Sant Cugat del Vallès

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta

La plaça del Rei passa a dir-se plaça de l'1 d'Octubre

El ple de l'Ajuntament ha donat llum verda al canvi de nom de la plaça del Rei pel de la plaça de l'1 d'Octubre. Així ho ha aprovat el consistori amb els vots a favor d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES), PDeCAT-Demòcrates i la CUP-PC. 'És necessari que Sant Cugat compti amb un espai permanent que serveixi d'homenatge a totes les persones que van fer possible l'1 d'octubre', ha explicat el regidor d'ERC-MES i el Jovent Republicà, Èric Gómez. A més, el grup municipal també ha reivindicat la necessitat de continuar eradicant els noms de carrers franquistes que encara queden a la ciutat. D'altra banda, el consistori també ha donat llum verda a posicionar-se contra la sentència del cas 'La Manada', així com reclamar que el Codi Penal incorpori la perspectiva de gènere. 'A la sentència d'aquest cas hi ha un clar biaix patriarcal. No es tracta de fer populisme punitiu i endurir el Codi Penal, sinó d'aplicar-hi la perspectiva de gènere', ha reflexionat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla. Així mateix, també ha recordat que la sentència no empatitza amb la víctima ni tampoc amb 'l'horror que va patir'. Una vegada més, els republicans han reivindicat la necessitat d'un protocol contra les violències masclistes en grans esdeveniments, que s'aplicarà a partir d'aquesta Festa Major. De fet, la Festa Major també ha estat protagonista al ple de la mà de la moció que ha presentat ERC-MES de la mà del Jovent Republicà. El text, que proposa que els FGC obrin tota la nit durant les Festes Majors de Sant Cugat, Rubí i Terrassa, ha estat aprovat amb el suport de tot el consistori menys C's, que s'ha abstingut. Així doncs, l'Ajuntament traslladarà aquesta demanda a Ferrocarrils. 'Hem de dir al jovent que si beu no condueixi, però donant-li alternatives reals i viables al vehicle privat'. Un dels altres punts destacats que s'han debatut durant la sessió plenària d'aquest dilluns ha estat el Pla d'Igualtat de Gènere, al qual els republicans han votat en contra.

El Jovent Republicà ha fet la roda de premsa a la plaça de l'estació

El Jovent Republicà i ERC-MES proposem que els Ferrocarrils donin servei durant les nits de Festa Major

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà, a proposta de les Joventuts d'Esquerra Republicana, una moció al ple de maig perquè els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) ofereixin servei de tren ininterromput durant les nits de les Festes Majors de Sant Cugat, Rubí i Terrassa, que coincideixen a finals de juny. 'Creiem que ens mereixem Sant Cugat i les ciutats veïnes ens mereixem el mateix tracte que Barcelona en aquestes qüestions', ha explicat el regidor del Jovent Republicà Èric Gómez. Gómez ha recordat que Sant Cugat té molts joves i molts d'ells viuen als districtes i 'han de poder gaudir de la Festa Major amb les mateixes condicions que la resta de ciutadans, perquè la majoria de les activitats d'oci tenen lloc al centre'. 'Han de poder gaudir de la nostra festa grossa sense dependre del cotxe per poder tornar a casa', ha remarcat. En aquest sentit, el text posa en valor que es tracta d'una mesura per fomentar la mobilitat districtes-centre i fent-ho d'una manera responsable i sostenible. Gómez també ha posat èmfasi en el fet que 'no podem demanar des de les administracions públiques que no consumeixi alcohol si s'ha de conduir, però no fer res desincentivar l'ús del vehicle privat'. La roda de premsa ha tingut lloc aquest dimarts a la plaça de Lluís Millet, davant de l'estació d'FGC de Sant Cugat, i ha comptat amb la presència de la regidora d'ERC i les Joventuts d'Esquerra Republicana de Rubí, Ariadna Martín. 'Som ciutat d'acollida i hem de garantir que la gent ve a viure a Rubí gaudeixi també de la nostra gran festa. No oblidem que des de Rubí no surt cap bus nit, més enllà del que ressegueix la pròpia línia del Vallès', ha remarcat la rubinenca.  

