Sant Cugat del Vallès

Ingla, Gómez i Villaseñor, en una imatge d'arxiu

ERC-MES s'absté 'per responsabilitat' en l'aprovació inicial del pressupost 2019

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) ha optat per una abstenció responsable perquè es pugui tramitar l'aprovació inicial dels pressupostos per al 2019. 'No ens enganyem. Parlem d'uns comptes que tindran una vigència política de 6 mesos perquè al maig tenim eleccions', ha puntualitzat Ferran Villaseñor. El regidor republicà ha assenyalat que pa prioritat per ERC-MES continua sent el compliment dels acords a què es va arribar amb el govern abans que aquest trenqués el pacte d'estabilitat pressupostària. Així, el grup municipal posa l'accent en la cobertura de la piscina del Parc Central, la continuïtat del Pla de Millora del barri del Monestir-Sant Francesc i el projecte de la Unió Santcugatenca, la realització de la sala polivalent/de concerts al 2019 i una política valenta i decidida per fer front al problema de l'habitatge. 'Les opcions del govern són o tornar a incomplir els acords establerts o tirar-los endavant d'una vegada', ha conclòs Villaseñor. D'altra banda, la sessió plenària també ha servit per aprovar per àmplia majoria les 3 propostes que ERC-MES ha portat a votació. D'una banda, el projecte per impulsar els patits oberts a les escoles i instituts, tal com ha explicat Èric Gómez: 'És una oportunitat de facilitar sentiments de comunitat i esperit solidari entre la ciutadania de Sant Cugat'. La moci´po ha tirat endavant amb el suport de totes les forces polítiques menys de C's (en contra) i el PP (abstenció). A més, els republicans també han presentat una moció per crear la història social i clínica compartida per tal d'agilitzar els tràmits per poder ajudar les persones ateses per l'administració local. La portaveu del grup municipal, Mireia Ingla, ha defensat que 'la salut va estretament lligada a les classes socials i també és un símptoma de les desigualtats vigents'. En aquesta ocasió tots els grups polítics han votat a favor menys el PP, que s'ha abstingut. Finalment, la sessió plenària també ha servit per aprovar una moció de commemoració i reivindicació del primer aniversari de l'U d'Octubre: 'Va ser la màxima expressió de la voluntat d'un poble de voler-se expressar, però també de la repressió de l'Estat', ha explicat Ingla, que també ha aprofitat l'ocasió per recordar que aquest dilluns feia 78 anys de l'assassinat del president Companys: 'Va ser un episode indigne però avui dia, lamentablement, amb els nostres companys i companyes empresonades a l'exili i a la presó, tenim nous exemples d'aquesta mena d'episodis', ha sentenciat la portaveu.

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta

La plaça del Rei passa a dir-se plaça de l'1 d'Octubre

El ple de l'Ajuntament ha donat llum verda al canvi de nom de la plaça del Rei pel de la plaça de l'1 d'Octubre. Així ho ha aprovat el consistori amb els vots a favor d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES), PDeCAT-Demòcrates i la CUP-PC. 'És necessari que Sant Cugat compti amb un espai permanent que serveixi d'homenatge a totes les persones que van fer possible l'1 d'octubre', ha explicat el regidor d'ERC-MES i el Jovent Republicà, Èric Gómez. A més, el grup municipal també ha reivindicat la necessitat de continuar eradicant els noms de carrers franquistes que encara queden a la ciutat. D'altra banda, el consistori també ha donat llum verda a posicionar-se contra la sentència del cas 'La Manada', així com reclamar que el Codi Penal incorpori la perspectiva de gènere. 'A la sentència d'aquest cas hi ha un clar biaix patriarcal. No es tracta de fer populisme punitiu i endurir el Codi Penal, sinó d'aplicar-hi la perspectiva de gènere', ha reflexionat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla. Així mateix, també ha recordat que la sentència no empatitza amb la víctima ni tampoc amb 'l'horror que va patir'. Una vegada més, els republicans han reivindicat la necessitat d'un protocol contra les violències masclistes en grans esdeveniments, que s'aplicarà a partir d'aquesta Festa Major. De fet, la Festa Major també ha estat protagonista al ple de la mà de la moció que ha presentat ERC-MES de la mà del Jovent Republicà. El text, que proposa que els FGC obrin tota la nit durant les Festes Majors de Sant Cugat, Rubí i Terrassa, ha estat aprovat amb el suport de tot el consistori menys C's, que s'ha abstingut. Així doncs, l'Ajuntament traslladarà aquesta demanda a Ferrocarrils. 'Hem de dir al jovent que si beu no condueixi, però donant-li alternatives reals i viables al vehicle privat'. Un dels altres punts destacats que s'han debatut durant la sessió plenària d'aquest dilluns ha estat el Pla d'Igualtat de Gènere, al qual els republicans han votat en contra.

