Sant Joan de les Abadesses

Totes les notícies

ERC de Sant Joan celebra la previsió d'ampliació de l'aparcament de can Creuet

La sessió plenària del passat divendres 31 de març va aprovar el quadre d'inversions per aquest any 2017 a Sant Joan de les Abadesses amb els vots afirmatius del grup de MES i l'abstenció dels grups d'ERC i de CIU. Inversions 2017 a Sant Joan de les Abadesses Sergi Albrich va apuntar que "tot i que compartim la majoria d'inversions proposades en trobem a faltar d'altres de prioritàries com avenços per disposar d'una nova sala de vetlla o la finalització dels carrers de la Vila Vella, que el propi alcalde s'havia compromès a arranjar-ne un cada any de legislatura i ja fa dos anys que no se n’arranja cap dels set que resten per acabar el projecte". "Celebrem que finalment s'atengui la petició reiterada d'ERC i s'hagi arribat a un acord amb la propietat per ampliar l'aparcament de can Creuet i també es contempli ampliar la vorera i eliminar els fatídics fitons responsables de múltiples caigudes als últims anys". El ple va aprovar el pla funcional de la futura nova biblioteca de Sant Joan de les Abadesses, amb la previsió d'ubicar-la a l'antiga escola Abadessa Emma. "En aquest punt reiterem la voluntat d'ERC d'estendre la mà perquè la nova biblioteca sigui una realitat. És cabdal que tant bon punt les escoles es traslladin a la Coromina del Bac es mantingui la vida social del centre del municipi i això s'haurà de fer donant ús als equipaments municipals que quedaran en desús". Sentència d'anul·lació de la modificació del PMU de Llaudet L'any 2011 l'equip de govern va impulsar una modificació del pla de millora urbana del polígon industrial de Llaudet, per tal que una part de les futures naus industrials poguessin arribar a tenir 18 metres d'alçària. Una modificació que teòricament havia de permetre la ubicació d'una planta de biomassa i, segons l'equip de govern, generar 250 llocs de treball al municipi. En aquell moment, els grups d'ERC i de CIU van titllar la proposta de precipitada i populista atès el període electoral del moment.

ERC demana que Sant Joan s'adhereixi al Pacte Nacional pel Referèndum i doni suport al sector agroalimentari català

El grup municipal d'ERC de Sant Joan de les Abadesses ha registrat dues mocions que seran sotmeses a votació al pròxim plenari municipal per tal que l'Ajuntament s'ahdereixi al Pacte Nacional pel Referèndum i doni suport explícit al sector agroalimentari català. Sergi Albrich afirma que "El 26 de juliol de 2013, al ple de Sant Joan vam aprovar per unanimitat l'adhesió al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. A partir d'aquesta setmana estarem al costat del futur referèndum que ha de permetre als catalans decidir quin futur volem emprendre col·lectiva ment com a país" Elisenda Guillaumes apunta que "El sector agroalimentari és i ha de ser estratègic a la nostra comarca i arreu del país un pol de desenvolupament econòmic que cal protegir i potenciar". ACORDS A LA MOCIÓ D'ADHESIÓ AL PACTE NACIONAL PEL REFERÈNDUM Primer. Manifestar l’adhesió al PACTE NACIONAL PEL REFERÈNDUM.   Segon. Subscriure el contingut del Manifest PACTE NACIONAL PEL REFERÈNDUM.    Tercer. Promoure al municipi que entitats, associacions i agents econòmics es sumin al Pacte Nacional per Referèndum i subscriguin el seu Manifest. ACORDS A LA MOCIÓ DE SUPORT AL SECTOR AGROALIMENTARI CATALÀ Primer. Donar suport a l’establiment d’un contracte de país entre el sector agroalimentari i la societat, basat en els següents punts:  a. Reconèixer la importància del paper que juga el sector agrari dins del país, tant des del punt de vista econòmic com des del punt de vista ambiental, social i territorial, reconeixent la contribució del sector primari en: • L’abastament segur d’aliments a la població • La gestió del medi i la conservació dels recursos naturals i del paisatge agrari i rural • L’ocupació equilibrada del territori b. Promoure el desenvolupament del sector sobre la base de l’empresa d’economia familiar agrària, establint polítiques que tinguin com a principal referència l’empresa familiar, amb reconeixement de drets i deures per cadascun dels seus membres, com a factor d’arrelament al territori i de no deslocalització de l’activitat, que aplica criteris de gestió econòmica moderna, basada en la comptabilitat analítica i l’estudi de costos de l’activitat i de rendibilitat de les seves inversions i, que pel seu lligam amb el territori, aplica bones pràctiques agràries per assegurar la sostenibilitat i el futur del medi en el que treballa, mantenint els recursos naturals bàsics i reduint els impactes negatius de l’activitat agrària sobre el medi.

