Sant Cugat del Vallès

Notícia

ERC-MES lamenta la manca d'explicacions per part de Conesa sobre el 'Cas Palau'

Ple municipal
Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta / Foto: TOT Sant Cugat
Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta / Foto: TOT Sant Cugat
Esquerra Republica-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) ha condemnat aquest dilluns al ple municipal la manca d'explicacions i autocrítica de l'alcaldessa, Mercè Conesa, sobre la sentència del 'Cas Palau'. 'Qui governa una ciutat té la responsabilitat de donar la cara, vostè ha trigat una setmana a fer-ho', ha explicat la portaveu Mireia Ingla. La republicana ha afegit que 'tampoc hem sentit res d'aquesta suposada querella que vol presentar contra el seu antic partit, una notícia que considerem surrealista', ha afegit. 'Cal disculpar-se, assumir responsabilitats i garantir que no tornarà a passar, a més d'investigar les altres adjudicacions que aquest Ajuntament ha atorgat a Ferrovial', ha sentenciat la portaveu.

Un dels altres punts polèmics del ple ha arribat de la mà de la moció de la CUP-PC sobre el transfuguisme. En el seu discurs, el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez, ha defensat que 'pactar amb un trànsfuga és alterar les majories del ple. El pressupost del 2018 és legal però no és legítim'. El republicà també ha lamentat que l'alcaldessa l'hagi acusat d'inquisidor: 'Si vostè se sent 'inquisida' és el seu problema; jo faig la meva feina, que és fiscalitzar el govern', ha continuat.

El ple també ha servit per aprovar dues propostes elaborades pel grup ERC-MES: la de crear una llista de dones que han tingut una rellevància històrica per la ciutat, i també la de crear un banc d'ADN per identificar les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i que podries ser a les fosses comunes. 'És lamentable que tinguem 350 fosses comunes i no puguem resoldre la identificació de les persones que hi ha. Només Cambodja té més fosses que Espanya', ha explicat el regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor.

Finalment, el consistori també ha donat el vistiplau al Pla de Barri del Monestir-Sant Francesc. Els republicans havien presentat esmenes, especialment en la línia d'impulsar en la consulta sobre el projecte de la vianantització de l'avinguda Cerdanyola. A més, també va prosperar la moció alternativa d'ERC-MES a la del PP sobre la presó permanent revisable. 'Fer populisme jurídic no té cap sentit. A Espanya tenim un dels índexs amb menys criminalitat, i en canvi tenim una població reclusa molt elevada', ha explicat Gómez, que ha afegit que no la presó permanent revisable no és cap garantia de rebaixar els crims. PDeCAT-Demòcrates, CUP-PC, C's, ICV-EUiA i PSC han donat suport a l'esmena a la totalitat.