Sant Cugat del Vallès

ERC-MES presenta una moció per reivindicar l'alliberament dels presos polítics

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al ple d'abril una moció per exigir l'alliberament dels polítics empresonats per les seves idees. El text, que compta ja per avançat amb el suport de la CUP-PC, es presentarà a la sessió després que el govern del PDeCAT hagi refusat convocar un ple extraordinari amb motiu de la situació política excepcional que viu Catalunya des de fa mesos. La proposta també contempla exigir garanties de respecte absolut als drets polítics,  ciutadans i humans de Marta Rovira, Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Antoni Comín,Lluís Puig, Meritxell Serret, i Anna Gabriel sense veure’s sotmesos a cap judicipel seu lliure exercici polític. L'altre pilar que aborda la moció és el de defensar la dignitat i la sobirania de les institucions catalanes idenunciar la intolerable situació de judicialització de la política que afecta tota la societat civil, les institucions i els debats parlamentaris. Finalment, els republicans també volen que l’Ajuntament no assisteixi als actes on vagin càrrecs del Govern de l’Estat espanyol, ja siguin organitzats per aquests o per tercers. Tampoc convidarà a cap acte institucional a cap d’aquests càrrecs mentre no canviï la situació d’empresonament dels presos polítics.

Imatge d'arxiu del ple municipal

ERC-MES i CUP-PC demanen un ple extraordinari per exigir l’alliberament dels presos polítics

Els grup municipals d’ERC-MES i la CUP-PC demanem a l’alcaldessa, Mercè Conesa, que convoqui un ple extraordinari del consistori per posicionar-se sobre la nova onada d’empresonaments a líders polítics independentistes catalans, culpables només d’haver obeït el mandat popular. Ambdós grups pretenem portar al ple una moció per exigir l’alliberament immediat de tots els presos i preses. Davant d’una situació tan excepcional com la que estem vivint creiem que és ineludible i urgent que Sant Cugat també es posicioni sobre els fets dels darrers dies. És cert que hi ha la possibilitat de presentar una moció al ple d’abril, però entenem que la gravetat dels fets justifica perfectament la celebració d’un ple extraordinari. En moments tan difícils com aquests, amb la Generalitat intervinguda pel 155, els ajuntaments són les institucions principals que tenim per reivindicar els nostres drets i la llibertat de totes les persones injustament empresonades, a més del retorn de les persones exiliades.  

Imatge d'arxiu del ple municipal

Llum verda del ple a la proposta d'ERC-MES per millorar la mobilitat a Can Magí

El ple municipal ha donat llum verda a la proposta del grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) per millorar la mobilitat de Can Magí. Tanmateix, els republicans han lamentat que les esmenes que les esmenes de l'equip de govern no concretin les mesures i el calendari a emprendre. 'Ha estat el mateix veïnat que ha demanat la zona verda, i ja fa temps que ho fa. És una llàstima que no es pugui concretar el pla una mica més', ha explicat el regidor Èric Gómez. D'altra banda, ERC-MES ha donat suport a la proposta de modificació del Pla General Metropolità (PGM) per protegir l'entorn de Torre Negra. 'No serà el darrer capítol d'aquesta lluita, però creiem que ara més que mai cal unitat política, una unitat d'acció que ara mateix no tenim perquè C's i PP se n'han despenjat', ha explicat el regidor Ferran Villaseñor. Malgrat això, el tràmit ha prosperat amb el suport de la resta de grups polítics. La llibertat d'expressió ha estat, una vegada més, un altre dels epicentres del debat d'aquest dilluns. En aquesta línia, Gómez ha estripat un retrat del Rei per revindicar aquest dret en el debat per donar suport als rapers Valtonyc, Hasel i Elgio. 'Això que estic fent és llibertat d'expressió, igual que cremar el retrat del Rei. Sembla que per l'Estat espanyol la llibertat d'expressió només es pot exercir quan no molesta', ha sentenciat. El també regidor de les JERC també ha defensat la moció per rebutjar el nomenament de la jutgessa Maria Elósegui com a membre del Tribunal Europeu de Drets Humans per les seves declaracions lgtbifòbiques. 'És una vergonya que l'Estat espanyol nomeni aquesta persona després de les seves declaracions contra persones transsexuals, homosexuals, etc.' De la seva banda, la portaveu Mireia Ingla ha reivindicat que 'la igualtat d'oportunitats és fonamental per a la conciliació i combatre la divisió sexual del treball'. La republicana ha justificat l'abstenció en la moció de C's sobre els premis a la conciliació perquè 'no és un tema de premi o no premi.

