Sant Joan de les Abadesses

Totes les notícies

Grup municipal d'ERC a Sant Joan de les Abadesses

ERC de Sant Joan presenta un nou butlletí a l'equador de la legislatura

Els regidors del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, Sergi Albrich, Elisenda Guillaumes i Lluïsa Pérez, han presentat un nou butlletí quan es compleixen dos anys de les darreres eleccions municipals. El regidor Sergi Albrich a explicat que "amb aquest butlletí volem deixar palesa la dualitat amb què actua aquest grup municipal. Per una banda, una clara actitud constructiva proposant millores socials i econòmiques, entre altres, per tal que conjuntament, intentar implementar-les al nostre municipi. I d'altra banda, també fiscalitzem i denunciem aquelles accions que no considerem aptes i correctes de l'actual equip de govern" El butlletí municipal posa en valor la primera edició dels guardons Emma de Barcelona, que varen reconèixer la trajectòria d'en Ramon Vila i de la Unió Excursionista de Sant Joan de les Abadesses, i celebra els 10 anys de vida de l'Alberg Municipal després que ERC l'impulsés al 2006. Segons Albrich "durant aquests dos anys de legislatura hem dut a terme més de 130 propostes, d'entre les quals volem posar especial èmfasis a la reivindicació del desplegament de la fibra òptica, vital pel desenvolupament econòmic d'empreses i professionals del nostre municipi, la necessitat que el futur centre educatiu disposi d'una cuina, una sala esportiva i d'una plaça coberta, oberta a la població, o la importància que l'actual edifici Abadessa Emma es transformi amb biblioteca, un cop els centres educatius es traslladin a la Coromina del Bac" "El butlletí ens permet donar a conèixer l'actual situació econòmica de l'Ajuntament. Existeix un deute de 2,3 milions d'euros i els crèdits a curt i llarg termini van incrementar-se en 140.000 entre el 2015 i el 2016. A l'hora, l'IBI s'ha apujat aquest 2017, tot i haver-lo pogut rebaixar mitjançant la connivència legal de l'Estat". Sergi Albrich també apunta que "continuarem reivindicant una major voluntat social a l'equip de govern. Cal un acompanyament diari de la nostra gent gran, fomentar l'arrelament dels joves bonificant tributs com IBI o IAE, per tal de facilitar-los l'accés a l'habitatge i, també, no ens cansarem de reivindicar la no destrucció del jardí de la Fundació Emma per ubicar-hi les futures parades d'autocars"  

ERC reclama millores al sistema de recollida porta a porta i un canvi d’horaris d’obertura de la deixalleria municipal

Una imatge massa freqüent i reiterada dels diumenges a la tarda a Sant Joan de les Abadesses és l’acumulació de brossa i altres elements a l’exterior de la deixalleria municipal. Aquestes acumulacions venen motivades, principalment, pel fet que aquells ciutadans, que entre setmana resideixen fora del municipi, no poden llençar la totalitat de les seves deixalles i el diumenge se n’han de desprendre deixant-les a l’exterior de l’equipament. Per aquest fet, des del grup municipal d’ERC es vol reivindicar la necessitat que la deixalleria s’adapti a les necessitats de la població i obri els diumenges a la tarda i s’evitin aquestes imatges de deixadesa. L'any 2006 Sant Joan de les Abadesses va instaurar el sistema de recollida selectiva Porta a Porta. Una acció que va permetre disminuir la fracció rebuig generada fins aquell moment i va comportar que Sant Joan de les Abadesses fos la població amb el percentatge de reciclatge més alt de la comarca del Ripollès. L'esforç continu dels veïns i les veïnes de Sant Joan de les Abadesses va permetre que Sant Joan arribés a un 72% de reciclatge l'any 2007 i aquest ha disminuït fins al 66% al 2016 (descendeix fins al 58% quan s'inclouen les àrees d'aportació dels sectors industrials). Una xifra veritablement superior a la resta de municipis de la comarca però molt inferior a altres municipis catalans que també recullen les deixalles mitjançant el sistema de recollida selectiva porta a porta com Vilablareix (87%), Terrades (81%), Biure d'Empordà (80%), Tiana (81,7%), Tona (79'6%) o Celrà (69%), tot ocupant la posició número 9 dels onze municipis de les comarques gironines que realitzen aquest sistema de recollida. La baixa xifra de reciclatge obtinguda és el clar reflex de la inacció municipal per millorar el sistema de recollida. Les dades esmentades permeten afirmar que l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha d’impulsar noves accions per assolir un percentatge de reciclatge superior a l’aconseguit fins al moment i recompensar la bona feina que fan els veïns i les veïnes del municipi.