ERC Ripollès

ERC explica la futura República Catalana al Ripollès

La federació ripollesa es suma a l'acte massiu d'ERC Nacional amb 140 parades arreu del territori català    Durant tot el cap de setmana del 18 i 19 de març Esquerra Republicana celebra la Macroparada, una acció que s’emmarca dins la campanya participativa La República que Farem que el passat 4 de març va viure el seu acte central i que posa a debat les propostes del partit per la República Catalana. A les comarques gironines s’organitzen fins a 25 parades mentre que a tot el país, aquesta xifra s’enfila fins a les 140.  El Ripollès ha participat ha participat al macroacte organitzant la seva parada a la plaça de la Lira de Ripoll i ha comptat amb la presència de diversos alcaldes, regidors i membres de la federació comarcal d'ERC.   El regidor i president d’ERC a Sant Joan de les Abadesses, Sergi Albrich, explica que "des de Ripollès ens hem sumat a la Macroparada que des d'ERC organitzem a nivell nacional perquè actes com aquest són molt importants per donar a conèixer i apropar a la gent el projecte de La República que Farem". Albrich argumenta que "cal explicar el país que volem construir després del referèndum del mes de setembre, escoltar les propostes de la ciutadania per construir la nova República Catalana i, sobretot, resoldre els dubtes que es puguin tenir. Ens posem a disposició de la ciutadania per a respondre’ls".   D’altra banda, la regidora de Ripoll i diputada al Congrés Espanyol, Teresa Jordà, apunta que "en aquests moments que la judicialització de la política i els atacs contra la democràcia són més forts i fan alçar la veu a nivell internacional, la nostra millor resposta és seguir endavant, treballar i construir la nova República Catalana des de tot el territori".   En aquest sentit, Jordà ha destacat que "la Macroparada és una de les accions de la campanya La República que Farem que recull de manera més gràfica com estem construint la nova República; entre tots, escoltant, reflexionant, amb arguments, amb noves i modernes propostes i des de tot arreu del país".

Fitons del carrer Joan Maragall

ERC insisteix a evitar les caigudes del carrer Joan Maragall i de l'aparcament de can Creuet

Lluïsa Pérez:  “Fins quan l'equip de govern permetrà que la gent continuï caient? Al llarg de les últimes setmanes, cinc persones han tornar a caure”. El grup municipal d'ERC ha reivindicat, en múltiples i repetides ocasions, la necessitat que l'equip de govern canviï els fitons col·locats al carrer Joan Maragall i a l'aparcament de can Creuet o, en defecte, ampliï les voreres existents en aquests espais, a fi d'evitar les continues caigudes de vianants, especialment gent gran, que provoquen aquests elements al ser poc visibles. La insistència de la regidora del grup municipal d'ERC, Lluïsa Pérez, va comportar que s’eliminessin, fa uns mesos, els fitons existents davant la porta d'accés al pati escolar de l'edifici Mestre Andreu. Uns fitons que havien provocat un gran nombre de caigudes d'infants i d'adults. Tanmateix, les caigudes continuen i "a les últimes setmanes, cinc persones han tornar a caure al carrer Joan Maragall per culpa dels fitons existents. Fins quan l'equip de govern permetrà que la gent continuï caient? Hem d'esperar que algú es faci un mal excessiu i irreparable o solucionarem la problemàtica d'una vegada per totes?" Expressa la regidora d'ERC a Sant Joan, Lluïsa Pérez. "Cal canviar els fitons existents per una altra tipologia de fitó més visible i que no siguin un entrebanc perillós pels vianants i que, a l'hora, continuï impedint que els vehicles aparcats ocupin les voreres. És cabdal estudiar l'ampliació de les voreres”. Al seu torn, cal posar en pràctica la petició del col·lectiu Pau i Treva (agrupació adscrita a la Fundació MAP) per tal que els fitons del municipi estiguin senyalitzats amb elements lluminosos per facilitar-ne la visibilitat", conclou Pérez.  