Un moment de la Festa Republicana d'ERC i les JERC del 2017

ERC-MES i les JERC veuen amb bons ulls els limitadors de so per a actes a l’aire lliure però proposen que l’Ajuntament n’assumeixi el cost

El grup municipal d’ERC-MES i les JERC consideren necessari que es demani a les entitats posar un limitador-enregistrador de so en les activitats nocturnes extraordinàries, però reclamen a l’equip de govern que financi aquest dispositiu per a aquelles associacions, degudament inscrites en el registre d’entitats, que les organitzin. El grup municipal ha presentat aquesta proposta a través de les al·legacions a l’ordenança municipal sobre sorolls, vibracions i olors, aprovada inicialment al ple de gener i pendent del vistiplau definitiu. Els republicans i les joventuts, tanmateix, lamenten que el govern no hagi presentat l’ordenança en el marc del Pacte per la Nit. ‘Els limitadors són una eina que pot ajudar a millorar la conciliació entre el descans veïnal i l’oci nocturn. És positiu que les associacions sense ànim de lucre que es troben inscrites al registre municipal d’entitats tingui l’obligació de disposar-ne, però creiem que no haurien d’abonar aquesta despesa, sinó que ho hauria de fer l’Ajuntament’, ha explicat el regidor republicà Èric Gómez. El també regidor de les JERC ha recordat al govern que en aquests casos ja assumeix moltes vegades el cost en mobiliari i escenari, de manera que té sentit que també pagui el limitador. ‘No oblidem la tasca de cohesió social i de poble que duen a terme les associacions amb aquests actes’, ha recordat Gómez. Paral·lelament, l’ordenança preveu limitar a 12 les activitats extraordinàries que poden organitzar cada any les entitats, sempre i quan no sobrepassin una al mes i sense possibilitat d’acumular-les. ERC-MES i les JERC es mostren en desacord amb aquest punt i demanen que es puguin dur a terme més d’una al mes. ‘El problema no és que s’acumulin festes en mesos puntuals, com passa l’estiu, sinó com distribuïm aquestes activitats pel municipi’, ha explicat Gómez. Finalment, el grup municipal també ha introduït una al·legació encaminada a redactar l’ordenança d’acord amb un ús no sexista i androcèntric de la llengua catalana.

Imatge d'arxiu del consell de barri de Mira-sol / Foto: Cugat.cat

ERC-MES, CUP-PC i ICV-EUiA reclamem canvis al sistema de votació telemàtic de les partides de lliure disposició dels barris

Des dels Grups Municipals de la CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA volem manifestar la nostra preocupació pel funcionament del sistema telemàtic que va fer-se servir per votar les partides de lliure disposició dels consells de barri de La Floresta i Mira-sol. El sistema Decidim, és una sistema amb moltes potencialitats que a la nostra ciutat s’ha aplicat amb deficiències tècniques molt greus que, a banda de les conseqüències polítiques que suposen, representen una greu distorsió en el procés de votació i implica el risc que qualsevol ciutadà pugui arribar a impugnar els resultats per haver quedat desvirtuats. Una plataforma que no hauria de servir només per "votar" sinó per fer els processos participatius molt més rics i col·laboratius. En primer lloc, en comptes de canalitzar tota la participació a través de la plataforma hem mantingut la participació presencial en urna, generant un greuge entre els dos tipus de participació. Una vegada et registres al sistema perquè vols votar o senzillament per poder examinar les propostes a escollir, ja no pots votar presencialment, ni en aquesta votació ni en cap altre procés que l’Ajuntament de Sant Cugat posi en marxa. Això, sense cap dubte, pot condicionar la participació en un futur d’aquelles persones que no confien en el sistema, i per tant, no tornaran a optar per exercir el vot telemàticament, i aleshores tampoc podrien fer-ho presencialment. La participació presencial s’hauria d’haver canalitzat també a través de la plataforma, i no creant un doble sistema, a través per exemple de punts de suport i acompanyament en la votació o ordinadors públics a disposició dels participants. En segon lloc, un cop has votat pots canviar el vot tantes vegades com vulguis, perquè el vot no queda validat. Això ens genera dubtes, tenint en compte que es podria validar el vot quan ha estat emès. Però sobretot suposa un greuge amb les persones que voten presencialment en urna i que, per tant, no poden modificar el seu vot.

Un moment de la manifestació unitària / Foto: El Cugatenc

Jornada històrica per al feminisme a Sant Cugat

El moviment feminista ha viscut aquest dijous una jornada històrica amb prop d'un miler de persones manifestant-se pels carrers de la ciutat en la manifestació unitària convocada per ERC, les JERC, Dones amb Iniciativa, Podem, Procés Constituent i Moviment d'Esquerres. La trobada, ha arrencat a la plaça d'Octavià i ha enfilat el camí cap a la plaça de Lluís Millet, des d'on centenars de persones han agafat els FGC per acudir a la multitudinària manifestació de Barcelona. Els cants feministes i el clam contra l'heteropatriarcat i el capitalisme han estat les reivindicacions claus de la jornada més multitudinària en clau 8 de març que s'ha viscut mai a la nostra ciutat. Paral·lelament, les JERC han dut a terme una acció a la plaça dels Quatre Cantons per reivindicar les dones que han tingut un paper clau en la història, però que aquesta les ha invisibilitzades. També val a destacar la multitudinària cercavila feminista del matí, també amb un miler de persones, que ha recorregut el centre de la ciutat. En aquesta línia, diversos comerços de Sant Cugat han secundat la vaga, mentre que d'altres han optat per obrir portes.

