Sant Cugat del Vallès

Totes les notícies


Imatge d'arxiu del consell de barri de Mira-sol / Foto: Santcugat.cat

ERC-MES lamenta que no es convoqui un consell de barri extraordinari a Mira-sol sobre el protocol dels projectes de lliure disposició

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) lamenta que la presidenta del consell de barri de Mira-sol, Carmela Fortuny, no hagi convocat aquest òrgan per tal de debatre l’aprovació del protocol pels projectes de lliure disposició d’aquest òrgan, i hagi optat per la via telemàtica per sotmetre’l a votació. Els republicans consideren que una votació d’aquesta mena ha de passar pel consell de barri, on tots els vocals i el veïnat puguin dir la seva opinió.   ‘Sabem d’on venim. No és la primera vegada que Fortuny ha denegat la paraula als assistents a un consell. De fet, el pressupost de lliure disposició va ser aprovat amb el vot en contra de diverses entitats’, ha recordat la vocal d’ERC-MES, Eva Lafuente. La republicana ha reivindicat la total transparència a l’hora de traslladar als membres del consell i el públic assistent qualsevol decisió presa. ‘Un consell extraordinari no ha de ser un impediment, sinó una oportunitat perquè veïns, veïnes i entitats expressin la seva opinió’.   El protocol pels projectes de lliure disposició del consell de barri de Mira-sol 2018 ha estat elaborat pel vicepresident del consell, Xavier Barbany, i diversos vocals.

Entrada dels cinemes Cinesa de Sant Cugat / Foto: Santcugat.cat

Les JERC i ERC-MES veuen amb prudència l’anunci del nou emplaçament de la sala polivalent

Les JERC i ERC-MES celebren que l’equip de govern posi fil a l’agulla a l’espai polivalent-sala de concerts, però recorden que no és la primera que s’anuncia un projecte que després no es correspon amb la realitat, tal com va passar amb la sala Hoboken. Per tant, anuncien que estaran ben a sobre del govern per tal que compleixi els compromisos adquirits. A més, demanen el compromís públic i inequívoc que el nou equipament estarà gestionat entre l’Ajuntament, el teixit associatiu i les bandes musicals locals. En aquest sentit, reclamen que el govern iniciï ja una ronda de contactes amb tots els agents implicats en el projecte. Les JERC es feliciten per l’anunci del nou pas endavant del projecte al pis superior dels actuals cinemes Cinesa, tal com ha avançat aquest dimecres el TOT Sant Cugat. Es tracta d’una reivindicació històrica del jovent de la ciutat i incomplerta durant més de 12 anys pels successius governs de Convergència. De fet, subratllen que la sala hauria d’haver estat enllestida a finals del 2017, segons el pacte d’estabilitat pressupostària que van signar PDeCAT i ERC-MES i que posteriorment la primera força va trencar unilateralment.   A més, insisteixen que el model per gestionar la sala ha de ser una cogestió que impliqui l’Ajuntament, les entitats i les bandes locals, també usuàries de la sala. Així mateix, també recorden la necessitat d’incorporar-hi bucs d’assaig insonoritzats.   Aquesta notícia, afegeixen, és possible gràcies a la partida de 500.000 euros pressupostats que encara resten per a la sala; una partida que va sorgir fruit de l’acord d’estabilitat que va signar ERC-MES amb el govern, en què va exigir posar fi a tots aquests anys d’incompliments amb el jovent de Sant Cugat.   Pel que fa la ubicació, ERC-MES veu amb bons ulls el nou emplaçament, malgrat no ser el previst inicialment, i subratllen l’aposta que es duria a terme per la municipalització de l’edifici del cinema.

