Sant Joan de les Abadesses

Totes les notícies

Esquerra presenta públicament Sergi Albrich Viñas, candidat a l’alcaldia a Sant Joan de les Abadesses

El proper dissabte dia 26 de febrer, a les sis de la tarda, a l’auditori del Centre Cívic – Palmàs tindrà lloc la presentació pública del candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Joan de les Abadesses, Sergi Albrich i Viñas. Albrich de 28 anys d’edat és llicenciat en geologia per la Universitat autònoma de Barcelona i ha realitzat un màster sobre Govern Local. Actualment cursa el doctorat en geologia - especialitat en paleontologia - i treballa com a geòleg a la Generalitat de Catalunya. Des de sempre, ha estat una persona implicada amb el teixit social i associatiu de Sant Joan de les Abadesses. Ha format part de la Unió Excursionista de Sant Joan i del Grup Esplai Somnis, entitat de lleure infantil que va presidir durant quatre anys. Des de l’any 2009 és regidor de l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses i, l’any 2010, és escollit president de la secció local d’Esquerra del municipi. L’acte servirà per conèixer capacitats i aspectes del nou candidat d’esquerra a través dels ulls de persones del municipi, algunes implicades al teixit associatiu de Sant Joan, de talla diversa que el coneixen a fons i que intervindran durant l’acte. A la vegada, Albrich desgranarà els principals compromisos i directrius que abordarà al llarg de la campanya electoral i, evidentment, a la propera legislatura si Esquerra es decisiva després del 22 de maig.

Vista aèria de La Torre

El POUM de Sant Joan de les Abadesses demostra la manca de projecte de futur de l'alcalde Ramon Roqué

El passat 28 de setembre la Comissió Territorial d'Urbanisme va resoldre el requeriment, presentat per part de l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, en allò referent a la macro urbanització planificada a la zona de la Plana de la Torre. Conjunt de 250 habitatges planificats per aquest indret i defensats tant sols per l'alcalde Roqué i la resta de regidors del grup municipal del partit dels socialistes. El nou escenari urbanístic que planifica la Comissió Territorial d'Urbanisme implica una minsa reducció de 86 habitatges a la zona (fins a 164), però manté el model de grans blocs de pisos. És a dir, en un futur no massa llunyà l’entrada del municipi restarà truncada amb grans blocs de pisos que malmetran tota visual paisatgística característica de Sant Joan. El paisatge constituït per les cases de la Vila Vella al marge dret del Ter i el Pont Vell, aniran acompanyades de grans blocs i cases unifamiliars. Cal tenir en compte que el model aprovat no redueix, tal i com ha volgut fer creure l'alcalde santjoaní, de 400 a 164 habitatges a la zona de la Plana de la Torre. Ja que els inicialment previstos eren 250. Per més inri, es mantenen els 240 habitatges, també en forma de blocs i cases unifamiliars a l'extrem oposat, les Planes del Coll. Tot i la simbòlica reducció d’habitatges el còmput total de noves edificacions preveu un increment poblacional i irreal de 2500 persones. Creixement poc meditat que demostra la poca coneixença tant del dinamisme social de Sant Joan de les Abadesses com del projecte de futur urbanístic respectuós amb el nostre entorn paisatgístic, per part de l’equip de govern. El Planejament vigent continua mantenint la dispersió d’equipaments esportius i docents als extrems del municipi. Dispersió que implicarà la mort social i comercial del centre neuràlgic de la vila. L’equip de govern s’ha mostrat favorable, en tot moment de la continua variació d’habitatges previstos al total del municipi. Primer 425 a la planificació inicial, després 821 a la planificació provisional i ara 735 a la definitiva.

