Sant Cugat del Vallès

Totes les notícies


Eduard Pomar i Ramon Piqué ja van protagonitzar una xerrada sobre l'Operació Garzón al juliol

ERC-MES i CUP-PC proposen que el ple se solidaritzi amb les víctimes de l'Operació Garzón

Els grups municipals de la CUP-PC i ERC-MES portaran al ple del proper dilluns una moció per tal que el consistori expressi el seu reconeixement als represaliats i represaliades de l'Operació Garzón, en el marc del 25è aniversari dels fets. El text també insta al govern espanyol a depurar responsabilitats polítiques derivades del cas i a aclarir i condemnar públicament les tortures. Fa 25 anys, en el marc dels Jocs Olímpics del 92 a Barcelona, diverses persones independentistes dels Països Catalans van ser empresonades i torturades, en el marc d'una operació que es va conèixer com l'Operació Garzón. 25 anys després, encara no s'han assumit responsabilitats polítiques ni s'han investigat els fets. La moció que proposen ERC-MES i CUP-PC reclama, a banda d'això, rebutjar l'actual política antiterrorista espanyola, que no ofereix cap garantia pel que fa als drets humans de les persones detingudes. Fa dos mesos, ambdues formacions ja van organitzar una xerrada amb els dos santcugatencs represaliats per l'Operació, l'extinent d'alcalde Eduard Pomar i l'exregidor Ramon Piqué. Ambdós van explicar les tortures que van viure i la seva lluita per buscar justícia i aclarir els fets.  

Oriol Cisteró, durant la seva intervenció

ERC i les JERC reivindiquen la construcció d'una República Catalana per reforçar la cohesió social

Les seccions locals d'ERC i les JERC han ofert l'ofrena floral al monument en memòria de Rafael de Casanova, un acte que ha servit per reivindicar una República Catalana encaminada a fomentar la cohesió social i poder 'guanyar-ho tot'. 'Estem convocats. En tres setmanes tenim un referèndum vinculant per decidir el futur del nostre poble. Com va dir Muriel Casals, serem invulnerables si estem junts, no hi ha tribunal que ens pari', ha manifestat el president d'ERC, Oriol Cisteró. De la seva banda, la secretària d'Organització de les JERC, Ainhoa Miró, ha explicat que 'estem fartes de les provocacions, els paranys i les difamacions de l'Estat espanyol, però no penseu que defallirem perquè ara estem més a punt que mai'. Cisteró també ha destacat el 'compromís i la fermesa' del govern a l'hora de fer el pas endavant i definitiu pel referèndum. 'Ara ens toca a nosaltres sortir al carrer'. El president republicà ha posat el punt final a la seva intervenció amb un record a les generacions dels 'nostres avis i àvies, que van patir la Guerra Civil, la postguerra i l'exili, així com totes les víctimes de 1714, a qui avui també homenatgem'. De la seva banda, Miró també ha reclamat una 'República feminista, on no ens assetgin, no ens discriminin i no ens matin per ser dones. I en la que puguem decidir lliurement sobre el nostre propi cos'. Una República, ha explicat, lliure de l'exèrcit, de les maniobres militars a Collserola, sense cap Rei i que redistribueixi millor la riquesa. 'Nosaltres, el jovent, hem complert la nostra part del tracte, ens hem format per contribuir en una societat justa, però en canvi hi ha un Estat que ens expulsa i ens obliga a marxar a l’estranger per buscar unes condicions de vida i laborals dignes. Està en les nostres mans, i és el nostre deure, continuar lluitant per millorar el nostre país. Som la generació dels SÍ, som la generació dels valents', ha sentenciat Miró.