Sergi Albrich, Rosa Freixenet

ERC de Sant Joan de les Abadesses presenta la 1a edició dels “Guardons Emma de Barcelona”

Els guardons, que s'atorgaran un cop l'any, pretenen reconèixer les trajectòries de santjoanins i santjoanines individuals i col·lectius en base els trets característics que defineixen la figura de l'Abadessa Emma.   El president de l'agrupació local d'ERC a Sant Joan de les Abadesses, Sergi Albrich, i la santjoanina Rosa Freixenet, han presentat avui a la tarda i han donat el tret de sortida de la primera edició del certamen "Guardons Emma de Barcelona", del qual Freixenet serà membre del jurat. El certamen "Guardons Emma de Barcelona" neix amb la clara voluntat de contribuir a difondre la figura d'Emma de Barcelona. Un personatge altament oblidat i que, conjuntament amb la trajectòria desenvolupada per la resta d'abadesses al Monestir de Sant Joan, ha tingut un paper poc destacat al projecte turístic de "Terra de Comtes Abats". Una petició reivindicada en diverses ocasions pel grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses. A més, el certamen té la voluntat de commemorar que enguany es compleixen 1000 anys de l'expulsió de les Abadesses del Monestir de Sant Joan. Emma de Barcelona fou un personatge poderós que va destacar pel fet de ser una dona emprenedora en un món dominat pels rols masculins i que va protegir els habitants de les seves terres dels poder senyorials existents. Al seu torn, va contribuir a l'expansió de Catalunya i va repoblar tant el nostre municipi com un ampli territori de l'actual Catalunya, tenint sempre com a partida Sant Joan de les Abadesses. D'aquesta manera, el certamen "Guardons Emma de Barcelona" preveu reconèixer i posar en valor la figura de santjoanins i santjoanines a títol individual i entitats i col·lectius que hagin destacat per; A) la seva tasca social en la defensa dels drets essencials de les persones, així́ com del seu benestar i/o en la plena igualtat de les dones i altres col·lectius; B) la seva capacitat d’emprenedoria empresarial o social;  C) haver tingut un paper important, des de Sant Joan de les Abadesses, en la defensa de la llengua i la cultura catalana, així́ com una intensa col·laboració́ amb el procés d’emancipació́ nacional; i D) haver contribuït a donar a conèixer el nom del nostre municipi i les seves particularitats arreu del territori català̀ o més enllà de les seves fronteres, en base a la seva tasca personal, professional o acadèmica.

