Sant Cugat del Vallès

Villaseñor, Ingla i Gómez, d'esquerra a dreta

ERC-MES veu esgotat el projecte de ciutat del govern i treballarà per fer una ciutat per a tothom

ERC-MES ha fet balanç d'un curs polític 'fora del comú', amb una oferta per 'recuperar pactes' amb l'equip de govern. Després del canvi a l'alcaldia, la formació d'esquerres considera que hi ha hagut un 'canvi de tarannà' que els fa 'ser optimistes' per reprendre acords, tot i que assegura que és un projecte polític 'esgotat' i lamenta els 'endarreriments' per complir els compromisos. El grup republicà ha assegurat que continuaran treballant per implementar 'polítiques alternatives' per fer de Sant Cugat 'una ciutat per a tothom', posant èmfasi en matèria d'habitatge i en polítiques d'igualtat i juvenils. La portaveu republicana, Mireia Ingla, ha explicat que consideren el projecte de l'equip de govern 'esgotat' i 'sense idees' per garantir una 'ciutat per a tothom'. Ingla ha posat sobre la taula el 'desgovern' que han provocat tant els canvis al cartipàs com l'acord i la suspensió del pacte amb el PSC, que es va trencar definitivament a principis d'aquest any. La formació republicana també ha destacat l'habitatge com una de les prioritats que hauria de tenir Sant Cugat. La portaveu d'ERC-MES ha assegurat que 's'expulsa les persones' de la ciutat i que el govern 'no se'n surt' a l'hora de solucionar la situació. També ha explicat que seguiran reivindicant la llibertat dels 'presos polítics' i, en concret, del santcugatenc Raül Romeva i que s'ha de seguir avançant en matèria d'educació i d'igualtat per 'complir les necessitats' i 'els acords del ple'. De la seva banda, el regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor també ha fet referència a 'recuperar pactes' amb l'equip de govern després del canvi d'alcaldia. Villaseñor també ha lamentat els endarreriments amb diversos compromisos com la cobertura de la piscina del Parc Central i de les pistes de Sant Francesc, a més de la sala polivalent. De fet, la formació assegura que el mig milió d'euros pressupostat 'no és suficient' per garantir els recursos necessaris de què ha de disposar la sala.

Un moment de la Junta de Veïns d'aquest dijous

Valldoreix també es dotarà d'un protocol per combatre la violència masclista per Festa Major

La Junta de Veïns de Valldoreix d'aquest dijous ha aprovat per àmplia majoria una moció d'ERC-MES per tal que l'EMD elabori un protocol per tal de fer front a les violències masclistes per Festa Major i altres esdeveniments. 'Hem de combatre aquesta xacra des de tots els punts possibles, començant per les festes locals de la nostra vila', ha explicat el republicà Noël Climent. La proposta ha prosperat amb vots a favor de tots els grups municipals menys C's, que s'ha abstingut. D'altra banda, la trobada també ha servit per aprovar una moció institucional per donar suport a l'eutanàsia, presentada de la mà de l'Associació Dret a Morir Dignament, i una altra per impulsar un Pla d'Igualtat de Gènere. En canvi, la Junta ha rebutjat la proposta de C's per donar suport a les reivindicacions dels treballadors de venda no sedentària. 'No creiem que aquesta moció vulgui vetllar per la qualitat dels productes que consumiran els clients, que també es fonamental', ha explicat Climent a l'hora de justificar el vot en contra. ERC-MES, finalment, també ha demanat al govern que posi fil a l'agulla, juntament amb el govern de Sant Cugat, per desgranar les dades de l'Observatori Sociològic en clau valldoreixenca. En aquest sentit, Climent ha recordat que el govern de PDeCAT-Demòcrates-Actuem va rebutjar la proposta republicana fa un any al·legant que això ja estava previst, però que no se n'ha tornat a saber res més.