Els membres d'ERC-MES, PDeCAT-Demòcrates i CUP-PC

Declaració política dels grups municipals del PDeCAT-Demòcrates, ERC-MES i CUP-PC sobre el referèndum

Els grups municipals del PDeCAT-Demòcrates, ERC-MES i CUP-PC, que conformen una àmplia majoria independentista i pel dret a decidir en el ple de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, manifesten el següent: 1.- Els 17 regidors i regidores del PDeCAT-Demòcrates, ERC-MES i CUP-PC donen ple suport a la llei aprovada ahir pel Parlament de Catalunya, que ha de possibilitar l’exercici del dret a decidir per tal que els catalans i les catalanes votin i decideixin el futur polític de Catalunya. 2.-  Els 17 regidors i regidores del PDeCAT-Demòcrates, ERC-MES i CUP-PC assumeixen la sobirania del poble de Catalunya i treballaran per implementar la decisió de la ciutadania, sigui quina sigui. 3.- Els 17 regidors i regidores del PDeCAT-Demòcrates, ERC-MES i CUP-PC sumen voluntats per tal de possibilitar la votació prevista per al proper 1 d’octubre, i que aquesta votació es desenvolupi a Sant Cugat amb llibertat democràtica, civisme, i respecte als partidaris de qualsevol opció política. 4.- Els 17 regidors i regidores del PDeCAT-Demòcrates, ERC-MES i CUP-PC salvaguarden la institució municipal i tot els seus treballadors i treballadores, tot garantint que continuaran exercint les seves responsabilitats amb absoluta normalitat i no es posarà en risc la seva carrera professional. 5.- Els 17 regidors i regidores del PDeCAT-Demòcrates, ERC-MES i CUP-PC fan una crida a la ciutadania de Sant Cugat a participar, de manera democràtica i cívica, en la votació prevista pel diumenge 1 d’octubre.  

La FUE ja funciona des de fa un temps / Foto: Santcugat.cat

ERC-MES demana que la Finestra d'Atenció Empresarial també inclogui els tràmits urbanístics

Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) proposarà al proper ple ampliar les funcions de la Finestreta Única d'Atenció Empresarial (FUE) perquè pugui acollir també una finestra d'atenció sobre tràmits urbanístics. Els republicans consideren que aquesta mesura pot ajudar a agilitar els tràmits d'aquesta àrea i ajudar a aclarir dubtes entre els seus usuaris. La proposta, presentada en forma de moció, contempla completar el procés abans de finalitzar el 2018. El text subratlla que actualment el servei d’Informació Urbanística presta actualment un servei individual però no hi ha un refós que reculli totes les normatives que afecten la construcció en qualsevol ubicació de Sant Cugat. Això implica haver de consultar determinades ordenances i normatives vigents i contactar amb els serveis d'Intervenció d'ús en el sòl, Medi Ambient o Edificació i Activitats, entre d'altres. 'Incorporar una finestreta urbanísitica al FUE permetria englobar tota aquesta informació i agilitzar els tràmits', ha explicat el regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor. El ple de setembre tindrà lloc, com és habitual, el tercer dilluns de mes, dia 18.

Gómez, Ingla i Villaseñor, a la roda de premsa d'aquest divendres

ERC-MES denuncia els incompliments permanents de l'equip de govern

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) acusa el govern d'incomplir de manera permanent els seus compromisos. Així ho han expressar els tres regidors de la formació, Mireia Ingla, Ferran Villaseñor i Èric Gómez, durant el balanç del curs polític que han dut a terme aquest divendres al matí. L'espai polivalent amb sala de concerts, l'ordenança de terrasses, la cobertura de la piscina del Parc Central, o l'àrea vermella i verda d'aparcament són alguns dels exemples que han posat sobre la taula els republicans. La portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, ha posat l'accent en la manca d'una política d'habitatge ferma, encaminada a cohesionar socialment i ajudar que la gent no marxi de la ciutat: 'Ens trobem amb una ciutat elitista que expulsa molta gent de classe mitjana. Sense unes altres polítiques d'habitatge no ho aconseguirem revertir', ha manifestat. De la seva banda, el regidor Ferran Villaseñor ha lamentat la lentitud amb la qual s'està executant el Pla de Millora del barri del Monestir-Sant Francesc, i ha alertat que si els projectes s'endarrereixen el veïnat se sentirà estafat. En aquest sentit, el també president del Consell de barri Centre-Est ha instat el govern a complir el calendari i presentar la memòria d'actuacions abans d'acabar el 2017. En clau de mobilitat i joventut, Èric Gómez ha definit l'executiu local com 'el govern dels incompliments'. La sala polivalent/de concerts, la manca d'una ordenança de terrasses i la no voluntat de restablir el Pacte per la Nit són alguns dels exemples que ha posat. 'No hi ha polítiques de joventut, i tampoc s'han cregut els acords del ple per combatre la LGTBIfòbia, perquè no han fet absolutament res'. Els republicans també s'han referit a l'entrada del PSC al govern, una situació que evidencia la poca credibilitat del PDeCAT. 'Van negociar l'entrada al govern del regidor del PSC mentre tancaven un nou acord d'estabilitat pressupostària amb nosaltres; això ja va demostrar fins a quin punt eren capaços de complir els seus compromisos', ha sentenciat Ingla, que també ha subratllat la incoherència que una part del govern estigui a favor del referèndum i una altra part, no.

