Sant Joan de les Abadesses

Totes les notícies

ERC demana que el ple de Sant Joan de les Abadesses exigeixi la llibertat dels presos polítics i expressi el seu suport al legítim govern de Catalunya

Atès, que el dia 30 d’octubre, el fiscal general de l’Estat va presentar davant l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem querelles per sedició, rebel·lió i malversació de fons públics contra el Govern de la Generalitat de Catalunya i contra la Mesa del Parlament de Catalunya, per haver dut a terme l’aplicació dels resultats de l’1-O.    Atès que el dia 2 de novembre, l’Audiència Nacional Espanyola va decretar presó per a vuit membres del legítim Govern de la Generalitat de Catalunya. L’Audiència Nacional va decretar presó incondicional sota els infundats delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics, pel vicepresident de la Generalitat i President d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, i els consellers i conselleres del legítim Govern de Catalunya Raúl Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Carles Mundó i Meritxell Borràs.   Atès que el dia 3 de novembre, l’Audiència Nacional Espanyola ha ordenat la detenció del President de la Generalitat, Carles Puigdemont, i dels consellers i conselleres Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig.   Atès que el Tribunal Suprem ha decidit sotmetre a vigilància policial la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la major part dels membres de la mesa fins a la seva declaració prevista per al proper 9 de novembre.   Atès que aquests actes se sumen a una campanya d’ús arbitrari de la justícia espanyola amb fins polítics, com ja s’havia vist en els casos dels presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, o contra els condemnats per haver organitzat la consulta del 9N.   Atès que l’existència de presos polítics no té cabuda dins l’actual Unió Europea, atempta contra els drets recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans proclamada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 10 de desembre del 1948, i també contra el Conveni Europeu per la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals adoptada pel Consell d’Europa l’any 1950 i ratificada per l’Estat Espanyol.

ERC proposa millorar en transparència, accés a la informació i participació

El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va presentar, en el marc de la modificació del Reglament Orgànic Municipal, una bateria d'esmenes al document que estipula el funcionament bàsic de l'Ajuntament i els seus òrgans col·legiats. Totes les al·legacions presentades van ser desestimades per l'equip de govern, exceptuant la proposta de "permetre que els ciutadans, de forma individual, poguéssin intervenir, previ petició, després dels punts de l'ordre del dia dels plens municipals". Així, la resta d'al·legacions van ser rebutjades amb l'argument que legalment no són d'obligat compliment. També la proposta de no limitar a 5 les intervencions al torn obert de paraula de les persones que assisteixen al ple. "Avançar en transparència, accés a la informació i participació hauria de ser una prioritat. La política municipal no és només fer carrers i redactar projectes", va apuntar Elisenda Guillaumes. Guillaumes va posar especial accent a la necessitat "que la documentació que es facilita als regidors del consistori als plens municipals sigui actualitzada i definitiva", per tal que s'evitin situacions com les viscudes als últims mesos on el mateix alcalde va posar en dubte la informació sobre el futur del jardí de la Fundació Emma que havien utilitzat els grups de l'oposició per manifestar el seu desacord al projecte. Una informació continguda a l'aplicatiu que tenen accés tots els regidors i que la mateixa secretària va confirmar públicament que era la documentació definitiva que disposava el registre de l'Ajuntament. "Creiem que és important que la pàgina web municipal disposi del màxim d'informació per tal que tothom hi tingui accés. La tramesa d'informació és fer un salt qualitatiu en l'agilitat de l'administració i no disposar dels recursos és una excusa. Un equip de govern no només s'ha de dedicar a redactar projectes".  Un altre dels aspectes que ERC ha reclamat en diverses ocasions i que ha tornat a reclamar a la modificació del ROM és "la necessitat de condicionar que un 25% del capítol d'inversions del pressupost municipal sigui votat de forma participativa".

