Sant Cugat del Vallès

Notícia

ERC-MES proposa que l'Ajuntament reti homenatge a les persones jutjades il·legalment pels consells de guerra franquistes

Ple municipal
Lluís Companys va ser sentenciat a mort en un judíci sumaríssim
Lluís Companys va ser sentenciat a mort en un judíci sumaríssim
El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al ple de gener una moció per fer un reconeixement a totes aquelles persones que van ser jutjades de manera il·legal pels consells de guerra franquistes. Així mateix, el text demana localitzar tots aquells santcugatencs i santcugatenques víctimes d'aquests processos i les seves famílies, i informar-los també de la possibilitat de rebre, per part de la Conselleria de Justícia de la Generalitat, un certificat de nul·litat i reparació en relació amb aquests judicis il·legals.

El proper 26 de gener de 2019 es compleixen 80 anys de l’entrada de les tropes franquistes a Sant Cugat del Vallès. Davant d'aquesta efemèride, els republicans volen posar en valor la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que declara nuls els judicis i consells de guerra dictats per causes polítiques a Catalunya per part del règim de Franco. El text aprovat pel Parlament també autoritzava l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) perquè elaborés i fes pública una llista dels processos instruïts pel règim franquista, les sentències adoptades, les persones encausades i les condemnes imposades.

ERC-MES també demana realitzar un acte dedicat a aquelles persones que van patir la repressió d'aquests judicis sumaríssims, així com a les seves famílies. A més, la moció proposa que un espai de Sant Cugat sigui dedicat a la memòria històrica, com a símbol de pau i reconciliació.
Mots clau
: franquisme