Sant Esteve Sesrovires

Totes les notícies

SUBVENCIONS I AJUTS A 24 HORES DEL FINAL DE LA CAMPANYA

Des del primer minut en el que Esquerra va entrar a l'alcaldia de Sant Esteve Sesrovires a finals del maig de 2015, va endegar diferents processos de transparència política i bon govern.   Una de les coses que ens tenia capficats eren les fórmules de com s’havien entregat o d’adjudicat les subvencions o els ajuts a les activitats, entitats i associacions, fins aquell moment.   Ràpidament i amb la col·laboració dels tècnics de la casa, endegaven un estudi i un treball per disposar ho abans possible d'unes bases reguladores de subvencions a programes esportius, culturals i de barri.   Mesos desprès, aconseguíem recuperar les partides pressupostàries per les subvencions i ajuts, i es feia la convocatòria per atorgar-les però de forma transparent, clara i èticament repartides segons els barems i les condicions fixades.   Va estar una tasca enriquidora i útil. Mai abans l'ajuntament de Sant Esteve Sesrovires havia atorgat ajuts i subvencions de forma transparent. A partir d’aquell moment ja existien les bases necessàries per a fer el procés de forma anual i correcte.   Normalment les subvencions s'acostumen a atorgar entre els mesos de març o abril, però aquest any, ha estat diferent. Malgrat tenir tota la maquinària organitzada i el procés fet des de feia mesos, les subvencions no arribaven. I ves per on, que s'ha fet un miracle.   Avui, ara fa una estona, s'ha alliberat el pagament. A vint-i-quatre hores del final de campanya s'ha enviat a les entitats el comunicat de les subvencions. Que els diners encara no. De moment fem sonar el plateret.   Lamentem l’endarreriment del pagament de les subvencions per fer-lo coincidir amb els darrers dies de la campanya electoral. Però ens sentim orgullosos què amb la creació de les Bases Reguladores de subvencions tinguem un repartiment molt més just i equitatiu.  

Les sorpreses pel proper grup de govern

Després de veure el tarannà socialista a pocs dies de les eleccions municipals 2019, tot ens indica que el nou equip de govern tindrà feina, molta feina per a posar al dia la situació real econòmica de l’ajuntament de Sant Esteve Sesrovires. Només cal donar un cop d’ull al nostre entorn, s’estan duent a terme múltiples inversions no previstes ni pressupostades,  com ara l’arranjament parcial de la Plaça Doctor Tarrés amb un cost de 30.000 euros. Malauradament però, moltes altres actuacions que si estaven previstes sembla que han quedat en l’oblit. Caldria esbrinar que s’ha fet de l’ajut de 180.000€ que ens va atorgar la Diputació per legalitzar el pavelló o de les obres en matèria de seguretat pendents de realitzar a La Roureda. Altres nyaps van sorgint i ens lliguen durant mesos, com la indemnització per valor de 375.000€ que pagarem els propers anys per un projecte no realitzat a la Pista Francesc Castellet. Promeses i obligacions que l’alcalde Carbonell va  adquirir durant anys amb l’objectiu de captar vots. Promeses i obligacions que de nou, ara mateix, està tornant a adquirir. Veurem què en surt d’aquest darrer any de mandat intentant conservar la cadira de l’ajuntament! Ara, el que és evident i de fàcil demostració son els 10M€ sol·licitats per govern del PSC i d’Entesa al “Ministerio de Economia y Hacienda”, durant la legislatura 2011-2015, per pagar les factures impagades a proveïdors i el Pla d’ajust que ells mateixos presentaren per sortir d’aquest Pla i pagar menys interessos, que va ser rebutjat per l’estat per inassolible i poc creïble. Perquè ho entengueu, la pèssima gestió del govern PSC-Entesa (En Comú) ens ha suposat durant anys pagar un 5,5% d’interessos pels 10M€ prestats per l’estat, uns 500.000€ anuals per pagar les factures pendents de l’alcalde Carbonell. En els anys 2015-2017, amb Esquerra a l’alcaldia, es presentà a l’estat un nou Pla d’ajust que aquest cop si van creure i acceptar.

