Sant Cugat del Vallès

Totes les notícies


Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta

El ple dona llum verda a les dues propostes presentades per ERC-MES sobre reciclatge i promoció econòmica

El ple municipal ha donat llum verda aquest dilluns a les propostes d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) per fomentar el reciclatge de l'oli usat i per crear un Consell Econòmic i Social per fomentar l'activitat als parcs empresarials de la ciutat. Les dues mocions han tirat endavant per àmplia majoria, amb unanimitat la primera i la segona només amb les abstencions de la CUP-PC i ICV-EUiA. 'L'oli usat és altament contaminant. Creiem que cal fer un pas endavant i fomentar el reciclatge d'aquest element. Al 2011 es va instal·lar punts de reciclatge per diversos punts de la ciutat, però ja va sent hora que s'ampliïn i que es pugui fomentar entre la ciutadania aquesta pràctica', ha explicat el regidor d'ERC-MES i el Jovent Republicà, Èric Gómez. De la seva banda, Ferran Villaseñor, ha explicat que 'el que demanem que és que els diferents agents econòmics, socials i polítics tinguin un espai comú de trobada'. 'En aquest ens es pot discutir aspectes de mobilitat, senyalització i aparcament, entre molts d'altres, en parcs empresarials i altres zones d'interès', ha afegit. A més, la sessió també servit per reclamar una vegada més la llibertat dels presos i les preses polítiques. 'És una injustícia també per a les seves famílies, que han de recórrer centenars de quilòmetres per veure'ls. La presó preventiva no té cap sentit. No oblidem que s'ha fet un ús ideològic del dret', ha explicat la regidora i portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla. La republicana també s'ha referit a les declaracions de fa anys de Quim Torra, portades al ple per PP i C's en una moció que ha quedar rebutjada. 'No compartim les declaracions de l'ara president, però val a destacar que s'ha disculpat. Vostès viuen de la confrontació, quan aquesta baixa, el seu discurs perd sentit'. 'Nosaltres volem una República inclusiva i plural. El Robert Masih, l'Anna Surra i la Najat Driouech representen aquesta voluntat de cohesió', ha sentenciat. Finalment, els republicans també s'han sumat a les propostes de la CUP-PC per crear un premi literari de narrativa en català i per impulsar una Oficina d'Atenció i Informació al Pensionista.

Un moment de la darrera assemblea d'ERC, a principis de maig

Esquerra Republicana declina entrar al govern i reforça l'aposta per una oposició constructiva i responsable

L’executiva d’Esquerra Sant Cugat ha celebrat aquest dilluns al vespre una sessió extraordinària, arran de l’oferta formal de la nova alcaldessa, Carmela Fortuny, perquè el grup municipal d’ERC-MES entri al govern. Entenent que no hi ha canvis substancials en les circumstàncies que ens van portar rebutjar a entrar al govern de la ciutat a l’inici d’aquest mandat, la direcció de la secció local ha decidit tornar a declinar l’oferta. Des d’Esquerra Republicana ens vam presentar per ser alternativa al govern de 30 anys de CiU/Convergència/PdeCAT. Aquest va ser, de fet, un dels principals arguments de l’assemblea de la militància convocada fa més de dos anys i a dia d’avui això continua essent així. En aquesta línia, tot i que hi ha hagut un canvi d’alcaldessa, el projecte polític i el govern continua sent el mateix; de fet, la mateixa Fortuny ja ha expressat el seu desig de continuar les polítiques de Mercè Conesa. Així doncs, el grup ERC-MES continuarà fent una oposició responsable i constructiva, tal com ha fet fins ara, treballant per la ciutat en tot allò que ens hem compromès, i procurant estar sempre en aquells temes de ciutat que preocupen els nostres conciutadans i conciutadanes. Finalment, reafirmem el nostre compromís amb la República i per això defensarem com hem fet sempre el dret dels santcugatencs i santcugatenques que es faci efectiu el mandat rebut l’1O i el 21D. Sant Cugat és una ciutat independentista i treballarem perquè el Ple Municipal sigui fidel a aquesta voluntat majoritària.