ERC condemna la brutalitat policial de l'Estat a Catalunya i proposa que Enric Millo sigui declarat persona non grata

Els regidors del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses han registrat avui, 4 d'octubre de 2017, una moció per tal de condemnar la brutalitat policial amb la qual l'Estat Espanyol va actuar el diumenge 1 d'octubre de 2017 i proposa que el Delegat del Govern Espanyol a Catalunya sigui declarat persona non grata a Sant Joan de les Abadesses. MOCIÓ DE CONDEMNA A LA BRUTALITAT POLICIAL DE L’ESTAT  A CATALUNYA   EXPOSICIÓ DE MOTIUS El diumenge 1 d’octubre de 2017 passarà a la història a Catalunya per la vergonya d’un Estat espanyol repressor que ha exercit una dura violència desproporcionada davant d’una ciutadania absolutament indefensa. Però sobretot restarà en els nostres cors i en la nostra memòria per l’actitud cívica, serena, coratjosa, pacífica i persistent d’uns ciutadans i ciutadanes que van sortir a votar i exercir la democràcia malgrat les amenaces i l’estat de setge i por. Condemnem de forma enèrgica, alta i clara tota la violència generada per l’Estat espanyol, emparat pel seu Govern, contra veïns i veïnes dels nostres pobles i ciutats que el que volien és decidir i exercir la democràcia. Les gairebé 900 persones ferides registrades a mans de la brutalitat policial, dos d’elles en estat molt greu, la vulneració de drets fonamentals i les imatges d’agressions, repressió sense contemplacions i violència, no cauran mai en l’oblit. Els danys materials que els cossos de seguretat han causat en edificis i a l’espai públic han de ser rescabalats. L’actuació ha estat dictada pel govern de l’Estat, que n’és el responsable últim, i que n’haurà d’assumir les conseqüències. Al mateix temps, reconeixem i agraïm profundament l’actitud i el comportament dels més de 2 milions de persones que el dia 1 d’octubre es van expressar a les urnes, i una especial menció als qui se’ls va usurpar el vot. La seva valentia, compromís i fortalesa exercint el dret a vot, oposant resistència pacífica, fent costat a la gent que volia votar i no caient en la provocació de les forces de seguretat espanyoles, sota un estat de setge i por, són el reflex d’una societat madura, pacífica i plenament democràtica.

Joan Olòriz "L'1 d'octubre serà el que nosaltres vulguem, no el què l'Estat Espanyol vulgui"

El passat dissabte, 23 de setembre, en el marc de la Festa del Grito de la independència del poble Mexicà, que es celebra a Sant Joan de les Abadesses, la secció local d'ERC va organitzar la conferència "De Tarradellas al Referèndum", a càrrec del diputat d'ERC al Congrés espanyol i historiador, Joan Olòriz.  La conferència va tenir lloc a 2/4 de 6 de la tarda a l'Auditori Jaume Nunó del Casal-Centre Cívic El Palmàs de Sant Joan de les Abadesses.   El president de la secció local i portaveu del grup municipal, Sergi Albrich, va iniciar la conferència solidaritzant-se amb el poble Mexicà pels terratrèmols ocorreguts els darrers dies.   La conferència va analitzar l’evolució de la situació entre Catalunya i Espanya dels últims 40 anys. Enguany es commemora el 40è aniversari del retorn del president Josep Tarradellas a Catalunya després de 38 anys d’exili a França. Tarradellas va ser escollit president de la Generalitat a l'exili, el 5 d'agost de 1954, a Mèxic on es varen reunir varis diputats catalans. Mèxic sempre va ser un país acollidor amb els exiliats republicans i no va reconèixer mai el règim de Franco.   El diputat d'ERC al congrés espanyol va centrar la seva intervenció en establir els paral·lelismes entre els diferents canvis viscuts a Catalunya amb l’actualitat i com el Principiat ha estat pioner en impulsar-los. Olòriz va afirmar que  “la Generalitat és l'única institució Espanyola anterior a la constitució, que Tarradellas, entre d’altres, va guardar el seu llegat a l'exili". “La història ens ha ensenyat que els governants espanyols no són de fiar, no han complert cap promesa escrita amb Catalunya, els exemples en són els Estatuts 1931, 1979 i 2006".   Finalment, Olòriz es va referir al referèndum, “l'1 d'octubre serà el que nosaltres vulguem, no el què l'Estat Espanyol vulgui”. El dia 1 ens hem de preguntar què hem fet per canviar aquesta situació i no quedar-nos a casa. Coherència, fermesa i il·lusió, la il·lusió és el què ens mou, aquest dies hem vist moltes persones, grans i joves cridant ‘llibertat’.

