Sant Fruitós de Bages

Totes les notícies

Fotografia: ONA BAGES | Marc Vila

Primer Ple, el perquè del vot d'ERC

Fins a quatre vegades ERC ha intercanviat punts de vista diferents amb l'equip de govern sobre el cartipàs que ha de marcar el camí de la present legislatura. Fins a quatre ocasions en què l'actitud de l'alcalde, i per extensió el seu equip de govern han mostrat una capacitat de cerca de consens i acord nul·les completament. Val a dir que la diferència que trobem des de la primera proposta de cartipàs i la darrera, està en un augment injustificat en les dedicacions dels regidors i poca cosa més. Tres punts claus en el desacord que fonamenten el nostre sentit del vot: participació a comissions, consensuar temes importants de legislatura, rebaixa de la despesa de govern. 1.- ​Hem demanat per poder participar de les comissions de treball constituïdes, sobretot en els òrgans externs a l'ajuntament. Senzillament han ignorat la nostra petició, no n'hem obtingut resposta. 2.- ERC vol el compromís del govern que els projectes de cost superior a 500.000€, urbanístics o que transcendeixin una legislatura tinguin el consens entre tots els grups municipals. Aquest acord segueix sense ser dins el cartipàs amb les atribucions del ple ni com acord annexe com ERC demanava. 3.- L'equip de govern enganya els veïns quan diu que redueixen la despesa en sous dels regidors de govern. Ens tracta per tontos i es pensa que ens ho creiem. S'augmenten el sou un 16% respecte la passada legislatura, i ja al 2018, el govern de Sant Fruitós costa als seus veïns el 150% més que el govern de municipis de dimensions i pressupost similars al nostre. Davant d'aquesta elevada despesa en els sous de l'equip de govern, ERC ha demanat una rebaixa del 10% respecte el global de la legislatura passada, proposta que han ignorat completament. Amb aquest nul marge de maniobra, és difícil arribar a consensos. I davant la petició de rebaixa de la despesa de l'equip de govern, la rotunditat en la seva negativa ha estat total. D'aquesta argumentació ve el vot negatiu d'ERC al cartipàs presentat al ple.

Triem treballar des de l'oposició

Del resultat de les eleccions municipals del passat mes de maig, es desprenien diverses conclusions. La primera és l'ampliació del suport obtingut per ERC, augmentant un regidor, i validant la feina feta els darrers quatre anys. La segona podria ser el suport majoritari que els votants han atorgat a Gent fent Poble; i una tercera és que, malgrat tot, no hi ha cap grup polític que hagi obtingut els regidors necessaris per governar sense comptar amb altres formacions. Al llarg d'aquestes darreres setmanes, s'han produït nombrosos contactes amb l'objectiu d'establir algun tipus d'acord o pacte entre les distintes formacions polítiques. ERC Sant Fruitós ha parlat amb totes i cadascuna de les forces polítiques amb representació municipal sense que s'hagi arribat a un acord, malgrat que el balanç dels contactes ha estat molt positiu. D'una banda la possibilitat de pactar amb Junts per Sant Fruitós i el PSC un gran acord de govern, essent l'alcaldia per a ERC, no s'ha considerat oportú, alhora que restem coherents i amatents amb la situació política actual i els esdeveniments nacionals. Per altra part, pactar amb la formació política guanyadora tampoc ha estat una via que ens hagi interessat, ja que qualsevol pacte de govern ha de néixer de la confiança mútua i, després d'un darrer any de legislatura al nostre entendre nefast i una campanya electoral bruta i tramposa (la Junta Electoral de Zona, està investigant la denúncia presentada per ERC contra GfP per incompliment de les regles del joc electoral), la confiança en aquesta formació política, i especialment en el seu cap de llista, és nul·la. Particularment per a ERC, la propera legislatura a Sant Fruitós pot ser la darrera oportunitat que té l'equip de govern de GfP, en minoria, perquè comenci a treballar amb els partits que restem a l'oposició sense trampes ni mitges veritats, amb l'objectiu d'aportar el millor de cada projecte al poble. Tenim reptes molt determinants: l'aprovació d'un POUM respectuós amb el medi o la posada en marxa d'equipaments culturals, sanitaris i educatius que han de millorar la qualitat de vida dels veïns, .