Escut ajuntament de Sant Joan

ERC demana que es revisi el cadastre perquè es va calcular quan els habitatges eren més cars

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Sant Joan de les Abadesses, al ple ordinari d’aquest divendres 28 de gener, ha demanat a l’equip de govern del PSC que faci la petició que es tornin a revisar els preus del cadastre, ja que es va calcular quan els preus dels habitatges eren més cars. La revisió cadastral a Sant Joan de les Abadesses es fa fer durant l’any 2007, en el moment més alt del valor immobiliari, després que no s’hagués fet des del 1984. Els valors que s’apliquen actualment i que progressivament s’aniran aplicant estan calculats molt a l’alça, i té incidència directa a l'impost de béns immobles (IBI) i plusvàlua (IVTNU), Altres ajuntaments catalans que varen fer la revisió cadastral durant l’any 2007, ja han fet la petició de revisió de preus, com és el cas de l’ajuntament de Sant Pere de Torelló o l’ajuntament de Roda de Ter. L’oficina del cadastre en teoria no faria una nova revisió en un termini màxim de 10 o 15 anys, en aquests casos ha fet excepcions de fer-ho en un termini màxim de tres anys, per compensar el desfasament de preus, però la petició l’ha de fer el propi ajuntament. Malgrat que els últims anys l’equip de govern del PSC de Sant Joan ha congelat el tipus de gravamen de l’IBI, els ingressos per aquest concepte des de l’any 2007 han estat espectaculars, l’ajuntament a quadruplicat els ingressos per l’IBI, passant de 250.000€ l’any 2006 a gairebé un milió d’euros l’any 2011. Després d’una revisió cadastral els nous valors es van aplicant progressivament durant 10 anys, per tant, malgrat que l’ajuntament congeli el gravement de l’IBI, els ciutadans paguen més perquè augmenta el valor del seu habitatge cada any. Per compensar aquesta puja, l’ajuntament hauria d’haver reduït un 10 % el gravamen de l’IBI cada any, però en el cas de Sant Joan no ha estat així, sinó que s’ha congelat per decisió de l’equip de govern, aquest fet a provocat un augment exagerat d’ingressos per aquest impost.

Sentit de Poble

SENTIT DE POBLE, NOU LEMA QUE MARCARÀ EL RUMB I LES DIRECTRIUS A SEGUIR, D’ESQUERRA SANT JOAN, AL LLARG DELS PROPERS MESOS.

Sergi Albrich, alcaldable d’Esquerra i actual president de la secció local, acompanyat del regidor al consistori santjoaní i membre de l’executiva local, Jordi Terrades, han presentant “SENTIT DE POBLE”, nou lema i nou emblema que inicia el tret de sortida per les properes eleccions municipals, previstes pel dia 22 de maig. Aquesta presentació vol servir per fer pública tant la descripció del simbolisme com dels trets característics del nou icona visual que marcarà el rumb de les directrius a seguir, tant del grup municipal com de la pròpia secció local, al llarg dels propers mesos de pre-campanya i campanya electoral. L’objectiu d’aquesta convocatòria rau en explicar i transmetre la renovació del projecte que implica aquest nou missatge, amb la intenció d’arribar al màxim de gent possible, més enllà del què són estrictament les sigles del propi partit, per tal de sumar i aglutinar sensibilitats diferents, totes amb un denominador comú; treballar per Sant Joan. Sentit de poble fa referència a l’alt grau d’implicació social que la gent d’Esquerra tenim amb el nostre municipi, conjunt de persones amb un projecte clar i definit que ens permet saber d’allà on venim, allà on estem i, sobretot, cap on volem anar. Sentit de poble indica l’avenç en positiu, de la mà d’allò que caracteritza Sant Joan de les Abadesses, sense el qual el nostre poble no tindria raó de ser; la seva gent. Sentit de poble vol dir ser crític i exigent amb nosaltres mateixos per donar el màxim amb eficàcia, coneixement i immediatesa. Sentit de poble respon a la necessitat d’escoltar a tots els santjoanins i santjoanines a fi d’aglutinar cada com més peces, al projecte col•lectiu que és Sant Joan de les Abadesses.

Tribunal Suprem Espanyol.

EL GRUP MUNICIPAL D'ESQUERRA PRESENTARÀ UNA MOCIÓ DE REBUIG VERS LA SENTÈNCIA DEL SUPREM CONTRA LA IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA DE LES ESCOLES CATALANES.

