Sant Cugat del Vallès

Totes les notícies


Mireia Ingla i Èric Gómez, durant la roda de premsa

ERC-MES carrega contra la manca de compromís del govern envers les polítiques LGTBI+

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) critica el poc compromís de l'equip de govern amb les polítiques per eradicar l'LGTBIfòbia. Els republicans han presentat una moció alternativa a la del PSC sobre aquesta qüestió, i lamenten la hipocresia que desprèn el text. 'La nostra moció alternativa pretén posar un mirall al davant del govern sociovergent. No han fet absolutament res en aquest any i mig i ara pretenen penjar-se una medalla', ha lamentat el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez.  Gómez ha recordat que en el darrer any i mig s'han aprovat diverses mocions encaminades a promoure la lluita contra l'LGTBIfòbia des del consistori. 'Més enllà de la campanya contra el bus d'Hazte Oír i penjar la bandera de l'arc de Sant Martí el 28 de juny passat, no s'ha fet absolutament res. De la moció sobre l'Alan Montoliu i la del pla LGTBI no en sabem res, i ja s'han saltat molts terminis', ha explicat el regidor. 'No ens consta, per exemple, que l'Ajuntament hagi contactat amb la Diputació perquè l'asessori a l'hora de l'elaborar el pla LGTBI'. En aquesta línia, la portaveu republicana Mireia Ingla ha assegurat que el govern de la Generalitat ofereix suport i assessorament a l'hora d'elaborar polítiques LGTBI i impulsar els serveis d'atenció integral a aquestes persones, però ha lamentat que l'Ajuntament encara no l'hagi demanat encara. De fet, Gómez ha explicat que des de ja fa temps l'àrea d'Igualtat de la Generalitat, en mans d'Esquerra Republicana, ha promogut idees i iniciatives perquè el món local pugui dur a terme accions en favor de les persones LGTBI i encaminades a eradicar les vexacions i humiliacions que sovint pateixen. 'Hi ha la Xarxa de Municipis LGTBI de Catalunya que combaten l'LGTBIfòbia, on no ens hem adherit; a Terrassa hi governa també la sociovergència i s'hi han promogut diferents polítiques. Aquí, en canvi, no s'ho creuen', ha sentenciat.

Moment de la hissada de l'estelada en una de les entrades de Sant Cugat / Foto: Cugat.cat

ERC-MES lamenta la manca d’unitat del govern per impulsar el referèndum des de Sant Cugat

El grup municipal d’ERC-MES considera incoherent que la part socialista del govern de Sant Cugat no es comprometi amb el desplegament del referèndum de l’1 d’octubre a Sant Cugat. ‘Se’ns fa estrany veure com una part del govern es desentén del compromís de posar les urnes’, ha afirmat la portaveu d’ERC-MES, Mireia Ingla. Fa uns mesos, els republicans ja van subratllar la incoherència que el PDeCAT incorporés al govern el regidor d’un partit que no està a favor del dret a decidir, especialment ara que s’encara la recta final cap al referèndum. ‘Fa uns mesos ja ho vam advertir i ara veiem com aquesta incongruència arriba al ple’, ha afegit la portaveu. De fet, en una entrevista recent, el tinent d’alcalde socialista Pere Soler no va aclarir el posicionament del partit en àmbit local sobre aquesta qüestió. Ara, amb motiu del ple de juliol, el PSC presenta una moció per ‘protegir’ l’Ajuntament i en què també demana donar suport a una reforma constitucional. ‘Sant Cugat és una ciutat amb una majoria independentista clara, i no entenem que hi hagi una part del seu govern que encara no ha passat pàgina de la reforma constitucional i que, a més, no treballa perquè el poble de Sant Cugat i de Catalunya pugui votar votar’, ha sentenciat Ingla. Ingla ha recordat que la direcció del PSC, tal com han subratllat alguns mitjans, ha demanat als seus regidors de govern que posin pals a les rodes al referèndum. ‘Malauradament, és una dinàmica que està més alineada amb PP i C’s’, ha lamentat la portaveu republicana.  