Acte "VA DE LLIBERTAT" i Presentració de la Llista d'Esquerra

Aquest  diumenge 14 d'abril a la tarda, la sala polivalent del Nexe de Sant Fruitós es va omplir de persones interessades a escoltar les propostes que la secció local d'ERC plantejava. En un acte emmarcat dins la campanya "Va de llibertat" d'Esquerra Republicana de Catalunya per a la convocatòria d'eleccions al "congreso" i al "senado", i amb un format de petites entrevistes, la periodista Carmina Oliveras va entrevistar a Carolina Telechea, diputada i número 3 a la llista al "congreso", que va exposar el plantejament del partit d'esquerres a Madrid, així com va poder explicar les seves darreres visites als presos polítics. Posteriorment va entrevistar a la cap de llista per a les municipals de Sant Fruitós, Àdria Mazcuñan i Claret, que va fer valoració de la legislatura, va exposar el model de poble que planteja Esquerra a Sant Fruitós i també va clarificar la posició del grup municipal respecte del POUM. Seguidament, es va procedir a presentar la llista per a les properes municipals, una llista cremallera, que mostra continuïtat amb el projecte endegat fa quatre anys i amb noves incorporacions que aporten nous valors a la candidatura. L'acte es va cloure amb un brindis i una crida a la participació en les eleccions, com a base de la democràcia, amb el desig d'obtenció d'uns molt bons resultats per ERC.  

Per fi la passarel·la de la Tolega

Recentment s'han acabat les obres de construcció col·locació de la passarel·la a la cinglera de la Tolega, la passarel·la permet donar continuïtat al camí paisatgístic que transcorre per una de les zones de més interès del municipi, per l'entorn natural i per les vistes que té sobre la vall del Llobregat i de Montserrat, just al costat de Les Brucardes. La passera de la Tolega ha estat llargament reclamada per veïnes i veïns, i també per ERC. Ara ja, és una realitat i n'estem molt contents i satisfets. La passera va ser proposada per ERC l'any 2013, i es va iniciar el tràmit per a la seva col·locació la passada legislatura. Hem hagut d'esperar massa anys perquè pugui veure la llum, en part perquè el projecte s'ha agut de repetir vàries vegades per mancances importants de gestió per part de l'actual equip de govern. Tot i que arriba tard i just en acabar la legislatura, finalment en podrem gaudir, i a partir d'ara, els qui passegin per aquests entorns podran emprar un pas molt més fàcil i segur. Ens queda el dubte del perquè s'ha tardat tant i l'oportunitat de la coincidència amb el final de la legislatura, però tot i això, ens congratulem que, ara ja si, aquest projecte llargament reclamat per tots sigui una realitat. Convidem a tots els qui passegin pels entorns, s'hi atansin i gaudeixin de l'entorn de la Tolega.  

Roc Grandia Mazcuñan escollit portaveu de Jovent Republicà al Bages

Fa més de mig any les seccions locals de Jovent Republicà de Navarcles, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada i Manresa es van posar en contacte per preparar un projecte d'unió. Durant aquest temps, han anat fent reunions i preparant el projecte polític. Aquest dissabte, mitjançant assemblea, s'han constituït com a nucli, amb l'objectiu d'englobar tots els militants i simpatitzants de Jovent Republicà del Bages. A partir d'aquí, la intenció és posar-se en contacte amb els diferents associats de cada municipi per acabar fent un grup que aglutini tota la comarca del Bages. Els càrrecs assignats són els següents: Portaveu: Roc Grandia (Sant Fruitós de Bages) Secretària d'Organització: Clara Llorens (Manresa) Secretària de Finances: Maria Casas (Manresa) Secretària d'activisme: Georgina Vogler (Navarcles) Secretària de Xarxes: Queralt Torres (Manresa) En la mateixa assemblea també han estat escollits Clara Llorens de Manresa i Marc Dalmau de Navarcles com a nous representants del Bages al Consell Nacional.  

