Sant Cugat del Vallès

La roda de premsa ha tingut lloc al mateix Parc de Bombers

ERC-MES reclama més recursos per al Parc de Bombers

ERC-MES reclamarà a la Generalitat de Catalunya que doti de més recursos el Parc de Bombers de Rubí-Sant Cugat-Castellbisbal davant les mancances personals i materials actuals. Juntament amb les formacions CUP-PC, ICV-EUiA, PSC i PDeCAT-Demòcrates, els republicans tiraran endavant una moció en el pròxim ple municipal per tal de fer arribar aquesta petició al Govern. Fa unes setmanes, el delegat sindical del Parc, Marx Guix, ja va exposar aquesta situació al ple municipal: 'Cada dia de guàrdia han d'haver-hi 5 bombers per a les tres poblacions, un total de 180.000 habitants. És molt poc, però ara sense hores extra ens han baixat a 4 bombers', explica el bomber. 'Les mancances es tradueixen en la nostra pròpia seguretat'. En aquesta línia també s'ha expressat la portaveu republicana i alcaldable, Mireia Ingla, que ha apuntat que 'això també repercuteix directament en la seguretat de la ciutadania a qui dona cobertura aquest Parc, perquè parlem que el cos d'emergències no disposa de les condicions necessàries per donar el servei amb garanties'. En concret, el text també demana renovar el material caducat que encara està en ús, reforçar els recursos formatius, pujar els mínims de torn de guàrdia a mínim 6 bombers per dia i l'adquisició d'un camió escala, entre d'altres.  

Foto: Lafloresta.info

ERC-MES reclama el compromís institucional amb la celebració del centenari de la Floresta

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) reclama a l'Ajuntament es comprometi a oferir tot el suport necessari en els actes de celebració del centenari de la Floresta. A través d'una moció que presentaran al ple de febrer, els republicans es mostren satisfets per la iniciativa i reclamen al consistori que reconegui la tasca de l'Associació de Propietaris i Veïns de la Floresta, i també la de la resta d'entitats del territori durant aquests 100 anys de vida. ERC-MES posa èmfasi en la feina duta a terme per la Comissió de Patrimoni i Memòria del consell de barri. Tot plegat és una iniciativa perquè les relacions entre l'Ajuntament i el districte, 'distants', segons ha explicat el vocal republicà Francesc Osan, recuperin la bona sintonia, segons ha explicat en declaracions al mitjà Cugat.cat.

Villaseñor, Ingla i Gómez, d'esquerra a dreta

ERC-MES facilita l'aprovació dels comptes 2019 per responsabilitat amb la ciutat

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) ha arribat a un acord amb el govern de PDeCAT-Demòcrates per tal d'aprovar el presssupost per al 2019. 'Sempre hem dit que volíem ser una oposició responsable però també contundent quan calgués', ha explicat la portaveu republicana, Mireia Ingla. Malgrat la desconfiança que generen els incompliments dels acords de 2016 i 2017, el grup municipal ha optat per facilitar l'aprovació dels comptes pensant en benefici 'de les classes populars' de la ciutat, en paraules del regidor Èric Gómez. 'No es tracta d'un acord d'estabilitat pressupostària, com les dues vegades anteriors, sinó d'un pacte pel pressupost puntual.Hem intentat que beneficiï al màxim la ciutadania de Sant Cugat', ha sentenciat el també regidor Ferran Villaseñor. La prioriat ha estat, expliquen els republicans, la de garantir el compliment de les mesures acordades anteriorment i a través del ple. 'Hem vist una oportunitat per reforçar, per exemple, les polítiques d'habitatge. Avançarem dues promocions d'habitatge públic per a joves i d'emergència social', ha explicat Ingla. De la seva banda, Villaseñor ha reivindicat l'augment d'inversions que suposarà la creació d'una taxa de pisos buits, l'augment de les plusvàlues i també de l'endeutament. De la seva banda, Gómez ha destacat el compromís arrencat del govern per tal que la sala polivalent dels cinemes esdevingui una sala de concerts d'ús polivalent. 'No oblidem que el jovent espera aquest equipament des del 2006. 'La sala de concerts que s'està impulsant no és el nostre model, però hem acordat fer estudis per garantir que la sala de concerts als antics cinemes és tècnicament viable', ha puntualitzat. ERC-MES també ha reivindicat la posada en marxa de la zona vermella (aparcament gratuït però limitat) al voltant dels CAPs i la de la zona verda a Can Magí. Aquest fet suposarà que la gent de la ciutat no hagi de pagar per aparcar quan vagi al metge de la sanitat pública.

