Sant Cugat del Vallès

Totes les notícies


La roda de premsa ha tingut lloc al PAV3

CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA exigeixen a l’alcaldessa que doni explicacions per la sentència del Cas Palau

Els grups municipals de la CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA veuen la sentència del cas Palau com la confirmació que l’adjudicació de la construcció del PAV3 a Ferrovial contenia greus irregularitats, i exigeixen al govern del PDeCAT que condemni aquest cas de corrupció, se’n desmarqui i aclareixi quines mesures adoptarà per evitar que aquesta situació no es torni a repetir. ‘167.000 euros de les butxaques dels santcugatencs i santcugatenques han anat a parar a mans d’un partit corrupte i de dos lladres. És inexplicable que el partit que governa a Sant Cugat, hereu de Convergència, no hagi sortit encara a donar explicacions’, ha declarat la portaveu d’ERC-MES, Mireia Ingla.   Fa prop d’un any, l’oposició d’esquerres va convocar un ple extraordinari per tal de reclamar una auditoria externa sobre les adjudicacions a Ferrovial i Cintra Aparcamientos. Totes les forces polítiques van donar suport a la mesura, que en aquests moments es troba en fase de licitació. ‘En aquell moment l’alcaldessa ens va acusar d’oportunisme polític; unes declaracions gens adequades, i menys encara quan veiem que la sentència atribueixi responsabilitats al partit que governava a Sant Cugat en aquella època i també ara’, ha continuat Ingla.   Segons la sentència, l’adjudicació del PAV III és una prova de l’existència de tràfic d’influències a través de les quals Convergència va cobrar comissions per adjudicacions d’obres a Ferrovial. Davant d’aquestes circumstàncies, les formacions subratllen que l’auditoria és més important que mai, i lamenten que la mesura s’hagués d’haver aprovat a través d’un ple extraordinari. ‘És molt greu que haguem hagut de ser les forces de l’oposició qui haguem estirat del carro en aquests assumptes tan complicats, ha explicat la republicana.   Per les tres formacions, la sentència demostra que Convergència, el partit que ha governat a Sant Cugat durant 30 anys, ha tingut corrupció sistèmica entre les seves files durant molt de temps.

La moció busca reivindicar dones del passat de Sant Cugat

ERC-MES proposa la creació d'un arxiu de dones rellevants a Sant Cugat

Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al proper ple una moció per tal que el consistori elabori un llistat per posar en valor les dones que han tingut un paper destacat en la vida social, cultural, política o d’altres àmbits de la ciutat. La idea és crear una base de dades o fons documental, amb la col·laboració de les entitats si s'escau, que serveixi de referent per a futures cerques i a l'hora de reivindicar el passat de Sant Cugat i la trajectòria de personatges cèlebres. Així mateix, la moció busca impulsar campanyes per donar a conèixer aquestes dones, ja sigui via Ajuntament o a través dels mitjans de comunicació local. Finalment, la moció també ressalta la necessitat de continuar prioritzant la inclusió de noms de dona (amb una trajectòria rellevant) en el nomenclàtor municipal. El text subratlla que 'existeix un gran buit pel que fa a referents femenins'. 'La lamentable conclusió a la qual han arribat totes les persones que han estudiat el tema des d’una òptica acadèmica és que des de l’antiguitat les dones han tingut un paper important però aquest ha estat invisibilitzat'. És per això que ERC-MES ha presentat aquesta iniciativa per recuperar i dignificar el llegat de les dones que han deixat empremta a la nostra ciutat.

Imatge d'arxiu del consell de barri de Mira-sol / Foto: Santcugat.cat

ERC-MES lamenta que no es convoqui un consell de barri extraordinari a Mira-sol sobre el protocol dels projectes de lliure disposició

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) lamenta que la presidenta del consell de barri de Mira-sol, Carmela Fortuny, no hagi convocat aquest òrgan per tal de debatre l’aprovació del protocol pels projectes de lliure disposició d’aquest òrgan, i hagi optat per la via telemàtica per sotmetre’l a votació. Els republicans consideren que una votació d’aquesta mena ha de passar pel consell de barri, on tots els vocals i el veïnat puguin dir la seva opinió.   ‘Sabem d’on venim. No és la primera vegada que Fortuny ha denegat la paraula als assistents a un consell. De fet, el pressupost de lliure disposició va ser aprovat amb el vot en contra de diverses entitats’, ha recordat la vocal d’ERC-MES, Eva Lafuente. La republicana ha reivindicat la total transparència a l’hora de traslladar als membres del consell i el públic assistent qualsevol decisió presa. ‘Un consell extraordinari no ha de ser un impediment, sinó una oportunitat perquè veïns, veïnes i entitats expressin la seva opinió’.   El protocol pels projectes de lliure disposició del consell de barri de Mira-sol 2018 ha estat elaborat pel vicepresident del consell, Xavier Barbany, i diversos vocals.