Mireia Ingla, durant el seu discurs de presentació

Mireia Ingla, alcaldable d’Esquerra Republicana a les eleccions municipals

L’assemblea de la secció local d’Esquerra Republicana ha elegit aquest divendres Mireia Ingla com a cap de llista de la formació de cara als comicis municipals del 2019. Ingla ha rebut 39 vots favorables i 14 en blanc (73,58% i 26,4%), d’un total de 53 vots escrutats, en una trobada en què han pogut votar la militància i els amics d’ERC i la militància del Jovent Republicà major de 18 anys. La precandidatura de la portaveu del grup municipal ha estat l’única en presentar-se al procés de primàries. ‘Aquest 2019 la ciutat mereix un govern d’esquerres on ERC en sigui el pal de paller. És hora de demostrar que som l’alternativa de govern, perquè volem governar d’una altra manera, amb honestedat i transparència preservant els recursos públics de la corrupció i el malbaratament’, ha explicar la ja candidata en el seu discurs de presentació. ‘A nosaltres no ens fa por ensenyar qui som i què tenim, donar la cara i assumir sempre les nostres responsabilitats de càrrecs electes’, ha afegit. ‘Som un Ajuntament amb recursos suficients per fer polítiques socials per combatre les grans desigualtats que patim’, ha continuat Ingla, que ha posat l’accent en la necessitat de posar fil a l’agulla al problema de l’habitatge, que expulsa el jovent, que no es pot emancipar a la seva ciutat, però també famílies. ‘Aquest govern no va preveure en el passat el problema que suposaria no apostar per l’habitatge públic de lloguer, i ara en paguem les conseqüències’, ha reiterat. Ingla també ha reivindicat una alcaldia que estigui 100% centrada en Sant Cugat i els seus interessos. ‘L’alcaldessa està desapareguda i la política local ha de ser tot el contrari: ser-hi sempre, escoltar i ajudar. La política, els republicans, la fem amb les persones i per a les persones’. L’alcaldable també ha reivindicat la participació ciutadana com eix fonamental a reforçar: ‘Per construir una República el més important potser és disposar d’una ciutadania republicana conscient dels seus deures i disposada a defensar els seus drets.

Concentració de rebuig per la sentència / Foto: TOT Sant Cugat

ERC-MES vol que el ple rebutgi la sentència del cas 'La Manada'

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al ple de maig una moció per tal que l'Ajuntament expressi el seu rebuig a la sentència del cas 'La Manada', i insti el Congrés dels Diputats i el Senat que a la propera revisió del Codi Penal s’incorpori la perspectiva de gènere. Amb aquesta acció, els republicans volen que el consistori manifesti el seu suport a les dones que són víctimes d'agressions sexuals.   Així mateix, la moció també recorda la necessitat de portar a terme un protocol a nivell municipal per a la prevenció i l’abordatge de situacions d’assetjament sexual en els espais d’oci i de lleure, tal com estableix una altra moció aprovada pel ple durant el maig de l'any anterior i presentada per ERC-MES i la CUP-PC. Finalment, els republicans també reclamen que el Consell General del Poder Judicial i la resta d'institucions competents garanteixin la formació obligatòria i continuada de la judicatura per a la garantia dels drets de les dones. La moció, a més, recorda que la sentència obvia que es produís un delicte de violència, intimidació i privació de la intimitat, i alerta que això afavoreix la impunitat de les agressions masclistes, a més d'enviar un missatge de descrèdit de la vivència de les dones que pateixen aquestes agressions i les revictimitza.

Encara queda alguna placa franquista romanent a Sant Cugat

ERC-MES proposarà el canvi de nom de tres carrers franquistes i el de la Plaça del Rei per la de la República o l’1 d’octubre

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Moviment d’Esquerres (ERC-MES) demanarà a la comissió del nomenclàtor municipal la substitució dels carrers franquistes avinguda d’Antoni Griera, plaça del Doctor Villar i el carrer del Doctor Modrego, d’acord amb les recomanacions que estableix l’informe del Grup d’Estudis Locals (GEL) de juny de 2017. Així mateix, també proposarà canviar el nom de la plaça del Rei pel de plaça de la República o plaça 1 d’octubre. El grup republicà, això sí, lamenta el retard amb el qual s’ha convocat la comissió, un any més tard del previst. La formació també instarà la comissió a explorar la incorporació al nomenclàtor de Guillem Agulló, tal com estableix la moció d’ERC-MES que es va aprovar al ple d’abril. En aquesta línia, també proposarà que la casa ubicada entre l’avinguda de Torreblanca i la de Cerdanyola, una vegada habilitada, passi a ser el Centre Cívic Antonio Guisado, en homenatge a l’activista veïnal del barri del Monestir-Sant Francesc que va morir fa dos anys i va ser un dels artífexs de l’agermanament amb La Haba. D’altra banda, els republicans també sol·licitaran informació sobre l’estat d’implementació de la moció sobre l’arxiu de dones santcugatenques rellevants, aprovada al gener d’enguany i que ha de servir per poder incorporar al nomenclàtor dones emblemàtiques en la història de Sant Cugat. Una altra de les peticions que farà el grup municipal és la de retirada de les plaques de carrers que encara romanen en llengua castellana i la seva substitució per plaques en català, tal com estableix la normativa pertinent. Finalment, ERC-MES també reclamarà que s’iniciï el procediment sancionador contra les plaques franquistes que encara romanen a la via pública. Val a recordar que les Joventuts d’Esquerra Republicana ja van retirar-ne dues aquest hivern, una acció que també va servir per denunciar la inacció i el poc compromís del govern municipal envers aquest tema.

