Sant Cugat del Vallès

Èric Gómez, Mireia Ingla i Ferran Villaseñor, els regidors d'ERC-MES

ERC-MES proposarà al consistori la creació d'un protocol d'emergència habitacional

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presentarà al ple de desembre una moció per tal que l'Ajuntament impulsi un protocol per fer front als casos d'emergència habitacional de la ciutat. Aquest protocol ha d'incloure la recerca sistemàtica i la detecció de casos d'emergència habitacional, eines de suport preventives com l'assessorament i ajuts econòmics, i agents negociadors i mediadors a disposició en casos de necessitat, a més d'una planificació que garanteixi un reallotjament immediat per a les persones afectades. A més, els republicans exigeixen al govern que informi a l'oposició de tots els casos de desnonament o risc de desnonament que hi ha a Sant Cugat. ERC-MES considera que la Tinència d’alcaldia de Polítiques de Cicle de Vida, Progrés Social i Habitatge gestiona de forma opaca la informació relativa als casos de desnonaments i d’emergència habitacional i no garanteix l’accés a la informació relativa a aquests casos a la resta del consistori. És per això que, a través de d'aquesta moció, demana que es posi llum sobre aquesta problemàtica a Sant Cugat, visibilitzada especialment en els darrers mesos. La moció també parteix de l'aixecament de la suspensió de la Llei 24/2015, de 29 de juliol, sobre mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, un text que el PP va portar al Tribunal Constitucional (TC), amb la suspensió que això comporta. Aquesta tardor, la Generalitat i el Govern espanyol han acordat aixecar la suspensió.

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta

Esquerra reivindica al ple 'canviar de paradigma' per fer front al problema de l'habitatge

Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) ha reclamat a l'Ajuntament fer un canvi d'estratègia i implicar també els promotors privats en la lluita per un habitatge digne per a tots els santcugatencs i santcugatenques. 'Durant molts anys l'habitatge ha estat objecte d'especulació. És hora que els agents que s'han lucrat amb la compravenda també contribueixin a augmentar el parc d'habitatge públic', ha explicat la portaveu republicana, Mireia Ingla. El grup municipal ha presentat una moció encaminada a tal efecte, per tal de modificar el PGM per tal que el 30% dels habitatges de nova construcció o rehabilitats es destinin a protecció oficial, preferiblement de lloguer. Davant el compromís del govern de convocar una reunió a tal efecte per impulsar un projecte d'unes característiques semblants, els republicans han decidit retirar la moció. A més, Ingla també ha reclamat que l'Oficina Local de l'Habitatge potenciï el seu servei d'intermediació amb la ciutadania, en referència a una moció de la CUP-PC. Paral·lelament, el ple municipal també ha donat llum verda a realitzar un estudi per tal d'avaluar la viabilitat d'estudiar càmeres OCR, encaminades a llegir les matrícules dels vehicles. 'Volem reivindicar un model de seguretat de consens i que fugi de la demagògia. Aquest model també s'ha de basar en la proximitat, fomentat la policia verda i de barri', ha comentat el regidor Ferran Villaseñor. En aquesta línia, ha destacat que 'aquestes càmeres només visualitzen matrícules de vehicles. Són eines reactives i de previsió', ha afegit.  D'altra banda, la sessió també ha servit per tirar endavant una moció coimpulsada per ERC i el PSC per demanar a la Generalitat que impulsi una llei de memòria democràtica de Catalunya que permeti al govern català retirar la simbologia franquista. 'En una democràcia normal no podem tolerar un monument que exalta el franquisme i fa burla de bàndol perdedor', ha explicat el regidor d'ERC-MES i el Jovent Republicà, Èric Gómez.

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta

ERC-MES vol destinar a protecció oficial el 30% dels habitatges privats de nova creació

Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) s'ha marcat amb l'inici del nou curs polític la fita de promoure els habitatges de protecció oficial entre els promotors privats que edifiquin a Sant Cugat. En concret, els republicans volen que a partir d'ara el 30% del sostre dels edificis de nova construcció i els sotmesos a rehabilitació integral es destini a habitatges de protecció oficial prioritàriament de lloguer. Per portar-ho a terme, plantegen una modificació del Pla General Metropolità (PGM) relativa al habitatge plurifamiliar en sol urbà no consolidat i el consolidat. Aquest proposta es portarà a votació al ple de setembre, a través d'una moció presentada pel grup municipal d'ERC-MES. 'Vivim en una ciutat que ara ja no expulsa no només jovent, sinó també famílies que es veuen incapaces de fer front a l'augment dels preus del lloguer', ha explicat la portaveu republicana, Mireia Ingla, que també ha remarcat que la proposta és viable jurídicament, ja que hi ha una llei (18/2007) que permet posar aquesta condició a l'hora d'atorgar llicències urbanístiques d'edificació. 'És una llei que no s'ha aprofitat prou', ha lamentat. Tanmateix, ha matitzat que 'el primer que cal veure és si és viable econòmicament'. De fet, el primer acord de la moció reclama un estudi, abans de 3 mesos, per analitzar l'impacte econòmic de la mesura. 'Una de les nostres línies vermelles és que el govern no allargui els terminis perquè sí, com ens té acostumats amb altres qüestions', ha advertit el regidor Ferran Villaseñor. De la seva banda, el regidor d'ERC-MES i també del Jovent Republicà, Èric Gómez, ha subratllat la transcendència de la proposta. 'No oblidem que els promotors privats mercadegen amb un dret fonamental, el de l'habitatge. Els hem de fer corresponsables de la promoció dels habitatges de protecció oficial'. Així mateix, la moció contempla establir possibles vies per tal que sigui l'Ajuntament i entitats del tercer sector que puguin gestionar aquesta partida d'habitatges, així com el dret preferent per part de l'administració de comprar-los per destinar-los al lloguer social.