Moments d'una exhumació, al Pallars Jussà / Foto: Eldiario.es

ERC-MES vol que l'Ajuntament es bolqui en el banc d'ADN d'identificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) proposarà al ple de gener que l'Ajuntament faci difusió entre la ciutadania del banc d'ADN per identificar persones desaparegudes durant la Guerra Civil. A través d'una moció, els republicans volen que el consistori es comprometi a impulsar campanyes o conferències informatives sobre el projecte, treballar amb les entitats locals de memòria històrica i formar els treballadors i treballadores municipals perquè puguin també donar a conèixer la iniciativa. El banc d'ADN va néixer a partir del suport que va rebre una campanya de micromecenatge a Verkami, després que la iniciativa rebés el suport del Parlament de Catalunya i que el departament de Medicina de la UB i la Fundació Bosch i Gimperi elaboressin el primer protocol per planificar la recollida de l'ADN. De fet, la Llei de Fosses Comunes del 2009 no preveia cap pla pel que fa a la recollida de mostres identificatives, però al 2013 es va dur a terme una modificació parlamentària, a més d'actualitzar el mapa de fosses. Actualment, a Catalunya hi ha més de 344 fosses localitzades i només se n’han obert en total 3. Hi ha més de 4.600 famílies que han donat d’alta el seu familiar al Cens de Persones Desaparegudes de la Generalitat, tot i que aquestes xifres es podrien duplicar atès que es calcula que més de la meitat de famílies no s’han donat d’alta encara. L'objectiu és que facilitant mostres d'ADN de familiars vius es pugui comparar amb les restes trobades a les fosses per identificar els desapareguts durant la Guerra.

Els membres de la secció local de Sant Cugat, celebrant el resultat a les portes de la seva seu

Esquerra Republicana sobrepassa la barrera dels 10.000 vots i dobla els resultats del 2012

La candidatura Esquerra Republicana-Catalunya Sí ha aconseguit a Sant Cugat 10.986 vots, el que representa 20,82% dels vots escrutats a la ciutat. Amb aquest resultat, els republicans s'han situat tercers per darrere de Junts per Catalunya (29,24%) i Ciutadans (22,67%). D'altra banda, ERC ha aconseguit doblar gairebé la xifra de 2012, la darrera vegada en què es va presentar a les eleccions al Parlament per separat i en què va treure 5.636 vots. La candidata i portaveu d'ERC-MES a l'Ajuntament, Mireia Ingla, ha valorat als mitjans locals els resultats com un triomf de l'independentisme. 'No eren unes eleccions normals, teníem el candidat a la presó, i malgrat això hem aconseguit revalidar la majoria absoluta independentista'. A més, Ingla també ha destacat la importància d'haver obtingut més bons resultats que Junts pel Sí al 2015. 'S'ha demostrat que l'independentisme, si va separat, guanya espais', ha declarat. La republicana també s'ha felicitat pels bons resultats en àmbit local, perquè representen el millor resultat d'Esquerra Republicana de Sant Cugat en unes eleccions al Parlament.

Mira-sol, AP-7, Teresa Jordà, probemes acústics, soroll, Bernat Picornell, Eva Lafuente, Mireia Ingla, Èric Gómez

ERC-MES demana posar fil a l'agulla amb el problema del soroll a Mas Gener

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) proposarà al ple municipal que aprovi una moció per tal d'instar el ministeri de Foment a desenvolupar al més aviat possible totes les mesures necessàries per posar fi al problema acústic del barri de Mas Gener, a Mira-sol. De fet, el text demana fins i tot que l'Ajuntament doni suport al veïnat en cas que aquest decideixi emprendre accions legals contra l'administració de l'Estat. Fa prop d'un any, el Congrés ja va aprovar una Proposició No de Llei (PNL) dels republicans que reclamava al Ministeri que posés fi a aquesta solució. De fet, Esquerra Republicana també va incloure una esmena als Pressupostos Generals de l'Estat que anava encaminada en aquesta línia, però el PP i C's la van tombar finalment.  