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta en una imatge d'arxiu / Foto: TOT Sant Cugat

ERC-MES celebra l'arribada del pressupost per al Pla Estratègic del barri del Monestir però lamenta el seu retard

Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) ha donat suport a l'aprovació inicial de la partida de més de 10 milions d'euros per al Pla Estratègic del barri del Monestir-Sant Francesc, tot i que ha lamentat que el pressupost s'hagi endarrerit. 'El desenvolupament del Pla arriba tard. A més, la plaça d'en Coll del barri necessita una millora general i creiem que la cobertura de les pistes de Sant Francesc pot arribar al 2018', ha puntualitzat el regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor. Tot i així, l'ha posat en valor perquè 'és un compromís que va més enllà del mandat i demostra unitat per part del consistori'. Més enllà d'aquest tema, els republicans han presentat una proposta perquè l'Ajuntament exigeixi l'alliberament dels presos polítics que ha comptat amb el suport totes les forces menys PP, C's (en contra) i PSC (abstenció). Durant aquest debat, la portaveu republicana, Mireia Ingla, ha manifestat que 'és surrealista acusar persones de sedició i rebel·lió quan estem davant d'un problema polític. El moviment independentista és i serà pacífic'. Per acabar ha sentenciat assegurant que 'vostès van guanyar en violència, nosaltres guanyarem a les urnes'. D'altra banda, el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez, ha carregat contra PP i C's per la seva postura envers l'escola catalana. 'Qui fa us partidista de l'educació són vostès. L'escola catalana és un exemple de llibertat, democràcia i integració'. Gómez ha afegit que a les escoles també s'hi fa política perquè s'educa en valors com el respecte, la diversitat, la pau, etc. 'Això és fer política i no passa res', ha sentenciat. A més, també ha criticat ambdós partits per la moció que han presentat conjuntament sobre reposar les banderes de l'Ajuntament: 'Heus aquí una moció nacionalista de qui diuen que no ho són. A vostès els fa més nosa una pancarta que demana #llibertatpresospolítics que les estàtues de Franco a places de pobles'.  D'altra banda, la proposta d'ERC-MES perquè els càrrecs electes puguin accedir al registre municipal d'entrada i sortida de documents ha tirat endavant amb el suport de totes les forces polítiques.

