Sant Cugat del Vallès

Totes les notícies


Una de les concentracions dels pensionistes aquest dilluns / Foto: TOT Sant Cugat

ERC-MES vol que l'Ajuntament es comprometi a lluitar per unes pensions dignes

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al ple de febrer una proposta perquè el consistori es posicioni a favor de revaloritzar per llei les pensions, d'acord amb l'increment de l'IPC. Amb les concentracions de cada dilluns de diverses desenes de persones pensionistes davant l'Ajuntament, ERC-MES ha volgut atendre aquest clam i ha presentat aquesta proposta, prèviament discutida amb aquest grup. El sistema públic de pensions, alerta la moció republicana, ha estat víctima de la política econòmica del Partit Popular per haver dilapidat el Fons de Reserva de la Seguretat Social, i també de les diferents reformes laborals del PP i PSOE, dutes a terme d'esquenes a la classe treballadora. És per això que ERC-MES també demana que l'Ajuntament insti el Congrés a derogar les successives reformes d'aquests dos partits. Entre altres punts, el text també reclama establir un salari mínim interprofessional de 1.000 euros amb l'objectiu d'augmentar les cotitzacions més baixes i promoure l'equiparació de les pensions entre homes i dones. Així mateix, els republicans subratllen la necessitat d'adoptar mesures fiscals que premiïn les empreses que apliquinpolítiques retributives superiors a les recollides en els convenis col·lectiusd’aplicació, ja que amb uns salaris superiors s’incrementa l’ingrés percotitzacions.

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta / Foto: TOT Sant Cugat

ERC-MES lamenta la manca d'explicacions per part de Conesa sobre el 'Cas Palau'

Esquerra Republica-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) ha condemnat aquest dilluns al ple municipal la manca d'explicacions i autocrítica de l'alcaldessa, Mercè Conesa, sobre la sentència del 'Cas Palau'. 'Qui governa una ciutat té la responsabilitat de donar la cara, vostè ha trigat una setmana a fer-ho', ha explicat la portaveu Mireia Ingla. La republicana ha afegit que 'tampoc hem sentit res d'aquesta suposada querella que vol presentar contra el seu antic partit, una notícia que considerem surrealista', ha afegit. 'Cal disculpar-se, assumir responsabilitats i garantir que no tornarà a passar, a més d'investigar les altres adjudicacions que aquest Ajuntament ha atorgat a Ferrovial', ha sentenciat la portaveu. Un dels altres punts polèmics del ple ha arribat de la mà de la moció de la CUP-PC sobre el transfuguisme. En el seu discurs, el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez, ha defensat que 'pactar amb un trànsfuga és alterar les majories del ple. El pressupost del 2018 és legal però no és legítim'. El republicà també ha lamentat que l'alcaldessa l'hagi acusat d'inquisidor: 'Si vostè se sent 'inquisida' és el seu problema; jo faig la meva feina, que és fiscalitzar el govern', ha continuat. El ple també ha servit per aprovar dues propostes elaborades pel grup ERC-MES: la de crear una llista de dones que han tingut una rellevància històrica per la ciutat, i també la de crear un banc d'ADN per identificar les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i que podries ser a les fosses comunes. 'És lamentable que tinguem 350 fosses comunes i no puguem resoldre la identificació de les persones que hi ha. Només Cambodja té més fosses que Espanya', ha explicat el regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor. Finalment, el consistori també ha donat el vistiplau al Pla de Barri del Monestir-Sant Francesc. Els republicans havien presentat esmenes, especialment en la línia d'impulsar en la consulta sobre el projecte de la vianantització de l'avinguda Cerdanyola.

Fotografia de família amb tots els assistents

Fem dinar amb Raül Romeva i les persones apoderades i voluntàries d'ERC durant el 21D

Els militants santcugatencs d'Esquerra Republicana hem celebrat un aperitiu aquest dissabte amb en Raül Romeva i els voluntaris i voluntàries que van participar com a apoderats el passat 21D. En una trobada a la Casa de Cultura que ha aplegat prop d'un centenar de persones, Romeva ha reivindicat que 'cal construir una República des de la base que sigui, per damunt de tot, inclusiva'. 'Si no hi ha reconeixement mutu la fraternitat és un fal·làcia. Aleshores, parlem de submissió. I ho hem de combatre', ha sentenciat. Romeva també ha tingut un record per als presos polítics: 'No podem normalitzar el fet que encara hi hagi quatre bones persones a la presó. Ara hem de tenir una mentalitat oberta, estendre la mà a gent molt diferent. Davant repressió, resiliència; davant l'adversitat, dignitat; i davant de les porres, democràcia. D'això, se'n diu fer junquerisme'

La roda de premsa ha tingut lloc al PAV3

CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA exigeixen a l’alcaldessa que doni explicacions per la sentència del Cas Palau

