Sant Cugat del Vallès

Notícia

Governs complexos

Francesc Duch, regidor electe d'ERC-MES

En aquests temps tan convulsos, en què les majories absolutes ja no existeixen, els governs han de ser d'un sol color? O han de ser la representació complexa i reflex de la societat actual? El cas de les actuals negociacions per l'alcaldia de Barcelona m'ha fet reflexionar sobre quines diferències hi hauria entre un possible govern d'Esquerra Republicana i Barcelona en Comú o un possible govern de Barcelona en Comú i el Partit Socialista, amb el suport de Ciutadans.

La primera possibilitat representaria una majoria de ciutadans a favor de la independència, però que també hi ha una part molt important que en són contraris o bé que simplement s'abstenen. La segona possibilitat representaria que només el segon grup indicat de persones estaria representat i en conseqüència, les decisions que es prenguessin en un i altre cas podrien arribar a ser molt diferents. No obstant, les diferències principals entre les dues opcions segurament no les trobarem en els programes electorals, on tots busquem les millors fórmules per millorar el dia a dia de la ciutat, sinó en altres qüestions que van més enllà del propi govern municipal. Serem capaços de centrar-nos en els Ajuntaments sense tenir en compte el què està passant uns quilòmetres més enllà?

Els resultats electorals ens mostren que la societat catalana és cada cop més complexa i diversa i que, per tant, cal trobar noves fórmules de govern on tothom se senti representat. Els governs haurien d'assemblar-se més a les persones que voten en cada cas, encara que això signifiqui haver de compartir més la informació, saber escoltar millor i saber arribar a consensos el més amplis possibles. En qualsevol cas, és temps que tothom parli amb tothom i que siguem capaços d'arribar als millors acords possibles per fer els millors governs possibles.

A Sant Cugat estem també en una situació amb moltes semblances i on haurem de decidir en pocs dies quin és el pacte que representa millor la seva població i que al mateix temps ens proposi polítiques transformadores en benefici de tots.

Columna publicada originalment a Cugat.cat