Sant Cugat del Vallès

Totes les notícies


Un moment de la vaga feminista de l'any passat / Foto: TOT Sant Cugat

ERC i les JERC se sumen a la vaga feminista del 8 de març

Esquerra Republicana i les JERC anuncien que se sumaran a la vaga feminista convocada per a aquest dijous, 8 de març, de manera que l’activitat del grup municipal se suspendrà i el local d’ERC romandrà tancat a la tarda. Paral·lelament, ERC-MES lamenta que l’equip de govern no participi en la vaga i convoqui una reunió veïnal sobre la mobilitat a Can Graells. ‘Entenem que s’hagi de fer aquesta reunió però no compartim que es faci el 8 de març, en el context de la vaga feminista, de manera que caldria trobar una altra data’, explica la portaveu republicana, Mireia Ingla.   Paral·lelament, les dues formacions animen la ciutadania santcugatenca a sumar-se a l’aturada reivindicativa i també a participar en la manifestació unitària prevista per a les 17,30 hores a la plaça d’Octavià.   A més, les JERC duran a terme una acció reivindicativa amb motiu del Dia de la Dona Treballadora a la plaça dels Quatre Cantons a les 11 del matí

L'avinguda de Roquetes / Foto: Google Maps

ERC-MES reclama mesures per millorar la mobilitat a l'entorn de Can Magí

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà una proposta al ple de municipal perquè s'implanti la zona verda de Can Magí. Els republicans alerten dels problemes d'aparcament al barri i de connexió amb la resta de la ciutat. Així mateix, expliquen que cal impulsar mesures de mobilitat perquè els vehicles no circuli en contra direcció pel carrer de Joan Amades. La moció que presenta ERC-MES explica que l'elevada afluència de treballadors i treballadores que estacionen el seu vehicle al barri impossibilitat al veïnat aparcar a prop de casa seva. Per això proposen la zona verda, igual que està prevista la seva implantació a altres zones de la ciutat com l'Eixample Sud o Can Cabassa, tal com ja van demanar fa un temps al consistori. Així mateix, subratllen també els problemes que genera la presència de camions a l'avinguda de Roquetes que hi circulen per arribar al polígon industrial, i demanen prohibir-ne la circulació atès que ja disposen d'altres vies per accedir-hi. El text també explica que la incorporació de vehicles a l'avinguda de les Roquetes des del carrer de Joan Amades és difícil i perillosa, especialment durant les hores d'elevat trànsit de vehicle, a causa de la velocitat en què hi circulen els vehicles i la manca d'elements que hi facilitin la incorporació. Per això, els republicans demanen instal·lar un semàfor o algun altre element que faciliti la incorporació de vehicles del carrer de Joan Amades a l'Avinguda de les Roquetes de forma segura. Finalment, la moció també preveu demanar al consistori les modificacions pertinents a la xarxa d’autobusos urbans per tal de garantir la connexió en transport públic de Can Magí amb l’estació d’FGC de Sant Joan abans del setembre de 2018. Val a recordar que l'accés per a vianants des de Can Magí no és possible i des de la supressió de la línia 6 d’autobús urbà l’any 2012.

El debat de la zonificació va temps que dura / Foto: Santcugat.cat

ERC-MES veu amb bons ulls la marxa enrere del govern amb la zonificació escolar

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) celebra que el govern faci una passa enrere i no posi en pràctica cap canvi en la zonificació escolar fins que es parli en el marc del Consell Escolar Municipal. ‘El debat de quin és el millor model està sobre la taula des de fa temps. Teníem indicis que govern volia tirar pel dret i passar de les dues zones actuals a una de sola, sense tenir el consens necessari. Per tant, és una bona notícia que hagi posat fre amb el tema fins a parlar-ho a fons amb tots els agents implicats’, ha explicat la portaveu republicana, Mireia Ingla, que també ha lamentat la improvisació del govern.   ‘Aquest procés s’estava fent amb presses i amb poca transparència. Estem ja en època de portes obertes i els pares i mares no sabien encara quina escola podien escollir, fet que ha generat angoixa i preocupació entre moltes famílies’, ha continuat Ingla. ‘Aquest tema poques vegades ha sortit a la comissió informativa pertinent i sempre ha estat a demanda de l’oposició’, ha recalcat.   Des d’ERC-MES expliquen que, d’acord amb el que han comentat amb les AMPAS en algunes ocasions, la zona única no és la millor opció perquè no fomenta la cohesió i la integració dels nens i nenes en el seu entorn, a banda dels problemes de mobilitat.   En aquesta línia, els republicans apunten que la zonificació dinàmica podria ser l’opció més raonable, però que per valorar-ho amb profunditat cal un estudi tècnic sobre l’impacte d’aquest model en una ciutat com Sant Cugat. ‘Cal informació que fins ara no tenim, i que la mateixa Coordinadora d’AMPAS ha demanat en alguna ocasió sense èxit’, explica Ingla.   A més, exposen que la decisió hauria de ser fruit del consens a través del Consell Escolar Municipal, on tenen veu totes les parts implicades. ‘Confiem que això es pugui fer amb temps, de manera transparent i sense generar més angoixes’.   Els republicans subratllen que es tracta de l’enèsima vegada que el govern tira enrere una polèmica decisió.

