Sant Cugat del Vallès

Totes les notícies


Ingla, Villaseñor i Gómez, d'esquerra a dreta

ERC-MES estén la mà al govern per pactar temes de ciutat si trenca definitivament amb el PSC

Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) s'ofereix al govern municipal de PDeCAT-Demòcrates establir un acord base de projectes de ciutat, sempre i quan l'equip de govern aclareixi si ha trencat de manera definitiva amb el PSC. 'No donarem un xec en blanc. Demanem al PDeCAT que ens digui què vol ser de gran i quina relació de facto té amb el PSC', ha demanat el regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor. En aquesta línia, la portaveu Mireia Ingla ha recordat que els socialistes han portat a la Junta Electoral Central (JEC) la demanda de prohibir els llaços grocs, que fan referència a l'alliberament dels presos i preses polítiques. En una roda de premsa que ha tingut lloc aquest dimarts, el grup municipal ha exposat les seves condicions imprescindibles pes assolir un acord. 'Òbviament reclamem que compleixin tot el que han incomplert dels anteriors acords pressupostaris', ha explicat Villaseñor, que ha reconegut que 'no és fàcil pactar amb aquells que incompleixen, però ho intentarem pel bé del país i de la ciutat, perquè estem vivint moments excepcionals'. El regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez, també s'ha referit a les mocions aprovades però no executades. La targeta ciutadana, la reforma integral de la plaça d'en Coll tal com demanava veïnat, la consulta per tirar endavant o no l'avinguda de Cerdanyola, la sala de concerts/espai polivalent, la cobertura de la piscina del Parc Central i la nova Biblioteca Central són alguns dels elements que els republicans han subratllat com a prioritaris. 'Ningú entendria que tornéssim a pactar amb ells quan han incomplert. Ara bé, amb la situació excepcional creiem que havíem d'oferir mà estesa però volem garanties que compliran i que han trencat de debò amb el PSC', ha sentenciat Villaseñor. En els propers dies el grup municipal lliurarà aquesta proposta al govern, a l'espera de la seva resposta.

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta en una imatge d'arxiu / Foto: TOT Sant Cugat

ERC-MES celebra l'arribada del pressupost per al Pla Estratègic del barri del Monestir però lamenta el seu retard

Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) ha donat suport a l'aprovació inicial de la partida de més de 10 milions d'euros per al Pla Estratègic del barri del Monestir-Sant Francesc, tot i que ha lamentat que el pressupost s'hagi endarrerit. 'El desenvolupament del Pla arriba tard. A més, la plaça d'en Coll del barri necessita una millora general i creiem que la cobertura de les pistes de Sant Francesc pot arribar al 2018', ha puntualitzat el regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor. Tot i així, l'ha posat en valor perquè 'és un compromís que va més enllà del mandat i demostra unitat per part del consistori'. Més enllà d'aquest tema, els republicans han presentat una proposta perquè l'Ajuntament exigeixi l'alliberament dels presos polítics que ha comptat amb el suport totes les forces menys PP, C's (en contra) i PSC (abstenció). Durant aquest debat, la portaveu republicana, Mireia Ingla, ha manifestat que 'és surrealista acusar persones de sedició i rebel·lió quan estem davant d'un problema polític. El moviment independentista és i serà pacífic'. Per acabar ha sentenciat assegurant que 'vostès van guanyar en violència, nosaltres guanyarem a les urnes'. D'altra banda, el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez, ha carregat contra PP i C's per la seva postura envers l'escola catalana. 'Qui fa us partidista de l'educació són vostès. L'escola catalana és un exemple de llibertat, democràcia i integració'. Gómez ha afegit que a les escoles també s'hi fa política perquè s'educa en valors com el respecte, la diversitat, la pau, etc. 'Això és fer política i no passa res', ha sentenciat. A més, també ha criticat ambdós partits per la moció que han presentat conjuntament sobre reposar les banderes de l'Ajuntament: 'Heus aquí una moció nacionalista de qui diuen que no ho són. A vostès els fa més nosa una pancarta que demana #llibertatpresospolítics que les estàtues de Franco a places de pobles'.  D'altra banda, la proposta d'ERC-MES perquè els càrrecs electes puguin accedir al registre municipal d'entrada i sortida de documents ha tirat endavant amb el suport de totes les forces polítiques.

