Sant Cugat del Vallès

Notícia

ERC-MES carrega contra la mala gestió del govern amb el consell de barri de Mira-sol

Districtes
Eva Lafuente, amb Mireia Ingla i Èric Gómez, en una imatge recent
Eva Lafuente, amb Mireia Ingla i Èric Gómez, en una imatge recent
ERC-MES lamenta la mala gestió que està duent a terme l’equip de govern en relació amb el consell de barri de Mira-sol i el seu pressupost de lliure disposició. ‘No entenem com es pot aprovar una inversió de 113.000 euros per a un carril bici a Mas Gener, al qual s’han oposat diverses entitats i veïns/es del propi barri’, ha lamentat la vocal d’ERC-MES a Mira-sol, Eva Lafuente.  

La sessió del consell de barri extraordinari per abordar la qüestió de les partides de lliure disposició ha tingut lloc aquest dimecres al vespre. Una trobada, ha recordat Lafuente, que ja es va anul·lar fa unes setmanes avisant el veïnat amb molt poc marge d’antelació, el mateix dia del consell. ‘Alguns veïnes i veïns es van presentar al Casal de Mira-sol i es van trobar la sorpresa que no hi havia consell de barri’, ha explicat la republicana.

En aquesta línia, ERC-MES lamenta també que la presidenta de l’òrgan, Carmela Fortuny, hagi negat inicialment l’oportunitat al públic d’intervenir a la sessió d’aquest dimecres. Tot i que és cert que el Reglament Orgànic Municipal (ROM) i el reglament dels consells de barri no preveuen aquesta circumstància en un ple extraordinari, també cal tenir en compte que tampoc ho impedeixen explícitament. ‘Era qüestió de voluntat política; de fet, ja en l’ordre del dia que se’ns va passar fa uns dies no hi havia un torn de precs i preguntes, malgrat que ho vam demanar’, ha remarcat Lafuente. Després de la insistència d’ERC-MES i altres agents polítics i veïnals, la presidència ha accedit a obrir un torn de paraula del públic.

D’altra banda, els republicans lamenten que s’hagi aprovat una partida de 113.000 euros per a un carril bici per a Mas Gener quan no hi ha consens, ni entre les entitats del propi consell ni entre el veïnat d’aquest mateix barri. ‘Entenem que el lliure disposició ha d’anar en benefici del districte en general; ara bé, si s’aprova una partida per a un barri específic, el mínim és que hi hagi un acord general entre el veïnat en qüestió’, ha manifestat la vocal d’ERC-MES.  
 
 Davant d’aquesta circumstància, els republicans han optat per l’abstenció, també per expressar el rebuig al que consideren una mala gestió de la presidència del consell envers aquest tema. ‘S’hauria pogut explorar l’opció de poder posposar la despesa a la cerca de més consens veïnal’, proposa Lafuente. Davant l’argument esgrimit per Fortuny per justificar que els diners de lliure disposició no són acumulables i s’han de gastar enguany, perquè si no es perdrien, ERC-MES considera que en aquest cas, davant el poc acord, es podria fer una excepció i que hi ha opcions tècniques que ho permetrien.

En aquesta línia, és cert que el lliure disposició no es pot acumular automàticament però sí que es podria dur a terme una previsió pressupostària. Caldria encetar el procés de contractació de l'obra (en cas de pressupost d'inversió) abans d'acabar l'any i el finançament restaria afectat pel proper any. Ara bé, també es podria augmentar la partida de 2018 atenent que no es pogués fer la contractació i el sobrant aniria a romanent, o bé una vegada liquidat el pressupost es podria incorporar la partida com a romanents al pressupost de 2018. ‘De possibilitats d’execució n’hi ha; és qüestió de voler-ho fer’.

Davant d’aquestes circumstàncies, els republicans demanen a l’equip de govern que gestioni el consell de barri per la via del consens. ‘Com a representants públics és la nostra obligació fiscalitzar la gestió dels òrgans locals, i és important que aquest faci un canvi de rumb important’, ha sentenciat Lafuente.