Sant Cugat del Vallès

Totes les notícies


Eva Lafuente, amb Mireia Ingla i Èric Gómez, en una imatge recent

ERC-MES carrega contra la mala gestió del govern amb el consell de barri de Mira-sol

ERC-MES lamenta la mala gestió que està duent a terme l’equip de govern en relació amb el consell de barri de Mira-sol i el seu pressupost de lliure disposició. ‘No entenem com es pot aprovar una inversió de 113.000 euros per a un carril bici a Mas Gener, al qual s’han oposat diverses entitats i veïns/es del propi barri’, ha lamentat la vocal d’ERC-MES a Mira-sol, Eva Lafuente.   La sessió del consell de barri extraordinari per abordar la qüestió de les partides de lliure disposició ha tingut lloc aquest dimecres al vespre. Una trobada, ha recordat Lafuente, que ja es va anul·lar fa unes setmanes avisant el veïnat amb molt poc marge d’antelació, el mateix dia del consell. ‘Alguns veïnes i veïns es van presentar al Casal de Mira-sol i es van trobar la sorpresa que no hi havia consell de barri’, ha explicat la republicana. En aquesta línia, ERC-MES lamenta també que la presidenta de l’òrgan, Carmela Fortuny, hagi negat inicialment l’oportunitat al públic d’intervenir a la sessió d’aquest dimecres. Tot i que és cert que el Reglament Orgànic Municipal (ROM) i el reglament dels consells de barri no preveuen aquesta circumstància en un ple extraordinari, també cal tenir en compte que tampoc ho impedeixen explícitament. ‘Era qüestió de voluntat política; de fet, ja en l’ordre del dia que se’ns va passar fa uns dies no hi havia un torn de precs i preguntes, malgrat que ho vam demanar’, ha remarcat Lafuente. Després de la insistència d’ERC-MES i altres agents polítics i veïnals, la presidència ha accedit a obrir un torn de paraula del públic. D’altra banda, els republicans lamenten que s’hagi aprovat una partida de 113.000 euros per a un carril bici per a Mas Gener quan no hi ha consens, ni entre les entitats del propi consell ni entre el veïnat d’aquest mateix barri. ‘Entenem que el lliure disposició ha d’anar en benefici del districte en general; ara bé, si s’aprova una partida per a un barri específic, el mínim és que hi hagi un acord general entre el veïnat en qüestió’, ha manifestat la vocal d’ERC-MES.

Gómez, Ingla i Villaseñor, al ple

Sant Cugat treballarà per no acollir empreses vinculades a la indústria militar

El ple municipal d'aquest dilluns ha aprovat per àmplia majoria la proposta del Centre Delàs d'Estudis per la Pau per introduir clàusules en els criteris de contractació que evitin que empreses amb vincles armamentístics s'hi puguin presentar. 'La crisi migratòria té a veure amb el tràfic i la compravenda d'armes, és indubtable', ha explicat el membre de l'entitat Jordi Calvo, que ha intervingut al ple. 'L'Estat espanyol és un dels grans exportadors d'armes a la resta del món; no ho oblidem', ha afegit el regidor Èric Gómez. La proposta, presentada per ERC-MES, ICV-EUiA i CUP-PC, ha comptat amb el suport també de PDeCAT-Demòcrates i PSC, mentre que C's i PP hi han votat en contra. Paral·lelament, els republicans també han carregat contra C's i PP per la seva proposta de rebutjar el referèndum. 'Ja era hora que almenys els regidors i regidora de Ciutadans es quedessin al ple per debatre la qüestió', ha explicat Ferran Villaseñor en relació amb la freqüent l'absència dels taronges a l'hora de debatre aquestes qüestions. 'Mentre que nosaltres volem votar i debatre sobre la Seguretat Social i altres qüestions sobre la independència, l'Estat es tanca en banda i no ho permet', ha lamentat el regidor, que també ha explicat que 'ningú va dir que seria fàcil, però posarem totes les garanties per als funcionaris', en relació amb la moció del PSC per 'protegir' l'Ajuntament davant l'1O. 'És una llàstima que una part del govern presenti una moció així. Sap molt de greu'. Paral·lelament, la portaveu republicana, Mireia Ingla, ha manifestat el suport d'ERC-MES al manifest en favor de millores en l'atenció primària de salut, una proposta portada al ple per ICV-EUiA. 'Som conscients que qui menys recursos té, menys salut té; per això la conselleria està duent a terme un Pla de Xoc en aquest sentit', ha explicat Ingla, que també ha recordat la famosa frase de Daniel Alfonso amb l'exministre Fernández Díaz: 'Nos hemos cargado su sistema sanitario'.