Passejant per Sant Esteve Sesrovires

Aquests dies passejant per Sant Esteve, hem parlat amb els veïns i veïnes del poble i de les urbanitzacions Pou del Merli, Can Amat, Masia Bach, Vallserrat, Can Prats i la Coma. Algunes de les persones deien “Si... Ara tots passegeu i sou visibles, fent promeses i dient que ho arreglareu tot, però la realitat és que tot queda per fer, desapareixeu, i fins d’aquí quatre anys!”. Podríem parlar del Fòrum, dels horts urbans, dels carrers, de les urbanitzacions, dels polígons, del CAP, del nou pavelló, de la comunicació, del transport, dels serveis socials, dels joves, dels grans i dels no tant grans, ............................. La Carme i l’equip d’Esquerra Republicana ens presentem per demostrar que el nostre compromís és treballar. Treballar per totes les propostes que fem en el nostre programa. Treballar amb un equip amb ganes i preparat per donar resposta, en tots els àmbits que Sant Esteve necessita millorar. Acompanyant i consultant, a totes les persones i entitats, per estar atents a les necessitats i noves mancances que es puguin generar. #TotperSantEsteve, Us assegura que estarà atenta ara i la resta dels quatre anys. @ercsantestevesesrovires #municipals2019 Lluís Canals. Candidat per Esquerra Republicana de Sant Esteve Sesrovires  

Recuperar l'orgull sesrovirenc

A dia d'avui, sesrovirenca des de que vaig nèixer, miro el nostre poble i sento llàstima. És una tristesa basada en l'enyorança del que tots recordem que vam gaudir i que ja no reconeixem per enlloc. Sovint, en converses espontànies amb veïns i amics, recordant tantes vivències compartides es revifa aquell sentiment d'orgull sesrovirenc, perquè el sentiment encara hi és però cal despertar-lo de nou.   Qui no recorda aquelles esbojarrades baixades d'andròmines? El cicle de concerts de la primavera jove, que començàvem poc després de Carnaval i gairebé enllaçàvem amb la revetlla de Sant Joan? La gincama nocturna, els diables construint la seva Pregafoc, les nits d'estiu veient el Torneig de futbol sala a la pista Francesc Castellet, els monòlegs al Casino, el curs de monitors que molts joves fèiem per treballar després als Casals d'estiu, i al saló de la infància de les vacances de Nadal...   Vaig tenir la sort de viure l'etapa de la joventut quan Sant Esteve destacava per tenir un gran teixit associatiu amb molta participació social, la qual cosa enriquia al poble i als seus veïns i veïnes. Des de l'Ajuntament cal tornar a fomentar aquest teixit amb un apropament real i donant el suport i les facilitats necessàries per tal que el nostre jovent també se'n senti part.   Pensar en els joves no fa referència únicament a l'oci i la diversió. El pas per l'adolescència és com una carrera d'obstacles, on la família i l'escola hi tenen un paper fonamental, però també la societat en general, i la representació més immediata d'aquesta «societat», és tot allò que el poble pugui oferir als nostres joves. Des d'un veritable treball en equip amb els centres educatius del municipi, i fomentant des d'aquests la implicació dels joves en la xarxa associativa, és possible conèixer quines són les seves necessitats, demandes i inquietuds. I d'aquesta manera posar facilitats en el seu procés de desenvolupament personal i, a la vegada, afavorir la satisfacció de viure a Sant Esteve.

EL “DRAGON KHAN” QUE NO DEIXA INDIFERENT A NINGÚ

L’Enric Carbonell, alcalde l’any 2006 prometia la construcció del FORUM, una proposta sobredimensionada per un municipi de poc més de 7000 habitants en aquell moment i amb un cost inicial de construcció de 8 milions d’euros.   Al Sesrovirenc de juny del mateix any se’ns deia que s’havien reservat recursos econòmics dels exercicis anteriors per poder dur a terme l’obra. No contents amb aquesta proposta, al mateix temps s’anunciava la cessió de la masia de Can Serra per a la construcció de la residencia per la gent gran.   Han passat 13 anys i tenim una residencia amb un deute de 10M€ i les obres del Fòrum, conegut com el Dragon Khan, sense acabar i el que es pitjor, deteriorant-se després d’haver llençat mes de 4M€ en formigó i ferralla.   Aquest es un exemple de la pèssima gestió política dels socialistes, que han endeutat el poble amb decisions errònies, amb obres mal projectades i mal executades, que impossibiliten inversions on realment calen.   L’actual govern socialista no ha estat capaç de buscar cap alternativa ni solució possible fins ara. Què us fa pensar que en un futur ho farà? Molts recordem la piscina i la pista amb taules on podíem fer un cafè o una cervesa, les famílies podien deixar els nens que juguessin mentre estaven amb els amics, es podia jugar a handbol, fer patinatge, alguns hi feien ball i d'altres alguna festa... els nens i no tan nens hi podien jugar. Teníem una infraestructura al servei del poble, molt cèntrica que tots podíem gaudir per a lleure, esport i festa. Des d’ERC volem retornar aquest espai al poble i que torni a ser un punt de trobada dels veïns i veïnes de Sant Esteve Sesrovires. Ja fa masses anys que no el podem gaudir, tot i que és un dels espais més ben situats del municipi. Per això buscarem subvencions  i ajuts per poder enderrocar la ferralla actual i proposem la creació d’una gran plaça que es converteixi en el centre del poble, amb un edifici nou per la biblioteca i sales polivalents per a les entitats municipals, i així donar resposta a les reivindicacions que fa ja masses anys que reclamen els ciutadans.