En relació a la suspensió de l'aprovació del POUM

Des del grup municipal d'Esquerra a Sant Fruitós de Bages manifestem que el fet que l'Alcalde hagi decidit retirar del Ple Extraordinari el punt d'aprovació del POUM, ens ha sorprès, alhora que ens satisfà. Ens sorprèn perquè si s'havia de retirar, no calia tanta parafernàlia; val a dir que no se'ns va permetre parlar en el ple fallit, per tant, sorprèn per la manca de valentia a l'hora d'afrontar i argumentar una proposta d'ordenació en el ple, i amb una sala plena de públic, i amb l'oportunitat de debatre obertament amb la resta de grups municipals. Ens satisfà perquè el poble té una nova oportunitat de dir-hi la seva. Esperem que així sigui, abans de fer una aprovació d'un model de poble que la ciutadania no coneixia. Aquest POUM no tenia el suport d'ERC, per tant, li mancava el consens amb el qual es recomana que aquests projectes s'aprovin. Però no només li mancava el nostre suport, sinó també el de bona part de la ciutadania, que així ho ha mostrat en diferents ocasions. El fet que ara se suspengui la seva aprovació obre una oportunitat de millorar el document i sobretot de buscar el consens entre tots els grups polítics, afavorint la informació i la participació ciutadana, i al cap i a la fi fer un planejament millor per tots els santfruitosencs. Esperem que així sigui. Des d'ERC hem intentat aportar el nostre treball i la nostra col·laboració en tot moment, i ho seguirem fent. Per a ERC Sant Fruitós, el fet que aquest POUM estava generant cada cop més polèmica entre la ciutadania ha fet reaccionar al govern municipal per cercar el suport de tots els grups municipals, però a darrera hora. Les reunions s'han fet tard, tot i que han sigut positives, però el fet d'anar tant a darrera hora ha impossibilitat que les modificacions quedessin reflectides en el document. Essencialment els motius pels quals ERC no estem d'acord amb el POUM ara aturat són: - La poca informació a la ciutadania i la manca de transparència. - Que el procés de participació oficial no s'ha respectat en la proposta.

Sorpresa davant les novetats del POUM

ERC Sant Fruitós volem manifestar la nostra sorpresa per la decisió expressada per l'alcalde en comissió informativa i en la nota de premsa d'avui, de deixar en suspens l'aprovació d'una part significativa del POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal). Justament la que ha generat més controvèrsia. Estem satisfets que el govern reconegui l'existència en el nou POUM dels sectors o reserves de sòl per a polígons, tenint en compte que en el Butlletí Municipal el grup municipal de GfP ens va titllar de mentiders i manipuladors i que aquesta proposta ha provocat l'aparició d'una plataforma contrària. La proposta que ha presentat l'equip de govern és: aprovar el POUM però suspenent les àrees de reserva territorial i fent un referèndum al respecte a aquesta tardor. Difícil d'entendre i amb poca coherència, ja que seria més lògic fer la consulta popular abans de portar el projecte a ple. Atès que pel que fa a les solucions aportades pel POUM a la trama urbanística del poble que més directament repercuteix sobre els veïns no han estat debatudes suficientment. Atès que no s'ha donat resposta a les aportacions dels ciutadans que van formar part del procés participatiu. Atès que el Ple on s'ha d'aprovar el POUM s'ha posposat fins a sis vegades acostant-se fins al límit de l'inici del període electoral. Atès que el millor POUM possible per Sant Fruitós serà el que compti amb una participació més gran de la ciutadana, i sigui consensuat entre tots els grups polítics municipals i aprovat per unanimitat. Si bé, estem doncs contents que es debati i reflexioni sobre la necessitat de disposar de més sectors de desenvolupament del poble. ERC Sant Fruitós de Bages demanem que l'aprovació inicial del POUM es posposi fins que s'hagi dut a terme aquesta votació consulta popular i aquesta es faci "amb garanties".  