El Tribunal Suprem espanyol (TS) ha emès tres sentències que, basant-se en la retallada del Tribunal Constitucional espanyol (TC) de l'Estatut, insten el Govern a modificar el sistema educatiu per equiparar el castellà com a llengua vehicular al costat del català a totes les escoles "com a llengua vehicular de forma proporcional i equitativa en tots els cursos del cicle d'ensenyament obligatori", és a dir, fins als 16 anys, el final de la ESO. D’aquestes, una anuncia que la Generalitat haurà d'adaptar el sistema d'ensenyament per garantir la presència del castellà de manera "equitativa" respecte del català. El Tribunal Suprem espanyol declara "el dret del recurrents al fet que el castellà s'utilitzi també com a llengua vehicular en el sistema educatiu de la Comunitat Autònoma Catalunya i, en conseqüència, la Generalitat haurà d'adoptar les mesures que calgui per adaptar el seu sistema d'ensenyament a la nova situació creada per la sentència 31/2010 del Tribunal Constitucional, que considera també el castellà com a llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya, juntament amb el català". "De la mateixa manera, declarem el dret del recurrent al fet que totes les comunicacions, circulars i qualsevol altra documentació tant oral com escrita que li siguin remeses pel centre [d'ensenyament] siguin també en castellà", conclou la part dispositiva de la sentència. Aquesta és la primera afectació directa de la retallada de l'Estatut que es produeix a més contra un aspecte nuclear com és la immersió lingüística, que ha estat elogiat internacionalment com a model per preservar la llengua i garantir la integració de les persones nouvingudes. Darrerament la Defensora del Poble espanyol va manifestar que només es pot regular la obligatorietat de l’espanyol, ja que així ho reconeix la Constitució espanyola, i perquè el català és una llengua “per a usar en la intimitat, amb la família”. La Plataforma per la Llengua ha presentat aquest any tres informes que comparen el reconeixement legal que té el català a l’Estat espanyol amb la situació que experimenten altres llengües amb un nombre similar de parlants en el context europeu i en d’altres països plurilingües.

Pere Bosch

UNA TRENTENA DE PERSONES ASSISTEIXEN A LA CONFERÈNCIA SOBRE EL CAS PALAU

Un dels eixos de campanya d'Esquerra ha estat la denúncia del cas Palau i les seves presumptes connexions amb el finançament irregular de CDC. En aquest sentit –tal i com va afirmar Sergi Albrich, president de la secció local de Sant Joan- ens presenten com un partit “valent” a l'hora de destapar les trames de corrupció. Per Albrich ho són a tant a nivell nacional amb el cas Palau com al Ripollès amb l'exemple de les irregularitats de Planoles, Josep Fernàndez. Esquerra va organitzar aquest dimecres un acte de campanya al Casal Republicà Ramon Arqués de Sant Joan de les Abadesses amb la presència de Pere Bosch, exalcalde de Banyoles, diputat en la darrera legislatura i número 3 de la llista per Girona. Bosch, a més, va formar part de la comissió d'investigació del cas Palau, motiu pel qual en àmbits polítics se l'ha conegut com “l'Inspector Gadget”. El candidat republicà va voler diferenciar els casos Palau amb el Pretòria considerant que, malgrat la seva inportància, no s'ha detectat indicis de finançament irregular de cap partit. Bosch va destacar la complexitat de la presumpta trama, especialment de l'entrada de diners de Ferrovial al Palau, en categoria de patrocinadors, i com d'aquí presumptament derivaven a la Fundació Ramon Trias Fargas o a empreses de mailing, entre altres, que tenien com a únic client CiU. L'acte va comptar amb la presència d'una trentena de persones entre les quals cal destacar l'assistència de Teresa Jorda i Carme Freixa, alcaldesses de Ripoll i Vallfogona del Ripollès i membres de la candidatura d'Esquerra per Girona, Carles Bassaganya, Director General d'Administració Local, Jordi Terrades, regidor de l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses i Roger Peñaroya, regidor de l'ajuntament de Planoles, entre altres ripollessos, santjoanins i membres de les executives locals, comarcal i Girona. 

