Sant Cugat del Vallès

Ingla, Gómez i Villaseñor, en una imatge d'arxiu

ERC-MES s'absté 'per responsabilitat' en l'aprovació inicial del pressupost 2019

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) ha optat per una abstenció responsable perquè es pugui tramitar l'aprovació inicial dels pressupostos per al 2019. 'No ens enganyem. Parlem d'uns comptes que tindran una vigència política de 6 mesos perquè al maig tenim eleccions', ha puntualitzat Ferran Villaseñor. El regidor republicà ha assenyalat que pa prioritat per ERC-MES continua sent el compliment dels acords a què es va arribar amb el govern abans que aquest trenqués el pacte d'estabilitat pressupostària. Així, el grup municipal posa l'accent en la cobertura de la piscina del Parc Central, la continuïtat del Pla de Millora del barri del Monestir-Sant Francesc i el projecte de la Unió Santcugatenca, la realització de la sala polivalent/de concerts al 2019 i una política valenta i decidida per fer front al problema de l'habitatge. 'Les opcions del govern són o tornar a incomplir els acords establerts o tirar-los endavant d'una vegada', ha conclòs Villaseñor. D'altra banda, la sessió plenària també ha servit per aprovar per àmplia majoria les 3 propostes que ERC-MES ha portat a votació. D'una banda, el projecte per impulsar els patits oberts a les escoles i instituts, tal com ha explicat Èric Gómez: 'És una oportunitat de facilitar sentiments de comunitat i esperit solidari entre la ciutadania de Sant Cugat'. La moci´po ha tirat endavant amb el suport de totes les forces polítiques menys de C's (en contra) i el PP (abstenció). A més, els republicans també han presentat una moció per crear la història social i clínica compartida per tal d'agilitzar els tràmits per poder ajudar les persones ateses per l'administració local. La portaveu del grup municipal, Mireia Ingla, ha defensat que 'la salut va estretament lligada a les classes socials i també és un símptoma de les desigualtats vigents'. En aquesta ocasió tots els grups polítics han votat a favor menys el PP, que s'ha abstingut. Finalment, la sessió plenària també ha servit per aprovar una moció de commemoració i reivindicació del primer aniversari de l'U d'Octubre: 'Va ser la màxima expressió de la voluntat d'un poble de voler-se expressar, però també de la repressió de l'Estat', ha explicat Ingla, que també ha aprofitat l'ocasió per recordar que aquest dilluns feia 78 anys de l'assassinat del president Companys: 'Va ser un episode indigne però avui dia, lamentablement, amb els nostres companys i companyes empresonades a l'exili i a la presó, tenim nous exemples d'aquesta mena d'episodis', ha sentenciat la portaveu.

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta

El ple dona llum verda a les dues propostes presentades per ERC-MES sobre reciclatge i promoció econòmica