L'Oficina d'Atenció Ciutadana / Foto: Santcugat.cat

ERC-MES proposa que els càrrecs electes tinguin accés digital al registre d'entrada i sortida municipal

El grup municipal d'ERC-MES proposarà al ple municipal de novembre que els càrrecs electes puguin accedir de forma digital al registre d'entrada i sortida municipal, per tal de poder exercir la seva activitat de control i informació amb més eficàcia. Els republicans plantegen un termini de 30 dies per aplicar la mesura en cas que rebi el vistiplau del consistori. La moció recorda que fa un temps que es va preveure que els portaveus dels grups polítics municipals o a altres regidors/es designats pel propi grup tindrien un accés d’usuari al registre municipal d’entrada on podrien consultar l’entrada de documents. Aquesta iniciativa provenia del document 'Mesures per garantir la transparència i el bon govern en l'actuació municipal', aprovat a principis de 2013. El regidor Ferran Villaseñor explica que l'accés a aquests registres per part dels càrrecs electes 'és important per tal que puguin exercir degudament les seves funcions de gestió, control i fiscalització'. En definitiva, es tracta de poder fer un seguiment dels que assumptes tenen entrada a la corporació (registre d’entrada) i de la tramitació dels diferents expedients que duen a terme els òrgans competents de l’Ajuntament (registre de sortida)'.

ERC i les JERC ens sumem a les mobilitzacions per l'aturada pel país

ERC i les JERC hem sumat aquest dimecres al matí als talls en diversos punts viaris en protesta pels empresonaments dels líders d'Òmnium i de l'ANC, així com diversos membres del govern legítim de Catalunya, i per exigir-ne l'alliberament. Diversos membres de l'agrupació juvenil i d'ERC hem tallat un dels punts d'accés a Sant Cugat, sumant-nos així a l'aturada pel país prevista per a tot el dia.  

Àngel Casas / Foto: TOT Sant Cugat

ERC-MES se suma a les mostres de condol per la mort de l'exalcalde Àngel Casas

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres expressa el seu condol i escalf a la família d'Àngel Casas, primer alcalde de l'època postdictadura, així com al PSC, partit del qual formava part. La portaveu Mireia Ingla ha explicat en declaracions al mitjà Cugat.cat que 'cal remarcar el seu compromís amb el medi ambient que en aquests darrers anys ha estat d'una forma molt explícita'. La millor manera, ha afegit, per retre-li homenatge des de l'Ajuntament és 'complint totes les propostes, moltes de les quals van venir amb el seu suport des del punt de vista ambiental'.

Cartell sobre els drets LGTBI de les JERC

ERC-MES denuncia la inacció del govern en matèria LGTBI

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al proper ple de novembre una moció per tal de reclamar al govern més compromís amb les polítiques LGTBI. El text reclama posar fil a l'agulla a la diagnosi de la realitat de les persones LGTBI a la ciutat, així com desenvolupar les accions necessàries per tal que Sant Cugat passi a formar part de la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya. 'En un any i pocs mesos no han complert els compromisos a què es van comprometre amb les mocions que hem presentat sobre la matèria en aquests anys', ha lamentat el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez. La moció també busca elaborar un Pla Municipal, abans de finalitzar el 2018, que englobi totes les accions i polítiques per promoure i garantir els drets d'aquestes persones. Així mateix, el text també recull la necessitat d'incorporar una partida al pressupost municipal per a l'any 2018 per tal de poder desenvolupar el projecte. Els republicans subratllen que després d’un any i mig d’haver-s'hi compromès, el govern municipal no ha fet cap la sol·licitud a la Diputació de Barcelona per encarregar l’esmentada diagnosi i que tot just aquest mes s'ha iniciat el procés d'elaboració de la diagnosi, al marge de l'acordat pel Ple Municipal, amb el suport tècnic de la Fundació Surt. A més, ha afegit Gómez, no s’ha organitzat cap esdeveniment per donar visibilitat a la lluita LGTBI durant les dates assenyalades: 28 de juny del 2016 i 2017 (Dia de l'Orgull LGTBI) i 17 de maig del 2017 (Dia contra l'LGTBIfòbia). De fet, el text recorda que la Generalitat ofereix ajuda a les administracions locals per tal d'ajudar-los a desplegar la Llei 11/2014 per garantir els drets de les lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. En aquest sentit, ERC-MES critica que no s'hagi signat cap acord amb la Direcció General d’Igualtat per tal d’implementar un Servei d’Atenció Integral al municipi, i que el Servei d'Atenció Integral LGTBI que s'ha posat en funcionament aquest mes de novembre no formi part de la Xarxa del Servei d'Atenció Integral.

