Sant Cugat del Vallès

Imatge d'arxiu del consell de barri de Mira-sol / Foto: Santcugat.cat

ERC-MES lamenta que no es convoqui un consell de barri extraordinari a Mira-sol sobre el protocol dels projectes de lliure disposició

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) lamenta que la presidenta del consell de barri de Mira-sol, Carmela Fortuny, no hagi convocat aquest òrgan per tal de debatre l’aprovació del protocol pels projectes de lliure disposició d’aquest òrgan, i hagi optat per la via telemàtica per sotmetre’l a votació. Els republicans consideren que una votació d’aquesta mena ha de passar pel consell de barri, on tots els vocals i el veïnat puguin dir la seva opinió.   ‘Sabem d’on venim. No és la primera vegada que Fortuny ha denegat la paraula als assistents a un consell. De fet, el pressupost de lliure disposició va ser aprovat amb el vot en contra de diverses entitats’, ha recordat la vocal d’ERC-MES, Eva Lafuente. La republicana ha reivindicat la total transparència a l’hora de traslladar als membres del consell i el públic assistent qualsevol decisió presa. ‘Un consell extraordinari no ha de ser un impediment, sinó una oportunitat perquè veïns, veïnes i entitats expressin la seva opinió’.   El protocol pels projectes de lliure disposició del consell de barri de Mira-sol 2018 ha estat elaborat pel vicepresident del consell, Xavier Barbany, i diversos vocals.

Eva Lafuente, amb Mireia Ingla i Èric Gómez, en una imatge recent

ERC-MES carrega contra la mala gestió del govern amb el consell de barri de Mira-sol

ERC-MES lamenta la mala gestió que està duent a terme l’equip de govern en relació amb el consell de barri de Mira-sol i el seu pressupost de lliure disposició. ‘No entenem com es pot aprovar una inversió de 113.000 euros per a un carril bici a Mas Gener, al qual s’han oposat diverses entitats i veïns/es del propi barri’, ha lamentat la vocal d’ERC-MES a Mira-sol, Eva Lafuente.   La sessió del consell de barri extraordinari per abordar la qüestió de les partides de lliure disposició ha tingut lloc aquest dimecres al vespre. Una trobada, ha recordat Lafuente, que ja es va anul·lar fa unes setmanes avisant el veïnat amb molt poc marge d’antelació, el mateix dia del consell. ‘Alguns veïnes i veïns es van presentar al Casal de Mira-sol i es van trobar la sorpresa que no hi havia consell de barri’, ha explicat la republicana. En aquesta línia, ERC-MES lamenta també que la presidenta de l’òrgan, Carmela Fortuny, hagi negat inicialment l’oportunitat al públic d’intervenir a la sessió d’aquest dimecres. Tot i que és cert que el Reglament Orgànic Municipal (ROM) i el reglament dels consells de barri no preveuen aquesta circumstància en un ple extraordinari, també cal tenir en compte que tampoc ho impedeixen explícitament. ‘Era qüestió de voluntat política; de fet, ja en l’ordre del dia que se’ns va passar fa uns dies no hi havia un torn de precs i preguntes, malgrat que ho vam demanar’, ha remarcat Lafuente. Després de la insistència d’ERC-MES i altres agents polítics i veïnals, la presidència ha accedit a obrir un torn de paraula del públic. D’altra banda, els republicans lamenten que s’hagi aprovat una partida de 113.000 euros per a un carril bici per a Mas Gener quan no hi ha consens, ni entre les entitats del propi consell ni entre el veïnat d’aquest mateix barri. ‘Entenem que el lliure disposició ha d’anar en benefici del districte en general; ara bé, si s’aprova una partida per a un barri específic, el mínim és que hi hagi un acord general entre el veïnat en qüestió’, ha manifestat la vocal d’ERC-MES.

Èric Gómez, Mireia Ingla i Eva Lafuente

ERC exigeix al govern de l'Estat que compleixi el compromís del Congrés de solucionar el soroll a Mas Gener

Esquerra Republicana exigirà al govern de l'Estat que inclogui una partida pressupostària en els Pressupostos Generals de l'Estat per solucionar els problemes de soroll de Mas Gener, causats per l'autopista B-30/AP-7. 'Lamentem que el govern espanyol no hagi complert el compromís establert pel Congrés de solucionar aquesta problemàtica', ha explicat el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez. De la seva banda, la representant al consell de barri de Mira-sol, Eva Lafuente, ha explicat que hi ha un pla d'acció contra el soroll però que es basa en unes directrius de fa més de 10 anys. 'Entenem que el veïnat no pot esperar gaire més'. El grup parlamentari a Madrid presentarà una esmena perquè els pressupostos incloguin una partida a tal efecte. Fa uns mesos, el Congrés va aprovar una Proposició No de Llei (PNL) que instava el govern a posar els recursos necessaris per tal de solucionar els problemes de soroll a la zona de Mas Gener, especialment al carrer de Guadalajara. Una PNL que va ser aprovada però que l'Estat ha incomplert, ja que no ha destinat cap partida en els Pressupostos Generals de l'Estat sobre aquesta qüestió. 'Fem una crida a tots els grups perquè votin a favor de l'esmena, especialment a Ciutadans. Albert Rivera ja ha dit que votarà els comptes però confiem que la seva secció local de Sant Cugat apreti en aquesta qüestió', ha continuat Gómez. Paral·lelament, els republicans també han presentat una esmena encaminada a pagar a l'Ajuntament els 6,5 milions d'euros que l'administració local hauria d'abonar a Adif a causa d'una sentència ferma. 'Adif no hauria de dedicar-se a especular. El més just seria que el deute es compensés amb una partida inclosa als pressupostos', ha manifestat la portaveu del grup municipal, Mireia Ingla. ERC també reclama una partida per solucionar l'infrafinançament històric del Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat, a més d'abonar-li el que li va deixar de pagar al 2011 al·legant una conjuntura econòmica desfavorable.