Cartell promocional

ERC se suma a la manifestació unitària del 8 de març

Les agrupacions polítiques ERC, JERC, ICV, Dones amb Iniciativa, Podem, Procés Constituent i Moviment d’Esquerres organitzem per segon any consecutiu la manifestació de caràcter unitari pel 8 de març. Sota el lema ‘Ens volem lliures, ens sabem combatives’, la marxa enfilarà el camí cap a la plaça de Lluís Millet des de la d’Octavià a partir de les 17,30 hores. Un any més, aquests partits, joventuts i entitats unim forces per tal de fer el clam feminista ben fort pel centre de la ciutat. És evident que al llarg dels darrers anys s’han aconseguit moltes fites en diferents àmbits per eradicar la discriminació, però encara queda molta feina a fer. Un sistema heteropatriarcal que no té en compte i discrimina més la meitat de la població, i que posa barreres invisibles a les dones per a càrrecs directius, la divisió del treball segons el gènere que encara perdura, i la bretxa salarial que avui dia, a Catalunya, se situa en el 26,6%. Aquests són alguns dels exemples que demostren que la lluita feminista ha de seguir ben viva els 365 dies a l’any, no només pel 8 de març. Com és habitual, la manifestació posarà el punt final amb la lectura del manifest d’enguany i les cançons de la coral Cantem les 40. Una vegada closa la trobada, agafarem els FGC per participar a la convocatòria del centre de Barcelona.  

Un moment abans del començament del ple

'El seu projecte per la ciutat està esgotat i viu de rèdits anteriors'

L'idea de ciutat del PDeCAT està esgotada i no hi ha ningú que lideri el projecte, i per això cal una alternativa de govern. Aquesta és la idea principal que ha defensat Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) durant el ple extraordinari de ciutat que ha tingut lloc aquest divendres. 'El seu projecte per la ciutat està esgotat i viu dels rèdits anteriors. No hi ha ningú que lideri aquest govern ni organitzi a on anar, tot i que em temo que no ho saben', ha defensat la portaveu republicana, Mireia Ingla. La republicana ha començat fent la intervenció fent un balanç de la feina feta, i ha destacat les 55 mocions presentades de caràcters local. 'La majoria d'elles han quedat al calaix del govern, en un capítol més del govern dels incompliments', ha remarcat. Ingla ha continuat reafirmant la voluntat de complir el programa electoral. 'Aquesta és la nostra prioritat, per davant de les lluites partidistes', ha explicat. 'La gent es queixa que els seus impostos vagin a parar a serveis ineficients i ineficaços', ha continuat. A més, ha reivindicat més polítiques d'habitatge i ha lamentat el mal funcionament de l'Observatori Social de l'Habitatge. 'La primera sessió va ser un escàndol. No ens van donar dades suficients per analitzar la situació'. Pel que fa a les polítiques juvenils i d'oci, ha reclamat posar fil a l'agulla al Pacte per la Nit perquè 'va ser la nostra primera proposta del mandat i encara estem igual. Han volgut silenciar una ciutat que està viva'. Davant la rèplica de l'alcaldessa, Ingla ha assegurat que 'nosaltres no pactarem amb un partit que va donar suport al 155', en referència al PSC i al pacte que van signar amb PDeCAT-Demòcrates. La portaveu d'ERC-MES també ha demanat al PDeCAT que no confongui la ciutat amb el govern, 'perquè a nosaltres també ens agrada viure a Sant Cugat. El que trobem apocalíptica és la seva gestió'.

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta

'No poden presumir de transparència i posar pals a les rodes a una auditoria'

La portaveu d'ERC-MES a l'Ajuntament, Mireia Ingla, ha retret aquest dilluns a l'equip de govern que no hagi donat suport a l'auditoria per analitzar unes adjudicacions d'obra pública que segons El País formaven part de la trama del 3%. 'Vostès presumeixen de donar explicacions i d'exercir la transparència, però no fan ni una cosa ni l'altra. No han assumit responsabilitats polítiques i voten en contra d'aquesta auditoria'. La moció d'urgència presentada pels republicans, CUP-PC i ICV-EUiA ha prosperat pels vots a favor de tota l'oposició. D'altra banda, el ple també ha donat llum verda a la proposta d'ERC-MES sobre la gratuítat de les instal·lacions esportives. Una moció, però, que s'ha modificat amb les esmenes del PDeCAT per condicionar aquest dret al fet d'estar adherits a la carta Ethic4Sports de Sant Cugat Creix, una condició que el republicans rebutjaven. 'És una reivindicació històrica i un compromís electoral. Entenem que és una moció sobre les entitats sense ànim de lucre, no pas del programa Ethics4Sports', ha explicat el regidor Èric Gómez. És per això que els republicans hi han votat finalment en contra. D'altra banda, la moció per reclamar que l'Observatori Sociològic també inclogués les desigualtats econòmiques ha estat rebutjada per tots els grups menys ERC-MES, ICV-EUiA i la CUP-PC. Gómez ha explicat que 'estem convençuts que a Sant Cugat hi ha desigualtats i necessitem més eines per conèixer-les. L'Observatori ha de ser alguna cosa més que saber quanta gent coneix l'alcaldessa i quina nota li posen a la ciutat'. Finalment, el consistori ha tirat endavant la proposta republicana de instar el govern de l'Estat a garantir el sistema de pensions i revaloritzar-les d'acord amb l'IPC. Gómez ha reconegut que el sistema de pensions espanyol té un plantejament molt sòlid: 'El sistema de pensions de l'Estat és un bon sistema i creiem que l'hauríem d'implantar a la República Catalana'. Ara bé, ha carregat durament contra les reformes laborals del PP i PSOE, principals responsables de la precarització laboral dels darrers temps.