Ramon Vila, Martí Serrat, Dani Planas, Francesc Muñoz, Sergi Albrich, Anna Nicolau, Rosa Freixanet, Maria Pau Trayner, Abadessa Emma, Sant Joan de les Abadesses, ERC

Ramon Vila i la UE Sant Joan recullen els guardons Emma de Barcelona

El passat dissabte 22 d'abril, la secció local d'ERC a Sant Joan de les Abadesses va entregar els primers guardons "Emma de Barcelona" a en Ramon Vila, en la categoria individual, i a la Unió Excursionista, en la categoria de col·lectiu. L'actual president, Martí Serra, i els expresidents Dani Planas i Francesc Múñoz, van recollir el premi en representació de l'entitat. El president d'ERC Sant Joan, Sergi Albrich, va fer l'entrega dels guardons de la 1a edició del certamen davant d'un auditori Jaume Nunó ple de gom a gom, on s'hi van aplegar més de 120 persones. Albrich va apuntar que "els guardons han vingut per quedar-se i els pretenem atorgar anualment. Cal que els santjoanins se'ls facin seu i serveixin per reafirmar-nos com a col·lectiu" i va afirmar, en referència als dos guardonats, que "ambdós són exemples de treball, dedicació i estima constant pel nostre municipi. Valors que preteníem posar en valor amb aquest certamen" Els moments més emotius de l'acte van ser les intervencions de la Rosa Freixanet i de l'Anna Nicolau, membres del jurat, que van glossar les trajectòries de Vila i de la UE Sant Joan. Freixanet va apuntar que "en Ramon és un prohom per a la nostra vila. Sempre ha estat vinculat al teixit cultural del nostre poble. És membre de l’actual junta del Monestir, però darrere d’aquesta etiqueta hi ha tot un treball d’abnegada dedicació. Per posar un exemple, sense la seva complicitat no existiria el museu del Monestir. I també és un dels coordinadors i responsables del Ball dels Pabordes”. "Ell és el marmessor de la nostra vila. La protegeix tant! Té cura de tot el que configura el seu patrimoni social, urbanístic, arquitectònic, cultural i documental. En Ramon s’allunya dels reconeixements i fuig de la fotografia de portada, perquè sense aquest altruisme abnegat no s’hi reconeixeria la seva imatge. Potser el seu nom no transcendirà més enllà de les nostres contrades, però la seva petja romandrà sempre en tots els llocs més emblemàtics de casa nostra".

Jurat de la 1a edició dels Guardons Emma de Barcelona

Ramon Vila i la Unió Excursionista de Sant Joan rebran els primers "Guardons Emma de Barcelona"