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta

El vot de qualitat de l'alcaldessa tomba la proposta per democratitzar el Consell d'Administració de Promusa

El vot de qualitat de l'alcaldessa ha permès al govern de PDeCAT-Demòcrates tombar la proposta de l'oposició (menys el PSC) per fer que el Consell d'Administració de Promusa reflecteixi la composició del ple, on el govern no té majoria absoluta. 'Van fer una modificació dels estatuts de Promusa abans de les eleccions del 2015 per interessos partidistes, saben que podien perdre la majoria absoluta. Per molts grups de l'oposició era una obligació demanar canvis', ha explicat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, durant la seva intervenció. Un empat en les votacions, amb ERC-MES, CUP-PC, ICV-EUiA, C's i PP d'una banda, i PDeCAT-Demòcrates i PSC de l'altra, amb l'abstenció del regidor trànsfuga, ha permès a l'alcaldessa exercir el seu vot de qualitat, tal com va succeir amb els pressupostos del 2018. 'Som una de les ciutats amb més demandes d'habitatge social però no aprofitem bé els recursos que tenim', ha explicat Ingla en referència al Pla d'Acció Promusa 2030, un projecte de qual ha dit que 'se'ns demana un acte de fe, perquè moltes de les seves previsions no se sap si són viables'. Finalment, la portaveu també ha volgut posar en valor la feina de l'oposició a l'hora de visibilitzar el problema de l'accés a l'habitatge a Sant Cugat: 'Mai s'havia parlat tant d'habitatge com darrerament, i és així gràcies a la insistència i i la feina que hem fet molts grups de l'oposició'. Paral·lelament, el consistori ha donat llum verda a la proposta d'ERC-MES i les JERC de reivindicar la figura de Guillem Agulló i demanar a la Comissió de Nomenclàtor que es estudiï la possibilitat de dedicar-li un carrer. 'Guillem Agulló va ser assassinat quan jo tenia 4 anys. Tanmateix, he crescut amb el seu referent a la memòria i he après de les idees que ell defensava', ha explicat Èric Gómez, que ha denunciat que mentre el seu assassí ja es troba en llibertat, 'tenim nou bones persones innocents empresonades'. La moció ha tirat endavant amb el suport de totes les forces polítiques menys C's i PP, que s'han abstingut.

Ingla (ERC-MES), Casamitjana (ICV-EUiA), Cipriam (C's) i Gibert (CUP-PC)

ERC-MES, CUP-PC, C's, ICV-EUiA i PP demanem que el Consell d'Administració de Promusa reflecteixi les majories del ple

Els grups municipals d'ERC-MES, CUP-PC, C's, ICV-EUiA i PP, el que representa tota l'oposició del ple exceptuant el PSC, demanem modificar els estatuts de l'empresa d'habitatge públic Promusa, de manera que la representació del consistori en el Consell d’Administració reflecteixi la composició del plenari municipal. Actualment, el 50% més 1 dels consellers estan nomenats pel president del Consell i, la resta, per l'oposició, fet que implica que el govern disposa de majoria absoluta en aquest òrgan quan no la té al ple municipal. 'El model actual és una disfunció. En altres empreses d'habitatge públic de l'entorn no es produeix aquesta situació, on la presidència té el control de facto del Consell', ha explicat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla. La moció conjunta que presentarem al ple d'abril subratlla que la qüestió de l'habitatge és el principal problema i repte de la ciutat per als propers anys i que, per tant, cal un debat a fons sobre Promusa, els seus objectius a curt i llarg termini i acotar bé la seva funció. La moció, a més, també recorda que la Comissió Informativa Especial Teyco va concloure que hi havia hagut una gestió inapropiada per part de l’empresa i que s’havia de plantejar al consell de Promusa la “reprovació” del gerent, un fet que encara no ha tingut lloc. Aquests grups municipals, a més, han criticat el Pla d'Acció Promusa 2030, que es va portar a votació a la Junta General de Promusa d'aquest dilluns passat i al qual tots quatre van votar en contra. Es tracta d'un document estratègic que preveu tot l'habitatge que s'ha de planificar i construir a Sant Cugat en els propers 12 anys. 'És un pla poc ambiciós i que preveu habitatges que encara s'han de consensuar amb el veïnat', ha explicat la portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert. 'Estem a favor de l'aposta per l'habitatge de lloguer, i per això és més important que mai denunciar les mancances d'aquest pla, ja que no se'ns va convidar a presentar-hi propostes', ha lamentat la portaveu d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana.

