Sant Cugat del Vallès

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta

Sant Cugat canvia el nom de tres carrers franquistes després de la insistència d'ERC i el Jovent Republicà

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Moviment d’Esquerres (ERC-MES) posa en valor el canvi de nom de tres carrers franquistes de la ciutat, un tràmit que s'ha aprovat al ple de novembre després que la Comissió del Nomenclàtor hagi tancat una proposta sobre la qüestió. ‘Ha calgut molta insistència al ple per part d’ERC-MES, sense oblidar la feina al carrer que han fet els membres del Jovent Republicà, que van arrencar unes plaques franquistes al barri del Monestir-Sant Francesc que el govern encara no havia tret per deixadesa’, ha explicat el regidor d’ERC-MES i de les Joventuts d’Esquerra Republicana, Èric Gómez. Els republicans subratllen que és un pas important per eradicar el franquisme de manera defintiva dels carrers de la ciutat, però puntualitzen que encara cal estudiar si cal dur a terme més accions. El ple també ha servit, d'altra banda, per aprovar una moció d'ERC-MES per condemnar la monarquia espanyola. 'El Rei va tenir el cinisme de sortir per televisió i avalar la violència policial de l'1O i legitimar el A Por Ellos', ha manifestat la portaveu, Mireia Ingla. La moció ha tirat endavant amb el vot a favor de totes les forces del ple menys C's, PSC i PP, que ha votat en contra, a més de l'abstenció de Xavier Cortés. En el capítol de mobilitat, a més, el consistori també ha donat llum verda a la proposta dels republicans d'aplicar ajudes a l'habitatge segons la renda per tal de poder pagar el Tribut Metropolità del transport, després que Sant Cugat pugui desplaçar-se a Barcelona amb el cost d'una zona a partir del gener. 'La tarifa plana metropolitana és molt millor que ser zona 1: és més barat anar a Barcelona però mantenim el mateix preu per anar a la resta de les ciutats veïnes com Rubí o Terrassa', ha reivindicat Èric Gómez. Tot i així, ha destacat la necessitat de procurar que aquesta mesura tingui el mínim impacte possible, especialment en les rendes més baixes. 'No oblidem tampoc les ajudes al petit comerç, que hem d'estudiar'.

Una màquina expenedora de bitllets

ERC-MES demana que la tarifa plana metropolitana tingui el mínim impacte entre la ciutadania

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) vol que el govern ampliï els ajuts per al pagament de l'IBI, en funció de la renda, per tal minimitzar l'impacte de l'aplicació del Tribut Metropolità. Aquest impost s'aplicarà a la ciutat després que l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) hagi decidit aplicar una tarifa plana per a tots els seus municipis, inclosos els de la zona 2, per desplaçar-se a Barcelona. A més, els republicans també volen que l'equip de govern estudiï aplicar també ajuts per al petit comerç, que també veurà reflectit un augment en l'IBI comercial a causa d'aquest Tribut. El grup presentarà al ple de novembre una moció on també demana a l'AMB que millori el servei de transport públic de Sant Cugat i dels municipis de la segona corona i homologar-lo al dels municipis que formen part de la primera corona. A més, ERC-MES també demana a l'òrgan que mantingui la reducció de la quota del Tribut Metropolità per als immobles d’ús residencial. Fa uns dies, el Consell d'Administració de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va aprovar l'aplicació d'una tarifa plana per als desplaçaments entre els diferents municipis de l'AMB, independentment de la zona tarifària a la qual pertanyin (zones 1, 2A, 2B i 2C),i que entrarà en funcionament l’1 de gener de 2019 en els trajectes que tinguin origen i destí dins de l'àmbit dels 36 municipis que integren l'AMB, entre els quals s’inclou la nostra ciutat. Els republicans consideren que és una molt bona notícia mentre no arriba la T-Mobilitat, però reclamen que cal clarificar conceptes i resoldre algunes disfuncions, com per exemple la línia d'ajuts per compensar l'augment de l'IBI.  

Gómez, Ingla i Villaseñor, d'esquerra a dreta, al ple d'aquest dilluns

El ple aprova dues propostes d'ERC-MES, però la sociovergència desvirtua les iniciatives de l'oposició d'esquerres