La primera edició del certamen Guardons Emma de Barcelona, organitzat per la secció local d'ERC a Sant Joan de les Abadesses, reconeixerà les trajectòries del santjoaní Ramon Vila, i de la Unió Excursionista de Sant Joan de les Abadesses. L'objectiu dels Guardons Emma de Barcelona és reconèixer la trajectòria de persones individuals i col·lectius que hagin destacat per la seva dedicació al municipi a nivell social, associatiu o cultural, així com posar en valor l'emprenedoria empresarial i la defensa del procés d'emancipació nacional o la defensa de la llengua catalana. Més de 60 persones han participat amb el procés participatiu iniciat al mes de febrer i el jurat, conformat per la Rosa Freixenet, en David Bartrina, l'Anna Nicolau, en Joan Moncanut i en Jordi Soy, ha conclòs que els guardonats a la primera edició del certamen siguin el santjoaní Ramon Vila, en la categoria de persona individual, i la Unió Excursionista de Sant Joan de les Abadesses, en la categoria d’entitat. A continuació, s’adjunta una breu biografia dels guardonats per aquesta primera edició del certamen: Ramon Vila. Santjoaní fortament vinculat al teixit cultural de Sant Joan de les Abadesses. És membre de l'actual Junta del Monestir i coordinador del Ball dels Pabordes. A través d'una activitat discreta i abnegada ha contribuït a recuperar i millorar espais i elements emblemàtics de la vila, tals com el Palau de l'Abadia, Sant Pol o la Plaça de l'Abadia entre altres. Unió Excursionista de Sant Joan de les Abadesses. Entitat amb 42 anys d'història ininterrompuda que té com origen els moviments socials dels anys 30 i que ha aconseguit acostar l'excursionisme a la població de Sant Joan de les Abadesses a través de múltiples activitats que han fet que socis i no socis de l'entitat aprenguessin a estimar i a preservar l'entorn del Ripollès. La UE és la responsable de l'organització d'activitats que han donat a conèixer el nom de Sant Joan de les Abadesses més enllà del territori català i ha aconseguit una forta unió i cooperació de la població de la vila durant la seva realització.

Albert, moltes gràcies

En municipis com el nostre s'acostuma a dir que "poques" persones ens anem trobant a tot arreu. O sigui, que quan una persona s'implica en una entitat, o en projectes comunitaris, acostuma no només a comprometre's en una única entitat, sinó que ho fa en diverses. Aquest va ser el cas de l'Albert Julve i Darné.  L'Albert va col·laborar en el projecte d'Esquerra Republicana de Catalunya, durant el mandat 2003-2007, de les alcaldies dels companys Carles Bassaganya i Elisabet Regué, així com posteriorment amb els diferents grups municipals i la secció local de Sant Joan. Es podria dir que la seva col·laboració, essent regidor de Governació i Obres Públiques, fou una conseqüència del seu compromís amb Sant Joan, el poble que tant estimava. Havia demostrat la seva implicació en temes de seguretat, sobretot amb el Motoclub Abadesses, i la seva preocupació per les polítiques de prevenció d'incendis, tant amb les ADF com amb Protecció Civil. Fou aquest el motiu pel qual l'Albert va col·laborar dedicant una part del seu temps, en una nova preocupació, representar el municipi i gestionar les àrees de la policia local, seguretat i la brigada municipal d'obres i serveis, traient temps a les seves filles i sobretot a l'Esther. Segurament no ha estat aquesta la implicació que li ha tret més temps, ja que la majoria del municipi l'identificava com a responsable de la seguretat dels 3 Dies de Trial Santigosa, o en desenes de qüestions amb què l'Albert no li costava res donar un cop de mà. Aquests dies estem tristos i aquests dies de motos estem convençuts que tots trobarem a faltar el seu somriure, el seu bon dia, el seu bon caràcter, el seu...   Descansa en pau Albert i moltes gràcies per la teva empremta i el teu gran compromís amb el nostre Sant Joan. Els companys i les companyes d'Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Joan de les Abadesses  