Els grups municipals de la CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA veuen la sentència del cas Palau com la confirmació que l’adjudicació de la construcció del PAV3 a Ferrovial contenia greus irregularitats, i exigeixen al govern del PDeCAT que condemni aquest cas de corrupció, se’n desmarqui i aclareixi quines mesures adoptarà per evitar que aquesta situació no es torni a repetir. ‘167.000 euros de les butxaques dels santcugatencs i santcugatenques han anat a parar a mans d’un partit corrupte i de dos lladres. És inexplicable que el partit que governa a Sant Cugat, hereu de Convergència, no hagi sortit encara a donar explicacions’, ha declarat la portaveu d’ERC-MES, Mireia Ingla.   Fa prop d’un any, l’oposició d’esquerres va convocar un ple extraordinari per tal de reclamar una auditoria externa sobre les adjudicacions a Ferrovial i Cintra Aparcamientos. Totes les forces polítiques van donar suport a la mesura, que en aquests moments es troba en fase de licitació. ‘En aquell moment l’alcaldessa ens va acusar d’oportunisme polític; unes declaracions gens adequades, i menys encara quan veiem que la sentència atribueixi responsabilitats al partit que governava a Sant Cugat en aquella època i també ara’, ha continuat Ingla.   Segons la sentència, l’adjudicació del PAV III és una prova de l’existència de tràfic d’influències a través de les quals Convergència va cobrar comissions per adjudicacions d’obres a Ferrovial. Davant d’aquestes circumstàncies, les formacions subratllen que l’auditoria és més important que mai, i lamenten que la mesura s’hagués d’haver aprovat a través d’un ple extraordinari. ‘És molt greu que haguem hagut de ser les forces de l’oposició qui haguem estirat del carro en aquests assumptes tan complicats, ha explicat la republicana.   Per les tres formacions, la sentència demostra que Convergència, el partit que ha governat a Sant Cugat durant 30 anys, ha tingut corrupció sistèmica entre les seves files durant molt de temps.

La moció busca reivindicar dones del passat de Sant Cugat

ERC-MES proposa la creació d'un arxiu de dones rellevants a Sant Cugat

Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al proper ple una moció per tal que el consistori elabori un llistat per posar en valor les dones que han tingut un paper destacat en la vida social, cultural, política o d’altres àmbits de la ciutat. La idea és crear una base de dades o fons documental, amb la col·laboració de les entitats si s'escau, que serveixi de referent per a futures cerques i a l'hora de reivindicar el passat de Sant Cugat i la trajectòria de personatges cèlebres. Així mateix, la moció busca impulsar campanyes per donar a conèixer aquestes dones, ja sigui via Ajuntament o a través dels mitjans de comunicació local. Finalment, la moció també ressalta la necessitat de continuar prioritzant la inclusió de noms de dona (amb una trajectòria rellevant) en el nomenclàtor municipal. El text subratlla que 'existeix un gran buit pel que fa a referents femenins'. 'La lamentable conclusió a la qual han arribat totes les persones que han estudiat el tema des d’una òptica acadèmica és que des de l’antiguitat les dones han tingut un paper important però aquest ha estat invisibilitzat'. És per això que ERC-MES ha presentat aquesta iniciativa per recuperar i dignificar el llegat de les dones que han deixat empremta a la nostra ciutat.

Imatge d'arxiu del consell de barri de Mira-sol / Foto: Santcugat.cat

ERC-MES lamenta que no es convoqui un consell de barri extraordinari a Mira-sol sobre el protocol dels projectes de lliure disposició

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) lamenta que la presidenta del consell de barri de Mira-sol, Carmela Fortuny, no hagi convocat aquest òrgan per tal de debatre l’aprovació del protocol pels projectes de lliure disposició d’aquest òrgan, i hagi optat per la via telemàtica per sotmetre’l a votació. Els republicans consideren que una votació d’aquesta mena ha de passar pel consell de barri, on tots els vocals i el veïnat puguin dir la seva opinió.   ‘Sabem d’on venim. No és la primera vegada que Fortuny ha denegat la paraula als assistents a un consell. De fet, el pressupost de lliure disposició va ser aprovat amb el vot en contra de diverses entitats’, ha recordat la vocal d’ERC-MES, Eva Lafuente. La republicana ha reivindicat la total transparència a l’hora de traslladar als membres del consell i el públic assistent qualsevol decisió presa. ‘Un consell extraordinari no ha de ser un impediment, sinó una oportunitat perquè veïns, veïnes i entitats expressin la seva opinió’.   El protocol pels projectes de lliure disposició del consell de barri de Mira-sol 2018 ha estat elaborat pel vicepresident del consell, Xavier Barbany, i diversos vocals.