Edificis de Promusa / Foto: Santcugat.cat

ERC-MES i les Joventuts d’Esquerra Republicana veuen insuficient el Pla d’Acció Promusa 2030 per resoldre el problema de l’habitatge

El grup municipal d’ERC-MES ha votat aquest dilluns en la Junta General de Promusa contra el Pla d’Acció 2030 en considerar que no resol els problemes urgents que té Sant Cugat, traduïts essencialment en l’expulsió de joves i famílies de la ciutat a causa de la manca d’accés a l’habitatge. ‘El govern ens demana un acte de fe, amb unes previsions que depenen de molts factors externs i amb el precedent que fins ara hi ha hagut una fluixa política d’habitatge de lloguer i per a joves’, ha explicat la portaveu republicana, Mireia Ingla. El grup i les Joventuts d’Esquerra Republicana, a més, lamenten que la política d’habitatge es basi en concentrar tot l’habitatge públic previst en aquest pla als afores de la ciutat. ‘No oblidem tampoc que estan duent a terme unes previsions d’habitatges que no estan acordats encara amb el veïnat corresponent’, ha comentat Ingla en referència als 177 pisos que el govern té previst posar a la Floresta, tot i que encara està pendent del debat amb el veïnat. Ingla també ha criticat que el pla doni per segur la construcció de 650 habitatges a la zona de Can Fontanals, a prop de l’actual IES Leonardo da Vinci, per al 2027. ‘Estem parlant d’un terreny particular, i tot dependrà de les negociacions. És molt agosarat fer aquesta previsió abans de tenir res lligat’, ha reafirmat Ingla. ERC-MES i les JERC, d’altra banda, també ha recordat que el govern no ha complert l’acord de ple en què es comprometia a reprovar el gerent de Promusa, tal com establien les conclusions de la Comissió Teyco. Les dues forces també ha insistit en la manca d’habitatges per a joves: ‘Amb les xifres del pla, sembla que obvien que el col·lectiu jove és un dels més perjudicats per poder emancipar-se a la ciutat’. Els republicans, això sí, valoren positivament que el govern aposti per fi de manera clara per l’habitatge públic de lloguer, tal com va demanar ERC-MES en els acords d’estabilitat pressupostària amb el govern del 2016 i 2017.

Les portaveus de la CUP-PC, ICV-EUiA i ERC-MES

ERC-MES, CUP-PC i ICV-EUiA volen replantejar Promusa per fomentar l'habitatge públic de lloguer

L'oposició d'esquerres reclamarà al proper ple municipal una Junta General de Promusa amb l'objectiu de replantejar-ne el futur. 'Ja podem dir clarament que Sant Cugat s'ha convertit en una ciutat elitista. Molta gent, no només joves, és expulsada de la ciutat a causa de l'elevat preu de l'habitatge', ha explicat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla. 'Promusa no ha fet una aposta decidida per l'habitatge públic de lloguer, el que necessiten precisament moltes famílies', ha continuat. Juntament amb CUP-PC i ICV-EUiA, els republicans presentaran una moció per demanar la reunió de la Junta en els propers 3 mesos, i que abans d'aquesta trobada l'oposició disposi de tota la informació pel que fa al patrimoni immobiliari i el sol actual de Promusa. 'Promusa té un mal endèmic: el sobrecost que té. Obrir la finestra són 100.000 euros l'any, i cal tenir en compte que ara l'empresa gestiona la zona blava. Si no ho fes, hauria fet fallida', ha explicat la portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert. 'És el moment de pensar què fem amb l'empresa i cap a on l'orientem. Tenim una emergència habitacional', ha apuntat l'ecosocialista Roser Casamitjana, que ha demanat també un consell d'administració més plural del que hi ha ara. La moció també subratlla que el lloguer permet una rotació de persones, mentre que la venda implica la pèrdua de sol públic. Per Ingla, l'objectiu primordial de Promusa és fer habitatge públic de lloguer però en comptes d'això, explica, s'ha apostat sempre per la venda. 'Han volgut competir amb el sector privat, fet que ha comportat que els preus de l'habitatge públic fossin força semblants als del mercat immobiliari. La funció pública i social, per tant, s'ha pervertit'. La portaveu d'ERC-MES ha recordat, a més, que l'habitatge públic de lloguer per a joves i gent gran és obligatori legalment i que, a banda d'això, cal impulsar promocions per a famílies i gent de mitjana edat.