'Prefereixen una Espanya unida abans que democràtica'

El grup municipal d'ERC-MES ha rebutjat aquest dimecres en un ple extraordinari l'aplicació de l'article 155 a Catalunya i ha exigit l'alliberament immediat de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. 'El nacionalisme espanyol de PP, PSOE i Ciutadans ha demostrat que prefereix una Espanya unida abans que democràtica', ha afirmat el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez. De la seva banda, la portaveu republicana, Mireia Ingla, ha recordat que els 'líders de l'ANC i Òmnium Cultural són els responsables de les mobilitzacions més importants d'Europa en els darrers anys'. Els republicans han presentat a la sessió extraordinària, conjuntament amb PDeCAT-Demòcrates, les mocions de l'AMI i l'ACM per rebutjar el 155 i demanar l'alliberament de Sänchez i Cuixart. 'A Espanya no hi ha separació de poders. Recordem la frase La Fiscalía te lo afina. És vergonyós que els Jordis hagin de compartir presó amb les persones més corruptes de l'Estat pel simple fet d'haver cridat la gent a votar i manifestar-se pacíficament'. De la seva banda, Gómez ha carregat contra el PP per l'aplicació del 155 perquè no permet liquidar l'autonomia de la manera que ho estant fent. 'El 155 se'ls ha quedat curt i tot i així han tirat endavant'. 'No poden liquidar el Parlament, amenaçar els funcionaris i intevenir els mitjans de comunicació públics', ha continuat el regidor, que s'ha mostrat convençut que el poble veurà la Generalitat com l'autèntic poder legítim. Gómez també ha destacat que 'és el moment d'entendre que 'no podem governar de la mà d'aquells que defensen el 155', i que ara és el moment que els ajuntaments s'erigeixin com un dels pilars fonamentals de l'autonomia catalana'. La moció ha rebut els votats a favor de totes les forces menys del PP, ja que C's s'ha absentat en la votació. A més, el PSC ha votat en contra del primer acord. De fet, tant socialistes com ICV-EUiA han presentat una moció per exigir diàleg. Tanmateix, ERC-MES ha votat abstenció tenint en compte la invervenció del regidor socialista: 'Després d'haver sentit que l'1-O no es va votar absolutament res no podem donar suport al text', ha explicat el regidor Ferran Villaseñor.

Imatge d'arxiu del ple / Foto: TOT Sant Cugat

El ple celebrarà una sessió extraordinària per debatre sobre l'aplicació de l'article 155

El ple municipal celebrarà una sessió extraordinària aquest dimecres al matí per tal de debatre les conseqüències de l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Tal com va demanar ERC-MES en el darrer ple municipal, el consistori portarà dues mocions per rebutjar l'aplicació de dit article i per exigir l'alliberament dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. La sessió, que començarà a partir de les nou del matí, també incorpora a l'ordre del dia un text d'ICV-EUiA i PSC per 'reclamar una solució política del conflicte entre Catalunya i Espanya, i de rebuig a les mesures de suspensió de l’autogovern de Catalunya'.

Els membres de les JERC i ERC, a la Diagonal

Ens sumem a la concentració per demanar l'alliberament de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez

La secció local d'ERC i les JERC Sant Cugat hem acudit a la concentració de la Diagonal de Barcelona amb espelmes per reclamar l'alliberament dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural. De fet, els nostres càrrecs electes ja van abandonar aquest dilluns el ple municipal, en conèixer la notícia de la detenció dels dos líders independentistes. 'Ja podem dir clarament que hi ha presos polítics derivats del procés independentista català', va lamentar Èric Gómez. De la seva banda, la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, va plantejar a l'alcaldessa la celebració d'un ple extraordinari.