Sant Cugat del Vallès

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta

El vot de qualitat de l'alcaldessa tomba la proposta per democratitzar el Consell d'Administració de Promusa

El vot de qualitat de l'alcaldessa ha permès al govern de PDeCAT-Demòcrates tombar la proposta de l'oposició (menys el PSC) per fer que el Consell d'Administració de Promusa reflecteixi la composició del ple, on el govern no té majoria absoluta. 'Van fer una modificació dels estatuts de Promusa abans de les eleccions del 2015 per interessos partidistes, saben que podien perdre la majoria absoluta. Per molts grups de l'oposició era una obligació demanar canvis', ha explicat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, durant la seva intervenció. Un empat en les votacions, amb ERC-MES, CUP-PC, ICV-EUiA, C's i PP d'una banda, i PDeCAT-Demòcrates i PSC de l'altra, amb l'abstenció del regidor trànsfuga, ha permès a l'alcaldessa exercir el seu vot de qualitat, tal com va succeir amb els pressupostos del 2018. 'Som una de les ciutats amb més demandes d'habitatge social però no aprofitem bé els recursos que tenim', ha explicat Ingla en referència al Pla d'Acció Promusa 2030, un projecte de qual ha dit que 'se'ns demana un acte de fe, perquè moltes de les seves previsions no se sap si són viables'. Finalment, la portaveu també ha volgut posar en valor la feina de l'oposició a l'hora de visibilitzar el problema de l'accés a l'habitatge a Sant Cugat: 'Mai s'havia parlat tant d'habitatge com darrerament, i és així gràcies a la insistència i i la feina que hem fet molts grups de l'oposició'. Paral·lelament, el consistori ha donat llum verda a la proposta d'ERC-MES i les JERC de reivindicar la figura de Guillem Agulló i demanar a la Comissió de Nomenclàtor que es estudiï la possibilitat de dedicar-li un carrer. 'Guillem Agulló va ser assassinat quan jo tenia 4 anys. Tanmateix, he crescut amb el seu referent a la memòria i he après de les idees que ell defensava', ha explicat Èric Gómez, que ha denunciat que mentre el seu assassí ja es troba en llibertat, 'tenim nou bones persones innocents empresonades'. La moció ha tirat endavant amb el suport de totes les forces polítiques menys C's i PP, que s'han abstingut.

Edificis de Promusa / Foto: Santcugat.cat

ERC-MES i les Joventuts d’Esquerra Republicana veuen insuficient el Pla d’Acció Promusa 2030 per resoldre el problema de l’habitatge

El grup municipal d’ERC-MES ha votat aquest dilluns en la Junta General de Promusa contra el Pla d’Acció 2030 en considerar que no resol els problemes urgents que té Sant Cugat, traduïts essencialment en l’expulsió de joves i famílies de la ciutat a causa de la manca d’accés a l’habitatge. ‘El govern ens demana un acte de fe, amb unes previsions que depenen de molts factors externs i amb el precedent que fins ara hi ha hagut una fluixa política d’habitatge de lloguer i per a joves’, ha explicat la portaveu republicana, Mireia Ingla. El grup i les Joventuts d’Esquerra Republicana, a més, lamenten que la política d’habitatge es basi en concentrar tot l’habitatge públic previst en aquest pla als afores de la ciutat. ‘No oblidem tampoc que estan duent a terme unes previsions d’habitatges que no estan acordats encara amb el veïnat corresponent’, ha comentat Ingla en referència als 177 pisos que el govern té previst posar a la Floresta, tot i que encara està pendent del debat amb el veïnat. Ingla també ha criticat que el pla doni per segur la construcció de 650 habitatges a la zona de Can Fontanals, a prop de l’actual IES Leonardo da Vinci, per al 2027. ‘Estem parlant d’un terreny particular, i tot dependrà de les negociacions. És molt agosarat fer aquesta previsió abans de tenir res lligat’, ha reafirmat Ingla. ERC-MES i les JERC, d’altra banda, també ha recordat que el govern no ha complert l’acord de ple en què es comprometia a reprovar el gerent de Promusa, tal com establien les conclusions de la Comissió Teyco. Les dues forces també ha insistit en la manca d’habitatges per a joves: ‘Amb les xifres del pla, sembla que obvien que el col·lectiu jove és un dels més perjudicats per poder emancipar-se a la ciutat’. Els republicans, això sí, valoren positivament que el govern aposti per fi de manera clara per l’habitatge públic de lloguer, tal com va demanar ERC-MES en els acords d’estabilitat pressupostària amb el govern del 2016 i 2017.