Conferència dia 20 de novembre a Sant Joan de les Abadesses

CONFERÈNCIA: EL CAS PALAU, A FAVOR DE LA TRANSPARÈNCIA I LA GENT HONESTA A GOVERN

El proper dimecres, dia 17 de novembre a les 20.00 hores, tindrà lloc, al Casal Republicà Ramon Arqués de Sant Joan de les Abadesses, la conferència "el cas Palau, a favor de la transparència, gent honesta a Govern" a càrrec del candidat d'Esquerra per Girona i membre de la comissió del cas Palau, Pere Bosch. L'acte comptarà amb la presència de Teresa Jordà, alcaldessa de Ripoll i número 7 a les llistes gironines, i Sergi Albrich, president de la secció local d'Esquerra de Sant Joan de les Abadesses. Aquesta ponència, organitzada per l'executiva comarcal d'Esquerra Republicana de Catalunya al Ripollès, conjuntament amb la secció local de Sant Joan, correspon al conjunt d'esdeveniments que s'han organitzat en motiu d'aquesta campanya electoral pel comicis del Parlament de Catalunya previstos pel proper diumenge 28 de novembre.

Teresa Jordà, alcaldessa de Ripoll, i Carme Freixa, alcaldessa de Vallfogona del Ripollès.

ESQUERRA RIPOLLÈS COMENÇA LA CAMPANYA ELECTORAL PELS COMICIS DEL 28N

Esquerra Republicana de Catalunya va iniciar, ahir a la nit, la popular enganxada de cartells que caracteritzaran aquesta campanya electoral pels propers comicis del 28 de novembre al Parlament de Catalunya. En aquest cas, Esquerra no va esperar a la mitjanit com regeix la tradició ja que, des de fa uns anys, els cartells no diuen explícitament "vota". Fet que permet que es puguin penjar amb més antelació. Teresa Jordà, alcaldessa de Ripoll, i Carme Freixa, alcaldessa de Vallfogona del Ripollès, ambdues presents a les llistes d'Esquerra per Girona als llocs 7 i 15 respectivament, varen ser les encarregades de penjar el primer cartell de la campanya.

Grup Municipal d'Esquerra Sant Joan.

LA SECCIÓ LOCAL D’ESQUERRA DE SANT JOAN DE LES ABADESSES PRESENTA, AQUEST OCTUBRE, UNA NOVA EDICIÓ DEL BUTLLETÍ “LES COSES TAL COM SÓN”.

La última setmana del mes d’octubre, la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya presentarà la darrera edició del butlletí “les coses tal com són”. Document que respon a la necessitat d’informar, a la població santjoanina, de l’ampli ventall de gestes que du a terme, tot i estar a l’oposició, el grup municipal d’Esquerra al consistori, així com la fiscalització, per part dels nostres regidors, vers la política efectuada per l’equip de govern dels socialistes. La temàtica principal escollida en aquesta nova edició correspon al nou planejament urbanístic de Sant Joan (POUM), aprovat únicament amb el consentiment del partit del socialistes, el passat 7 de maig. Planificació urbanística, no consensuada amb cap altra força política, que implica un creixement desmesurat, irreal i aberrant de quasi 500 habitatges als extrems del municipi –amb una previsió d’increment poblacional de més de 2000 habitants-, alhora que preveu una dispersió important dels equipaments docents i esportius – que hipotecarà i minvarà la vida comercial i social del centre neuràlgic de la vila -. A la vegada, en aquesta nova edició de “les coses tal com són”, també s’hi mostra un especial esment al recolzament, exposat públicament per part del batlle santjoaní, al possible recurs vers el POUM aprovat i proposat per l’equip de govern, que decideixin interposar alguns dels veïns afectats pel futur desenvolupament urbanístic. Fet incoherent que implica que la màxima autoritat local dóna suport a un recurs que intenta rebatre un acord aprovat per ell mateix. El butlletí també conté aquelles propostes que el grup municipal d’Esquerra ha plantejat al llarg de les últimes sessions plenàries, com ara la nova ubicació del nou tanatori, la retirada del transformador del carrer Vista Alegre, encara en peu a dia d’avui, tot i que l’alcalde va manifestar públicament que es retiraria el passat mes d’agost, l’abaixada de la taxa d’escombraries, que podria haver estat més agosarada, una disminució més valenta de l’Impost de Béns Immobles, o l’eliminació de la nova parada de bus, la qual ha estat responsable de diverses temptatives d’accident.