Entrada dels cinemes Cinesa de Sant Cugat / Foto: Santcugat.cat

Les JERC i ERC-MES veuen amb prudència l’anunci del nou emplaçament de la sala polivalent

Les JERC i ERC-MES celebren que l’equip de govern posi fil a l’agulla a l’espai polivalent-sala de concerts, però recorden que no és la primera que s’anuncia un projecte que després no es correspon amb la realitat, tal com va passar amb la sala Hoboken. Per tant, anuncien que estaran ben a sobre del govern per tal que compleixi els compromisos adquirits. A més, demanen el compromís públic i inequívoc que el nou equipament estarà gestionat entre l’Ajuntament, el teixit associatiu i les bandes musicals locals. En aquest sentit, reclamen que el govern iniciï ja una ronda de contactes amb tots els agents implicats en el projecte. Les JERC es feliciten per l’anunci del nou pas endavant del projecte al pis superior dels actuals cinemes Cinesa, tal com ha avançat aquest dimecres el TOT Sant Cugat. Es tracta d’una reivindicació històrica del jovent de la ciutat i incomplerta durant més de 12 anys pels successius governs de Convergència. De fet, subratllen que la sala hauria d’haver estat enllestida a finals del 2017, segons el pacte d’estabilitat pressupostària que van signar PDeCAT i ERC-MES i que posteriorment la primera força va trencar unilateralment.   A més, insisteixen que el model per gestionar la sala ha de ser una cogestió que impliqui l’Ajuntament, les entitats i les bandes locals, també usuàries de la sala. Així mateix, també recorden la necessitat d’incorporar-hi bucs d’assaig insonoritzats.   Aquesta notícia, afegeixen, és possible gràcies a la partida de 500.000 euros pressupostats que encara resten per a la sala; una partida que va sorgir fruit de l’acord d’estabilitat que va signar ERC-MES amb el govern, en què va exigir posar fi a tots aquests anys d’incompliments amb el jovent de Sant Cugat.   Pel que fa la ubicació, ERC-MES veu amb bons ulls el nou emplaçament, malgrat no ser el previst inicialment, i subratllen l’aposta que es duria a terme per la municipalització de l’edifici del cinema.

Moments d'una exhumació, al Pallars Jussà / Foto: Eldiario.es

ERC-MES vol que l'Ajuntament es bolqui en el banc d'ADN d'identificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) proposarà al ple de gener que l'Ajuntament faci difusió entre la ciutadania del banc d'ADN per identificar persones desaparegudes durant la Guerra Civil. A través d'una moció, els republicans volen que el consistori es comprometi a impulsar campanyes o conferències informatives sobre el projecte, treballar amb les entitats locals de memòria històrica i formar els treballadors i treballadores municipals perquè puguin també donar a conèixer la iniciativa. El banc d'ADN va néixer a partir del suport que va rebre una campanya de micromecenatge a Verkami, després que la iniciativa rebés el suport del Parlament de Catalunya i que el departament de Medicina de la UB i la Fundació Bosch i Gimperi elaboressin el primer protocol per planificar la recollida de l'ADN. De fet, la Llei de Fosses Comunes del 2009 no preveia cap pla pel que fa a la recollida de mostres identificatives, però al 2013 es va dur a terme una modificació parlamentària, a més d'actualitzar el mapa de fosses. Actualment, a Catalunya hi ha més de 344 fosses localitzades i només se n’han obert en total 3. Hi ha més de 4.600 famílies que han donat d’alta el seu familiar al Cens de Persones Desaparegudes de la Generalitat, tot i que aquestes xifres es podrien duplicar atès que es calcula que més de la meitat de famílies no s’han donat d’alta encara. L'objectiu és que facilitant mostres d'ADN de familiars vius es pugui comparar amb les restes trobades a les fosses per identificar els desapareguts durant la Guerra.

Els membres de la secció local de Sant Cugat, celebrant el resultat a les portes de la seva seu

Esquerra Republicana sobrepassa la barrera dels 10.000 vots i dobla els resultats del 2012

La candidatura Esquerra Republicana-Catalunya Sí ha aconseguit a Sant Cugat 10.986 vots, el que representa 20,82% dels vots escrutats a la ciutat. Amb aquest resultat, els republicans s'han situat tercers per darrere de Junts per Catalunya (29,24%) i Ciutadans (22,67%). D'altra banda, ERC ha aconseguit doblar gairebé la xifra de 2012, la darrera vegada en què es va presentar a les eleccions al Parlament per separat i en què va treure 5.636 vots. La candidata i portaveu d'ERC-MES a l'Ajuntament, Mireia Ingla, ha valorat als mitjans locals els resultats com un triomf de l'independentisme. 'No eren unes eleccions normals, teníem el candidat a la presó, i malgrat això hem aconseguit revalidar la majoria absoluta independentista'. A més, Ingla també ha destacat la importància d'haver obtingut més bons resultats que Junts pel Sí al 2015. 'S'ha demostrat que l'independentisme, si va separat, guanya espais', ha declarat. La republicana també s'ha felicitat pels bons resultats en àmbit local, perquè representen el millor resultat d'Esquerra Republicana de Sant Cugat en unes eleccions al Parlament.

