Sant Cugat del Vallès

Entrevista a Gemma Aristoy al Nació Sant Cugat

Un any després de l'inici de la pandèmia causada per la COVID-19, la regidora de Salut de l'Ajuntament de Sant Cugat explica la seva experiència i valora la situació actual en l'entrevista que li va fer l'Anna Mira el passat 31 de març per NacióSantCugat:  El 28 de febrer del 2020 salten totes les alarmes a Sant Cugat. Es confirma el primer cas de la nova malaltia, el coronavirus, a la ciutat. El que aleshores era una mena de Grip, s'ha convertit en una pandèmia d'abast planetari que ha canviat la vida de tothom i de cop. La Gemma Aristoy (Sant Cugat, 1982) és la regidora de Salut de l'Ajuntament santcugatenc, la responsable política que ha hagut de fer mans i mànigues per evitar que la desgràcia encara fos més gran. Ara, un any i escaig després d'aquell primer moment, 5.409 santcugatencs (29 de març) han estat diagnosticats amb la Covid-19. Aristoy fa balanç dels primers mesos frenètics i es mostra optimista -a l'espera de les vacunacions- de cara el futur. - Quan van començar a arribar notícies del coronavirus, primer a la Xina, després a Itàlia, com les van rebre des de l'Ajuntament? - Va ser tot molt ràpid, però al principi ho veiem amb distància. Tots ens pensàvem que serien quinze dies i que algunes persones tindrien una mena de Grip amb febre, però que no ens afectarà gaire.   «La pandèmia ha fet evident que hem de fer un canvi de xip cap a una visió més comunitària» - Com es van assabentar que el primer cas havia arribat a la ciutat? Com ho van viure? - Va ser el 28 de febrer. La que va rebre la notícia del primer cas va ser l'alcaldessa, Mireia Ingla. La consellera de Salut, Alba Vergés, li va trucar i ens va comunicar que ja hi havia el primer cas a Sant Cugat, però no li vam donar gaire més importància. Ho vam viure amb el punt de preocupació, però amb la sensació que tots teníem al cap, que seria una cosa a curt termini. I la cosa s'ha anat allargant tant que fa més d'un any que estem amb una situació molt restrictiva.

Entrevista a Alba Gordó al Tot Sant Cugat

Alba Gordó: "Sant Cugat és una ciutat molt assequible amb bici" Entrevista amb la comissionada d'Emergència Climàtica de Sant Cugat, Alba Gordó, al Tot Sant Cugat. Alba Gordó és la comissionada per l’Emergència Climàtica de l’Ajuntament, que acaba de presentar un pla d’acció amb 63 mesures per fer front a la crisi climàtica. El 2019 es va aprovar l'emergència climàtica. Per què? Es va creure important fer-ho perquè, abans d'actuar, les administracions i tothom hem de ser conscients perquè fa les coses. Ens vam donar un cert temps per acordar una declaració amb les entitats ecologistes i actors significats de la ciutat. Finalment, el desembre de 2019 vam aprovar la declaració d'emergència climàtica. Què s’ha fet des de llavors? S’ha treballat molt. En primer lloc, s’ha avançat en la Zona de Baixes Emissions [que entrarà en vigor l’1 de maig]. La situació de pandèmia ens ha ajudat a accelerar accions amb més celeritat, com l’anella verda i el desplegament de la xarxa de carrils bicis. Altres accions de mobilitat ha estat la pacificació de l’entorn del Ciutat d’Alba. I més enllà de la mobilitat? En l’energia, hem canviat l’ordenança de bonificacions de l’IBI per incentivar que les comunitats de veïns facin una aposta per l’energia renovable. En alimentació, hem treballat amb els restauradors, que tenen molt interès en posar-se en contacte amb productors de la ciutat i de Collserola com l’Ortiga i la Rural. I estem fent una feina molt important contra el malbaratament alimentari, per recuperar menjar de les escoles que sobra i donar-los a persones que ho poden necessitar. En infraestructura verda i diversitat, estem col·laborant molt amb el Parc, on hi hem abocat més recursos que mai, per reduir al mínim el risc d’incendi.   Alba Gordó: "Sant Cugat no pot resoldre la situació d'emergència climàtica global" Per què és important estendre les polítiques ambientals a tota la institució? Els recursos de l'Ajuntament són limitats i és important que tothom, des del seu espai de treball, es posi aquestes ulleres.

L'alcaldessa respon les preguntes de la ciutadania al 'Línia directa' de Cugat Mèdia

Aquest dimecres, al programa 'Línia directa' de Cugat Mèdia, l'alcaldessa Mireia Ingla ha recollit i respost les preguntes que la ciutadania ha fet arribar a aquest mitjà multimèdia. Hi ha parlat, entre d'altres, de la nova ordenança de la Zona de Baixes Emissions, de mobilitat, del manteniment de la ciutat i de processos d'urbanització com el de l'avinguda de Baixador del Baixador i Can Borrull, entre d'altres. Podeu recuperar l'entrevista a Cugat Mèdia TV: Recupera el programa íntegre d'aquest dimecres amb Mireia Ingla

Es presenta la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat

Presentem la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat, la primera d’àmbit local que entrarà en vigor el 1r de maig. Una nova mesura que regularà la circulació dels vehicles més contaminants amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aire i la salut pública. Des de Sant Cugat continuem abordant l’emergència climàtica amb mesures beneficioses per a la ciutadania i el nostre entorn. La implantació de la ZBE és un pas més en la lluita contra el canvi climàtic, amb la voluntat de tenir una ciutat pacificada i una mobiltat sostenible. La proposta d'ordenança de la ZBE, que es portarà a aprovació definitiva al ple de dilluns, comprèn una àrea del centre de Sant Cugat de 4km2 delimitada per la Ronda Nord, el carrer de Sant Crist de Llaceres, el Passeig de Valldoreix i la carretera de Vallvidrera. Mireia Ingla: “Som una ciutat molt extensa i amb moltes zones verdes, però la gent del nucli urbà, les persones que viuen en el centre, també tenen dret a respirar un aire de qualitat i saludable.” Arriba el moment de la mobilitat sostenible, neta i saludable, i de posar la vida i les persones al centre, reduint les emissions per tal de millorar la qualitat de l’aire de tot el nostre entorn.

Nova Oficina Local d'Habitatge (OHL)

Presentem la nova Oficina Local d’Habitatge (OLH) situada al centre de Sant Cugat. L'alcaldessa Mireia Ingla explica que "implementem una mesura més en el marc de l’emergència de l’habitatge. Revertim la manca d’habitatge assequible i la insuficiència d’habitatge públic i social per a tothom a través de la nova OLH.” En Francesc Duch, tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, destaca que “convertim l’OLH en una finestreta única i transversal que cobreixi les necessitats de la ciutadania amb un paper actiu: informació, assessorament, reflexió. Creem coneixement i sensibilització perquè la ciutadania s’involucri en la problemàtica de l'habitatge.” La nova Oficina Local d'Habitatge (OLH) és, a partir d'ara, el punt accessible i únic de referència per a la ciutadania on s’incorporen tots els serveis municipals en l’àmbit de l’habitatge, fins ara disgregats, per cobrir totes les necessitats. L’OLH se situa en un lloc més visible i la dotem de més serveis amb l’objectiu d’aturar la gentrificació, l’expulsió de les famílies, millorar la cohesió social i fomentar la construcció sostenible. L’habitatge és un dret! Fem de Sant Cugat una ciutat per a tothom!