Un veí, observant l'autopista des de la zona del carrer de Guadalajara

El Congrés aprova la Proposició no de Llei d’ERC per solucionar els problemes acústics de Mas Gener

La comissió de Foment del Congrés dels Diputats ha aprovat la Proposició no de Llei (PNL) d’ERC per reclamar al ministeri corresponent solucions per als problemes acústics que genera l’AP-7 al seu pas pel barri de Mas Gener. La votació, que ha tingut lloc aquest dimecres al vespre, ha acabat amb 22 vots a favor (ERC, PSOE, Podem, C’s, PNV i Grup Mixt) i 14 abstencions (PP).   La diputada i portaveu d’ERC a la comissió, Teresa Jordà, ha estat l’encarregada de defensar la proposta. ‘Des de fa més d’una dècada, els veïns i veïnes de Mas Gener pateixen un malestar espantós a causa del soroll de l’AP-7/B-30’, ha assegurat. ‘El mapa de soroll del barri és del 2007 i des d’aleshores el ministeri no l’ha actualitzat, quan ho hauria d’haver fet al 2012’, ha continuat. La portaveu també ha posat èmfasi en la capacitat del veïnat per organitzar i portar les seves reivindicacions al ple de l’Ajuntament i a altres administracions.   La PNL insta el govern de l’Estat a actualitzar el mapa acústic de Mas Gener, establir mesures definitives per solucionar els problemes acústics i incorporar una partida als pressupostos generals de l’estat per tal d’aconseguir-ho.   Jordà, juntament amb els regidors Mireia Ingla i Èric Gómez, el senador santcugatenc Bernat Picornell i la vocal d’ERC-MES al consell de barri de Mira-sol, Eva Lafuente, va visitar aquest dilluns el barri i es va reunir amb veïns de la zona per conèixer de primera mà el problema que pateix el veïnat.   La proposta va ser presentada a instàncies del grup municipal ERC-MES, que confia que el govern compleixi la proposta i destaca la necessitat de vetllar de ben a prop perquè així sigui.  

Mira-sol, AP-7, Teresa Jordà, probemes acústics, soroll, Bernat Picornell, Eva Lafuente, Mireia Ingla, Èric Gómez

ERC presenta al Congrés una proposta per resoldre els problemes acústics que genera l'AP-7 a Mas Gener

Esquerra Republicana ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) a la comissió de Foment del Congrés dels Diputats per tal que el ministeri corresponent resolgui, de manera definitiva i al més aviat possible, els problemes de soroll que pateix el veïnat de Mas Gener a causa de l'AP-7. 'Confiem que aquest tema aviat quedi aviat relegat a les hemeroteques de Sant Cugat', ha explicat la diputada i portaveu de la comissió de Foment, Teresa Jordà, que ha visitat la zona i ha parlar amb els veïns sobre la qüestió. Jordà ha estat acompanyada pel senador Bernat Picornell i també per la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, el regidor Èric Gómez i la vocal d'ERC-MES a Mira-sol, Eva Lafuente. 'El darrer mapa acústic es va dur a terme al 2007 i des d'aleshores no n'hem tingut cap altre, quan és obligatori fer-ne un cada cinc anys', ha subratllat Lafuente, que ha afegit que va ser l'Ajuntament i la Diputació qui van haver de fer el pas per tenir-ne un d'actualitzat. 'L'impacte acústic dels darrers anys és brutal', ha sentenciat la vocal de Mira-sol. La PNL d'ERC proposa, d'una banda, elaborar un nou mapa abans de finalitzar el primer trimestre del 2017 i, de l'altra, desenvolupar les mesures necessàries per tal de minimitzar els nivells de soroll provocat per l'AP-7 (B-30 al seu pas per Sant Cugat). La idea d'ERC és incorporar en els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2017 una partida per poder fer realitat aquest projecte. 'La nova aritmètica parlamentària fa molt possible que s'aprovi, i més tenint en compte que l'Ajuntament i els grups municipals estan al darrere fent pinya amb el veïnat. Ara ens toca a nosaltres batallar perquè s'aprovi', ha recordat Jordà.