Sant Joan de les Abadesses deixa perdre fins a cinc llocs de treball per a joves

Fa poques setmanes acabava l'adjudicació dels contractes laborals en pràctiques de joves amb formació que subvencionava el Servei d'Ocupació de Catalunya en el marc del "Programa de Garantia Juvenil a Catalunya". Una convocatòria que tenia com a objectiu incentivar la contractació laboral en pràctiques, per part d'ajuntaments i consells comarcals, de joves amb formació per tal de millorar la seva ocupabilitat amb l'adquisició de les aptituds i les competències derivades de la pràctica laboral, de manera que sigui més fàcil i possible la seva incorporació al mercat laboral de forma estable i duradora en el temps. El SOC subvencionava la totalitat dels possibles contractes de treball en pràctiques, durant un període de 6 mesos a jornada completa. Des del grup municipal d'ERC "volem lamentar que l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, i especialment les regidories de joventut, promoció econòmica i serveis socials, no hagin intentat obtenir cap subvenció per contractar joves amb formació universitària o grau professional". "Aquest programa de subvencions no tenia cap cost addicional per l'ajuntament. Tant sols buscar joves que haguessin acabat els seus estudis i donar-los una opció laboral en pràctiques durant sis mesos a qualsevol de les àrees tècniques, socials o administratives de l'ajuntament. En un moment on l'accés dels joves al mercat laboral és tant complicat perquè les empreses demanen personal amb experiència, aquesta línia subvenció podia ser molt útil". "Municipis com Vilablareix, Cassà de la Selva o Celrà han aconseguit contractar fins a 5 joves en pràctiques i mostren la seva satisfacció amb l’experiència i la sinèrgia que s’ha aconseguit amb aquests joves formats. És preocupant i sorprenent que Sant Joan hagi deixat perdre una oportunitat com aquesta on joves amb graus superior o universitari o amb certificat professional del nostre municipi se'n podien veure directament beneficiats". Els regidors del grup municipal demanaran explicacions formals per conèixer els motius pels quals l'ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va decidir no intentar obtenir aquesta línia de subvenció.

Ple Sant Joan de les Abadesses

ERC demana que es mantingui el centre neuràlgic de la vila un cop es traslladin els centres escolars a la Coromina del Bac

ERC proposa que s’estudiï la possibilitat d'ubicar la futura biblioteca a l'actual edifici Duran i Reinalds L'equip de govern desestima la proposta d'ERC i CiU de rebaixar els valors cadastrals pel 2018 Al plenari del passat divendres 27 de gener, al torn obert de paraula, el grup municipal d'ERC va demanar que l'equip de govern "detallés quan es començaria a construir l'edifici de secundària de l'IE Sant Joan" - que el Departament d'Economia ja ha contemplat als pressupostos d'aquest 2017, un cop siguin aprovats, per un import de 2,32 milions d'euros - "i quina previsió es preveu per la redacció del projecte i posterior construcció de la fase de primària". Cuina i plaça coberta al IE Sant Joan  La regidora d'ERC, Elisenda Guillaumes, també va demanar a la regidora d'educació del consistori "si existeix la previsió que la nova escola disposi d'una cuina, una sala  esportiva pròpia i un espai cobert prou ampli, atès que els plànols existents tant sols indiquen petits coberts, que pugui arribar a ser d'utilitat pública i cobrir la manca d'una plaça coberta al municipi". Biblioteca a l'edifici Duran i Reinalds Guillaumes també va peticionar que "un cop es desplacin les escoles del centre de la vila, l'activitat social i comercial es veurà agreujada. Cal pensar amb antelació com mantenir el flux de persones entre la Coromina del Bac i el centre de la vila a fi de mantenir la vida social i comercial al centre de Sant Joan. Una opció pot ser transformar l'actual edifici Duran i Reinalds en una biblioteca, adoptant les gestions amb l'actual propietat que corresponguin". Edifici Abadessa Emma a 15 graus al mes de gener La regidora d’ERC també va demanar "Quan preveu l'equip de govern instal·lar la caldera de biomassa a l'Abadessa Emma que va pressupostar al 2015 i que encara no s'ha fet efectiva. Es dóna la circumstància que la segona setmana de gener la caldera va fallar i la temperatura del centre educatiu era de 15 graus". Rebaixa dels valors cadastrals 2018 L'equip de govern, liderat per Ramon Roqué, va desestimar la moció d'ERC i CiU per acordar sol·licitar la rebaixa dels valors cadastrals el proper any 2018.

