Sant Esteve Sesrovires

Notícia

EL SERVEI DE RECOLLIDA DE RESIDUS I NETEJA VIÀRIA

El juny del 2015 ens vam trobar un servei de recollida de residus i neteja viària a Sant Esteve que mai s’havia creat com a servei públic, amb un contracte de concessió caducat des de feia anys, amb un munt de factures per pagar a l’empresa que se’n encarregava i amb uns serveis que s’havien anat reduint per tal d’abaratir costos. El servei era nefast, pocs contenidors, bruts i vells i ja no parlem de la neteja viària. Ningú coneixia quin era el servei que teníem o necessitàvem i la sorpresa va ser quan se’ns va dir que a l’empresa concessionària que teníem, se li devien molts diners i no els podíem pressionar massa.

A partir d’aquí vam demanar un recurs a Diputació per tal que elaboressin un estudi tècnic i econòmic per definir el servei de recollida de residus i neteja viaria més adequat per Sant Esteve per poder crear el servei públic i fer una licitació i una nova contractació que millores el servei. Paral·lelament es van començar a pagar els rebuts pendents i a demanar a l’empresa petites millores per intentar pal·liar les múltiples mancances. L’empresa contractada per Diputació va presentar-nos un estudi el mes de juliol de 2016 amb diferents propostes pel nostre municipi. Després de valorar-les amb els tècnics es va optar per la solució mitja i a partir d’aquí es va iniciar la creació del servei públic de recollida de residus i neteja viària (redacció i aprovació de la memòria justificativa del servei, del seu reglament...), pas indispensable per la licitació del servei. La creació del servei va ser aprovada definitivament  el mes de febrer de 2017.  
 
El següent pas va ser contractar una empresa per tal que redactes els plecs tècnics i administratius per dur a terme la licitació en base a l’opció escollida i en fes el seguiment. Es va iniciar el procés de licitació del servei amb la previsió de què la nova empresa comencés a treballar en el nostre municipi durant el mes de setembre del 2017. Però, molt sorprenentment, quan ja érem a punt d’adjudicar i hi havia una empresa guanyadora del procés, se’ns va dir que “s’havien detectat alguns aspectes de caràcter formal que podrien viciar de nul·litat l’adjudicació i que calia desistir de la licitació i incoar un nou expedient de contractació”. Des d’Esquerra no enteníem res, era increïble, portàvem mesos amb el tema d’aquesta licitació i en el darrer moment s’insistia en què havíem de tornar a començar. No va ser així, perquè a l’octubre del 2017 l’empresa guanyadora va presentar davant el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic de la Generalitat de Catalunya un recurs contra l’acord que deixava sense efecte la licitació, demanant s’instés a la formalització del contracte anul·lat.  
 
Doncs bé, quasi mig any després el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic resol que el procés va estar totalment correcte i legítim, deixant al descobert que la insistència d’alguns per aturar el procés va estar un obscur fet que ha suposat que els sesrovirencs continuem a data d’avui amb un servei nefast. Fa més d’un any que els veïns podríem tenir un millor servei de recollida de residus i neteja viària. El contracte amb l’empresa guanyadora el juliol del 2017 preveia augmentar els contenidors amb més de 180 unitats, millorar la neteja dels mateixos, campanyes per conscienciar en el reciclatge, canviar camions durant la vigència del contracte... entre moltes altres millores.
 
El passat mes de juny, quan vam ser coneixedors de la resolució de l’Òrgan de Contractació, vam preguntar en el Ple quan començaria el nou servei i se’ns van donar llargues. Ho hem demanat per instància i la resposta ha estat la mateixa. Fa un any estava tot enllestit per començar el nou servei. Si era correcte el que es va fer, per què se’ns va dir que havíem d’aturar l’adjudicació? Quin interès hi havia per tornar a començar? I ara, a què espera l’ajuntament per posar en marxa el nou servei? Què hi ha al darrere d’aquesta demora? Val la pena endarrerir la posada en marxa d'aquest servei fins a pocs mesos de les eleccions, condemnant als veïns a un servei vell i insuficient, per aconseguir uns quants vots més?
 
El fet es que a data d’avui seguim amb pocs contenidors, vells i bruts i amb un servei de baix nivell. Mentre PSC, Entesa, Locos i PdeCat segueixen jugant i sense donar cap tipus d’explicació.
 
Tot plegat és lamentable.