El ple municipal ha donat llum verda aquest dilluns a les propostes d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) per fomentar el reciclatge de l'oli usat i per crear un Consell Econòmic i Social per fomentar l'activitat als parcs empresarials de la ciutat. Les dues mocions han tirat endavant per àmplia majoria, amb unanimitat la primera i la segona només amb les abstencions de la CUP-PC i ICV-EUiA. 'L'oli usat és altament contaminant. Creiem que cal fer un pas endavant i fomentar el reciclatge d'aquest element. Al 2011 es va instal·lar punts de reciclatge per diversos punts de la ciutat, però ja va sent hora que s'ampliïn i que es pugui fomentar entre la ciutadania aquesta pràctica', ha explicat el regidor d'ERC-MES i el Jovent Republicà, Èric Gómez. De la seva banda, Ferran Villaseñor, ha explicat que 'el que demanem que és que els diferents agents econòmics, socials i polítics tinguin un espai comú de trobada'. 'En aquest ens es pot discutir aspectes de mobilitat, senyalització i aparcament, entre molts d'altres, en parcs empresarials i altres zones d'interès', ha afegit. A més, la sessió també servit per reclamar una vegada més la llibertat dels presos i les preses polítiques. 'És una injustícia també per a les seves famílies, que han de recórrer centenars de quilòmetres per veure'ls. La presó preventiva no té cap sentit. No oblidem que s'ha fet un ús ideològic del dret', ha explicat la regidora i portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla. La republicana també s'ha referit a les declaracions de fa anys de Quim Torra, portades al ple per PP i C's en una moció que ha quedar rebutjada. 'No compartim les declaracions de l'ara president, però val a destacar que s'ha disculpat. Vostès viuen de la confrontació, quan aquesta baixa, el seu discurs perd sentit'. 'Nosaltres volem una República inclusiva i plural. El Robert Masih, l'Anna Surra i la Najat Driouech representen aquesta voluntat de cohesió', ha sentenciat. Finalment, els republicans també s'han sumat a les propostes de la CUP-PC per crear un premi literari de narrativa en català i per impulsar una Oficina d'Atenció i Informació al Pensionista.

Imatge d'arxiu del ple municipal

Llum verda del ple a la proposta d'ERC-MES per millorar la mobilitat a Can Magí

El ple municipal ha donat llum verda a la proposta del grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) per millorar la mobilitat de Can Magí. Tanmateix, els republicans han lamentat que les esmenes que les esmenes de l'equip de govern no concretin les mesures i el calendari a emprendre. 'Ha estat el mateix veïnat que ha demanat la zona verda, i ja fa temps que ho fa. És una llàstima que no es pugui concretar el pla una mica més', ha explicat el regidor Èric Gómez. D'altra banda, ERC-MES ha donat suport a la proposta de modificació del Pla General Metropolità (PGM) per protegir l'entorn de Torre Negra. 'No serà el darrer capítol d'aquesta lluita, però creiem que ara més que mai cal unitat política, una unitat d'acció que ara mateix no tenim perquè C's i PP se n'han despenjat', ha explicat el regidor Ferran Villaseñor. Malgrat això, el tràmit ha prosperat amb el suport de la resta de grups polítics. La llibertat d'expressió ha estat, una vegada més, un altre dels epicentres del debat d'aquest dilluns. En aquesta línia, Gómez ha estripat un retrat del Rei per revindicar aquest dret en el debat per donar suport als rapers Valtonyc, Hasel i Elgio. 'Això que estic fent és llibertat d'expressió, igual que cremar el retrat del Rei. Sembla que per l'Estat espanyol la llibertat d'expressió només es pot exercir quan no molesta', ha sentenciat. El també regidor de les JERC també ha defensat la moció per rebutjar el nomenament de la jutgessa Maria Elósegui com a membre del Tribunal Europeu de Drets Humans per les seves declaracions lgtbifòbiques. 'És una vergonya que l'Estat espanyol nomeni aquesta persona després de les seves declaracions contra persones transsexuals, homosexuals, etc.' De la seva banda, la portaveu Mireia Ingla ha reivindicat que 'la igualtat d'oportunitats és fonamental per a la conciliació i combatre la divisió sexual del treball'. La republicana ha justificat l'abstenció en la moció de C's sobre els premis a la conciliació perquè 'no és un tema de premi o no premi.

Un moment abans del començament del ple

'El seu projecte per la ciutat està esgotat i viu de rèdits anteriors'

