Sant Fruitós de Bages

Totes les notícies

Alzina al Pont de Cabrianes

S'aproven dues mocions mediambientals presentades per ERC Sant Fruitós

ERC a Sant Fruitós aposta pel verd com a eix bàsic, vol vetllar per la millor qualitat de vida dels veïns i veïnes de Sant Fruitós. Per això en els darrers mesos hem presentat al ple dues mocions dins de la mateixa temàtica, la promoció i preservació del patrimoni natural. Així doncs, vàrem presentar al ple de febrer de 2018 una moció per a l'adhesió a les Viles Florides, per poder esdevenir un poble amb distinció de treballar en la millora i la potenciació d'espais verds urbans, la seva gestió sostenible, la conscienciació ciutadana, l'educació mediambiental i la creació d'un entorn propici per a la recepció i estada, tant dels residents com dels visitants i turistes. Viles Florides té com a objectius: Promoure la protecció i millora dels espais verds i urbans Contribuir a la millora de la qualitat de vida dels residents Promoure la cohesió social Millorar la consciència social envers les polítiques de sostenibilitat ambiental Millorar la imatge dels municipis Millorar l'acolliment de visitants i turistes Contribuir al desenvolupament de les accions locals Generar espais de formació, reflexió i debat al voltant de la gestió sostenible i la millora i potenciació del verd urbà. I al ple del mes de juny vàrem presentar una moció per a la protecció del patrimoni botànic de Sant Fruitós. Aquesta moció proposada per ERC va ser treballada amb GfP i presentada de forma conjunta. Es pretén la creació d'una comissió que vetlli per l'elaboració i l'execució d'un catàleg i pla especial urbanístic de protecció dels arbres i arbredes del poble. La moció proposada per ERC té l'objectiu de poder establir les mesures necessàries per a l'adequada preservació, consolidació, millora i gestió dels arbres i arbredes singulars que conformen el patrimoni natural de Sant Fruitós, per evitar-ne la degradació i desaparició. No es queda només en la redacció d'un catàleg si no vol anar més enllà, demana la incorporació al planejament urbanístic dels valors ecològics ambientals, paisatgístics i socials que representen els arbres i arbredes davant les pressions urbanístiques i tensions que suposen el creixement del poble i les infraestructures que l'envolten.

La Carme Bertral, explica el sistema sanitari de la República catalana a Sant Fruitós

La Carme Bertral, responsable de la Comissió de Salut d'Esquerra Republicana, i col·laboradora molt estreta de l'actual consellera de Salut, Alba Vergés, va fer la presentació sobre com hauria de ser el sistema nacional de salut de la República catalana, on va voler remarcar la qualitat del sistema sanitari català. Conscient que primer les retallades dels darrers anys i, més recentment, el 155 han exhaurit els recursos de la sanitat pública, va reivindicar la necessitat de continuar treballant per construir un sistema "més públic, més capaç de combatre les desigualtats, més universal, de més qualitat i sostenible". Bertral va recordar que "tenim l'oportunitat de donar lloc a una altra manera de fer política sanitària". "Volem un sistema de salut integral, social, universal i republicà", va afegir. Entre els assistents hi era present la senadora Mireia Sala i nombrosos professionals relacionats amb la sanitat. Tots ells es van felicitar que, per fi, entre l'Ajuntament i la Conselleria de Sanitat s'arribés a l'acord de traslladar les futures instal·lacions del CAP de Sant Fruitós de Bages a l'edifici de l'antiga biblioteca. Aquesta ha estat una llarga reivindicació d'ERC Sant Fruitós, que ha estat proposada diverses vegades a l'equip de govern en sessió plenària i que finalment s'ha vist ratificada amb aquest acord.

El Ple  aprova una moció presentada per ERC en favor del lliure ús dels llaços grocs en espais públics.

En una sala amb força gent abillada amb samarretes grogues, amb 11 vots a favor (ERC, PdCAT i GfP) i 2 en contra (PSC-PSOE) el Ple municipal de Sant Fruitós del passat dijous 14 de juny va donar suport a la moció presentada inicialment pel grup d’Esquerra, i amb l’adhesió posterior de GfP i PdCAT, a favor de l’ús de llaços grocs en espais públics i per condemnar a aquelles persones que els retirin. Aquesta iniciativa ja havia estat aprovada per altres municipis catalans, però és la primera vegada que ho fa un municipi del Bages. En la moció defensada per la portaveu dels republicans, Àdria Mazcuñán, es destaca l’ús que es fa dels llaços grocs com a símbol de reivindicació contra la presó cautelar d’activistes socials i càrrecs electes per les seves idees polítiques i també l’ús que en fan força persones que no són independentistes, però que estan a favor dels drets de les persones injustament tractades. En aquest senti, amb l’escrit defensat per ERC es vol “donar suport a la col·locació de llaços groc en llocs públics, i de qualsevol altre símbol que és consideri, per tal de reivindicar per la presó cautelar d’activistes socials i càrrecs electes és injusta i injustificada” i, al mateix temps, “es condemna que es retirin aquests símbols de la via pública per part de persones alienes a qui els ha posat”. Al llarg del debat es van evidenciar lògicament les diferències entre els regidors unionistes del PSC-PSOE, per una banda, i la resta de regidors municipals per l’altra, conscients que a aquestes alçades de la legislatura qualsevol gest o paraula pot tenir una transcendència política que en altres circumstàncies no la tindria. Per a uns es tractava de defensar la llibertat d’expressió i per als altres es tractava d’un acte vandàlic en contra de la unitat d’Espanya. A un any escàs de les properes eleccions municipals, l’aprovació d’aquesta moció probablement afegeix més problemes a les relacions en el sí de l’equip de govern del consistori santfruitosenc.