Èric Gómez en primer pla, amb Mireia Ingla i Ferran Villaseñor a l'inici del ple

El ple aprova per àmplia majoria les propostes d'ERC-MES en matèria de memòria històrica i gestió econòmica

El ple municipal d'aquest dilluns ha donat llum verda, per àmplia majoria, al projecte que va proposar Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) per tal de retre homenatge a les persones que van ser jutjades de manera il·legal pels consells de guerra i tribunals franquistes. Així mateix, el consistori es compromet a localitzar aquestes persones o els seus familiars i oferir-los la possibilitat de rebre els certificats de nul·litat corresponents. 'Un poble sense memòria és un poble sense accés a la veritat. Parlem d'una llosa que ens impedeix passar pàgina del passat amb dignitat', ha explicat el regidor republicà Èric Gómez. La moció ha rebut el suport de tots els grups menys de PP i C's, que s'han abstingut. D'altra banda, el consistori també ha donat el vistiplau a la proposta per tal que l'Ajuntament pugui pagar de manera directa a les empreses subcontractistes, en cas que així es consideri conveninent. Es tracta d'una iniciativa que és possible després d'un nou marc legal europeu que així ho permet. 'És una oportunitat per donarm és garanties a les petits i mitjanes empreses', ha explicat el regidor republicà Ferran Villaseñor. La moció ha tirat endavant amb un ampli consens, després de l'única abstenció de C's. La sessió també ha servit per parlar d'una qüestió recurrent en els darrers plens, el de la seguretat. A banda dels comentaris d'alguns veïns que han assistit a l'audiència pública, el ple també ha debatut una moció de C's i PP per debatre el cessament del director d'àmbit d'aquesta matèria. ERC-MES ha estat una de les forces que ha votat en contra. Villaseñor, en aquest sentit, ha expressat: 'Fan una proposta injusta i que enfoca de manera equivocada la qüestió de la seguretat. Demanen responsabilitats polítiques a algú que no ho és'. La moció ha quedat rebutjada. La darrera moció a tractar ha estat la de reprovar la participació de Jordi Pujol en un acte d'una entitat de Sant Cugat, moció que ha estat rebutjada excepte el punt 1, que condemnava la seva participació precisament en aquesta trobada.

Lluís Companys va ser sentenciat a mort en un judíci sumaríssim

ERC-MES proposa que l'Ajuntament reti homenatge a les persones jutjades il·legalment pels consells de guerra franquistes

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al ple de gener una moció per fer un reconeixement a totes aquelles persones que van ser jutjades de manera il·legal pels consells de guerra franquistes. Així mateix, el text demana localitzar tots aquells santcugatencs i santcugatenques víctimes d'aquests processos i les seves famílies, i informar-los també de la possibilitat de rebre, per part de la Conselleria de Justícia de la Generalitat, un certificat de nul·litat i reparació en relació amb aquests judicis il·legals. El proper 26 de gener de 2019 es compleixen 80 anys de l’entrada de les tropes franquistes a Sant Cugat del Vallès. Davant d'aquesta efemèride, els republicans volen posar en valor la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que declara nuls els judicis i consells de guerra dictats per causes polítiques a Catalunya per part del règim de Franco. El text aprovat pel Parlament també autoritzava l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) perquè elaborés i fes pública una llista dels processos instruïts pel règim franquista, les sentències adoptades, les persones encausades i les condemnes imposades. ERC-MES també demana realitzar un acte dedicat a aquelles persones que van patir la repressió d'aquests judicis sumaríssims, així com a les seves famílies. A més, la moció proposa que un espai de Sant Cugat sigui dedicat a la memòria històrica, com a símbol de pau i reconciliació.

Contractistes

ERC-MES vol garantir el pagament a les empreses subcontractistes

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerra (ERC-MES) proposarà al ple municipal de gener introduir en els plecs dels contractes públics clàusules que permetin a l'administració pagar directament al subcontractista. Es tracta d'una mesura que és possible amb l'aplicació de la nova Llei 9/2017 de Contractes de Sector Públic, que va incorporar a l’ordenament jurídic nombrosos preceptes recollits a la directiva europea 2014/24UE. Ara, els republicans la volen fer realitat a Sant Cugat a través d'una moció. La incorporació d’aquest mecanisme d’acció directa entre l’administració i el subcontractista, expliquen des d'ERC-MES, hauria de permetre solucionar la demora en els pagaments que moltes vegades acaba repercutint en els propis empleats. Ara bé, és una opció opcional per part de les administracions i sempre en cas que el propi contractista hi estigui d'acord. Tot i així, els republicans ho veuen com una oportunitat necessària d'aprofitar, tenint en compte que la demora ens els pagaments del contractista al subcontractsta esdevé una problemàtca molt recurrent en l’àmbit de la contractació pública.