L'idea de ciutat del PDeCAT està esgotada i no hi ha ningú que lideri el projecte, i per això cal una alternativa de govern. Aquesta és la idea principal que ha defensat Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) durant el ple extraordinari de ciutat que ha tingut lloc aquest divendres. 'El seu projecte per la ciutat està esgotat i viu dels rèdits anteriors. No hi ha ningú que lideri aquest govern ni organitzi a on anar, tot i que em temo que no ho saben', ha defensat la portaveu republicana, Mireia Ingla. La republicana ha començat fent la intervenció fent un balanç de la feina feta, i ha destacat les 55 mocions presentades de caràcters local. 'La majoria d'elles han quedat al calaix del govern, en un capítol més del govern dels incompliments', ha remarcat. Ingla ha continuat reafirmant la voluntat de complir el programa electoral. 'Aquesta és la nostra prioritat, per davant de les lluites partidistes', ha explicat. 'La gent es queixa que els seus impostos vagin a parar a serveis ineficients i ineficaços', ha continuat. A més, ha reivindicat més polítiques d'habitatge i ha lamentat el mal funcionament de l'Observatori Social de l'Habitatge. 'La primera sessió va ser un escàndol. No ens van donar dades suficients per analitzar la situació'. Pel que fa a les polítiques juvenils i d'oci, ha reclamat posar fil a l'agulla al Pacte per la Nit perquè 'va ser la nostra primera proposta del mandat i encara estem igual. Han volgut silenciar una ciutat que està viva'. Davant la rèplica de l'alcaldessa, Ingla ha assegurat que 'nosaltres no pactarem amb un partit que va donar suport al 155', en referència al PSC i al pacte que van signar amb PDeCAT-Demòcrates. La portaveu d'ERC-MES també ha demanat al PDeCAT que no confongui la ciutat amb el govern, 'perquè a nosaltres també ens agrada viure a Sant Cugat. El que trobem apocalíptica és la seva gestió'.

La sala de plens, en un moment d'aquest dilluns / Foto: TOT Sant Cugat

ERC-MES denuncia al ple l'incompliment del Pla Local de Joventut

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) ha votat en contra de la pròrroga del Pla Local de Joventut en considerar que s'ha incomplert una gran part del mateix. 'Vostès suspenen, una vegada més, en matèria de polítiques per a joves', ha lamentat el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez. 'Hi ha menys pisos de lloguer per a joves que abans', ha continuat Gómez, que ha recordat que la gran majoria d'aquests pisos els van impulsar els republicans durant el període que van ser al govern (2003-2007). El regidor ha explicat que s'han destinat alguns pisos de lloger per a joves al lloguer social. 'Potser podríem haver destinat part de les promocions de venda al lloguer social, i no pas les de lloguer per a joves, un col·lectiu que té seriosos problemes per emancipar-se', ha sentenciat. Malgrat això, la sessió ha servit també per aprovar el compromís de la ciutat amb la lluita contra la síndrome de Rett, a través d'una moció institucional presentada pels republicans a instàncies de l'Associació Catalana de Malalts de la Síndrome de Rett. La lectura de la proposta ha anat a càrrec d'un membre d'aquesta entitat. Es calcula que hi ha algunes desenes d'afectades arreu de la comarca. D'altra banda, també s'ha assolit la unanimitat a l'hora de decidir si cal o no replantejar i reenfocar l'estratègia de Promusa, l'empresa d'habitatge públic. 'Tenim un problema molt important amb l'habitatge: la gent ha de marxar de la ciutat, i no només parlem de joves. És una llàstima que el govern no ho vegi així', ha explicat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla. En veure l'oposició unida i que perdrien la votació, el govern sociovergent ha optat per donar suport a la proposta. El ple, a més, també ha aprovat la moció dels republicans per reclamar a l'Estat espanyol que resolgui l'infrafinançament històric del Centre d'Alt Rendiment (CAR), ubicat a Sant Cugat. 'L'Estat ha incomplert un compromís i demanem que #santcugat també treballi per solucionar-ho', ha declarat Gómez.