El parc empresarial de Can Sant Joan / Foto: Santcugat.cat

Reclamem dinamitzar i millorar els polígons empresarials i industrials de Sant Cugat

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al ple de juny una proposta per dinamitzar i millorar els parcs empresarials i polígons industrials de Sant Cugat. 'Busquem tres objectius i el primer és que hi hagi un pla director que estableixi una actuació conjunta, de la mà dels agents implicats', ha explicat el regidor Ferran Villaseñor en declaracions al mitjà local Cugat.cat. En concret, el que cerca la moció és crear abans de finalitzar el setembre vinent una mesa de treball que agrupi els sectors econòmics de la ciutat, el govern municipal i els sindicats per tal de dissenyar conjuntament els projectes de millora dels polígons industrials. Així mateix, el text també subratlla la necessitat d'impulsar un pla d’adaptació i revisió de senyalització d'aquestes zones, així com una proposta estratègica de mobilitat i aparcament, a més del moviment de mercaderies. Finalment, els republicans també proposen que la mesa de treball sigui el catalitzador per desenvolupar un Pla Director de Millora de les Zones Industrials que contempli mesures per a la seva modernització, consolidació, iimpuls i dotació pressupostària interanual.

El canal ja està operatiu des de fa uns quants dies

Obrim un canal de Telegram per explicar la nostra activitat

La secció local d'Esquerra Republicana ha obert un canal a l'aplicació Telegram per tal d'informar els santcugatencs i santcugatenques sobre l'activitat del partit, del Jovent Republicà i del grup municipal d'ERC-MES. Per apuntar-se, només cal descarregar-se l'aplicació, cercar 'Esquerra Sant Cugat' i apuntar-se al canal corresponent. A través d'aquesta eina, Esquerra vol acostar la seva activitat a través de l'àmbit digital. Les piulades destacades, les propostes de ciutat presentades al ple i els últims vídeos són alguns dels continguts que s'aniran penjant. L'adreça directa del canal és telegram.me/esquerrasantcugat.

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta

La plaça del Rei passa a dir-se plaça de l'1 d'Octubre

El ple de l'Ajuntament ha donat llum verda al canvi de nom de la plaça del Rei pel de la plaça de l'1 d'Octubre. Així ho ha aprovat el consistori amb els vots a favor d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES), PDeCAT-Demòcrates i la CUP-PC. 'És necessari que Sant Cugat compti amb un espai permanent que serveixi d'homenatge a totes les persones que van fer possible l'1 d'octubre', ha explicat el regidor d'ERC-MES i el Jovent Republicà, Èric Gómez. A més, el grup municipal també ha reivindicat la necessitat de continuar eradicant els noms de carrers franquistes que encara queden a la ciutat. D'altra banda, el consistori també ha donat llum verda a posicionar-se contra la sentència del cas 'La Manada', així com reclamar que el Codi Penal incorpori la perspectiva de gènere. 'A la sentència d'aquest cas hi ha un clar biaix patriarcal. No es tracta de fer populisme punitiu i endurir el Codi Penal, sinó d'aplicar-hi la perspectiva de gènere', ha reflexionat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla. Així mateix, també ha recordat que la sentència no empatitza amb la víctima ni tampoc amb 'l'horror que va patir'. Una vegada més, els republicans han reivindicat la necessitat d'un protocol contra les violències masclistes en grans esdeveniments, que s'aplicarà a partir d'aquesta Festa Major. De fet, la Festa Major també ha estat protagonista al ple de la mà de la moció que ha presentat ERC-MES de la mà del Jovent Republicà. El text, que proposa que els FGC obrin tota la nit durant les Festes Majors de Sant Cugat, Rubí i Terrassa, ha estat aprovat amb el suport de tot el consistori menys C's, que s'ha abstingut. Així doncs, l'Ajuntament traslladarà aquesta demanda a Ferrocarrils. 'Hem de dir al jovent que si beu no condueixi, però donant-li alternatives reals i viables al vehicle privat'. Un dels altres punts destacats que s'han debatut durant la sessió plenària d'aquest dilluns ha estat el Pla d'Igualtat de Gènere, al qual els republicans han votat en contra.