Mira-sol, AP-7, Teresa Jordà, probemes acústics, soroll, Bernat Picornell, Eva Lafuente, Mireia Ingla, Èric Gómez

ERC-MES demana posar fil a l'agulla amb el problema del soroll a Mas Gener

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) proposarà al ple municipal que aprovi una moció per tal d'instar el ministeri de Foment a desenvolupar al més aviat possible totes les mesures necessàries per posar fi al problema acústic del barri de Mas Gener, a Mira-sol. De fet, el text demana fins i tot que l'Ajuntament doni suport al veïnat en cas que aquest decideixi emprendre accions legals contra l'administració de l'Estat. Fa prop d'un any, el Congrés ja va aprovar una Proposició No de Llei (PNL) dels republicans que reclamava al Ministeri que posés fi a aquesta solució. De fet, Esquerra Republicana també va incloure una esmena als Pressupostos Generals de l'Estat que anava encaminada en aquesta línia, però el PP i C's la van tombar finalment.  

Fotografia de família després de l'acte, amb Miró, Fernàndez, Ingla, Sanglas, Picas, Castellà i Díaz d'esquerra a dreta

Esquerra Republicana es reivindica com la candidatura que pot liderar el 'Front de la Llibertat'

Esquerra Republicana-Catalunya Sí s'ha postulat aquest dissabte a Sant Cugat com l'única candidatura que pot fer front a Ciutadans en les properes eleccions i liderar el 'Front de la Llibertat', per davant del de la 'Repressió' que representen C's, PSC i PP. 'Som la candidatura més transversal i la que representa més fidelment la diversitat d'aquest país. Ara toca guanyar per implementar la República, tal com ens va encomanar el poble el darrer 1 d'octubre', ha explicat Toni Castellà, número 15 per Barcelona. La sala d'actes de la Casa de Cultura s'ha omplert de gom a gom, amb 120 persones que han assistit per escoltar els ponents republicans. L'elevada presència d'independents a les llistes, en la línia de cercar la màxima diversitat per a la candidatura, ha estat un dels altres aspectes que s'han reivindicat, al igual que el fet que sigui una llista amb el mateix nombre de dones que homes. En aquesta línia, la número 8 per Barcelona, Jenn Díaz, s'ha mostrat orgullosa de formar part d'una candidatura que aposti tan fortament per la igualtat. 'És trist que això hagi de ser notícia, però lamentablement és així', ha explicat l'escriptora, que ha reconegut que va fer el pas d'implicar-se en política en veure les detencions a les persones que organitzaven la logística del referèndum el 20 de setembre. 'La República no és només una qüestio de legítima defensa, és una necessitat per poder viure millor'. 'Ens cal cultura, molta cultura, perquè així es formen les societats crítiques i això és el que farà més mal a l'Estat', ha sentenciat. De la seva banda, la corredora especialitzada en curses muntanyenques Núria Picas ha fet una analogia amb el món de l'esport: 'Estem en una ultratrail que fa 300 anys que dura. Estem arribant a la meta i podem guanyar. Jo la corro perquè ens trobem en un Estat que no és normal perquè té presos polítics', ha explicat Picas. En aquesta línia també s'ha explicat Marc Sanglas: 'Són unes eleccions anòmales.

ERC-MES i les JERC exigeixen a l’equip de govern que compleixi els compromisos adquirits envers la lluita contra la sida

Esquerra Republicana-Moviment d’Esquerres (ERC-MES) i les JERC denuncien que l’equip de govern no ha  complert el seu compromís d’estudiar la possibilitat d’instal·lar màquines expenedores de preservatius als centres educatius, tal com es va comprometre arran d’una moció del grup municipal republicà al novembre del 2016. De la mateixa manera, ambdues formacions lamenten que tampoc s’hagi penjat el llaç vermell a la façana de l’Ajuntament, amb motiu del Dia Internacional de la Sida.   Un any després de l’aprovació de la moció proposada per ERC-MES, els republicans expliquen que el govern no ha anunciat ni comunicat cap avenç en l’estudi per plantejar l’opció d’instal·lar màquines de condons als centres educatius.   De la mateixa manera, tampoc tenen constància que l’Ajuntament hagi impulsat mesures en àmbit local per tal de complir els objectius 90/90/90, fixats per al 2020 i encaminats a posar fi a l’epidèmia al 2030. Aquests projectes han de fer especial èmfasi en la lluita contra la discriminació que pateixen les persones amb VIH i l’adopció de mesures per evitar l’exclusió en l’accés al sistema sanitari públic.   Repartiment de condons Com a mesura de protesta per la inacció del govern, les JERC han dut a terme una repartida de condons a les portes dels instituts públics de la ciutat aquest mateix divendres 1 de desembre, Dia Mundial Contra la Sida. Amb aquesta acció, l’agrupació juvenil també vol conscienciar el jovent de la importància de tenir relacions sexuals segures i de no estigmatitzar les persones afectades.