ERC de Sant Joan celebra la previsió d'ampliació de l'aparcament de can Creuet

La sessió plenària del passat divendres 31 de març va aprovar el quadre d'inversions per aquest any 2017 a Sant Joan de les Abadesses amb els vots afirmatius del grup de MES i l'abstenció dels grups d'ERC i de CIU. Inversions 2017 a Sant Joan de les Abadesses Sergi Albrich va apuntar que "tot i que compartim la majoria d'inversions proposades en trobem a faltar d'altres de prioritàries com avenços per disposar d'una nova sala de vetlla o la finalització dels carrers de la Vila Vella, que el propi alcalde s'havia compromès a arranjar-ne un cada any de legislatura i ja fa dos anys que no se n’arranja cap dels set que resten per acabar el projecte". "Celebrem que finalment s'atengui la petició reiterada d'ERC i s'hagi arribat a un acord amb la propietat per ampliar l'aparcament de can Creuet i també es contempli ampliar la vorera i eliminar els fatídics fitons responsables de múltiples caigudes als últims anys". El ple va aprovar el pla funcional de la futura nova biblioteca de Sant Joan de les Abadesses, amb la previsió d'ubicar-la a l'antiga escola Abadessa Emma. "En aquest punt reiterem la voluntat d'ERC d'estendre la mà perquè la nova biblioteca sigui una realitat. És cabdal que tant bon punt les escoles es traslladin a la Coromina del Bac es mantingui la vida social del centre del municipi i això s'haurà de fer donant ús als equipaments municipals que quedaran en desús". Sentència d'anul·lació de la modificació del PMU de Llaudet L'any 2011 l'equip de govern va impulsar una modificació del pla de millora urbana del polígon industrial de Llaudet, per tal que una part de les futures naus industrials poguessin arribar a tenir 18 metres d'alçària. Una modificació que teòricament havia de permetre la ubicació d'una planta de biomassa i, segons l'equip de govern, generar 250 llocs de treball al municipi. En aquell moment, els grups d'ERC i de CIU van titllar la proposta de precipitada i populista atès el període electoral del moment.

ERC demana que Sant Joan s'adhereixi al Pacte Nacional pel Referèndum i doni suport al sector agroalimentari català

El grup municipal d'ERC de Sant Joan de les Abadesses ha registrat dues mocions que seran sotmeses a votació al pròxim plenari municipal per tal que l'Ajuntament s'ahdereixi al Pacte Nacional pel Referèndum i doni suport explícit al sector agroalimentari català. Sergi Albrich afirma que "El 26 de juliol de 2013, al ple de Sant Joan vam aprovar per unanimitat l'adhesió al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. A partir d'aquesta setmana estarem al costat del futur referèndum que ha de permetre als catalans decidir quin futur volem emprendre col·lectiva ment com a país" Elisenda Guillaumes apunta que "El sector agroalimentari és i ha de ser estratègic a la nostra comarca i arreu del país un pol de desenvolupament econòmic que cal protegir i potenciar". ACORDS A LA MOCIÓ D'ADHESIÓ AL PACTE NACIONAL PEL REFERÈNDUM Primer. Manifestar l’adhesió al PACTE NACIONAL PEL REFERÈNDUM.   Segon. Subscriure el contingut del Manifest PACTE NACIONAL PEL REFERÈNDUM.    Tercer. Promoure al municipi que entitats, associacions i agents econòmics es sumin al Pacte Nacional per Referèndum i subscriguin el seu Manifest. ACORDS A LA MOCIÓ DE SUPORT AL SECTOR AGROALIMENTARI CATALÀ Primer. Donar suport a l’establiment d’un contracte de país entre el sector agroalimentari i la societat, basat en els següents punts:  a. Reconèixer la importància del paper que juga el sector agrari dins del país, tant des del punt de vista econòmic com des del punt de vista ambiental, social i territorial, reconeixent la contribució del sector primari en: • L’abastament segur d’aliments a la població • La gestió del medi i la conservació dels recursos naturals i del paisatge agrari i rural • L’ocupació equilibrada del territori b. Promoure el desenvolupament del sector sobre la base de l’empresa d’economia familiar agrària, establint polítiques que tinguin com a principal referència l’empresa familiar, amb reconeixement de drets i deures per cadascun dels seus membres, com a factor d’arrelament al territori i de no deslocalització de l’activitat, que aplica criteris de gestió econòmica moderna, basada en la comptabilitat analítica i l’estudi de costos de l’activitat i de rendibilitat de les seves inversions i, que pel seu lligam amb el territori, aplica bones pràctiques agràries per assegurar la sostenibilitat i el futur del medi en el que treballa, mantenint els recursos naturals bàsics i reduint els impactes negatius de l’activitat agrària sobre el medi.