El Centre Delàs elabora, entre d'altres, informes sobre l'activitat de les empreses armamentístiques / Foto: Centre Delàs

ERC-MES s'alia amb el Centre Delàs, CUP-PC i ICV-EUiA contra les empreses de compravenda d'armes

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al proper ple una moció per tal de garantir que els concursos públics afavoreixin empreses no vinculades a la indústria militar. El text és una proposta del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, treballada pels republicans conjuntament amb ICV-EUiA i la CUP-PC. La moció també es refereix a aquelles entitats que donin suport a la recerca orientada a obtenir aplicacions militars. L'objectiu és tramitar les diposicions necessàries en un termini de sis mesos. El text subratlla el negoci que suposa per a l'Estat espanyol la venda d'armes. De fet, en el darrer any hi ha hagut un nou rècord en aquest sentit, perquè es van exportar armes per un valor de 4.052 milions d'euros. A més, el mateix Centre Delàs ha elaborat un informe en què es confirma la presència a territori català de diverses empreses operant en el sector armamentístic.  

Pomar, Piqué, Pascual i Ferrer, d'esquerra a dreta

La xerrada sobre l'Operació Garzón posa al descobert la cara fosca dels Jocs Olímpics del 92

Els Jocs Olímpics de Barcelona van tenir una vessant desconeguda, la de les tortures sistèmiques que van patir prop d'una quarantena de persones vinculades al món independentista a mans de la Guàrdia Civil. Aquesta és la tesi principal que han defensat Eduard Pomar i Ramon Piqué, exregidors de l'Ajuntament de Sant Cugat i víctimes d'aquest procés, conegut popularment com l'Operació Garzón. L'acte, que ha tingut lloc al Xalet Negre aquest dimarts, ha comptat amb la presència de més de 80 persones, fent petit l'equipament del barri del Monestir. 'L'Operació Garzón també forma part d'aquestes clavegueres de l'Estat de què tant sentim a parlar darrerament. No és cosa de fa quatre dies', ha explicat Pomar. 'En un país normal la Fiscalia actua d'ofici i els mitjans de comunicació destapen vergonyes com aquesta però no va ser el cas', ha lamentat Piqué. En una primera intervenció, Pomar ha explicat com el van traslladar fins a Madrid i quina mena de tortures va patir, com haver d'agafar cables elèctrics sota l'amenaça d'engegar el corrent si no deia el que volia sentir el cos policial. Les quaranta persones que van ser empresonades i torturades estaven acusades de pertinença a l'organització Terra Lliure, que un temps enrere havia anunciat la decisió de deixar les armes. 'Va ser una operació política per acabar amb l'independentisme, i no pas amb el terrorisme', han coincidit tots dos ponents. Ambdós també  han subratllat que la gran majoria de detinguts no tenien res a veure amb la banda. La trobada, moderada pel periodista d'El Cugatenc Jordi Pascual i que també ha comptat amb la participació de la membre de l'Associació Memòria Contra la Tortura Maria Ferrer, ha posat el punt final amb l'actuació musical de l'Albert Hirujo, que ha interpretat a capella un poema de Mario Benedetti. L'acte estava organitzat per les JERC, ERC, CUP i l'associació Memòria Contra la Tortura.  

Mireia Ingla i Èric Gómez, durant la roda de premsa

ERC-MES carrega contra la manca de compromís del govern envers les polítiques LGTBI+

