Sant Joan de les Abadesses

Notícia

L'equip de govern aprova el pressupost 2018 preveient recaptar més de 150.000€ d'IBI

L'equip de govern de Sant Joan de les Abadesses va aprovar, amb els vots en contra d'ERC i del PdeCat, el pressupost municipal pel proper any 2018. Un pressupost de poc més de 4 milions d'euros que incrementa un 30% la despesa corrent respecte el 2017.

El grup municipal d'ERC va declinar el vot favorable al pressupost municipal perquè "té una clara voluntat recaptatòria i la prova en són els 150.000 en concepte d'IBI que es preveuen recaptar de més pel 2018 respecte el pressupost del 2017. Si es preveu aquest increment i no es vol rebaixar la quota a pagar per les llars santjoanines és que es vol seguir recaptant". Aquest increment es preveu pel 2018 i cal recordar que l'equip de govern tampoc va rebaixar l'IBI al 2017. Any que el Ministeri d'Hisenda permetia rebaixar el valor cadastral de Sant Joan de les Abadesses. 

L'equip de govern va desestimar les 18 ordenances fiscals proposades pel grup d'ERC. "Lamentem que s'hagin desestimat una bateria de propostes adreçades fomentar les bones pràctiques mediambientals, fomentar el reciclatge i la contractació de persones majors de 50 anys i bonificacions adreçades a col·lectius amb risc de vulnerabilitat. Enlloc de titllar-les de populistes hagués sigut millor establir punts d'acord perquè la llei no impedeix establir línies de subvenció per contribuir aquestes bonificacions. L'Ajuntament té partides econòmiques que es poden reduir i destinar a aquestes finalitats. En són un exemple els 40.000 que anualment es destinen al projecte Terra de Comptes i Abats que encara no sabem quin retorn econòmic i social té pel nostre municipi o els 6.000€ que es destinen a publicacions que ben gestionades, arribarien a la totalitat de la població". Va apuntar el regidor Sergi Albrich. 

En el capítol d'inversions, el grup municipal d'ERC va trobar "encertada" la partida de 190.000 d'inversions amb finançament consignat perqué són "inversions de millora del dia a dia" però van reclamar "la necessitat d'acabar els 7 carrers que manquen finalitzar a la Vila Vella, incomplint la proposta del mateix alcalde de millorar-ne un cada any de legislatura; avançar amb el trasllat de la sala de vetlla; solucionar la manca d'enllumenat del parc de l'estació i la puda o eliminar les barreres arquitectòniques de la plaça Clavé i la colònia Espona"

Lluïsa Pérez, al seu torn, va apuntar que "És necessari aplicar el Servei Bon Dia per a la gent gran que viu sola i no requereix dels serveis del Consorci de Benestar Social. Senzillament per trucar-los, saber si s'han llevat o s'han pres els medicaments corresponents. Un servei d'acompanyament que es pot fer des del propi ajuntament, la Fundació Emma o activant un servei de voluntaris".

Elisenda Guillaumes va apuntar que "és urgent que es redacti el protocol d'emergència de la passera del Ter. Fa dos anys que el reclamem i quan hi hagi una avinguda d'aigua important, si no existeix un marc organitzatiu per baixar les baranes i tallar el pas de l'espai, la barrera que es produirà pot tenir conseqüències ambientals i de seguretat importants".