Un moment de la vaga feminista de l'any passat / Foto: TOT Sant Cugat

ERC i les JERC se sumen a la vaga feminista del 8 de març

Esquerra Republicana i les JERC anuncien que se sumaran a la vaga feminista convocada per a aquest dijous, 8 de març, de manera que l’activitat del grup municipal se suspendrà i el local d’ERC romandrà tancat a la tarda. Paral·lelament, ERC-MES lamenta que l’equip de govern no participi en la vaga i convoqui una reunió veïnal sobre la mobilitat a Can Graells. ‘Entenem que s’hagi de fer aquesta reunió però no compartim que es faci el 8 de març, en el context de la vaga feminista, de manera que caldria trobar una altra data’, explica la portaveu republicana, Mireia Ingla.   Paral·lelament, les dues formacions animen la ciutadania santcugatenca a sumar-se a l’aturada reivindicativa i també a participar en la manifestació unitària prevista per a les 17,30 hores a la plaça d’Octavià.   A més, les JERC duran a terme una acció reivindicativa amb motiu del Dia de la Dona Treballadora a la plaça dels Quatre Cantons a les 11 del matí

L'avinguda de Roquetes / Foto: Google Maps

ERC-MES reclama mesures per millorar la mobilitat a l'entorn de Can Magí

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà una proposta al ple de municipal perquè s'implanti la zona verda de Can Magí. Els republicans alerten dels problemes d'aparcament al barri i de connexió amb la resta de la ciutat. Així mateix, expliquen que cal impulsar mesures de mobilitat perquè els vehicles no circuli en contra direcció pel carrer de Joan Amades. La moció que presenta ERC-MES explica que l'elevada afluència de treballadors i treballadores que estacionen el seu vehicle al barri impossibilitat al veïnat aparcar a prop de casa seva. Per això proposen la zona verda, igual que està prevista la seva implantació a altres zones de la ciutat com l'Eixample Sud o Can Cabassa, tal com ja van demanar fa un temps al consistori. Així mateix, subratllen també els problemes que genera la presència de camions a l'avinguda de Roquetes que hi circulen per arribar al polígon industrial, i demanen prohibir-ne la circulació atès que ja disposen d'altres vies per accedir-hi. El text també explica que la incorporació de vehicles a l'avinguda de les Roquetes des del carrer de Joan Amades és difícil i perillosa, especialment durant les hores d'elevat trànsit de vehicle, a causa de la velocitat en què hi circulen els vehicles i la manca d'elements que hi facilitin la incorporació. Per això, els republicans demanen instal·lar un semàfor o algun altre element que faciliti la incorporació de vehicles del carrer de Joan Amades a l'Avinguda de les Roquetes de forma segura. Finalment, la moció també preveu demanar al consistori les modificacions pertinents a la xarxa d’autobusos urbans per tal de garantir la connexió en transport públic de Can Magí amb l’estació d’FGC de Sant Joan abans del setembre de 2018. Val a recordar que l'accés per a vianants des de Can Magí no és possible i des de la supressió de la línia 6 d’autobús urbà l’any 2012.

El debat de la zonificació va temps que dura / Foto: Santcugat.cat

ERC-MES veu amb bons ulls la marxa enrere del govern amb la zonificació escolar

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) celebra que el govern faci una passa enrere i no posi en pràctica cap canvi en la zonificació escolar fins que es parli en el marc del Consell Escolar Municipal. ‘El debat de quin és el millor model està sobre la taula des de fa temps. Teníem indicis que govern volia tirar pel dret i passar de les dues zones actuals a una de sola, sense tenir el consens necessari. Per tant, és una bona notícia que hagi posat fre amb el tema fins a parlar-ho a fons amb tots els agents implicats’, ha explicat la portaveu republicana, Mireia Ingla, que també ha lamentat la improvisació del govern.   ‘Aquest procés s’estava fent amb presses i amb poca transparència. Estem ja en època de portes obertes i els pares i mares no sabien encara quina escola podien escollir, fet que ha generat angoixa i preocupació entre moltes famílies’, ha continuat Ingla. ‘Aquest tema poques vegades ha sortit a la comissió informativa pertinent i sempre ha estat a demanda de l’oposició’, ha recalcat.   Des d’ERC-MES expliquen que, d’acord amb el que han comentat amb les AMPAS en algunes ocasions, la zona única no és la millor opció perquè no fomenta la cohesió i la integració dels nens i nenes en el seu entorn, a banda dels problemes de mobilitat.   En aquesta línia, els republicans apunten que la zonificació dinàmica podria ser l’opció més raonable, però que per valorar-ho amb profunditat cal un estudi tècnic sobre l’impacte d’aquest model en una ciutat com Sant Cugat. ‘Cal informació que fins ara no tenim, i que la mateixa Coordinadora d’AMPAS ha demanat en alguna ocasió sense èxit’, explica Ingla.   A més, exposen que la decisió hauria de ser fruit del consens a través del Consell Escolar Municipal, on tenen veu totes les parts implicades. ‘Confiem que això es pugui fer amb temps, de manera transparent i sense generar més angoixes’.   Els republicans subratllen que es tracta de l’enèsima vegada que el govern tira enrere una polèmica decisió.