Eva Lafuente, amb Mireia Ingla i Èric Gómez, en una imatge recent

ERC-MES carrega contra la mala gestió del govern amb el consell de barri de Mira-sol

ERC-MES lamenta la mala gestió que està duent a terme l’equip de govern en relació amb el consell de barri de Mira-sol i el seu pressupost de lliure disposició. ‘No entenem com es pot aprovar una inversió de 113.000 euros per a un carril bici a Mas Gener, al qual s’han oposat diverses entitats i veïns/es del propi barri’, ha lamentat la vocal d’ERC-MES a Mira-sol, Eva Lafuente.   La sessió del consell de barri extraordinari per abordar la qüestió de les partides de lliure disposició ha tingut lloc aquest dimecres al vespre. Una trobada, ha recordat Lafuente, que ja es va anul·lar fa unes setmanes avisant el veïnat amb molt poc marge d’antelació, el mateix dia del consell. ‘Alguns veïnes i veïns es van presentar al Casal de Mira-sol i es van trobar la sorpresa que no hi havia consell de barri’, ha explicat la republicana. En aquesta línia, ERC-MES lamenta també que la presidenta de l’òrgan, Carmela Fortuny, hagi negat inicialment l’oportunitat al públic d’intervenir a la sessió d’aquest dimecres. Tot i que és cert que el Reglament Orgànic Municipal (ROM) i el reglament dels consells de barri no preveuen aquesta circumstància en un ple extraordinari, també cal tenir en compte que tampoc ho impedeixen explícitament. ‘Era qüestió de voluntat política; de fet, ja en l’ordre del dia que se’ns va passar fa uns dies no hi havia un torn de precs i preguntes, malgrat que ho vam demanar’, ha remarcat Lafuente. Després de la insistència d’ERC-MES i altres agents polítics i veïnals, la presidència ha accedit a obrir un torn de paraula del públic. D’altra banda, els republicans lamenten que s’hagi aprovat una partida de 113.000 euros per a un carril bici per a Mas Gener quan no hi ha consens, ni entre les entitats del propi consell ni entre el veïnat d’aquest mateix barri. ‘Entenem que el lliure disposició ha d’anar en benefici del districte en general; ara bé, si s’aprova una partida per a un barri específic, el mínim és que hi hagi un acord general entre el veïnat en qüestió’, ha manifestat la vocal d’ERC-MES.

Gómez, Ingla i Villaseñor, al ple

Sant Cugat treballarà per no acollir empreses vinculades a la indústria militar

El ple municipal d'aquest dilluns ha aprovat per àmplia majoria la proposta del Centre Delàs d'Estudis per la Pau per introduir clàusules en els criteris de contractació que evitin que empreses amb vincles armamentístics s'hi puguin presentar. 'La crisi migratòria té a veure amb el tràfic i la compravenda d'armes, és indubtable', ha explicat el membre de l'entitat Jordi Calvo, que ha intervingut al ple. 'L'Estat espanyol és un dels grans exportadors d'armes a la resta del món; no ho oblidem', ha afegit el regidor Èric Gómez. La proposta, presentada per ERC-MES, ICV-EUiA i CUP-PC, ha comptat amb el suport també de PDeCAT-Demòcrates i PSC, mentre que C's i PP hi han votat en contra. Paral·lelament, els republicans també han carregat contra C's i PP per la seva proposta de rebutjar el referèndum. 'Ja era hora que almenys els regidors i regidora de Ciutadans es quedessin al ple per debatre la qüestió', ha explicat Ferran Villaseñor en relació amb la freqüent l'absència dels taronges a l'hora de debatre aquestes qüestions. 'Mentre que nosaltres volem votar i debatre sobre la Seguretat Social i altres qüestions sobre la independència, l'Estat es tanca en banda i no ho permet', ha lamentat el regidor, que també ha explicat que 'ningú va dir que seria fàcil, però posarem totes les garanties per als funcionaris', en relació amb la moció del PSC per 'protegir' l'Ajuntament davant l'1O. 'És una llàstima que una part del govern presenti una moció així. Sap molt de greu'. Paral·lelament, la portaveu republicana, Mireia Ingla, ha manifestat el suport d'ERC-MES al manifest en favor de millores en l'atenció primària de salut, una proposta portada al ple per ICV-EUiA. 'Som conscients que qui menys recursos té, menys salut té; per això la conselleria està duent a terme un Pla de Xoc en aquest sentit', ha explicat Ingla, que també ha recordat la famosa frase de Daniel Alfonso amb l'exministre Fernández Díaz: 'Nos hemos cargado su sistema sanitario'.

