Sant Fruitós de Bages

Ajuntament

Moció sobre la commemoració de l'any RAMON CASAS
Descarrega en PDF
MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP ERC-AM SANT FRUITÓS DE BAGES SOBRE LA COMMEMORACIÓ DE L’ANY RAMON CASAS.

Ramon Casas i Carbó (Barcelona, 1866-1932) va ser, juntament amb Santiago Rusiñol, el màxim exponent del Modernisme artístic. Cartellista de primer ordre i autor d’una completa galeria de retrats de personalitats catalanes de finals del segle XIX i començaments del XX, Ramon Casas escenifica la modernització de la pintura catalana, tant pel que fa a l’estètica com a la influència d’idees i corrents procedents de París, on va fer contínues estades.

La seva obra i figura va adquirir un ampli reconeixement en la societat catalana de l’època, on va esdevenir un dels retratistes i cartellistes de referència.  Complerts 150 anys del seu naixement, la Generalitat ha preparat tot un any d’activitats per reivindicar el paper rellevant que aquest artista va tenir en la pintura moderna catalana i per posar en valor el conjunt de la seva obra.

Atenent que:

Primer: Enguany se celebren els cent cinquanta anys del naixement del pintor Ramon Casas, persona de referència dins de la cultura catalana, sobretot vinculat dins del moviment artístic del modernisme i amb llaços molt importants amb el poble de Sant Fruitós de Bages, on va viure durant molts anys i crear gran part de la seva obra

Segon: Tenint en compte que la commemoració de l’Any Ramon Casas 2016 s’organitza en tres eixos conceptuals:
  • l’accés
  • el coneixement
  • la creativitat
El conjunt d’activitats que es coordinen, promouen, impulsen i s’organitzen des del comissariat, amb la col·laboració d’institucions i entitats que hi contribueixen acompleixen tots tres aspectes, sovint complementaris, s’acorden amb els següents objectius:
  • aconseguir la màxima participació i gaudi per part de tota mena de públics;
  • estendre la commemoració de Ramon Casas a tot el territori de Catalunya;
  • promoure la integració de les activitats en la programació i serveis dels museus, monuments i col·leccions d’art amb obra de Ramon Casas obertes al públic, així com dels diversos agents culturals;
  • integrar en la commemoració diversos àmbits d’activitats susceptibles d’evocar, d’alguna manera la figura de Ramon Casas, com el món de la gastronomia o del motor, entre altres;  - contribuir a la difusió i internacionalització de la cultura catalana per mitjà de la figura de Ramon Casas, artista que com pocs és considerat com una icona de la modernitat i del Modernisme;
  • - informar permanentment i puntualment de les activitats de forma accessible i actualitzada per mitjà del lloc web oficial de les commemoracions de la Generalitat de Catalunya dedicat a Ramon Casas.

Tercer: Tenint en compte que aquesta commemoració es pretén que tingui un important ressò tan a nivell nacional com internacional.

Quart: Atenent que en l’acte que es va fer el passat dia 6 de juliol a Món Sant Benet dins del marc de l’any Ramon Casas, i en el transcurs de l’acte va quedar palès que el poble de Sant Fruitós, tot i la importància que va tenir en la vida del pintor, no té previst desenvolupar cap activitat impulsada  des de l’ajuntament que permeti difondre la vida del pintor a Sant Fruitós, així com fer conèixer als veïns de Sant Fruitós el llegat que el pintor Ramon Casas va deixar; la única iniciativa que es va donar a conèixer al respecte ve impulsada per Món Sant Benet, no pel consistori municipal, ja que no consta en la programació oficial d’actes.  (Davant les explicacions de l’equip de govern aquest punt es va eliminar de la moció per tal de buscar el consens en l’aprovació de la moció).

Cinquè: Considerant que Sant Fruitós de Bages mereix no perdre aquesta bona oportunitat de coneixement, difusió de la cultura i possibilitat de projecció exterior.    Per tot això, el Grup ERC-AM Sant Fruitós de Bages, proposa al Ple de l’Ajuntament l’adopció dels següents

ACORDS:

Primer: Que Sant Fruitós s’incorpori  dins la programació d’actes de l’any Ramon Casas de manera explícita.

Segon: Que es faci la petició de programació d’una exposició temàtica del pintor Ramon Casas dins el marc dels actes commemoratius.

Tercer: Que s'informi del sentit d'aquesta moció i s'encoratgi a tots els centres educatius de Sant Fruitós a participar activament dels actes de commemoració previstos, fent propostes didàctiques que difonguin i ajudin a conèixer l'obra del pintor Ramon Casas entre els infants i joves fruitosencs.