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta / Foto: TOT Sant Cugat

ERC-MES dona ple suport al decret d'alcaldia sobre el referèndum

El grup municipal d'ERC-MES ha expressat aquest dilluns ple suport a l'alcaldessa amb motiu del decret d'alcaldia de suport al referèndum de l'1 d'octubre. 'Senyora Conesa, compta amb nosaltres però també amb una majoria contundent del ple i també de la ciutat', ha expressat la portaveu republicana, Mireia Ingla, que també ha destacat la cita amb les urnes com la millor moció de censura contra Mariano Rajoy. Els republicans també han condemant que es faci la Policia Local com a cos judicial. 'L'Estat vol convertir la policia de proximitat en els nous grisos', ha explicat el regidor d'ERC-MES i les JERC Èric Gómez. Un dels altres punts culminants ha arribat de la mà de la moció d'ERC-MES i la CUP-PC sobre l'Operació Garzón. Els represaliats i exregidors Eduard Pomar i Ramon Piqué han estat els encarregats de posar veu a les reivindicacions de la resta de víctimes. 'Davant la repressió de l'Estat vam saber respondre de la millor manera: amb solidaritat i lluita', ha explicar Pomar. Tot seguit, els republicans han carregat contra C's i PP per posar en dubte la veracitat de les tortures. La sessió, a més, també ha permès aprovar la proposta d'ERC-MES sobre ampliar el catàleg de serveis de la Finestreta Única d'Atenció Empresarial (FUE) amb els tràmits urbanístics. El regidor Ferran Villaseñor ha agraït el suport de la resta de forces del ple per recolzar el text, que ha esdevingut institucional. Un dels altres punts culminants ha tingut lloc amb la moció sobre el trilingüisme de C's. El regidor Gómez ha lamentat el que ha considerat una moció 'cínica': 'L'anglès és una excusa per carregar-se un model d'immersió que ha generat cohesió social, i que va ser fruit de les demandes de les famílies que van venir a treballar d'altres llocs de l'Estat; elles volien que els fills i filles parlessin català', ha sentenciat.

Gómez, Ingla i Villaseñor, al ple

Sant Cugat treballarà per no acollir empreses vinculades a la indústria militar

El ple municipal d'aquest dilluns ha aprovat per àmplia majoria la proposta del Centre Delàs d'Estudis per la Pau per introduir clàusules en els criteris de contractació que evitin que empreses amb vincles armamentístics s'hi puguin presentar. 'La crisi migratòria té a veure amb el tràfic i la compravenda d'armes, és indubtable', ha explicat el membre de l'entitat Jordi Calvo, que ha intervingut al ple. 'L'Estat espanyol és un dels grans exportadors d'armes a la resta del món; no ho oblidem', ha afegit el regidor Èric Gómez. La proposta, presentada per ERC-MES, ICV-EUiA i CUP-PC, ha comptat amb el suport també de PDeCAT-Demòcrates i PSC, mentre que C's i PP hi han votat en contra. Paral·lelament, els republicans també han carregat contra C's i PP per la seva proposta de rebutjar el referèndum. 'Ja era hora que almenys els regidors i regidora de Ciutadans es quedessin al ple per debatre la qüestió', ha explicat Ferran Villaseñor en relació amb la freqüent l'absència dels taronges a l'hora de debatre aquestes qüestions. 'Mentre que nosaltres volem votar i debatre sobre la Seguretat Social i altres qüestions sobre la independència, l'Estat es tanca en banda i no ho permet', ha lamentat el regidor, que també ha explicat que 'ningú va dir que seria fàcil, però posarem totes les garanties per als funcionaris', en relació amb la moció del PSC per 'protegir' l'Ajuntament davant l'1O. 'És una llàstima que una part del govern presenti una moció així. Sap molt de greu'. Paral·lelament, la portaveu republicana, Mireia Ingla, ha manifestat el suport d'ERC-MES al manifest en favor de millores en l'atenció primària de salut, una proposta portada al ple per ICV-EUiA. 'Som conscients que qui menys recursos té, menys salut té; per això la conselleria està duent a terme un Pla de Xoc en aquest sentit', ha explicat Ingla, que també ha recordat la famosa frase de Daniel Alfonso amb l'exministre Fernández Díaz: 'Nos hemos cargado su sistema sanitario'.