El consistori ha donat llum verda a les dues propostes del grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres. Així, el ple reclamarà a l'Estat el pagament de les beques als i les estudiants catalanes, així com la transferència d'aquesta competència a la Generalitat. 'Fa 23 anys que aquests ajuts haurien d'haver estat transferits al govern de Catalunya', ha expressat el regidor d'ERC-MES i les JERC, Èric Gómez. La moció ha comptat amb el suport de tots els grups tret del PP, que hi ha votat en contra. C's s'ha abstingut en un dels punts de l'acord. Paral·lelament, el consistori també ha aprovat tancar els baixos del Centre Social i Sanitari de la Floresta. Tanmateix, l'objectiu de la moció que havien presentat conjuntament CUP-PC, ICV-EUiA i ERC-MES era el de traslladar-hi el Casal de Joves del barri, un projecte que haurà d'esperar a causa de les esmenes de Convergència i PSC, que reclamen un procés participatiu innecessari perquè la proposta ja emana del veïnat i les associacions presents al respectiu consell de barri. En la mateixa línia, de fet, s'ha produït el debat introduït al ple pels mateixos grups per tal d'implantar un pla per lluitar contra la violència masclista a Sant Cugat, proposat originalment per la CUP-PC: Les esmenes del govern sociovergent desvirtuaven, explica l'oposició d'esquerres, l'esperit original de la moció i només proposaven continuar i intensificar allò que ja es duu a terme. Aquest mateix motiu ha provocat que la moció original d'ICV-EUiA es retirés, igual que la de la violència masclista. A banda d'això, la sessió ha servit perquè Sant Cugat s'adhereixi al Pacte Nacional del Referèndum. 'Tenim un mandat democràtic per fer un referèndum. Els ajuntaments, a més, són estructures d'estat i com a tal hi donaran suport', ha manifestat el regidor d'ERC-MES, Ferran Villaseñor. De la seva banda, la portaveu Mireia Ingla ha donat suport a l'entrada de Sant Cugat a la zona 1, tot i que ha expressat la seva discomformitat amb el fet que el govern no hagi avisat l'oposició sobre les negociacions.

Imatge de l'entrada de l'estació d'FGC a Sant Cugat

ERC-MES reclama un sistema de bonificacions per a l’IBI, que s’apujarà després de l’acord amb l’AMB

El grup municipal d’ERC-MES demana al govern establir bonificacions de l’IBI per a la ciutadania i el petit comerç de Sant Cugat, en cas que es confirmi l’entrada de la ciutat a la zona tarifària 1 de transport. Si l’acord tira endavant, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) assumirà la gestió íntegra del transport públic a la ciutat i l’Ajuntament pagarà per aquest concepte una quantitat d’euros (encara a determinar) a l’entitat supramunicipal, fet que implicarà un augment en el rebut de l’IBI, tal com ha confirmat el mateix govern.   Des de fa un temps, l’AMB negocia amb els municipis del seu territori que es troben a la zona tarifària 2 (com Sant Cugat) perquè s’incorporin a la zona 1. Tot i que els republicans aposten per un sistema tarifari basat en el quilometratge recorregut per cada usuari (T-Mobilitat) perquè el consideren més just, veuen amb bons ulls la proposta mentre no s’apliqui aquest nou model.   Ara bé, davant l’augment de l’IBI degut al traspàs de la competència a l’AMB, ERC-MES demana establir un sistema de bonificacions destinat a la ciutadania i el petit comerç. A més, reclama a l’AMB que millori la freqüència de pas dels mitjans de transport i les marquesines, una vegada hagi assumit la gestió del transport públic local.   Tot i que l’entrada a la zona 1 suposaria que la T-10 per anar a Barcelona es rebaixaria dels 19,60 euros als 9,95, el grup municipal alerta que, per contra, el cost per anar a Terrassa, on hi ha l’hospital públic de referència, s’incrementaria considerablement. Sant Cugat estaria a la zona 1 i la cocapital vallesana a la 3, de manera que el preu d’una T-10 per desplaçar-s’hi seria de 26,75 euros. És per això que els republicans també demanen a l’equip de govern de Sant Cugat establir mecanismes per evitar que desplaçar-se altres municipis del Vallès situats fora de l’AMB suposi un greuge comparatiu.

La targeta pretén reduir l'afluència de vehicles a Barcelona i l'entorn, però Sant Cugat no se'n podria beneficiar

ERC-MES demana que la targeta verda metropolitana s'implanti sense discriminar Sant Cugat

El grup municipal d'Esquerra Republicana-Moviment d'Esquerres vol que Sant Cugat insti l'Àrea Metropolitana de Barcelona a no circumscriure la targeta verda metropolitana a la zona 1 del sistema tarifari integrat, fet impediria als santcugatencs i santcugatenques fer-ne ús, igual que altres localitats del Vallès. Els republicans, com a alternativa, proposen que s'implanti com un títol de transport que permeti viatjar en els serveis de transport públic que operen a tots els municipis que formen part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El text subratlla que la targeta verda metropolitana, tal com s’està estudiant implantar, suposarà un nou greuge per a la ciutadania de Sant Cugat. En aquest sentit, ERC-MES recorda que la gent del municipi ja pateix una discriminació en relació amb altres ciutats metropolitanes; mentre Castelldefels, per posar un exemple, forma part de la zona 1; Sant Cugat, tot i ser més a prop de Barcelona, forma part de la zona 2. La targeta verda, tal com s’està estudiant implantar, tan sols permetria viatjar en els serveis de transport públic que operen a la zona tarifària 1 del sistema tarifari integrat. Els republicans presentaran aquesta proposta al ple municipal de gener.