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) critica el poc compromís de l'equip de govern amb les polítiques per eradicar l'LGTBIfòbia. Els republicans han presentat una moció alternativa a la del PSC sobre aquesta qüestió, i lamenten la hipocresia que desprèn el text. 'La nostra moció alternativa pretén posar un mirall al davant del govern sociovergent. No han fet absolutament res en aquest any i mig i ara pretenen penjar-se una medalla', ha lamentat el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez.  Gómez ha recordat que en el darrer any i mig s'han aprovat diverses mocions encaminades a promoure la lluita contra l'LGTBIfòbia des del consistori. 'Més enllà de la campanya contra el bus d'Hazte Oír i penjar la bandera de l'arc de Sant Martí el 28 de juny passat, no s'ha fet absolutament res. De la moció sobre l'Alan Montoliu i la del pla LGTBI no en sabem res, i ja s'han saltat molts terminis', ha explicat el regidor. 'No ens consta, per exemple, que l'Ajuntament hagi contactat amb la Diputació perquè l'asessori a l'hora de l'elaborar el pla LGTBI'. En aquesta línia, la portaveu republicana Mireia Ingla ha assegurat que el govern de la Generalitat ofereix suport i assessorament a l'hora d'elaborar polítiques LGTBI i impulsar els serveis d'atenció integral a aquestes persones, però ha lamentat que l'Ajuntament encara no l'hagi demanat encara. De fet, Gómez ha explicat que des de ja fa temps l'àrea d'Igualtat de la Generalitat, en mans d'Esquerra Republicana, ha promogut idees i iniciatives perquè el món local pugui dur a terme accions en favor de les persones LGTBI i encaminades a eradicar les vexacions i humiliacions que sovint pateixen. 'Hi ha la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya que combaten l'LGTBIfòbia, on no ens hem adherit; a Terrassa hi governa també la sociovergència i s'hi han promogut diferents polítiques. Aquí, en canvi, no s'ho creuen', ha sentenciat.

Moment de la hissada de l'estelada en una de les entrades de Sant Cugat / Foto: Cugat.cat

ERC-MES lamenta la manca d’unitat del govern per impulsar el referèndum des de Sant Cugat

El grup municipal d’ERC-MES considera incoherent que la part socialista del govern de Sant Cugat no es comprometi amb el desplegament del referèndum de l’1 d’octubre a Sant Cugat. ‘Se’ns fa estrany veure com una part del govern es desentén del compromís de posar les urnes’, ha afirmat la portaveu d’ERC-MES, Mireia Ingla. Fa uns mesos, els republicans ja van subratllar la incoherència que el PDeCAT incorporés al govern el regidor d’un partit que no està a favor del dret a decidir, especialment ara que s’encara la recta final cap al referèndum. ‘Fa uns mesos ja ho vam advertir i ara veiem com aquesta incongruència arriba al ple’, ha afegit la portaveu. De fet, en una entrevista recent, el tinent d’alcalde socialista Pere Soler no va aclarir el posicionament del partit en àmbit local sobre aquesta qüestió. Ara, amb motiu del ple de juliol, el PSC presenta una moció per ‘protegir’ l’Ajuntament i en què també demana donar suport a una reforma constitucional. ‘Sant Cugat és una ciutat amb una majoria independentista clara, i no entenem que hi hagi una part del seu govern que encara no ha passat pàgina de la reforma constitucional i que, a més, no treballa perquè el poble de Sant Cugat i de Catalunya pugui votar votar’, ha sentenciat Ingla. Ingla ha recordat que la direcció del PSC, tal com han subratllat alguns mitjans, ha demanat als seus regidors de govern que posin pals a les rodes al referèndum. ‘Malauradament, és una dinàmica que està més alineada amb PP i C’s’, ha lamentat la portaveu republicana.  

Imatge d'arxiu d'una missa / Foto: TOT Sant Cugat

Els càrrecs electes d'ERC-MES no acudiran a la missa de Festa Major

Els regidors i regidora d'ERC-MES no assistiran a la missa de Festa Major, prevista per al proper dia de Sant Pere. Amb aquesta decisió, les formacions d’esquerres volen reivindicar un any més la laïcitat en les administracions i que, per tant, aquest acte no hauria de formar part de les activitats institucionals de la festa grossa local. Durant les diferents edicions de la Festa Major d’aquest mandat els càrrecs electes republicans han rebutjat la presència institucional a la missa, que té lloc una estona abans del ball tradicional Paga-li Joan, per expressar el seu desacord amb què l’Ajuntament participi activament en una litúrgia religiosa i els actes religiosos formin part del programa de la Festa Major. Els regidors d'ERC-MES, juntament amb els de la CUP-PC i ICV-EUiA, consideren que cal separar els assumptes religiosos dels institucionals i polítics, atès que les manifestacions religioses són part de l’estricte àmbit de la privacitat. És per això que demanen que l'alcaldessa i els regidors i regidores de l'Ajuntament de Sant Cugat deixin de participar com a autoritats públiques a la missa de la Festa Major i que hi assisteixin a títol individual i com a fidels de la religió catòlica.  