ERC organitza, per la Festa del Grito, la conferència "De Tarradellas al Referèndum"

El proper dissabte 23 de setembre, en el marc de la Festa del Grito de la independència del poble Mexicà, que es celebrarà a Sant Joan de les Abadesses, la secció local d'ERC ha organitzat la conferència "De Tarradellas al Referèndum", a càrrec del diputat d'ERC al Congrés espanyol i historiador, Joan Olòriz. La conferència analitzarà l’evolució de la situació entre Catalunya i Espanya dels últims 40 anys. Enguany és commemora el 40è aniversari del retorn del president Josep Tarradellas a Catalunya després de 38 anys d’exili a França. Tarradellas va ser escollit president de la Generalitat a l'exili, el 5 d'agost de 1954, a Mèxic on es varen reunir varis diputats catalans. Mèxic sempre va ser un país acollidor amb els exiliats republicans i no va reconèixer mai el règim de Franco.   L’acte formarà part dels actes centrals de campanya d’ERC al Ripollès pel Referèndum d’1 d’octubre. La conferència tindrà lloc a 2/4 de 6 de la tarda a l'Auditori Jaume Nunó del Casal-Centre Cívic El Palmàs de Sant Joan de les Abadesses.   Perfil de Joan Olòriz Nascut el 1954. Llicenciat en Filosofia i Lletres, secció història per la UAB i doctor per la UdG amb una tesi qualificada amb un excel·lent cum laude. Ha estat professor de secundària durant 35 anys. Ha estat membre del Consell Social de la UdG des de la seva creació i també del Consell Interuniversitari de Catalunya i de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari. Fou el primer síndic de greuges de la UdG, del 1994 al 1999. Participà des de la seva fundació en la Intercomarcal de CCOO i ha estat representant del professorat a la Junta de Personal d'Ensenyament no Universitari. Ingressà al PSUC el 1971 i des de la seva fundació, a Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), on milità 44 anys. Regidor de l’Ajuntament de Girona des de l'any 2000 fins al 2015. De 2003 al 2011 fou 2n tinent d'alcalde i responsable de l'Àrea de Polítiques Socials i Cooperació.     A les eleccions generals espanyoles de 2015 i 2016 fou escollit diputat per Girona com a independent dins la candidatura d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

Marta Vilalta

La Directora General de Joventut explicarà, dissabte, el futur del Referèndum al Sant Joan

Marta Vilalta i Torres, Directora General de Joventut del Govern de la Generalitat de Catalunya, explicarà dissabte a Sant Joan de les Abadesses i a Ogassa com es votarà al Referèndum del proper 1 d'octubre i com es succeiran els esdeveniments fins assolir la República Catalana. A Ogassa, la Directora General de Joventut explicarà els moments que estem vivint com a país conjuntament amb l'alcalde d'Ogassa, Josep Tremps, i l'alcaldessa de Vallfogona de Ripollès i presidenta d'ERC Ripollès, Carme Freixa. L'acte tindrà lloc a dos quarts de sis de la tarda a la Cooperativa d'Ogassa. A Sant Joan de les Abadesses Vilalta estarà acompanyada pels ripollesos Laia Capdevila (JERC), Jordi Gumí (JNC) i Carla Riera (ANC) atès que l'acte santjoaní s'ha organitzat conjuntament entre les joventuts dels partits i entitats independentistes. L'acte tindrà lloc al bar Centre de Sant Joan de les Abadesses, a les 7 de la tarda, i anirà acompanyat per un refrigeri gratuït pels assistents.

ERC proposa obrir el debat de la gratuïtat de la Festa Major de Sant Joan.

En diverses ocasions, el grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha demanat, en sessió plenària, si l'equip de govern preveu innovar a la Festa Major nocturna, per tal d'incrementar l'afluència de públic, especialment jove. Una franja que ha disminuït notablement als últims anys. Una franja d'edat, sovint menor de 25 anys que, o bé marxen del municipi o bé no arriben a entrar al pavelló, ja que si hi arriben després d'anar a altres espais d'oci del municipi, prefereixen esperar al moment que l'entrada pugui ser gratuïta. Tot i això, l'afluència de gent, en general, ha disminuït a la zona de ball del pavelló. Per aquest fet, des del grup municipal d'ERC es demana que s'obri el debat per repensar com Sant Joan ha de fer més atractiva la seva Festa Major i evitar que els joves marxin del municipi. Una primera proposta pot ser la gratuïtat de la Festa Major nocturna.

