Sant Cugat del Vallès

Un moment abans del començament del ple

'El seu projecte per la ciutat està esgotat i viu de rèdits anteriors'

L'idea de ciutat del PDeCAT està esgotada i no hi ha ningú que lideri el projecte, i per això cal una alternativa de govern. Aquesta és la idea principal que ha defensat Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) durant el ple extraordinari de ciutat que ha tingut lloc aquest divendres. 'El seu projecte per la ciutat està esgotat i viu dels rèdits anteriors. No hi ha ningú que lideri aquest govern ni organitzi a on anar, tot i que em temo que no ho saben', ha defensat la portaveu republicana, Mireia Ingla. La republicana ha començat fent la intervenció fent un balanç de la feina feta, i ha destacat les 55 mocions presentades de caràcters local. 'La majoria d'elles han quedat al calaix del govern, en un capítol més del govern dels incompliments', ha remarcat. Ingla ha continuat reafirmant la voluntat de complir el programa electoral. 'Aquesta és la nostra prioritat, per davant de les lluites partidistes', ha explicat. 'La gent es queixa que els seus impostos vagin a parar a serveis ineficients i ineficaços', ha continuat. A més, ha reivindicat més polítiques d'habitatge i ha lamentat el mal funcionament de l'Observatori Social de l'Habitatge. 'La primera sessió va ser un escàndol. No ens van donar dades suficients per analitzar la situació'. Pel que fa a les polítiques juvenils i d'oci, ha reclamat posar fil a l'agulla al Pacte per la Nit perquè 'va ser la nostra primera proposta del mandat i encara estem igual. Han volgut silenciar una ciutat que està viva'. Davant la rèplica de l'alcaldessa, Ingla ha assegurat que 'nosaltres no pactarem amb un partit que va donar suport al 155', en referència al PSC i al pacte que van signar amb PDeCAT-Demòcrates. La portaveu d'ERC-MES també ha demanat al PDeCAT que no confongui la ciutat amb el govern, 'perquè a nosaltres també ens agrada viure a Sant Cugat. El que trobem apocalíptica és la seva gestió'.

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta

'No poden presumir de transparència i posar pals a les rodes a una auditoria'

La portaveu d'ERC-MES a l'Ajuntament, Mireia Ingla, ha retret aquest dilluns a l'equip de govern que no hagi donat suport a l'auditoria per analitzar unes adjudicacions d'obra pública que segons El País formaven part de la trama del 3%. 'Vostès presumeixen de donar explicacions i d'exercir la transparència, però no fan ni una cosa ni l'altra. No han assumit responsabilitats polítiques i voten en contra d'aquesta auditoria'. La moció d'urgència presentada pels republicans, CUP-PC i ICV-EUiA ha prosperat pels vots a favor de tota l'oposició. D'altra banda, el ple també ha donat llum verda a la proposta d'ERC-MES sobre la gratuítat de les instal·lacions esportives. Una moció, però, que s'ha modificat amb les esmenes del PDeCAT per condicionar aquest dret al fet d'estar adherits a la carta Ethic4Sports de Sant Cugat Creix, una condició que el republicans rebutjaven. 'És una reivindicació històrica i un compromís electoral. Entenem que és una moció sobre les entitats sense ànim de lucre, no pas del programa Ethics4Sports', ha explicat el regidor Èric Gómez. És per això que els republicans hi han votat finalment en contra. D'altra banda, la moció per reclamar que l'Observatori Sociològic també inclogués les desigualtats econòmiques ha estat rebutjada per tots els grups menys ERC-MES, ICV-EUiA i la CUP-PC. Gómez ha explicat que 'estem convençuts que a Sant Cugat hi ha desigualtats i necessitem més eines per conèixer-les. L'Observatori ha de ser alguna cosa més que saber quanta gent coneix l'alcaldessa i quina nota li posen a la ciutat'. Finalment, el consistori ha tirat endavant la proposta republicana de instar el govern de l'Estat a garantir el sistema de pensions i revaloritzar-les d'acord amb l'IPC. Gómez ha reconegut que el sistema de pensions espanyol té un plantejament molt sòlid: 'El sistema de pensions de l'Estat és un bon sistema i creiem que l'hauríem d'implantar a la República Catalana'. Ara bé, ha carregat durament contra les reformes laborals del PP i PSOE, principals responsables de la precarització laboral dels darrers temps.

Ingla i Gómez, durant la roda de premsa

ERC-MES demana que la cessió gratuïta de les instal·lacions esportives per als campus i casals dels clubs

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres presentarà al proper ple una moció per tal que els clubs esportius puguin disposar de manera gratuïta de les instal·lacions esportives a l'hora de fer els seus campus i casals de vacances. 'Amb aquesta proposta volem fomentar l'esport sense ànim de lucre i no competitiu', ha explicat el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez. De la seva banda, la portaveu republicana, Mireia Ingla, ha explicat que és una demanda que prové dels mateixos clubs, i que ja 'vam incorporar al programa electoral'. 'La nostra proposta va encaminada a ser aplicable per a qualsevol club o entitat esportiva de Sant Cugat, sense excepcions', ha remarcat Gómez, en referència a l'anunci del govern d'aplicar la mesura només als clubs que estiguin adherits a la carta Ethics4Sport. La moció estableix un termini de tres mesos per modificar els preus públics sobre la prestació de serveis en les instal·lacions esportives per tal de poder aplicar la gratuïtat també en els períodes vacacionals.