La sala de plens, en un moment d'aquest dilluns / Foto: TOT Sant Cugat

ERC-MES denuncia al ple l'incompliment del Pla Local de Joventut

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) ha votat en contra de la pròrroga del Pla Local de Joventut en considerar que s'ha incomplert una gran part del mateix. 'Vostès suspenen, una vegada més, en matèria de polítiques per a joves', ha lamentat el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez. 'Hi ha menys pisos de lloguer per a joves que abans', ha continuat Gómez, que ha recordat que la gran majoria d'aquests pisos els van impulsar els republicans durant el període que van ser al govern (2003-2007). El regidor ha explicat que s'han destinat alguns pisos de lloger per a joves al lloguer social. 'Potser podríem haver destinat part de les promocions de venda al lloguer social, i no pas les de lloguer per a joves, un col·lectiu que té seriosos problemes per emancipar-se', ha sentenciat. Malgrat això, la sessió ha servit també per aprovar el compromís de la ciutat amb la lluita contra la síndrome de Rett, a través d'una moció institucional presentada pels republicans a instàncies de l'Associació Catalana de Malalts de la Síndrome de Rett. La lectura de la proposta ha anat a càrrec d'un membre d'aquesta entitat. Es calcula que hi ha algunes desenes d'afectades arreu de la comarca. D'altra banda, també s'ha assolit la unanimitat a l'hora de decidir si cal o no replantejar i reenfocar l'estratègia de Promusa, l'empresa d'habitatge públic. 'Tenim un problema molt important amb l'habitatge: la gent ha de marxar de la ciutat, i no només parlem de joves. És una llàstima que el govern no ho vegi així', ha explicat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla. En veure l'oposició unida i que perdrien la votació, el govern sociovergent ha optat per donar suport a la proposta. El ple, a més, també ha aprovat la moció dels republicans per reclamar a l'Estat espanyol que resolgui l'infrafinançament històric del Centre d'Alt Rendiment (CAR), ubicat a Sant Cugat. 'L'Estat ha incomplert un compromís i demanem que #santcugat també treballi per solucionar-ho', ha declarat Gómez.

Les portaveus de la CUP-PC, ICV-EUiA i ERC-MES

ERC-MES, CUP-PC i ICV-EUiA volen replantejar Promusa per fomentar l'habitatge públic de lloguer

L'oposició d'esquerres reclamarà al proper ple municipal una Junta General de Promusa amb l'objectiu de replantejar-ne el futur. 'Ja podem dir clarament que Sant Cugat s'ha convertit en una ciutat elitista. Molta gent, no només joves, és expulsada de la ciutat a causa de l'elevat preu de l'habitatge', ha explicat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla. 'Promusa no ha fet una aposta decidida per l'habitatge públic de lloguer, el que necessiten precisament moltes famílies', ha continuat. Juntament amb CUP-PC i ICV-EUiA, els republicans presentaran una moció per demanar la reunió de la Junta en els propers 3 mesos, i que abans d'aquesta trobada l'oposició disposi de tota la informació pel que fa al patrimoni immobiliari i el sol actual de Promusa. 'Promusa té un mal endèmic: el sobrecost que té. Obrir la finestra són 100.000 euros l'any, i cal tenir en compte que ara l'empresa gestiona la zona blava. Si no ho fes, hauria fet fallida', ha explicat la portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert. 'És el moment de pensar què fem amb l'empresa i cap a on l'orientem. Tenim una emergència habitacional', ha apuntat l'ecosocialista Roser Casamitjana, que ha demanat també un consell d'administració més plural del que hi ha ara. La moció també subratlla que el lloguer permet una rotació de persones, mentre que la venda implica la pèrdua de sol públic. Per Ingla, l'objectiu primordial de Promusa és fer habitatge públic de lloguer però en comptes d'això, explica, s'ha apostat sempre per la venda. 'Han volgut competir amb el sector privat, fet que ha comportat que els preus de l'habitatge públic fossin força semblants als del mercat immobiliari. La funció pública i social, per tant, s'ha pervertit'. La portaveu d'ERC-MES ha recordat, a més, que l'habitatge públic de lloguer per a joves i gent gran és obligatori legalment i que, a banda d'això, cal impulsar promocions per a famílies i gent de mitjana edat.