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta

El ple es compromet a treballar per dignificar el treball de cures i de la llar

El ple municipal d'aquest juliol ha aprovat per àmplia majoria (només el PP s'ha abstingut) treballar per crear un servei d'assessorament per facilitar la contractació de personal de la llar amb les condicions legals pertinents. Aquesta proposta prové d'una moció original d'ERC-MES i la CUP-PC, a la qual s'ha sumat pràcticament la totalitat del consistori. 'La feina de la llar és tan digna com qualsevol altra, i així ho hem de reivindicar', ha explicat el regidor d'ERC-MES i el Jovent Republicà, Èric Gómez. El republicà ha afegit que ens trobem davant una professió altament feminitzada, especialment per part de dones estrangeres, i que pateix 'el que podríem considerar en alguns casos com l'esclavitud del segle XXI'. La darrera sessió del curs polític també ha servit per posar sobre la taula el debat de la seguretat al municipi, especialment a la Floresta i el barri de la Serreta, de la mà del veïnat d'aquella zona. A l'audiència pública, una representació d'aquestes persones ha exigit mesures a curt termini per posar fi a l'onada de robatoris que estan patint des de fa temps. En aquesta línia, Ferran Villaseñor ha apuntat que cal dur a terme una comissió informativa extraordinària sobre el tema, a més de proposar altres mesures a curt termini: 'El nostre model de seguretat passa per un de més proper, amb més participació del veïnat en les trobades sobre aquestes qüestions, a banda de la Policia de barri. Ara bé, també és cert que a curt terme cal arranjar les barreres de Ferrocarrils, per on passen els lladres moltes vegades, així com augmentar el patrullatge a la zona'. Els republicans, de fet, es van trobar amb el veïnat fa pocs dies per copsar de primera mà la situació. El ple també va fer balanç dels pressupostos participatius, en què els republicans van expressar alguns dubtes. 'Hi hem destinat més recursos però en canvi la situació ha minvat. És evident que cal fer una reflexió. Creiem que a partir d'ara caldrà segmentar molt més la comunicació amb les diferents franges d'edat i per interessos', ha plantejat la portaveu Mireia Ingla.

La moció es debatrà al ple de juliol / Foto: Unsplash

ERC-MES vol dignificar el treball de cures i de la llar

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà una moció al proper ple de juliol per tal promoure les polítiques i iniciatives necessàries per tal de dignificar el treball a la llar i de cures a Sant Cugat. Així mateix, el text planteja estudiar la viabilitat d’establir un servei d’assessoria per facilitar la contractació o regulació del personal de la llar d’acord amb les condicions legals pertinents. Els republicans recorden que una bona part de les persones que desenvolupen aquestes tasques són dones estrangeres, moltes de les quals en situació irregular, fet que agreuja la seva situació i precaritza encara més les condicions laborals. També afegeixen que les reformes laborals de 2011 i 2012 reconeixen el caràcter laboral de la feina a la llar, però no l'equiparava a la resta de feines, ja que tenen un règim especial dins la normativa de la Seguretat Social. Moltes d'aquestes persones, expliquen, no coneixen els drets que tenen i tenen moltes dificultats en organitzar-se i reivindicar-los, ja que en moltes situacions pateixen situacions de soledat. És per això que la moció també busca impulsar una campanya de difusió a través dels canals institucionals de l’Ajuntament per donar a conèixer els drets laborals de les treballadores i els treballadors de la llar.

Imatge d'una missa de Festa Major / Foto: TOT Sant Cugat

ERC-MES, ICV-EUiA, CUP-PC i PSC no acudiran a la missa de Festa Major

Els regidors i regidores d'ERC-MES, la CUP-PC, ICV-EUiA i PSC no assistiran a la missa de Festa Major, prevista per al proper dia de Sant Pere. Amb aquesta decisió, les formacions d’esquerres volen reivindicar, un any més, la laïcitat en les administracions i que, per tant, aquest acte no hauria de formar part de les activitats institucionals de la festa major. Durant les diferents edicions de la Festa Major d’aquest mandat els regidors i regidores ecosocialistes, republicans, cupaires, i socialistes han rebutjat la presència institucional a la missa, que té lloc una estona abans del ball tradicional Paga-li Joan per expressar el seu desacord en què l’Ajuntament participi activament en una litúrgia religiosa i en què els actes religiosos formin part del Programa “oficial” de la Festa Major, i es faci convocatòria des del mateix consistori. ERC-MES, ICV-EUiA, PSC i CUP-PC consideren que cal separar els assumptes religiosos dels institucionals i polítics, atès que les manifestacions religioses són part de l’estricte àmbit de la privacitat, tot i que respecten que com una entitat més del municipi puguin celebrar els actes que considerin. És per això que demanen que l'alcaldessa i els regidors i regidores de l'Ajuntament de Sant Cugat deixin de participar com a autoritats públiques a la missa de la festa major i que hi assisteixin a títol individual i com a fidels de la religió catòlica.  

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta

El ple dona llum verda a les dues propostes presentades per ERC-MES sobre reciclatge i promoció econòmica