Imatge d'arxiu del ple municipal / TOT Sant Cugat

ERC-MES, disposat a facilitar l’aprovació del pressupost 2019 si el govern reforça les polítiques d’habitatge, barris i joventut

Esquerra Republicana-Moviment d’Esquerres (ERC-MES) ha presentat un conjunt d’al·legacions a la proposta del govern per al pressupost 2019, encaminades especialment a reforçar les polítiques d’habitatge i joventut, i resoldre el dèficit d’inversió que pateixen diversos barris de Sant Cugat. ‘Venim de dos exercicis pressupostaris previs en què vam arribar a un acord amb el govern, però aquest el va incomplir. No hi ha confiança política per votar a favor, però entenem que cal ser responsables i creiem que és millor per la ciutadania aprovar el pressupost amb aquestes al·legacions, que tirar d’una pròrroga del pressupost anterior, molt més pobre que aquesta proposta’, ha explicat el regidor d’ERC-MES, Ferran Villaseñor. El grup municipal exigeix al govern que es comprometi públicament a complir aquests punts. Si no és el cas, els republicans votaran en contra. En concret, ERC-MES proposa injectar 2,5 milions d’euros als comptes de Promusa i l’Ajuntament per tal de fomentar exclusivament l’habitatge públic de lloger. ‘És la millor manera de garantir una rotació i que les persones de la nostra ciutat no se’n vegin expulsades, i que el jovent pugui emancipar-se en la ciutat que ha crescut, si així ho vol’, ha continuat Villaseñor. Una altra de les condicions sinequanon del grup municipal és que es mantingui la línia de subvencions per a l’IBI segons criteris de renda, i que s’obri una altra per a l’IBI comercial. ‘Cal ajudar el comerç santcugatenc a fer front al Tribut Metropolità del transport’, ha comentat el regidor, en referència a la tarifa plana que permetrà a la ciutadania desplaçar-se a Barcelona amb el cost d’una zona tarifària. En el capítol de joventut, els republicans exigeixen mantenir el compromís de fer habitatge de lloguer per a joves a la Vila Argentina (antic Lestonnac). Així mateix, recorden que l’Espai Polivalent/Sala de Concerts ha de tirar endavant, després de més de 10 anys d’endarreriments, i és per això que reclamen una partida de 350.

Èric Gómez, Mireia Ingla i Ferran Villaseñor, els regidors d'ERC-MES

ERC-MES proposarà al consistori la creació d'un protocol d'emergència habitacional

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al ple de desembre una moció per tal que l'Ajuntament impulsi un protocol per fer front als casos d'emergència habitacional de la ciutat. Aquest protocol ha d'incloure la recerca sistemàtica i la detecció de casos d'emergència habitacional, eines de suport preventives com l'assessorament i ajuts econòmics, i agents negociadors i mediadors a disposició en casos de necessitat, a més d'una planificació que garanteixi un reallotjament immediat per a les persones afectades. A més, els republicans exigeixen al govern que informi a l'oposició de tots els casos de desnonament o risc de desnonament que hi ha a Sant Cugat. ERC-MES considera que la Tinència d’alcaldia de Polítiques de Cicle de Vida, Progrés Social i Habitatge gestiona de forma opaca la informació relativa als casos de desnonaments i d’emergència habitacional i no garanteix l’accés a la informació relativa a aquests casos a la resta del consistori. És per això que, a través de d'aquesta moció, demana que es posi llum sobre aquesta problemàtica a Sant Cugat, visibilitzada especialment en els darrers mesos. La moció també parteix de l'aixecament de la suspensió de la Llei 24/2015, de 29 de juliol, sobre mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, un text que el PP va portar al Tribunal Constitucional (TC), amb la suspensió que això comporta. Aquesta tardor, la Generalitat i el Govern espanyol han acordat aixecar la suspensió.

Algunes de les propostes que es van recollir a la primera trobada

Esquerra Republicana posa en marxa les trobades presencials d'Idees per a Sant Cugat

Esquerra Republicana arrenca les trobades sectorials del procés participatiu Idees per a Sant Cugat, el projecte per recollir idees per part de la ciutadania i els agents socials de cara a la redacció del programa electoral. Totes les trobades tindran lloc a la Casa de Cultura a les set vespre, i s'allargaran fins al mes de febrer. Aquest procés va en paral·lel al procés online, on qualsevol persona ja pot afegir la seva proposta a través del web Ideesxsantcugat.cat. La primera trobada ja va tenir lloc el passat 27 de novembre, amb la visió de Sant Cugat per part de les dones com a eix central. La propera tindrà lloc el 18 de desembre, amb les polítiques d'habitatge, urbanisme i model de ciutat com a tema principal. La següent arribarà ja passat Nadal, i girarà al voltant de la qualitat democràtica i la transparència (14 de gener). El torn de la mobilitat i el transport públic arribarà el 22 de gener, mentre que el feminisme i les polítiques d'igualtat arribaran el 28 de gener. Aquesta primera ronda de trobades obertes es tancarà amb la ponència de ciutat verda, medi ambient i sostenibilitat el 5 de febrer. A banda d'aquestes trobades, la secció local està pendent d'acabar de lligar-ne algunes altres amb agents i entitats de la ciutat vinculats estretament amb el món de l'esport, l'educació, etc.