Sant Cugat del Vallès

Totes les notícies


Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta

El vot de qualitat de l'alcaldessa tomba la proposta per democratitzar el Consell d'Administració de Promusa

El vot de qualitat de l'alcaldessa ha permès al govern de PDeCAT-Demòcrates tombar la proposta de l'oposició (menys el PSC) per fer que el Consell d'Administració de Promusa reflecteixi la composició del ple, on el govern no té majoria absoluta. 'Van fer una modificació dels estatuts de Promusa abans de les eleccions del 2015 per interessos partidistes, saben que podien perdre la majoria absoluta. Per molts grups de l'oposició era una obligació demanar canvis', ha explicat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, durant la seva intervenció. Un empat en les votacions, amb ERC-MES, CUP-PC, ICV-EUiA, C's i PP d'una banda, i PDeCAT-Demòcrates i PSC de l'altra, amb l'abstenció del regidor trànsfuga, ha permès a l'alcaldessa exercir el seu vot de qualitat, tal com va succeir amb els pressupostos del 2018. 'Som una de les ciutats amb més demandes d'habitatge social però no aprofitem bé els recursos que tenim', ha explicat Ingla en referència al Pla d'Acció Promusa 2030, un projecte de qual ha dit que 'se'ns demana un acte de fe, perquè moltes de les seves previsions no se sap si són viables'. Finalment, la portaveu també ha volgut posar en valor la feina de l'oposició a l'hora de visibilitzar el problema de l'accés a l'habitatge a Sant Cugat: 'Mai s'havia parlat tant d'habitatge com darrerament, i és així gràcies a la insistència i i la feina que hem fet molts grups de l'oposició'. Paral·lelament, el consistori ha donat llum verda a la proposta d'ERC-MES i les JERC de reivindicar la figura de Guillem Agulló i demanar a la Comissió de Nomenclàtor que es estudiï la possibilitat de dedicar-li un carrer. 'Guillem Agulló va ser assassinat quan jo tenia 4 anys. Tanmateix, he crescut amb el seu referent a la memòria i he après de les idees que ell defensava', ha explicat Èric Gómez, que ha denunciat que mentre el seu assassí ja es troba en llibertat, 'tenim nou bones persones innocents empresonades'. La moció ha tirat endavant amb el suport de totes les forces polítiques menys C's i PP, que s'han abstingut.

Ingla (ERC-MES), Casamitjana (ICV-EUiA), Cipriam (C's) i Gibert (CUP-PC)

ERC-MES, CUP-PC, C's, ICV-EUiA i PP demanem que el Consell d'Administració de Promusa reflecteixi les majories del ple

Els grups municipals d'ERC-MES, CUP-PC, C's, ICV-EUiA i PP, el que representa tota l'oposició del ple exceptuant el PSC, demanem modificar els estatuts de l'empresa d'habitatge públic Promusa, de manera que la representació del consistori en el Consell d’Administració reflecteixi la composició del plenari municipal. Actualment, el 50% més 1 dels consellers estan nomenats pel president del Consell i, la resta, per l'oposició, fet que implica que el govern disposa de majoria absoluta en aquest òrgan quan no la té al ple municipal. 'El model actual és una disfunció. En altres empreses d'habitatge públic de l'entorn no es produeix aquesta situació, on la presidència té el control de facto del Consell', ha explicat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla. La moció conjunta que presentarem al ple d'abril subratlla que la qüestió de l'habitatge és el principal problema i repte de la ciutat per als propers anys i que, per tant, cal un debat a fons sobre Promusa, els seus objectius a curt i llarg termini i acotar bé la seva funció. La moció, a més, també recorda que la Comissió Informativa Especial Teyco va concloure que hi havia hagut una gestió inapropiada per part de l’empresa i que s’havia de plantejar al consell de Promusa la “reprovació” del gerent, un fet que encara no ha tingut lloc. Aquests grups municipals, a més, han criticat el Pla d'Acció Promusa 2030, que es va portar a votació a la Junta General de Promusa d'aquest dilluns passat i al qual tots quatre van votar en contra. Es tracta d'un document estratègic que preveu tot l'habitatge que s'ha de planificar i construir a Sant Cugat en els propers 12 anys. 'És un pla poc ambiciós i que preveu habitatges que encara s'han de consensuar amb el veïnat', ha explicat la portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert. 'Estem a favor de l'aposta per l'habitatge de lloguer, i per això és més important que mai denunciar les mancances d'aquest pla, ja que no se'ns va convidar a presentar-hi propostes', ha lamentat la portaveu d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana.