L’AJUNTAMENT DEL PSC

Des de l'any 2006 l'ajuntament de Sant Esteve ha esta dirigit per un alcalde socialista i el seu equip. Aquesta gestió sumada a multiples desgavells i irregularitats dels consistoris anteriors han portat a l'ajuntament de Sant Esteve a una situació caòtica carecteritzada per:   Pèssima gestió econòmica. El deute de l’ajuntament al juny del 2015 era de 31.000.000€ amb un dèficit mensual de 100.000€. Més de 2’5M€ anuals per pagar aquest deute.   Han col·locat  un immens “Dragon Kahn” al mig del poble, amb un cost de 4M€.   Manca de manteniment i d’inversió en via pública i equipaments.   Serveis públics amb contractes caducats des de fa anys o sense contracte.   Equipaments sense les normatives tècniques necessàries i sense l’obligatòria llicència d’activitat.   Serveis públics dels quals no se’n ha fet l’establiment del servei que és obligatori per llei (valoració dels costos, justificació de la seva necessitat, reglament...).   La Pista Francesc Castellet ha suposat 374.981€ d’indemnització a l’empresa a la qual van encarregar un projecte valorat en 14M€ per fer un nou pavelló.   Les subvencions les donaven i les segueixen donant a algunes entitats i clubs esportius de forma irregular i sense criteris clars.   Durant anys s’han despreocupat dels Casals del poble. Motiu pel qual el Casal de Ca n’Amat ha estat anys tancat sense que els veïns l’hagin pogut utilitzar perquè l’edifici del mateix no constava al registre, era totalment il·legal.   L’abocament a torrent de les aigües de Ca N’Amat ha estat masses anys sense resoldre’s perjudicant greument la qualitat de vida dels veïns del barri.   Han provocat i han mantingut en el temps incomptables desgavells urbanístics: el Polígon Sesrovires, la urbanització de la Masia Bach, el barri del Pou del Merli...   El 12% de les parcel·les de Vallserrat, Can’Amat i Can Bargalló i un bon número de les de Masia Bach estan  fora de planejament i els seus propietaris no poden construir ni ampliar les seves cases.

UN SESROVIRENC EMPRENYAT

Ens preguntem per què Sant Esteve Sesrovires ha arribat a la situació de col·lapse econòmic que fa anys que s’arrossega.     Què ha implicat a nivell de serveis pel poble aquesta situació? Quin és el poble que tenim ara?   Quins son els punts /forats negres que tenim avui? Són aquells  que impliquen una despesa econòmica municipal continuada, que no es troben en cap via de solució, que arrosseguen contenciosos històrics i interminables i que suposen una càrrega per a qualsevol inquilí que es faci càrrec de la gestió municipal. El FORUM, la RESIDÈNCIA, el COMPLEX ESPORTIU, la LLAR D’INFANTS, el POLÍGON SESROVIRES, el POLÍGON CAN MARGARIT, el CAMP DE GOLF i el seu ENTORN INMOBILIARI.... I seguim preguntant-nos, calien pel poble aquests equipaments planificats com a serveis d’alt standing o potser calia una gestió municipal més eficient i sostenible?   És evident que a partir del relleu Galceran-Carbonell a l’ajuntament, i amb la caiguda poc després dels ingressos municipals provocada per la crisis econòmica, el govern municipal no va saber preveure, ni planificar, ni gestionar els recursos econòmics que hi havia a Sant Esteve  i, any rere any, els despropòsits i les decisions errònies han portat el poble a una situació de col·lapse digna d’estudi que ens ha situat en un trist llibre Guinness de les estadístiques municipals negatives a nivell fins i tot de l’estat espanyol.   I què podia fer Esquerra quan va entrar al govern municipal en el 2015? Malgrat les bones intencions i promeses contingudes en el programa electoral d’Esquerra en el 2015, a les quals si van agafar un nombre prou important d’electors, i davant la situació del comptes municipals que es va trobar, el nou equip de govern només podien emprendre dos camins. Esquerra podia seguir eixamplant el deute i tirar de beta com estava fent el partit socialista o assumir el deute i intentar reduir-lo amb un pla d’ajust i estalvi radical que permetés donar oxigen als comptes municipals.

