Sant Boi de Llobregat

Totes les notícies

Esquerra Republicana i CUP de Sant Boi donen per finalitzades les negociacions per concórrer a les eleccions municipals de 2019 sense un acord per articular una candidatura conjunta.

A Sant Boi l’alcaldia ha estat ostentada per un únic partit des de la reinstauració de la democràcia: el PSC. A les properes eleccions municipals que se celebraran el maig de 2019, el partit socialista acumularà ja 40 anys en el govern; alguns dels seus regidors gairebé també. Des d’Esquerra Republicana pensem que el seu projecte presenta clars símptomes d’esgotament. Ha arribat l’hora de canviar les dinàmiques imperants amb un projecte renovador i transformador, des de l’esquerra política i social, i construït des de la base. Les eleccions de 2015 van suposar la tornada del republicanisme d’esquerres al consistori després d’un període d’absència. Aquests tres anys llargs de mandat ens han servit per constatar que el govern municipal socialista, amb la complicitat dels seus habituals socis de govern d’Iniciativa, ha teixit al llarg dels anys unes xarxes clientelars i comunicatives amb les que és complex competir des de les estructures i les estratègies clàssiques. Però també ens han permès constatar que existeix un espai social i polític a l’esquerra d’aquest govern i que reclama d’una articulació en clau institucional. És per això que fa molt temps que pensem que cal construir una alternativa republicana i  d’esquerres, amb voluntat de governar i capacitat per fer-ho, que aglutini diversos agents polítics i socials de la ciutat al voltant d’un projecte atractiu i de progrés. A partir de les bones sinergies teixides entre els grups municipals d’ERC i Gent de Sant Boi, han estat diverses les iniciatives que s’han impulsat conjuntament des del treball conjunt dels dos espais polítics. La campanya “Aturem el PDU”, l’acte commemoratiu dels 40 anys de la primera Diada a la nostra ciutat després del franquisme, dues edicions de la Impuríssima i l’estreta col·laboració en la campanya del referèndum de l’1 d’octubre de 2017, són els principals exemples, així com gran quantitat de posicionaments al Ple Municipal.

Esquerra Republicana de Sant Boi demana responsabilitats a l’alcaldessa Lluïsa Moret per la destrucció del jaciment neolític dels Canons

El jaciment, conegut des de 2016 i situat en una finca de titularitat municipal, no estava degudament protegit ni senyalitzat per part de l’Ajuntament. A principis d’octubre, a través d’una comunicació feta per Agents Rurals de Catalunya a través de Twitter, es va tenir coneixement públic de la destrucció d’un jaciment adscrit a l’època neolítica al carrer Canons de Sant Boi. Davant d’aquesta notícia, des del grup republicà es va indagar sobre la qüestió i es va saber que hi havia constància de l’existència d’aquest jaciment des de l’any 2016 i que, per l’època a la que pertany i per la seva composició, era d’una gran importància arqueològica i s’havia convertit en el patrimoni conegut més antic en terres santboianes. El jaciment estava essent estudiat per especialistes en prehistòria del Baix Llobregat i s’hi havien localitzat alguns objectes de sílex que van permetre la seva datació en el període neolític. L’existència i descoberta de jaciments d’èpoques prehistòriques que hagin sobreviscut en un entorn urbanitzat i alterat com el metropolità no és gens habitual. Però això fa encara menys comprensible que se’ls acabi destruint sense cap motiu un cop coneguda la seva existència i rellevància arqueològica. I és que la seva destrucció impedirà les excavacions programades i l’obtenció de més dades i utensilis. Segons el Portaveu d’ERC a Sant Boi i candidat a l’alcaldia per al 2019 Miquel Salip, "l’existència d’aquest patrimoni de gran importància hauria d’haver activat totes les alarmes al nostre ajuntament, s’hauria d’haver procedit immediatament al seu tancament i la seva senyalització, més enllà dels tràmits burocràtics que s’haguessin de fer amb la Generalitat, és deure del nostre consistori protegir el nostre patrimoni". En aquest sentit, i encara més tractant-se d’una parcel·la de terreny de titularitat municipal, la senyalització depenia exclusivament de l’Ajuntament.