Fotografia de família després de l'acte, amb Miró, Fernàndez, Ingla, Sanglas, Picas, Castellà i Díaz d'esquerra a dreta

Esquerra Republicana es reivindica com la candidatura que pot liderar el 'Front de la Llibertat'

Esquerra Republicana-Catalunya Sí s'ha postulat aquest dissabte a Sant Cugat com l'única candidatura que pot fer front a Ciutadans en les properes eleccions i liderar el 'Front de la Llibertat', per davant del de la 'Repressió' que representen C's, PSC i PP. 'Som la candidatura més transversal i la que representa més fidelment la diversitat d'aquest país. Ara toca guanyar per implementar la República, tal com ens va encomanar el poble el darrer 1 d'octubre', ha explicat Toni Castellà, número 15 per Barcelona. La sala d'actes de la Casa de Cultura s'ha omplert de gom a gom, amb 120 persones que han assistit per escoltar els ponents republicans. L'elevada presència d'independents a les llistes, en la línia de cercar la màxima diversitat per a la candidatura, ha estat un dels altres aspectes que s'han reivindicat, al igual que el fet que sigui una llista amb el mateix nombre de dones que homes. En aquesta línia, la número 8 per Barcelona, Jenn Díaz, s'ha mostrat orgullosa de formar part d'una candidatura que aposti tan fortament per la igualtat. 'És trist que això hagi de ser notícia, però lamentablement és així', ha explicat l'escriptora, que ha reconegut que va fer el pas d'implicar-se en política en veure les detencions a les persones que organitzaven la logística del referèndum el 20 de setembre. 'La República no és només una qüestio de legítima defensa, és una necessitat per poder viure millor'. 'Ens cal cultura, molta cultura, perquè així es formen les societats crítiques i això és el que farà més mal a l'Estat', ha sentenciat. De la seva banda, la corredora especialitzada en curses muntanyenques Núria Picas ha fet una analogia amb el món de l'esport: 'Estem en una ultratrail que fa 300 anys que dura. Estem arribant a la meta i podem guanyar. Jo la corro perquè ens trobem en un Estat que no és normal perquè té presos polítics', ha explicat Picas. En aquesta línia també s'ha explicat Marc Sanglas: 'Són unes eleccions anòmales.

ERC-MES i les JERC exigeixen a l’equip de govern que compleixi els compromisos adquirits envers la lluita contra la sida

Esquerra Republicana-Moviment d’Esquerres (ERC-MES) i les JERC denuncien que l’equip de govern no ha  complert el seu compromís d’estudiar la possibilitat d’instal·lar màquines expenedores de preservatius als centres educatius, tal com es va comprometre arran d’una moció del grup municipal republicà al novembre del 2016. De la mateixa manera, ambdues formacions lamenten que tampoc s’hagi penjat el llaç vermell a la façana de l’Ajuntament, amb motiu del Dia Internacional de la Sida.   Un any després de l’aprovació de la moció proposada per ERC-MES, els republicans expliquen que el govern no ha anunciat ni comunicat cap avenç en l’estudi per plantejar l’opció d’instal·lar màquines de condons als centres educatius.   De la mateixa manera, tampoc tenen constància que l’Ajuntament hagi impulsat mesures en àmbit local per tal de complir els objectius 90/90/90, fixats per al 2020 i encaminats a posar fi a l’epidèmia al 2030. Aquests projectes han de fer especial èmfasi en la lluita contra la discriminació que pateixen les persones amb VIH i l’adopció de mesures per evitar l’exclusió en l’accés al sistema sanitari públic.   Repartiment de condons Com a mesura de protesta per la inacció del govern, les JERC han dut a terme una repartida de condons a les portes dels instituts públics de la ciutat aquest mateix divendres 1 de desembre, Dia Mundial Contra la Sida. Amb aquesta acció, l’agrupació juvenil també vol conscienciar el jovent de la importància de tenir relacions sexuals segures i de no estigmatitzar les persones afectades.  