Imatge d'arxiu d'una missa / Foto: TOT Sant Cugat

Els càrrecs electes d'ERC-MES no acudiran a la missa de Festa Major

Els regidors i regidora d'ERC-MES no assistiran a la missa de Festa Major, prevista per al proper dia de Sant Pere. Amb aquesta decisió, les formacions d’esquerres volen reivindicar un any més la laïcitat en les administracions i que, per tant, aquest acte no hauria de formar part de les activitats institucionals de la festa grossa local. Durant les diferents edicions de la Festa Major d’aquest mandat els càrrecs electes republicans han rebutjat la presència institucional a la missa, que té lloc una estona abans del ball tradicional Paga-li Joan, per expressar el seu desacord amb què l’Ajuntament participi activament en una litúrgia religiosa i els actes religiosos formin part del programa de la Festa Major. Els regidors d'ERC-MES, juntament amb els de la CUP-PC i ICV-EUiA, consideren que cal separar els assumptes religiosos dels institucionals i polítics, atès que les manifestacions religioses són part de l’estricte àmbit de la privacitat. És per això que demanen que l'alcaldessa i els regidors i regidores de l'Ajuntament de Sant Cugat deixin de participar com a autoritats públiques a la missa de la Festa Major i que hi assisteixin a títol individual i com a fidels de la religió catòlica.  

Sant Cugat o Versalles?

Tothom és conscient que un ajuntament no té recursos infinits. El que potser la ciutadania no té tan clar és que massa sovint ha d’assumir competències que no li corresponen i que, per tant, no compten amb el corresponent finançament per dur-les a terme. L’asfíxia econòmica amb què l’Estat espanyol castiga les administracions ‘perifèriques’, Generalitat i ajuntaments, sens dubte agreuja la situació. No obstant això els ajuntaments, que són l’administració més propera a les persones, han de fer mans i mànigues per garantir-los uns serveis públics universals i de qualitat. La responsabilitat del govern de la nostra ciutat és prioritzar els  projectes, equipaments i necessitats que cal dur a terme, amb els impostos que paga la gent que viu a Sant Cugat. Decidir què es tira endavant i què es deixa al calaix no sempre genera el consens de tothom. Me’n faig el càrrec. Un govern té un programa electoral pel qual l’han votat i per tant un compromís amb les persones. Malauradament, aquest govern darrerament no compleix els compromisos, però en tot cas són decisions polítiques que malgrat no compartir, respecto. Ara bé, el que és incomprensible i si se’m permet, amb tot el que està caient, imperdonable, és gastar-se 60.000€ en enjardinar les rotondes de Sant Cugat. Probablement tots els santcugatencs i santcugatenques hem sentit dir, per part dels amics i familiars que ens venen a visitar, que tenim una ciutat verda, florida i bonica i n’estem molt orgullosos. Vivim al peu de Collserola i comptem amb el parc urbà més gran del país, uns veritables pulmons verds per a la nostra ciutat. La qualitat de vida de Sant Cugat és inqüestionable. I aleshores, a què treu cap que et dediquis a aixecar la gespa verda i cuidada de les rotondes per plantar-hi flors de temporada? No és millor plantar-hi arbres, arbustos i plantes sofertes i adequades a la nostra climatologia? A mi em sembla que a la tinenta d’alcalde Cristina Paraira aquest tema se li ha anat de les mans.

Imatge d'arxiu del ple municipal / Foto: Cugat.cat

ERC-MES defensa el projecte de la nova biblioteca però acusa el govern d'incomplir el compromís de la sala polivalent