Entrada dels cinemes Cinesa de Sant Cugat / Foto: Santcugat.cat

Les JERC i ERC-MES veuen amb prudència l’anunci del nou emplaçament de la sala polivalent

Les JERC i ERC-MES celebren que l’equip de govern posi fil a l’agulla a l’espai polivalent-sala de concerts, però recorden que no és la primera que s’anuncia un projecte que després no es correspon amb la realitat, tal com va passar amb la sala Hoboken. Per tant, anuncien que estaran ben a sobre del govern per tal que compleixi els compromisos adquirits. A més, demanen el compromís públic i inequívoc que el nou equipament estarà gestionat entre l’Ajuntament, el teixit associatiu i les bandes musicals locals. En aquest sentit, reclamen que el govern iniciï ja una ronda de contactes amb tots els agents implicats en el projecte. Les JERC es feliciten per l’anunci del nou pas endavant del projecte al pis superior dels actuals cinemes Cinesa, tal com ha avançat aquest dimecres el TOT Sant Cugat. Es tracta d’una reivindicació històrica del jovent de la ciutat i incomplerta durant més de 12 anys pels successius governs de Convergència. De fet, subratllen que la sala hauria d’haver estat enllestida a finals del 2017, segons el pacte d’estabilitat pressupostària que van signar PDeCAT i ERC-MES i que posteriorment la primera força va trencar unilateralment.   A més, insisteixen que el model per gestionar la sala ha de ser una cogestió que impliqui l’Ajuntament, les entitats i les bandes locals, també usuàries de la sala. Així mateix, també recorden la necessitat d’incorporar-hi bucs d’assaig insonoritzats.   Aquesta notícia, afegeixen, és possible gràcies a la partida de 500.000 euros pressupostats que encara resten per a la sala; una partida que va sorgir fruit de l’acord d’estabilitat que va signar ERC-MES amb el govern, en què va exigir posar fi a tots aquests anys d’incompliments amb el jovent de Sant Cugat.   Pel que fa la ubicació, ERC-MES veu amb bons ulls el nou emplaçament, malgrat no ser el previst inicialment, i subratllen l’aposta que es duria a terme per la municipalització de l’edifici del cinema.

Moments d'una exhumació, al Pallars Jussà / Foto: Eldiario.es

ERC-MES vol que l'Ajuntament es bolqui en el banc d'ADN d'identificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) proposarà al ple de gener que l'Ajuntament faci difusió entre la ciutadania del banc d'ADN per identificar persones desaparegudes durant la Guerra Civil. A través d'una moció, els republicans volen que el consistori es comprometi a impulsar campanyes o conferències informatives sobre el projecte, treballar amb les entitats locals de memòria històrica i formar els treballadors i treballadores municipals perquè puguin també donar a conèixer la iniciativa. El banc d'ADN va néixer a partir del suport que va rebre una campanya de micromecenatge a Verkami, després que la iniciativa rebés el suport del Parlament de Catalunya i que el departament de Medicina de la UB i la Fundació Bosch i Gimperi elaboressin el primer protocol per planificar la recollida de l'ADN. De fet, la Llei de Fosses Comunes del 2009 no preveia cap pla pel que fa a la recollida de mostres identificatives, però al 2013 es va dur a terme una modificació parlamentària, a més d'actualitzar el mapa de fosses. Actualment, a Catalunya hi ha més de 344 fosses localitzades i només se n’han obert en total 3. Hi ha més de 4.600 famílies que han donat d’alta el seu familiar al Cens de Persones Desaparegudes de la Generalitat, tot i que aquestes xifres es podrien duplicar atès que es calcula que més de la meitat de famílies no s’han donat d’alta encara. L'objectiu és que facilitant mostres d'ADN de familiars vius es pugui comparar amb les restes trobades a les fosses per identificar els desapareguts durant la Guerra.

Els membres de la secció local de Sant Cugat, celebrant el resultat a les portes de la seva seu

Esquerra Republicana sobrepassa la barrera dels 10.000 vots i dobla els resultats del 2012

La candidatura Esquerra Republicana-Catalunya Sí ha aconseguit a Sant Cugat 10.986 vots, el que representa 20,82% dels vots escrutats a la ciutat. Amb aquest resultat, els republicans s'han situat tercers per darrere de Junts per Catalunya (29,24%) i Ciutadans (22,67%). D'altra banda, ERC ha aconseguit doblar gairebé la xifra de 2012, la darrera vegada en què es va presentar a les eleccions al Parlament per separat i en què va treure 5.636 vots. La candidata i portaveu d'ERC-MES a l'Ajuntament, Mireia Ingla, ha valorat als mitjans locals els resultats com un triomf de l'independentisme. 'No eren unes eleccions normals, teníem el candidat a la presó, i malgrat això hem aconseguit revalidar la majoria absoluta independentista'. A més, Ingla també ha destacat la importància d'haver obtingut més bons resultats que Junts pel Sí al 2015. 'S'ha demostrat que l'independentisme, si va separat, guanya espais', ha declarat. La republicana també s'ha felicitat pels bons resultats en àmbit local, perquè representen el millor resultat d'Esquerra Republicana de Sant Cugat en unes eleccions al Parlament.