Miquel Salip, candidat d'Esquerra Republicana de Sant Boi a les Municipals 2019

L'assemblea local d'Esquerra Sant Boi va reunir-se el passar dimarts dia 12 de juny per escollir la persona candidata que encapçalarà la llista per a les eleccions municipals de 2019. Per amplíssima majoria, la secció local va revalidar la confiança en Miquel Salip, que tindrà la responsabilitat de presentar candidatura a l'alcaldia de Sant Boi per segon cop. Miquel Salip i Serret, de 36 anys, entoma el mandat de l'assemblea amb l'experiència que li han proporcionat quatre anys com a portaveu del Grup Municipal d'Esquerra a l'Ajuntament de Sant Boi. Salip se sent preparat per l'assalt a l'alcaldia de la ciutat, sense oblidar el moment que viuen el país i el partit "tenim el President del partit a la presó, la Secretària General a l’exili, altres persones privades de llibertat o lluny de casa i totes elles pendents de judici. En aquestes circumstàncies, seria inadmissible esborrar-me del mapa i no assumir la responsabilitat". La voluntat d'Esquerra, en paraules del candidat, és "Fer Sant Boi". Una ciutat viva en la que la gent se senti orgullosa de viure, i per fer això "cal una administració local que escolti i entengui les necessitats de la gent, que aposti per fer-la corresponsable del dia a dia de la ciutat i que converteixi aquestes necessitats en les prioritats del govern" i sempre amb visió a llarg termini i de manera estratègica. L'aposta de Miquel Salip per assolir els objectius és conformar un gran bloc republicà i d'esquerres que vagi més enllà de les sigles d'un partit i que constitueixi una alternativa al Govern de la ciutat que ja fa 40 anys que dura. Això només serà possible "des de la generositat i la capacitat de crear consensos amplis amb homes i dones d’origens diversos, de realitats diverses, però que s’estimin la ciutat i que vulguin treballar per a fer-la millor". L'alcaldable d'Esquerra fa una crida a tots els agents de la ciutat que observin la realitat des d'una òptica republicana i d'esquerres per tal de construir aquest bloc ampli, sense apriorismes ni dogmatismes, amb la mà ben estesa a tothom que comparteixi els mateixos valors i principis.

XII Premi Joan Sardà, l'entrega de guardons més reivindicativa

L'entrega de guardons del XII Premi Joan Sardà va ser més reivindicativa que mai. L'acte va tenir lloc el passat dimarts dia 5 de juny al teatre de Cal Ninyo i va aplegar prop d'un centenar d'assistents que van poder veure en directe com Esquerra Sant Boi atorgava el Premi al Compromís Nacional a l'Associació Catalana pels Drets Civils, formada per familiars de presos i preses polítiques, i el Premi al Compromís Social al reconegut científic santboià Manel Esteller. L'acte va ser conduït per la militant més antiga de la secció local d'Esquerra Teresa Vives i va comptar amb la presència de representants de diverses entitats i partits com la Fundació Marianao, Súmate, Unió de Pagesos o l'ANC i amb voluntaris de Protecció Civil. El portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Miquel Salip va dirigir un abrandat discurs que posava en valor tots els esdeveniments que han tingut lloc al país des de l'entrega de premis de 2017, en la que vam reconèixer la tasca de la Mesa del Parlament encausada per permetre el debat sobre el referèndum, i va fer especial referència al primer d'octubre i als dies que el van seguir.  Per part de l'Associació Catalana pels Drets Civils va recollir el guardó Bernat Asensio, fill de l'ex-consellera Meritxell Borràs, visiblement emocionat en dirigir-se a l'audiència. El premi li va entregar l'ex-secretària primera de la Mesa del Parlament Anna Simó, guardonada l'any anterior. El també premiat Juan Sánchez, de l'Associació de Persones amb Discapacitat Aramis, va ser l'encarregat de lliurar el guardó al Compromís Social al doctor Manel Esteller. En el seu parlament, l'eminent científic va reivindicar les figures dels consellers i conselleres privades de llibertat i també que cal un sistema educatiu i una sanitat a les que tothom hi tingui accés. Per cloure l'acte d'entrega de guardons, l'ex-diputada Anna Simó va dirigir-se als assistents recordant també als presos i preses polítics, amb una menció especial a la Carme Forcadell.