El Jovent Republicà ha fet la roda de premsa a la plaça de l'estació

El Jovent Republicà i ERC-MES proposem que els Ferrocarrils donin servei durant les nits de Festa Major

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà, a proposta de les Joventuts d'Esquerra Republicana, una moció al ple de maig perquè els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) ofereixin servei de tren ininterromput durant les nits de les Festes Majors de Sant Cugat, Rubí i Terrassa, que coincideixen a finals de juny. 'Creiem que ens mereixem Sant Cugat i les ciutats veïnes ens mereixem el mateix tracte que Barcelona en aquestes qüestions', ha explicat el regidor del Jovent Republicà Èric Gómez. Gómez ha recordat que Sant Cugat té molts joves i molts d'ells viuen als districtes i 'han de poder gaudir de la Festa Major amb les mateixes condicions que la resta de ciutadans, perquè la majoria de les activitats d'oci tenen lloc al centre'. 'Han de poder gaudir de la nostra festa grossa sense dependre del cotxe per poder tornar a casa', ha remarcat. En aquest sentit, el text posa en valor que es tracta d'una mesura per fomentar la mobilitat districtes-centre i fent-ho d'una manera responsable i sostenible. Gómez també ha posat èmfasi en el fet que 'no podem demanar des de les administracions públiques que no consumeixi alcohol si s'ha de conduir, però no fer res desincentivar l'ús del vehicle privat'. La roda de premsa ha tingut lloc aquest dimarts a la plaça de Lluís Millet, davant de l'estació d'FGC de Sant Cugat, i ha comptat amb la presència de la regidora d'ERC i les Joventuts d'Esquerra Republicana de Rubí, Ariadna Martín. 'Som ciutat d'acollida i hem de garantir que la gent ve a viure a Rubí gaudeixi també de la nostra gran festa. No oblidem que des de Rubí no surt cap bus nit, més enllà del que ressegueix la pròpia línia del Vallès', ha remarcat la rubinenca.  

Mireia Ingla, durant el seu discurs de presentació

Mireia Ingla, alcaldable d’Esquerra Republicana a les eleccions municipals

L’assemblea de la secció local d’Esquerra Republicana ha elegit aquest divendres Mireia Ingla com a cap de llista de la formació de cara als comicis municipals del 2019. Ingla ha rebut 39 vots favorables i 14 en blanc (73,58% i 26,4%), d’un total de 53 vots escrutats, en una trobada en què han pogut votar la militància i els amics d’ERC i la militància del Jovent Republicà major de 18 anys. La precandidatura de la portaveu del grup municipal ha estat l’única en presentar-se al procés de primàries. ‘Aquest 2019 la ciutat mereix un govern d’esquerres on ERC en sigui el pal de paller. És hora de demostrar que som l’alternativa de govern, perquè volem governar d’una altra manera, amb honestedat i transparència preservant els recursos públics de la corrupció i el malbaratament’, ha explicar la ja candidata en el seu discurs de presentació. ‘A nosaltres no ens fa por ensenyar qui som i què tenim, donar la cara i assumir sempre les nostres responsabilitats de càrrecs electes’, ha afegit. ‘Som un Ajuntament amb recursos suficients per fer polítiques socials per combatre les grans desigualtats que patim’, ha continuat Ingla, que ha posat l’accent en la necessitat de posar fil a l’agulla al problema de l’habitatge, que expulsa el jovent, que no es pot emancipar a la seva ciutat, però també famílies. ‘Aquest govern no va preveure en el passat el problema que suposaria no apostar per l’habitatge públic de lloguer, i ara en paguem les conseqüències’, ha reiterat. Ingla també ha reivindicat una alcaldia que estigui 100% centrada en Sant Cugat i els seus interessos. ‘L’alcaldessa està desapareguda i la política local ha de ser tot el contrari: ser-hi sempre, escoltar i ajudar. La política, els republicans, la fem amb les persones i per a les persones’. L’alcaldable també ha reivindicat la participació ciutadana com eix fonamental a reforçar: ‘Per construir una República el més important potser és disposar d’una ciutadania republicana conscient dels seus deures i disposada a defensar els seus drets.