Sergi Albrich (ERC) i Concepció Formatger (CIU)

ERC i CIU de Sant Joan de les Abadesses demanen que l'Ajuntament sol·liciti una rebaixa dels valors cadastrals pel proper any 2018

L'equip de govern va desestimar sol·licitar una rebaixa del 8% dels valors cadastrals pel 2017. Es va perdre una nova oportunitat per disminuir l'IBI a Sant Joan Els regidors dels grups municipals d'ERC i de CIU a l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses han registrat una moció conjunta per tal que el plenari d'aquest mes de gener adopti el compromís unànim per tal que l’Ajuntament sol·liciti l’actualització dels valors cadastrals dels immobles d’urbana del municipi, davant la possibilitat que el Ministeri d’Hisenda de l’Estat Espanyol determini nous coeficients d’actualització cadastral que comportin una rebaixa dels valors cadastrals dels immobles de Sant Joan de les Abadesses. Una rebaixa que podria comportar una disminució de l'Impost de Béns Immobles pel proper any 2018. La mateixa moció també preveu demanar la justificació pertinent que va portar a l'equip de govern a no peticionar una rebaixa dels valors cadastrals municipals per aquest any 2017. Una sol·licitud que d'haver-se realitzat hagués comportat una disminució del 8% del valor cadastral dels habitatges de Sant Joan de les Abadesses, tal i com evidencia l’Ordre de 29 de setembre HAP/1553/2016 on no hi figura el municipi de Sant Joan de les Abadesses, i que hagués representat una nova oportunitat per reduir l’Impost de Béns Immobles per aquest mateix any 2017. Cal recordar que l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va aprovar, amb els vots favorables de MES i els vots contraris d'ERC i de CIU, l'increment de l'Impost de Béns Immobles pel proper 2018 el passat mes de novembre. ______________________________________________________________________ MOCIÓ DE PETICIÓ DE REBAIXA DELS VALORS CADASTRALS D’URBANA DE SANT JOAN DE LES ABADESSES PEL PROPER ANY 2018 EXPOSICIÓ DE MOTIUS El plenari de l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va aprovar, per unanimitat i en data 31 de maig de 2013, sol·licitar per a l’exercici 2014 l’actualització dels valors cadastrals dels immobles urbans del municipi per aplicació dels coeficients que determinés la llei de pressupostos generals de l’Estat espanyol d’acord amb l’article 32.

Futura parada d'autobús al jardí de la Fundació Emma

ERC de Sant Joan insisteix a preservar i potenciar el jardí de la Fundació Emma

La construcció de les noves terrasses, la nova parada d’autocars i l’eliminació del jardí de la residència tindran un cost de 100.000 euros. El passat dijous dia 15 de desembre de 2016 el Patronat de la Fundació Emma va aprovar el pressupost pel proper any 2017, el qual contempla el pla d’inversions a executar on s’hi inclou la construcció de les futures terrasses de l’equipament i, per tant, la ubicació definitiva de la parada d’autocars en sentit Ripoll i l’eliminació del jardí i espai d’oci dels residents de la residència geriàtrica. L’anunci de licitació del contracte d’aquestes obres es va anunciar en data 24 de novembre de 2016 al Butlletí Oficial de la Província de Girona i té un cost previst d’uns 100.000 euros, dels quals la Fundació Emma n’haurà d’assumir un 65%. És a dir, aproximadament, uns 65.000 euros. El pressupost va tenir els vots contrari i desfavorable, respectivament, de les representants d’ERC, Lluïsa Pérez, i de CiU, Concepció Formatger, al Patronat de la Fundació Emma. “No es pot aprofitar la construcció de les terrasses per ubicar la nova parada d’autocars i eliminar el jardí privat de la Fundació Emma per tal que passi a un passeig públic. Cal potenciar i adaptar aquest espai per tal que pugui ser utilitzat i aprofitat de forma exclusiva per tots els residents de l’equipament. Tant per aquells més dependents com per aquells residents amb més autonomia i que poden utilitzar-lo per passejar de forma més íntima i privada, per estar-hi amb les seves famílies o bé per realitzar-hi qualsevol activitat a l’aire lliure”. Al mateix temps, “la ubicació de la parada d’autocars al jardí, implicarà més soroll i més inhalació de fums i pol·lució pels residents i, per tant, una menor qualitat de vida dels mateixos. Aquest fet es veurà agreujat amb la possible malmesa dels arbres que actualment es localitzen a l’espai”. "L'obra en qüestió, a part de suprimir els jardins de la Fundació,  fet que el grup municipal d'ERC sempre ha rebutjat, tindrà un cost de 100.