Ingla, Villaseñor i Gómez, d'esquerra a dreta

ERC-MES estén la mà al govern per pactar temes de ciutat si trenca definitivament amb el PSC

Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) s'ofereix al govern municipal de PDeCAT-Demòcrates establir un acord base de projectes de ciutat, sempre i quan l'equip de govern aclareixi si ha trencat de manera definitiva amb el PSC. 'No donarem un xec en blanc. Demanem al PDeCAT que ens digui què vol ser de gran i quina relació de facto té amb el PSC', ha demanat el regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor. En aquesta línia, la portaveu Mireia Ingla ha recordat que els socialistes han portat a la Junta Electoral Central (JEC) la demanda de prohibir els llaços grocs, que fan referència a l'alliberament dels presos i preses polítiques. En una roda de premsa que ha tingut lloc aquest dimarts, el grup municipal ha exposat les seves condicions imprescindibles pes assolir un acord. 'Òbviament reclamem que compleixin tot el que han incomplert dels anteriors acords pressupostaris', ha explicat Villaseñor, que ha reconegut que 'no és fàcil pactar amb aquells que incompleixen, però ho intentarem pel bé del país i de la ciutat, perquè estem vivint moments excepcionals'. El regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez, també s'ha referit a les mocions aprovades però no executades. La targeta ciutadana, la reforma integral de la plaça d'en Coll tal com demanava veïnat, la consulta per tirar endavant o no l'avinguda de Cerdanyola, la sala de concerts/espai polivalent, la cobertura de la piscina del Parc Central i la nova Biblioteca Central són alguns dels elements que els republicans han subratllat com a prioritaris. 'Ningú entendria que tornéssim a pactar amb ells quan han incomplert. Ara bé, amb la situació excepcional creiem que havíem d'oferir mà estesa però volem garanties que compliran i que han trencat de debò amb el PSC', ha sentenciat Villaseñor. En els propers dies el grup municipal lliurarà aquesta proposta al govern, a l'espera de la seva resposta.

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta en una imatge d'arxiu / Foto: TOT Sant Cugat

ERC-MES celebra l'arribada del pressupost per al Pla Estratègic del barri del Monestir però lamenta el seu retard

Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) ha donat suport a l'aprovació inicial de la partida de més de 10 milions d'euros per al Pla Estratègic del barri del Monestir-Sant Francesc, tot i que ha lamentat que el pressupost s'hagi endarrerit. 'El desenvolupament del Pla arriba tard. A més, la plaça d'en Coll del barri necessita una millora general i creiem que la cobertura de les pistes de Sant Francesc pot arribar al 2018', ha puntualitzat el regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor. Tot i així, l'ha posat en valor perquè 'és un compromís que va més enllà del mandat i demostra unitat per part del consistori'. Més enllà d'aquest tema, els republicans han presentat una proposta perquè l'Ajuntament exigeixi l'alliberament dels presos polítics que ha comptat amb el suport totes les forces menys PP, C's (en contra) i PSC (abstenció). Durant aquest debat, la portaveu republicana, Mireia Ingla, ha manifestat que 'és surrealista acusar persones de sedició i rebel·lió quan estem davant d'un problema polític. El moviment independentista és i serà pacífic'. Per acabar ha sentenciat assegurant que 'vostès van guanyar en violència, nosaltres guanyarem a les urnes'. D'altra banda, el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez, ha carregat contra PP i C's per la seva postura envers l'escola catalana. 'Qui fa us partidista de l'educació són vostès. L'escola catalana és un exemple de llibertat, democràcia i integració'. Gómez ha afegit que a les escoles també s'hi fa política perquè s'educa en valors com el respecte, la diversitat, la pau, etc. 'Això és fer política i no passa res', ha sentenciat. A més, també ha criticat ambdós partits per la moció que han presentat conjuntament sobre reposar les banderes de l'Ajuntament: 'Heus aquí una moció nacionalista de qui diuen que no ho són. A vostès els fa més nosa una pancarta que demana #llibertatpresospolítics que les estàtues de Franco a places de pobles'.  D'altra banda, la proposta d'ERC-MES perquè els càrrecs electes puguin accedir al registre municipal d'entrada i sortida de documents ha tirat endavant amb el suport de totes les forces polítiques.