PROMESES 2007

Aquests dies haureu vist algunes entrevistes a líders polítics del nostre poble realitzades des de diferents mitjans de comunicació de la comarca. Aquest és el cas de LíniaNord, una publicació que dona cobertura als pobles de la futura comarca del Montserratí. En aquesta publicació apareix una frase, en boca d’un soci de govern del Sr. Carbonell, en la que diu: “El Sr. Carbonell és una persona que compleix les seves promeses”. Una frase que no pot deixar a ningú indiferent. Nomes cal tirar d’hemeroteca, revisar els Sesrovirencs que son públics a la web de l’ajuntament, per adonar-se'n de què això no és del tot encertat, per no dir gens encertat. Aquí teniu una petita mostra: PROMESA 1:  "2007 L’ANY EN QUE TOT VA COMENÇAR" En el gràfic que acompanya a aquest article podeu veure un retall del Sesrovirenc previ a les eleccions de l’any 2007. La primera legislatura en la que el Sr. Carbonell es presentava com a cap de llista del PSC-PSOE. Mireu quina quantitat de promeses, moltes d’elles ens han abocat a la situació econòmica actual. Ja sabeu allò que diu ara «PRIMER SANT ESTEVE». Residència Gent Gran i Centre de Dia que ens havia de costar 2.000.000€, però que al final en van ser al voltant de 14.000.000€!!!! Reforma de la Plaça Doctor Tarrés 150.000€. Després de 12 anys, com s’apropen eleccions, fan ara de correcuita un nyap que ens costa 30.000€. Aparcament Escola Vinya del Sastret. 90.000€. Algú ha vist l’aparcament?. 1a fase Complex Cultural i Juvenil. El ja famós Fòrum. Nomes es preveia gastar 300.000€. Finalment més de 4.000.000€ per tenir el que tots podem veure. Reforma Pista Francesc Castellet. Ens anaven a fer els vestidors nous. Uns vestidors summament necessàris que 12 anys més tard seguim esperant. Arranjament Camí del Maset. Els que coneixen l’indret que uneix Martorell amb Can Bargalló podran explicar em quina situació es troba aquest després de 12 anys d’espera. Nau de la Brigada i Escola d’Oficis a Can Domènech.

MEMÒRIA HISTÒRICA

Molt probablement, visqueu on visqueu, estareu veient que en els darrers mesos l’activitat per donar notorietat a les accions polítiques dels vostres municipis s’han multiplicat de forma considerable. Alguns inaugurant espais necessaris per la vida social, altres obrint vials que ajudin a la mobilitat ciutadana, festes, commemoracions, banquets i... especialment, notorietat. Aquells que en quatre anys no havíeu vist ni saludat, ara surten del niu i no paren de donar abraçades i petons. És una forma de fer política, però com això passa de quatre en quatre anys, sovint ens menysté la memòria i oblidem el que va estar i el que varen prometre en legislatures anteriors. Aquest és el cas de Sant Esteve Sesrovires. Un poble que se les prometia molt felices, fins el punt d’arribar a ser la enveja dels voltants. Ho recordeu?. Doncs si ho recordeu, recordareu el que ha estat les tres darreres legislatures i com hem arribat on som ara. El poble més endeutat per habitant de tot el Baix Llobregat. Molt per damunt del segon poble en deute per càpita. I si voleu fer un xic de memòria, aquí teniu el quadre d’inversions del 2007 que ens prometia l’alcalde del PSC, que és el mateix d’ara. En els darrers dies, en plena campanya electoral, s’ha endegat una mena de maquillatge de la Plaça Doctor Tarrés. Curiosament l’any 2007 ja tenien un projecte per a reformar la plaça. Un projecte valorat en 150.000 euros d’aquella època, fa 12 anys. Un projecte en el que es convertia la plaça fins el carrer Major en zona vianants, amb un arranjament que contemplava solucions a les barreres arquitectòniques que després de tants anys segueixen existint. I ara, a toc de plateret  ens venen a dir que faran un petit pedaç per a fer-se una foto? I què en dieu d’altres promeses del 2007? Aparcament Vinya del Sastret, Complex Juvenil i Cultural, Reforma de la pista Francesc Castellet, Camí del Maset, Nau de la Brigada, Escola d’arts i oficis a Can Domènech, millores a la xarxa d’aigua potable, .