Ingla i Gómez, durant la roda de premsa

ERC-MES demana que la cessió gratuïta de les instal·lacions esportives per als campus i casals dels clubs

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres presentarà al proper ple una moció per tal que els clubs esportius puguin disposar de manera gratuïta de les instal·lacions esportives a l'hora de fer els seus campus i casals de vacances. 'Amb aquesta proposta volem fomentar l'esport sense ànim de lucre i no competitiu', ha explicat el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez. De la seva banda, la portaveu republicana, Mireia Ingla, ha explicat que és una demanda que prové dels mateixos clubs, i que ja 'vam incorporar al programa electoral'. 'La nostra proposta va encaminada a ser aplicable per a qualsevol club o entitat esportiva de Sant Cugat, sense excepcions', ha remarcat Gómez, en referència a l'anunci del govern d'aplicar la mesura només als clubs que estiguin adherits a la carta Ethics4Sport. La moció estableix un termini de tres mesos per modificar els preus públics sobre la prestació de serveis en les instal·lacions esportives per tal de poder aplicar la gratuïtat també en els períodes vacacionals.

Ingla, Gutiérrez i Gibert, d'esquerra a dreta

ERC-MES, CUP-PC i ICV-EUiA demanaran una nova auditoria sobre les noves adjudicacions presumptament lligades al 3%

L'oposició d'esquerres formada per ERC-MES, CUP-PC i ICV-EUiA presentarà una moció d'urgència al ple de febrer per tal d'impulsar una nova auditoria que investigui les adjudicacions que, pressumptament, també estarien involucrades en la trama del 3% de Convergència i que ha publicat el diari El País en els darrers dies. Així ho ha anunciat aquest dijous la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, en una roda de premsa. 'Continuem pensant que Mercè Conesa no ha estat tot el contundent que caldria ni tampoc ha donat les explicacions pertinents', ha explicat la republicana. De la seva banda, la portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, ha fet una crida a la ciutadania i als treballadors i treballadores públiques perquè facin servir la bústia anònima de l'Oficina Antifrau en cas que puguin aportar qualsevol informació útil. 'Cal recordar que ens trobem davant d'unes pràctiques corruptes sistèmiques i molt sofisticades, amb la qual cosa ens cal una actitud proactiva per part de tots'. El portaveu ecosocialista, Ramon Gutiérrez, ha insistit en la responsabilitat de l'alcaldessa, 'per acció o per omissió'. 'Sigui com sigui, demanar la dimissió de Conesa sense una alternativa clara i obrir una crisis de govern perquè sí no és la situació més adequada', descartant així de moment la petició de dimissió o moció de censura. Aquesta auditoria se sumaria a la ja en marxa sobre el PAV3, ja que legalment no és possible modificar una auditoria que es troba en procés de licitació. Les tres formacions han estès la mà a PSC i C's per si volen afegir-se a la moció d'urgència.

Centre de Sant Cugat / Foto: Santcugat.cat

ERC-MES vol repensar l'Observatori Sociològic perquè aprofundeixi en les desigualtats socials

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) vol que l'Ajuntament incorpori a partir d'ara dades socioeconòmiques en l'Observatori Sociològic, l'enquesta que promou cada sis mesos per conèixer l'opinió de la ciutadania sobre diferents qüestions de la ciutat. 'Creiem que aquest projecte ha d'anar molt més enllà i oferir dades que ens permetin detectar i aprofundir en desigualtats de classe, de gènere, edat, etc. Ha de ser una eina per conèixer problemàtiques de la ciutat, i no una eina de propaganda de l'equip de govern', ha explicat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla. La moció, que també reclama recollir les dades a partir dels 16 anys, revindica que disposar d’indicadors socioeconòmics actualitzats, exhaustius i a disposició de la ciutadania és de vital importància per comprendre la realitat social de Sant Cugat i, d’aquesta manera, poder detectar i mesurar les problemàtiques i desigualtats socials de la vila. En aquest sentit, disposar d’aquests indicadors socials permetrà enfocar de forma eficient l’acció política al respecte. Les poques dades socioeconòmiques que recollia l'Observatori, expliquen els republicans, es van deixar de prendre fa dos anys.