Ingla, Gutiérrez i Gibert, d'esquerra a dreta

ERC-MES, CUP-PC i ICV-EUiA demanaran una nova auditoria sobre les noves adjudicacions presumptament lligades al 3%

L'oposició d'esquerres formada per ERC-MES, CUP-PC i ICV-EUiA presentarà una moció d'urgència al ple de febrer per tal d'impulsar una nova auditoria que investigui les adjudicacions que, pressumptament, també estarien involucrades en la trama del 3% de Convergència i que ha publicat el diari El País en els darrers dies. Així ho ha anunciat aquest dijous la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, en una roda de premsa. 'Continuem pensant que Mercè Conesa no ha estat tot el contundent que caldria ni tampoc ha donat les explicacions pertinents', ha explicat la republicana. De la seva banda, la portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, ha fet una crida a la ciutadania i als treballadors i treballadores públiques perquè facin servir la bústia anònima de l'Oficina Antifrau en cas que puguin aportar qualsevol informació útil. 'Cal recordar que ens trobem davant d'unes pràctiques corruptes sistèmiques i molt sofisticades, amb la qual cosa ens cal una actitud proactiva per part de tots'. El portaveu ecosocialista, Ramon Gutiérrez, ha insistit en la responsabilitat de l'alcaldessa, 'per acció o per omissió'. 'Sigui com sigui, demanar la dimissió de Conesa sense una alternativa clara i obrir una crisis de govern perquè sí no és la situació més adequada', descartant així de moment la petició de dimissió o moció de censura. Aquesta auditoria se sumaria a la ja en marxa sobre el PAV3, ja que legalment no és possible modificar una auditoria que es troba en procés de licitació. Les tres formacions han estès la mà a PSC i C's per si volen afegir-se a la moció d'urgència.

Centre de Sant Cugat / Foto: Santcugat.cat

ERC-MES vol repensar l'Observatori Sociològic perquè aprofundeixi en les desigualtats socials

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) vol que l'Ajuntament incorpori a partir d'ara dades socioeconòmiques en l'Observatori Sociològic, l'enquesta que promou cada sis mesos per conèixer l'opinió de la ciutadania sobre diferents qüestions de la ciutat. 'Creiem que aquest projecte ha d'anar molt més enllà i oferir dades que ens permetin detectar i aprofundir en desigualtats de classe, de gènere, edat, etc. Ha de ser una eina per conèixer problemàtiques de la ciutat, i no una eina de propaganda de l'equip de govern', ha explicat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla. La moció, que també reclama recollir les dades a partir dels 16 anys, revindica que disposar d’indicadors socioeconòmics actualitzats, exhaustius i a disposició de la ciutadania és de vital importància per comprendre la realitat social de Sant Cugat i, d’aquesta manera, poder detectar i mesurar les problemàtiques i desigualtats socials de la vila. En aquest sentit, disposar d’aquests indicadors socials permetrà enfocar de forma eficient l’acció política al respecte. Les poques dades socioeconòmiques que recollia l'Observatori, expliquen els republicans, es van deixar de prendre fa dos anys.

Una de les concentracions dels pensionistes aquest dilluns / Foto: TOT Sant Cugat

ERC-MES vol que l'Ajuntament es comprometi a lluitar per unes pensions dignes

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al ple de febrer una proposta perquè el consistori es posicioni a favor de revaloritzar per llei les pensions, d'acord amb l'increment de l'IPC. Amb les concentracions de cada dilluns de diverses desenes de persones pensionistes davant l'Ajuntament, ERC-MES ha volgut atendre aquest clam i ha presentat aquesta proposta, prèviament discutida amb aquest grup. El sistema públic de pensions, alerta la moció republicana, ha estat víctima de la política econòmica del Partit Popular per haver dilapidat el Fons de Reserva de la Seguretat Social, i també de les diferents reformes laborals del PP i PSOE, dutes a terme d'esquenes a la classe treballadora. És per això que ERC-MES també demana que l'Ajuntament insti el Congrés a derogar les successives reformes d'aquests dos partits. Entre altres punts, el text també reclama establir un salari mínim interprofessional de 1.000 euros amb l'objectiu d'augmentar les cotitzacions més baixes i promoure l'equiparació de les pensions entre homes i dones. Així mateix, els republicans subratllen la necessitat d'adoptar mesures fiscals que premiïn les empreses que apliquinpolítiques retributives superiors a les recollides en els convenis col·lectiusd’aplicació, ja que amb uns salaris superiors s’incrementa l’ingrés percotitzacions.