Edificis de Promusa / Foto: Santcugat.cat

ERC-MES i les Joventuts d’Esquerra Republicana veuen insuficient el Pla d’Acció Promusa 2030 per resoldre el problema de l’habitatge

El grup municipal d’ERC-MES ha votat aquest dilluns en la Junta General de Promusa contra el Pla d’Acció 2030 en considerar que no resol els problemes urgents que té Sant Cugat, traduïts essencialment en l’expulsió de joves i famílies de la ciutat a causa de la manca d’accés a l’habitatge. ‘El govern ens demana un acte de fe, amb unes previsions que depenen de molts factors externs i amb el precedent que fins ara hi ha hagut una fluixa política d’habitatge de lloguer i per a joves’, ha explicat la portaveu republicana, Mireia Ingla. El grup i les Joventuts d’Esquerra Republicana, a més, lamenten que la política d’habitatge es basi en concentrar tot l’habitatge públic previst en aquest pla als afores de la ciutat. ‘No oblidem tampoc que estan duent a terme unes previsions d’habitatges que no estan acordats encara amb el veïnat corresponent’, ha comentat Ingla en referència als 177 pisos que el govern té previst posar a la Floresta, tot i que encara està pendent del debat amb el veïnat. Ingla també ha criticat que el pla doni per segur la construcció de 650 habitatges a la zona de Can Fontanals, a prop de l’actual IES Leonardo da Vinci, per al 2027. ‘Estem parlant d’un terreny particular, i tot dependrà de les negociacions. És molt agosarat fer aquesta previsió abans de tenir res lligat’, ha reafirmat Ingla. ERC-MES i les JERC, d’altra banda, també ha recordat que el govern no ha complert l’acord de ple en què es comprometia a reprovar el gerent de Promusa, tal com establien les conclusions de la Comissió Teyco. Les dues forces també ha insistit en la manca d’habitatges per a joves: ‘Amb les xifres del pla, sembla que obvien que el col·lectiu jove és un dels més perjudicats per poder emancipar-se a la ciutat’. Els republicans, això sí, valoren positivament que el govern aposti per fi de manera clara per l’habitatge públic de lloguer, tal com va demanar ERC-MES en els acords d’estabilitat pressupostària amb el govern del 2016 i 2017.

ERC-MES presenta una moció per reivindicar l'alliberament dels presos polítics

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al ple d'abril una moció per exigir l'alliberament dels polítics empresonats per les seves idees. El text, que compta ja per avançat amb el suport de la CUP-PC, es presentarà a la sessió després que el govern del PDeCAT hagi refusat convocar un ple extraordinari amb motiu de la situació política excepcional que viu Catalunya des de fa mesos. La proposta també contempla exigir garanties de respecte absolut als drets polítics,  ciutadans i humans de Marta Rovira, Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Antoni Comín,Lluís Puig, Meritxell Serret, i Anna Gabriel sense veure’s sotmesos a cap judicipel seu lliure exercici polític. L'altre pilar que aborda la moció és el de defensar la dignitat i la sobirania de les institucions catalanes idenunciar la intolerable situació de judicialització de la política que afecta tota la societat civil, les institucions i els debats parlamentaris. Finalment, els republicans també volen que l’Ajuntament no assisteixi als actes on vagin càrrecs del Govern de l’Estat espanyol, ja siguin organitzats per aquests o per tercers. Tampoc convidarà a cap acte institucional a cap d’aquests càrrecs mentre no canviï la situació d’empresonament dels presos polítics.