Edificis de Promusa / Foto: Santcugat.cat

ERC-MES i les Joventuts d’Esquerra Republicana veuen insuficient el Pla d’Acció Promusa 2030 per resoldre el problema de l’habitatge

El grup municipal d’ERC-MES ha votat aquest dilluns en la Junta General de Promusa contra el Pla d’Acció 2030 en considerar que no resol els problemes urgents que té Sant Cugat, traduïts essencialment en l’expulsió de joves i famílies de la ciutat a causa de la manca d’accés a l’habitatge. ‘El govern ens demana un acte de fe, amb unes previsions que depenen de molts factors externs i amb el precedent que fins ara hi ha hagut una fluixa política d’habitatge de lloguer i per a joves’, ha explicat la portaveu republicana, Mireia Ingla. El grup i les Joventuts d’Esquerra Republicana, a més, lamenten que la política d’habitatge es basi en concentrar tot l’habitatge públic previst en aquest pla als afores de la ciutat. ‘No oblidem tampoc que estan duent a terme unes previsions d’habitatges que no estan acordats encara amb el veïnat corresponent’, ha comentat Ingla en referència als 177 pisos que el govern té previst posar a la Floresta, tot i que encara està pendent del debat amb el veïnat. Ingla també ha criticat que el pla doni per segur la construcció de 650 habitatges a la zona de Can Fontanals, a prop de l’actual IES Leonardo da Vinci, per al 2027. ‘Estem parlant d’un terreny particular, i tot dependrà de les negociacions. És molt agosarat fer aquesta previsió abans de tenir res lligat’, ha reafirmat Ingla. ERC-MES i les JERC, d’altra banda, també ha recordat que el govern no ha complert l’acord de ple en què es comprometia a reprovar el gerent de Promusa, tal com establien les conclusions de la Comissió Teyco. Les dues forces també ha insistit en la manca d’habitatges per a joves: ‘Amb les xifres del pla, sembla que obvien que el col·lectiu jove és un dels més perjudicats per poder emancipar-se a la ciutat’. Els republicans, això sí, valoren positivament que el govern aposti per fi de manera clara per l’habitatge públic de lloguer, tal com va demanar ERC-MES en els acords d’estabilitat pressupostària amb el govern del 2016 i 2017.

ERC-MES presenta una moció per reivindicar l'alliberament dels presos polítics

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al ple d'abril una moció per exigir l'alliberament dels polítics empresonats per les seves idees. El text, que compta ja per avançat amb el suport de la CUP-PC, es presentarà a la sessió després que el govern del PDeCAT hagi refusat convocar un ple extraordinari amb motiu de la situació política excepcional que viu Catalunya des de fa mesos. La proposta també contempla exigir garanties de respecte absolut als drets polítics,  ciutadans i humans de Marta Rovira, Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Antoni Comín,Lluís Puig, Meritxell Serret, i Anna Gabriel sense veure’s sotmesos a cap judicipel seu lliure exercici polític. L'altre pilar que aborda la moció és el de defensar la dignitat i la sobirania de les institucions catalanes idenunciar la intolerable situació de judicialització de la política que afecta tota la societat civil, les institucions i els debats parlamentaris. Finalment, els republicans també volen que l’Ajuntament no assisteixi als actes on vagin càrrecs del Govern de l’Estat espanyol, ja siguin organitzats per aquests o per tercers. Tampoc convidarà a cap acte institucional a cap d’aquests càrrecs mentre no canviï la situació d’empresonament dels presos polítics.