El ple municipal d'aquest dilluns ha servit per tirar endavant una nova modificació urbanística encaminada a construir el que ha de ser la nova biblioteca central, un projecte reivindicat per ERC-MES. 'Poden estar a favor o en contra del projecte, però no menteixin per tal de deslegitimar-lo', ha etzibat Èric Gómez a C's, davant el seu vot negatiu. 'Poden fer les enquestes que vulguin, però aleshores siguin coherents i apliquin aquesta dinàmica a tots els seus posicionaments, cosa que no fan. La seva postura amb Torre Negra així ho demostra', ha conclòs el regidor d'ERC-MES i les JERC. En aquest sentit, la sessió també ha servit per aprovar una nova modificació de planejament per tal de garantir la protecció de la masia de Torre Negra i el seu entorn; una votació que no ha comptat amb el suport ni del PP (abstenció) ni de C's (en contra). 'Si el seu vot és contrari, quina és la seva proposta alternativa? Com ho fem? O pactem directament quants pisos s'hi han d'edificar?', ha demanat als dos grups el regidor d'ERC-MES, Ferran Villaseñor. Els republicans han donat suport a la mesura i han reivindicat, una vegada més, la importància de la unitat d'acció política davant d'aquesta amenaça. Malgrat tot, els republicans han tornat a carregar contra el govern per la seva manca de compromís amb la sala polivalent. 'La necessitat de l'escola La Mirada, que no qüestionem, és la seva excusa perfecta per tapar el seu poc compromís amb aquest projecte. L'estafa convergent cap al jovent continua', ha lamentat Gómez. El regidor ha explicat no critiquen la decisió d'avançar els diners per a la 12a escola, però qüestiona si calia avançar-los en detriment de 500.000 euros que havien d'anar destinats a la sala polivalent/de concerts. D'altra banda, el consistori ha donat llum verda per unanimitat a les tres mocions que havia presentat ERC-MES. Així doncs, el ple es compromet a elaborar un cens de solars sense edificar i d'edificis ruïnosos, per tal d'abordar la seva dinamització.

Èric Gómez i Mireia Ingla, en una roda de premsa

Les JERC i ERC-MES lamenten la manca de compromís del govern amb l’espai polivalent amb sala de concerts

Les JERC constaten que l’equip de govern no es creu el projecte de l’espai polivalent amb sala de concerts. Així ho evidencien les darreres manifestacions de la tinent d’alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, afirmant que el projecte no veurà la llum aquest 2017, i les del tinent d’alcalde d’Economia i Hisenda, Damià Calvet, que en la darrera comissió informativa va explicar que la partida pressupostària d’aquest projecte es reduïa a la meitat aquest any. ‘Aquestes novetats evidencien que no s’han cregut mai el projecte, tampoc quan van subscriure un acord d’estabilitat pressupostària amb nosaltres que posteriorment van trencar’, valora el regidor d’ERC-MES i les JERC, Èric Gómez. El també secretari de Política Municipal de les JERC ha lamentat que no s’hagi constituït encara cap comissió de gestió amb el teixit associatiu per abordar l’execució del projecte. ‘Portem 12 anys esperant, des del Primer Pla Local de Joventut, i amb l’estafa de la Sala Hoboken entremig’, ha recordat Gómez. En una entrevista recent, Fortuny ha anunciat que el projecte té la intenció de veure la llum aquest mandat, però no al 2017, tal com s’havia compromès inicialment. De la seva banda, Calvet ha anunciat a la darrera comissió informativa d’Economia i Hisenda que la meitat de la partida de la sala, 500.000 euros, es destinarà a fer un avançament de diners per engegar la construcció de la 12a escola, que ha d’anar a càrrec de la Generalitat. ‘No qüestionem la necessitat de la 12a escola, però és molt greu que aquest avançament s’hagi de fer en detriment de l’espai polivalent, i que s’hagide retallar un 50% la partida d’un equipament que fa 12 anys que espera, i a sobre sense buscar el consens. Les coses no es fan així’, ha lamentat Gómez.   Al centre de la ciutat Les JERC reiteren, una vegada més, la seva aposta per un espai polivalent, amb sala de concerts inclosa i bucs d’assaig, en què hi hagi una gestió amb la participació de les entitats i bandes locals des del primer moment de redactar el projecte.

