Sant Cugat del Vallès

Notícia

La plaça del Rei passa a dir-se plaça de l'1 d'Octubre

Ple municipal
Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta
Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta
El ple de l'Ajuntament ha donat llum verda al canvi de nom de la plaça del Rei pel de la plaça de l'1 d'Octubre. Així ho ha aprovat el consistori amb els vots a favor d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES), PDeCAT-Demòcrates i la CUP-PC. 'És necessari que Sant Cugat compti amb un espai permanent que serveixi d'homenatge a totes les persones que van fer possible l'1 d'octubre', ha explicat el regidor d'ERC-MES i el Jovent Republicà, Èric Gómez. A més, el grup municipal també ha reivindicat la necessitat de continuar eradicant els noms de carrers franquistes que encara queden a la ciutat.

D'altra banda, el consistori també ha donat llum verda a posicionar-se contra la sentència del cas 'La Manada', així com reclamar que el Codi Penal incorpori la perspectiva de gènere. 'A la sentència d'aquest cas hi ha un clar biaix patriarcal. No es tracta de fer populisme punitiu i endurir el Codi Penal, sinó d'aplicar-hi la perspectiva de gènere', ha reflexionat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla. Així mateix, també ha recordat que la sentència no empatitza amb la víctima ni tampoc amb 'l'horror que va patir'. Una vegada més, els republicans han reivindicat la necessitat d'un protocol contra les violències masclistes en grans esdeveniments, que s'aplicarà a partir d'aquesta Festa Major.

De fet, la Festa Major també ha estat protagonista al ple de la mà de la moció que ha presentat ERC-MES de la mà del Jovent Republicà. El text, que proposa que els FGC obrin tota la nit durant les Festes Majors de Sant Cugat, Rubí i Terrassa, ha estat aprovat amb el suport de tot el consistori menys C's, que s'ha abstingut. Així doncs, l'Ajuntament traslladarà aquesta demanda a Ferrocarrils. 'Hem de dir al jovent que si beu no condueixi, però donant-li alternatives reals i viables al vehicle privat'.

Un dels altres punts destacats que s'han debatut durant la sessió plenària d'aquest dilluns ha estat el Pla d'Igualtat de Gènere, al qual els republicans han votat en contra. 'Només s'han executat en un 40% les propostes del pla anterior. Pel que fa a la nova proposta que ens suggereixen, tracta la dona com un colectiu homogeni, sense tenir en compte les diferències de renda, estudis, creença religiosa, etc. Tampoc planteja com implicar els homes de Sant Cugat en la lluita per la igualtat', ha explicat Ingla, que ha acusat el govern de manca de lideratge polític en aquesta qüestió.

L'ordenança de sorolls també ha estat un dels punts que el govern ha portat a aprovació aquest mes de maig. Una proposta a la qual els republicans s'han abstingut, tal com ha explicat Gómez. 'La majoria de les nostres al·legacions no s'han acceptat. Decideixen subvencionar els limitadors de so, però això no soluciona els problemes per a les entitats sense ànim de lucre, que continuaran havent d'abonar-ne una part del cost considerable', ha manifestat el regidor.

Finalment, la trobada també ha servit per aprovar una moció que ERC-MES va presentar a demanda d'Amnistia Internacional per defensar les persones que lluiten pels drets humans a Colòmbia.