Concentració de rebuig per la sentència / Foto: TOT Sant Cugat

ERC-MES vol que el ple rebutgi la sentència del cas 'La Manada'

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al ple de maig una moció per tal que l'Ajuntament expressi el seu rebuig a la sentència del cas 'La Manada', i insti el Congrés dels Diputats i el Senat que a la propera revisió del Codi Penal s’incorpori la perspectiva de gènere. Amb aquesta acció, els republicans volen que el consistori manifesti el seu suport a les dones que són víctimes d'agressions sexuals.   Així mateix, la moció també recorda la necessitat de portar a terme un protocol a nivell municipal per a la prevenció i l’abordatge de situacions d’assetjament sexual en els espais d’oci i de lleure, tal com estableix una altra moció aprovada pel ple durant el maig de l'any anterior i presentada per ERC-MES i la CUP-PC. Finalment, els republicans també reclamen que el Consell General del Poder Judicial i la resta d'institucions competents garanteixin la formació obligatòria i continuada de la judicatura per a la garantia dels drets de les dones. La moció, a més, recorda que la sentència obvia que es produís un delicte de violència, intimidació i privació de la intimitat, i alerta que això afavoreix la impunitat de les agressions masclistes, a més d'enviar un missatge de descrèdit de la vivència de les dones que pateixen aquestes agressions i les revictimitza.

Encara queda alguna placa franquista romanent a Sant Cugat

ERC-MES proposarà el canvi de nom de tres carrers franquistes i el de la Plaça del Rei per la de la República o l’1 d’octubre

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Moviment d’Esquerres (ERC-MES) demanarà a la comissió del nomenclàtor municipal la substitució dels carrers franquistes avinguda d’Antoni Griera, plaça del Doctor Villar i el carrer del Doctor Modrego, d’acord amb les recomanacions que estableix l’informe del Grup d’Estudis Locals (GEL) de juny de 2017. Així mateix, també proposarà canviar el nom de la plaça del Rei pel de plaça de la República o plaça 1 d’octubre. El grup republicà, això sí, lamenta el retard amb el qual s’ha convocat la comissió, un any més tard del previst. La formació també instarà la comissió a explorar la incorporació al nomenclàtor de Guillem Agulló, tal com estableix la moció d’ERC-MES que es va aprovar al ple d’abril. En aquesta línia, també proposarà que la casa ubicada entre l’avinguda de Torreblanca i la de Cerdanyola, una vegada habilitada, passi a ser el Centre Cívic Antonio Guisado, en homenatge a l’activista veïnal del barri del Monestir-Sant Francesc que va morir fa dos anys i va ser un dels artífexs de l’agermanament amb La Haba. D’altra banda, els republicans també sol·licitaran informació sobre l’estat d’implementació de la moció sobre l’arxiu de dones santcugatenques rellevants, aprovada al gener d’enguany i que ha de servir per poder incorporar al nomenclàtor dones emblemàtiques en la història de Sant Cugat. Una altra de les peticions que farà el grup municipal és la de retirada de les plaques de carrers que encara romanen en llengua castellana i la seva substitució per plaques en català, tal com estableix la normativa pertinent. Finalment, ERC-MES també reclamarà que s’iniciï el procediment sancionador contra les plaques franquistes que encara romanen a la via pública. Val a recordar que les Joventuts d’Esquerra Republicana ja van retirar-ne dues aquest hivern, una acció que també va servir per denunciar la inacció i el poc compromís del govern municipal envers aquest tema.