‘Macroparada’ Free Junqueras a Sant Fruitós, per reclamar la posada en llibertat de l'Oriol i dels altres presos polítics  

A Sant Fruitós de Bages hi haurà parada informativa aquest dissabte, de 10 a 13 h a la Ctra. de Vic (davant del CONSUM)   El cap de setmana del 3 i 4 de març Esquerra Republicana fa un gran desplegament al territori a iniciativa de la Plataforma Free Junqueras per reclamar la posada en llibertat del president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, així com de la resta de presos polítics; Joaquim Forn, Jordi Sanchez i Jordi Cuixart. Arreu del país hi haurà més de 150 parades de les quals nou tindran lloc al Bages i al Moianès amb la presència de dirigents i càrrecs electes institucionals d'Esquerra Republicana.   La Plataforma Free Junqueras denuncia que l'estat espanyol actua de manera venjativa contra Oriol Junqueras i l'acusa sense fonament dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació per haver organitzat el referèndum de l'1 d'octubre, obeint el mandat de la majoria del poble de Catalunya. L'empresonament d'Oriol Junqueras, juntament amb els de Jordi Cuixart, Jordi Sánchez i Quim Forn, mostra els límits i la feblesa d'un estat que és capaç de conculcar drets fonamentals per derrotar els seus adversaris polítics.   L'empresonament i l'exili forçat d'adversaris polítics són la constatació definitiva del fracàs del Govern espanyol a l'hora d'abordar amb maduresa i sentit democràtic la reivindicació, massiva, continuada i sempre escrupolosament pacífica, d'una part importantíssima de la ciutadania catalana.   La macroparada és una iniciativa que vol posar en relleu, un cop més, que la reacció de l’Estat posa en perill els principis democràtics més elementals.   El vicesecretari general de Coordinació Interna, Territori i Organització d’Esquerra Republicana, Isaac Peraire, ha explicat que “amb la macroparada Free Junqueras es reclama la immediata posada en llibertat d’Oriol Junqueras i la resta de presos polítics, el retorn dels exiliats i la restitució de tots els seus drets polítics com a representants electes del conjunt del poble de Catalunya”.

ERC Sant Fruitós present a la Festa de l'Arròs

Aquest diumenge hem celebrat la Festa de l’Arròs al nostre poble i el regidor i la regidora d’Esquerra han estat a la pista on es reparteix l’arròs per confraternitzar i gaudir de l’acte en companyia de la resta de regidors, personalitats i representants de les entitats locals. Tradicionalment la Festa de l’Arròs ha estat un dia de germanor entre tots els assistents, a banda dels idearis polítics i socials de cadascú. També una vegada més ERC ha estat present a la fira d’entitats i al dinar amb una taula, al costat de l’ANC, amb més de 30 comensals, entre ells l'Adriana Delgado, diputada al Parlament de Catalunya, que una vegada més ens ha acompanyat en aquesta diada. Aquest any entre les autoritats no hi havia cap representant de les forces d’ocupació estatals. En el cas que haguessin assistit, els regidors d’ERC haurien abandonat la pista, com a mostra de desacord amb la repressió desfermada sobre el poble de Catalunya l’1 d’O. i l’empresonament injust i la persecució judicial de polítics i activistes socials en favor de la independència.

25è aniversari de la refundació de la secció local D’ERC a Sant Fruitós de Bages.

Aquest any ERC celebrarà el 25è aniversari de la refundació del partit  a Sant Fruitós de Bages. La commemoració del 25è aniversari de l’actual Secció local d’ERC a Sant Fruitós és el millor pretext per recuperar amb força els valors republicans i l’estima al seu país que impulsaren un grup de joves santfruitosencs a treballar plegats pels seus ideals i a promoure un poble compromès i participatiu.   Molt han canviat les coses des de llavors. Sant Fruitós de Bages ha crescut i ERC s’ha consolidat com a partit polític on militen persones joves i no tan joves, homes i també dones que desitgem un poble millor, en el marc d’una República Catalana. Entre altres accions que farem al llarg d’aquest any 2018, en el context que ens ofereixen les tecnologies virtuals de la comunicació, anirem recordant les notícies i opinions més destacades aparegudes als més de 50 Butlletins publicats durant tot aquest període. Avui comencem amb la primera.

