Republicana de Catalunya - Acord Municipal (ERC-AM), Iniciativa per Catalunya - Els Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) i Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) presenten una moció al plenari demanant la readmissió d’una treballadora de l’ajuntament que va ser acomiadada de forma improcedent i guanyen la votació contra la voluntat de l’equip de govern del PSC
 
SÍ ES POT Sant Andreu, ERC-AM, ICV-EUiA i CDC han presentat una moció conjunta al ple municipal que s’ha dut a terme dijous 30 de juny a les 19h. L’objectiu dels quatre grups municipals era aconseguir la readmissió de la treballadora A.J.S.C. que va ser acomiadada de forma improcedent de l’ajuntament l’estiu del 2015, com demostra la sentència judicial emesa pel Jutjat Social número 22 de Barcelona que va resoldre en data 18 de maig de 2016 que l’acomiadament havia estat improcedent i notificava a l’ajuntament que optés entre la readmissió de la treballadora o pagar una indemnització.
 
Els grups municipals que han presentat la moció han demanat que es readmeti a la treballadora perquè en Junta de Govern, el PSC, havia decidit pagar la indemnització, però A.J.S.C. volia ser readmesa. I en votació plenària SAB-Sí es Pot, ERC-AM, Ciutadans, ICV-EUiA i CDC han votat a favor de la moció, el PP s’ha abstingut i el PSC (que governa en minoria gràcies a un Acord d’Estabilitat amb C’s) ha votat en contra. Per 10 vots a favor, 9 vots en contra i 1 abstenció la moció s’ha aprovat, en contra de la voluntat del grup socialista que governa al municipi. La moció també demana una revisió dels processos de contractació a l’ajuntament, que actualment es fan majoritàriament pel procediment d’urgència i sense una selecció pública.
 
Mai abans havia succeït que els grups municipals de l’oposició aconseguissin guanyar una votació en contra de la voluntat del grup que governa, el PSC que ara haurà d’admetre a la treballadora A.J.S.C. que l’alcalde va acomiadar de forma improcedent vulnerant els drets laborals d’A.J.S.C. El Ple municipal ha votat a favor de la seva readmissió i l’alcalde, Enric Llorca, pot admetre l’error i readmetre a A.J.S.C. o bé oposar-se a la votació del ple que és la màxima representació democràtica i institucional de l’ajuntament de Sant Andreu de la Barca. En cas de desobeir la voluntat expressada pel plenari municipal, l’alcalde vulneraria la voluntat democràtica del ple i imposaria la seva llei de forma autoritària i dictatorial, la mateixa que va utilitzar acomiadant de forma improcedent a A.J.S.C.
 
Els motius que va esgrimir Enric Llorca per acomiadar aquesta treballadora van ser que hi havia hagut algunes queixes verbals per part de la direcció de l’escola on A.J.S.C. feia les funcions de consergeria. Pel que sembla, aquestes queixes només han estat en els dos últims anys, quan es va produir un canvi de directora. En cap moment aquestes suposades queixes verbals van ser motiu d’obertura de cap expedient disciplinari, pas previ a una possible sanció laboral o acomiadament. Per tant, la treballadora no va tenir l’oportunitat de defensar-se en cap moment, ja que no va ser avisada ni informada.
 
En una reunió amb els grups municipals, l’alcalde va arribar a dir que presumptament l’antic regidor de Recursos Humans havia comés perjuri en la seva declaració judicial. A més, en el judici la defensa de l’Ajuntament no va presentar cap informe del departament de personal justificant l’acomiadament. Ni tampoc va presentar cap recurs contra la sentència, assumint doncs que l’actuació que s’havia portat a terme no era la correcta.