Imatge del ple municipal / Foto: Cugat.cat

Sant Cugat aposta per impulsar una finestreta administrativa a l'EMD de Valldoreix

El ple municipal de Sant Cugat ha aprovat la proposta d'ERC-MES per crear una unitat administrativa a l'EMD de Valldoreix. 'Ens hem de creure la descentralització. La seva gent hauria de poder dur a terme tràmits administratius relacionats amb l'Ajuntament des de la seva propa administració', ha explicat el regidor Ferran Villaseñor. La proposta, que s'ha aprovat per unanimitat, també preveu que aquests tràmits es puguin dur a terme via telemàtica. D'altra banda, els republicans han retirat durant el mateix ple la proposta per establir un sostre salarial vinculat a la relació 1:12 (és a dir, que una persona no pugui guanyar en un mes més del que guanya un altre treballador en tot un any). Davant la negativa de Convergència a votar els acords en conjunt, el regidor Èric Gómez ha anunciat la retirada de la moció: 'És una llàstima. Aquesta moció estava ja rebaixada amb l'objectiu que pogués ser assumible per tots vostès', ha lamentat.  A més, el grup municipal d'esquerres també s'ha sumat a la proposta per homenatjar els santcugatencs deportats als camps nazis (CUP-PC), així com la de publicar els índex de preus del lloguer (ICV-EuiA). Finalment, els republicans s'han sumat al clam per defensar Torre Negra, portat al ple de la mà de la plataforma veïnal en defensa d'aquest entorn. En aquest sentit, ERC-MES ha tornat a demanar la unitat d'acció per part de totes les forces polítiques.  

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta, al ple d'aquest dilluns

El ple aprova dues propostes d'ERC-MES, però la sociovergència desvirtua les iniciatives de l'oposició d'esquerres

El consistori ha donat llum verda a les dues propostes del grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres. Així, el ple reclamarà a l'Estat el pagament de les beques als i les estudiants catalanes, així com la transferència d'aquesta competència a la Generalitat. 'Fa 23 anys que aquests ajuts haurien d'haver estat transferits al govern de Catalunya', ha expressat el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez. La moció ha comptat amb el suport de tots els grups tret del PP, que hi ha votat en contra. C's s'ha abstingut en un dels punts de l'acord. Paral·lelament, el consistori també ha aprovat tancar els baixos del Centre Social i Sanitari de la Floresta. Tanmateix, l'objectiu de la moció que havien presentat conjuntament CUP-PC, ICV-EUiA i ERC-MES era el de traslladar-hi el Casal de Joves del barri, un projecte que haurà d'esperar a causa de les esmenes de Convergència i PSC, que reclamen un procés participatiu innecessari perquè la proposta ja emana del veïnat i les associacions presents al respectiu consell de barri. En la mateixa línia, de fet, s'ha produït el debat introduït al ple pels mateixos grups per tal d'implantar un pla per lluitar contra la violència masclista a Sant Cugat, proposat originalment per la CUP-PC: Les esmenes del govern sociovergent desvirtuaven, explica l'oposició d'esquerres, l'esperit original de la moció i només proposaven continuar i intensificar allò que ja es duu a terme. Aquest mateix motiu ha provocat que la moció original d'ICV-EUiA es retirés, igual que la de la violència masclista. A banda d'això, la sessió ha servit perquè Sant Cugat s'adhereixi al Pacte Nacional del Referèndum. 'Tenim un mandat democràtic per fer un referèndum. Els ajuntaments, a més, són estructures d'estat i com a tal hi donaran suport', ha manifestat el regidor d'ERC-MES, Ferran Villaseñor. De la seva banda, la portaveu Mireia Ingla ha donat suport a l'entrada de Sant Cugat a la zona 1, tot i que ha expressat la seva discomformitat amb el fet que el govern no hagi avisat l'oposició sobre les negociacions.