Sant Cugat o Versalles?

Tothom és conscient que un ajuntament no té recursos infinits. El que potser la ciutadania no té tan clar és que massa sovint ha d’assumir competències que no li corresponen i que, per tant, no compten amb el corresponent finançament per dur-les a terme. L’asfíxia econòmica amb què l’Estat espanyol castiga les administracions ‘perifèriques’, Generalitat i ajuntaments, sens dubte agreuja la situació. No obstant això els ajuntaments, que són l’administració més propera a les persones, han de fer mans i mànigues per garantir-los uns serveis públics universals i de qualitat. La responsabilitat del govern de la nostra ciutat és prioritzar els  projectes, equipaments i necessitats que cal dur a terme, amb els impostos que paga la gent que viu a Sant Cugat. Decidir què es tira endavant i què es deixa al calaix no sempre genera el consens de tothom. Me’n faig el càrrec. Un govern té un programa electoral pel qual l’han votat i per tant un compromís amb les persones. Malauradament, aquest govern darrerament no compleix els compromisos, però en tot cas són decisions polítiques que malgrat no compartir, respecto. Ara bé, el que és incomprensible i si se’m permet, amb tot el que està caient, imperdonable, és gastar-se 60.000€ en enjardinar les rotondes de Sant Cugat. Probablement tots els santcugatencs i santcugatenques hem sentit dir, per part dels amics i familiars que ens venen a visitar, que tenim una ciutat verda, florida i bonica i n’estem molt orgullosos. Vivim al peu de Collserola i comptem amb el parc urbà més gran del país, uns veritables pulmons verds per a la nostra ciutat. La qualitat de vida de Sant Cugat és inqüestionable. I aleshores, a què treu cap que et dediquis a aixecar la gespa verda i cuidada de les rotondes per plantar-hi flors de temporada? No és millor plantar-hi arbres, arbustos i plantes sofertes i adequades a la nostra climatologia? A mi em sembla que a la tinenta d’alcalde Cristina Paraira aquest tema se li ha anat de les mans.

Imatge d'arxiu del ple municipal / Foto: Cugat.cat

ERC-MES defensa el projecte de la nova biblioteca però acusa el govern d'incomplir el compromís de la sala polivalent

El ple municipal d'aquest dilluns ha servit per tirar endavant una nova modificació urbanística encaminada a construir el que ha de ser la nova biblioteca central, un projecte reivindicat per ERC-MES. 'Poden estar a favor o en contra del projecte, però no menteixin per tal de deslegitimar-lo', ha etzibat Èric Gómez a C's, davant el seu vot negatiu. 'Poden fer les enquestes que vulguin, però aleshores siguin coherents i apliquin aquesta dinàmica a tots els seus posicionaments, cosa que no fan. La seva postura amb Torre Negra així ho demostra', ha conclòs el regidor d'ERC-MES i les JERC. En aquest sentit, la sessió també ha servit per aprovar una nova modificació de planejament per tal de garantir la protecció de la masia de Torre Negra i el seu entorn; una votació que no ha comptat amb el suport ni del PP (abstenció) ni de C's (en contra). 'Si el seu vot és contrari, quina és la seva proposta alternativa? Com ho fem? O pactem directament quants pisos s'hi han d'edificar?', ha demanat als dos grups el regidor d'ERC-MES, Ferran Villaseñor. Els republicans han donat suport a la mesura i han reivindicat, una vegada més, la importància de la unitat d'acció política davant d'aquesta amenaça. Malgrat tot, els republicans han tornat a carregar contra el govern per la seva manca de compromís amb la sala polivalent. 'La necessitat de l'escola La Mirada, que no qüestionem, és la seva excusa perfecta per tapar el seu poc compromís amb aquest projecte. L'estafa convergent cap al jovent continua', ha lamentat Gómez. El regidor ha explicat no critiquen la decisió d'avançar els diners per a la 12a escola, però qüestiona si calia avançar-los en detriment de 500.000 euros que havien d'anar destinats a la sala polivalent/de concerts. D'altra banda, el consistori ha donat llum verda per unanimitat a les tres mocions que havia presentat ERC-MES. Així doncs, el ple es compromet a elaborar un cens de solars sense edificar i d'edificis ruïnosos, per tal d'abordar la seva dinamització.