El ple municipal ha donat llum verda aquest dilluns a les propostes d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) per fomentar el reciclatge de l'oli usat i per crear un Consell Econòmic i Social per fomentar l'activitat als parcs empresarials de la ciutat. Les dues mocions han tirat endavant per àmplia majoria, amb unanimitat la primera i la segona només amb les abstencions de la CUP-PC i ICV-EUiA. 'L'oli usat és altament contaminant. Creiem que cal fer un pas endavant i fomentar el reciclatge d'aquest element. Al 2011 es va instal·lar punts de reciclatge per diversos punts de la ciutat, però ja va sent hora que s'ampliïn i que es pugui fomentar entre la ciutadania aquesta pràctica', ha explicat el regidor d'ERC-MES i el Jovent Republicà, Èric Gómez. De la seva banda, Ferran Villaseñor, ha explicat que 'el que demanem que és que els diferents agents econòmics, socials i polítics tinguin un espai comú de trobada'. 'En aquest ens es pot discutir aspectes de mobilitat, senyalització i aparcament, entre molts d'altres, en parcs empresarials i altres zones d'interès', ha afegit. A més, la sessió també servit per reclamar una vegada més la llibertat dels presos i les preses polítiques. 'És una injustícia també per a les seves famílies, que han de recórrer centenars de quilòmetres per veure'ls. La presó preventiva no té cap sentit. No oblidem que s'ha fet un ús ideològic del dret', ha explicat la regidora i portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla. La republicana també s'ha referit a les declaracions de fa anys de Quim Torra, portades al ple per PP i C's en una moció que ha quedar rebutjada. 'No compartim les declaracions de l'ara president, però val a destacar que s'ha disculpat. Vostès viuen de la confrontació, quan aquesta baixa, el seu discurs perd sentit'. 'Nosaltres volem una República inclusiva i plural. El Robert Masih, l'Anna Surra i la Najat Driouech representen aquesta voluntat de cohesió', ha sentenciat. Finalment, els republicans també s'han sumat a les propostes de la CUP-PC per crear un premi literari de narrativa en català i per impulsar una Oficina d'Atenció i Informació al Pensionista.

Un moment de la darrera assemblea d'ERC, a principis de maig

Esquerra Republicana declina entrar al govern i reforça l'aposta per una oposició constructiva i responsable

L’executiva d’Esquerra Sant Cugat ha celebrat aquest dilluns al vespre una sessió extraordinària, arran de l’oferta formal de la nova alcaldessa, Carmela Fortuny, perquè el grup municipal d’ERC-MES entri al govern. Entenent que no hi ha canvis substancials en les circumstàncies que ens van portar rebutjar a entrar al govern de la ciutat a l’inici d’aquest mandat, la direcció de la secció local ha decidit tornar a declinar l’oferta. Des d’Esquerra Republicana ens vam presentar per ser alternativa al govern de 30 anys de CiU/Convergència/PdeCAT. Aquest va ser, de fet, un dels principals arguments de l’assemblea de la militància convocada fa més de dos anys i a dia d’avui això continua essent així. En aquesta línia, tot i que hi ha hagut un canvi d’alcaldessa, el projecte polític i el govern continua sent el mateix; de fet, la mateixa Fortuny ja ha expressat el seu desig de continuar les polítiques de Mercè Conesa. Així doncs, el grup ERC-MES continuarà fent una oposició responsable i constructiva, tal com ha fet fins ara, treballant per la ciutat en tot allò que ens hem compromès, i procurant estar sempre en aquells temes de ciutat que preocupen els nostres conciutadans i conciutadanes. Finalment, reafirmem el nostre compromís amb la República i per això defensarem com hem fet sempre el dret dels santcugatencs i santcugatenques que es faci efectiu el mandat rebut l’1O i el 21D. Sant Cugat és una ciutat independentista i treballarem perquè el Ple Municipal sigui fidel a aquesta voluntat majoritària.

El parc empresarial de Can Sant Joan / Foto: Santcugat.cat

Reclamem dinamitzar i millorar els polígons empresarials i industrials de Sant Cugat

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al ple de juny una proposta per dinamitzar i millorar els parcs empresarials i polígons industrials de Sant Cugat. 'Busquem tres objectius i el primer és que hi hagi un pla director que estableixi una actuació conjunta, de la mà dels agents implicats', ha explicat el regidor Ferran Villaseñor en declaracions al mitjà local Cugat.cat. En concret, el que cerca la moció és crear abans de finalitzar el setembre vinent una mesa de treball que agrupi els sectors econòmics de la ciutat, el govern municipal i els sindicats per tal de dissenyar conjuntament els projectes de millora dels polígons industrials. Així mateix, el text també subratlla la necessitat d'impulsar un pla d’adaptació i revisió de senyalització d'aquestes zones, així com una proposta estratègica de mobilitat i aparcament, a més del moviment de mercaderies. Finalment, els republicans també proposen que la mesa de treball sigui el catalitzador per desenvolupar un Pla Director de Millora de les Zones Industrials que contempli mesures per a la seva modernització, consolidació, iimpuls i dotació pressupostària interanual.

El canal ja està operatiu des de fa uns quants dies

Obrim un canal de Telegram per explicar la nostra activitat

La secció local d'Esquerra Republicana ha obert un canal a l'aplicació Telegram per tal d'informar els santcugatencs i santcugatenques sobre l'activitat del partit, del Jovent Republicà i del grup municipal d'ERC-MES. Per apuntar-se, només cal descarregar-se l'aplicació, cercar 'Esquerra Sant Cugat' i apuntar-se al canal corresponent. A través d'aquesta eina, Esquerra vol acostar la seva activitat a través de l'àmbit digital. Les piulades destacades, les propostes de ciutat presentades al ple i els últims vídeos són alguns dels continguts que s'aniran penjant. L'adreça directa del canal és telegram.me/esquerrasantcugat.