Els membres de Societat Civil, en el moment de la intervenció d'Èric Gómez

ERC-MES i les JERC planten cara a Societat Civil Catalana al ple municipal

El ple municipal d'aquest dilluns ha rebutjat la moció alternativa que havia presentat ERC-MES a proposta de les JERC sobre la proposta del PP i C's en relació amb Societat Civil Catalana. 'Els vincles de Societat Civil Catalana amb organitzacions feixistes i d'extrema dreta són evidents; el feixisme, ni a Sant Cugat, ni a la universitat ni enlloc', he sentenciat Èric Gómez, que ha estat increpat diverses vegades per membres de l'entitat, que han acudit al ple. La moció, finalment, ha estat rebutjada pels vots en contra de Convergència, C's, PSC i PP. ICV-EUiA i la CUP-PC han donat suport a la proposta dels republicans. La sessió ordinària d'aquest dilluns també ha servit per fer oficial l'entrada de Pere Soler (PSC) a l'equip de govern de Sant Cugat, fet que implica la formació de la primera sociovergència de la història de la nostra ciutat. Malgrat el pacte, el govern continuar sense tenir majoria absoluta. Així ho ha recordat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla: 'En política, quan no es poden explicar les coses, significa que s'ha pres una mala decisió'. 'Nosaltres donavem estabilitat sense cadires. Avui hem vist el pacte de la cadira sense estabilitat', ha exposat. La republicana també ha mostrat la seva preocupació pel fet que suposa que no una força no independentista entri al govern. 'Sant Cugat és una ciutat marcadament independentista, i ara entra al govern un regidor d'un partit que defensa la sacrosanta unitat d'Espanya'. Paral·lelament, el ple ha aprovat les tres mocions que havia presentat ERC-MES. Així, Sant Cugat instarà l'AMB a implantar la targeta verda sense discriminar els municipis fora de la zona 1. 'Hem patit ja molts greuges, com a ciutat, en temes de mobilitat', ha recordat Èric Gómez. A més, el ple també fomentarà un pla d'acció per actuar en casos de violència de gènere amb animals implicats. Es tracta d'una proposta que ERC-MES va presentar a instàncies de l'associació VIOPET i la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS).

Un moment del ple d'aquest dilluns

L'Ajuntament es compromet a impulsar un pla per promoure el comerç just

El ple municipal d'aquest dilluns ha aprovat la proposta d'Esquerra Republica-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) d'elaborar un pla per tal que l'Ajuntament promogui els productes de comerç just. La introducció de clàusules a l'hora d'establir bases de contractació pública i l'adquisició de productes promocionals són alguns dels punts que preveu l'acord. La proposta ha comptat amb el suport de Convergència, la CUP-PC, ICV-EUiA i el PSC. C's i el PP s'han abstingut. 'El millor preu no sempre és el més barat', ha defensat el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez, que ha destacat com és d'ambiciós aquest pla. 'Volem que Sant Cugat sigui declarada ciutat de comerç just per part de l'Organització Mundial Pel Comerç Just'. Comprar aquesta mena de productes, ha afegit Gómez, també és contribuir als salaris dignes, el desenvolupament dels països empobrits, el medi ambient, etc. Paral·lelament, el consistori també ha donat suport a la moció republicana de suport a la Llei d'Igualtat Efectiva entre Dones i Homes, aprovada al 2015 però anul·lada pel Tribunal Constitucional (TC). 'Mentre hi hagi aquestes desigualtats no tindrem justícia social; totes són execrables però aquestes desigualtats afecten el 50% de la població mundial', ha explicat Mireia Ingla, la portaveu d'ERC-MES, que també ha lamentat que una vegada més la 'piconadora' del TC hagi tombat una iniciativa 'tant positiva com pionera'. Convergència, la CUP-PC, ICV-EUiA i PSC han donat suport al text. Malgrat això, la darrera proposta que presentaven els republicans no ha estat aprovada. Es tracta de la moció per crear un Pla Estratègic sobre la Policia Local, basat en criteris objectius i en què puguin participar totes les parts implicades. 'Entenem que la seguretat s'ha de regir per criteris objectius. El que volem és impulsar un model de seguretat consensuat, en què tothom pugui dir la seva i basat en una anàlisi prèvia', ha expressat el regidor Ferran Villaseñor. La moció ha quedat rebutjada pels vots contraris de Convergència, C's, PSC i PP.