Imatge d'arxiu del ple municipal

ERC-MES i CUP-PC demanen un ple extraordinari per exigir l’alliberament dels presos polítics

Els grup municipals d’ERC-MES i la CUP-PC demanem a l’alcaldessa, Mercè Conesa, que convoqui un ple extraordinari del consistori per posicionar-se sobre la nova onada d’empresonaments a líders polítics independentistes catalans, culpables només d’haver obeït el mandat popular. Ambdós grups pretenem portar al ple una moció per exigir l’alliberament immediat de tots els presos i preses. Davant d’una situació tan excepcional com la que estem vivint creiem que és ineludible i urgent que Sant Cugat també es posicioni sobre els fets dels darrers dies. És cert que hi ha la possibilitat de presentar una moció al ple d’abril, però entenem que la gravetat dels fets justifica perfectament la celebració d’un ple extraordinari. En moments tan difícils com aquests, amb la Generalitat intervinguda pel 155, els ajuntaments són les institucions principals que tenim per reivindicar els nostres drets i la llibertat de totes les persones injustament empresonades, a més del retorn de les persones exiliades.  

Imatge d'arxiu del ple municipal

Llum verda del ple a la proposta d'ERC-MES per millorar la mobilitat a Can Magí

El ple municipal ha donat llum verda a la proposta del grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) per millorar la mobilitat de Can Magí. Tanmateix, els republicans han lamentat que les esmenes que les esmenes de l'equip de govern no concretin les mesures i el calendari a emprendre. 'Ha estat el mateix veïnat que ha demanat la zona verda, i ja fa temps que ho fa. És una llàstima que no es pugui concretar el pla una mica més', ha explicat el regidor Èric Gómez. D'altra banda, ERC-MES ha donat suport a la proposta de modificació del Pla General Metropolità (PGM) per protegir l'entorn de Torre Negra. 'No serà el darrer capítol d'aquesta lluita, però creiem que ara més que mai cal unitat política, una unitat d'acció que ara mateix no tenim perquè C's i PP se n'han despenjat', ha explicat el regidor Ferran Villaseñor. Malgrat això, el tràmit ha prosperat amb el suport de la resta de grups polítics. La llibertat d'expressió ha estat, una vegada més, un altre dels epicentres del debat d'aquest dilluns. En aquesta línia, Gómez ha estripat un retrat del Rei per revindicar aquest dret en el debat per donar suport als rapers Valtonyc, Hasel i Elgio. 'Això que estic fent és llibertat d'expressió, igual que cremar el retrat del Rei. Sembla que per l'Estat espanyol la llibertat d'expressió només es pot exercir quan no molesta', ha sentenciat. El també regidor de les JERC també ha defensat la moció per rebutjar el nomenament de la jutgessa Maria Elósegui com a membre del Tribunal Europeu de Drets Humans per les seves declaracions lgtbifòbiques. 'És una vergonya que l'Estat espanyol nomeni aquesta persona després de les seves declaracions contra persones transsexuals, homosexuals, etc.' De la seva banda, la portaveu Mireia Ingla ha reivindicat que 'la igualtat d'oportunitats és fonamental per a la conciliació i combatre la divisió sexual del treball'. La republicana ha justificat l'abstenció en la moció de C's sobre els premis a la conciliació perquè 'no és un tema de premi o no premi.

Un moment de la Festa Republicana d'ERC i les JERC del 2017

ERC-MES i les JERC veuen amb bons ulls els limitadors de so per a actes a l’aire lliure però proposen que l’Ajuntament n’assumeixi el cost

El grup municipal d’ERC-MES i les JERC consideren necessari que es demani a les entitats posar un limitador-enregistrador de so en les activitats nocturnes extraordinàries, però reclamen a l’equip de govern que financi aquest dispositiu per a aquelles associacions, degudament inscrites en el registre d’entitats, que les organitzin. El grup municipal ha presentat aquesta proposta a través de les al·legacions a l’ordenança municipal sobre sorolls, vibracions i olors, aprovada inicialment al ple de gener i pendent del vistiplau definitiu. Els republicans i les joventuts, tanmateix, lamenten que el govern no hagi presentat l’ordenança en el marc del Pacte per la Nit. ‘Els limitadors són una eina que pot ajudar a millorar la conciliació entre el descans veïnal i l’oci nocturn. És positiu que les associacions sense ànim de lucre que es troben inscrites al registre municipal d’entitats tingui l’obligació de disposar-ne, però creiem que no haurien d’abonar aquesta despesa, sinó que ho hauria de fer l’Ajuntament’, ha explicat el regidor republicà Èric Gómez. El també regidor de les JERC ha recordat al govern que en aquests casos ja assumeix moltes vegades el cost en mobiliari i escenari, de manera que té sentit que també pagui el limitador. ‘No oblidem la tasca de cohesió social i de poble que duen a terme les associacions amb aquests actes’, ha recordat Gómez. Paral·lelament, l’ordenança preveu limitar a 12 les activitats extraordinàries que poden organitzar cada any les entitats, sempre i quan no sobrepassin una al mes i sense possibilitat d’acumular-les. ERC-MES i les JERC es mostren en desacord amb aquest punt i demanen que es puguin dur a terme més d’una al mes. ‘El problema no és que s’acumulin festes en mesos puntuals, com passa l’estiu, sinó com distribuïm aquestes activitats pel municipi’, ha explicat Gómez. Finalment, el grup municipal també ha introduït una al·legació encaminada a redactar l’ordenança d’acord amb un ús no sexista i androcèntric de la llengua catalana.