Gutiérrez (ICV-EUiA), Gibert (CUP-PC) i Ingla (ERC-MES)

ERC-MES, CUP-PC i ICV-EUiA lamenten que el govern sociovergent 'apliqui el corró' amb la nova majoria

Els grups municipals d'ERC-MES, la CUP-PC i ICV-EUiA acusen l'equip de govern de desvirtuar les propostes de l'oposició d'esquerres a través d'esmenes o mocions alternatives. 'És molt greu que es presenti una moció alternativa sobre un tema de violència masclista. La que vam presentar era amb la voluntat d'aconseguir el màxim consens', ha lamentat la portaveu republicana, Mireia Ingla, en referència a la moció sobre un pla de violència masclista que van presentar els tres grups i que van retirar, davant l'alta probabilitat que prosperés l'alternativa que va presentar Convergència. 'En violència masclista tot el que es pugui fer és insuficient', ha continuat Ingla. En la mateixa línia el regidor d'ICV-EUiA Ramon Gutiérrez ha explicat que 'nosaltres presentem propostes amb un esperit constructiu, i les esmenes que presenta el govern les desvirtuen'. 'Trobem a faltar manca d'autocrítica per part del govern a l'hora de presentar esmenes als altres grups', ha afegit. De fet, els tres grups també van presentar una proposta per fer uns pressupostos amb perspectiva de gènere que també va rebre esmenes del govern. Pels mateixos motius els grups d'esquerres les van retirar. La protaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, ha explicat que es tracta del nou joc de majories del ple, 'algunes explícites i altres no tant', referint-se a la sociovergència i a les abstencions puntuals del PP i el regidor no adscrit. 'Quan parlem de violència masclista, parlem d'una xacra que afecta la meitat de la població mundial i també Sant Cugat, hi hagi o no hi hagi víctimes mortals. És realment lamentable que Convergència presentés una alternativa on es puntualitzava que a la nostra ciutat no hi ha mortes per violència masclista'. Així doncs, els tres grups demanen al govern canviar la manera de negociar propostes amb els partits de l'oposició, 'presentant esmenes però també negociant amb voluntat constructiva i a través de tots els canals possibles'.

Els membres de Societat Civil, en el moment de la intervenció d'Èric Gómez

ERC-MES i les JERC planten cara a Societat Civil Catalana al ple municipal

El ple municipal d'aquest dilluns ha rebutjat la moció alternativa que havia presentat ERC-MES a proposta de les JERC sobre la proposta del PP i C's en relació amb Societat Civil Catalana. 'Els vincles de Societat Civil Catalana amb organitzacions feixistes i d'extrema dreta són evidents; el feixisme, ni a Sant Cugat, ni a la universitat ni enlloc', he sentenciat Èric Gómez, que ha estat increpat diverses vegades per membres de l'entitat, que han acudit al ple. La moció, finalment, ha estat rebutjada pels vots en contra de Convergència, C's, PSC i PP. ICV-EUiA i la CUP-PC han donat suport a la proposta dels republicans. La sessió ordinària d'aquest dilluns també ha servit per fer oficial l'entrada de Pere Soler (PSC) a l'equip de govern de Sant Cugat, fet que implica la formació de la primera sociovergència de la història de la nostra ciutat. Malgrat el pacte, el govern continuar sense tenir majoria absoluta. Així ho ha recordat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla: 'En política, quan no es poden explicar les coses, significa que s'ha pres una mala decisió'. 'Nosaltres donavem estabilitat sense cadires. Avui hem vist el pacte de la cadira sense estabilitat', ha exposat. La republicana també ha mostrat la seva preocupació pel fet que suposa que no una força no independentista entri al govern. 'Sant Cugat és una ciutat marcadament independentista, i ara entra al govern un regidor d'un partit que defensa la sacrosanta unitat d'Espanya'. Paral·lelament, el ple ha aprovat les tres mocions que havia presentat ERC-MES. Així, Sant Cugat instarà l'AMB a implantar la targeta verda sense discriminar els municipis fora de la zona 1. 'Hem patit ja molts greuges, com a ciutat, en temes de mobilitat', ha recordat Èric Gómez. A més, el ple també fomentarà un pla d'acció per actuar en casos de violència de gènere amb animals implicats. Es tracta d'una proposta que ERC-MES va presentar a instàncies de l'associació VIOPET i la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS).