L'investigador Manel Esteller i l'Associació Catalana pels Drets Civils, guardonats del Premi Joan Sardà 2018

El Casal Joan Sardà, després d'una llarga deliberació entre diverses propostes, ha donat a conèixer els guardonats de la dotzena edició del Premi Joan Sardà, que des del desè aniversari de la mort de l'històric militant republicà, es lliura en dues modalitats: Compromís Social i Compromís Nacional. Amb aquesta distinció, Esquerra Republicana de Sant Boi vol posar en valor la tasca de persones, entitats i col·lectius que amb la seva acció contribueixen a fomentar els valors republicans. El premi al Compromís Social del XII Joan Sardà és per l'investigador santboià Manel Esteller. Els seus treballs científics li han valgut el reconeixement mundial i s'ha convertit en un dels abanderats en la lluita contra el càncer; contribueix així a millorar la qualitat de vida de molta gent i a avançar socialment, demostrant que la recerca ha de ser un pilar fonamental del desenvolupament d'un país.  El Compromís Nacional el guanya l'Associació Catalana pels Drets Civils, formada per familiars dels presos i preses polítiques i exiliades, però oberta a tothom qui vegi vulnerats els seus drets civils. La seva tasca de visualització de la repressió de l'Estat i la seva lluita perquè els nostres líders polítics empresonats no caiguin en l'oblit són mereixedores del nostre reconeixement. L'entrega dels guardons es realitzarà en una cerimònia que tindrà lloc en el marc de la Festa Major de Sant Boi i que serà oberta a tota la ciutadania. Fotos: Diari Ara i web de l'Associació Catalana pels Drets Civils

Jaume Sans, nou president d'Esquerra Republicana a Sant Boi

A falta d’un any per unes eleccions municipals que poden validar la majoria parlamentària independentista, Esquerra Sant Boi renova la seva Executiva local per consolidar un grup més fort, més cohesionat i eleva el seu perfil polític amb la presidència de Jaume Sans, que també és regidor al consistori santboià. L'assemblea per elegir el nou president ha tingut lloc a l'emblemàtic espai de l'Ateneu Familiar i en un dia molt especial, 14 d'abril, dia en que la secció local commemorava també el 87è aniversari de la proclamació de la República Catalana. L’Executiva que encapçala Jaume Sans recupera capital polític amb la incorporació de l’antic regidor Enric Garcia després d’un temps allunyat dels càrrecs orgànics a nivell local, a banda de mantenir el nucli de l’executiva sortint per tal de continuar la feina començada al 2015 i que el nou president avala. En aquest sentit, Sans seguirà comptant amb la participació del fins ara president Sergi Purcet, que se centrarà en l’activitat comunicativa de la secció local. L’equip també comptarà amb noves incorporacions i la creació de càrrecs adjunts a les secretaries principals. Segons Jaume Sans “fer un pas endavant en el moment que està vivint el país és molt valent, ens exposem molt, però no ens hem amagat mai ni ho farem ara”. Agraeix així la implicació i predisposició del nou equip que lidera i el suport i confiança de la militància que l’ha avalat en assemblea per àmplia majoria. El nou president té clar que l’objectiu per a les properes municipals ha de ser assolir l’alcaldia de Sant Boi, i les seves línies de treball estaran orientades a aconseguir-ho: “Aquest mandat hem estat la principal oposició al govern municipal, estem preparats per governar i hem de treballar en aquesta línia juntament amb altres partits i entitats de la ciutat”. L’assemblea local va comptar amb la presència del secretari d’organització comarcal Gerard Fernández en representació de la permanent del Baix Llobregat.

Premi Joan Sardà 2018

Aquest 2018 la secció local d'Esquerra Sant Boi atorgarà per dotzena vegada el premi Joan Sardà en memòria de l'històric militant republicà i independentista desaparegut ara fa 16 anys. El premi vol reconèixer la trajectòria de persones, entitats o associacions, locals o no, que contribueixin amb la seva acció a fomentar els valors republicans d'igualtat, fraternitat i llibertat. El guardó s'entrega actualment en dues categories: compromís nacional i compromís social. El 5 d'abril s'inicia el procés participatiu, obert a tota la ciutadania, per triar els guardonats d'enguany. El període de proposta de candidats durarà fins el 30 d'abril i les propostes es podran fer arribar per tres vies: Correu electrònic a santboidellobregat@esquerra.cat Twitter de la secció local: https://twitter.com/esquerrasantboi Esdeveniment de facebook: https://www.facebook.com/events/409055642807785/ La primera setmana de maig s'anunciaran els guanyadors de les dues categories a través dels canals de comunicació del partit i s'entregaran els guardons en el marc de la Festa Major de Sant Boi al teatre de Cal Ninyo. Es poden consultar les bases del certamen en el document adjunt d'aquest mateix article.