63% de reducció del deute de la Generalitat amb l'ajuntament de Sant Fruitós de Bages

En el cas concret de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages la reducció ha estat dels 574,616 euros inicials (març de 2016) als 212,166 euros actuals (octubre de 2017), i que representa un 63% de reducció, de manera que hem pogut ingressar els imports pendents de diverses partides i conceptes. Durant el darrer mandat Esquerra Republicana ha demostrat la seva excel·lent capacitat de gestió al capdavant de Conselleries tan sensibles com la de Benestar Social, Salut, Justícia, i sobretot la Conselleria d’Economia. Cal recordar que en el moment en què el vicepresident Oriol Junqueras i el seu equip van posar-se al capdavant dels departaments d’Economia i Hisenda les finances de la Generalitat patien importants tensions de tresoreria, agreujades pel dèficit fiscal al qual ens sotmet l’actual sistema de finançament i per l’estricta normativa imposada per l’Estat espanyol en matèria de dèficit i estabilitat pressupostària. No oblidem que aquest és un problema que afecta també de manera directa els municipis, als quals el ministre Montoro no permet retornar els superàvits a la ciutadania. La bona gestió de l’equip de la Conselleria d’Economia i Hisenda ha permès sanejar les finances de la Generalitat, reduint el dèficit públic, el termini de pagament a proveïdors i posant les bases per a un creixement econòmic que ha assolit valors del 3,5% del PIB. Un exemple molt evident d’aquesta bona gestió ha estat la reducció del deute que acumulava la Generalitat amb els ajuntaments, passant dels 595 milions d’euros pendents a l’inici de legislatura als 150 milions d’euros actuals, és a dir, una reducció del 74% que ha suposat una injecció econòmica molt important per als nostres municipis. És per això que cal tornar a fer confiança a l’Oriol Junqueras i el seu equip, perquè puguin continuar la bona feina que venien fent i seguir construint la República.

L'èxit de Txarango no pot amagar una nefasta política municipal de joventut

Aquests dies s'ha sabut que les entrades pel concert de Txarango es van esgotar en un sol dia, va ser tot un èxit i de ben segur que el concert també ho serà, i tots n'estarem tots molt contents. Tot i això des d'Esquerra Republicana de Sant Fruitós estem molt preocupats per la deriva que porta la política per a joves al nostre municipi. Seguim amb preocupació les males notícies que hi ha en aquest àmbit. ● El MIJAC Estel Amic ha hagut de cessar les seves activitats després de 26 anys de funcionament, i l'Ajuntament no ha fet res per impedir-ho. ● La convocatòria de subvencions a entitats per activitats de joventut durant l'any 2017, no es publica fins al 9 de novembre. Les entitats només tindran de termini un mes per demanar, executar i justificar les activitats. Tard, molt tard per les entitats. ● I és que tot el pressupost per a l'any 2018 que l'actual Govern destina a aspectes fonamentals com Educació i Joventut són uns escassos 31.500 €. Resulten una quantitat irrisòria per un municipi com Sant Fruitós, amb un pressupost total de més de 10 milions d'euros. Per tant anem tard, una vegada més, es va molt tard en polítiques de joventut, polítiques que no es prioritzen; dedicar esforços en Educació i Joventut és invertir en el futur del poble. Només el concert de Txarango ja costarà tant com la meitat del pressupostanual en treballs d'Educació i Joventut. És una comparació simbòlica però prou evident. El futur del nostre poble són indiscutiblement els joves, i malgrat la gran tasca que porten a terme els tècnics de joventut municipal, cal la implicació de tots per garantir una inversió digne per aquest col·lectiu. Aprofitant que ara sembla que es desencalla la redacció del Pla Local de Joventut, ERC vol plantejar un seguit de propostes per a una major implicació en polítiques de Joventut i Educació a Sant Fruitós: NEXE: Fa més de dos anys que demanem l'ampliació de l'espai per a joves del Nexe, obra que es demora i torna a demorar.

Demanem a l'alcalde que consideri deixar de governar amb el PSC

Ho hem fet aquest matí mitjançant una carta adreçada a Joan Carles Batanés, alcalde de Sant Fruitós de Bages, on l'hi demanem “que reflexioni sobre el fet de compartir govern amb regidors que defensin l’aplicació de l’article 155” i també “que no mantingui el govern de Sant Fruitós amb el suport del PSC, pel suport del PSOE a l’aplicació de l’article 155 per intervenir la Generalitat.”    En la mateixa carta també se l’hi agraeix la col·laboració activa “en defensa de  la democràcia i la participació ciutadana” i es referma la voluntat dels regidors d’ERC de seguir en la línia de continuar fent un treball constructiu i de negociació “de tots aquells temes clau per al poble de Sant Fruitós”.