Mireia Ingla, Èric Gómez, Ferran Villaseñor, ple municipal, sant cugat, erc-mes, Esquerra Republicana

Sant Cugat commemorarà el Dia Mundial de la sida i estudiarà instal·lar màquines de condons als instituts

El ple d'aquest dilluns ha aprovat per unanimitat la proposta del grup municipal d'ERC-MES de sumar-se al Dia Mundial de Lluita contra la sida. Així doncs, l'ajuntament penjarà el simbòlic llaç vermell el dia 1 de desembre i reforçarà els programes d'educació sexual. A més, la moció republicana també inclou estudiar la possibilitat d'instal·lar màquines de condons als instituts de la ciutat, un punt al qual PP i C's han votat en contra. 'Cal impulsar el pacte social per combatre l'estigmatització i la discriminació que pateixen les persones que tenen el virus', ha explicat el regidor Èric Gómez. 'No ens agradaria que el debat se centri en les màquines de condons als instituts', ha afegit. Paral·lelament, la sessió també ha servit per reclamar al Congrés que rebaixi l'IVA veterinari del 21% al 10%, una proposta que Esquerra Republicana va presentar a Madrid i que es va aprovar amb el suport de la majoria de la cambra (tret del PP, que va votar-hi en contra, i C's, que s'hi va abstenir). 'La salut humana va vinculada a l'animal, i això sembla que a vegades no es tingui en compte', ha explicat el regidor Ferran Villaseñor, que també ha volgut posar en valor la tasca que fan el Cau Amic i la Plataforma Animalista del municipi. De la seva banda, Mireia Ingla ha defensat que Sant Cugat doni suport a la convocatòria del referèndum per la independència de Catalunya al 2017. 'Els independentistes per damunt de tot som demòcrates. També volem que votin els que no volen la independència, inclosos aquests regidors que marxen del ple quan no volen debatre aquesta mena de mocions', ha explicat la portaveu en referència als càrrecs electes de Ciutadans. La part final del ple, a més, també ha servit per dur a terme l'aprovació inicial dels pressupostos de 2017, que tiraran endavant gràcies a l'acord d'estabilitat pressupostària que el govern va signar amb el grup republicà. 'Estem molt satisfets d'aquest acord, entre d'altres coses perquè s'inclouen moltes de les reivindicacions històriques de l'esquerra', ha valorat Villaseñor.

Oriol Junqueras, ERC, Esquerra Republicana, ERC-MES, ERC Sant Cugat

ERC-MES reclamarà al ple donar suport a les conclusions de la comissió pel procés constituent

Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres presentarà una moció al ple de setembre per tal de manifestar el suport a les conclusions elaborades per la Comissió del Procés Constituent, aprovades al Ple del Parlament de Catalunya del 27 de juliol. El text subratlla que 'aquesta fita és un nou pas per complir amb el mandat democràtic del 27 de setembre passat'. El procés cap a la independència, diu la moció, ha sorgit de la ciutadania catalana, que ha de ser la protagonista del procés constituent. Per ERC-MES, el món municipal ha de ser una vegada més al costat del Parlament de Catalunya en l’exercici de la voluntat del poble. Entre els conclusions a les quals volen donar suport els republicans destaquen la que diu que 'no hi ha cap marge d’acció per al reconeixement del dret de deci­dir del poble català dins el marc jurídic constitucional i legal espanyol. L’única ma­nera possible d’exercir aquest dret és per la via de la desconnexió i l’activació d’un procés constituent propi'. A més, aquestes conclusions preveuen convocar un referèndum sobre la nova Constitució, una vegada les lleis de desconnexió hagin estat desplegades i l'Assemblea Constituent hagi aprovat el projecte de la nova carta magna.