Una sentència judicial anul·la la ubicació de la planta de biomassa al sector industrial de Llaudet

El plenari de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, reunit dilluns de forma extraordinària, va aprovar, amb els vots favorables de l'equip de govern i de CiU i l'abstenció del grup municipal d'ERC, l'aprovació definitiva del text refos del pla de Millora Urbana (PMU) de Llaudet.  Aquesta aprovació correspon a l'anul·lació judicial de la modificació del PMU de Llaudet que va efectuar-se l'any 2011 amb la finalitat de permetre que l'eventual planta de biomassa, que s'havia promès ubicar al sector industrial, pogués disposar d'una xemeneia de com a màxim 25 metres d'alçària. Producte d'un recurs judicial interposat contra la citada modificació, en va derivar la sentència judicial 582/2016 que declara nula l'esmentada modificació urbanística i obliga a l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses a rectificar la norma urbanística i eliminar qualsevol referència a una planta de biomassa i a estructures industrials superiors als 12 metres, entre altres motius per no disposar dels informes mediambientals pertinents. Aquesta anulació i adaptació de la Modificació del Pla de Millora Urbana de Llaudet 2/2011 es va aprovar de forma definitiva al plenari extraordinari de de dilluns. Així, la normativa urbanística que regulava la implantació d'una planta de biomassa, que l'alcalde de Sant Joan de les Abadesses va prometre l'any 2011, que s'havia d'instal·lar al sector industrial de Llaudet, previsiblement l'any 2013, i que havia de generar 250 llocs de treball, es declara nula de ple dret com a conseqüència del dictamen de la sentència judicial 582/2016, emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. "Una sentència que posa en manifest que, en el supòsit que l'Ajuntament hagués permès la implantació d'una central de biomassa, s'hauria d'anul·lar la llicència d'activitats i, fins i tot, indemnitzar la suposada activitat, amb els greuges econòmics que aquest fet comportaria pel propi ajuntament. En campanya electoral, no s'hi val tot.

Concecpió Formatgé & Sergi Albrich

ERC i CiU de Sant Joan de les Abadesses mostren conjuntament el rebuig a la parada d’autocars

Formatgé i Albrich envien una carta al Conseller Josep Rull per sensibilitzar-lo dels greuges que generarà la parada d'atuocars Els grups municipals de CiU i d’ERC a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, des del 2015 i en múltiples ocasions, han reivindicat la necessitat que l'equip de govern, liderat per Ramon Roqué, reconsiderés la ubicació definitiva de la parada d'autocars en sentit Ripoll, a la confluència entre la carretera de Camprodon i el carrer Abat Ramon de la Bisbal, per tal que no es faci desaparèixer el jardí de la residència geriàtrica Fundació Emma per transformar-lo amb una zona de pas públic. El Jardí de la residència geriàtrica Fundació Emma és un espai verd que té un gran valor afegit per la residència - considerat dels millors jardins de les residències comarcals – ja que comporta un increment de la qualitat de vida seus usuaris. En tant d’espai verd propi i privat de la residència és un àmbit de descans i privacitat pels residents de l’equipament, molts dels quals no poden sortir lliurement de l’espai de l’equipament però si que poden estar controlats en aquest espai. La transformació d’aquest espai en un àmbit de pública concurrència comportarà que els residents de la Fundació Emma tant sols puguin sortir a l’exterior mitjançant les terrasses de formigó que s’estan construint actualment. Implicant, d’aquesta manera, el nul contacte amb la natura. Només aquells amb una certa mobilitat o en companyia de familiars o voluntaris podran passejar pels exteriors de la residència geriàtrica. Ubicar la parada d’autobusos en l’actual espai enjardinat, encara que sigui al sector nord-oest de l’equipament, implicarà més soroll i fums pels residents i, per tant, una menor qualitat de vida dels mateixos. Tanmateix, tot i les reiterades mostres de rebuig de les regidores i el regidor de CiU i d’ERC, el grup liderat per Ramon Roqué ha apostat definitivament per la destrucció del jardí de la Fundació Emma per ubicar-hi les polèmiques parades d’autocars.