ERC Ripollès

ERC explica la futura República Catalana al Ripollès

La federació ripollesa es suma a l'acte massiu d'ERC Nacional amb 140 parades arreu del territori català    Durant tot el cap de setmana del 18 i 19 de març Esquerra Republicana celebra la Macroparada, una acció que s’emmarca dins la campanya participativa La República que Farem que el passat 4 de març va viure el seu acte central i que posa a debat les propostes del partit per la República Catalana. A les comarques gironines s’organitzen fins a 25 parades mentre que a tot el país, aquesta xifra s’enfila fins a les 140.  El Ripollès ha participat ha participat al macroacte organitzant la seva parada a la plaça de la Lira de Ripoll i ha comptat amb la presència de diversos alcaldes, regidors i membres de la federació comarcal d'ERC.   El regidor i president d’ERC a Sant Joan de les Abadesses, Sergi Albrich, explica que "des de Ripollès ens hem sumat a la Macroparada que des d'ERC organitzem a nivell nacional perquè actes com aquest són molt importants per donar a conèixer i apropar a la gent el projecte de La República que Farem". Albrich argumenta que "cal explicar el país que volem construir després del referèndum del mes de setembre, escoltar les propostes de la ciutadania per construir la nova República Catalana i, sobretot, resoldre els dubtes que es puguin tenir. Ens posem a disposició de la ciutadania per a respondre’ls".   D’altra banda, la regidora de Ripoll i diputada al Congrés Espanyol, Teresa Jordà, apunta que "en aquests moments que la judicialització de la política i els atacs contra la democràcia són més forts i fan alçar la veu a nivell internacional, la nostra millor resposta és seguir endavant, treballar i construir la nova República Catalana des de tot el territori".   En aquest sentit, Jordà ha destacat que "la Macroparada és una de les accions de la campanya La República que Farem que recull de manera més gràfica com estem construint la nova República; entre tots, escoltant, reflexionant, amb arguments, amb noves i modernes propostes i des de tot arreu del país".

Fitons del carrer Joan Maragall

ERC insisteix a evitar les caigudes del carrer Joan Maragall i de l'aparcament de can Creuet

Lluïsa Pérez:  “Fins quan l'equip de govern permetrà que la gent continuï caient? Al llarg de les últimes setmanes, cinc persones han tornar a caure”. El grup municipal d'ERC ha reivindicat, en múltiples i repetides ocasions, la necessitat que l'equip de govern canviï els fitons col·locats al carrer Joan Maragall i a l'aparcament de can Creuet o, en defecte, ampliï les voreres existents en aquests espais, a fi d'evitar les continues caigudes de vianants, especialment gent gran, que provoquen aquests elements al ser poc visibles. La insistència de la regidora del grup municipal d'ERC, Lluïsa Pérez, va comportar que s’eliminessin, fa uns mesos, els fitons existents davant la porta d'accés al pati escolar de l'edifici Mestre Andreu. Uns fitons que havien provocat un gran nombre de caigudes d'infants i d'adults. Tanmateix, les caigudes continuen i "a les últimes setmanes, cinc persones han tornar a caure al carrer Joan Maragall per culpa dels fitons existents. Fins quan l'equip de govern permetrà que la gent continuï caient? Hem d'esperar que algú es faci un mal excessiu i irreparable o solucionarem la problemàtica d'una vegada per totes?" Expressa la regidora d'ERC a Sant Joan, Lluïsa Pérez. "Cal canviar els fitons existents per una altra tipologia de fitó més visible i que no siguin un entrebanc perillós pels vianants i que, a l'hora, continuï impedint que els vehicles aparcats ocupin les voreres. És cabdal estudiar l'ampliació de les voreres”. Al seu torn, cal posar en pràctica la petició del col·lectiu Pau i Treva (agrupació adscrita a la Fundació MAP) per tal que els fitons del municipi estiguin senyalitzats amb elements lluminosos per facilitar-ne la visibilitat", conclou Pérez.