Inauguració de la nova seu local d’Esquerra a Sant Fruitós

El passat dissabte 19 de gener se celebrà la inauguració de la seu de la secció local d'ERC-Jovent Republicà a Sant Fruitós de Bages. Situat a la carretera de Vic, 21, l'espai és molt cèntric, a peu de carrer, i ens permetrà estar més a prop de la ciutadania. L'acte va començar a les cinc de la tarda amb unes paraules de benvinguda de l'Àdria Mazcuñan i Claret, actual regidora municipal i candidata a l'alcaldia en les pròximes eleccions del mes de maig, qui va agrair la presència a tots els assistents i oferir el local perquè tothom que vulgui s'acosti a aportar idees i propostes municipals. En aquest sentit, cada dia laborable entre les 19,30 i les 20,30 hores el local serà obert. Seguidament va intervenir la senadora sallentina i portaveu d´ERC al Senat, Mirella Cortès, qui encoratjar els assistents a perseverar i treballar en uns moments decisius per a la defensa de la democràcia a Catalunya i alhora esperonar la militància, a continuar participant en la vida política del municipi i a ser valents per continuar amb la lluita per a fer polítiques d'esquerra i independentistes. També va aprofitar la Mirella l'oportunitat per recordar la situació dels presos i la necessitat que tots i cadascun de nosaltres aportem el nostre gra de sorra per tal d'aconseguir la seva llibertat, amb el benentès que l'enfrontament que ells estan duent a terme amb l'Estat és per l'alliberament del nostre país. El local va quedar petit per acollir a tots els assistents, militants, amics i simpatitzants d'ERC que s'acostaren a conèixer el nou espai republicà. Jesús Valero President d'ERC-Sant Fruitós  

Aclariment del nostre vot sobre la permuta de terrenys pel creixement d'AMPANS

En relació a la notícia apareguda al diari Regió7 el passat 13 de novembre amb el titular "Sant Fruitós i Santpedor permuten terrenys per al creixement d'AMPANS, i on s'afirma que ERC va votar en contra d'aquesta proposta, des del Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament de Sant Fruitós voldríem puntualitzar: No és cert que ERC votés en contra. El sentit del vot d'ERC va ser l'abstenció. Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Fruitós de Bages érem coneixedors de les dificultats que estava tenint AMPANS amb l'ajuntament de Sant Fruitós per poder modificar la classificació del sòl en terrenys ocupats per les activitats de l'entitat i que estaven dins del terme municipal de Sant Fruitós. Per poder tirar endavant la gran tasca que està fent AMPANS per a infants, joves i adults de la comarca i de Catalunya. Coneixedors d'aquestes dificultats, hem estat sempre pendents d'aquesta situació i de tot el rebombori que hi havia en l'àmbit territorial. Hi hem estat presents i pendents de la resolució del conflicte, mantenint converses a diferents nivells per poder disposar de la informació al respecte. Però malgrat que AMPANS, la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Santpedor i els redactors del projecte veien viable el projecte, sembla que l'Ajuntament de Sant Fruitós no el podia acceptar. La setmana passada va passar pel ple la modificació del terme municipal, com a via per poder resoldre aquesta dificultat. Els dos regidors d'ERC estàvem completament d'acord amb el fet que finalment es desencalli aquesta problemàtica que, sobretot, ha perjudicat AMPANS tots aquests anys. En el transcurs del ple, l'alcalde, en la seva exposició, es va atribuir tot el mèrit d'haver desencallat aquest atzucac, quan la seva actitud inflexible en el transcurs d'aquests anys era una de les principals causes del problema. Aquest és un problema que creiem es podia haver resolt fa molt temps sense modificacions de terme municipal, simplement amb la modificació de la qualificació dels terrenys.