Germà Gordó / Foto: El Periódico

ERC-MES vol que el ple de Sant Cugat reclami a Gordó que renunciï al seu escó al Parlament

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al ple de juny una moció per tal que el consistori exigeixi la renúncia per part de Germà Gordó a l'acta de diputat al Parlament. 'Legalment l'acta pertany al diputat, però políticament pertany a la gent que va votar Junts pel Sí. Hi ha certes actituds que no volem a la República Catalana', ha explicat la portaveu republicana, Mireia Ingla. Fa pocs dies, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s’ha declarat competent per investigar el diputat Germà Gordó per presumpte suborn, tràfic d’influències, prevaricació i malversació de fons públics per l’anomenat cas 3% vinculat a Convergència. Gordó ha abandonat el grup parlamentari de JxSí però no el seu escó al Parlament, mantenint així la seva condició d'aforat.  

Una part de la zona afectada / Foto: #VolpelleresViu

ERC-MES i la resta de l'oposició porten al ple una proposta de #VolpelleresViu per protegir una part del bosc

El grup municipal d'ERC-MES sumarà forces amb la resta de l'oposició -CUP-PC, C's, ERC-MES, ICV-EUiA, PP i el regidor no adscrit- per defensar al proper ple una moció promoguda per #VolpelleresViu per garantir la protecció del bosc del barri. La proposta demana que una pastilla al nord de la zona, susceptible d'acollir futurs equipaments, es pugui acollir a un projecte sobre boscos metropolitans que promou l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l'òrgan supramunicipal que podria garantir la seva protecció. El text reclama també que es constitueixi una comissió de seguiment formada per representants polítics, associacions veïnals i plataformes ciutadanes per assegurar 'la màxima protecció de l'ecosistema'.

Mira-sol, AP-7, Teresa Jordà, probemes acústics, soroll, Bernat Picornell, Eva Lafuente, Mireia Ingla, Èric Gómez

ERC lamenta que PP i C’s tombin la partida pressupostària per solucionar el soroll a Mas Gener

ERC es mostra decebuda amb la decisió del PP i de C’s de rebutjar l’esmena dels republicans als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per posar fil a l’agulla als problemes de soroll de Mas Gener, causats per la proximitat a l’autopista AP-7. ‘Lamentem que C’s incompleixi el compromís que va adquirir fa unes setmanes, quan també va presentar una esmena en aquest sentit i que ara ha retirat per votar de la mà amb els populars’, ha explicat el senador republicà santcugatenc, Bernat Picornell.   Fa uns mesos el grup parlamentari republicà va presentar al Congrés, a instàncies de la secció local de Sant Cugat, una Proposició No de Llei (PNL) amb la intenció de posar els recursos necessaris per solucionar aquesta problemàtica. La proposta es va aprovar, tot i que el govern espanyol no va complir el compromís adquirit per la cambra.   Davant d’aquesta circumstància, ERC va presentar una esmena als PGE per incloure-hi aquesta partida pressupostària; una iniciativa que també va fer per la seva banda el grup parlamentari de C’s. ‘Lamentem que Ciutadans s’hagi baixat del carro del compromís amb el veïnat de Mas Gener per acabar amb el soroll al seu barri’, ha afegit Picornell. ‘Si hagués estat necessari, hauríem votat la seva esmena, no hi hauria hagut cap problema, però han preferit alinear-se amb el PP’, ha sentenciat.   L’esmena d’ERC ha estat rebutjada pel PP i C’s, PNB, Coalición Canaria, Nueva Canarias, Unión del Pueblo Navarro i Foro Asturias. La resta de grups hi ha donat suport.   Totes les esmenes de Sant Cugat, rebutjades A part de l’esmena de Mas Gener, el Congrés també ha tombat la resta de partides pressupostàries dels republicans sobre Sant Cugat: les dels intercanviadors de l’Hospital General i Volpelleres, la de la sentència d’Adif i la que feia referència al dèficit d’inversions del Centre d’Alt Rendiment (CAR).   ‘Fins l’últim minut hem demanat fins l’últim cèntim, i mentre estiguem a Madrid ho farem les vegades que faci falta’, ha continuat Picornell.