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta / Foto: TOT Sant Cugat

ERC-MES lamenta la manca d'explicacions per part de Conesa sobre el 'Cas Palau'

Esquerra Republica-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) ha condemnat aquest dilluns al ple municipal la manca d'explicacions i autocrítica de l'alcaldessa, Mercè Conesa, sobre la sentència del 'Cas Palau'. 'Qui governa una ciutat té la responsabilitat de donar la cara, vostè ha trigat una setmana a fer-ho', ha explicat la portaveu Mireia Ingla. La republicana ha afegit que 'tampoc hem sentit res d'aquesta suposada querella que vol presentar contra el seu antic partit, una notícia que considerem surrealista', ha afegit. 'Cal disculpar-se, assumir responsabilitats i garantir que no tornarà a passar, a més d'investigar les altres adjudicacions que aquest Ajuntament ha atorgat a Ferrovial', ha sentenciat la portaveu. Un dels altres punts polèmics del ple ha arribat de la mà de la moció de la CUP-PC sobre el transfuguisme. En el seu discurs, el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez, ha defensat que 'pactar amb un trànsfuga és alterar les majories del ple. El pressupost del 2018 és legal però no és legítim'. El republicà també ha lamentat que l'alcaldessa l'hagi acusat d'inquisidor: 'Si vostè se sent 'inquisida' és el seu problema; jo faig la meva feina, que és fiscalitzar el govern', ha continuat. El ple també ha servit per aprovar dues propostes elaborades pel grup ERC-MES: la de crear una llista de dones que han tingut una rellevància històrica per la ciutat, i també la de crear un banc d'ADN per identificar les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i que podries ser a les fosses comunes. 'És lamentable que tinguem 350 fosses comunes i no puguem resoldre la identificació de les persones que hi ha. Només Cambodja té més fosses que Espanya', ha explicat el regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor. Finalment, el consistori també ha donat el vistiplau al Pla de Barri del Monestir-Sant Francesc. Els republicans havien presentat esmenes, especialment en la línia d'impulsar en la consulta sobre el projecte de la vianantització de l'avinguda Cerdanyola.

Fotografia de família amb tots els assistents

Fem dinar amb Raül Romeva i les persones apoderades i voluntàries d'ERC durant el 21D

Els militants santcugatencs d'Esquerra Republicana hem celebrat un aperitiu aquest dissabte amb en Raül Romeva i els voluntaris i voluntàries que van participar com a apoderats el passat 21D. En una trobada a la Casa de Cultura que ha aplegat prop d'un centenar de persones, Romeva ha reivindicat que 'cal construir una República des de la base que sigui, per damunt de tot, inclusiva'. 'Si no hi ha reconeixement mutu la fraternitat és un fal·làcia. Aleshores, parlem de submissió. I ho hem de combatre', ha sentenciat. Romeva també ha tingut un record per als presos polítics: 'No podem normalitzar el fet que encara hi hagi quatre bones persones a la presó. Ara hem de tenir una mentalitat oberta, estendre la mà a gent molt diferent. Davant repressió, resiliència; davant l'adversitat, dignitat; i davant de les porres, democràcia. D'això, se'n diu fer junquerisme'

La roda de premsa ha tingut lloc al PAV3

CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA exigeixen a l’alcaldessa que doni explicacions per la sentència del Cas Palau

Els grups municipals de la CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA veuen la sentència del cas Palau com la confirmació que l’adjudicació de la construcció del PAV3 a Ferrovial contenia greus irregularitats, i exigeixen al govern del PDeCAT que condemni aquest cas de corrupció, se’n desmarqui i aclareixi quines mesures adoptarà per evitar que aquesta situació no es torni a repetir. ‘167.000 euros de les butxaques dels santcugatencs i santcugatenques han anat a parar a mans d’un partit corrupte i de dos lladres. És inexplicable que el partit que governa a Sant Cugat, hereu de Convergència, no hagi sortit encara a donar explicacions’, ha declarat la portaveu d’ERC-MES, Mireia Ingla.   Fa prop d’un any, l’oposició d’esquerres va convocar un ple extraordinari per tal de reclamar una auditoria externa sobre les adjudicacions a Ferrovial i Cintra Aparcamientos. Totes les forces polítiques van donar suport a la mesura, que en aquests moments es troba en fase de licitació. ‘En aquell moment l’alcaldessa ens va acusar d’oportunisme polític; unes declaracions gens adequades, i menys encara quan veiem que la sentència atribueixi responsabilitats al partit que governava a Sant Cugat en aquella època i també ara’, ha continuat Ingla.   Segons la sentència, l’adjudicació del PAV III és una prova de l’existència de tràfic d’influències a través de les quals Convergència va cobrar comissions per adjudicacions d’obres a Ferrovial. Davant d’aquestes circumstàncies, les formacions subratllen que l’auditoria és més important que mai, i lamenten que la mesura s’hagués d’haver aprovat a través d’un ple extraordinari. ‘És molt greu que haguem hagut de ser les forces de l’oposició qui haguem estirat del carro en aquests assumptes tan complicats, ha explicat la republicana.   Per les tres formacions, la sentència demostra que Convergència, el partit que ha governat a Sant Cugat durant 30 anys, ha tingut corrupció sistèmica entre les seves files durant molt de temps.