El Centre Delàs elabora, entre d'altres, informes sobre l'activitat de les empreses armamentístiques / Foto: Centre Delàs

ERC-MES s'alia amb el Centre Delàs, CUP-PC i ICV-EUiA contra les empreses de compravenda d'armes

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al proper ple una moció per tal de garantir que els concursos públics afavoreixin empreses no vinculades a la indústria militar. El text és una proposta del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, treballada pels republicans conjuntament amb ICV-EUiA i la CUP-PC. La moció també es refereix a aquelles entitats que donin suport a la recerca orientada a obtenir aplicacions militars. L'objectiu és tramitar les diposicions necessàries en un termini de sis mesos. El text subratlla el negoci que suposa per a l'Estat espanyol la venda d'armes. De fet, en el darrer any hi ha hagut un nou rècord en aquest sentit, perquè es van exportar armes per un valor de 4.052 milions d'euros. A més, el mateix Centre Delàs ha elaborat un informe en què es confirma la presència a territori català de diverses empreses operant en el sector armamentístic.  

Pomar, Piqué, Pascual i Ferrer, d'esquerra a dreta

La xerrada sobre l'Operació Garzón posa al descobert la cara fosca dels Jocs Olímpics del 92

Els Jocs Olímpics de Barcelona van tenir una vessant desconeguda, la de les tortures sistèmiques que van patir prop d'una quarantena de persones vinculades al món independentista a mans de la Guàrdia Civil. Aquesta és la tesi principal que han defensat Eduard Pomar i Ramon Piqué, exregidors de l'Ajuntament de Sant Cugat i víctimes d'aquest procés, conegut popularment com l'Operació Garzón. L'acte, que ha tingut lloc al Xalet Negre aquest dimarts, ha comptat amb la presència de més de 80 persones, fent petit l'equipament del barri del Monestir. 'L'Operació Garzón també forma part d'aquestes clavegueres de l'Estat de què tant sentim a parlar darrerament. No és cosa de fa quatre dies', ha explicat Pomar. 'En un país normal la Fiscalia actua d'ofici i els mitjans de comunicació destapen vergonyes com aquesta però no va ser el cas', ha lamentat Piqué. En una primera intervenció, Pomar ha explicat com el van traslladar fins a Madrid i quina mena de tortures va patir, com haver d'agafar cables elèctrics sota l'amenaça d'engegar el corrent si no deia el que volia sentir el cos policial. Les quaranta persones que van ser empresonades i torturades estaven acusades de pertinença a l'organització Terra Lliure, que un temps enrere havia anunciat la decisió de deixar les armes. 'Va ser una operació política per acabar amb l'independentisme, i no pas amb el terrorisme', han coincidit tots dos ponents. Ambdós també  han subratllat que la gran majoria de detinguts no tenien res a veure amb la banda. La trobada, moderada pel periodista d'El Cugatenc Jordi Pascual i que també ha comptat amb la participació de la membre de l'Associació Memòria Contra la Tortura Maria Ferrer, ha posat el punt final amb l'actuació musical de l'Albert Hirujo, que ha interpretat a capella un poema de Mario Benedetti. L'acte estava organitzat per les JERC, ERC, CUP i l'associació Memòria Contra la Tortura.