ERC, Gent de Sant Boi-CUP i el PDeCAT rebutgen que la Caserna Militar serveixi per acollir els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que van fer les càrregues l'1-O

Arran de la notícia apareguda a alguns mitjans sobre l'enviament de material logístic (llits, cuines i dutxes) a l'aquarterament de Santa Eulàlia de la nostra ciutat, els tres grups de l'oposició municipal favorables al referèndum volem manifestar: - Que  l'arribada de material logístic pot servir per acollir els agents que encara romanen en territori català i que van reprimir a la ciutadania que, pacíficament, volia expressar la seva voluntat al Referèndum de l'1 d'octubre. - Que no hi ha cap raó de seguretat ciutadana -com no n'hi havia abans- que justifiqui la seva presència a casa nostra i que el seu manteniment respon estrictament a motius polítics i de continuïtat de la repressió al nostre País davant els fets que es puguin succeir properament. - Que rebutgem frontalment que acabin venint a Sant Boi perquè se'ls hagi fet marxar d'altres poblacions. - Que exigim la seva retirada de Catalunya i el retorn cap a la seva procedència i les seves funcions. - Que lamentem que es malbaratés l'oportunitat de desfer-nos de la caserna tal i com es va anunciar fa temps, acabant així amb una fractura urbanística i social entre barris. Ja fa anys que l'espai de la caserna hauria d'estar destinat a equipaments per l'ús de la ciutadania en comptes d'esdevenir aquarterament de la repressió policial. - Que traslladarem aquest posicionament a la Junta de Portaveus extraordinària que tindrà lloc el dijous 5 d'octubre a les 17h per tal que l'Ajuntament, com a institució i més enllà de l'equip de govern, fixi un posicionament clar al respecte. - Finalment, emplacem tota la ciutadania de Sant Boi a que aquest fet no alteri el clima de convivència que ha persistit fins al dia d'avui a la nostra ciutat. Sant Boi de Llobregat, 4 d'octubre de 2017

Esquerra Sant Boi rebutja el planejament del govern municipal pels Barris de Muntanya

El moment d’excepció que viu Catalunya, a les portes d’un referèndum d’autodeterminació i amb la maquinària repressiva de l’Estat espanyol funcionant a ple rendiment, ha afectat també a la dinàmica municipal de Sant Boi. El Ple ordinari del mes de setembre ha quedat suspès -a petició d’ERC i altres grups- i s’aplaça el debat de la majoria de punts fins el mes d’octubre. L’equip de govern però, ha convocat un Ple extraordinari amb un únic punt relacionat amb el projecte urbanístic que vol portar a terme als Barris de Muntanya.   La suposada urgència d’aquesta votació respon a un fet administratiu. A finals de mes expira la suspensió de llicències per construir als barris de muntanya, i el govern municipal -que té intenció d’edificar a la zona de les Orioles, Canons i Can Paulet amb un planejament no consensuat amb ningú- argumenta que si no s’inicien els tràmits d’aprovació del seu Pla pot haver-hi denúncies que tinguin un cost molt elevat per a l’administració. Una prova més de la maldestre manera de fer que s’ha tingut amb aquesta proposta de canvi de planejament, ja des dels seus inicis. Les intencions del PSC i els seus socis d’ICV-EUiA-MES xoquen frontalment amb les dels veïns afectats, que s’oposen a qualsevol edificació d’habitatges en els seus barris, i que s’han organitzat en la Plataforma d’Afectats per Cosint els Barris de Muntanya. Des del govern local s’ha iniciat un suposat pla de participació, que és una farsa, per redefinir la proposta inicial, però la Plataforma no accepta cap proposta que no parteixi d’un full en blanc per començar a parlar i negociar.   De la mateixa manera, des d’Esquerra Republicana considerem que el govern municipal, un cop més, presenta una proposta ja cuinada sense haver debatut amb els agents implicats, ni haver-la consensuat amb ningú, valent-se de la seva majoria per imposar els seus criteris. L’experiència ens demostra que la necessitat d’aprovar aquesta modificació implica que, d’altra manera, no podran aplicar el que ja tenien previst, i en actuar d’esquenes a la ciutadania no ens hi trobaran mai.