Imatge d'arxiu del consell de barri de Mira-sol / Foto: Cugat.cat

ERC-MES, CUP-PC i ICV-EUiA reclamem canvis al sistema de votació telemàtic de les partides de lliure disposició dels barris

Des dels Grups Municipals de la CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA volem manifestar la nostra preocupació pel funcionament del sistema telemàtic que va fer-se servir per votar les partides de lliure disposició dels consells de barri de La Floresta i Mira-sol. El sistema Decidim, és una sistema amb moltes potencialitats que a la nostra ciutat s’ha aplicat amb deficiències tècniques molt greus que, a banda de les conseqüències polítiques que suposen, representen una greu distorsió en el procés de votació i implica el risc que qualsevol ciutadà pugui arribar a impugnar els resultats per haver quedat desvirtuats. Una plataforma que no hauria de servir només per "votar" sinó per fer els processos participatius molt més rics i col·laboratius. En primer lloc, en comptes de canalitzar tota la participació a través de la plataforma hem mantingut la participació presencial en urna, generant un greuge entre els dos tipus de participació. Una vegada et registres al sistema perquè vols votar o senzillament per poder examinar les propostes a escollir, ja no pots votar presencialment, ni en aquesta votació ni en cap altre procés que l’Ajuntament de Sant Cugat posi en marxa. Això, sense cap dubte, pot condicionar la participació en un futur d’aquelles persones que no confien en el sistema, i per tant, no tornaran a optar per exercir el vot telemàticament, i aleshores tampoc podrien fer-ho presencialment. La participació presencial s’hauria d’haver canalitzat també a través de la plataforma, i no creant un doble sistema, a través per exemple de punts de suport i acompanyament en la votació o ordinadors públics a disposició dels participants. En segon lloc, un cop has votat pots canviar el vot tantes vegades com vulguis, perquè el vot no queda validat. Això ens genera dubtes, tenint en compte que es podria validar el vot quan ha estat emès. Però sobretot suposa un greuge amb les persones que voten presencialment en urna i que, per tant, no poden modificar el seu vot.

Un moment de la manifestació unitària / Foto: El Cugatenc

Jornada històrica per al feminisme a Sant Cugat

El moviment feminista ha viscut aquest dijous una jornada històrica amb prop d'un miler de persones manifestant-se pels carrers de la ciutat en la manifestació unitària convocada per ERC, les JERC, Dones amb Iniciativa, Podem, Procés Constituent i Moviment d'Esquerres. La trobada, ha arrencat a la plaça d'Octavià i ha enfilat el camí cap a la plaça de Lluís Millet, des d'on centenars de persones han agafat els FGC per acudir a la multitudinària manifestació de Barcelona. Els cants feministes i el clam contra l'heteropatriarcat i el capitalisme han estat les reivindicacions claus de la jornada més multitudinària en clau 8 de març que s'ha viscut mai a la nostra ciutat. Paral·lelament, les JERC han dut a terme una acció a la plaça dels Quatre Cantons per reivindicar les dones que han tingut un paper clau en la història, però que aquesta les ha invisibilitzades. També val a destacar la multitudinària cercavila feminista del matí, també amb un miler de persones, que ha recorregut el centre de la ciutat. En aquesta línia, diversos comerços de Sant Cugat han secundat la vaga, mentre que d'altres han optat per obrir portes.